‘Hij is de meest onderschatte man in het fundament van het huidige AZ’

Zaterdag, 14 mei 2022 om 14:17Tom Rofekamp • Laatste update: 14:48

Toon Gerbrands vindt dat Gertjan Verbeek meer lof toekomt dan hij krijgt. De afzwaaiende algemeen directeur van PSV stelde Verbeek in zijn vorige functie bij AZ aan als hoofdtrainer en werkte tussen 2010 en 2013 met hem samen. Gerbrands noemt de momenteel werkloze coach in zijn top twee meest markante trainers, maar prijst deze ook als belangrijke spil in het fundament van het huidige AZ.

Gerbrands wordt in een groot interview met het Algemeen Dagblad omtrent zijn afscheid bij PSV gevraagd naar namen uit het 'bonte gezelschap trainers' waarmee hij werkte. Verbeek komt al snel ter sprake. "De meest onderschatte man in het fundament van het huidige AZ", luidt het oordeel van Gerbrands, "Toen hij begon, kreeg hij te horen: alle goede spelers moeten worden verkocht, maar de prestaties moeten hetzelfde blijven. Hij zou het vier jaar gaan doen en na ruim drie jaar werd hij ontslagen. Nota bene na een 2-1 zege op PSV. Maar de spelers waren klaar met Verbeek."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

View this post on Instagram

A post shared by Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Juist ná het ontslag van het Verbeek beleefde Gerbrands een memorabele avond met Verbeek. "Twee dagen later kwam hij zijn spullen ophalen. Om zeven uur 's avonds. Niemand in het stadion, maar ik was er wel. We hebben samen dozen ingeladen en ook nog een boksbal in de auto gezet. Daarna zijn we naar de Chinees gereden. Mensen die ons daar samen zagen, snapten het plaatje niet: Gerbrands gooit Verbeek eruit en toch zitten ze nu samen bier te drinken?! Die avond begon onze vriendschap."

Verbeek won in zijn laatste volledige seizoen als hoofdtrainer van AZ (2012/13) de KNVB Beker. Vervolgens stond de tovenaar van Jubbega als eindverantwoordelijke aan het roer bij 1. FC Nürnberg, VfL Bochum, FC Twente en Adelaide United, voor hij afgelopen de zomer de uitdaging aanging bij Almere City. Onder de nieuwe hoofdtrainer beleefden de Zwarte Schapen echter een dramatische competitiestart, waarin er slechts driemaal gewonnen werd in zestien duels. In november viel het doek al voor Verbeek, die werd opgevolgd door zijn voormalig assistent bij sc Heerenveen Alex Pastoor.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door jajowi)

Je kunt zeggen wat je wilt, maar Verbeek heeft inderdaad een belangrijk begin gemaakt met wat er daarna is gekomen. Een elftal waar heel veel jeugd in moest doorbreken. En dat is in de afgelopen jaren ook gebeurd. Dat maakt het ook zo zuur om te zien dat er nu nog maar twee spelers uit de eigen jeugd in het elftal staan en dat beiden al behoorlijk lang geleden daarin zijn begonnen.

Oftewel de huidige trainer is behoorlijk aan het breken met die traditie.

Stonden er onder v/d Brom en later Slot af en toe 6 of zelfs 7 eigen jeugdspelers in de basis (vlaar, Hatzidiakos, Wijndal, Til, Koopmeiners, Boadu, Stengs), nu zijn er daar nog maar twee van over. En er is ook niet echt het idee dat dat op korte termijn gaat veranderen.

Zonde, want er is genoeg talent wat een kans zou moeten krijgen. Maar als je blijft vasthouden aan het inbrengen van spelers die het niveau van AZ niet hebben of gaan halen (aboukhlal is daar het beste voorbeeld van), dan ga je ook nooit spelers gereed maken om in het eerste te spelen.

Spelers als Peer Koopmeiners, Reijnders, Barasi, Taabouni en Poku (en Beukema, weliswaar geen eigen jeugd, maar wel een jonge speler met een hoop potentie) krijgen geen of veel te weinig kansen om zich in het eerste te ontwikkelen.

14 mei 2022 om 15:18

Ik vraag me wel eens af hoe Huiberts over het moment denkt dat ie dacht, ik ga Slot morgen op staande voet ontslaan.

14 mei 2022 om 15:22

Je denkt toch niet dat je binnen 1 seizoen waardige vervangers van Boadu, Stengs en Koopmeiners uit de eigen jeugd kunt inpassen? Die speelden al jaren samen.. Of bedoel je: gewoon maar eigen talent laten spelen, maar dan niet meedoen voor de top 5?

Verbeek deed het in zijn eerste twee jaar wel goed, maar het was uiteindelijk prima dat hij vertrok. Hij heeft dan wel de laatste prijs voor AZ gepakt, maar verder was het echt een ongelooflijke hork, liet hij AZ dramatisch spelen en behaalde hij een 10e plek. Verder zie ik niet in waar Verbeek nu veel lof voor zou moeten krijgen. Intussen heeft hij al jaren niets meer laten zien als trainer. Liever speelt hij de wijze man als analist om te vertellen wat iedereen fout doet, terwijl hij zelf al jaren structureel afgaat. Ik vind zelf dat onder VD Brom grotere stappen zijn gezet. Die heeft van AZ een stabiele subtopper gemaakt met plekken 3,4,6,3 en 4. Uiteindelijk vertrok hij op het goede moment en kon Slot doorpakken.

Een voorbeeldje trouwens van Boymans (een van de velen) die problemen had met absolute people manager Verbeek: "ik was een jongen van 22, ging voor de eerste keer buiten Limburg wonen. Met mijn toenmalige vriendin besloot ik naar Amsterdam te verhuizen. Directeuren Earnest Stewart en Toon Gerbrands hadden me daarvoor toestemming gegeven. Ik kocht er een pand. Verbeek was het echter niet eens met de keuze van de stormramspits. Hij zei letterlijk: 'als jij in Amsterdam gaat wonen, ga je op de transferlijst en speel je geen minuut meer'. Ik zag op dat moment geen andere optie dan die koopakte te verbreken. Kostte me klauwen met geld.". Dan ben je niet goed bij je paasei als trainer.


14 mei 2022 om 14:59

Dat verhaal van Boymans ken ik niet, klinkt toch wel heftig en heel onredelijk. Als je altijd fit en optijd bij de club komt maakt het toch niet uit of je elke ochtend lopend naar de club komt of eerst de boot vanuit Texel pakt?

14 mei 2022 om 15:21

Dan ben je ook niet goed bij je paasei als speler hoor.

14 mei 2022 om 15:31

Je vraagt toestemming aan de technisch en algemeen directeur, dan ben je er toch? Kan mij best voorstellen dat je als Limburger meer te zoeken hebt in Amsterdam dan in Alkmaar. Overigens wonen er van de huidige selectie ook genoeg spelers in Amsterdam en had je bijvoorbeeld een Til en Boadu die hun hele leven in Amsterdam woonden. Wat maakt dat nu uit als ze presteren?

14 mei 2022 om 16:56

Ik weet niet of hij zich in Amsterdam beter zou thuis voelen maar zoals je zegt heeft hij die toestemming. Dan ben je een paasei als je de trainer laat bepalen dat het niet doorgaat. Verbeek zou van mij het heen en weer kunnen krijgen maar ik zou dan in Amsterdam blijven wonen en er zeker geen klauwen met geld op toe leggen.

15 mei 2022 om 13:26

Ah oké, ik interpreteerde je reactie verkeerd. Dacht dat je bedoelde dat Boymans niet goed bij z’n paasei was omdat hij in Amsterdam besloot te wonen. Dan ben ik het met je eens. Hij gaf later in het interview ook aan dat hij in die tijd onzeker was en dat hij dat later nooit geaccepteerd zou hebben.

14 mei 2022 om 17:13

Die Boymans geeft t dan ook overal gered haha. Verbeek staat juist bekend dat hij voor iedereen altijd klaar staat en zelfs spelers met problemen huisvesting aanbiedt. Deze Limburger stelt t wat te makkelijk, vecht maar eens ergens voor dan was ie nog verder gekomen. Maar nee, geeft bij eerste opmerking al op.

Hier ben ik het mee eens. Verbeek is moeilijk in de omgang en het is geen coach die bij elke club aan de slag kan. Maar bij Heerenveen (samen met Foppe de Haan) is hij gigantisch belangrijk geweest. Bij Heracles ook. En wat hij bij AZ heeft bereikt net na de DSB chaos is echt knap. Hij vraagt wel veel van spelers en is een professional tot aan het extreme toe. Maar hoe hij hier vaak is weg gezet als koekenbakker vind ik zwaar onterecht. Als ik Frans van Seumeren was had ik het best met hem aangedurfd bij Utrecht. Dat is ook zo een club waar het in de organisatie stukken beter kan. Voor de mensen die het boek over Gertjan Verbeek nooit hebben gelezen is dat echt een aanrader.

14 mei 2022 om 15:34

Als Twentenaar gun ik het Utrecht ook enorm. Verbeek is een geweldenaar. Van Seumeren wordt wakker! :D

14 mei 2022 om 15:54

Ik denk dat Gertjan Verbeek nog kon rond 2010, maar de huidige generatie accepteert zijn dictatorgedrag niet meer.

14 mei 2022 om 18:00

A123, normaal zou ik je gelijk geven maar misschien is zijn dictator gedrag wel goed voor een aantal spelers bij Utrecht die denken dat ze goed kunnen spelen als ze zin hebben.

Als je ziet dat spelers als Maher, Mahi, en die zweed denken te kunnen spelen(ik zal er wel een paar vergeten) zoals zij willen zonder alles te geven voor je broodheer is misschien wel een Verbeek nodig.
In mijn ogen niet Fraser.

Het wordt ben ik bang ook volgend jaar een zwaar seizoen voor onze Fc.

Maar goed dat is mijn mening.

Ik snap het niet. Gerbrands vindt Verbeek onderschat en volgens hem vormt Verbeek het fundament voor het huidige AZ. Maar in deze hele tekst zie ik nergens een onderbouwing van die mening. Slechts een vage anekdote over de start van hun vriendschap.

Verbeek is te perfectionistisch en eist elke keer meer van spelers. Heel normaal in andere sporten zoals atletiek of turnen bijv want anders kun je inpakken. Bij voetbal niet.
Wel handig om praatpaal ernaast te zetten maar dan nog.
Als er ook maar iemand lef zou bijbenen bij Heerenveen dan haal je ze beide binnen. In welke functie dan ook. Maar goed, zal er nooit van komen.

Ik heb samen met mijn zoontje duizenden spelers en trainers ontmoet. Verbeek was met stip de meest arrogante man die ik tegen ben gekomen en die tegen een kind van 10 jaar ronduit onbeschoft was toen mijn zoontje hem na een training bij min 5 een handtekening vroeg. Na twee uur in de kou hebben te staan wachten. Dan moet ik zeggen dat AZ er met Pascal Jansen en Arne Slot er wat dat betreft enorm op vooruit is gegaan. En buiten dat...wat heeft Verbeek dan buiten 1 succes gepresteerd?

AZ trekt een veel te grote broek aan. Ze zijn een top provincieclub die soms een goed team heeft en soms niet. Ze moeten het voornamelijk hebben van de voortreffelijke eigen jeugd, maar willen zich meten met de grote jongens. Dat werkt niet, dat kan ook niet werken. Jammer dat ze zich zo arrogant gedragen tov met name Ajax. Weet gewoon je plek. Dat is de 4e of 5 plek in Nederland met af en toe een uitschieter, maar meer ook niet.

Verbeek vind ik enorm overschat. Bij Feyenoord weinig gepresteerd en bij Almere wad het helemaal drama. Hij wilde bij Feyenoord toch een complete verbouwing organiseren? Verder vooral een grote bek en weinig inhoud.

14 mei 2022 om 17:37

Verbeek heeft juist veel inhoud, alleen kan hij niet meer met de huidige generatie overweg. Hij ka op de een of andere manier niet schakelen naar de huidige wensen en blijft hangen in de : goeie ouwe tijd".

14 mei 2022 om 17:47

Dat telt ook als inhoud. Communiceren is een heel belangrijk onderdeel van een moderne trainer. En dat is niet bepaald Verbeeks sterkste punt.

14 mei 2022 om 18:36

PSV

Zat hij bij Feyenoord niet opgeschept met te veel spelers die over hun top zijn.

Die accepteerden het harde werken niet.

Lijkt mij meer een type trainer die aan de slag moet met jeugdige spelers en die beter maken. Geen vedettes in het elftal.

Verbeek is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig heb je peoplemanagers als Ten Hag, Koeman, Ancelotti, Zidane nodig. De harde hand van Magath en Verbeek is ouderwets

Als Gerbrans dat zegt dan zal het ook zo zijn. In zijn ogen is de Jong ook de beste TD die zwaar onderschat wordt. 😊

Zoals andere zeggen, Verbeek begon goed maar zakte af. De Beker was gewonnen door Altidore en Maher. Wenig jeugdspelers hebeen doorgebroken onder hem. Ik kan alleen maar aan Maher denken.

Verbeek blijf aan zijn eigen ideen plakken en heeft bv Celso Ortiz gewoon negeerd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller3515
V. PavlidisAanvaller3417
E. PokuAanvaller40
M. van BrederodeAanvaller10
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper330
M. MeerdinkAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

116 fans
Coach, 59 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren