‘Eén periode is echt moeilijk geweest, na het ontslag van Mark van Bommel’

Zaterdag, 14 mei 2022 om 09:13Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:36

Toon Gerbrands zwaait zondag na twintig jaar af als clubdirecteur. De 64-jarige algemeen directeur van PSV wordt na dit seizoen opgevolgd door Marcel Brands. Gerbrands is vanaf 2014 in dienst bij de Eindhovense club. Daarvoor werkte hij bij AZ, de DSB schaatsploeg en de Nederlandse volleybalploeg. Zijn dieptepunt beleefde de bestuurder bij PSV, waar hij te maken kreeg met aanhoudende bedreigingen rond het ontslag van hoofdtrainer Mark van Bommel. "Ik accepteer dat mijn Twitter ontploft. Alleen duurde alles toen te lang."

Gerbrands beleefde gedurende zijn carrière vele hoogtepunten, maar staat in zijn afscheidsinterview in het Algemeen Dagblad eveneens stil bij de duistere kant van de voetballerij. "Ik kan het nu wel zeggen: het meest onbesproken onderwerp binnen de voetbalwereld zijn persoonlijke bedreigingen en hoe ermee om te gaan", aldus de afzwaaiend bestuurder. "Van collega’s van andere clubs hoor je ook van alles. Maar vrijwel niemand zegt er iets over in het openbaar. Deels om het niet groter te maken. Deels omdat er ook schaamte is voor hoever het soms gaat. Bij ons is er uiteindelijk nooit een steen door de ruit gegaan. Maar het heeft niet veel gescheeld."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Gerbrands werd in zijn tijd bij AZ geconfronteerd met een kogelbrief. "Toen is me uitgelegd dat mensen die kogelbrieven sturen, niks zullen doen. Maar ja, ga dat thuis maar vertellen... In heel korte tijd word je dan als mens geconfronteerd met de vraag: wil ik dit? Waar liggen de grenzen? Hoe wil ik leven? Ik heb toen gezegd: geen busje in mijn straat. Ik wilde niet tegen buren hoeven vertellen dat er dreiging was in de wijk", gaat Gebrands verder. "Eén periode is echt moeilijk geweest, na het ontslag van Mark van Bommel bij PSV. Ik accepteer spandoeken, ik accepteer spreekkoren, ik accepteer dat mijn Twitter ontploft. Alleen duurde alles toen te lang. En waar ik echt van schrok, was dat de politie zei: er is een nieuwe generatie ‘supporters’, tussen de vijftien en negentien jaar, en die is onbeheersbaar."

Het zorgde er onder meer voor dat woedende PSV-fans in januari 2020 de ingang bestormden van het Philips Stadion na de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Er werd onder meer met stenen en dranghekken gegooid. De fans schreeuwden vanwege een teleurstellende vijfde plek in de Eredivisie om het vertrek van John de Jong en Gerbrands. "Het wonderlijke was dat de oude harde kern ons meteen liet merken: dit accepteren we niet, dit zijn niet de spelregels. Maar de onbeheersbaarheid ging door, de politie wilde een busje bij mij en bij John de Jong (technisch directeur, red.) thuis in de straat. Permanente surveillance. En John en ik mochten zonder begeleiding niet alleen naar onze auto lopen."

Gerbrands heeft sindsdien de beschikking over een camerasysteem rond zijn woning. De algemeen directeur erkent dat de hectiek op zakelijk gebied een behoorlijke impact heeft gehad op zijn privéleven. "Stel, er komt een steen door de ruit. Moet je dan stoppen? Ja, klote natuurlijk, maar je wilt niet dat de macht ligt bij een groep ‘verkeerde’ supporters. Maar wat als die steen door de ruit gaat en die raakt de hond, die sneuvelt. Is dát dan de grens?", vraagt Gerbrands zich hardop af. "Die discussie, daar kwamen wij thuis niet uit. Uiteindelijk hebben we maar afgesproken dat ik zou handelen naar bevind van zaken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door fr_ronnie)

Geen slechte bestuurder, maar t kan ,mag ,moet beter..

14 mei 2022 om 09:36

Kun je dan ook aangeven wat er beter moet. Want dit is een nietszeggende opmerking.

14 mei 2022 om 09:56

eerste wat ik zou aanpakken als Brands zijnde is de Calimero cultuur. altijd dat gewijs van ‘ja maar zei’. toen ik opgroeide was psv de succesvolle uitdager, misschien wel succesvoller dan het grotere Ajax met meer budget. dat was nooit een thema en vandaag wordt het constant aangedragen als excuus. nu lees ik reacties van supporters die tevreden zijn omdat weerstand geboden is aan real sociedad, die een tweede plek genoeg vinden en de beker een hoofdprijs. psv moet af van de zesjes mentaliteit. ik hoorde een interview met Fred Rutten die daar in dienst komt en ook klaar is met de middelmatigheid. die wil de lat omhoog en psv in de champions league voor hij tevreden is. gerbrands sprak van een topsportklimaar maar heeft intussen wel die excuuscultuur toegestaan, waarin geaccepteerd werd dat Ajax niet te achterhalen is op basis van een financiële voorsprong. ook heeft hij een matige vervanger voor Brands en gegokt op Schmidt die niks voor elkaar kreeg, hij wilde hem nota bene zelfs verlengen. Gerbrands is goed begonnen maar had jaren eerder moeten afzwaaien.

14 mei 2022 om 10:07

Korenaar

Pak zijn boekje over topsport en beoordeel zijn prestaties aan de hand hiervan.

Zijn doel was top 32, maar is alleen maar gezakt. Alleen maar vriendjes op belangrijke posities gezet.

Bij geen enkele topclub zou een John de Jong zo mogen blijven aanmodderen.

Dus ja, volgens zijn eigen standaard is het geen succes geweest.

14 mei 2022 om 10:11

Ik denk niet dat een willekeurige greep uit de 'reacties van supporters' en speculaties over wat Gerbrands intern te melden heeft de beste graadmeter zijn voor de cultuur die bij een club heerst.. Overigens is Fred Rutten natuurlijk wel de laatste persoon die iets mag zeggen over middelmatigheid. Zijn periode als trainer bij PSV is nog altijd de slechtste en meest kleurloze periode die de club heeft doorgemaakt in de afgelopen 20 jaar

14 mei 2022 om 10:13

Er moet een hoop beter bij PSV. Op het vlak van scouting en spelersaankopen is PSV verworden tot regelrechte middelmaat, met als gevolg spelers van dezelfde categorie. Daar is Gerbrands gewoon blind voor. Hij is te close met en te zacht voor John de Jong en zijn mensen, een vriend die hij nooit de mantel uit heeft geveegd om de manier waarop door met name zijn keuzes PSV sportief is afgegleden.

De club heeft de mond vol over topsportklimaat, geen excuses en CL-deelname als doelstellingen en bereikt precies het tegenovergestelde. PSV onderschat schromelijk wat er voor nodig is om op het hoogste Europese niveau te komen en te presteren. Komt met dubieuze spelers als Vinicius, Zahavi, Thomas, Mwene en Bruma aan om dat af te dwingen. Dan snap je het niet helemaal. Zoals dat ook blijkt uit het streven om Gakpo en Sangaré te willen houden. Verkopen die gasten! Met €80-€90M kun je je hele elftal opkrikken en hoef je niet met Cillessen of Mvogo op doel genoegen te nemen.

Ik vind het jammer dat het Calimero-verwijt richting PSV weer in schwung is. Als club stond PSV daar inmiddels wel al 20 jaar boven, maar ik kan niet ontkennen dat hand in hand met het zelf veroorzaakte kwaliteitsverlies het gejank en geklaag dat verwijt niet helemaal onterecht is. Een spiegel om eens in te kijken en een schaar om eens mee te snoeien ontbreekt totaal, waarbij het begrip en de zalvende woorden van Rik Elfrink die het ED dagelijks tot PSV’s clubblaadje degradeert geen kritisch geluid van buitenaf brengt.

Afsluitend vind ik de zaak Gozebuyuk wel symbool staan voor de teloorgang. Niet dat ik niet vind dat OSV niet verschrikkelijk genaaid is en ook ik na de wedstrijd mijn woorden te emotioneel heb gekozen, maar dat deze matige arbiter PSV de titel heeft ontnomen klopt niet. Hij heeft de laatste kans om hem nog te bereiken verbrijzeld, maar de titel ontneemt PSV zichzelf al enkele jaren met het slappe beleid dat het voert. Dat Gerbrands de veranderde koers van de club ook wijdt aan een ‘beleidswijziging in Amsterdam’ zegt alles over hoe reactief er gehandeld wordt en wat voor bestuurder hij is: pure middelmaat.

14 mei 2022 om 10:17

@manodedios. Ik word een beetje moe van dat gewijs van Ajax naar andere clubs met de term calimero als ze wat te klagen hebben. Je gaat voorbij aan het feit dat dat gezeur net zo vaak door Ajax zelf wordt gebezigd, maar dan komen termen voorbij als Ajax is de grootste en dus haat iedereen ze. Na de bekerfinale begon Ten Hag over onbeschrijfbare krachten en na het kampioenschap liep ie te zeuren dat iedereen tegen Ajax was en wil dat het Ajax-bolwerk zou instorten. Wat ik kort gezegd wil zeggen, is dat bij Ajax net zoveel Calimero gedrag voorkomt als bij andere clubs.

14 mei 2022 om 10:21

Sorry Gomes, maar je snapt toch zelf ook wel dat behoud van Gakpo en Sangare juist een sleutel is om volgend jaar succesvol te zijn? Geld voor aankopen is er namelijk al door het partnerfonds. Verkopen zodat we kunnen kopen hoeft niet.

14 mei 2022 om 10:39

Zowel Gomes1psv als manodedios schrijven een inhoudelijk zeer correct stuk. Ik wil ze daarvoor een groot compliment geven. En dan komt Boris19 met zijn reactie en daar moet ik zo hard om lachen, want die bewijst met zijn reactie exact hetgeen beide voornoemde reageerders bedoelen. Prachtig staaltje humor dit. John Cleese himself had hem geschreven kunnen hebben.goed weekend allen.

14 mei 2022 om 11:50

Grappige is dat gozebuyuk zelf eigenlijk niets met de beslissing te maken heeft gehad.
Hij wilde geen penalty geven, maar werd waarschijnlijk door de 4e man ingefluisterd en de var gaf de 4e man voldoende rugdekking.
Natuurlijk had hij wel bij zijn eigen 1e beslissing kunnen blijven, maar dat was in deze situatie schijnbaar te veel gevraagd.
Over gerbrands ...op zich prima directeur. Probeert voor rust en stabiliteit te zorgen en geeft mensen tijd en ruimte om te laten zien wat ze kunnen. Op zich vind ik dit een goede kwaliteit voor een directeur. Binnen het voetbal heb je niet altijd de tijd om af te wachten omdat uiteindelijk de behaalde punten en bijbehorende stand in competitie van grootst belang zijn.
Zo denk ik dat John de Jong eerder hulp had moeten krijgen en is zijn beleid zelfs nog gecamoufleerd door de aankopen uit het netwerk van schmidt.
Ik neem aan dat brands ook wel specifieke aandacht zal hebben voor in- en aankoop beleid.

14 mei 2022 om 12:02

Eth was in de laatste fase van de competitie idd ook ve aan het klagen en zeuren. Daarvoor deed hij dat eigenlijk niet en keek hij vooral naar zijn eigen ploeg.
Bij schmidt is het 2 jaar lang kijken naar externe factoren en nooit enige zelfkritiek te bespeuren. Ik vermoed dat hij binnen de organisatie ook weinig tegengeluid kreeg.
Als je top wil zijn is het 1e wat je moet doen analyseren wat je zelf beter kunt en moet doen.
Ik had laatst een gesprek over het geluk van ajax tov psv. We gingen kijken naar de uitslagen van dit seizoen en daaruit blijkt dat psv in de laatste 10 minuten meer punten heeft gepakt dan ajax.
Ook als het gaat om var momenten is het verschil niet groot. Alleen waren de momenten in nadeel van psv erg in het oog springend. Val in of uit tegen ajax en penalty voor feyenoord. Maar zo zijn er ook beslissende momenten geweest voor psv en in het nadeel van ajax en feyenoord.
Uiteindelijk heeft, mijns inziens, schmidt zelf gefaald. Zijn wisselbeleid en vooral de terugloop tactiek bij voorsprong zijn hem aan te rekenen. Ik vind ook dat hij madueke zijn ontwikkeling heeft tegengehouden en die had wel eens beslissend kunnen zijn. Doan, bruma en vertessen als keuzes voor madueke is voor mij als liefhebben niet te begrijpen. En ja, ik begrijp dat doan zijn verdedigende taken beter uitvoert dan madueke

14 mei 2022 om 14:33

Ik moest weer heel hard om jouw reactie lachen 078. Zo houden we elkaar vrolijk. 👍🏼

14 mei 2022 om 19:56

@Woenselaar: als dat waar is zou ik dat inderdaad snappen. Punt is alleen dat het partnerfonds van €30M slechts ten deel ter beschikking van transfers is gesteld en dan ook nog voor het opkopen van jong talent voor de zgh talentpool, die pas in de toekomst van waarde zal zijn voor het eerste team.

Het feit dat ondanks een positieve transferbalans van €45M vorig zomer PSV zeer zuinig heeft geherinvesteerd impliceert dat er helemaal niet zoveel geld is om grondig te renoveren zonder miljoenenverkopen. In mijn optiek zal het verlengen en opwaarderen van een verblijf van Gakpo en Sangaré betekenen dat je weer op andere posities met afdankertjes, transfervrije middelmaat en de gebruikelijke huurtroep aan de slag moet die met hun volle gewicht aan de ondergrens van de selectie gaan hangen.

14 mei 2022 om 19:57

@manodedios: Goddamn wat ben ik het met je eens! Spot on!

Jochies van 15 jaar waar je als man van 60 bang voor moet zijn om dat ze losgeslagen zijn. Wat voor opvoeding en/of verkeerde vrienden heb je dan? Al met al mooie carrière gehad, Gerbrands. En ontzettend knap en nuchter dat je zo het stokje overdraagt, daar zijn velen te trots voor. Sportief gezien ook wel goed voor PSV, er is wel echt behoefte aan verandering. Nu de vraag nog of Brands de juiste man is.

14 mei 2022 om 09:38

Ik vermoed een combinatie van losbandigheid, overmatig alcoholgebruik en een niet al te goed gevulde hersenpan.

14 mei 2022 om 09:48

Plus wat druk vanuit de groep

14 mei 2022 om 14:41

Mischien klinkt dit heel stom, maar voor veel jongeren is voetbal de enige uitlaatklep, cker gezien de betutteling die momenteel gaande is in ons land.. ik praat niks goed, maar als dan je club niet naar behoren gerunt wordt kan dat dus deze praktijken in de hand werken.. Niet dat het normaal is, maar het is voor veel jongeren het enige wat ze hebben.

Fan zijn van een voetbalclub lijkt tegenwoordig het geloof vervangen te hebben voor sommige personen in de samenleving. Het fanatisme dat erbij komt kijken is echt ongekend. Echt onvoorstelbaar hoe hersenloze acties er plaatsvinden. Stuur die jochies die zulke dingen doen maar lekker naar de militaire academie. Even wat discipline bijspijkeren.

14 mei 2022 om 10:23

Bijna al die relschoppers zitten in een andere dimensie door de drugs die ze gebruiken. En dan wil jij ze naar een militaire academie sturen? Als er nou 1 slag volk is wat nog meer "gebruikt" als voetbal hooligans dan zijn het wel militairen.

14 mei 2022 om 11:33

@suarez: vanaf mijn eerste dag is voetbal erin gegoten bij mij. Mijn hele familie was voor ADO, mijn opa was er keeper, mijn neef speelde in de jeugd n heeft kort in het eerste gestaan met oa Mansveld , Advocaat en Schoenmaker. Ik ging ook regelmatig mee naar het Zuiderpark. Ik koos voor Feyenoord op mijn 6e, dat was in 1968.

Ik ging, als puber eerst met de fiets (25 km heen en 25 km terug), toen met de bus en trein en uiteindelijk met de auto elke 2 weken naar de Kuip. Had mijn eerste seizoenkaart tot eind jaren 80, ging zowel in Nederland als Europees mee naar uitwedstrijden.

Nooit echter heeft Feyenoord mijn leven zo beïnvloed dat ik wanhopig was spelers, bestuursleden of anderen binnen de club heb bedreigd. En reken maar dat ik in die 55 jaar een hoop ellende mee gemaakt heb met Feyenoord. Haat aan Ajax? 020 zeggen? Wat een onzin.

In mijn ogen heb je een psychisch probleem als je hele leven afhangt van de resultaten van je club. Dat heeft niks te maken met liefde voor de club, maar met een obsessie. Deze mensen zijn gewoon rijp voor een psychiater.

14 mei 2022 om 14:44

Ik ben het grotendeels met je eens.. maar dat was wel een heel andere tijd! De jeugd tegenwoordig wordt verpest door socialmedia, het is veel te makkelijk om elkaar op die manier aan te sporen tot zulk gedrag en dat gebeurt dus ook

14 mei 2022 om 15:28

Ha Ronnie, is je opa dan die beroemde van Vianen waar we in Den Haag over zingen?

14 mei 2022 om 16:05

Nee, die is kwa leeftijd even oud as mijn vader. Mijn opa speelde er in de jaren 40, de amateurtijd van het betaalde voetbal. Hij heeft wel een paar wedstrijden reserve gestaan bij de kampioensploegen van ‘42 en ‘ 43. Daarna moest hij onderduiken omdat hij zijn joodse zwager in bescherming had genomen tegen de duitsers. Samen zijn ze het verzet in Den Haag ingegaan.

Vind niet dat Gebrands het slecht heeft gedaan, kwam ook altijd over als een charismatisch persoon. Toch zie ik liever Marcel ipv Ger

Marcel Brands lijkt mij wat daadkrachtiger en ik was sowieso fan van deze man in zijn eerdere TD functie. Goed werk verricht toen. Succes Marcel!

Huidige westerse maatschapij is rot als een tientje helaas , bij minste of geringste heb je doodsbedreigingen aan je hoofd als bestuurder of als speler etc. Wat is de volgnde stap, wapens, wie zal het zeggen, gaat nergens meer over.

Dreiging ben ik tegen. Absoluut. Als PSV fan al tientallen jaren ben ik erg teleurgesteld in met name het amateurisme van John de Jong. Een manager die tientallen miljoenen euro’s verkloot was ie al lang bij ieder bedrijf op staande voet ontslagen maar bij psv kan en mag het blijkbaar. Naast de Jong vind ik de scouting zwak. VOH is een vriendje van John en Toon dus die mag het ook verkloten.

Naast het aantrekken van Schmidt (die niet veel heeft gepresteerd eerlijk gezegd) en waardeloze spitsen. Zahavi wordt uitgezwaaid als een held terwijl die man zwaar over het paard is getild bij binnenkomst. In serieuze wedstrijden stond ie er nooit.

De keepers hebben psv oa het kampioenschap gekost. De technische staf faalt enorm.

Hulde aan bijvoorbeeld Slot. Wat die man brengt is klasse. En ja….ajax heeft het feestje mogelijk wel verdient maar mag dat feestje samen met de knvb en de VAR vieren.

Ik ben blij dat Brands terug is en Toon gaat. Nu John de Jong nog. Aub psv; stuur die man weg.

14 mei 2022 om 10:06

Wat een calimerogedrag in die een na laatste alinea. Was de KNVB het ook aan het vieren toen Ajax geen overduidelijke strafschoppen kreeg tegen Heracles en Eagles? Toen er op discutabale wijze goals werden afgekeurd tegen Willem II? Toen in de bekerfinale er beslissingen tegenzaten voor Ajax? Toen bij het verlies in Deventer er rood moest komen voor een verdediger die letterlijk de bal in zijn handen pakte?

14 mei 2022 om 10:24

Mijn hemel zeg... kunnen we dit woord aub weer verbannen van dit forum? Op geen enkele wijze draagt het iets bij aan een nuttige discussie

14 mei 2022 om 14:57

Welke penalty tegen Heracles??je mocht geluk hebben die wedstrijd dat je een punt pakte beste kansen voor Heracles.

14 mei 2022 om 12:03

Is tientallen jaren niet wat overdreven? Twintig jaar geleden stonden we aan de vooravond van drie keer overwinteren in Champions League waaronder een halve finale. Het meest soevereine PSV wat ik in mijn dagen heb gekend. Met goede scouting en John de Jong die nog bij de selectie zat.

14 mei 2022 om 19:04

Volgens mij bedoelt hij dat hij al tientallen jaren psv fan is en niet per se dat er al tientallen jaren amateurisme heert

Toontje topsport. Goed begonnen bij PSV maar eigenlijk nadat hij de ambitie uitsprak om bij de top 32 te horen is het bergafwaarts gegaan. De matige sportieve prestaties en het transferbeleid zijn duidelijk maar waar ik me ook enorm aan stoor is de huidige cultuur bij PSV. Er is de laatste tijd echt een excuuscultuur bij PSV gekomen terwijl ze dat eerst nooit hadden. Er heerst geen topsportklimaat, terwijl dat iets is waar Gerbrands juist naar streefde. De Jong staat ondanks een matig transferbeleid niet ter discussie. Met Schmidt wilde ze ondanks 2 jaar betonvoetbal en verloren topduels graag verlengen. Men is tevreden met een tweede plaats en conference league voetbal. En de matige prestaties liggen aan alles en iedereen behalve PSV zelf. Ik hoop van harte dat Brands hier verandering in kan brengen en dat PSV de weg omhoog weer kan vinden. Respect voor Gerbrands dat hij zich realiseert dat hij niet meer de juiste man is.

Ik hoop dat Brands inziet wat er van PSV terecht is gekomen onder Gerbrands en de boel professionaliseert. Onder Gerbrands is PSV een softe club geworden. Aan ambities en mooie woorden geen gebrek. Maar ondertussen een club van klaverjasvrienden waar nergens meer met een deur gesmeten word. Dat Gerbrands weg gaat vind ik niet alleen prima maar geweldig. Zorg er ondertussen weer voor dat deze transferzomer het eindexamen is van John de Jong, vervang of breidt het matige scoutingsapparaat uit, zorg dat Van Nistelrooij minimaal tweede word (garantie groepsfase CL) en vul Jong PSV wat meer met buitenlandse toptalent.

Die nieuwe generatie zijn zeker diezelfde klaplopers die met zn alle in het zwart naar wedstrijden gaan in plaats van de clubkeuren. Allemaal petje op, zonnebril voor de ogen en dan capuchon op zeker. Sinds Boys From the South bestaat heb ik er weinig vertrouwen in. Zij waren het ook die het hele stadion doorkruiste om tegen turkse galatasary fans te gaan vechten. Ik hoop echt dat de club er wat aan gaat doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TezeVerdediger291
M. GötzeMiddenvelder294
I. SangaréMiddenvelder293
BrumaAanvaller287
Mauro JúniorMiddenvelder272
C. GakpoAanvaller2712
E. ZahaviAanvaller2511
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Vrijdag 20 mei
Juventus gaat de koopoptie in het contract van Alvaro Morata niet lichten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren