FIFA verscheurt contracten met ‘anti-homo-hotels’; ook KNVB reageert

Vrijdag, 13 mei 2022 om 16:35Dominic Mostert • Laatste update: 16:39

Het is voor homoseksuele koppels aanzienlijk moeilijker om een hotel te vinden in Qatar, zo is gebleken uit een gezamenlijk onderzoek van tv-zenders uit Noorwegen, Denemarken en Finland. Van 69 hotels in Qatar weigerden 3 hotels om koppels van hetzelfde geslacht te ontvangen, terwijl 20 hotels alleen akkoord gingen als de gasten tijdens hun verblijf niet zouden laten blijken dat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen. Amnesty International en de KNVB veroordelen de betreffende hotels. De FIFA kondigt aan de contracten met de betreffende hotels te verscheuren.

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Zo staat op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een gevangenisstraf van één tot drie jaar. Voor fans uit de lhbti-gemeenschap is het dus nog moeilijker om hun land te steunen tijdens het WK. "Het gaat er niet alleen om dat alle supporters veilig zijn, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar dat zij zich ook welkom voelen", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Dat hebben wij eerder al benadrukt bij de lokale autoriteiten en het organisatiecomité en dat gaan we komende maand zeker opnieuw doen als we samen met andere Europese bonden Qatar bezoeken."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Het volledige onderzoek hebben we nog niet kunnen inzien, maar wel duidelijk is dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet staat genoemd als hotel dat homostellen weigert", maakt de woordvoerder van de bond duidelijk. Het organisatiecomité van het WK is eveneens geschrokken van het onderzoek van de Scandinavische omroepen. "We zijn een conservatief land, maar zetten ons in voor een gastvrij en veilig WK dat voor iedereen toegankelijk is", laat het Qatarese comité weten. "Ook hotels die gasten voor het WK ontvangen, moeten zich aan afspraken houden."

"We controleren dat en evalueren ook indien nodig. We ontvangen graag aanvullende informatie, zodat we hotels kunnen benaderen die niet aan de normen voldoen", aldus het organisatiecomité. Amnesty is minder verrast. "Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar tijdens het WK wel een paar weken toestaat. Dat gaat schuren", zegt Ruud Bosgraaf van de vereniging. "Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren als het gaat om vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Dus onze oproep is: geef alles vrij in Qatar. Niet alleen tijdens het WK."

Reactie FIFA
Hotels die geen homoseksuele gasten willen ontvangen, verliezen hun contract met de FIFA, maakt de wereldvoetbalbond bekend. "Hotels, net als alle andere serviceproviders rondom het WK die niet voldoen aan de hoge standaarden van het organiserend comité, verliezen hun contract. Het voldoen aan de eisen blijft gemonitord en geëvalueerd worden via audits en inspecties bij hotels", meldt de FIFA in een statement aan The Telegraph.68 reacties (laatste reactie door oelie wapper)

Had iemand verwacht dat homoseksuele supporters met open armen zouden worden ontvangen?

13 mei 2022 om 13:09

De vraag stellen is m beantwoorden. Tolerantie gaat tot de zuid- en oostgrens van Europa

13 mei 2022 om 14:07

Alsof iedereen binnen Europa wel zo tolerant is. Edit: hier beneden zie je al voorbeeld…

13 mei 2022 om 15:24

Klopt, al hebben wij gelukkig door de jaren heen al wel wat stappen kunnen maken. Wat je wel ziet (en dat baart zorgen) is dat jongere generaties steeds iets meer weer naar het conservatievere trekken. Misschien als een soort afkeer omdat voor sommige stromingen binnen de samenleving (progressieven) het soms allemaal niet snel genoeg gaat.

13 mei 2022 om 17:20

Nou, waar ik woon houdt die tolerantie al op bij de gemeentegrens.

Zwak dit, van de KNVB. Ze moeten toch júíst naar die hotels? Zo kunnen ze daar verandering doorvoeren, toch?

13 mei 2022 om 13:13

Haha, echt gelachen om deze reactie.

Misschien zet een dergelijk onderzoek de conservatieve mensen die in deze hotels werken aan het denken.

13 mei 2022 om 18:57

Oh, deze is echt goud. Heel veel beter kun je de hypocrisie niet inkleuren...

14 mei 2022 om 10:28

Hahaha schitterend! Wel van harte steunen dat we als voetbalwereld een toernooi laten organiseren in een land waar vrouwen en minderheden het even moeilijk hebben als het gras waarop gespeeld moet worden, maar dan ineens principieel worden als je daar in de praktijk mee te maken krijgt. Bravo KNVB! Hoop gedweep over veiligheid van supporters, maar geen enkel licht in Zeist dat bij de steun voorbijer WK zijn vinger opstak en vroeg: ‘gaat dat wel goed met onze homo’s daar, jongens?’ Nee, daar is twee jaar later pas een Noors onderzoek voor nodig.

lastig onderwerp omdat "wij" het over het algemeen normaal vinden, geen last van hebben, er niet meer eens van opkijken, etc etc.

maar zulke landen... is gewoon niet onze cultuur, andere regels.
dan is het natuurlijk heel vervelend als je hier vandaan daar heen wil om je land te steunen, maar je wordt totaal anders bekeken en je kan niet eens doen wat hier normaal zou zijn...

natuurlijk is de eerste fout dat het uberhaupt daar wordt gehouden, aangezien er nu gewoon mensen soort van worden buitengesloten. FIFA had het daar nooit moeten laten organiseren als ze zich aan hun eigen waarden zou houden (die zijn al ver te zoeken)

13 mei 2022 om 13:11

Precies, de FIFA (en ook Uefa) zijn dan ook de meest hypocriete organisaties die je maar kan bedenken. Hele campagnes opzetten die zogenaamd bij moeten dragen aan verbinding (voetbal is van iedereen bla die bla die bla) en dan wel het toernooi houden in een land waar discriminatie de norm is. Maar goed, daar is al zoveel over gezegd. We doen er helemaal niks aan want we gaan toch wel kijken met z'n allen onder onze heatertjes in een tentje begin december.

13 mei 2022 om 13:12

Dat het niet hun cultuur is en er andere regels gelden is heel leuk en aardig, maar wanneer je ervoor kiest om een wereldkampioenschap te houden, heb je nou eenmaal te accepteren dat er mensen van over de hele wereld --en dus van alle genders, geslachten, kleurtjes, afkomsten en seksuele orientaties-- naar je land toe komen.

13 mei 2022 om 14:06

Airbags, hoe krom het ook is, diegene die daar heen gaan hebben zich wel te houden aan de wet- en regelgeving in dat land. Stel een Nederlands koppeltje van 20M en 17V gaat naar Amerika. Kan hij (20M) ook opgepakt worden wanneer hij haar een zoen geeft. Omdat in Amerika de grens niet bij 16 ligt maar bij 18.

13 mei 2022 om 14:13@airbags: Ik denk dat die eigenaren van die hotels en de mensen die er wonen niet gekozen hebben om het wereldkampioenschap daar te willen houden.
Dit is denk ik op een iets andere manier tot stand gekomen.
Je kan niet van de gewone mens daar verwachten dat iets wat zij sinds kinds af aan als normaal en logisch beschouwen opzij te zetten voor hetgeen wat wij normaal en logisch vinden. Dat gaat natuurlijk, met alle goede wil van de wereld, nooit lukken.

13 mei 2022 om 15:52

@svenieman, niet gekozen maar wel profiteren daarvan. Zouden al die hotels anders ook gevuld zitten? Kan me 100 plekken voorstellen waar ik liever op vakantie zou gaan om in de winter aan de zon te zitten hoor.

Ik geef je overigens niet geheel ongelijk. De keuze om daar het WK te houden is per definitie al verkeerd geweest. Dit land is er gewoon niet klaar voor.

13 mei 2022 om 16:08

Er wordt geen enkele mensen soort uitgesloten!!! Of wil jij zeggen dat iemand die homofiel is tot een ander soort mens behoort? Persoonlijk zie ik het probleem niet. Wij verwachten dat mensen zich hier aan onze wetten houden. Daar mogen ze dit ook van ons verwachten.

13 mei 2022 om 17:03

En dat is precies de reden waarom er geen WK in een streng religieus land in het midden van de woestijn zonder enige voetbalrelevantie gehouden kan worden: veel mensen zijn niet welkom. Als dat zo is, dan kan je dus geen WK hosten.

Hoezo komt dit als een schok voor de Knvb? Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar, dat was het ook al voordat ze het WK kregen toegewezen.

13 mei 2022 om 21:49

Say no to racism, je zou toch denken dat dit een soort slogan is van de Fifa/uefa.
Wederom een dikke duim omhoog voor de toewijzing aan het altijd mooie voetbalgekke Qatar.

Maar gaan we nu doen alsof we hier van staan te kijken? Dit was toch allang bekend? Qatar zal mooi van buiten zijn, maar van binnen leven ze nog ergens in de middeleeuwen.

Ga gewoon met het Nederlands elftal naar dat hotel en neem Geer en Goor mee dan kunnen die jurken er waarschijnlijk nog om lachen ook.

13 mei 2022 om 17:30

Goor woont er zelfs om de hoek....die weet inmiddels wel hoe dat wereldje in elkaar steekt.

13 mei 2022 om 21:50

Ja, alleen is Goor daar getrouwd met Irene of Marietje om de schijn op te houden.

Tjah ze willen zelf zo graag als FIFA en voetbalbonden naar zo'n land toe en als het dan eenmaal zover is gaan ze zo beginnen. Veranderen ga je het daar toch niet, dus je past je maar gewoon aan aan de regels en anders moet je daar gewoon geen WK organiseren.We gaan wel naar Qatar terwijl de hele wereld weet dat de mensenrechten daar geschonden worden maar als we daar daan in een hotel mee geconfronteerd worden dan willen we niet naar dat hotel. Struisvogel beleid. Maar misschien kunnen we er een T-shirt over maken.

Eigenlijk zouden spelers als Mbappe, Messi, Neymar en Ronaldo eens op moeten staan en een statement moeten maken door te zeggen zolang deze belachelijke wetten gelden zetten wij geen voet in Qatar en spelen wij niet op het WK. Dan gaat er ongetwijfeld heel veel verbeterd worden als de wereldsterren in het voetbal gaan dreigen niet te komen.

13 mei 2022 om 18:27

Dat toch niet? Dan wordt Messi er toch meteen op aangesproken dat hij jarenlang met Qatar op de borst speelde. Mbappe en Neymar spelen toch gewoon bij een club die eigendom van Qatar is?

Je kan toch niet hun oliedollars accepteren en dan zeggen dat je het allemaal heel erg vind?

Welkom in de eerste van een lange rij problemen die landen de komende periode gaan ervaren bij dit WK. Leuk, dat je een probleem moet aankaarten zodat er wat aan gedaan wordt. Dit is gewoon een ordinair showtje van een paar rijke stinkerds daar en dan is het weer 'business as usual'.

Gelooft er iemand dan de aandacht hiervoor structureel voor oplossingen gaat zorgen? Dan zou ik willen dat ik ook zo positief kon zijn.

13 mei 2022 om 16:52

Selectieve verontwaardiging is het. Dat het land zo was, wist je van te voren al. En nu het dichterbij komt, spreken die problemen ook niet meer tot de verbeelding maar moet je er ineens actief mee dealen. Er is sinds de toekenning niks anders geworden hoor.

Wat is het probleem?

Een paar hotels die het niet accepteren. Who cares?

Altijd dat verongelijkte weer. Er zijn hier ik het westen ook hotels die mannen met baarden en vrouwen met burka's en niqab's en zelfs orthodoxe joden uitsluiten. Iedereen heeft zijn eigen subjectieve maatstaven. Maar alles moet en zal volgens het liberalisme moeten gaan....

13 mei 2022 om 16:51

Nou weet ik dat je kindvrije hotels hebt. Huisdiervrije hotels. Maar baardvrije hotels?! Of hotels die joden uitsluiten... Dat lijkt me echt heel sterk. Veel van die hotels hebben wel een bepaalde uitstraling waar jeje niet altijd mee kan identificeren. Maar om nou te zeggen dat je wordt geweigerd gaat me wat ver

13 mei 2022 om 17:05

Kan je me de link naar die hotels sturen? Weet ik waar ik op vakantie kan komend jaar - Ik bedoel te zeggen: die bestaan niet.

13 mei 2022 om 18:13

@jesmooth: ik heb ze nog nooit gezien. Ook nooit op hotelsites gezien. En ik zit vaak op hotelsites omdatik zeer regelmatig een uitje heb/organiseer. Geen idee of je een lange baarden achterg hebt, en dat je maar wat loopt te stoken.

13 mei 2022 om 18:28

Nee hoor, die bestaan hier niet. Een hotel in Nederland mag namelijk geen gasten weigeren op grond van hun geloof.

Nou zijn ze in Qatar homofoob? Who would have known....

13 mei 2022 om 17:15

Het feit dat mensen dit afdoen met maar dat is cultuur en moet je respecteren zakt toch ook je broek van af. Sommige wetten zijnewoon fout. Cultuur of niet.

13 mei 2022 om 18:18

Het is geen cultuur, het is een geloof. De islam loopt in mijn ogen nog verder achter dan d ekatmhlolieken. Daar tussenin zweeft de gereformeerde kerk en de hervormde kerk.

Ik ben zelf atheïst, heb een grondige afkeer tegen alles wat kerkelijk/religie is enaccepteer voor mijn gevoel veel makkelijker veranderingen in de maatschappij en cultuur. Die religies blijven maar hangen in ideeën uit de oudheid, veroordelen ook nog steeds de evolutietheorie van Darwin, sex voor het huwelijk enz.

14 mei 2022 om 11:45

Natuurlijk is het fout althans volgens "ons". Maar iedereen weet welke regels ze daar hebben en dan gaan "wij" erheen . Dan weet je waar je aan begint. Dan dien je je te houden aan de regels van dat land. Het had heel makkelijk opgelost kunnen worden om er niet heen te gaan.

Mogen wij niet veroordelen hoor dat is cultuur. Je hebt ook landen waar ze overspelige vrouwen stenigen en dan gaan we hier in het westen dan noeilijk over doen terwijl de toeslagenaffaire ook heel erg is!

Ik kan er niet bij he. Ik kan er niet bij dat liefde strafbaar kan zijn. Maar ja wat verwacht je van een land waar vrouwen die verkracht worden zelf in de cel gegooid worden omdat ze "overspel" zouden hebben gepleegd. Walgelijk.

13 mei 2022 om 18:32

Dat ligt wat genuanceerder. Als een vrouw daar zonder mannelijke begeleider afspreekt met een man, dan kan ze van overspel beticht worden wanneer ze verkracht wordt.
Wordt een huis overvallen en wordt dan een vrouw verkracht, dan is het daar wel verkrachting en is de straf strenger dan hier.

Het is strafbaar in Qatar. Dus hoe kon je hotels straffen die zich aan de wet houden. WK had niet moeten worden toegewezen voordat er hervormingen zijn doorgevoerd. Nu is het homo's straks is het vrouwen die te sexy gekleed zijn of 2 personen die elkaar zoenen of te veel alcohol in openbaar nuttigen.

13 mei 2022 om 18:50

Ze uit de organisatie gooien mag de FIFA zelf weten lijkt me. Waarom je het land zelf, waar het sowieso strafbaar is dan wel het hele toernooi laat organiseren tja, dat is wel het toppunt van een vrachtwagenkonvooi boter op de kop.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Vrijdag 20 mei
Juventus gaat de koopoptie in het contract van Alvaro Morata niet lichten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren