PSV benoemt eerste Marokkaans-Nederlandse hoofdtrainer in betaald voetbal

Donderdag, 12 mei 2022 om 14:56Dominic Mostert • Laatste update: 15:06

Adil Ramzi wordt de opvolger van Ruud van Nistelrooij als trainer van Jong PSV, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De voormalig aanvaller was dit seizoen al de assistent-trainer van Van Nistelrooij, slaagt later deze maand voor zijn opleiding als coach betaald voetbal en kan vanaf de zomer aan de slag als hoofdtrainer bij de beloftenploeg.

Vorige maand stond Ramzi in het kader van zijn opleiding al eenmalig voor de groep in een wedstrijd tegen MVV Maastricht (2-2). Voor de gelegenheid deed Van Nistelrooij toen een stapje terug. Kort na de wedstrijd bevestigde Ramzi dat hij met PSV in gesprek was over een aanstelling als hoofdtrainer van Jong. Eerder was hij al assistent-trainer in de jeugd, bij de beloften en hoofdmacht van PSV, terwijl hij ook PSV Onder 17 onder zijn hoede heeft gehad. In zijn actieve voetballoopbaan speelde hij tussen 2000 en 2004 voor PSV.

Ramzi wordt de eerste coach in het Nederlands voetbal met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond, meldt het Eindhovens Dagblad. Die eer betekent veel voor hem. Vanuit zijn geboorteland kreeg hij recentelijk ook het voorstel om bondscoach te worden bij de nationale Onder 20, maar hij gaf de voorkeur aan een toekomst bij PSV. Nu krijgt hij de kans zijn trainersloopbaan echt gestalte te geven met zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

Ramzi ligt in ieder geval goed bij Johan Bakayoko, de sterspeler van Jong PSV. Toen de negentienjarige aanvaller in maart werd verkozen tot beste talent van de derde periode, was Ramzi aanwezig bij de prijsuitreiking. "Ik heb hem in elk seizoen bij PSV als trainer of assistent-trainer gehad en hij is als coach en mens heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling. Daarom vond ik het fijn dat hij me daarbij vergezelde", zei Bakyoko toen.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door memphisdepay)

Wellicht dat hij extra ondersteuning kan bieden met jongens van Marokkaanse afkomst. De Ihattaren's en bakkali's zullen bij hem toch een ander gevoel hebben denk ik. Ik weet helemaal niet of het klopt wat ik zeg, maar ik zou me er in ieder geval iets bij voor kunnen stellen. Ben erg benieuwd hoe hij het gaat doen, succes!!

12 mei 2022 om 15:23

Driemaal raden door wie Ihattaren intensief begeleid werd bij PSV. Maar goed, mooie kans voor Ramzi!

12 mei 2022 om 15:26

@robindebruyn haha dat wist ik dan weer niet, lekker scherp.... Maar denk wel dat dat voor sommige jongens een verschil kan maken denk je niet? Toch een bepaalde mentaliteit en 'gevoel van thuis zijn' bij iemand ofzo. Ikzelf zou daar wel baat bij hebben dus kan het me voor dit soort jongens wel voorstellen

12 mei 2022 om 15:28

Mwoah eigenlijk sloeg je dus onbewust al de spijker op zn kop. Ihattaren heeft wel is gemeld dat Ramzi hem goed wist te raken als ik mij niet vergis. Ook Ramzi heeft wel is over die samenwerking gesproken. Ramzi krijgt veel lof vanuit de organisatie van PSV van verschillende kanten. Ben wel echt heel benieuwd naar hem komend seizoen. met het verrek van van Nistelrooij en Bakayoko nu toch alweer een goeie reden om Jong te blijven volgen

12 mei 2022 om 17:01

weleens

12 mei 2022 om 17:40

Idd in het eerste jaar liepen ramzi, afellay en mart vd heuvel bij het 1e rond. Hoeveel begeleiding wil ihattaren hebben.

12 mei 2022 om 20:57

Dat kan zeker uitmaken, daar geloof ik ook wel in. Helaas is Ihattaren een slecht voorbeeld qua uiteindelijke afloop. Ben wel benieuwd naar Ramzi. Was altijd een uitstekende voetballer.

12 mei 2022 om 20:58

@Zinedane, ik bedoelde ook niet dat Ramzi hem niet kon raken. Alleen werd duidelijk uit de post waarop ik reageerde dat die persoon niet wist dat Ramzi zulk 'werk' al deed.

12 mei 2022 om 15:29

Zou dat heel veel uitmaken dan? Een Van Nistelrooij zou toch veel meer uitstraling moeten hebben? Spits van United en Real. Als die gasten echt niet verder kunnen kijken dan de culturele achtergrond van een hoofdtrainer, heb je in de multiculturele wereld van het profvoetbal ook niet veel te zoeken.

12 mei 2022 om 15:42

Is Ramzi gegund en veel succes gewenst!

12 mei 2022 om 16:36

Ik vind dit soort berichten altijd zo'n onzin. Wat kan mij het schelen wat voor achtergrond iemand heeft. Of hij nu een blanke autochtone Nederlander is, uit Timboektoe afkomstig is, Chinees of Zuid-Amerikaans...... Het gaat om hoe je je werk doet. Waar je (voor)ouders vandaan komen doet er helemaal niet ter zake. Ze zullen bij PSV wel tevreden zijn over Ramzi en deze kans verdient hebben. Veel succes Adil!!

12 mei 2022 om 17:06Heb je het nou echt over de publieke opinie inzake Malinezen, Chinezen en Zuid-Amerikanen in Nederland?

Hoor mensen altijd janken over Marokkanen, Turken, Antillianen en ander 'gespuis', misschien past dat beter in je tekst... met her en der een 'kleine aanpassing'.

Oftewel, jã²uw bericht is onzin.12 mei 2022 om 17:46

Zou het niet uitmaken waar iemand vandaan komt? Ik vind het wel opvallend dat hij de eerste is. Net als dat er weinig/geen donkere trainers zijn in het betaalde voetbal, terwijl er toch heel veel donkere spelers in de afgelopen dertig jaar in Nederland hebben gespeeld. Dat zou kunnen duiden op sluimerend racisme in het betaalde voetbal. Hoeft niet per se zo te zijn, maar het verzwijgen van de achtergronden van trainers neigt naar struisvogelpolitiek.

12 mei 2022 om 18:16

Nou, zoals ik al eerder zei ‘kan ik me er iets bij voorstellen’ dat jongens van 18/19 een rolmodel met dezelfde achtergrond als bevorderend kunnen zien. Dus ik weet niet waar je ‘dit soort berichten’ leest en hoe je mijn reactie opneemt maar ik bedoelde het niet verkeerd. Het gaat idd zeker over hoe je je werk doet, dus jouw bericht vind ik geen onzin 😉

Prima, benieuwd hoe hij het gaat doen. Inmiddels net als Ruud aardig door de organisatie heen gestroomd, telkens een stapje erbij naar een hoger elftal. Sta er wel van te kijken dat hij dus blijkbaar de eerste Nederlands-Marokkaanse trainer is in het Nederlands betaald voetbal.

12 mei 2022 om 15:09

Dat zijn altijd wel leuke dingen om te onderzoeken. Waarom is hij de eerste? Kiezen er maar weinig Marokkaans-Nederlandse voetballers voor de opleiding? Komen ze de opleiding niet door? Hebben ze er geen zin in? Doen ze liever andere zaken na het voetballen? Ik zou dat best wel eens willen weten.

12 mei 2022 om 15:30

Inderdaad interessant om te onderzoeken. Naar mijn idee is de grootste oorzaak het ontbreken van voorbeeldfiguren en dus automatisch een afname van intrinsieke motivatie om voor het trainersvak te gaan.

Als Marokkaanse of donkere speler heb je bijna geen enkel voorbeeld van meerdere mensen uit jou '''groep'' die actief zijn op een acceptabel niveau, als hoofdtrainer. Waardoor het moeilijker wordt om de motivatie te vinden (of vanuit de omgeving gestimuleerd te worden) om hoofdtrainer te worden. Zoveel donkere gasten als Menzo, Reiziger, Bogarde, Kluivert, Regillio Vrede etc. die de ambitie hebben om bijvoorbeeld in de Eredivisie als trainer actief te zijn, maar niet serieus worden genomen en het vaak zelfs afleggen tegen trainers met een veel minder CV. Ik durf wel te stellen dat als Menzo en Reiziger blank waren ze echt al een aantal jaar een mooie Erediviseclub zouden leiden.

12 mei 2022 om 15:32

Dat is wel interessant inderdaad. Onderbuik gevoel denk ik zelf dan aan dat veel spelers van Marokkaanse afkomst in Nederland vaak individualistische aanvallers/middenvelders (iets wat Ramzi overigens totaal niet was) zijn en dat je die minder vaak als trainer ziet later. Maar dan denk je aan Van der Vaart of van Persie die nu ook met het trainer worden bezig zijn.

Het is misschien toch iets cultureels, Brazilianen zie je bijvoorbeeld ook weinig het trainersvak in rollen. Kan me er in ieder geval nauwelijks een voor de geest halen, terwijl je er zo twee dozijn wereldspelers van opnoemt in de laatste tientallen jaren. Er is meer in het leven en als je daar van kan genieten na het voetbal is het alleen maar mooi. Het is in ieder geval mooi dat er met Ramzi nu eentje is, hopelijk neemt dat voor anderen toch bepaalde barrieres weg.

12 mei 2022 om 15:36

Op zicht ook wel te begrijpen, zij waren destijds een van de eerste spelers binnen de 2e Marokkaanse generatie in NL (abdellaoui, Sinouh, Boutahar etc.), dat groepje spelers was ook zeer klein. Dat kost tijd om die wending te creã«ren. Zij hebben destijds de rode loper uitgerold voor de huidige spelers van Marokkaanse origine. Daarnaast is er ook een verschil tussen nu en toen, als je ziet dat het nu makkelijker is om aan tafel te schuiven als analist (voor zowel huidige als ex voetballers) zoals Amrabat en Afelay. Was dat pak em beet 10 jaar geleden anders. Waar er enkel Studio sport en VI op ma en vr was. Das een slag die voetballers van die tijd hebben gemist en nu proberen in te halen (denk ik). Maar zeker mooi om te zien dat die switch er is en steeds meer ex voetballers als analist, (assistent) trainer of bondscoach aan de slag gaan..

12 mei 2022 om 15:37

Marokkaanse voetballers zijn er eigenlijk sowieso pas sinds het begin van deze eeuw, dus nu komen ze pas op de leeftijd om trainers te worden

12 mei 2022 om 15:54

@Miccoli zeker interessant alleen je ziet dat een heleboel Franse Marokkanen en Marokkanen uit Marokko wel trainer worden in landen als de Emiraten, Saudi-Arabië en Qatar of in Marokko, Nederlandse Marokkanen lijken toch te willen wachten tot ze ergens in de eredivisie aan de bak kunnen komen terwijl ze ook kunnen kiezen voor een ander traject aangezien de Marokkaanse trainers er in Afrika en het Midden-Oosten erg goed op staan hoef je niet altijd te wachten op de Eredivisie of een Belgische club er leiden meer wegen naar Rome!

12 mei 2022 om 17:18misschien moet je het even uitrekenen, hoeveel van alle profvoetballers in NL wordt ook hoofdtrainer in het betaalde voetbal?

denk dat je zult zien dat het allemaal wel meevalt, en jouw vraag er een voor het luchtledige is.

eerst ekkes inventariseren, de cijfers bekijken en dan kun je die vragen stellen.

eerst kwantitatief onderzoek en dan doe evt je kwalitatief onderzoek

12 mei 2022 om 17:29

Klopt van die generatie is ramzi nu hoofdtrainer en zijn boukhari ( Sparta ) en Boulahrouz (az) assistenten

12 mei 2022 om 23:20

Je kan je ook afvragen, hoeveel en welke spelers zijn de afgelopen 25 jaar nou echt doorbroken als Nederlandse Marokanen. En die dus een serieuze voetbal naam hebben opgebouwd die dan ook aantrekkelijk kunnen als trainer voor het betaald voetbal. Affelay en bousabon zitten prima als analisten. Boukhari is voorlopig assistent bij Sparta. Bousata is het denk net niet. EL hamdoui moeten we nog maar zien wat die gaat doen.
En dus nu Ramzi. Maar verder kom ik niet.. misschien jullie ?

13 mei 2022 om 02:25

Niet alle goede coaches waren goede spelers in tegen deel zelfs, er waren dramatische spelers die nu hele goede coaches zijn. Wat zeg ik er zijn coaches nu op het hoogste niveau die nooit voetballer zijn geworden.

Verder wat bedoel je met doorbreken als Nederlandse Marokkaan? Bedoel je dan op hoogste niveau of wat...


Nederland heeft 100e marokkaanse spelers gehad.

12 mei 2022 om 15:30

Misschien dat de eerste Nederlands-Marokkaanse spelers nu pas op een leeftijd zijn dat ze trainer gaan worden? Geen idee hoe lang die generaties al doorgaan eigenlijk.

13 mei 2022 om 02:23

Nederlanders houden er niet echt van als een Marokkaan de baas kan spelen.

Ramzi zit al jaren in de opleiding dus dit is een mooie vervolgstap voor hem. Prima gast verder dus ik hoop dat hij het goed zal doen.Mooi dat PSV dit aandurft! Toch een unicum, de eerste Marokkaanse trainer in het Nederlands betaald voetbal. Aangezien het Nederlandse betaalde voetbal heel veel jongens met een Marokkaanse achtergrond heeft gekend en zal gaan kennen in de toekomst is dit een superstap om als boegbeeld te fungeren, voor toekomstige Marokaanse trainers. Daarnaast ook mooi dat etnische minderheidsgroeperingen de kans krijgen om soortgelijke functies te beoefenen. Als je nagaat dat Patrick Viera, Henk Fraser en Vincent Kompany de enige 3 trainers in Europa (in de hoogste divisie) zijn die een eerste elftal leiden, als donkere jongens. Terwijl er zoveel donkere ex-spelers zijn met de ambitie om hoofdtrainer te worden, maar deze kans toch eerder wordt gegund aan gasten als Rene Hake, Jurgen Streppel, Marcel Keizer etc.

12 mei 2022 om 15:29

Ik ben het met jou eens dat het er te weinig zijn en het waarom heb ik ook geen antwoord op maar jij bent wel 2 coaches in de hoogste divisies vergeten, Van Bronckhorst en Pascal Jansen...

12 mei 2022 om 15:33

Giovanni van Bronckhorst is van Molukse afkomst en kan je dus bij de Aziatische groep indelen i.p.v. de Marokkaanse of donkere (met Afrikaanse orgine) trainers. Wel eens dat onder de Aziatische groep ook veel te weinig trainers, op het hoogste niveau actief zijn. Ik kom niet verder dan Gio?

Pascal Jansen was ik inderdaad vergeten.

12 mei 2022 om 15:47

Dat klopt maar dit schrijf jij ook en daar reageer ik op...😉

"Daarnaast ook mooi dat etnische minderheidsgroeperingen de kans krijgen om soortgelijke functies te beoefenen."

12 mei 2022 om 15:48

Clarence Seedorf, Davids, Dean Gorre, Aron Winter, Gullit, Rijkaard, Fraser, Ten Cate

12 mei 2022 om 15:59

Heel veel van die namen die je noemt, zijn juist mooie voorbeelden waarom donkere trainers minder kansen krijgen:

Seedorf: Heeft het bij AC Milan en Deportivo echt niet slecht gedaan. Toch wordt er nooit aan hem gedacht als bijvoorbeeld Ajax of Oranje op zoek is naar een coach. Wordt in Nederland niet op waarde geschat
Davids: In Nederland nog geen enkele kans gehad? Ja als assistent-trainer van Telstar. Nu geeft Van Gaal hem wel een kans als assistent, maar dus ook nooit serieus genomen door Eredivisie clubs.
Gorre: Moest Suriname gaan coachen, omdat hij ook in Nederland geen serieuze aanbieding had.
Winter: Nooit de kans gehad in Nederland, enkel bij Toronto en daarna heeft ook niemand aan hem gedacht.

Gullit/rijkaard/fraser/ten Cate hebben wel de kans gehad. Waarbij Gullit ook niet serieus wordt genomen in Nederland. Had het bijvoorbeeld wel verdiend om bondscoach te worden een aantal jaar terug en heeft ook aangegeven dat hij zich niet te groot zou voelen om een Eredivisie club te trainen, toch denkt geen enkele club serieus aan hem.

12 mei 2022 om 16:02

Ik vind het wel lekker makkelijk wat je nu zegt. Gullit had het verdiend om bondscoach te worden, op basis van wat? Seedorf heeft het ook helemaal niet goed gedaan bij die twee clubs.. Er zijn gewoon betere trainers..

12 mei 2022 om 16:08

Op basis van dat hij de groep al kende , populair was onder de spelers als assistent, en last but not least ze uiteindelijk voor Frank de boer hebben gekozen?

12 mei 2022 om 16:12

Precies dit. Heel makkelijk om te zeggen dat trainers op basis van een donkere huidskleur geen kans krijgen.

Wie zijn de bondscoaches geweest van de Afrikaanse landen de afgelopen jaren? Zullen die dezelfde maatstaf hebben gebruikt?

13 mei 2022 om 02:28

Seedorf deed het wel goed bij Milan en kan omweg met wat moeilijkere spelers.

12 mei 2022 om 15:31

Je mist uiteraard nog wel wat namen zoals Antoine Kombouaré die als hoofdtrainer van Nantes net de Coupe de la League heeft gewonnen. Maar je hebt zeker gelijk met je punt verder!

12 mei 2022 om 15:39

Ik vind dat je met Hake, Streppel en in mindere mate Keizer slechte voorbeelden aahaalt. Zijn allemaal trainers die zich jarenlang omhoog hebben moeten knokken bij de jeugd en/of amateurs alvorens ze een baan als hoofdtrainer in het betaalde voetbal kregen aangeboden. Terwijl jij het nu doet voorkomen alsof het ze is aan komen waaien doordat ze het juiste kleurtje hebben. Andersom heb je natuurlijk ook trainers als Seedorf die uit het niets hoodtrainer kunnen worden bij van een van de grootste cluba in Europa. Het is natuurlijk wel een feit dat gekleurde trainers sterk ondervertegenwoordigd zijn maar enige nuance is op zijn plaats, zeker op het moment dat je concrete voorbeelden wil noemen

12 mei 2022 om 21:35

Doen die ex-spelers uit de minderheidsgroepen ook de cursus? Als dat niet of nauwelijks het geval is dan is het al een stuk minder vreemd. Weet niet of dat zo is, ik stel enkel en alleen de vraag.

Mooi voor Ramzi en een prima keuze van PSV. Draait al een tijdje mee in de opleiding en lijkt me ook gewoon een fijne kerel.

Goeie zaak. Op meerdere vlakken. Ramzi heeft naast voetbal-ook maatschappelijke kennis. Echte PSVer, kent de club. Ik ben hier wel blij mee.

Hele goeie keuze van PSV dit. Ramzi is echt wel iemand wie verstand heeft van het vak en spelers niet alleen individueel beter maakt maar ze op hun gemak laat voelen, vooral dat laatste is wel echt belangrijk, dat ze als jonge jongens mentaal thuis op hun plek voelen bij de club zodat ze zich kunnen focussen op hun ontwikkeling. Ik vind het in dat opzicht toch best wel belangrijk dat er binnen de staf ook iemand zit met een Marrokaans achtergrond voor ondersteuning voor een aantal spelers wie dit echt nodig hebben.

Ben benieuwd wat hij met Jong-PSV kan, hopelijk gaan toptalenten als Babadi, Comenencia en Jiminez ook serieus meer minuten maken volgend seizoen bij Jpsv. Verwacht veel van dat soort jongens

Vind het een goeie keus van PSV, vind alleen jammer dat Marokkaans-Nederlandse ex-spelers als ze echt aan de bak willen kunnen ze er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een Marokkaanse club te trainen aangezien de Marokkaanse competitie de hoogst aangeschreven competitie in Afrika is en in het Midden-Oosten zijn er een heleboel Marokkaanse trainers actief in landen als de Emiraten, Qatar en Saudi Arabië je hoeft niet perse te wachten op een club uit de eredivisie al snap ik het in Ramzi's geval wel want die kan lijkt het niets anders doen dan met PSV bezig zijn en over PSV praten.

12 mei 2022 om 16:08

Tsja als je ambitie hebt als trainer, dan hoop je natuurlijk op Europa. Dat is uiteindelijk waar de toppers allemaal zijn. Ik ken niet 1 hoofdtrainer van een ander continent die het hier gemaakt heeft (en dan ga je nu met een hele lijst komen: want ik heb geen onderzoek gedaan). Of je moet Xavi noemen. Die heeft daar daadwerkelijk gespeeld en is daarna meteen trainer geworden. Ligt net wat anders. Ramzi zelf heeft toch maar heel kort (tot niet noemenswaardig) in Marokko gespeeld (in clubverband)?

Ik vind de kop een beetje raar. Wat maakt het zo bijzonder dat hij de eerste Marokkaanse-Nederlandse trainer in Nederland wordt. Iedereen is gelijk en uniek!

12 mei 2022 om 16:04

Eehm, omdat het de eerste Marokkaanse-Nederlandse trainer in Nederland is? Dat is toch best mooi? De eerste vrouwelijke trainer zal waarschijnlijk ook zo in het nieuws komen. En de eerste openlijk homosexuele trainer ook. Alles wat nieuw is en in zekere zin de weg vrij maakt voor meer acceptatie, verdiend toch aandacht? Obama heeft wat dat betreft ook gewoon de kredits gekregen als eerste zwarte president. Werkt drempelverlagend voor de rest die zich met een doelgroep identificeren.

12 mei 2022 om 16:05

'Wat maakt het zo bijzonder dat hij de eerste Marokkaanse-Nederlandse trainer in Nederland wordt.'

De vraag stellen is hem beantwoorden. Hij is de eerste.

13 mei 2022 om 02:31

Niemand is gelijk in Nederland misschien wel in wetgeving maar minderheden als Marokkanen worden echt niet gelijk behandeld vraag het de politiek, politie, media, Belastingdienst, bedrijven en scholen maar na. O vraag het maar gewoon aan de gemiddelde marokkaanse Nederlandse voetballer die 10x meer zijn best moet doen dan Jan alleen omdat die een kleurtje heeft en een andere naam.

Ik Als Marokkaanse Nederlander ben daar erg blij mee. Hij is een voorbeeld voor velen!

Heeft ramzi ook Nederlandse achtergrond? Dacht dat hij volbloed Marokkaans was

12 mei 2022 om 18:17

Op transfermarkt heeft hij wel de Nederlandse nationaliteit. Maar hij heeft volgens mij nooit in Nederland gewoond, totdat hij op zijn 20ste naar Willem 2 ging. Hij lijkt mij dan ook niet perse meer een Nederlander dan gasten als Perez of Schone.

Leuk voor Adil .. Boulahrouz en Boukari komen er ook aan. Zijn beide assistent bij Sparta en az en die zie ik met de tijd ook wel doorgaan voor hoofdtrainer .
Affelay doet het daarnaast geweldig als analist

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong PSV


48 fans
Selectie
SpelersPositieW
M. KjøløMiddenvelder371
D. VosVerdediger330
J. BakayokoAanvaller3217
N. MarkeloVerdediger300
M. NassohMiddenvelder303
S. ColynMiddenvelder285
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong PSV.

44 jaar
1 fan
Middenvelder

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren