PEC Zwolle ziet af van rechtszaak en legt zich neer bij degradatie

Donderdag, 12 mei 2022 om 11:45Dominic Mostert

PEC Zwolle ziet af van gerechtelijke stappen naar aanleiding van de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht (1-1) in speelronde 32 van de Eredivisie. Woensdagavond liet technisch manager Mike Willems aan RTV Oost doorschemeren de optie te onderzoeken, maar een dag later bevestigt de club in een statement op Twitter zich neer te leggen bij de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.

De KNVB erkende maandag dat er een fout werd gemaakt in het duel tussen PEC en Utrecht. Een openingsdoelpunt van Gervane Kastaneer werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Bij het betreffende moment op slag van rust trok videoscheidsrechter Bas Nijhuis de buitenspellijn bij Djevencio van der Kust, terwijl deze bij collega Mike van der Hoorn getrokken had moeten worden, die op gelijke hoogte stond met Kastaneer.

"We hebben direct na die wedstrijd de mogelijkheden onderzocht voor eventuele actie, maar besloten dat niet te doen. We nemen ons verlies, richten ons op en doen er alles aan om volgend jaar direct terug te komen", meldt PEC in een statement. De degradatie werd woensdagavond officieel na een 2-0 nederlaag bij Sparta Rotterdam. Met nog een speelronde te gaan is het zeker dat PEC bij de onderste twee ploegen gaat eindigen.

Het artikel gaat verder onder de video
'De club moest oud papier verzamelen om niet failliet te gaan'
Meer videos

Na het duel van woensdagavond zei technisch manager Willems 'een aantal telefoontjes' te hebben gepleegd over de situatie. "We hebben voor deze wedstrijd een aantal mensen erop gezet om het voor ons te bekijken. Er is ook contact geweest met de KNVB. Zo strijdbaar als ik ben, zeker nu, wil ik de komende dagen nog wel bekijken of we daar werk van kunnen maken. Ik weet niet of het hoop is, maar ik wil niet dat ons onrecht wordt aangedaan. Dat gevoel hebben we nu wel. Het was geen interpretatiefout, maar een technische fout. Die niet gemaakt mocht worden."



Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door tinus45)

De rechtszaak was natuurlijk kansloos geweest. Hier gaat geen rechter iets aan doen is mijn amateur inschatting.

12 mei 2022 om 11:53

Precies dat, hoe moet een rechter dat gaan oplossen? Doelpunt alsnog goedkeuren? Wedstrijd overspelen? Nee, hier waren geen oplossingen voor geweest

12 mei 2022 om 12:02

Wellicht in de zin van eventuele financiële compensatie, maar dit gaat natuurlijk geen rechter toekennen aangezien er niet bewezen kan worden dat dit doelpunt echt de druppel/cruciaal is geweest.

12 mei 2022 om 12:56

Bovendien betwijfel ik of je menselijk falen van de arbitrage uberhaupt kunt oplossen in de rechtbank. Als dat het geval was, deed iedere club dit.

12 mei 2022 om 12:12

Is dat zo, (ook ik ben maar een amateur inschatter) ? De FIFA betaalde in 2009 5 miljoen aan Ierse bond om de dubieuze uitschakeling voor de WK in 2010 te laten rusten en de juridische zaak niet door te zetten.

12 mei 2022 om 15:20

Dat ging om een play off wedstrijd en bij Zwolle gaat het om een competitie van 34 wedstrijden. Als we aan het eind van het seizoen voor elke onterecht afgekeurde en onterecht goedgekeurde goal een rechtspraak aan gaan spannen is het einde een klein beetje zoek denk ik. Overigens ging het toen om een lening die Ierland terug zou betalen als zij zich zouden plaatsen voor het wk van 2014. Dat is niet gelukt en pas toen werd die lening omgezet in een gift.

12 mei 2022 om 15:43

Dat laatste weet ik niet zou kunnen. Betreft elke VAR beslissing aanvechten is natuurlijk kolder. Hands, geen hands, rode kaart, geen rode kaart is subjectief. Maar hier is een duidelijke objectieve fout gemaakt door de VAR daar ze een speler van Utrecht over het hoofd zagen. Denk ook niet dat ze kans van slagen hebben, geef alleen aan dat de FIFA ooit een mogelijke gang naar de rechter heeft afgekocht. Dat doe je mijn inziens alleen als je niet 100% zekerheid heb over de uitslag van het vonnis. Kan ook zijn dat je de schadevergoeding wilt beperken, maar dat is gissen. Wat ik nu overigens ook doe 😂.

12 mei 2022 om 12:12

Kansloos of niet, ik ben vooral blij dat ze het niet doen. Het is niet goed voor de sport om zo met foute beslissingen om te gaan. Fouten horen er bij. Pas als er echt omkoping of iets dergelijks is, moet je aan juridische stappen gaan denken. Maar niet bij dit soort dingen.

Had ook geen zin gehad natuurlijk, ze gaan dat resultaat echt niet terugdraaien of de wedstrijd (gedeeltelijk) over laten spelen. PEC heeft wel wat pech gehad, maar is denk ik terecht gedegradeerd.

12 mei 2022 om 12:06

als je in de eerste seizoens helft 6 punten haalt maak je het jezelf natuurlijk erg lastig.
wel knap trouwens dat ze het nog erg lang hebben kunnen uitstellen, de definitieve degradatie bedoel ik dan

In emoties roep je gekke dingen. Laten we het daarop houden.

Op zich geen ramp. PEC ontvang 2/3 miljoen voor Mees de Wit. Goed doorselecteren en gericht investeren in een nieuw team. Zie ze volgend jaar dan weer promoveren.

12 mei 2022 om 12:17

Met 10 jaar Eredivisie (?) hebben ze wel een stabiele basis opgebouwd om zo weer te promoveren. Je hebt een paar van die clubs zoals cambuur, de graafschap, volendam, sparta en go ahead die om de paar jaar weer promoveren/degraderen. Dit heeft pec toch best knap gedaan en zelfs nog de beker gewonnen + Europa gehaald. Helemaal aangezien ze toch wel een hele lange periode in de KKD zaten voor dat ze promoveerde. Ik verwacht ze wel weer snel terug. Van buitenaf lijkt het een (financieel) stabiele club. Iets wat een roda, vvv en ado dan weer missen. Bij emmen zie je ook dat ze meteen weer promoveren.

12 mei 2022 om 12:32

Mwah, ik moet het nog maar zien. De selectie is al vrij zwak en dan vertrekken er ook nog heel wat sterkhouders met een aflopend contract. Dan zijn er altijd een paar die geen KKD willen spelen en een transfer gaan forceren, of een degradatieclausule hebben. Zie maar eens een bijna volledig nieuw elftal bij elkaar te krijgen. Daar is echt heel goed technisch beleid voor nodig.

12 mei 2022 om 12:55

Maar dat geld is allemaal verdampt aan middelmaat. PEC zit al een aantal jaren in een negatieve spiraal waarbij de ploeg met het jaar slechter werd. Er was een verval in het technische beleid en deze meneer die dit nu aan het roepen was, is daar zeker voor een aardig deel verantwoordelijk voor. Het heeft een aantal jaren terug zelfs aandelen verkocht om kapitaal vrij te maken. Daar zijn met betrekking tot de ploeg nou niet bepaald voordelen uit voortgekomen. Vergeet ook niet dat een degradatie geld kost, zeker voor ploegen die al een tijdje in de Eredivisie speelden.

12 mei 2022 om 12:17

@119090. Men heeft al aangegeven dat van dat geld er geen cent in de selectie gaat. Pec zit financieel niet zo heel goed door eerder genomen risico’s en het uitblijven van goede resultaten de afgelopen 3 jaar. Desondanks zullen ze de hoogste begroting van de KKD hebben maar dat zegt nog niets..

12 mei 2022 om 12:50

Deze technisch manager is anderen nu de schuld aan het geven voor z'n eigen falen. Sinds zijn aanstelling is de ploeg met het jaar slechter geworden op kwalitatief vlak. Ik denk dus niet dat je zo'n taak deze meneer moet toevertrouwen. Overigens is het zo makkelijk nog niet. Een Emmen zat vorig jaar in een stijgende lijn toen het promoveerde. Er was progressie in de tweede seizoenshelft en ze hadden nog een aantal goede spelers. Dit PEC is al zwak, er was geen verbetering en de sterkhouders gaan ongetwijfeld weg. Ik moet het nog maar zien.

Verstandig van PEC om dit achter zich te laten. Rechtszaak heeft echt geen zin.
Natuurlijk is het heel zuur voor PEC dat zij nu degraderen en mogelijk hadden ze het gered zonder die fout van Nijhuis.

Blijft wel een grote blunder Nijhuis. Hoe dom kun je zijn om hier een fout te maken. We hebben het hier niet over interpretatie, maar middels verschillende schermen, camera's lijntjes trekken. Zo simpel is het.
En zelfs Stevie Wonder kon zien dat dit verkeerd was.

Ik snap dat ze de rechtszaak niet doorzetten maar was toch wel benieuwd wat een rechter nu voor uitspraak zou doen in dit geval. Denk niet dat er iets teruggedraaid kan worden maar wellicht financiële compensatie. Maar goed in hoeverre kan je iemand wat aanrekenen etc. Best toch wel een interessant geval dit als ik eerlijk ben en wat zou dit betekenen voor andere gevallen bijv. de wel / niet penalty van PSV afgelopen zondag....jammer geen rechtszaak

12 mei 2022 om 12:14

Hands valt onder grijs gebied= interpretatie scheidsrechter. Kun je niet zoveel mee in een eventuele rechtszaak.

Buitenspel en dus lijnen trekken is een ander verhaal. Hier gaat Nijhuis flink in de fout door de verkeerde lijnen te trekken.

Maar sowieso is een rechtszaak kansloos. Competitie gaat over 34 wedstrijden en mensen kunnen fouten maken.

12 mei 2022 om 12:15

Goede vraag. Ik denk dat de rechter er niet veel mee kan. Ja, het was een fout, maar een seizoen zit vol met fouten. Je kan dan nooit degradatie aan één moment ophangen. Als je spits een grote kans mist en je daardoor punten gaat liggen, sleep je die ook niet voor de rechter. Er zijn diverse redenen om als rechter zo’n eis gewoon af te wijzen.

12 mei 2022 om 12:29

Las toevallig gisteren iets uit 2007, West Ham is toen mede door het opstellen van niet-speelgerechtigde spelers (o.a. Tevez) net niet gedegradeerd op basis van doelsaldo. Afhankelijk kregen ze van de FA alleen een boete van 8 - miljoen. Tevez heeft echter, een aantal doelpunten gemaakt waarna Sheffield ze aanklaagde.

De aanklager stelde Sheffield wel in het gelijk waarna ze geschikt hebben voor een onbekend bedrag. Sheffield eiste 35 miljoen, dus zal iets minder geworden zijn verwacht ik zo? Tuurlijk is dit niet vergelijkbaar met een fout van een scheidsrechter, maar soms is er met een rechtszaak wel degelijk wat te halen.

12 mei 2022 om 16:31

Ja eens, als er dat soort dingen spelen, of bijvoorbeeld omkoping, dan wordt het anders. Zoals wat Chili nu doet bij Ecuador. Niet dat ik daar blij mee ben, maar dan snap ik in elk geval dat je er een zaak van maakt.

Een rechtszaak heeft ook weinig zin, anders had dit elke club wel kunnen doen. Dan had psv misschien wel kampioen geweest, was twente 3e geworden of was feyenoord wel kampioen geweest. Iedere club wordt wel eens benadeeld. Niet alleen pec.

12 mei 2022 om 12:22

@fctwente,

Dat is onzin.

Dit is een dwaling die bewezen kan worden.
Hier is duidelijk te zien dat het geen buitenspel is, er is zelfs gewoon direct bewijs.

Dat is er in de andere gevallen niet.

12 mei 2022 om 12:29

Volgens mij heeft de knvb al aangegeven dat de penalty bij feyenoord - PSV onterecht was. En zo gebeuren er nog genoeg dingen die aanwijsbaar fout zijn gegaan.

12 mei 2022 om 12:36

Wat is hier nu weer onzin aan? Hadden ze in de andere wedstrijden maar meer punten moeten halen. Pec is gewoon de slechtste presteerden ploeg in de eredivisie. En degraderen terecht. Zo is het nu eenmaal. Om dit nu af te doen op 1 wedstrijd.

12 mei 2022 om 12:46

In alle andere gevallen is er ook gewoon bewijs, maar een rechter gaat z'n vingers daar niet eens aan branden. De regels zijn dermate dat fouten gemaakt kunnen worden en als dit kans van slagen had, hadden ze dit natuurlijk gedaan. PEC was gewoon de slechtste dit seizoen en dat vertaalt zich terug naar de ranglijst. Gewoon dom om dit als technisch manager uit emotie te gaan roepen. Misschien had de man een betere ploeg moeten samenstellen, want sinds zijn aanstelling als technisch manager is het er alleen maar slechter op geworden.

12 mei 2022 om 13:11

@fctwentersd,

Ik zeg niet dat PEC onterecht degradeerd, ik zeg dat het onzin is dat ze geen aangifte zouden kunnen doen. Dit is een dwaling waar direct bewijs van is.

12 mei 2022 om 13:13

@janssen,

Maar de VAR vond van niet. Hij raakt een bal die op doel gaat op zijn arm, en heeft zijn arm niet 100% langs zijn lichaam (anders steekt die niet uit).
Dan is het dus hands, maar dan ga je kijken naar het stukje "strafbaar" of "opzettelijk". Daar is een grijze ruimte van interpretatie in, dus geen 100% bewijs.
Bij buitenspel is er geen interpretatie.

12 mei 2022 om 13:14

Sirius,

Van welke andere dingen is er bewijs ?
Er zitten in elke regels interpretatie, behalve bij buitenspel.
Buitenspel in lijnenwerk, dus geen discussie over mogelijk, maar hier hebben ze gewoon een fout in gemaakt.

Ik denk dat de KNVB / FIFA nog eens goed de regels van de VAR moeten evalueren. Er is nog teveel onduidelijkheid en misschien moeten ze net als bij hockey en tennis de teams een keuze laten maken om de VAR (opnieuw) in te zetten.

Dat je zoiets uberhaupt naar buiten brengt, is eigenlijk al best triest. Als zoiets kans van slagen had, slepen clubs elkaar massaal voor de rechter. Elke club wordt een aantal keren per seizoen benadeeld of bevoordeeld.

Beter is om de VAR te verbeteren zodat je al die dwalingen die je 1000x op tv in herhaling ziet eruit gehaald worden.
Voetbal is zoals de VAR nu gebruikt word een crime om te aanschouwen.

12 mei 2022 om 13:49

Moah, er wordt nu ook gewoon 100x meer fouten uitgehaald die zonder VAR anders zouden worden beoordeeld. Zoiets simpels als buitenspel of een penaltie had je normaal gesproken helemaal niet gezien. Laat staan 'de kleine kinderen overtredingen' zoals spugen of slaan bij corners. Het is een ander spelletje geworden, maar op zeker meer fair hoor.

13 mei 2022 om 09:28

Het is inderdaad een meer faire game geworden, maar ook een mindere contactsport.
Ik mis de felle "gevechten" om de bal, wie wint er, de ruige doorzetter of de balstrellende ballerina.
Ik kom nog uit de tijd dat je je handen blauw klapte in het stadion voor jongens als Cor Lems, Barry v.galen en John de Wolf, robuuste voetballer waar tegenstanders het voor in de broek deden.
Als ik nu al die duurbetaalde profvoetballers naar de grond zie gaan alsof ze half dood gaan na een pittig duel waar vroeger niet voor gefloten werd verlang ik wel een beetje terug naar het "echte" voetballer waarin een duel nog een duel was.
Ik snap wel dat het allemaal eerlijker is nu en dat moet ook wel met al die belangen, maar je ziet dat een PEC tegen Utrecht waar de belangen ook hoog waren gewoon een goal misloopt of wat te denken van Feyenoord dat onterecht een pingel kreeg en zodoende de titelrace voor bijna 100% beslist was, verkoop dat maar eens aan iemand.
Tuurlijk heeft iedereen last van deze dwalingen, maar daar hebben ze de VAR niet voor in het leven geroepen, dus word hij allerminst op de juiste manier ingezet.
Ik hoop na een grondige evaluatie op verbetering, wellicht moeten ze de VAR maar leidend maken ipv de scheidsrechter ivm meerdere ogen en herhalingen.

Gewoon accepteren en opnieuw bouwen. Verwacht wel dat Dick Schreuder vertrekt dus moet je opzoek naar een goede coach, die je op korte termijn terug kan brengen. Fred Grim past wel goed bij PEC, speelt aanvallend voetbal en is ook haalbaar. Dan nog hopelijk spelers als Bannis etc huren

Iedere ploeg heeft voor en nadelen van de VAR. In mijn ogen had je maar meer punten moeten halen. Een arbitragezaak was een kanloze missie geweest. Dat weten ze in Zwolle ook wel.

Slapzakken naar mijn mening. Grote mond opzetten en dreigen met een rechtszaak als de degradatie een feit is en dan binnen 24 uur terugkrabbelen. Roep dan bij voorbaat niet deze onzin.

12 mei 2022 om 16:01

Slapzakken? Het gaat om de technisch directeur die in een opwelling en frustratie wat roept. Je doet nu net alsof de hele club daar achter stond. Ik als supporter had het een genante vertoning gevonden mochten ze het doorzetten, gelukkig zien ze er vanaf.

Ik snap de emotie, maar ben blijf dat ze er vanaf zien. Was al een niet al te slimme reactie van hem. Ik ben ook erg benieuwd naar volgend seizoen. Tot nu toe heb ik weinig vertrouwen in de club met het aantrekken van goede spelers. En met de mogelijke leegloop van volgend seizoen moet er nog heel wat gebeuren.

Verstandig van PEC Zwolle. Immers gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Voor dat laatste moet je niet bij de de KNVB zijn. Helaas, pindakaas dus voor PEC Zwolle. Gewoon keihard aan de slag gaan om binnen een jaar weer te promoveren naar de Eredivisie!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
17.Willem II33-25
18.PEC Zwolle27-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. LamprouKeeper340
G. KastaneerAanvaller312
D. RedanAanvaller266
E. ReijndersAanvaller230
S. TedićAanvaller230
T. van GilstAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren