Mogelijke uitsluiting WK-tegenstander Nederland: FIFA start onderzoek

Woensdag, 11 mei 2022 om 19:32Tim Cozijnsen • Laatste update: 19:31

De wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek gestart om te bepalen of Ecuador eind dit jaar aan het WK mag deelnemen. De voetbalbond komt in actie naar aanleiding van een klacht van de Chileense voetbalbond. Volgens de Chilenen heeft Ecuador mogelijk een niet-speelgerechtigde speler in de kwalificatiereeks voor het WK 2022 ingezet. Volgens de Chileense bond is Byron Castillo geboren in Colombia in plaats van in Ecuador en is hij drie jaar ouder dan vermeld. Chili wil dat de desbetreffende wedstrijden ongeldig worden verklaard, waardoor het land het WK-ticket van Ecuador zou overnemen. La Tri zijn op het WK in Qatar een van de opponenten van het Nederlands elftal in de groepsfase.

Ecuador moet nog altijd vrezen voor uitsluiting van het WK. Uit een geboorteakte zou dinsdag zijn gebleken dat Castillo niet in Ecuador, maar in Colombia het levenslicht zag. In Zuid-Amerikaanse media wordt gespeculeerd dat de resultaten van de kwalificatiewedstrijden waaraan Castillo meedeed geschrapt kunnen worden, waardoor Ecuador plaatsing voor het WK alsnog zou mislopen. De FIFA heeft de voetbalbond van Ecuador uitgenodigd om een verklaring af te geven over de situatie.

In de acht wedstrijden waarin Castillo meedeed pakte Ecuador veertien punten. Hij speelde mee tegen Paraguay (2-0 zege en 3-1 nederlaag), Chili (0-0 en 0-2 zege), Uruguay (1-0 nederlaag), Bolivia (3-0 zege), Venezuela (1-0 zege) en Argentinië (1-1). Ecuador werd uiteindelijk vierde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule en plaatste zich rechtstreeks voor het WK. Als de wedstrijden waaraan hij meedeed worden omgezet in reglementaire 0-3 nederlagen, zou Chili - dat als zevende eindigde in de poule - vijf punten mogen bijschrijven aan het totaal. Daarmee zou het land van de zevende naar de vierde plek gaan en daarmee de plek van Ecuador op het WK in Qatar overnemen. “Ernstige onregelmatigheden bij de registratie van spelers zijn onaanvaardbaar, zeker als het om een WK gaat", geeft de Chileense bond aan in een statement op de officiële kanalen. “Fair play moet zegevieren op en naast het veld.”

Aan de afkomst van Castillo wordt al langere tijd getwijfeld. Er werd vanuit gegaan dat hij afkomstig is uit het Ecuadoraanse General Villamil Playas, al heeft de Ecuadoraanse voetbalbond daar nooit bewijs voor gehad. Barcelona SC, de club van Castillo, was verwikkeld in een geschil met de burgerlijke stand, die niet kon verifiëren dat de vleugelverdediger inderdaad een Ecuadoraan was, hoewel hij wel zo stond geregistreerd bij de club. De voetbalbond van Ecuador, de FEF, besloot Castillo niet op te roepen zolang zijn nationaliteit niet officieel werd vastgesteld. Vorig seizoen maakte Castillo indruk met zijn prestaties bij Barcelona, waardoor de nationale ploeg een logische volgende stap werd.

Het proces werd versneld en uiteindelijk stelde de burgerlijke stand vast dat Castillo inderdaad Ecuadoraans was. Uit meerdere onderzoeken zou zijn gebleken dat hij werd geboren in Playas. De FEF onderzocht of Castillo volgens reglementen van de CONMEBOL en de FIFA kon worden opgeroepen en alles wees erop dat hij speelgerechtigd was. Zodoende werd Castillo opgeroepen en ingezet in acht kwalificatiewedstrijden. Bij de FEF is men ervan overtuigd dat er geen fouten zijn gemaakt en alle benodigde onderzoeken zijn uitgevoerd, waardoor er geen straf wordt verwacht. Dat het er nu op lijkt dat Castillo is geboren in het Colombiaanse Tumaco, zou daar niets aan veranderen. Het initiële onderzoek werd in 2021 afgerond, maar Castillo's geboorteakte is nu boven tafel gekomen.

Een officieel protest heeft er nooit gelopen tegen de mogelijke identiteitsverwisseling. Wel was er een eiser, die een geboorteakte overlegde van iemand met de naam Byron Javier, geboren in Colombia in 1995, en van de in 1998 in Ecuador geboren speler. Naar verluidt zijn het broers, waarbij de een geboren is in Colombia en reeds is overleden en de ander het levenslicht zag in Ecuador. Aangezien de vader van Byron al is overleden en de twee niet dezelfde moeder hebben, kan niemand het gegeven verifiëren. De Ecuadoraanse voetbalbond vreest niet voor uitsluiting van het WK en verwacht er later dit jaar gewoon bij te zijn tijdens het mondiale eindtoernooi in Qatar.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door timmio)

Ik vind dit wel een beetje goedkoop van Chili om op deze manier te proberen een WK ticket te bemachtigen. De voetbalbond van Ecuador heeft het ook nog netjes gedaan door hem niet op te roepen zolang niet duidelijk was welke nationaliteit deze speler had.

Slecht nieuws had liever Ecuador dan Chili 😱! Extra : Wat is het toch met die voetbalbonden die zich niet plaatsen en dan er alles aandoen om via rechtzaken en kleine randzaken zich te plaatsen net zoals Algerije en Egypte die dienen een klacht in bij de CAF en vragen ze om het WK ticket van zowel Senegal als Kameroen omdat de 1 in hun ogen de scheids heeft omgekocht en de ander lasers heeft gebruikt, nu weer Chili en binnenkort Italië die tegen Macedonië een klacht gaat indienen omdat de spelers geen pizza kregen voor de wedstrijd omdat de oven het niet deed.

11 mei 2022 om 20:11

Nou, ik vind het hier vergezocht (iets administratiefs) en dat van Algerije sloeg nergens op (zelfs als het een fout was van de scheids, dat kan helaas gebeuren). Van Egypte daarentegen was echt volledig terecht en echt een schande dat daar niks mee is gebeurd. Totaal geen eerlijke omstandigheden om in te voetballen. Spelers geïntimideerd, aangevallen en op het veld geen eerlijke kans omdat spelers gehinderd werden. Die wedstrijd had overgespeeld moeten worden of Senegal gediskwalificeerd. Echt een schande hoe dat is weggewuifd.

Ah Chili kennen we nog uit 2014; moet te doen zijn. Zijn er niet beter op geworden!

11 mei 2022 om 20:02

Wij Nederland zijn nou ook niet bepaald beter op geworden...

11 mei 2022 om 20:10

Odo-,

En Nederland is wel beter geworden?
Je praat alsof Nederland een van de favorieten is. 1/8 finales hoogste haalbaar!

11 mei 2022 om 20:26

Hoogste haalbaar is ook weer overdreven. Je speelt, als alles volgens vereachting loopt, tegen de VS, Wales/Schotland/Oekraine of Iran. Kwartfinale is het minimale doel hier.

12 mei 2022 om 00:39

Ja, Nederland is er beter op geworden. Een veel getalenteerder team met nu ook bakken aan ervaring ertussen. Dit nederland is op papier veel sterker dan 2014.

12 mei 2022 om 00:39

Ik denk zelfs dat Nederland de halve finale zal halen dit WK. Kan altijd dat het niet gebeurd, maar ik denk dat die kans vrij realistisch is en voornamelijk afhankelijk is van of Qatar toevallig de scheids mee zal krijgen een keertje...

13 mei 2022 om 10:08@Jaap-Pieter,

Minimale doel 1/4 finale?

Ik acht Nederland niet beter dan de Zuid-Amerikaanse landen laat staan landen zoals Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland etc.

Hard maar waar: Nederland is zoals altijd leuk om erbij te hebben op een toernooi maar als het om echt gaat (op weg naar de titel) dan moet je de serieuze jongens voor laten om de business te klaren.

Geval net niet zoals altijd en zoals dit altijd zal blijven!

Chili zal tot op het bot gemotiveerd zijn om wraak op ons te nemen.

Iran zou ook onderzocht worden omdat ze vrouwen hadden geweigerd bij een kwalificatie-duel. Wat is daar uiteindelijk van geworden?

Ik denk dat ze gestraft worden, maar niet dat ze het WK-ticket verliezen. Het is veel te omslachtig om met terugwerkende kracht alle wedstrijden waar deze jongen heeft gespeeld om te draaien. En Chili heeft zich gewoon by far niet geplaatst, dus mocht dat aan de orde zijn is Peru wat mij betreft de eerste gegadigde.

Minder gunstig voor Nederland indien Chili ipv Ecuador gaat! Kans op hoogste haalbaar (1/8 finales) wordt stuk kleiner!

Chili gaat lastiger worden dan Ecuador. Reden waarom Ecuador zich meestal plaatst is vooral door de thuiswedstrijden die op hoge hoogte gespeeld worden en zij daar voordeel uithalen mbt zuurstoftekort bij de tegenstanders.

Chili lijkt ij lastiger voor Nederlander. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen..

12 mei 2022 om 00:41

Ecuador heeft een sterker team deze editie. Chili is best kwetsbaar en Ecuador is een team dat iedereen onderschat doordat ze geen naam hebben maar eigenlijk een ijzersterke qualificatie hebben gehad

Misschien denk ik te simpel; maar het gaat er toch om wat voor paspoort hij heeft?

12 mei 2022 om 00:41

Paspoort is een mogelijke manier om voor een land uit te komen. In zijn geval kreeg hij het op basis van zijn geboortestad.

De reden dat Chili vindt dat hij afgekeurd moet worden is dat zijn geboortestad die toen geclaimed was niet klopte en dat hij daarom niet eligible zou zijn

Het grappige is dat zelfs met een andere geboortestad hij eigenlijk altijd eligible is volgens de FIFA-regels, omdat zijn vader geboren is in Ecuador

Alsof de corrupte FIFA daar uitspraak over doet, haha. Ik hoop toch van niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ecuador

FIFA ranking: 44
5 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4535
3.Uruguay280
4.Ecuador268
5.Peru24-3
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
P. LaraUnknown
J. PinosKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Ecuador.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ecuador.

In de wandelgangen

Maandag 8 augustus
Manchester United ziet in Guido Rodríguez een goed alternatief als Adrien Rabiot niet haalbaar blijkt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren