Supportersclubs Ajax negeren beslissing Halsema en roepen fans op te komen

Dinsdag, 10 mei 2022 om 15:56Shane Jebbink • Laatste update: 15:56

De AFCA Supportersclub en de F-side roepen fans van Ajax op om toch naar Amsterdam te komen wanneer de club woensdag het landskampioenschap pakt in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Daarmee slaan de supportersgroepen het bevel van burgemeester Femke Halsema in de wind. Zij verbood eerder een huldiging op het Museumplein en navolgend feest door een gebrek aan beveiligers in de hoofdstad.

Door de situatie staat de officiële huldiging en het kampioensfeest gepland in de Johan Cruijff ArenA, wanneer Ajax zijn naaste achtervolger PSV op een onoverbrugbare afstand zet. De Amsterdammers zijn bij een overwinning op Heerenveen verzekerd van een titel. Bij ieder ander resultaat is de uitslag van PSV in de thuiswedstrijd tegen NEC van belang. Voor de supportersgroepen van Ajax is het besluit van Halsema een doorn in het oog; zij roepen fans op om naar het Leidseplein of het stadion te komen, ook wanneer zij niet over een wedstrijdkaartje beschikken.

Er wordt gesproken over een pre-party in de stad en een volledig feest rondom het Leidseplein wanneer het kampioenschap officieel binnen is. De oproep van de supportersgroepen staat haaks op de beslissing van Halsema. De burgemeester van Amsterdam zette een streep door een huldiging in de binnenstad door een gebrek aan beveiligingspersoneel. Na de bekendmaking van het besluit werd Halsema naar eigen zeggen ‘bedolven onder bedreigingen en gescheld’. Onder meer Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax spraken zich uit tegen de bedreigingen.

Halsema maakte in een statement op Instagram duidelijk dat ze zelf liever ook voor een huldiging in de stad had gekozen. "In 2019 kon het na vele jaren eindelijk weer: de Ajax-huldiging op het Museumplein", schrijft ze. "Dit seizoen wilden we dat herhalen. We hebben talloze bedrijven gebeld. Er is in heel Nederland een groot tekort aan beveiligingspersoneel. En tot groot chagrijn hebben we samen met Ajax moeten besluiten dat we de huldiging niet veilig konden organiseren. Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht, ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld. Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen: houd je in! Ik ben ook voor het groots vieren van sportieve successen."


Poll

Wordt Ajax woensdag kampioen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

169 reacties (laatste reactie door ramondiaz)

Vooral doen, kunnen we met zijn allen nu weer boos en verontwaardigd wijzen naar Ajax, waar we dat vorige week naar Feyenoord deden. Leuk joh.

10 mei 2022 om 16:06

Neem het ze eens kwalijk. Vorig jaar zijn ze ook ongestraft weggekomen met een huldiging die eigenlijk niet gevierd mocht worden. De gemeente Amsterdam heeft dit een beetje over zichzelf afgeroepen met het signaal wat ze afgaven.

10 mei 2022 om 17:41

Bananana wat praat je stom.
Als je club kampioen word en niet mag vieren wat klinkklare onzin is
Waar doe je het dan voor.
Ze zijn gwn bang voor schade en chaos.
Voor andere evenementen worden er ook genoeg mensen ingezet en nu kan dat niet.
Ze willen gwn geen huldiging in de stad want dat kost geld.en levert schade op en rotzooi.
Maja dat hoort erbij.

10 mei 2022 om 18:00

Je kan het ook omdraaien. Vier je, terechte, feestje, maar laat zien dat de exorbitante extra kosten niet hoeven. Spreek met gemeente af dat er extra vuilniscontainers komen en zorg dat je als supporters geen onnodige schade en afval achterlaat. Zorg er verder voor dat je elkaar in de gaten houd mbt geweld incidenten en alcohol en ander middelen gebruik. Maw, roep de supporters op om een feestje te vieren zoals het hoort. Laat maar zien dat de extra maatregelen niet nodig zijn. Dan nog zal gemeente Amsterdam er niet blij mee zijn, maar zorg er maar met z'n allen voor dat iedereen achteraf met een goed gevoel kan terug kijken.

10 mei 2022 om 20:30

@elchino20 Waar heb je het over? Ik zeg toch nergens dat ik vindt dat het niet gevierd mag worden? Je legt me een beetje woorden in de mond.
Wat ik bedoel is dat het vorig jaar om Corona-gerelateerde redenen uberhaupt niet gevierd mocht worden, maar toch gebeurde. Wat ik daar van vind laat ik achterwege. Omdat de Gemeente Amsterdam dit verbood, en vervolgens niks deed toen het tã³ch gevierd werd bij de Arena gaat dit nu weer gebeuren. Dat is alles wat ik erover gezegd heb, verder vel ik er geen ordeel over
Verder zal het me echt een worst wezen hoe Ajax en de gemeente dit onderling oplossen. Als de huldiging in de Arena is eindigt ook iedereen in de stad. Maar een club hoort het wel te vieren natuurlijk.

10 mei 2022 om 18:52

Direct de ME en traangasspuit erop. Niet de supporters maar driehoek (gemeente- openbaar ministerie en politie) bepalen het gezag. Het is hier geen Zuid-Italie, echt van de zotte dit

10 mei 2022 om 19:08

Het is hier ook geen Rusland. Elk ander event kan doorgaan in amsterdam, maar precies dit event wordt weer gesaboteerd door Halsema.

Ik ben benieuwd hoe dat over een paar weken in Rotterdam gaat als Feyenoord wordt gehuldigd. Wedden… dat kan gewoon doorgaan.

Halsema is een grote schande en maakt alles waar amsterdam voor staat kapot.

10 mei 2022 om 20:33

Ehm, nou, het gerucht gaat al een tijdje dat, mocht Feyenoord de ECL winnen, de huldiging misschien niet op de Coolsingel kan maar in de Kuip gebeurd.

Lijkt me eerlijk gezegd niet meer dan logisch, denk dat elke club het verdiend om een kampioenschap te vieren.

10 mei 2022 om 16:00

Maar, dat kan ook in de plaatselijke kroeg

10 mei 2022 om 16:01

Correct en uiteindelijk lopen ze er allemaal uit en staan ze alsnog bij elkaar

10 mei 2022 om 16:03

Laatste thuiswedstrijd, afscheid trainer, afscheid sommige spelers. Dat doe je toch liever in Amsterdam zou je denken

10 mei 2022 om 16:10

Precies. Zou toch ook gewoon raar zijn om dit te veroordelen.
Je hebt ook bepaalde kroegen die morgen helemaal vol zullen zijn ivm het songfestival, die mensen hebben ook geen kaarten voor in Turijn

10 mei 2022 om 17:20

Maar het vieren kan toch? Alleen niet in de stad, waar veel meer security nodig is, dan bij het stadion.

10 mei 2022 om 17:31

Nee dat kan niet. Alleen de seizoenkaarthouders kunnen er in het stadion bij zijn.

10 mei 2022 om 18:11

Kan er niks rondom het stadion worden geregeld? Zodat Ajax kan de gemeente kan ondersteunen wat betreft beveiliging. Misschien minder leuk dan in de stad, maar wel leuker dan niets + minder grote kans op ongeregeldheden/rellen.

Vooral komen net als risico dat de wedstrijd niet doorgaat. Door dit soort mensen is het nodig om zo’n evenement te beveiligen met ontzettend veel mensen. Die komen alleen maar om te rellen en niet om het kampioenschap te vieren.

10 mei 2022 om 16:05

Ik was eigenlijk niet van plan te rellen maar wel om het te vieren met mede supporters

10 mei 2022 om 16:06

Knap dat jij weet dat deze mensen alleen maar komen om te tellen. Trouwens, al is dat het geval, wat maakt ze anders dan de ME? Mensen daar geven in documentaires toe dat ze alleen daarbij komen voor de actie...

10 mei 2022 om 16:50

@blackthought ik denk inderdaad niet dat je bij de ME gaat omdat je uit je neus wil vreten. Gelukkig is dat met al die debiele voetbalsupporters ook niet nodig.

10 mei 2022 om 17:47

Het probleem is echter dat als je met die intentie die zij hebben ergens heen gaat, dat je die actie vanzelf ook wel krijgt door je eigen gedrag.

10 mei 2022 om 16:24

droadnagel wat weet jij over deze mensen? en dan ook nog denken dat de wedstrijd dan niet doorgaat, serieus.. wanneer iemand begint over een 'soort'' mensen, en alle vooroordelen krijg ik al jeuk.

10 mei 2022 om 16:31

Dat soort mensen heeft iedere club. Komen niet voor het voetbal maar om te rellen. Net als bij de ongeregeldheden met de anti lockdown demonstraties

10 mei 2022 om 16:48

@draodnagel jij moet mij denken aan een vader van een vriend. Kan alleen maar denken in doem senario's.... Voordat uberhaupt iets heeft plaats gevonden.

10 mei 2022 om 17:18

Jij bent vast gezellig op feestjes. Hoe was de azijn vanochtend

10 mei 2022 om 17:56

Ze gaan gewoon met z'n allen demonstreren tegen discriminatie in Tadzjikistan? Niks mis mee toch

10 mei 2022 om 17:25

Sorry maar als ik ga is het toch echt wel om t kampioenschap te vieren. Niet iedereen over 1 kam scheren, is niet nodig.

En terecht. Koningsdag kan groots gevierd worden. Bij de dodenherdenking kunnen grote pleinen volgepakt worden. Om nog maar niet te spreken over die parade door de grachten ieder jaar. Maar oh nee, nu Ajax kampioen wordt en het voor het eerst in drie jaar wilt vieren kan er opeens niks meer.

Wat een farce voor Halsema. Als gemeente en overheid ben je er om te faciliteren. En niet om jezelf te profileren door zogenaamd lastige doch sterke beslissingen te nemen op basis van drogredenen. Bij zo'n Canal Parade zijn er 5 keer zoveel mensen als bij een huldiging van Ajax op het museumplein... Maar dat kan wel gewoon doorgaan ondanks een zogenaamd tekort aan personeel?

10 mei 2022 om 16:06

Dat trekt ander publiek. Dat is appels met peren vergelijken. Tussen de voetbalsupporters zit ook een grote groep die de boel voor de goedwillende rest wil verstieren. Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn en dát is ook het grote probleem.

10 mei 2022 om 16:08

Meestal heet die groep ME of beveiliging.

10 mei 2022 om 16:08

Ach je wil niet weten hoeveel vechtpartijen er zijn op een koningsdag oid.
Waar veel mensen zijn heb je dit nou eenmaal.

10 mei 2022 om 16:36

@salerno1919, in verhouding zijn er bij een huldiging véél meer aanhoudingen. Daarnaast is Koningsdag een feest voor iedereen en een huldiging is dat niet. De gemeente is het aan niemand, laat staan aan een voetbalclub, verplicht om een huldiging te organiseren. Ja, ik sta al jaren bij de huldigingen, nee, ik kan niet tegen onzin argumenten en vergelijkingen.

10 mei 2022 om 17:04

Is dat zo?
Op een koningsdag zijn er echt veel aanhoudingen hoor, en dan heb ik het over vechtpartijen/zakkenrollen etc etc.
Over een gemiddelde huldiging kan ik niet praten, maar men moet niet doen alsof er dan altijd maar ongeregeldheden zijn.

Het is gewoon een beetje raar om bij het voetbal altijd al het negatieve te belichten met aanhoudingen etc, hier is echt zero tolerance. Bij een gemiddeld festival zijn al meer aanhoudingen en daar hoor je dan zelden wat over. Men doet echt alsof voetbalfans zoveel crimineler zouden zijn dan de gemiddelde persoon/nederlander.

En een koningsdag is net zo min voor iedereen dan dat een huldiging van ajax dat is. Ik heb werkelijk niks met koningsdag.

Ben overigens ook niet voor ajax, dat ik het zou zien als een feestje dat zou worden afgepakt van mij.

10 mei 2022 om 17:21

Dat jij er niks mee hebt neemt niet weg dat Koningsdag een nationale feestdag is. Ik neem bovendien voor het gemak ook maar even aan dat je toen ook niet bent gaan werken. Dus ook al heb je er niks mee, is het ook voor jou. Een titel van Ajax niet.Los daarvan, als er nu weer een hoop mensen naar de stad komen, en alles wordt weer eens kort en klein geslagen... Denk je nou echt dat dat toekomstige huldigingen in de stad helpt realiseren?

10 mei 2022 om 17:29

Dat mensen deze onzin nog goed praten ook, met de drogreden er is niet genoeg beveiligingspersoneel te regelen. Dus in heel Nederland zijn er niet genoeg beveiligers om een huldiging van Ajax door te laten gaan? Als je echt wilt dat het doorgaat haal je desnoods beveiligers uit Belgie of Duitsland. Dit is het probleem met Halsema, zij is er niet voor de Amsterdammer, want dan doe je er alles aan om dit door te laten gaan. Maar zij voert gewoon haar eigen agenda uit, wat heeft ze nou gedaan de afgelopen jaren waar de Amsterdammers beter van zijn geworden? Loopt ons Amsterdammers alleen maar tegen te werken

10 mei 2022 om 17:45

In dit geval heet die groep supportersvereniging Ajax.
Als het rellen word, gelijk de stekker uit die verenigingen trekken, ronduit belachelijk en vol tegen je club en stad in.

10 mei 2022 om 18:07

Ik werk niet meer.
En was 2 weken geleden op vakantie, en dat doe ik ieder jaar met koningsdag, gezien ik in Amsterdam woon op een zeer drukke plek met dit soort dagen.

Waarom ga je gemakshalve uit van dat de stad kort en klein wordt geslagen? Dit gebeurd echt nooit en is nooit gebeurd bij een huldiging. Dit is zo overdreven

10 mei 2022 om 18:25

Blackthought stoere jongen!

10 mei 2022 om 18:50

Dan ben jij bij andere huldigingen geweest dan die waar ik ben geweest. Want ik zie het elke keer.

Enne, cr7_arsenal? Halsema is juist degene die de huldiging in 2019 weer naar de stad in haalde. Maar dat vergeten we nu maar even omdat we onze zin niet krijgen, natuurlijk?

10 mei 2022 om 20:48

Waarom moet Halsema dat regelen dan, dat kan Ajax toch doen. Al die volwassen mannen die als kleine kinderen reageren met: ‘ja maar Koningsdag, ja maar dit, ja maar dat’. Politiekorps loopt al tijden op zn tandvlees en dan moet je soms keuzes maken, en nu is een huldiging na koninsdag en dodenherdenking/bevrijdings dag net wat te veel. Erg jammer, maar is niet anders. Wellicht ook goed om onszelf af ge vragen waarom er altijd zo’n grote politie inzet nodig is bij een potje voetbal.

11 mei 2022 om 12:22

Kom maar met feiten dan? Want wat je nu doet is puur vanuit de onderbuik. Er zal vast wel eens wst gebeuren, maar absoluut niet de hele stad kort en klein.

Dit zijn echt van die verhalen die een eigen leven zijn gaan leiden.

10 mei 2022 om 16:07

Mee eens.

Gewoon drukke kroegen/pleinen, goed voor de plaatselijke omzet.
Zie het probleem ook niet

10 mei 2022 om 16:10

Het verschil is wel dat het kampioensfeest lastiger te plannen is dan de feesten die jij op noemt.
Hierdoor zijn veel beveiligingsbedrijven of al geboekt/of niet in staat om het degelijk te plannen.

10 mei 2022 om 16:21

Zo'n huldiging hoeft bijvoorbeeld toch ook niet donderdag? Desnoods plan je het in na de laatste speelronde ergens. Met een beetje goede wil kom je een heel eind hoor. Het probleem is dat de gemeente Amsterdam totaal niet meedenkt maar op voorbaat al alles aan het verbieden is...

10 mei 2022 om 16:26

Daar ben ik het zeker met je eens, een andere dag zou zeker mogelijk moeten zijn! Ik dacht dat je refereerde aan de tekst waarin vermeld staat dat de supportsclub na de wedstrijd feest wilde vieren. Ik snap voor de gemeente dat dit lastig wordt. Maar een andere dag zou zeker met wat goodwill moeten kunnen!

10 mei 2022 om 16:32

Misschien kan het zelfs nog wel in Eindhoven georganiseerd worden :D

10 mei 2022 om 16:36

Moet t grote PSV Eindhoven er weer bij gesleept worden?

10 mei 2022 om 16:39

Haha laten we dat vooral niet hopen :P

10 mei 2022 om 16:13

Ja want mensen gaan dik rellen op koningsdag en de dodenherdenking. Koekoek.

10 mei 2022 om 16:19

Je bedoelt koningsdag wanneer er vele groepen dronkenlappen zich door de binnenstad banjeren. Nee joh, daar zijn nooit incidenten mee... Verder is er uit veiligheidsoverwegingen volgens mij gewoon een quoten van een beveiliger per x-aantal personen. Niet alleen voor rellen, maar ook voor hulpverlening en noodtoestanden in geval van een aanslag oid. Daarvoor maakt het weinig uit wat voor evenement het is.

10 mei 2022 om 16:43

Jij gaat er gemakshalve vanuit dat er dikke rellen zijn bij een huldiging? Vorige keer is t ook goed gegaan op museum..

10 mei 2022 om 16:46

Je zegt het zelf al incidenten. Onze supporters weten zich al jaren niet te gedragen dus is het geen incident meer. Daarom kan ik deze beslissing ook goed volgen.

10 mei 2022 om 18:05

Als je iedere koningsdag incidenten hebt zijn het dan nog incidenten? Niet volgens jouw redenatie dus. Dan is er wat dat betreft geen verschil tussen een huldiging en koningsdag.

10 mei 2022 om 16:18

Dodenherdenking en in mindere mate Koningsdag vergelijken met een huldiging van Ajax.. goed bezig man.

10 mei 2022 om 17:13

Die 2 zijn natuurlijk ook een stuk minder belangrijk

10 mei 2022 om 17:36

Hij begint met "en terecht. Koningsdag kan groots gevierd worden." . Hoe bedoel je in mindere mate? Vergelijken van het verjaardagsfeestje van de koning waarbij veel toeristen naar Amsterdam komen of de plaatselijke voetbal club die kampioen wordt, lijkt me dat voor de Amsterdammers dat laatste toch een stuk belangrijker is.

In Rotterdam vieren ze zelfs in de Hofplein fonteinen wanneer een Turkse club landskampioen wordt. Mijn vrouw stond een uur in de file.

10 mei 2022 om 18:00

Ach, jij weet zelf net zo goed als ik dat een heel groot gedeelte niet uit Amsterdam komt. Daarnaast komt er evenveel volk op af die gewoon willen zuipen en 0x per jaar in het stadion komt. Ook wordt er altijd rotzooi geschopt als het op voetbalsupporters aankomt en zijn die andere twee nationale feesten. Wat wil je dan, dat ze geen Koningsdag of dodenherdenking organiseren? Zo’n huldiging van Ajax kost bakken vol met geld. Doe de huldiging lekker bij het stadion met mensen die tenminste wel naar het voetbal gaan ipv alle succesupporters.. en ik snap zelf ook wel dat niet iedere Ajax supporter in staat is om naar de wedstrijd te gaan voordat dat argument weer gebruikt wordt maar die hebben in dit geval dan pech. Het is ook wel makkelijk praten, er is simpelweg te weinig beveiliging en als het uit de hand loopt, wie is er dan verantwoordelijk? Denk je nou serieus dat de gemeente niet heeft geprobeerd dit verantwoord te organiseren? Het is nota bene Halsema die de huldiging weer naar het centrum heeft gehaald. En die bedreigingen die zeggen voor mij al genoeg..

10 mei 2022 om 18:09

Dus iedereen die niet naar de kampioenswedstrijd kan gaan bij een stadion dat bij lange na niet de vraag aan supporters aan kan? Ja er zijn seizoenkaarthouders die niet iedere wedstrijd gaan maar als die kaarten weer beschikbaar zouden komen zouden ze iedere wedstrijd uitverkocht raken. Al die mensen die wel willen, maar niet kunnen zijn successupporter?

10 mei 2022 om 19:17

Staat letterlijk een zin in dat ik begrijp dat niet alle supporters kunnen gaan maar dat zij in dit geval pech hebben.. Overigens heeft dat deels wel met succes te maken wat een aantal jaren geleden werden de seizoenskaart niet eens uitverkocht.. in 2015/16 nog een flinke daling tov 14/15..

10 mei 2022 om 16:21

Dat zijn allrmaal geplande feesten die elk jaar vaststaan. Dit moet last minute worden geregeld

10 mei 2022 om 16:30

De evenementen die je nu noemt hebben natuurlijk wel een heel ander risiconiveau dan wanneer het om voetbalsupporters gaat, dus die vergelijking slaat nergens op. Nog los van het feit dat die maanden (of langer) van tevoren gepland worden, terwijl dit een paar dagen van tevoren pas een feit wordt.

10 mei 2022 om 17:19

Het risico zit hem vooral wanneer het gaat om voetbalsupporters van verschillende clubs. In een groep supporters van dezelfde club zal het risico echt niet hoger, of zelfs meer dan waarschijnlijk lager zijn dan de dronken menigte op koningsdag

10 mei 2022 om 16:50

Ajax wordt wel vaak kampioen, maar dodenherdenking en koningsdag zijn natuurlijk wat makkelijker vooruit te plannen. Daarnaast is het gemiddelde IQ waarschijnlijk wat hoger op die dagen en dat scheelt risico.

10 mei 2022 om 18:00

Ze hebben het ook over zich zelf uitgeroepen. Het is te vaak gezeik met een deel van deze supporters. Ze moeten iedereen die de bedreigingen hebben gedaan opsporen en een levenslang stadion verbod geven en deze groep die oproept tot voor wat anders dan de burgemeester zegt gelijk meenemen in dat verhaal….opzouten met die hersenloze….ga eerst maar bewijzen dat je wel een lieverdje bent

10 mei 2022 om 18:14

Ongelofelijk dat deze comment zoveel likes krijgt. Je zou je kapot moet schamen om zoiets te plaatsen. Gemeente geeft duidelijk aan dat de huldiging dit jaar niet mogelijk is en jij denkt doodleuk: nee hoor, laten we met z'n allen toch maar gaan. Dit gaat niet goed aflopen!

10 mei 2022 om 18:37

Wat een hilarische post, kijk eens naar de resultaten uit het verleden en dan weet je genoeg. Juist het feit dat het 3 jaar geleden is draagt alleen maar bij aan een hoger risico. Kijk hoe supporters zich misdragen in de NLse stadions sinds er weer publiek is toegestaan.
Een weldenkend mens weet dat dit de juiste beslissing is, een supporter die handelt uit emotie begrijpt dit waarschijnlijk minder goed. De maatschappij hoeft hier niet voor op te draaien.

11 mei 2022 om 13:36

@martijn, je bent je er wel van bewust dat er bij Koningsdag en de Canalpride wat ander publiek komt dan bij een huldiging van Ajax? Op huldigingen komt helaas een hoop schorem af en supporters die zich tijdens voetbalevenementen als schorem gedragen. Ik snap wel dat je burgemeester je ook verantwoordelijkheid hebt richting andere Amsterdammers. Een terechte vraag is wel waarom er niet eerder actie is ondernomen om dit te regelen namens de gemeente.

Nu dit bekend is zal er zeker wel genoeg beveiliging/politie op de been zijn. Goeie testcase

Volwassen hoor. We krijgen geen feestje, dus we maken ons eigen feestje. Kan alle schade dan ook verrekend worden op deze supportersgroepen?

10 mei 2022 om 16:09

Kom op, is beetje sensatietitel van Vz. Ongeacht de beslissing gaan mensen in de hele stad Ajax kijken, vooral op en rond Leidse (daar zitten nou eenmaal veel barren). Dit gebeurde ook na Cl avonden (na Real en Juve kon je er letterlijk niet doorheen komen). Ook zonder deze tweet was dit gebeurt

10 mei 2022 om 16:38

AHH wat een jankerd ben jij. Zelf had je vooraan gestaan waarschijnlijk, al werd jouw club kampioen. Of je bent een saaie sufk**. En schade? Word er op koningsdag ook de schade betaald door de feestvierders?... In ieder geval zal je vast de leukste zijn of feesten..... Nja beter gezegd, de eerste die afhaakt.

10 mei 2022 om 16:50

Het antwoord is nee, want daar betalen we belasting voor. Als het niet te faciliteren is ligt dat toch echt bij de gemeente, dat er wat kapot gaat gebeurd ook op Koningsdag en de parade dat zal je blijven houden. Maar ga jij lekker thuis blijven en balen, dan vieren wij dat onze club landskampioen is geworden. Iedereen blij.

10 mei 2022 om 17:06

Je betaalt geen belasting om dingen te mogen slopen. De gemeente heeft ook geen plicht om een huldiging te organiseren, wel om de openbare veiligheid te handhaven.

10 mei 2022 om 17:25

Wow Quillinho waar heb je dit geleerd? Ik wist helemaal niet dat ons belasting geld bedoeld was om de schade van dwaze hooligans te vergoeden.

10 mei 2022 om 19:20

Oh dus wij betalen belasting zodat een select groepje dombos dingen kan slopen?

Helemaal gelijk hebben ze. Gewoon doen. Zal je zien dat er dan ineens wel gewoon beveiliging/politie op de been gebracht kan worden.
Dit soort beslissingen van oa Halsema zijn totaal niet serieus te nemen. Maanden van te voren ziet heel de wereld dat Ajax kampioen gaat worden😂😂😂. En dan komen zij met dit.

10 mei 2022 om 16:11

Maar jij bent wel serieus te nemen met die 1 na laatste uitspraak?

10 mei 2022 om 20:22

Tja, ik vind het ook onzin hoor. Laat Ajax lekker gehuldigd worden op dat Museumplein. Maar iemand wie "maanden van te voren ziet heel de wereld dat Ajax kampioen gaat worden" roept is ook totaal niet serieus te nemen.

Wat verwachten ze dan, dat de supporters allemaal braaf thuis blijven? We kunnen kampioen worden en dat gaan we vieren ook.

10 mei 2022 om 16:55

Inderdaad, zeker na zo een periode van Corona ben je dat de mensen wel verschuldigd

10 mei 2022 om 17:29

Oh entitlement. Zo'n walgelijke ontwikkeling. Blagen op het internet die zitten te schreeuwen dat ze recht hebben op van alles en nog wat. Waarom is de stad amsterdam en/of de nederlandse belastingbetaler de ajax-supporters (of welke supporters dan ook trouwens) iets verschuldigd?

10 mei 2022 om 19:22

Je kan het vieren alleen niet met z’n allen op 1 plek. Snap het probleem niet zo.. En als je het wel wil vieren met de spelers dan moet je naar de wedstrijd gaan.. Snap ook niet dat hier zoveel mensen zitten te janken die het hele jaar niet naar het stadion gaan..

Als halsema eerlijk is laat ze hetbdoorgaan rn doet ze een ajax shirt aan. Wel vermelden dat relschoppers zonder pardon de bak in gaan.
Daarnaast mocht een blm actie zonder mondkapjes en geen afstand (alleen voor se camera wel) in corona tijd en alle andere protestactiek wel. Het is meten met 2 maten.

10 mei 2022 om 16:30

Een demonstratie om artikel 1 te handhaven en te verstevigen kun je niet vergelijken met een voetbalclub die zo'n gemiddeld eens per 2 jaar kampioen wordt. Die demonstratie was trouwens niet zo gepland zoals de gemeente bedoeld heeft. Organisatie gaf veel te weinig deelnemers op onbewust. Halsema kon kiezen voor hard ingrijpen of de teugels laten vieren. Dat laatste heeft op t overtreden vd coronaregels na uitstekend uitgepakt.

10 mei 2022 om 16:44

Dit is ook last minute gepland, dus kan het door gaan volgens jou. Super, en bedankt!

10 mei 2022 om 18:14

Je doet maar. Ik zal alle Ajacieden feliciteren. Kampioenschap komt geen ander team toe. Om meerdere redenen ,waaronder de dreigementen ,heisa rond huldiging en natuurlijk mn voorkeur voor PSV zou ik best wel hard en lang lachen als PSV wint en Ajax per ongeluk een remise voor de kiezen krijgt morgen. Acht die kans niet heel groot tegen Heerenveen,maar Ajax heeft zich vaker verslikt in teams waarvan je t niet verwacht.

10 mei 2022 om 17:30

Oh die blm demonstratie gaan we nog lang te horen krijgen he? Iedereen heeft recht op alles, want blm demonstratie ..

10 mei 2022 om 18:20

Ja triest idd. Simpel

Ik vind het ook jammer maar iedereen schuift het direct af op Halsema. Waarom zitten er elk jaar weer van die randdebielen tussen die alles moeten slopen?

Wat een stelletje debielen toch….

Het is toch te hopen dat die supporters het netjes houden en zo laten zien dat de enorme hoeveelheid beveiligers en andere ordehandhavers niet nodig zijn. Dan zal er in de toekomst waarschijnlijk meer coulance dan wanneer het nu weer uit de hand gaat lopen.

10 mei 2022 om 17:18

Ik begrijp je punt, maar het is juist ook andersom beter om het wel officieel te regelen op het Museumplein. Dat is een stuk beter te controleren en is in 2019 ook echt goed gegaan. De vorige keer op het plein in 2011 ging het fout wat voor een groot deel lag aan een klein deel hooligans (overgrote deel is bij een huldiging vaders, kinderen, etc.) maar ook echt aan de slechte organisatie van de gemeente toen. Werden toen ook veel te veel mensen toegelaten. En nee, dat geeft niemand recht om te rellen uiteraard. Ik vind het wel echt een dieptrieste beslissing van Halsema die niet eens vooroverleg met Ajax en supportersverenigingen heeft gehad (wat normaliter wel gebeurt). Haar linkse matties mogen alles, maar dit event (wat je van mijlen afstand zag aankomen) mag en kan niet. Ze heeft niet eens gevraagd aan Ajax en/of supportersverenigingen of zij iets konden regelen mbt beveiliging.

10 mei 2022 om 17:35

"haar linkse matties mogen alles"

Serieus jongen je hebt geen idee hoe belachelijk en zielig dit overkomt. En hoe onjuist het is.

10 mei 2022 om 17:37

Ah, ook echt een goed inhoudelijke reactie. Op de rest van m'n verhaal ingaan was te moeilijk voor je?

10 mei 2022 om 18:15

Dat de rellen de schuld waren van de gemeente omdat ze teveel mensen toelieten, maar het nu niet goed is nu ze geen mensen toelaten?
Of dat femke op eigen initiatief naar ajax en supportersverenigingen moet gaan om hen (die uiteindelijk niet verantwoordelijk zijn) de beveiliging te laten verzorgen?

Ik wilde er niet allemaal op ingaan. Ik pikte gewoon het domste eruit, maar no worries hoor de rest mocht er ook zijn!

10 mei 2022 om 18:33

Dat gesmijt met links komt vaak van mensen die zo rechts zijn dat ten opzichte van hen zelf iedereen links is. Eigenlijk altijd gebrekkig geïnformeerd. Plakken van alles aan elkaar, verdraaien zaken om gelijk te krijgen. Ondertussen genieten ze wel van privileges gecreëerd door klassiek rood en sociaal liberalen. Zoals vrije zaterdag, vrije zondag, vakantie/adv dagen, vakantiegeld, goede zorg ,sociale uitkeringen,pensioen, prodeo advocaten,werkdagen van 8 ipv 14 uur etc. Kortom alle rechten voor de arbeider. Vrouwenstemrecht ook trouwens zo'n links dingetje. Het cultuurwereldje ook. De Zuidas is weer een rechts dingetje haha. Discipelen van die religie breken via de politiek t liefst de hele zorg-en rechtsstaat af voor zover dat nog niet gebeurd is. Lekker veel daklozen, mooi dat neoliberale rechts. Over 25 jaar geen middenklasse meer,noteer maar vast

10 mei 2022 om 20:24

2011 was wel een bijzondere viering natuurlijk. Toen was het een flink aantal jaar geleden dat Ajax kampioen werd, na een wedstrijd met de directe concurrent in de laatste wedstrijd van het seizoen. Je hoeft alleen maar de beelden van Vertonghens uitbarsting terug te kijken om te zien dat dat anders was dan het komende woensdag zal zijn.
Het Museumplein was toen te klein, dat zal woensdag anders zijn. Nu komen de supporters zelf bij elkaar, toen stond er een groot podium waar iedereen zich voor verzamelde. En mensen wilden dichter bij het podium komen, waardoor er opstootjes ontstonden. Zonder podium is er ook geen plek waar mensen met elkaar om hoeven te vechten.

Punt blijft dat het aan Ajax supporters zelf is om de orde te handhaven. Laat maar zien dat de gemeente geen (of minder) politie in hoeft te zetten. Daar wordt vaak over geklaagd, ook toen de politie met waterkanonnen ging spuiten. Politie te paard krijgt vaak kritiek omdat ze door groepen heen willen lopen. Laat maar zien dat politie overbodig is bij een wedstrijd van Ajax.
Het is het rellen van groepen die er toe leidt dat de burgemeester denkt beveiligers nodig te hebben. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen, maar de burgemeester meent beveiligers en ordehandhavers nodig te hebben omdat er in het verleden één en ander is gebeurd. Het is aan Ajax supporters in Amsterdam woensdag om te laten zien dat dat overbodig was. Dan toon je het ongelijk van Halsema wellicht aan. Maar als er rellen zijn bewijs je haar gelijk om een viering niet toe te staan zonder voldoende beveiligers.

10 mei 2022 om 22:14

@ironmanutd: Wel grappig dat je mijn comment dom noemt om vervolgens zelf als een dom schaap te gaan typen. Je 1e zin klopt voor geen kant, misschien even goed m'n stukje lezen? Of is dat toch zoals ik al in het 1e stukje schreef te moeilijk voor je? Uit je 2e zin blijkt dat je weinig kaas van dergelijke materie hebt. Prima natuurlijk, niet iedereen begrijpt dat. Maar ga dan niet van die domme zaken concluderen. Het is nooit te laat om alsnog naar school te gaan!

10 mei 2022 om 22:19

@misseva: Maar dat is toch in 2019 ook 'bewezen'? Daarnaast is het een utopie om te bedenken dat er nooit beveiliging nodig is bij grotere events. Die heb je namelijk altijd. In Volendam en Emmen was er ook gewoon politie aanwezig (dan heb ik het nog niet eens over beveiliging die er ook was). Bovendien is bij wedstrijden van Ajax over het algemeen weinig aan de hand. Sterker nog, de laatste keer dat het wel uit de hand liep (bij een wedstrijd), is de politie en Halsema teruggefloten naderhand door exceptioneel politie inzet en provocerend gedrag. En natuurlijk ben ik helemaal met je eens dat mensen zelf verantwoordelijkheid moeten dragen. Daar begint en eindigt het mee. Maar juist na 2019 en nu zonder enig vooroverleg zeggen dat iets niet kan, vind ik echt een enorm zwaktebod.

Er is al aangegeven dat voor de huldiging op het Museum plein te weinig beveiliging en politie is en het daardoor niet door kan gaan. Als ze nu toch gaan is het vragen om moeilijkheden, eens kijken waar nu al het beveiliging personeel en politie vandaan komt als het uit de klauwen gaat lopen. Zijn ze dan wel aanwezig?

10 mei 2022 om 16:35

Want een onzin, beveiliging voor een groot evenement is nogal wat anders dan de kroegen etc die eventueel betrokken het zelf laten organiseren. Het is niet dat er nu ineens een groot podium geplaatst wordt in de binnenstad zoals bij een daadwerkelijk huldiging.
Daarnaast, die beveiliging die komt indien het fout gaat heet doorgaans ME. Die worden normaal niet ingezet om een oogje te houden bij evenementen. Maarja, lekker zeiken op Halsema om helemaal niets.

Femke zet haar waterkanon vast klaar. En maar klagen straks achteraf..
En laat de supportersclubs die het "organiseren" het ook maar regelen met de schade die zal worden geleden.

10 mei 2022 om 16:46

Man, man wat zal jij een saaie sufk** zijn. En maar janken. Pak nog lekker een theetje, maakt het niet te laat hé!

10 mei 2022 om 17:40

Hij heeft toch gewoon gelijk? Als die supporters die de regels overtreden straks worden aangepakt, is het weer massaal janken over politiestaten en politiegeweld en meer van dat soort onzin.
En waarom is het suf om te verwachten dat degenen die verantwoordelijk zijn voor schade deze ook vergoeden?

10 mei 2022 om 18:22

DdD4, al doorgesnoven op de dinsdagmiddag kerel? Wat een reactie joh..
Ik verwacht dat jij straks zo'n klaagmuts zal zijn na een slok uit het kanon. Niet janken dan hé?

Ach als je liever de huldiging viert zonder je club en spelers prima. Het laat ook wel zien dat je supportersvereniging in Amsterdam voortaan niet hoeft te betrekken bij welk overleg dan ook. Als ze hun zin niet krijgen, beginnen met krijsen als een kind dat geen snoepje uit de supermarkt mag. Maar ik zie F-side staan dus niet geheel verrassend.
Maar goed, er is een deel dat gewoon tegen Halsema is ongeacht wat er gebeurt. Vergeten dat zij de reden was dat er überhaupt weer een huldiging was.
Sowieso, waarom denken deze supporters het recht te hebben op een grote huldiging op een specifieke locatie? Je kan evenementen aanvragen, maar niet altijd je zin krijgen, zeker op de korte termijn. Protesten worden ook aangevraagd en regelmatig verplaatst... verwende nesten..

10 mei 2022 om 17:09

Ga lekker de hele dag op internet complotjes bekijken joh. Koekoek.....

10 mei 2022 om 18:38

Thierry aan de sherry oh oh hohoho

10 mei 2022 om 16:51

Er staat toch niet dat de supporters hun eigen huldiging gaan doen? Het gaat om een feestje in de stad. Waarom zou je als supporter deze wedstrijd niet in de kroeg gaan kijken?

Ik ben het niet eens dat Halsema de vorige huldiging heeft mogelijk gemaakt. Er was in die periode een vrij harde lobby gaande die de burgemeester over de streep moest trekken.

Ik snap dat evenementen niet altijd doorgang kunnen krijgen. Zeker een evenement met een zwevende datum als bij het kampioenschap is een organisatorische ramp. Maar wat mij tegen het been stoot is dat er geen enkel alternatieve oplossing wordt bedacht? Iets om het publiek tevreden te houden.

10 mei 2022 om 17:31

Zeker, maar gezien de groepen die het organiseren verwacht ik dat zij ook graag bij de wedstrijd zelf zijn? Het gaan kijken in de kroeg zou ik ook doen, maar dat is toch vrij duidelijk niet deze oproep.

Leuk zo'n lobby, maar die moet nog wel gehoor vinden bij de gemeente. Iets wat jaren daarvoor niet lukte.

En eens het is niet makkelijk, dat lijkt Nagtzaam van de sv nog niet door te hebben, of die heeft het nieuws over een algemeen personeels te kort niet meegekregen.
Maar waarom zou het aan de gemeente zijn. Prima als een gemeente een club wil eren voor de prestaties, maar dat is geen plicht. Tuurlijk voetbal is groot en dus interessanter, maar dit is ook niet bepaald iets unieks of een bijzonder aantal. Het is aan Ajax om haar supporters te vreden te houden. Voor die miljoenen op de bank kan je waarschijnlijk prima beveiligers inhuren.

Terecht. Elk beetje snugger persoon kan bedenken dat het excuus sat er te weinig beveiliging is, totale onzin is.

10 mei 2022 om 17:13

Nee elk snugger persoon die begrijpt hoe dat soort dingen in zn werk gaan en dat het niet zo gemakkelijk is als mensen denken.

10 mei 2022 om 17:43

Wow jij klinkt echt heel snugger ja. Misschien is de echte reden inderdaad dat de overgrote meerderheid helemaal niet zit te wachten op al dat vuile gespuis dat bezopen de halve stad afbreekt. En ja ik weet dat het ook wel eens goed is gegaan.

10 mei 2022 om 19:26

Als het allemaal zo makkelijk is waarom regelt Ajax het dan allemaal niet zelf? Laat hun lekker zelf betalen voor alles.. maar dat willen ze zeker niet.

Stelletje hersenloze figuren hoop dat ze volgend jaar degraderen

Dat lijkt me 15 punten in mindering voor Ajax en PSV.

Dit kon je natuurlijk verwachten en je kan ze ook geen ongelijk geven. Een kampioenschap moet je vieren.. volgens mij nog nooit voorgekomen dat er geen kqmpioenschap gevierd mag worden. Dat het voor woensdag niet te regelen valt geloof ik al slecht maar alla. Zeg dan we vieren het zondag. Dan heb je een week om alles te regelen.

Het was voormalig burgemeester Eberhard van der Laan die in 2011 besloot om toekomstige huldigingen te verbannen naar de Johan Cruijff Arena.
Het was burgemeester Femke Halsema die het in 2019 aandurfde om dat weer op het Museumplein te doen.
Als 'dank' kreeg zij daarvoor vele bierblikken naar haar hoofd geworpen door 'supporters' van Ajax.
Het waren aanvoerder Matthijs de Ligt en directeur Edwin van der Sar die voor de burgemeester gingen staan om haar te beschermen tegen de ‘fans’.

Ik heb helemaal niks met haar, verre van zelfs, maar het is niet meer dan normaal om haar in deze eerlijk en objectief te beoordelen.

10 mei 2022 om 17:11

Dit zijn hele domme mensen. Die kan je dat niet aan het verstand brengen. Dit zijn kleine kinderen die geen snoepje mogen en dan stampvoetend naar boven rennen en de deur dichtklappen.

10 mei 2022 om 18:07

Klemvastdiebal

Precies. Ongelofelijk hoe makkelijk wij dit allemaal vergeten zijn.

Tja, kan je op wachten. Wat een gedoe weer...
Maar wat anders: Voor Heerenveen is dit alles toch genoeg reden zich gigantisch op te laden voor deze pot? Ik hoop natuurlijk dat Ajax kampioen wordt, maar als ik voor Heerenveen zou spelen zou ik dit geweldig vinden. Er bovenop klappen, niets te verliezen.

En dan lekker na afloop met zn allen de stad verbouwen. Heerlijk, kan niet wachten. verpest et maar weer voor de rest. Op deze manier gaat het nooit meer gebeuren. Wat leven er toch een hoop kleuters op deze wereld die dwars gaan liggen als het niet loopt zoals zij het willen. Denken ze nou echt dat Ajax hier als club op zit te wachten?

10 mei 2022 om 17:23

Wat maakt het voor jou uit? Jij komt toch nooit in de JC Arena, voor jou zullen ze niks verpesten.

10 mei 2022 om 17:34

Als het toch alleen voor mensen is die in de Arena komen is het toch prima geregeld? Zowieso onzin dat het in de binnenstad MOET gebeuren. Laat ze het lekker bij de Arena of Gaasperplas organiseren..Dan hebben Ajax supporters hun feestje en blijft de binnenstad heel, netjes en ordelijk (voor zover mogelijk)

10 mei 2022 om 17:51

Anoniem op internet tof doen tegen mensen die je niet kent en zeggen dat ze nooit in de Arena komen is echt gangster.

10 mei 2022 om 17:58

Daar doe ik het ook voor. Ik wil graag dat jij mij cool vindt. Gangster tja, je bent misschien iets te vroeg van huis gegaan voor dat woord.

10 mei 2022 om 18:12

Moet je wel beter je best doen. Ik ben groot fan van werkwoorden vervoegen.

10 mei 2022 om 20:08

Oprechte excuses. Voor jou doe ik dat natuurlijk Migi. Ouwe grappenmaker.

Ach als er een handjevol 50 plussers tegen de Corona maatregelen demonstreren op het Museumplein heeft Halsema een heel arsenaal van ME, bereden politie, reguliere politie, Romeo's, waterkanonnen, drones en een helikopter beschikbaar maar nu is er ineens sprake van overmacht. Lekker geloofwaardig allemaal.

10 mei 2022 om 20:25

Ik geloof dat handjevol 50 plussers ook niet idd

10 mei 2022 om 23:32

Neem anders nog die 9de booster misschien geloof je het dan wel.

11 mei 2022 om 08:31

Wauw, zit je iets dwars kerel? :D

11 mei 2022 om 19:40

Sorry ik had mijn dag niet denk ik, fijne avond verder.

Doet me denken aan Project x in Haren (Groningen).

Via social media iedereen uitnodigen op het feestje. In Haren liep een kleine beetje uit de hand....

Misschien zeg ik iets geks maar wat nu als Ajax, voor hun eigen feest de beveiliging betaald of een bijdrage doet zodat je alsnog beveiliging kan halen? Je kunt het ook samen oplossen...

10 mei 2022 om 17:46

Je zegt niks geks. Laat ajax dat eens uitwerken, er budget voor vrijmaken in samenspraak met de aandeelhouders, en dat gaan voorstellen.

Waar een wil is, is een weg. En die wil is er totaal niet. Terecht dat dit gebeurt!!

Misschien moet iedereen zich een keer gedragen en niet de boel slopen tijdens zo'n feest. Misschien dat het dan wel een keer kan...

Je word kampioen in de aren , vier het dan daar ook , al dat gezeur dat het in de stad moet ,als het nou brave gasten waren , ik weet het de minderheid verpest het voor de meerderheid , maar om daarom het museumplein te laten verbouwen omdat je club kampioen is geworden is ook nog al wat

Als het niet linksom om kan dan maar rechtsom. Als ik Halsema was zou ik maar zorgen voor personeel/beveiliging want anders loopt het helemaal uit de hand.

Het aller ergste scenario zou zijn dat Psv toch nog de kampioenschap pakt.

We hebben het vaker gezien dat het soms beter is om niet op de zaken vooruit te lopen.

Jullie zijn allemaal gek geworden! Het feit dat jullie dit nog verdedigen. Dit gaat op een manier eindigen en dat is geweld en chaos.

Zolang iedereen zich gedraagt moet het kunnen!

Het is en blijft gewoon een domme beslissing. Je kan er vooraf donder op zeggen dat een dergelijk besluit averechts werkt, dat er juist mensen komen en dan komen ze op plekken waar je minder controle hebt.

Prima, wie niet horen wilt moet maar voelen.

Wordt gezellig.

dit Amsterdamse bestuur heeft een, op zijn zachts gezegd een matige trackrecord als het gaat om consistente beleidsvoering. Ik denk dat een hard verbod uiteindelijk meer ellende gaat geven ipv situatie te reguleren en voorzien van alternatief. Dit gaat als een rode lap werken en voorspel dat met name de 1-cellige een klerezooi van de binnenstad gaan maken...uit frustratie en vanwege wankel beleid dat word aangevoerd door iemand met 0 feeling voor haar burgers. Na paar jaar Halsema besef je pas hoe goed van der Laan was.

Hier kon je helaas op wachten. Ik vrees dat het nu juist uit de hand gaat lopen en volgende keer als argument gaat gebruiken worden om helemaal geen huldiging in de binnenstad te organiseren.

Tja, nu moet de politie alsnog extra mankracht optrommelen. Hopelijk wordt het een grootfeest en blijft het rustig.

Als er niet zoveel succes supporters waren dan hoefden er ook zoveel naar Amsterdam te komen - support your locals! Ik hoor alleen maar zachte g’s als Ajax kampioen wordt t lijkt wel carnaval

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
J. GorterKeeper10
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
N. ÜnüvarAanvaller00
C. SetfordKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren