‘Ik heb alles over het voetbalwereldje geleerd van Johan Derksen’

Donderdag, 12 mei 2022 om 21:20Justus Dingemanse • Laatste update: 11:21

In het tweede seizoen van Kopstukken ontvangt presentator Justus Dingemanse bekende gezichten uit de vaderlandse voetbaljournalistiek in Restaurant & Bar NOLA te Utrecht. Aan de hand van interessante anekdotes geven ze een kijkje in de mediawereld vol perskamers, zenderbazen en strakke deadlines. In deze aflevering neemt ‘International Football Writer’ en Feyenoord-clubwatcher Martijn Krabbendam plaats in de stoel naast Justus. Hij vertelt onder meer over de kunst van het bellen, zijn bewondering voor Johan Derksen en 'zijn beste vriend' Graziano Pellè.

Door Justus Dingemanse en Kevin van Buuren

Normaal belt de journalist zelf de mensen op om hun zegje te doen. Het is de kunst die hij als essentieel ziet voor zijn professionele bestaan en wat hij minder ziet gebeuren bij jonge professionals. Bellen leverde Krabbendam zelfs zijn eerste primeur op als stagiair bij Trouw, wat later een kickstart voor zijn voetbalcarrière bleek te zijn. “Ik kende Oscar Moens nog van Maassluis, die belde me dat hij iets voor me had. Dat was mooi, want ik liep net stage.” Dat ‘iets’ bleek groot nieuws: “Hij zei: ‘Ik ga tien jaar bijtekenen bij AZ.'" Het was een van de eerste voetbalprimeurs van Trouw.

Er was sowieso niet meer nodig dan een simpel belletje, waarmee Krabbendam de journalistiek in rolde. Hij belde gewoon op naar de lokale courant om te vragen of hij stukjes mocht tikken. Het is een advies dat hij wil meegeven aan aspirant journalisten: “Een stuk tikken is volgens mij niet te leren op school.” Hij betrekt zijn antwoord op zichzelf: “Voor mij is het meer gevoel dan structuur, dat komt wel als je aan het tikken bent.” Met name door interviews te lezen en zelfstandig te schrijven wist Krabbendam zichzelf tot journalist te maken, zonder al te veel begeleiding.

Een jonge Martijn Krabbendam krijgt een van de fameuze colleges van Louis van Gaal.

Door dik en dun met Derksen
Die begeleiding kreeg hij ook niet van Johan Derksen, die hij als beginnende journalist aan de telefoon kreeg toen de snor had gehoord dat de jonge Martijn talent had. “Nee zeggen tegen Johan was geen optie. En ik wilde over voetbal schrijven, waar kon dat beter dan bij VI?”, zegt hij stellig. Krabbendam viel ook direct in de smaak bij Derksen, al was dat niet per se vanuit de blik van een mentor. Op de vraag wat hij wilde verdienen kon Krabbendam geen antwoord geven. “Bij de Trouw krijg ik een stagevergoeding”, stamelde hij. “'Dan ben je helemaal aangenomen!', riep Johan”, vertelt de gast lachend.

“Ik heb alles geleerd van Johan. Hoe het voetbalwereldje werkt, dat je jezelf moet zijn en moet opschrijven wat je ziet en hoort.” Maar Krabbendam zijn leermeester kon zijn werknemers ook doodsbang maken: “Als je een tijdje niet scherp was, dan was het de overtreffende trap. Een wanprestatie! Je moest echt oppassen! Maar na de vierde keer zei je: ‘No worries, Johan’ en wist je dat het goed was.” Daarentegen stond Derksen wel steevast achter zijn redacteurs, zolang zij hun werk goed deden. Ook als diegene niet meer welkom was bij een bepaalde club.

“Ik was bij Robin van Persie geweest, bij Arsenal. Robin praatte altijd goed over voetbal, maar hij had toen ook dat ongeluk veroorzaakt op de M5.” Krabbendam maakte ‘een kadertje’ in de VI met details van het ongeval. Toen Arsenal na lange tijd reageerde op de eerste opzet van het stuk, was het al te laat. “De druk stoppen is een beetje moeilijk, want die ligt morgen in de winkel. Advocaten erbij en zo. Ik mocht nooit meer bij Arsenal komen”, vertelt hij. “Als je dat voor het eerst meemaakt word je natuurlijk wel zenuwachtig. Maar Johan zei: ‘Dan gaan we toch niet meer naar Arsenal? Dat was een goed verhaal!'”

Robin van Persie in gesprek met Martijn Krabbendam in een tijd waarin de asbakken nog op tafel stonden.

Derksen liet Krabbendam echter ook de andere kant zien, als hij het opnam voor mensen waar de journalist een stuk over schreef. “Ik weet nog goed dat ik Fritz Korbach opbelde van De Graafschap of er nog wat speelde.” Er bleek een wedstrijd verzet vanwege de kermis, waar Korbach het duidelijk niet mee eens was. Hij ging helemaal tekeer: ‘We hebben hier een burgemeester, die kan wat mij betreft naar de hoeren fietsen.’ En ik tikken, tikken, tikken.” Uiteindelijk verwees Derksen het stuk naar de prullenbak.

“Hij vroeg hoe laat ik hem gebeld had. Net na het eten. Johan wist dat Fritz toen een klein drankje ophad. Hij wilde niet dat ik misbruik zou maken van iemand die misschien niet meer goed wist wat hij zei.” Ook de crisis bij de DSB Bank, voormalig AZ-sponsor, wilde Derksen niet uitgelicht hebben in zijn tijdschrift. De Nederlandse Bank trok in 2009 de stekker uit DSB vanwege wanpraktijken. Ook AZ ‘kwam er niet heel goed uit’, wist Krabbendam, die verslag wilde doen van het schandaal. “Dat kost ons tonnen, ik moet hier ook zestig man aan het werk houden”, vertelde de hoofdredacteur hem.

Martijn Krabbendam leerde naar eigen zeggen alles van Johan Derksen.

Gekke Graziano Pellè
Zou Krabbendam ooit dezelfde keuzes maken als Derksen? Hij bedrijft journalistiek nou eenmaal niet om vrienden te maken. Al was er één klus waarvoor de schrijver het woord vriendschap gebruikt. “Ik had een vriend, ooit. Dat was Pellè. Dat was een maand lang feest. Hij is natuurlijk helemaal gek, op een leuke manier,” zegt hij. De twee spendeerden een hoop tijd samen om het boek Pellè spreekt te realiseren. Een boek dat overigens niet te vergelijken is met sommige bestsellercijfers van andere gasten van Kopstukken.

“Het waren gewoon 1000 vragen aan Pellè, meer een aardigheidje”, verdedigt Krabbendam zijn werk. Vooral het proces vond de journalist geweldig: “Die lunches waren onvergetelijk en ik had het voordeel dat ik alles van Pellè wist.” Nuttige kennis in een periode waar de Italiaanse spits uitgroeide tot absolute cultheld van het Legioen. Dat ‘die lange van AZ’ bij Feyenoord wél zou slagen wist de clubwatcher overigens al snel. “Dat doe ik altijd, ik vraag de spelers gewoon hoe hij traint. ‘Dat is echt een fenomeen’, zeiden ze allemaal.”

Martijn Krabbendam stelt een vraag tijdens een persconferentie.

De grootste amateurclub van Nederland
Als clubwatcher van Feyenoord stond Krabbendam niet alleen dicht bij de spelers, maar zag hij de hele club. “Feyenoord is de grootste amateurclub van Nederland, in de beste zin van het woord. Dat zit ‘m in bereikbaarheid, dat ik gewoon de RvC op kan bellen als ik dat wil.” De geboren Schiedammer keek al wedstrijden van de club sinds zijn stage bij Trouw, waar hij dankbaar gebruik maakte van de officiële perskaart die hij namens de krant bij zich droeg. Maar fan van de club is hij nooit geweest, of geworden: “Ik snap dat sowieso niet, clubliefde.”

Het is de afstand die hem in staat stelt zijn werk te doen. Zo zag Krabbendam het ontslag van oud-trainer Gert-Jan Verbeek aankomen. Zijn schrijfwerk voorspelde precies wat er gebeurde. “Jammer voor zo’n jongen, maar ik heb toen wel heel goed mijn werk gedaan”, herinnert hij zich. Zijn inside werk wordt echter niet altijd gewaardeerd. De journalist is zelfs een tijdje geboycot, in de periode dat Van Bronckhorst de leiding had. Het team wilde niet meer met Krabbendam praten, al was hij daar zelf niet zo onder de indruk van: “De spelers zeiden mij dat het allemaal anders zat. Maar ik was te kritisch op toenmalig directeur Martin van Geel. Die heeft mensen zo gek gekregen om daarin mee te gaan.”

Justus ontdekte in een rondvraag op straat dat ook de fans van Feyenoord niet altijd even blij zijn met de kritische Krabbendam. Opmerkingen over dat hij ‘geen echte Feyenoord-fan zou zijn’ bevestigt hij lachend. En de aanbeveling om ‘een ander beroep te zoeken’ doet hem niets: “Ik snap het wel. Als je ergens van houdt, ben je kritisch en dan is het vervelend als een buitenstaander die kritiek ook heeft.” Justus is benieuwd of ‘angst regeert’ bij Feyenoord, gezien de recent opgestapte bestuursleden. “Omdat er zoveel verschillende partijen invloed hebben, heeft Feyenoord geen stabiliteit”, zegt hij stellig.

Voor de duidelijkheid, de clubwatcher gunt de Rotterdammers het beste: “Fijn dat het nu weer beter gaat. Dat gun ik ze ook. Maar, als er weer problemen zijn, dan schrijf ik die weer op.” Daarbij heeft hij niks aan de boodschap van anderen. “Wat kan mij het schelen of Guus Til boos op me is en me niet meer wil spreken? Dat moet hij weten.” Hij weet uiteindelijk dat alles weer goed komt. “Kuyt vond ik vijf jaar geleden ook een enorme lul. Alles slijt bij mij.”

'Head of Opinion' Michel van Egmond en 'International Football Writer' Martijn Krabbendam.

Krachtige karaktertrek
Zich niets aantrekken van anderen benoemt Krabbendam tot het wapen van zijn loopbaan. “Ik heb nooit geprobeerd om aardig gevonden te worden, dat is wel een handige eigenschap in deze wereld.” Verder weet hij dat je als journalist ‘in het veld’ vooral nieuwsgierig moet zijn, mensen moet bellen en zo vaak mogelijk even vragen ‘hoe het is’. “Daar zit zo veel in. Als ik nu aan Jahanbakhsh vraag hoe het gaat. Niet zo goed, waarschijnlijk. Dan hoor je waarom dat is.”

Die vraag stelde hij ooit ook aan Henk ten Cate, toen Krabbendam vooraf eigenlijk een positief antwoord verwachte. “Ik wist dat Van Breukelen naar hem toeging om hem misschien bondscoach te maken. Dan kom ik erna, dacht ik.” Na een Aziatische Champions League-wedstrijd in Abu Dabi ‘voor vijftig man in een gigantisch stadion’, zag hij het gezicht van Ten Cate op onweer staan. “Hij zei: ‘Ik was bondscoach vanochtend, maar Hans van Breukelen twijfelt ineens.’” De bijna-bondscoach liet Krabbendam naast hem in de auto meeluisteren naar het bijzondere telefoongesprek met de technisch directeur. Uiteindelijk bleek dat de meeluisteraar Ten Cate had gered van een afgang, toen het zijn woord was tegen dat van Van Breukelen: 'dat is het voordeel van ergens naartoe gaan en er zijn.'


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door voetbal expert)

Leg de VI van toen naast de VI van nu. Iedere voetballiefhebber verlangt toch terug naar zo'n stukje journalistiek! Johan had altijd overal mensen, wist de laatste nieuwtjes soms voordat ze al intern overal bekend waren. Helaas, de kwaliteit van toen heeft jaar na jaar ruimte moeten maken voor een meer lach of ik schiet gehalte, met natuurlijk ook een schifting van het Blad naar de TV. Een Hans Kraaij JR, zeker rond 2010 was een tafelgast zonder enig respect voor voetballers en verder nul inhoud. En de steeds meer belerende grapjes zoals met Manolev.
Nu 13 jaar verder is er weinig over van de altijd goed geïnformeerde kritische journalist. Blijven hangen of zelfs teruggegaan in de tijd, en alles voor de kijkcijfers. Jammer dat zijn passie voor de muziek niet meer op gelijke hoogte staan als voetbal en journalistiek.

10 mei 2022 om 16:01

Dat een weekblad zijn nieuwswaarde verliest sinds de intrede van social media kun je niet los van elkaar zien. De kracht moet hem nu (meer dan vroeger) zitten in de interviews en onderzoek. Daar slaagt het blad wat mij betreft heel aardig in. De stukjes van Krabbendam zijn niet helemaal mijn smaak qua schrijfstijl maar inhoudelijk heel behoorlijk. Ik vind de kritiek op hem, dat hij te kritisch is ook te makkelijk. Hij is in dienst van VI en niet van Feyenoord. Laten we eerlijk zijn, hij is ook geen Valentijn Driessen.
Krabbendam neemt zichzelf ook niet zo serieus, dat waardeer ik wel. Dat is goed terug te luisteren in de Dickvoormekaar podcast met Michel van Egmond: “als je niks kan word je journalist en als je echt niks kan word je voetbaljournalist.”
De podcast kan ik trouwens alle voetballiefhebbers aanraden.
Ben tevens nieuwsgierig naar het boek van Krabbendam en van Egmond dat binnenkort verschijnt (Lourdes aan de Maas). Ze hebben er een mooi seizoen voor uitgekozen!

10 mei 2022 om 18:24

De grapjes over Manolev kwamen van Rene van der Gijp en niet van Hans Kraay jr. Maar de intrede van van der Gijp is het moment geweest waarop de lach of ik schiet show is begonnen die het uiteindelijk is geworden. Ik woon in het buitenland en vroeger was het op zaterdag en dinsdag ochtend VI kijken. Maar een jaar of 7 geleden ben ik afgehaakt omdat mensen meer en meer met de grond gelijk gemaakt werden zonder. En dat alles zonder enige nuance. Fragmenten kijken bleef leuk maar een hele uitzending werd een beproeving. Ook werd de kwaliteit van de gasten steeds minder. Iemand die zichzelf serieus nam in voetballand ging daar echt niet meer zitten.

11 mei 2022 om 08:07

Ik heb precies hetzelfde met daarbij de grootste verandering na de ruzie tussen Rene en Johan dat ze zo opvallend elkaar naar de mond moesten praten om weer ruzie te voorkomen. Zelfde voor de gasten die vooral vrienden van de show moesten worden ipv een mening mochten hebben. Dat terwijl iedereen werd verweten geen mening te hebben of deze uit te spreken. Dan krijg je een veredelde funniest home video.

11 mei 2022 om 15:08

Als je mensen uit de voetballerij aan tafel wil hebben dan moet je een soort Studio Voetbal worden en dat programma dat vind ik helemaal een drama

11 mei 2022 om 16:56

Het programma begon ook populair te worden door de grappen en toen de nuance verdween. Terwijl het inhoudelijk veel beter was toen Johan Derksen nog hoofdredacteur was van VI. Wilfred durft Derksen nu ook maar weinig tegen te spreken. Een inhoudelijke discussie is er nu eigenlijk ook niet meer. Het is meer een programma geworden waar iedereen even zijn ei kwijt kan en dan weer een stom filmpje en door.

11 mei 2022 om 16:19

Derksen is nu volledig met zijn muziektoeren bezig dus het is toch niet onlogisch dat hij geen nieuwtjes meer heeft. Mag een man zich niet op andere gebieden ontwikkelen na zoveel jaren? De tv doet hij gewoon voor de fun erbij heb ik het idee. Gezien zijn leeftijd is dat zo gek nog niet.

11 mei 2022 om 08:31

Alles voor de kliks. Ik hoor het Krabbendam echter zo zeggen, de beste man heeft als journalist een hele ongezonde haat voor alles wat maar met Amsterdam of Ajax te maken heeft.

11 mei 2022 om 11:09

Je hebt helemaal gelijk, die quote komt uit de aflevering en zit uiteindelijk niet in het artikel. Nu aangepast, bedankt!

Er was toch ooit iets voorgevallen in de tijd van Gio (trainer) bij Feyenoord waardoor hij tijdje niet welkom was bij Feyenoord of niemand te woord mocht staan?? Volgens mij zei hij toen dat daar spijt van had, wat hij had gedaan??Wie kan hier meer over vertellen??

Hartstikke leuk interview, ik vind Justus een prima gozer. Bijna het gehele interview gaat over Feyenoord maar dan is er weer zo'n nitwit bij VZ die het nodig vindt om in de titel te verwijzen naar Ajax. Het is je om de ogen uit je kop voor te schamen zo slecht. En doet totaal geen eer aan de kwaliteiten van Justus en het verhaal van Krabbendam.

Maar verwijder deze comment maar weer wegens "gebrek aan onderbouwing" hoor mods.

11 mei 2022 om 11:23

Thanks voor je fijne woorden @linksbuiteadem!

De verantwoordelijkheid voor de kop ligt in dit geval overigens volledig bij mijzelf, want het was mijn suggestie. Je punt begrijp ik heel goed en dit soort keuzes maken we vaak met dubbele gevoelens. Een productie als Kopstukken kost waanzinnig veel tijd (en geld) en daarom is het belangrijk dat het goed bekeken wordt om het te kunnen blijven maken. Onze belangrijkste middel is daarvoor een prikkelende kop. Dat Martijn er naar eigen zeggen 'er niet aan moet denken om iedere twee weken naar de Arena te rijden', roept de vraag op waarom dat zo is. Dit legt hij ook goed uit in het gesprek en illustreert het verschil tussen de prestaties en het verwachtingspatroon bij Feyenoord en Ajax.

Tegelijkertijd dekt zo'n kop meestal niet de lading van het (hele) artikel of item, waar een minder aantrekkelijke kop dat misschien stukken beter doet. Dat is altijd de afweging die we moeten maken. Hopelijk ben je bereid dit op de koop toe te nemen.

11 mei 2022 om 18:21

Hey Justus, dank voor je klasse reactie. Er zat wat emotie in mijn comment zoals je misschien had gemerkt, temeer omdat ik sommige content van VZ echt top vindt, zoals inderdaad kopstukken en in het algemeen de artikelen die meer de diepte in gaan. De clickbait titels zijn mij en meerdere leden een doorn in het oog, vooral omdat het de kwaliteits content dan geen eer aan doet.

Ik was dan ook even bang dat een redacteur oneerbiedig een uitlokkende titel had gebruikt voor jouw verder erg goede interview. Maar je was het zelf haha. De afweging snap ik, maar ik zou ervoor pleiten om minder naar Ajax te refereren in de titels als het gaat over andere clubs, en dat zeg ik als voetballiefhebber met een voorkeur voor Ajax. Verder mijn complimenten voor jouw bijdragen bij VZ!

Wat een vent is het toch. ik Citeer "zo zag Krabbendam het ontslag van oud-trainer Gert-Jan Verbeek aankomen. Zijn schrijfwerk voorspelde precies wat er gebeurde. “jammer voor zo’n jongen, maar ik heb toen wel heel goed mijn werk gedaan”, herinnert hij zich."

Dat had de rest van heel Nederland niet zien aankomen. Stam had hij ook vast zien aankomen?

11 mei 2022 om 12:27

Ik denk dat iedereen het ontslag van Stam aan zag komen, resultaten die enorm tegen vielen en het spel dat niet aan te zien was.

Ik heb toch wel een inhoudelijke opmerking over dit stuk. Naar mijn herinnering werd Krabbendam geboycot door Feyenoord, omdat hij spelers lastig viel in de privésfeer, zelfs na meerdere waarschuwingen om dat niet te doen. Dit is bij Radio Rijnmond destijds een aantal keer aan de orde geweest.

11 mei 2022 om 13:17

Deze man heeft dus moeite met in de spiegel te kijken, iets wat die zeer graag over andere spelers wel schrijft. Krabbendam is ook een Driessen light geworden omdat het kritische gedeelte als interessanter wordt ervaren.

11 mei 2022 om 15:56

Heb altijd een gigantische aversie tegen Krabbendam gehad. Vaak onnodig kritisch, vrijwel altijd zo'n negatieve houding tegenover alles binnen de club, altijd op zoek naar dingen die fout gaan, etc. Maar goed, sinds die Dick voor Mekaar podcast toch wel geleerd dat er daadwerkelijk een verschil is tussen de journalist Krabbendam (volledig opgeleid door Derksen) en de persoon Krabbendam.

Johan Derksen is een legendarische journalist. Valentijn Driessen is zijn opvolger

Op deze foto doet Johan me een beetje denken aan Ron Jeremy. Lekker seventies faut.

Ja dat Krabby alles geleerd heeft van Derksen is niet verrassend. Evenals Derksen laat hij zich in zijn beoordelingen van mensen en de prestaies van die mensen meer leiden door zijn eigen vooringenomenheden dan door de werkelijkheid.
In dit interview doet hij Derksen ook weer geweldig goed na: Een beetje de stoere jongen uithangen die het allemaal niet zo belangrijk vindt maar juist die act van stoere jongen laat zien dat hij zichzelf geweldig vindt en dus ook heel belangrijk.de zelfingenomenheid sijpelt tussen alle spaties in de tekst naar buiten. Het is alsof je naar iemand zit te kijken die zijn eigen aars likt.

Ik heb ook veel geleerd van Johan Derksen. Ik kan nu allemaal trucjes met een kaars die ik eerst nog niet wist.

Wat is er met je gebeurd Ringo?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 20 mei
Juventus gaat de koopoptie in het contract van Alvaro Morata niet lichten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren