Smaakmaker dreigt AZ deze zomer te verlaten: ‘Ik heb ambities’

Maandag, 9 mei 2022 om 19:27Tim Cozijnsen • Laatste update: 19:34

Jesper Karlsson ziet AZ niet als zijn eindstation. De smaakmaker heeft zich dit seizoen in de kijker gespeeld van onder meer Napoli en droomt hardop van spelen in een van de vijf topcompetities. In gesprek met het Zweedse Fotbollskanalen laat de aanvaller zijn licht schijnen op zijn prestaties in Alkmaar en sluit hij niet uit dat hij een overstap maakt. “Ik wil verdergaan en zien hoe ver ik kan komen.”

Met 19 doelpunten en 12 assists in 45 wedstrijden is Karlsson bezig aan een uitstekend tweede seizoen in Alkmaar. De Zweed heeft naar eigen zeggen meer verantwoordelijkheid gekregen, en is daar blij mee. “Voor aanvang van dit seizoen vertrokken er veel spelers, waardoor ik onder andere de penalty’s ben gaan nemen. Daardoor heb ik meer doelpunten kunnen maken, wat me veel zelfvertrouwen heeft gegeven.” Karlsson is geen speler die veel zijn mond opentrekt, zo oordeelt hij zelf. “Ik ben degene die het op het veld laat zien en van daaruit helpt en andere spelers pusht. Als er iets gezegd moet worden dan doe ik dat, maar ik wil vooral mijn voeten laten spreken.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Gevraagd naar zijn ambities geeft de 23-jarige buitenspeler aan dat hij graag wil zien waar zijn plafond ligt. “Ik heb ambities en toen ik hier tekende wist ik niet waar ik terecht zou komen. Ik kan nog niet zeggen dat AZ volledig van mij is, om het zo te zeggen. Daar ben ik niet tevreden over, maar ik wil doorgaan en zien hoe ver ik kan komen." Dat hij vroeg of laat een volgende stap wil zetten door Nederland te verlaten voor een topvijfcompetitie is geen geheim. “We zullen zien. Het is altijd mijn droom geweest. Ik heb hier nu twee goede seizoenen achter de rug, dus we zullen het zien.”

Been ziet ideale vervanger Gakpo, maar Perez zou geen 12 miljoen betalen

De naam van Jesper Karlsson viel zondag in de studio van ESPN als mogelijke opvolger van Cody Gakpo.Lees artikel

Overigens acht Mario Been Jesper Karlsson rijp voor een stap hogerop. "Ik ben benieuwd hoe hij ermee zou omgaan als hij nog een stap hoger zou spelen", vertelde Been zondagavond bij Dit was het Weekend. "Bij AZ is hij het mannetje, mag hij alles doen en speelt hij de wedstrijden op zijn manier. Maar zou hij het ook kunnen bij een grotere club als Ajax?” De analist keek tijdens zijn analyse naar de assist van Karlsson op (Hakon) Evjen in de wedstrijd tegen Ajax. “Ik vind wel dat hij specifieke kwaliteiten heeft. Deze pass bijvoorbeeld." Jan Joost van Gangelen stelde een transfer naar PSV voor als opvolger van Gakpo, aan wie getrokken wordt door Arsenal. "Daar kan hij makkelijk spelen. Voetbaltechnisch zeer zeker", vond Been.

Karlsson kwam in de zomer van 2020 over van het Zweedse IF Elfsborg, waar hij vier seizoenen actief was. In Alkmaar maakte hij in zijn debuutseizoen 11 doelpunten in 32 competitiewedstrijden. Dit seizoen heeft de buitenspeler 15 doelpunten in evenzoveel wedstrijden in de Eredivisie achter zijn naam staan. In januari 2020 maakte Karlsson zijn debuut in het Zweedse nationale elftal in de oefeninterland tegen Moldavië. Hij mocht aan de aftrap verschijnen en werd na 78 minuten naar de kant gehaald. Karlsson heeft inmiddels zeven wedstrijden in het nationale elftal achter zijn naam staan.


Poll

Is Jesper Karlsson toe aan een stap hogerop?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door nicomos)

Waar gaat hij heen dan? Vind hem nog niet rijp voor de topcompetities. Behalve misschien de laagvliegers

9 mei 2022 om 19:44

Zowel Karlsson als Wijndal zou ik graag bij Ajax willen zien.
Maar zoals iedereen weet, verkoopt AZ geen spelers aan hun directe concurrenten.

Dus wordt het buitenland. Nice, Nantes, Lyon....?

9 mei 2022 om 20:01

Ik denk dat Az wel aan andere Nederlandse clubs verkoopt, maar wel tegen de prijs die zij willen hebben. En die liggen voor Ajax, PSV en Feyenoord gewoon te hoog. Ik vind hem echt heel goed en hoop dat hij nog een seizoen blijft bij AZ. Volgend seizoen met het geld van Wijndal en eventueel andere spelers investeren in de verdediging en keeper. Dan zal AZ verder zijn dan vorig seizoen en hopelijk kan hij nog een seizoen Az dragen in de Eredivisie, Europa en eventueel de knvb-beker.

9 mei 2022 om 20:14

Hier een quote van AZ vorig jaar:

"de clubleiding van AZ en Pascal Jansen zijn duidelijk: niemand gaat naar de concurrent.
De topspelers van AZ zullen dan naar het buitenland moeten"

Verder met je eens inderdaad. Ze kunnen beter nog een jaartje blijven bij Az.
Het zijn goede spelers en kunnen AZ helpen.

9 mei 2022 om 20:27

Die uitspraken zijn dit seizoen wel wat meer genuanceerd. Als Ajax genoeg geld biedt voor Wijndal verkopen ze hem echt wel hoor. De prijzen die AZ verlangt zijn alleen door Ajax te betalen dus de kans dat Karlsson naar PSV gaat is niet groot.

9 mei 2022 om 20:39

Ik verwacht ook niet dat Karlsson zelf naar FC Twente zou willen.

9 mei 2022 om 20:42

@bruine kevin - Als karlsson een aardig bedrag krijgt, dan zal hij het overwegen denk ik. Zoveel verandert er niet qua competitie en faciliteiten. Alleen heeft az meer mogelijkheden. Maar ik denk dat az wel meer salaris geeft dan twente though.

9 mei 2022 om 21:17

Karlsson verdient bij AZ 6,5 ton, dat betalen ze bij Twente bij lange na niet.

10 mei 2022 om 00:30

@fcgrun050 - Dat lijkt me duidelijk. Het salarishuis van AZ is meer dan het dubbele dan dat van FC Twente. Sterker nog, het is zelfs aanzienlijk meer dan het dubbele.

Hij kan er inderdaad niet veel meer uithalen bij AZ, hij is momenteel by far de beste speler en zijn partner op links zal deze zomer toch ook wel vertrekken. Ik zou alleen niet weten waar hij eigenlijk naartoe zou moeten eigenlijk. Binnen Nederland gaat niemand betalen wat AZ zal willen hebben, en in grotere competities zie ik hem niet slagen

Nee, natuurlijk ziet Karlsson AZ niet als eindstation, die heeft een stuk meer in zijn mars dan de smaakmaker te zijn bij een club als AZ.

Wel belangrijk om goed te kiezen, want hij moet wel spelen én het vertrouwen krijgen van de trainer. Maar goed, er zit ook wel een goede kop op, denk dat hij dat wel zal doen.

Vind Karlsson echt wel een goede speler. Toch altijd wel knap dat AZ vaak dit soort pareltjes weet te ontdekken. Moet wel zeggen dat ik Karlsson de laatste weken wel een stuk minder vind spelen, maar over het algemeen heeft hij gewoon een zeer goed en sterk seizoen achter de rug.

Denk wel dat AZ een bedrag tussen de 15 en de 20 miljoen voor Karlsson zal vragen en incasseren. Voor o.a. Stengs, Idrissi en Boadu kreeg AZ ook vergelijkbare bedragen en Idrissi en Stengs waren bij AZ dan spelers die op vergelijkbare posities als Karlsson speelden maar vind Karlsson persoonlijk wel beter dan deze 2.

Alleen vraag ik mij af wat nou de ideale voor Karlsson is. AZ zal hem niet verkopen aan PSV of Ajax en daarbij heeft PSV op de positie van Karlsson Gakpo rondlopen en verwacht dat hij sowieso nog minimaal 1 seizoen bij PSV blijft en Ajax heeft Tadic op zijn plek rondlopen die vrijwel nooit geblesseerd is en vrijwel nooit gewisseld wordt of wat dan ook.

En naar het buitenland zijn er ook weinig clubs waar ik hem naartoe zie gaan. De enigste teams die mij even zo gauw zijn Eintracht Frankfurt en Atalanta Bergamo. Maar Frankfurt speelt volgens mij vaak in een systeem met wingbacks en Atalanta heeft dan wel een flexibel systeem waar Gasperini vaak kan switchen naar een systeem met of zonder vleugelaanvallers dus denk dat Atalanta dan het meest ideaal zal zijn.

Maar die moeten dan wel interesse tonen. Volgens mij heb ik sowieso al geen tot weinig geruchten gehoord over een eventuele vertrek van Karlsson, maar wie weet in de zomer dat hij toch vertrekt.

9 mei 2022 om 19:42

Geruchten gingen over Napoli. Als hij daar het vertrouwen krijgt, kan hij uitgroeien tot een smaakmaker, denk ik.

Hij is inderdaad beter dan de andere spelers die je noemt en zelfs in een periode dat hij minder speelt (wat nu zeker het geval is), is hij nog steeds heel belangrijk, want toch verantwoordelijk voor de voor-assist en de assist tijdens de wedstrijd van gisteren.

9 mei 2022 om 20:30

Karlsson heeft zijn contract dit seizoen nog verlengt tot 2026 dus AZ kan heel hoog in de boom gaan zitten. 18 miljoen minimaal?

9 mei 2022 om 20:41

Stengs, Idrissi en Boadu zijn vervolgens ook allemaal geflopt in het buitenland. 10-15 miljoen euro lijkt mij persoonlijk een realistischer bedrag.

9 mei 2022 om 21:14

Ja en weghorst+Koopmeiners doen het weer heel goed. Wat is je punt?

9 mei 2022 om 23:05

Stengs en Boadu zijn nog jonge spelers. Zit allebei nog groei in. Ik denk dat zeker Boadu nog wel ergens van grote waarde kan zijn, als het niet bij Monaco is dan bij een club die wat meer op de counter speelt.

Bundesliga en dan clubs als Frankfurt Gladbach lijken me wel een goede stap voor hem

Deze jongen kan wel echt ballen, zorgt eigenlijk voor alle aanvallen bij AZ en is daar ook gewoon de uitblinker, maar ik vraag me af of een club als Napoli een goeie beslissing is om echt speelminuten te maken en te kunnen groeien. Ik denk overigens niet dat Gakpo deze zomer gaat vertrekken bij PSV dus ik zie PSV niet echt als optie voor Karlsson en PSV gaat natuurlijk niet het bedrag betalen wat AZ wilt hebben. Maar het is denk ik wel duidelijk dat deze jongen toe is aan een volgende stap, de vraag is een beetje: Waar past hij het best?

Er is echt een ding waar ik jaloers (in een positieve zin) op ben bij AZ. Hun scoutingsbeleid en hun transfers om je vingers bij af te likken. Hoe zij altijd pareltjes weten binnen te hengelen en voor mooie bedragen verkopen. Chapeau voor AZ. Ook dit seizoen, alle toppers verkocht en toch nog 4e worden. Dikke respect ervoor!

9 mei 2022 om 20:43

Scouten en verkopen kan AZ inderdaad wel. Helaas blijven de kopende clubs vaak met een kat in de zak achter, maar dat is natuurlijk niet AZ's probleem.

9 mei 2022 om 22:06

Nouja, stond al jaartje op de radar bij Heerenveen maar financiële crisis daar..
zelfde situatie met Jens Petter Hauge.
Enfin, iedereen zit tegenwoordig op de tribune in Scandinavië maar vanuit NL mn AZ, Heerenveen en Groningen.
En Ajax voor de jeugdopleiding.

Karlsson is echt klaar voor de stap hogerop. Al 2 seizoenen op rij 20 G/A als linksbuiten en nu echt de grote man in het team. Hij is met de overlap met Wijndal zo ontzettend gevaarlijk: of meegeven, of zelf schieten. En zijn schot is echt geweldig. Zonder Karlsson zijn opvliegingen waren echt een stuk minder punten behaald. Fortuna thuis, Groningen thuis en NEC uit waren allemaal dramatische wedstrijden die hij uit het niets met afstandsschoten over de streep heeft getrokken. Napoli als opvolger van Insigne zou een mooie stap zijn. En anders gun ik hem de stap naar een subtop-team in een topcompetitie, die speelt met een opkomende linksback. Dan gaat hij het goed doen, ben ik van overtuigd. Hij is in ieder geval te goed om bij AZ te blijven, zeker in het huidige team.

Hij mag alleen nog aan z’n links werken, wat vaker diep gaan in plaats van elke bal in de voeten willen en kappen met trucjes als het moment er niet naar is. Gisteren ook een rabona bij een gelijke stand, daar zit je niet op te wachten als supporter.

Vind Bayern Leverkusen wel mooie club voor hem. Net onder de top in Duitsland.

10 mei 2022 om 00:19

Ben het met je eens, beter dan hierboven genoemd Eintracht! Lijkt me een speler die niet te veel belast ook moet worden met defensieve taken, mogelijk bezit hij ze wel maar in dit geval zou het zonde zijn om als wingback te spelen! @Romanista23

10 mei 2022 om 06:46

Karlsson verdedigt juist echt erg veel mee.

10 mei 2022 om 11:32

Ja enkel is het ook speler die zelfstandig een actie kan opzetten, vandaar dat ik aangeef dat Leverkusen me beter lijkt. Daar spelen ze zonder een wingback, word je er gewoon minder mee belast. Tenzij hij word gehaald voor de positie van Hauge

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller3515
V. PavlidisAanvaller3417
E. PokuAanvaller40
M. van BrederodeAanvaller10
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper330
M. MeerdinkAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

Zweden
1 fan
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2019 Carlstad United 12 0 3 0
2018 Carlstad United 15 0 5 0
2017 Carlstad United 11 0 4 0
2016 Carlstad United 19 0 13 1
2015 Carlstad United 20 0 6 0
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren