Rellen Utrecht-aanhang in Frankrijk

Zondag, 4 maart 2007 om

Een aantal supporters van FC Utrecht zijn in de Franse plaats Sedan slaags geraakt met een supportersgroep van Paris Saint-Germain. De aanhangers van de Domstedelingen bezochten, als eerbetoon aan de vorig jaar overleden David di Tommaso, een wedstrijd tussen Sedan en PSG.

Volgens de Franse krant l'Equipe is er onrust ontstaan in Sedan, doordat de Utrechtenaren het hadden voorzien op de Paris Saint-Germain-supporters. Deze zouden zich in de Tweede Wereldoorlog fout hebben gedragen tegenover de Joodse gemeenschap. Opmerkelijk, aangezien Ajax en FC Utrecht twee rivaliserende ploegen zijn in Nederland, mede doordat Ajax-aanhangers zichzelf 'Joden' noemen.

Eerder op de middag braken er al enkele vechtpartijen uit, waardoor een aantal Nederlandse fans werden gearresteerd. Maar in de rust van de wedstrijd Sedan-PSG sloeg de vlam echt in de pan. De Utrecht-aanhangers kamden het gehele stadion uit, om zo de supporters van de bezoekende ploeg een lesje te leren.

"Ik begrijp niet hoe deze hooligans zich van de ene kant van het stadion via de perstribune naar het ander hebben kunnen verplaatsen zonder onderweg gestopt te worden”, sprak Jean-Philippe de Hallivillée, communicatiedirecteur van Paris Saint-Germain. "De Mobiele Eenheid heeft in onze ogen veel te traag gereageerd op de gevaarlijke situatie."

"Er waren voorafgaand aan de wedstrijd al geruchten dat Utrecht-supporters zich bij de aanhang van Sedan zou hebben gevoegd, om zo het stadion te kunnen betreden," gaat De Hallivillée door. "Het moest zelfs zo ver komen, dat één van onze eigen meegereisde stewards met gevaar voor eigen leven een fanatieke Paris Saint-Germain-supporter heeft verdedigd. Deze moest in het ziekenhuis opgenomen met zijn verwondingen."

Ook Alain Cayzac, de huidige voorzitter van Paris Saint-Germain, liet in een reactie weten aangeslagen te zijn. "De fans van onze club krijgen hiervan de schuld, terwijl zij wel degelijk het slachtoffer waren van de gevechten. Ik ben hier ziek van. Wij hebben het gehad met dit soort incidenten."

Inmiddels heeft ook Jan Willem van Dop, de voorzitter van FC Utrecht, verdedigend gereageerd op de ongeregeldheden in Sedan. "Wij hebben onze supporters er dringend op gewezen dat zij beter niet naar Frankrijk kunnen afreizen. Dat er vervolgens een aantal mensen in een shirt van Utrecht herrie gaan schoppen in Sedan, kan ik niets aan doen."

"Hoe kan een club voorkomen dat er aanhangers van de vereniging besluiten om toch richting Frankrijk af te reizen?," gaat de voorzitter van de Domstedelingen door. "Dan zou je de grenzen dicht moeten gooien in Europa. Voor mij als Utrecht-voorzitter is dit geen zaak."

Meerdere FC Utrecht-supporters hebben, sinds de dood van ex-Sedan en ex-Utrecht verdediger David di Tommaso de reis naar de Noord-Franse plaats gemaakt, om een eer aan de publiekslieveling te bewijzen.0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 januari
AC Milan is in verregaande onderhandeling met PSV. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren