Chili wil WK-ticket van Oranje-opponent Ecuador overnemen en dient klacht in

Donderdag, 5 mei 2022 om 18:25Shane Jebbink • Laatste update: 18:48

De Chileense voetbalbond heeft bij de FIFA een klacht ingediend tegen Ecuador. De bond pleit dat het meespelen van Byron Castillo in de kwalificatiereeks in Zuid-Amerika onrechtmatig is geweest. Volgens de Chileense bond is Castillo geboren in Colombia in plaats van in Ecuador en is hij drie jaar ouder dan vermeld. Chili wil dat de desbetreffende wedstrijden ongeldig worden verklaard en wil het WK-ticket van Ecuador overnemen.

In de acht wedstrijden waarin Castillo meedeed pakte Ecuador veertien punten. Hij speelde mee tegen Paraguay (2-0 zege en 3-1 nederlaag), Chili (0-0 en 0-2 zege), Uruguay (1-0 nederlaag), Bolivia (3-0 zege), Venezuela (1-0 zege) en Argentinië (1-1). Ecuador, dat op het WK in Qatar een opponent van Oranje in de groepsfase is, werd uiteindelijk vierde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule en plaatste zich rechtstreeks voor het WK. Als de wedstrijden waaraan hij meedeed worden omgezet in reglementaire 0-3 nederlagen, zou Chili - dat als zevende eindigde in de poule - vijf punten mogen bijschrijven aan het totaal. Daarmee zou het land van de zevende naar de vierde plek gaan en daarmee de plek van Ecuador op het WK in Qatar overnemen. “Ernstige onregelmatigheden bij de registratie van spelers zijn onaanvaardbaar, zeker als het om een WK gaat", geeft de Chileense bond aan in een statement op de officiële kanalen. “Fair play moet zegevieren op en naast het veld.”

Aan de afkomst van Castillo wordt al langere tijd getwijfeld. Er werd vanuit gegaan dat hij afkomstig is uit het Ecuadoraanse General Villamil Playas, al heeft de Ecuadoraanse voetbalbond daar nooit bewijs voor gehad. Barcelona SC, de club van Castillo, was verwikkeld in een geschil met de burgerlijke stand, die niet kon verifiëren dat de vleugelverdediger inderdaad een Ecuadoraan was, hoewel hij wel zo stond geregistreerd bij de club. De voetbalbond van Ecuador, de FEF, besloot Castillo niet op te roepen zolang zijn nationaliteit niet officieel werd vastgesteld. Vorig seizoen maakte Castillo indruk met zijn prestaties bij Barcelona, waardoor de nationale ploeg een logische volgende stap werd.

Het proces werd versneld en uiteindelijk stelde de burgerlijke stand vast dat Castillo inderdaad Ecuadoraans was. Uit meerdere onderzoeken zou zijn gebleken dat hij werd geboren in Playas. De FEF onderzocht of Castillo volgens reglementen van de CONMEBOL en de FIFA kon worden opgeroepen en alles wees erop dat hij speelgerechtigd was. Zodoende werd Castillo opgeroepen en ingezet in acht kwalificatiewedstrijden. Bij de FEF is men ervan overtuigd dat er geen fouten zijn gemaakt en alle benodigde onderzoeken zijn uitgevoerd, waardoor er geen straf wordt verwacht. Dat het er nu op lijkt dat Castillo is geboren in het Colombiaanse Tumaco, zou daar volgens de bond niets aan veranderen. Het initiële onderzoek werd in 2021 afgerond, maar Castillo's geboorteakte is nu boven tafel gekomen.

Een officieel protest heeft er nooit gelopen tegen de mogelijke identiteitsverwisseling. Wel was er een eiser, die een geboorteakte overlegde van iemand met de naam Byron Javier, geboren in Colombia in 1995, en van de in 1998 in Ecuador geboren speler. Naar verluidt zijn het broers, waarbij de een geboren is in Colombia en reeds is overleden en de ander het levenslicht zag in Ecuador. Aangezien de vader van Byron al is overleden en de twee niet dezelfde moeder hebben, kan niemand het gegeven verifiëren.


Poll

Staat de Chileense voetbalbond in zijn recht met hun klacht bij de FIFA?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door xiii)

Chili toont zich als slechte verliezer.

5 mei 2022 om 19:05

Mooi gezegd Tom, totaal geen open deuren!
Ik denk dat Chili hier niet veel mee op gaat schieten om eerlijk te zijn.

5 mei 2022 om 19:05

Ha flauw, nu haal je net je open deuren weg

5 mei 2022 om 19:08

haha ja ik had even een stuk gemist in de tekst....excuses

Doet het er toe? Als Ecuador hem een paspoort heeft gegeven, mag ie gewoon meedoen, ongeacht waar ie is geboren.

5 mei 2022 om 20:01

Zijn vader is ook gewoon Ecuadoriaans. Een ouder of grootouder is al genoeg volgens de FIFA-regels. Hij is sowieso eligible. Chili's poging gaat over dat met vervalsde eligibility (destijds) hij ongeldig verklaard moet worden, maar in de toekomst zou hij zelfs in dat geval gewoon mogen spelen voor Ecuador

(maar chili gaat dit nooit winnen natuurlijk)

Voetbal nationaliteit ligt niet zo vast, daarom kan Mauro Junior ook voor Nederland uitkomen straks. Ik zie daarom ook niet in waarom dit een probleem is. Het enige dat ik me kan bedenken is dat frauderen met de leeftijd gevolgen kan hebben eventueel.

Alsof ze überhaupt kans maken. Ze zijn 7e geworden in de kwalificaties. Dan zou Colombia eerder kans maken aangezien die hoger zijn geëindigd. Als Ecuador wordt Chili voor 99,9% zeker niet gekozen om die plaats in te nemen. Ik denk eerder dat Fifa gewoon de wedstrijd van Peru - UAE/Australië schrapt en beide naar het WK sturen.

5 mei 2022 om 19:46

Nee, Chili zou 4e worden als de punten van Ecuador worden geschrapt. Die hebben namelijk slechts 1 punt gepakt in onderlinge duels.

5 mei 2022 om 21:15

Aah dat klinkt dan wel logisch. Zo had ik het nog niet bekeken.

5 mei 2022 om 20:02

Zoals Hakim al zegt. Ecuador zou niet wegvallen op de ranglijst, maar alle resultaten uit de 8 duels waar deze speler speelden worden dan omgezet tot een reglementair 3-0 verlies. Daar zit tweemaal Chili tussen (en chili verloor in die duels dus 5 punten) die daardoor het meest zouden stijgen en zelfs boven Peru zouden springen

Hoeveel spelers die elders geboren zijn, komen later voor een ander land uit? Is in Nederland zo met oa Luuk en Siem de Jong, van het Schip in een ver verleden, in Duitsland, Spanje, België en vast wel meer. Zie het probleem niet zo.

De speler dient in dat geval gestraft te worden en evt , bij schuld, de bond maar hier kun je het elftal niet voor straffen lijkt mij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chili

FIFA ranking: 29
21 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Peru24-3
7.Chili19-7
8.Paraguay16-14
9.Bolivia15-19
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
D. ValenciaAanvaller10
Z. LópezKeeper
S. PérezKeeper
E. BerizzoVerdediger
P. DíazVerdediger
A. IbacacheVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Chili.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Chili.

In de wandelgangen

Maandag 8 augustus
Manchester United ziet in Guido Rodríguez een goed alternatief als Adrien Rabiot niet haalbaar blijkt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren