‘Van Gaal zal een goed beeld van mij hebben, hij ziet genoeg wedstrijden’

Zaterdag, 7 mei 2022 om 09:00Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 08:45

AZ is de laatste weken niet in beste doen. De ploeg uit Alkmaar speelde teleurstellend gelijk bij Willem II en Sparta Rotterdam en moest in Zwolle zelfs buigen voor PEC. Slechts twee van de laatste zes competitiewedstrijden werden gewonnen. Komende zondag heeft de ploeg van trainer Pascal Jansen kans op revanche, als in het eigen AFAS Stadion de clash met Ajax op het programma staat. Voetbalzone trok naar Wijdewormer om de stemming te peilen bij Dani de Wit, voormalig speler van de Amsterdammers. De middenvelder spreekt zich onder meer uit over de moeizame fase van AZ, het Nederlands elftal en zijn toekomstplannen.

Door Kevin van Buuren en Mart Oude Nijeweeme

“Je moet zo’n periode zo kort mogelijk houden”, zegt De Wit over de fase waarin AZ zich momenteel bevindt. De West-Fries benadrukt dat er de laatste weken veel kleedkamerdiscussies zijn gevoerd. “Als je wint is iedereen vrienden van elkaar, maar juist op zulke momenten moet je eerlijk zijn en zeggen wat er verkeerd gaat.” Daarin ziet de aanvallende middenvelder een belangrijke rol voor zichzelf, als een van de ervaren spelers. Bij Jong Oranje vulde De Wit een dergelijke functie regelmatig in, als aanvoerder. Maar hij ziet de AZ-band niet snel om zijn arm schuiven. Ook niet in het geval Owen Wijndal deze zomer vertrekt.

Bekijk hier het volledige interview met Dani de Wit.

“Bruno (Martins Indi, red.) is gewoon nog tweede captain, en er zijn meerdere jongens die hier al jaren spelen. Ik zou het wel kunnen.” De Wit wil sowieso nog niet denken aan een voetballeven na het eventuele vertrek van huidig aanvoerder Wijndal. “Die heeft voorlopig zijn contract verlengd, dus misschien zit hij hier volgend seizoen wel gewoon”, denkt de middenvelder hardop. Vooral vorig seizoen had AZ een enorme leegloop van grote talenten als Calvin Stengs (OGC Nice) en Myron Boadu (AS Monaco), een situatie waar de club vaker in terechtkomt.

Opleidingsclub
“Hoe het is om steeds opnieuw te moeten beginnen? Je weet dat het erbij hoort. AZ is toch een opleidingsclub, al is dat vervelend om te moeten zeggen”, aldus De Wit. Het is volgens hem een reden om zelf ook eens over een vervolgstap na te denken. “Je krijgt hier niet het salaris dat je bij Ajax of PSV krijgt. Maar ik denk dat AZ altijd op tijd waardige vervangers weet aan te trekken.” Dat heeft volgens De Wit onder meer te maken met de sterke jeugdopleiding van de Alkmaarse club. “Je hebt hier dezelfde faciliteiten als bij Ajax. Alles is hier op en top geregeld, ik denk dat het zeker gelijkenissen heeft met de jeugdopleiding van Ajax."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

De Wit kent de jeugdopleiding van de Amsterdammers op zijn duimpje, daar hij als achtjarig broekie naar de hoofdstad vertrok. De nuchtere West-Fries erkent dat Ajacieden er een bepaalde cultuur op nahouden. “Die zijn niet op hun bekkie gevallen, jongens die op latere leeftijd instromen in de jeugdopleiding van Ajax kunnen het daar zeker moeilijk mee hebben. Die jongens ken ik, zeker. Ik was nog jong en ging daar automatisch in mee”, vertelt hij. Zelf had De Wit daar geen moeite mee. “Ik heb daar persoonlijk geen last van gehad. Het was geen grote cultuurshock voor mij.” Aan een terugkeer bij de recordkampioen denkt de middenvelder echter niet.

“Ik zou graag van AZ de stap naar het buitenland maken”, vertelt De Wit. “Maar ik heb het nu hier nog heel erg naar mijn zin. Een transfer binnen Nederland hoeft van mij niet zo.” Maar, voordat De Wit aan een transfer denkt, ziet hij nog voldoende verbeterpunten in zijn eigen spel. “Zolang je hier geen twintig goals maakt als middenvelder, waarom zou je dan per se weg moeten?” Er is een shirt dat de voormalig aanvoerder van Jong Oranje wel graag wil dragen en waarvan hij weet dat het mogelijk is als AZ'er: die van het grote Oranje.

Nederlands elftal
“Ik denk dat er vier, vijf spelers zijn die voor mij op de 10-positie kunnen spelen”, licht hij het uitblijven van zijn debuut toe. "Donny van de Beek, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Guus Til. Dat zijn er al vier. Ik denk dat ik daarna in het rijtje zou kunnen komen. Er zijn genoeg jongens die daar uit de voeten kunnen." Gesprekken met Van Gaal heeft De Wit dan ook nog niet gevoerd. “Ik denk dat hij genoeg wedstrijden van AZ kijkt, dus hij zal een goed beeld van mij hebben.” De 24-jarige middenvelder benadrukt dat hij geen haast heeft om zijn droom te verwezenlijken. “Er zijn genoeg jongens die op latere leeftijd nog wedstrijden in Oranje hebben kunnen spelen. Ik zou niet weten waarom niet.”

Dani de Wit: "Ik denk dat ik vier of vijf spelers voor mij heb op de 10-positie bij Oranje."

De Wit zal de komende weken weer de lijn omhoog willen inzetten. Na een teleurstellend gelijkspel tegen Sparta wacht komende zondag Ajax, de club waar hij dus lange tijd actief was. "Het is mooi hoe het daar gaat. Ik geniet daar ook van, net als elke andere voetballiefhebber. Het is jammer dat ze zijn uitgeschakeld in de Champions League, wat niet nodig was, maar dat heb je ook soms. Neemt niet weg dat het heel jammer was voor ze." De Amsterdammers zijn er in ieder geval alles aan gelegen om zondag een goed resultaat neer te zetten. Met nog drie duels te gaan bedraagt de voorsprong op PSV vier punten. Voor AZ rest de strijd om plek drie.


Poll

Zie jij Dani de Wit ooit het Nederlands elftal halen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Laten we een lijstje maken. Wie vult aan?
Berghuis, Wijnaldum, Van de Beek, Til, Klaasen?

5 mei 2022 om 12:44

Berghuis, Wijnaldum, Donny, Til, Klaassen, Ihatarren, Toornstra, Boetius. Deze 8 zijn talentvoller dan De Wit.

5 mei 2022 om 12:54

tijjani reijnders niet te vergeten

5 mei 2022 om 12:58

Of sjaak polak. Als dezw jongen ooit in het grote oranje komt zal Nederland echt ver afgezakt zijn

5 mei 2022 om 13:05

Veerman en Stengs zou ik er ook nog liever hebben staan.

5 mei 2022 om 13:06

Ik denk oprecht dat Mo de overstap naar Marokko nog gaat maken, maar inderdaad zelfs dan zijn er nog zo veel namen over. En De Wit.... Die heeft ook gewoon niet het niveau voor Oranje lijkt me

5 mei 2022 om 13:11

Vlap, Misehouy, Unuvar, Flemming ook.

5 mei 2022 om 13:43

Misehouy en Unuvar hebben nog niet eens een minuut in de eredivisie gemaakt. Misschien in de toekomst maar op dit moment zijn het slechts talenten, zeker Misehouy.

5 mei 2022 om 13:52

Mo gaat straks lekker op de rechtsbuiten positie bij oranje vlammen.

5 mei 2022 om 20:24

Ekkelenkamp.

5 mei 2022 om 13:09

Veerman! Maar anders zouden Depay of Gakpo ook nog betere opties op 10 zijn! Ook Lang komt in aanmerking.

5 mei 2022 om 13:12

Lang, goeie! Die vergat ik even..

6 mei 2022 om 00:03

Seedorf. De man is nog super fit.

6 mei 2022 om 00:28

Bryan Linssen heeft laatst ook op '10 gespeeld, dus waarom ook niet?

6 mei 2022 om 10:34

Deze man hoort in Oranje! Kwestie van tijd! Mijn AZ, ben trots op mijn cluppie.

6 mei 2022 om 11:57

Deze man komt never in Oranje. Verder is hij door Ajax opgeleid en heeft hij daar eredivisie voetbal gespeeld. Nadat hij geen vaste plek wist te veroveren wist AZ hem op zijn 22ste te kopen van Ajax.
Dus waar je nou precies trots op bent is me een raadsel.

7 mei 2022 om 10:03

Op AZ, wat zijn clubbie is zegt hij toch? Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

6 mei 2022 om 11:35

Micheal de leeuw doet het nu ook goed bij groningen

Wacht even las ik dit nou goed? Zegt Dani de Wit nu dat er maar 4 jongens voor hem komen op ''de 10'' positie? hij maakt een geintje mag ik toch hopen.
Nou ben ik niet voor het Nederlands Elftal en heb ik er ook niets mee maar zulke jongens moeten we toch niet in het Nederlands Elftal in willen?

5 mei 2022 om 13:14

Je bent niet voor het Nederlands elftal, maar spreekt wel van ‘we’. Verklaar je nader?

5 mei 2022 om 13:22

We in de algemene zin van het woord. We als voetballiefhebber/volger moeten toch niet willen dat een vrij beperkte voetballer die meer van het rennen hollen en vliegen is tot of in het Nederlands elftal kon schoppen.

5 mei 2022 om 13:32

Ik begrijp je uitleg, maar toch gebruiken we ‘we’ doorgaans als je dat team/land ook support. Jouw uitleg past daar ook bij. Dan ben ik toch wel benieuwd waarom je niet voor het Nederlands elftal bent?

5 mei 2022 om 13:39

Ik begrijp en snap helemaal wat je bedoelt natuurlijk en dat je het zo opvangt. Ik moet zeggen dat ik zelf totaal geen binding heb met het Nederlands Elftal en alles wat er om heen hangt ook qua mensen wat er op af komt etc. Daarnaast ben ik sowieso niet echt van het nationale team voetbal en als ik al een nationaal team support ligt mijn voorkeur bij het Argentijnse nationale voetbalteam.

5 mei 2022 om 14:14

Volgens mij lees je dat niet goed. Ik interpreteer het toch anders. Vind hem hier niet arrogant overkomen.

5 mei 2022 om 15:19

Ik vind het moeilijk om me dat voor te stellen, vind juist alles wat met het NL elftal te maken heeft heerlijk. Maar ieder zo zijn voorkeuren, dus dank voor de toelichting!

5 mei 2022 om 15:48

Dit is ook een onderwerp waar ik me altijd over moet toelichten waar ik ben als het over het Nederlands Elftal gaat, maar ik vind het echt ronduit vreselijk al dat oranje en al die poespas erom heen.

Ik ben dan ook opgegroeid met Argentijns voetbal en de passie etc en mijn vader groot Maradonna fan was of nog steeds is gewoon heb ik dat licht meegekregen en was ik zelf altijd groot van Maximiliano Ruben Rodriguez en heeft het Argentijnse elftal altijd mooie spelers gehad terug in de tijd en komt er weer een mooie lichting aan, alleen zullen zij het na het WK in Qatar 2022 zonder de meester moeten doen

7 mei 2022 om 10:05

Al die poespas eromheen niks vinden, maar dan wel het Zuid-Amerikaanse Argentinië aanmoedigen haha, wel enigszins tegenstrijdig vind je niet qua poespas?

5 mei 2022 om 13:16

Dat lees je verkeerd inderdaad. Hij zegt dat er zeker 4 of 5 beter zijn. Daarmee laat hij in principe ruimte over om de lijst verder aan te vullen.

5 mei 2022 om 13:32

Neeee laten we hopen dat dit soort jongen Oranje niet halen.... Sowieso moet je op die plek andere soort spelers. Zie een Silva op 10 voetbalt zo veel beter.

Liever technische jongen op 10 dan weer een (matige NL subtop) loper.

Denk dat er ook meer dan 5 opties zijn voor hem.

Dit is natuurlijk een speler die nooit in aanmerking gaat komen voor oranje. Prima speler voor AZ, maar meer ook niet. Zou ook niet weten waar hij in het buitenland zou moeten spelen. Misschien een Turkije ofzo?

5 mei 2022 om 13:12

Denk dat hij wel in de middenmoot van de Championship past bij een Swansea of Reading. Lekker rennen en sleuren

5 mei 2022 om 13:27

@R.Vatros, als zelfs spelers als Denneboom, Barry van Galen en Yildirim Oranje hebben gehaald dan begrijp ik dat De Wit er van droomt. Hij zal zelf ook wel weten dat het momenteel totaal niet aan de order is, maar hopen op een kans over een jaar of 5 mag altijd.

5 mei 2022 om 13:33

Vatros

Onderkant Duitsland kan ook. Hij zou zich in de BL wel staande houden.

6 mei 2022 om 18:33

Prima speler voor AZ zegt ie😐🥲😂😂 Ongeveer de slechtste speler na Aboukhlal

Titel doet het lijken alsof Dani de Wit zegt dat er hooguit 4 of 5 spelers voor hem staan. Terwijl hij eigenlijk vrij bescheiden reageert met 'ik kan er zo 4 of 5 noemen.' Ik vind dit soort titels eigenlijk nog schadelijker dan de hele duidelijke clickbaits op dinsdag na de wekelijkse VI aflevering.

5 mei 2022 om 13:45

Je creert nu echt een foutieve mening bij veel volgers van dit platform. Pas hier alsjeblieft een beetje mee op... Die jongen krijgt straks weer allemaal verwensingen via twitter van die paar jongens hier op het platform die zich er veel te veekl druk om maken terwijl hij eigenlijk deze mening nooit zo heeft uitgesproken

5 mei 2022 om 15:05

Helemaal mee eens, zie hier regelmatig titels die doen vermoeden dat iemand een arrogante of vervelende opmerking heeft gemaakt. Vervolgens lees ik het artikel en blijkt het totaal niet zo te zijn. Maar is de titel echt compleet uit zijn verband gehaald.

Nu lees ik regelmatig het artikel wel... maar stil je scrolt een beetje door de titels heen dan krijg je toch al snel een verkeerd beeld inderdaad!

5 mei 2022 om 15:51

Ik ben op het punt gekomen dat ik elk bericht dat VZ plaatst voor mezelf probeer te nuanceren of soms ga ik zelf nog op zoek naar de video van het interview om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk zo gezegd is. Dat zegt genoeg over hoe weinig vertrouwen ik ondertussen heb over de artikels hier.

6 mei 2022 om 22:05

Goed gedaan jongen. Ik kan niet wachten tot ik weer een redelijk gevulde balk der groen heb zodat ik dit soort dingen ook kan plaatsen. Ze hebben het aangepast!

5 mei 2022 om 15:51

Hoe kan het toch dat de leden precies weten wat er mis is met Voetbalzone, hen hierop attenderen en er werkelijk niets mee gedaan wordt? Sterker nog, het lijkt alleen maar erger te worden. Tijd voor een goede concurrent voor Voetbalzone, want het begint echt van heel laag niveau te worden

5 mei 2022 om 16:35

Omdat de knaken lekkerder rinkelen dan de kritiek die ze hier gewoon domweg verwijderen als ze het tegenkomen. Daar worden de modjes in getraind. Alles wat enigszins als negatief over VZ kan worden beschouwd is gedoemd om gecanceled te worden. Ook als je ze op een fout betrapt en dat in de reacties meld, nooit dankjewel, altijd: delete! En wel de fout aanpassen natuurlijk alsof ze altijd en eeuwig perfect zijn. Best triest, maar wat doe je eraan?

5 mei 2022 om 19:00

Merk echt dat ik VZ al regelmatig oversla om deze redenen. Ook deze titel weer. Hij zegt echt wat anders dan hier geïnsinueerd wordt.

5 mei 2022 om 19:15

Niet dat ik het erg vind, maar ik lees "ik denk dat er vier, vijf spelers zijn die voor mij op de 10-positie kunnen spelen”, licht hij het uitblijven van zijn debuut toe. "donny van de Beek, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Guus Til. Dat zijn er al vier. Ik denk dat ik daarna in het rijtje zou kunnen komen."

Dat is toch niet zo vreselijk anders dan de titel van dit artikel? Met name door die laatste zin, dat hij daarna in het rijtje kan komen.

Er is genoeg te klagen over Vz, maar deze vind ik erg meevallen. En ja, waarom ze dat doen, het gaat gewoon om de clicks. Ik heb wel eens van een journalist gehoord (niet iemand van Vz) dat ze verschillende titels uitproberen, en dan kijken welke de meeste clicks genereert. Dus dan verandert de titel boven een bericht gewoon.

Tjah en die zijn op dit moment eigenlijk al niet goed genoeg voor Oranje, dus dat zegt ook wel genoeg over zijn eigen niveau. Prima clubspeler en kan in een grotere competitie met veel loopwerk ook wel mee. Maar meer ook niet.

Denk dat de helft van voetballend Nederland nog meer kans maakt op de nummer 10 positie bij Oranje dan Dani de Wit. Dat deze jongen basis staat bij AZ zegt al genoeg over de huidige staat van AZ. Enorm matige voetballer die meer overtredingen maakt dan balcontacten heeft.

Men weet dat hij de meeste onderscheppingen van de hele eredivisie heeft?
Misschien is dat net wel wat Oranje nodig heeft, een wat minder gepolijste speler als iedereen die hij opnoemt, maar wel 1 met het gif van alle 5 bij elkaar, iemand die zichvast bijt in de tegenstander.
Van mij hoeft hij niet direct in Oranje maar ik noem even zijn kwaliteiten op.
Bij Az ben ik ook meer gecharmeerd van Midtsjo vanwege diens sierlijkheid aan de bal, maar als het op onderscheppen aankomt dan wint Dani het.

6 mei 2022 om 18:36

Dat is niet waar. Hij heeft de meeste overtredingen. Niet onderscheppingen. Was het maar zo'n feest.

Lijkt mij niet goed genoeg voor een vaste waarde in Oranje, maar laten we niet doen alsof hij niet kan voetballen.
In Jong Oranje een vaste waarde, bij Ajax doorgebroken tot het eerste en daarna stapje terug naar az voor meer speeltijd. Er zijn meer spelers in Oranje geweest die geen topspelers zijn, maar wel korte (of langere) periode nut hebben gehad. Bijvoorbeeld een Bruno Martins Indi, Bakal, Kromkamp, Obdam, de Cler, Lucius, Bouma, om maar een paar te noemen. Dan is Dani de Wit echt niet slechter. Zelfs spelers als een Kuyt zijn weinig bijzondere voetballers, maar komen door wat geluk en dan laten zien een nut te hebben, wel in Oranje.

Zie ik Dani de Wit snel in Oranje? Nee. Maar als hij zich een paar jaar ontwikkelt kan hij best nog eens worden opgeroepen voor de bank en een paar interlands krijgen. Heb gekkere dingen gezien.

Ik zou nog eerder Wesley Sneijder of Clarence Seedorf oproepen dan bij deze houten klaas uitkomen. Dani de Wit, wat vind ik dat een beperkte speler zeg

Bescheidenheid siert de mens, uiteindelijk zegt hij gewoon in heel veel woorden dat hij niet in aanmerking gaat komen en er velen boven hem beter zijn. Prima toch

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller3817
V. PavlidisAanvaller3718
E. PokuAanvaller40
M. van BrederodeAanvaller10
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper360
M. MeerdinkAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

1 fan
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren