Santi Mina draait jaren gevangenis in vanwege seksueel misbruik

Woensdag, 4 mei 2022 om 12:54Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:19

Santi Mina is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, zo heeft de rechtbank in Spanje bepaald. De aanvaller van Celta de Vigo wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Voormalig ploeggenoot David Goldar, die ten tijde van het voorval met Mina op vakantie was, werd door de rechter vrijgesproken. Het voorval vond plaats in juni 2017, in Mojácar (Almería). Celta de Vigo heeft Mina per direct uit de selectie gezet, zo maakt de club bekend.

Vijf jaar nadat de aanvaller zich schuldig heeft gemaakt aan het seksueel misbruik heeft hij dus zijn straf gehoord. Het Hof van Almería, onder voorzitterschap van Társila Martínez, legde de aanvaller een gevangenisstraf van vier jaar op. Ook heeft Mina een contactverbod opgelegd gekregen jegens het slachtoffer en moet hij 50.000 euro schadevergoeding betalen. De komende twaalf jaar mag hij niet binnen een straal van vijfhonderd meter van het slachtoffer komen, zo bepaalde de rechtbank. De verdediging van Mina heeft al laten weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechter.

Het voorval vond plaats in de zomer van 2017 in de stad Mojácer in Almería. Mina, die destijds in dienst was bij Valencia, was op vakantie met zijn goede vriend en toenmalig ploeggenoot Goldar, die momenteel uitkomt voor Ibiza. Tijdens het proces gaven artsen en psychologen van het Instituut voor Juridische Geneeskunde aan dat de zogeheten 'genitale laesie' die bij het slachtoffer werd vastgesteld 'verenigbaar en aannemelijk' is met een aanranding. Daarnaast verzekerden ze dat de symptomen van een posttraumatische stressstoornis die werd gediagnosticeerd 'rechtstreeks verband hield' met de feiten die tijdens het proces werden gemeld.

Volgens de verdediging van Mina was er geen sprake van misbruik maar gebeurde alles met wederzijds goedvinden. De rechter ging daar niet in mee. Goldar werd op zijn beurt vrijgesproken, daar zijn aandeel in het geheel niet kan worden bewezen door het Openbaar Ministerie. Mina is een bekende in de Spaanse hoogste divisie. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Celta, waar hij in 2013 zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Twee jaar later stapte hij over naar Valencia, waar hij tussen 2015 en 2019 onder contract stond. In de zomer van 2019 keerde hij terug bij zijn jeugdliefde. Mina heeft 268 wedstrijden achter zijn naam staan in LaLiga, waarin hij goed was voor 63 doelpunten.

Celta laat via de officiële kanalen weten dat Mina voorlopig geen onderdeel uitmaakt van de selectie. "Vanwege de uitspraak van de rechtbank en uit voorzorg is besloten om de speler voorlopig niet te laten trainen, net als het voortzetten van de door de club daartoe aangegeven activiteiten. Celta respecteert het recht van de speler op verdediging, maar is verplicht maatregelen te nemen tegen gebeurtenissen die het imago van de club ondermijnen en zijn waarden rechtstreeks aantasten." Mina was afgelopen weekend nog 76 minuten actief in de uitwedstrijd tegen Granada. Hij scoorde 9 keer en gaf 5 assists in 36 officiële wedstrijden dit seizoen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door fcg95)

Waarom maken zoveel mannen zich schuldig aan seksueel misbruik..? Is dit een trend geworden

4 mei 2022 om 13:02

Ik denk dat het geen trend is, maar dat vrouwen er steeds meer voor uit durven komen. Ik kan mij niet voorstellen dat dit meer gebeurd dan +/- 25 jaar geleden.

4 mei 2022 om 13:03

Denk niet dat het misbruik een trend is, maar vooral het aankaarten van vrouwen van misbruik. Net zoals in Nederland ineens veel balletjes gingen rollen na het Hollands got Talent drama, met Marc Overmars als beste voorbeeld.

4 mei 2022 om 19:50

Hollands got Talent? Je bedoelt de Voice of Holland.

4 mei 2022 om 13:06

Zoveel vind ik wel meevallen als je ziet hoeveel mannen er op de wereld zijn. Ik volg bijvoorbeeld de rechtszaak van Amber Heard tegen Johnny Depp waarbij laatste beschuldigt wordt van mishandeling etc. Het begint er nu op te lijken dat deze Amber door haar borderline zelf degene is die hem heeft mishandelt al die tijd. Disney had Depp al ontslagen voordat er uberhaupt een rechtszaak was geweest. Kern van het verhaal is, ga mensen niet veroordelen op basis van wat iemand roept maar wacht eerst af wat de rechter ervan zegt.

4 mei 2022 om 13:17

Maar in dat geval is al een keer door een rechter bewezen geacht dat Depp inderdaad Heard mishandeld heeft. Ik zeg niet dat het niet waar is, want mijn huidige beeld is inderdaad dat Heard het "meest" schuldig was, maar het is blijkbaar ook niet zwart-wit.

4 mei 2022 om 13:28

Bij Johnny Depp en Amber Heard zijn ze gewoon allebei schuldig. Al moet ik zeggen dat Johnny Depp een veel beter PR team heeft dan Amber. Die heeft ze ook niet voor niets ontslagen. Dat hij al zn werk kwijt is en zij niet is wel onterecht inderdaad, want zij is duidelijk niet goed bij der paasei.

4 mei 2022 om 13:28

Mag ik vragen waar je vandaan haalt dat hij al eerder “bewezen” haar mishandelt heeft? Want ik kan dat nergens vinden. Daarnaast lijkt het dat zij nattigheid voelt want zij en haar advocaten wilden ineens stoppen met de rechtszaak na 12 dagen. Gelukkig laat de rechter het doorgaan.

4 mei 2022 om 13:53

Depp had de eerdere rechtzaak verloren. Daar haalt hij het waarschijnlijk vandaan. Dat volstond voor jou toch?

4 mei 2022 om 13:57

@denn Ik mag niet linken, maar er is een BBC artikel genaamd "johnny Depp loses libel case over Sun 'wife beater' claim"

In dat artikel staat het volgende:
"johnny Depp has lost his libel case against the Sun newspaper over an article that called him a "wife beater".

Mr Depp, 57, sued the paper after it claimed he assaulted his ex-wife Amber Heard, which he denies. The Sun said the article was accurate.

Judge Mr Justice Nicol said the Sun had proved what was in the article to be "substantially true".

He found 12 of the 14 alleged incidents of domestic violence had occurred."

Oftewel, The Sun noemde het een "wife Beater", hij vond dat niet waar, de rechter vond het bewezen dat in 12 van de 14 gevallen die aangedragen waren, er inderdaad sprake was van huiselijke geweld.

Hij is dus niet veroordeeld voor huiselijk geweld, maar de rechter vond het wel bewezen dat er sprake was van huiselijk geweld.

4 mei 2022 om 13:59

Maar ook dat is niet helemaal eerlijk hè denn01. Dan doel ik vooral op je laatste zin. Seksueel misbruik is zeer lastig te bewijzen omdat het vaak het ene woord is tegen het andere. Als de rechter dan zegt dat er te weinig bewijs is wil het niet zeggen dat het dus niet heeft plaats gevonden hè. Dus in die zin is wachten op een rechter niet altijd de waarheid. Als een verhaal door meerdere vrouwen verteld wordt zoals bijv bij Ali B kun je wel invullen dat er duidelijk een kern van waarheid in zit. Ook als de rechter zou zeggen dat het niet bewezen is. Dat wil dus niet zeggen dat het niet heeft plaats gevonden.

4 mei 2022 om 15:30

Dat er sprake was van huiselijk geweld wilt dus niet zeggen dat hij degene was die het veroorzaakte. Daarom is hij er ook niet voor veroordeelt en ik geloof dat na deze rechtszaak wat al dagenlang duurt er een goede uitspraak zal komen. Er is namelijk aardig wat bewijs en geluidsmateriaal, beelden en getuigen die op zijn komen dagen.

4 mei 2022 om 15:51

@denn01

Heb je het gelezen en daarna besloten dat je het niet begrijpt of..? Er staat letterlijk dat Johnny Depp in dat geval het huiselijk geweld gepleegd heeftv Volgens DE Rechter

Zoals ik in een eerdere comment ook al aangaf, zoals het er nu uitziet zijn ze beide schuldig aan een deel van het huiselijk geweld en Amber Heard waarschijnlijk aan het grotere deel, maar ik ben een beetje in de war wat je nou nog wil weten.

Je claimt het pas te geloven na een uitspraak van een rechter, ik wijs je op zo'n uitspraak, die bevestigd dat Johnny Depp zijn vrouw geslagen heeft en nou geloof. je het nog steeds niet.

4 mei 2022 om 16:06

Ik ben misschien te bevooroordeeld erin en daarom maar goed dat ik geen rechter ben. Ik geloof best dat hij haar heeft geslagen zoals de rechter toentertijd heeft beoordeelt. Ik ben alleen blij dat zoals jij zegt Amber ook erin meegaat omdat zij ook genoeg heeft geflikt. De 1 zijn carriere om zeep, dan mag de ander die misschien nog wel meer heeft gedaan daar ook wel voor boeten.

4 mei 2022 om 13:26

Ik denk niet dat het vaker gebeurt, maar dat het vaker wordt gemeld.

4 mei 2022 om 14:12

Joh er zijn ook zat vrouwen die ongewenst een man bij zijn leuter zullen pakken op vakantieplekken. Ongelooflijk! Vrouwen doen ook aan seksueel misbruik. Maar ik hoor daar nooit wat van…

4 mei 2022 om 14:16

Beetje vreemde reflex dit op zo'n verkrachtingszaak.

4 mei 2022 om 14:25

Op vakantieplekken nog wel, erg specifiek. Heb je iets meegemaakt? Want dat is ook gewoon ernstig en daar moet je over praten. Helaas is het diezelfde machocultuur waardoor de heren van VI stonden te hinniken bij een kaars in de vagina waardoor mannen ook niets durven te zeggen over aanrandingen door vrouwen bij hen.

4 mei 2022 om 14:28

@Migi; Naja ik bedoel gewoon in algemene zin. Zo tikt diegene waarop ik reageerde ook toch? Als man A in tiet knijpt is het hier ook heisa.

4 mei 2022 om 14:30

@Bongiorno; nou het gebeurde niet bij mij, maar zag het wel bij iemand gebeuren die ik ken. Werd eventjes bij zijn klokkenhuis gegrepen. Ook dat kan dus gebeuren mensen!!!!!

4 mei 2022 om 14:33

Ik denk oprecht dat, hoewel het andersom vast wel voorkomt, veel vaker man op vrouw is dan vrouw op man. Vrij logisch gezien de man vrouw verhouding in vrijwel alle culturen. Dat brengt overigens wel weer het probleem met zich mee dat een man die een vrouw beschuldigd door veel andere mannen zal worden uitgelachen. Zoals bijvoorbeeld die pizzabezorger die werd aangerand door 2 FHM modellen.

4 mei 2022 om 14:40

Dat denk ik ook. Maar vrouw op man gebeurd ook alleen mannen zullen het minder snel als schokkend ervaren.. Daarnaast voelen vrouwen zich sneller geïntimideerd wat logisch is. Ben zelf ook wel vaker aangerand in nachtclubs als man. Niet altijd fijn want als je je ze afwijst of terecht wijst dan heb je de kans om een klap in je gezicht te krijgen.. dubbele standaard is hier zeker wel aanwezig.

4 mei 2022 om 15:34

Ik heb dat wel eens meegemaakt in Mallorca dat ik dronken naar huis liep en een dame mij beetpakte bij mijn slurf uit het niets. Blowjobbie jobbie fluisterde ze in mijn oor. “I have no money” riep ik. Daarna liet ze mij los en kon ik weglopen. De volgende dagen maar met een volle portemonnee op stap gegaan. Ik dacht dat gebeurd me niet nog een keer.

4 mei 2022 om 15:47

@denno01 haha lekker jonguh.

Maar goed...door een hoertje is nog weer anders dan door een vrouw in een club die je wilt versieren.
Ik zou wel raar opkijken, maar zie het dan vooral als compliment.
Vrouwen kunnen nou eenmaal ook extreem handtastelijk zijn en dat doen ze meestal alleen als ze je leuk vinden. Weinig problemen mee

4 mei 2022 om 15:48

@bongiorno waarom is het gelijk ernstig? 9 van de 10 mannen zou het als compliment zien als een vrouw ze in hun kont knijpt oid.

Natuurlijk zijn er voorvallen die te ver gaan, maar heb t idee dat bij jou de grens heel ergens anders ligt dan bij de gemiddelde jongen die op stap is.

Wat op zich prima is natuurlijk, maar dat verklaart wel veel reacties van je

4 mei 2022 om 15:50

Ik heb er ook weinig problemen mee maar het is wel anders als een granaat je opeens bij je zaakje pakt of tegen je aan gaat zitten rijden..

4 mei 2022 om 16:02

Das andersom wel ook opzich. Als Brad Pitt zegt hey lekker ding is het charmant. Als die dikke van Lost het zegt is het ongewenste intimiteit.

4 mei 2022 om 17:59

@Denn01; Hee Denn01 jij ook hier! Ik bedoelde inderdaad jou. Vreemde vrouwen waren dat die jou beetpakten.

Gevalletje afbetalen en weer door. Spaans rechtssysteem is zo krom als een banaan. En bananen zijn verrekes krom.

4 mei 2022 om 13:08

Is dat niet alleen bij straffen van 2 jaar daar? Anders inderdaad zo krom als een deur. Overigens, dat je 2 jaar niet hoeft uit te zitten is ook maar raar. Hoe dan ook, een harde straf is wel het minste als het inderdaad waar is. En dat wordt niet zomaar door artsen geconstateerd.

4 mei 2022 om 13:16

Klopt straffen tot 2 jaar kan zo zijn dat je die niet hoeft te zitten, ligt er wel aan waarvoor je die straf krijgt, fraude en vergelijkbare delicten hoef je meestal niet te zitten, maar er zijn uitzonderingen

4 mei 2022 om 13:44

@koning.jerry is niks kroms aan. Is gewoon een duidelijke regel. Bij eerste overtreding en celstraf onder de 2 jaar hoef je niet de bak in. Maar hij blijft wel staan, dus ga je weer een keer in de fout, krijg je dan een extra hoge straf. 2e kans voor mensen.
Maar deze regel geldt ook niet bij alle misdrijven, en als ik t goed heb is dit er 1 van.. Dus gewoon brommen

Heftig verhaal. Was een vroeger bij Celta een leuk talent, maar blijkbaar ook een lul van een vent. Sportief toch ook wel een aderlating voor Celta.

4 mei 2022 om 13:06

Doe eens even normaal man.

4 mei 2022 om 13:18

Appels met peren gaan vergelijken, wat zijn sommige mensen vermoeiend zeg..

4 mei 2022 om 13:22

Precies dat!

De titel geeft een verkeerde indruk. Er worden geen 4 jaar geeist, maar opgelegd.

Passende foto wel!

Dat is vaak het verweer hè van die kerels die dat doen. Enige wat ze dan kunnen roepen is ja zij wilde het ook. Ja ik ben gewoon vreemdgegaan met haar bla bla bla. Goed dat vrouwen steeds vaker hun mond open durven doen. Kappen met dat smerige gedrag.

4 mei 2022 om 13:47

probleem is dat dat ook vaak genoeg voorkomt (zij het ongetwijfeld minder vaak). Aan de rechter om te kijken wie er gelijk heeft. Je kunt alleen maar hopen dat ie de juiste beslissing neemt en dat hij volledig terecht de bak in moet.

Ik weet niet hoeveel one night stands jij gehad hebt, maar t komt zo vaak voor dat de vrouw of man na een avondje zuipen spijt heeft van een wippertje. En dan is er helaas een klein groepje vrouwen die er op deze manier onderuit probeert te komen, ook omdat ze anders thuis enorme problemen krijgen vanwege geloof of andere zaken die nergens over gaan zo lang het de keuze is van die vrouw zelf. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

4 mei 2022 om 15:23

@nederland79

Dat is zeker waar dat gebeurd zeker, alleen verreweg niet zo vaak als dat in het overgrote gedeelte van dit soort verhalen er daadwerkelijk handelingen zijn plaatsgevonden tegen de wil in.4 mei 2022 om 15:44

eens en heel goed dat die lui stevig worden aangepakt, maar je zult maar net de sjaak zijn. Je hebt altijd de schijn tegen.

"De rechtbank sprak Mina vrij van seksuele aanranding, waarvoor de officier van justitie acht jaar gevangenisstraf had geëist."

Dan het hof volgens de tekst..

"Het Hof van Almería, onder voorzitterschap van Társila Martínez, sprak Mina vrij van aanranding, waarvoor de officier van justitie acht jaar gevangenisstraf eiste."


De titel en rest van de tekst van dit artikel komt niet overeen met de uitspraak die ook in de tekst staat.. Ik snap er niks van. Hij heeft wel contactverbod en een boete.. Bij vrijspraak? En wordt uit de selectie gezet.. Terwijl wel bewezen is geacht dat er een 'laesie' is irt het verhaal vd slachtoffer.

De eis van de officier van justitie is steeds genoemd..maar wat is de gevangenisstraf die nou door het hof is opgelegd? Dat hoeft niet hetzelfde te zijn.

Vind dit een erg onsamenhamgend artikel. @vz.. Zo een artikel hoef je echt niet snel snel te publiceren. Moet wel heel zorgvildig zijn. Dit is niet hetzelfde als een artikel meteen na de CL-finale. Dan snap ik dat je dan snel moest zijn en hier en daar slordigheden zijn. Hier was niemand op aan het wachten. Artikel heeft geen haast. Neem een kwartier langer de tijd, of een half uur, en maak er een goed leesbaar stuk van.

4 mei 2022 om 13:45

Ik heb het op voetbal international maar nog een keer gelezen. Hij is veroordeeld, maar gaat er tegen in beroep. Dat zal hij dan lijkt me in vrijheid mogen afwachten, maar Celta wil hem niet meer in de selectie in afwachting van de uitspraak.

Ik kan niet volgen. Ik de titel staat dat hij een gevangenisstraf krijgt van 4 jaar. Maar in de teks zelf staat dat hij is vrijgesproken. Wat is het nu?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Celta de Vigo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Cádiz00
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
NandoUnknown
J. AidooVerdediger
A. BroggiVerdediger
Javier GalánVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Celta de Vigo.

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren