Leegloop compleet bij Willem II: ook hoofd scouting na dertig jaar weg

Woensdag, 4 mei 2022 om 10:00Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:03

Gerard Wielaert heeft besloten zijn aflopende contract bij Willem II niet te verlengen. De hoofd scouting was bijna dertig jaar werkzaam bij de club. Eerder werkte Wielaert onder meer als jeugdtrainer bij de Tilburgse club en was hij technisch directeur bij Roda JC. Ook droeg hij het shirt van Willem II. Wielaert, vader van oud-profvoetballer Rob Wielaert, is na Joris Mathijsen en hoofd jeugdopleiding Bastiaan Riemersma de derde belangrijke pion die vertrekt.

"Bijna dertig jaar is Willem II dagelijks een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest", vertelt Wielaert in een reactie op de clubsite. "Uiteraard ook in de jaren dat ik niet direct aan Willem II verbonden was. Ik ben nu op een leeftijd en punt in mijn leven gekomen, dat ik me ook op andere zaken wil gaan richten. In al die jaren heb ik hoogtepunten, maar ook mindere periodes, van dichtbij meegemaakt. Ik ben met Willem II maar liefst vier van de vijf keer Europa in geweest en ook hebben we tweemaal de bekerfinale gehaald."

Wielaert, oom van de eerder vertrokken Mathijsen, was sinds 2016 hoofd scouting bij de Tilburgse club. In verschillende periodes daarvoor was hij jeugdspeler en contractspeler bij de Tricolores. Na zijn actieve carrière was hij jeugdtrainer, hoofd scouting en technisch manager. "Ik heb vele geweldige spelers in het rood-wit-blauw zien spelen", gaat Wielaert verder. "Dat zijn herinneringen die ik als Willem II’er altijd zal blijven koesteren. Ik stop als hoofd scouting, maar blijf uiteraard als supporter de club van dichtbij volgen."

Halverwege april werd al bekend dat hoofd jeugdopleiding Riemersma na vijf jaar vertrekt bij Willem II. Het contract van Riemersma liep na dit seizoen af. Volgens de club is er mede dankzij de 42-jarige hoofd jeugdopleiding een eigen complex gekomen en zijn de de faciliteiten op Sportpark Prinsenhoeve verbeterd. Riemersma heeft in de ogen van de club tevens een belangrijke rol gespeeld bij het opbouwen van de jeugdopleiding. Van 2009 tot 2014 beschikten de Brabanders samen met regiogenoot RKC Waalwijk over een gezamenlijke jeugdopleiding.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door sirius)

Bizar Willem 2 moet dus opzoek naar een nieuwe trainer , TD , hoofd jeugdopleiding en hoofdscouting.

Gewoon heel snel Henk van Stee aanstellen en die de volledige bevoegdheid geven om deze club opnieuw op te bouwen (zoals bij Sparta)!

4 mei 2022 om 10:38

@bundy: Met Martin vgeel aan het roer denk ik dat hij zelf al die rollen gaat vervullen, net als bij Feyenoord

4 mei 2022 om 11:17

Laten we het hopen!

4 mei 2022 om 13:50

Met van Geel aan het roer gaat het bij een club eerst altijd redelijk waarna verval intreed, check de clubs maar waar hij gewerkt heeft.

4 mei 2022 om 15:36

@xafca: dat valt dus wel mee als je mijn opsomming hieronder leest. Bij AZ, Willem 2 en Roda ging het ook bij vertrek prima. Bij Ajax en Feyenoord (in mindere mate qua ranking) wat minder.

4 mei 2022 om 17:53

Kanttekening bij AZ is dat hij daar een toptrainer had en een geldschieter met grote invloed en hij daar is weggegaan door zichzelf uit te kopen (wel indirect betaald door Ajax) en AZ hier niet heel blij mee was toendertijds.

4 mei 2022 om 13:25

Waarom zou je dat in hemelsnaam doen als je liever niet onderaan wilt blijven meedraaien? Sparta is zo klein nog niet en is buiten een incidenteel seizoen steevast degradatiekandidaat. Progressie was daar dus ook niet zozeer te bespeuren.

Willem II heeft meer mogelijkheden en zouden vrij stabiel moeten kunnen zijn. Ik denk dat je Van Geel een opbouw meer kunt toevertrouwen dan een Van Stee.

4 mei 2022 om 13:51

Denk dat Van Stee niet zo veel aan zelfverheerlijking doet dan dat Van Geel dat doet. Kijk maar waar van Geel gewerkt heeft, zodra hij de kans kreeg werkte hij iemand anders eruit en zijn aankopen waren nooit erg sterk

4 mei 2022 om 15:48

Totaal niet mee eens. Ten eerste maakt het gedrag in jouw context niet uit. Het gaat erom dat de desbetreffende persoon resultaten levert. Bovendien heeft Van Geel aangetoond heel goed te kunnen bouwen. Pas met een volle portemonnee werd het wat minder, al is dat ook ontzettend overdreven destijds.

Hel goed om de bezem hier eens doorheen te halen. Het heeft weinig opgeleverd de afgelopen jaren.

Het is eigenlijk wel apart, maar sinds Van Geel de leiding heeft bij Willem II in 2019, loopt het redelijk leeg bij Willem II. Ze hebben natuurlijk 1 heel goed seizoen gedraaid met Van Geel als algemeen directeur, maar de seizoenen erop is het flink achteruit gegaan. Onbegrijpelijke aankopen, trainers die ontslagen worden of niks meer van kunnen (terwijl ze daarvoor wel redelijk hadden gepresteerd), prestaties op het veld, etc. Willem II heeft niet heel veel middelen natuurlijk, maar het is apart dat Willem II zo in verval is geraakt nadat Van Geel nu de leiding heeft.

4 mei 2022 om 10:44

Van Geel heeft eigenlijk helemaal niks met het verval van Willem II te maken. Hij is juist momenteel de puinhoop aan het opruimen die Mathijsen achter gelaten heeft. Van Geel heeft in zijn rol dan ook helemaal niks met de prestaties op het veld te maken gehad. Het enige wat dat goede seizoen gedaan heeft is Mathijsen het idee gegeven dat hij goed bezig was. Hij en zijn oom hebben alles en iedereen die wél functioneerde weggejaagd (goede scouts die weggelopen zijn naar bijvoorbeeld Psv). Ze dachten het samen allemaal wel te kunnen. Door hun zitten we nu in deze penarie. Dus heel goed dat ze beiden weg zijn en dat deze vriendjespolitiek op begint te houden. Helaas is dat voor ons wel te laat denk ik.

"Oom van Mathijssen"? Dus van vriendjespolitiek waren ze bij Willem 2 niet vies van.

4 mei 2022 om 10:52

Ja, iemand die al 30 jaartje dienst is, in dienst gekomen toen Mathijssen bij wijze van nog in de luiers stond, is aangesteld op basis van vriendjespolitiek..

4 mei 2022 om 12:20

Hij is tussendoor al eens ontslagen omdat ie zn werk niet goed zou uitvoeren. Flinke som geld voor gekregen na een slepende rechtszaak. Eigenlijk gewoon wanbeleid dat je zo'n iemand dan terug haald maar goed inmiddels was Joris TM en mocht ie zijn eigen hoofdscout uitzoeken zelf iemand waarvan men wist dat die niet functioneerde.Herken ik hier de hand van ene van Geel? In Rotterdam heeft men meer als 1 1/2 jaar nodig gehad om de jeugd en scouting op de rails te krijgen. Afbraak is deze man zeer goed in. Ik mis zijn naam nog in het rijtje van weggestuurde bestuursleden . Maar we blijven hopen .v

4 mei 2022 om 11:15

Laten we hopen dat Willem II Van Geel nooit wegstuurd. Als de RvC nou eerder naar Martin hadden geluisterd hadden we nu niet zo in de problemen gezeten. Ik hoop dat Martin toch weer TD wordt en alles wat Mathijssen en zn vriendjes kapot hebben gemaakt weer opnieuw wil opbouwen, wat ie hier al eerder heeft gedaan. Mocht ie dat doen kan Roda op zoek naar een nieuw algemeen directeur. Trouwens ook een actie van Joris.

Waarom ben ik niet verbaasd de naam van Geel te lezen bij een club waar het hopeloos fout gaat?

4 mei 2022 om 11:52

Als je wat verder kijkt dan zie je toch echt mooie resultaten op zijn cv. Gestart bij Willem 2 die champions league haalden. Bij AZ gegroeid van middenmoter tot subtopper. Mislukt bij Ajax om vervolgens Roda er weer bovenop te helpen (werden zelfs 6e in zijn laatste jaar). Feyenoord mede teruggebracht naar de top (doorpakken lukte niet, maar een knappe landstitel werd wel behaald). Nu dus weer Willem 2. Ik zou als supporter van een dergelijk formaat club best met vertrouwen de sleutels in handen van vgeel geven, hoe irritant hij ook overkomt.

Blijft toch een vreemd verhaal bij Willem II, een aantal jaar geleden leken ze het uitstekend voor elkaar te hebben, de juiste namen met binding met de club op de juiste posities, een prima selectie, goede scouting, leuke jeugdspelers. Met als resultaat zelfs Europees voetbal!

Daarna is het allemaal als een kaartenhuis in elkaar gestort...

Ik vind Willem II een erg leuke club maar objectief bekeken zijn ze al een paar seizoenen de slechtst presterende club van de Eredivisie als je de sportieve prestaties afzet tegen de financiële middelen en potentie die de club heeft. Van mij mogen ze daarom degraderen, niet omdat ik dat de club of de supporters gun maar omdat ze gewoon verreweg de zwakste schakel zijn.

4 mei 2022 om 11:59

Klopt ook de mensen die nu allemaal moeten vertrekken noeten de ogen uit hun kop schamen dat ze met ze middelen die ze toch hun beschikking hadden dit werk hebben neergelegd. Alleen dit jaar al is er meer geld aan spelers uitgegeven dan de afgelopen 20jaar. Nog nooit was het spelersbudget bij de club zo groot. Maar als je vorig jaar al je scouts wegpest en bovenin elkaars hand boven het hoofd houdt krijg je dit.

Daarom ook fijn dat we Van Geel als Algemeen directeur hebben zitten. Hoewel hij geen TD wil zijn (hoop dat die daar op terug komt) kan hij nu de basis leggen dat dit niet meer gebeurt. Eigenlijk moet ie nu hetzelfde doen als in zn eerste periode bij ons. Sinds Mathijsen weg is en Van Geel die rol op zich neemt heeft hij tot nu toe alleen nog maar goede beslissingen genomen. Hopelijk neemt ie de volgende goede maar uiterst moeilijke beslissing en gaat hij zelf de functie van TD bekleden bij ons.

Die leegloop bij Willem II geeft aanleiding voor een grondige aanpak met bezem door de club. Wel is het zo dat bij degradatie naar Keuken Kampioen Divisie er nog maar weinig mogelijkheden resteren. Het overgrote deel van de selectie ben je dan ook kwijt en het zal lastig worden daar kwalitatief betere spelers voor terug te halen. De club staat wat dat betreft op een keerpunt. Het wordt interessant om te zien welke keuzes er de komende maanden gemaakt gaan worden en wat haalbaar blijkt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Willem II

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
17.Willem II33-25
18.PEC Zwolle27-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SvenssonAanvaller341
D. SaddikiMiddenvelder332
M. KöhlertAanvaller333
D. KöhnVerdediger311
L. OwusuVerdediger310
C. NunnelyAanvaller316
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren