Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Sportpsycholoog verdedigt introverte Messi: ‘Is hem wel wat gevraagd?’

Laatste update:

Paris Saint-Germain betrekt vanaf heden een mental coach bij het eerste team. Niet alleen om het recente Champions League-debacle te verwerken, maar vooral om een nieuw drama te voorkomen. Moeten meer clubs het voorbeeld van PSG volgen? In de rubriek Mindgames duikt Voetbalzone in de hoofden van voetballers, trainers en scheidsrechters om te kijken hoeveel winst daar te behalen valt. In dit deel: introversie en extraversie. Hoe benut je de stille kracht in een schreeuwgrage voetbalwereld?

Door Kevin van Buuren

PSG-speler Lionel Messi lijkt het model voor introverte voetballers. Zijn stille bescheidenheid siert hem, maar duidt volgens critici op gebrek aan leiderschap. Heersende voeten. Nederige lippen. Zijn trainer Mauricio Pochettino was begin dit jaar niet op de hoogte van Messi’s coronabesmetting. De Argentijnse aanvaller verbleef op dat moment in zijn thuisland en ging daar in quarantaine. De inbox van zijn trainer bleef leeg. “Respectloos”, zei oud-voetballer Jérôme Rothen tegen Radio Montecarlo. Sportpsycholoog Rico Schuijers verdedigt de introvert: “Is hem wel wat gevraagd?”

Het artikel gaat verder onder de video
Feyenoord-fans duidelijk: 'Dit is mooier dan het kampioenschap van Ajax'
Meer video's

Lionel Messi wordt gezien als het prototype introverte voetballer.

Schuijers begeleide onder meer de Nederlandse waterpolovrouwen op de Olympische Spelen van 2008. Ze wonnen goud van de succesvolle Verenigde Staten. Coach Robin van Galen noemde het ‘geen toeval’ dat ze zo goed presteerden. Mentale coaching maakte voor hem en zijn speelsters het verschil. De coach dacht voor de Spelen nog aan stoppen omdat de ploeg hem ‘door de vingers gleed’. Hij leerde nieuwe manieren van communiceren. “Tachtig procent van mijn speelsters was introvert, vrouwen die zich niet of moeilijk uiten”, zei hij tegen Trouw.

De problematiek die binnen de groep heerste, werd nooit duidelijk. Schuijers weet dat traditionele coaching hierin tekortschiet. "Als je een vraag in de groep gooit, dan antwoorden de extraverten direct”, legt hij uit. Introverten denken na, laten zich beïnvloeden door al geroepen antwoorden en willen niemand tot last zijn. “Ik laat vaak iedereen hun meningen opschrijven. Dan beginnen de introverten, daarna mogen de extraverten.” Aan de hand van een komische anekdote legt Schuijers de dominantie van open mensen uit.

“Ik liep een tijd mee met Marc Lammers en zijn team (de Oranje-hockeysters, red.). Veertien introverten, vier extraverten. Na een goede wedstrijd nam hij het team mee uit eten. Marc vroeg of ze naar de Chinees of de Italiaan wilden. ‘Italiaan!’, klonk het direct. Uiteindelijk zat hij daar met zijn team bij de Italiaan, het grootste deel met een lang gezicht. Toen Marc vroeg wat er was hoorde hij: ‘We wilden liever naar de Chinees’. Zijn vraag waarom de dames niks zeiden, werd gekaatst: ‘Nee, waarom heb je niks gevraagd?’” Schuijers vervolgt: “Die angel verwijder ik direct. Van een introvert verwachten dat die zich uitspreekt, is hetzelfde als van een extravert verwachten dat die z’n mond houdt. Daar moet je mee omgaan.”

De kracht van introverten in een extraverte wereld
In haar boek Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking en haar gelijknamige TED-talk, beschrijft Susan Cain een extraverte wereld. Volgens de schrijfster koppelen we extraverte eigenschappen als zelfvertrouwen, assertiviteit en luidruchtigheid sneller aan leiderschap, kennis en kunde. Een brutaal mens heeft de halve wereld. De stille introvert denkt langer na en vermijdt conflicten. Daardoor erkennen we teruggetrokken mensen minder snel om hun kwaliteiten.

Volgens Cain is extravert vaak de norm voor sociaal leven. Stil zijn is vreemd, soms zelfs zorgelijk. Thuisblijven om een boek te lezen is saai. “Ik vroeg mij af waarom ik mij af en toe schaamde voor mijn introversie”, noemt ze als de motivatie voor haar onderzoek en pleidooi. Ook de voetbalwereld lijkt een extraverte plek. Waar meningen met de dag veranderen, men een team in groepsverband aanspreekt en jonge spelers tot celebrities worden gebombardeerd.

Introverten in het voetbal
“Het is een opportunistische wereld, waar meningen met de dag verschillen. Een introvert heeft daar moeite mee.” De voetbalwereld is volgens Schuijers terughoudend met mentale coaching. De psycholoog verwacht dan ook dat er nog veel vooruitgang te boeken is. “Ik denk dat er veel leed is onder introverte voetballers dat we niet kennen.”

In gedachten dribbelt Davy Pröpper voorbij. Zijn broertje Robin (FC Twente) vertelde in Rondo op Ziggo Sport dat zijn introvertere broer zich altijd al een vreemde eend in de bijt voelde: “Hij kon zich niet echt meten met jongens die haantje de voorste waren.” En in de schreeuwgrage voetbalwereld zijn dat er nogal wat. Davy ging vroeg met pensioen. Hij was voetbalmoe. De middenvelder wist als 24-jarige al dat het wereldje niet hetzelfde was als het spelletje. “Ik wilde gewoon voetballen, al die zaken eromheen denk je dan niet aan”, zei hij toen over zijn afkeer tegen de voetbalcultuur.

Davy Pröpper had veel moeite met de kritiek die hij soms kreeg.

Vooral kritiek was moeilijk voor Pröpper: “Ik was nogal eens bezig met wat mensen van me vonden”, zei hij eens. Daar houdt een publiek geen rekening mee wanneer je slecht presteert. Fluitconcerten kon de oud-middenvelder dan ook moeilijk verkroppen: “Dat raakte me erg. Ik ben gevoelig, maar dat uit ik niet.” Schuijers denkt dat trainers hierin nog stappen kunnen maken. Door meer de persoonlijke interactie te zoeken en vooral geen angstcultuur te creëren.

Uiteraard is voetbal prestatiegericht, maar daarbij mag niet vergeten worden dat topsporters ook mensen zijn. “Trainers denken alleen maar aan wat je kan en presteert. Daarbij is het niet belangrijk hoe je je voelt. Je bent nou eenmaal topsporter”, vertelt de sportspycholoog. Maar, ook coaches hebben persoonlijkheidskenmerken. Vraagt de extraverte coach niks omdat hij verwacht dat iedereen zich, net als hij, uitspreekt? Vraagt de introverte coach niks omdat hij zich niet wil bemoeien met andermans leven?

Het karakter van coaches
“Ik weet dat Louis van Gaal iets doet met persoonlijkheidstypen”, zegt Schuijers zonder het ‘totale mensprincipe’ van de Nederlandse trainer te noemen. De werkwijze, tijdens het WK 2014 daadwerkelijk zo benoemd door Van Gaal, is afgeleid van de gedragspsychologie. Het balanceert talent, persoonlijke opvattingen en karakter om zo het beste uit iedereen naar boven te halen. De juiste eigenschappen op de juiste plek. Wat volgens Schuijers verschil kan maken: “Een introvert is waarschijnlijk minder functioneel als spelmaker, omdat hij zich liever wegcijfert voor het team.”

Frank de Boer wordt door sportpsycholoog Rico Schuijers omschreven als een echte introvert.

Op de juiste plek zitten is ook voor trainers zelf belangrijk. Zo heeft Schuijers een verklaring voor waarom Frank de Boer nog niet slaagde als trainer: “Dat is een echte introvert. Dat gemompel…” Het is een mogelijke reden voor waarom De Boer als groot voetballer te boek stond, maar hij zijn spelopvatting schijnbaar niet kon overbrengen op een complexe groep vol verschillende persoonlijkheden. Bij Crystal Palace waren ze niet overtuigd van zijn trainingsmethode en noemde een interne bron hem ‘een beetje een weirdo’.

Dat betekent niet dat introverten niet kunnen slagen als trainer. Ook Erik ten Hag lijkt een naar binnen gekeerd type. Iemand waarbij de hartslag omhoogschiet als een camera en microfoon naderen. Zijn antwoorden lijken als voor de spiegel gerepeteerd. Wanneer het script afwijkt, wordt het verre van vloeiender. Voor critici een reden om te twijfelen aan zijn kwaliteiten als trainer. “Dat ongemak is lang onderschat en ondergewaardeerd”, schreef Sjoerd Mossou eens in zijn Algemeen Dagblad-column. Want Ten Hag is niet alleen de introvert die camera’s spannend vindt, maar ook die zich opsluit in zijn kantoor en tot in detail ieder wedstrijdaspect voorbereid. Ook brengt hij zijn boodschap wel goed over op de Ajax-spelers.

“Trainers worden wel eens extravert gemaakt”, denkt Schuijers. De positie van eindverantwoordelijke traint bepaalde karaktereigenschappen, maar niet altijd succesvol. Hij sluit dan ook niet uit dat introverte (oud-)voetballers door anderen in een positie worden gestopt waar ze eigenlijk niet geschikt voor zijn. De Boer, Marco van Basten, Pepijn Lijnders. Als onderdeel van een team fantastisch, als grote baas op de voorgrond teleurstellend. Vermeden zij conflicten in een functie waar je direct en eerlijk moet zijn? Of kregen zij kwaliteiten en posities toegedicht door uitgesproken personen? “Dat een introvert overruled wordt door een extravert, dat gebeurt heel vaak”, zegt de mentale trainer. Het doet vermoeden dat Messi, na zijn imposante carrière, geen trainer wordt. De introvert die een voetballeven lang op de voorgrond moest treden, zal ook voetbalmoe zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel interessant artikel, mag ook weleens gezegd worden!

4 mei 2022 om 05:21

Helemaal mee een. En daarnaast ook goed geschreven. Chapeau!

4 mei 2022 om 09:01

Wel opmerkelijk dat hij v Basten noemt. Ik zie daar een persoon in die heel duidelijk zijn mening geeft. Ook als die mening tegen de stroming in gaat. Zelf ben ik overigens van mening dat je rekening met elkaar moet houden en dat dit 2 richtingsverkeer is. Dus de extraverte houden rekening nerves introverte…maar de introverte zal ook rekening met de extraverte moeten houden.

4 mei 2022 om 15:51

Zeker met je eens dat je rekening met elkaar moet houden, en het werkt inderdaad beide kanten op. Maar ook dat zal zich weer op verschillende manieren uiten.

v Basten vind ik dan weer niet zo opmerkelijk als interessant, wellicht omdat ik iets van mijn eigen gedrag erin herken. Je hebt volkomen gelijk, hij geeft zijn mening ook als het niet populair is. Maar er is ook altijd wel over nagedacht, rustig en behouden. Niet dat het dan per se correct is of foutieve argumenten. Maar het is geen persoon die het gewoon over tafel roept. Maar zoals we met zoveel dingen ontdekken/erkennen de laatste decennia zal ook dit op een spectrum zitten. Het is een interessante tijd waarbij het puur in hokjes denken, of daar toe verplicht worden, verdwijnt. Denk dat de erkenning daarvan al een hoop zal helpen.

4 mei 2022 om 18:51

Uiteraard moet je rekening houden met elkaar. Ik zal je echter een geheim vertellen. Ik ben best wel extreem introvert, maar ik heb dit ook van andere introverte mensen gehoord. Zij en ik besteden zo een 90% van onze tijd wanneer we niet alleen zijn met het rekening houden met extraverte mensen. Zoals gezegd wordt, we leven in een extraverte wereld. Waar ik bijvoorbeeld gewerkt heb kun je dat redelijk vergelijken met immigranten. Er wordt gezegd dat iedereen zichzelf mag zijn, maar ze zullen wel moeten integreren. Vaak komt dit meer neer op assimileren dan op integreren. Tot nu toe is mijn ervaring dus dat er vanuit de extraverte meerderheid niet genoeg gedaan wordt om een goed klimaat te creëren voor de introverte minderheid. Een voorbeeld wat je bijvoorbeeld de laatste 10/15 jaar heel erg op ziet komen zijn de kantoortuinen waar iedereen gezellig samen zit. Voor iemand als ik werkt dat absoluut tegen. Ik denk dat voor mij bijvoorbeeld een groep van 6 anderen de max is om een productieve dag te draaien. En zo heb ik meerdere mensen gehoord. Dus om een lang verhaal kort te maken. Het moet zeker van 2 kanten komen, maar vooralsnog komt het voornamelijk vanuit 1 kant helaas.

4 mei 2022 om 09:06

Inderdaad. Werd de laatste tijd een beetje moe van de matig geschreven artikelen, maar deze mag er zijn hoor!

4 mei 2022 om 13:45

Eens, al is die click-bait titel wel weer jammer

5 mei 2022 om 12:58

Ik vind dit zelfs het beste artikel wat ik in tijden heb gelezen hier op VZ. Diegene mag wel vaker de tijd nemen om een artikel te plaatsen.

5 mei 2022 om 17:58

Zeker interessant, en ook toepasbaar op alles naast het voetbal denk ik. De maatschappij is ingericht op extraverte mensen. Het gekke is dat je daar op school totaal niet op voorbereid wordt, ik tenminste niet. Op school word je geprezen als je stil bent en braaf je werk doet, maar de werkelijkheid is dat je op die manier veel minder snel stappen zult maken in de grote boze volwassenen werkwereld. Met een grote bek kom je een stuk verder. Het zit van nature natuurlijk in iemand of niet, maar als je als kind al leert af en toe je mond open te trekken als iets je niet aan staat zou dat later ontzettend van pas komen denk ik.

Zullen genoeg rondlopen met mentale problemen, je hoort geregeld spelers roepen dat het (voetbal)wereldje verrot en nep is.

Interessant artiekel en ik vind wel dat we als publiek niet stil staan bij verschillende karakters in het voetbal. Wij als publiek verwachten dat voetballers week in week uit geweldig spelen en als ze slecht spelen wordt ze afgemaakt. Als je bijvoorbeeld wijst naar dat iemand het misschien lastig heeft krijg je de reactie dat ze niet mogen zeuren vanwege hun salaris. Dat salaris maakt je echt niet mentaal sterker of een ander type mens. Vooral mensen zonder geld roepen eigenlijk dit soort dingen en denken maar dat omdat persoon A geld heeft hij geen recht van spreken heeft. Ik mis eigenlijk het stukje respect naar elkaar toe als menszijnde. Publiek staat niet stil bij dat er misschien meer schuilt achter een voetballer dan alleen een slechte werstrijd.

4 mei 2022 om 07:43

Daar zijn de trainers en coaches voor bedoeld en niet het publiek. Die betalen geld om vermaakt te worden en hebben geen boodschap aan introverte of extraverte types. Sport, media, muziek en al die entertainment industrie is een bikkelharde wereld waar weinig liefde en emotie zit vind ik. Je hoort en ziet hoeveel er verdrinken in zo een wereld en zich overgeven aan geestverruimende middelen en andere vormen van genotmiddelen om de donkere kanten van zo een leven te onderdrukken.

4 mei 2022 om 09:05

@Zinedin, dus als je maar betaald mag je alles roepen…. Vreemd dat men daar in het dagelijkse leven toch wel grenzen aan stelt. Ik ben bv benieuwd wat er gebeurt als jij een bouwvakker die bij jou aan het werk is verrot scheld… of als jij de receptioniste die een vriendin is van die bouwvakker, verrot scheld…

4 mei 2022 om 14:49

Er is wel een verschil tussen iemand die je vermaakt en iemand die voor je werkt (en vaak niet eens in loondienst is bij jou maar inhuur). Als een comedian een flut show geeft dan zeggen mensen het ook. Beetje een vreemde vergelijking

4 mei 2022 om 14:51

Er is wel een verschil tussen iemand die je vermaakt en iemand die voor je werkt (en vaak niet eens in loondienst is bij jou maar inhuur). Als een comedian een flut show geeft dan zeggen mensen het ook. Beetje een vreemde vergelijking

4 mei 2022 om 18:57

En dat is dus het probleem. Het is geen vreemde vergelijking. Het zijn allemaal mensen die hun werk doen. Iedereen heeft wel eens een goede of een minder goede dag op het werk. De entertainment/sport industrie is inderdaad keihard. Wie zorgt daar voor? De mensen die de mensen in die industrie met de dood bedreigen omdat ze een keer een mindere dag hadden... Zie je dan echt niet in hoe ziekelijk die gedachtegang is dat je dat maar normaal vindt?

5 mei 2022 om 00:00

@zinedin, de reden dat spelers dat die spelers het zo lastig hebben is mijn inziens omdat het publiek het juist niet als simpel vermaak zien maar hun club als een soort religie zien die ze met hand en tand moeten verdedigen. Bij betalen voor vermaak denk ik eerder aan Chinezen die overal kritiekloos om klappen. Daar raakt geen een voetballer van slag.

4 mei 2022 om 08:21

Wat een onzin. Mensen staan wel degelijk hierbij stil. Voorbeeld Cerny bij Fc Twente is sinds zijn blessure geen schim van wat hij daarvoor was. Maar hij geeft als hij de kans krijgt dan geeft hij wel 110%. Daarom wordt het geaccepteerd dat hij wat minder is en wat meer tijd nodig heeft. Als je dan slecht presteert en je geeft niet alles is het terecht dat je kritiek krijgt zoals bijvoorbeeld bij Messi die 80 minuten van de wedstrijd een beetje wandelt.

4 mei 2022 om 11:10

Punati volgens mij gaat het punt van dit artikel volledig aan je voorbij maar goed.

Heel interessant, ik ben coach van een damesploeg in het volleybal. We spelen topdivisie in nl. Het mentale aspect is minstens zo belangrijk als de fysieke trainingen. De mening van de introverte meiden moet je idd vragen, diegene de aandacht geven. Daar komen dan ook de beste prestaties uit. Heel leuk artikel

Interessant en moeilijk feitelijk te maken. Persoonlijkheid type heeft veel verschillende vormen. De rol en het daarbij verwachtte verwachtingspatroon spelen hierin mee. Een aanvoerder wordt verwacht mondig te zijn en dit te laten zien. Terwijl een rustige aanvoerder gigantisch veel kan toevoegen. Iemand die mompelt is per definitie niet introvert trouwens. Introverte trainers zijn voor de pers verschrikkelijk. Voor een team geweldig. Giovanni van Bronkhorst is geen extravert type bijvoorbeeld. Is het dan gelijk een coach die niet helemaal past in de voetbalwereld? Ik denk dat een psycholoog in passen in de staf een verrijking is. Al is het alleen al om voor minder druk van buitenaf te voelen. Daarnaast speel je als voetballer de rol van profvoetballer en is je hobby je werk. Bij werk horen verwachtingen. Voetballer of vuilnisman.

Ook gewoon een probleem in de normale wereld, vooral ingericht op extraverte mensen en als je daarvan afwijkt wordt je al snel als daar, saai of anders gezien met alle nodige kritiek en goed bedoelde feedback die je daarop krijgt maar natuurlijk geen hout snijd.

Geweldig stuk, ik denk dat er in het mentale aspect ook nog veel winst valt te halen. Zeer interessant stuk, niet alleen in het voetbal is dit een "probleem" maar ook in her dagelijks leven.

Leuk artikel! Dat boek van Cain is wel een aanrader als je dit interessant vindt

4 mei 2022 om 13:00

Nee uiteraard niks mis mee. Maar welke arts heeft dit gediagnostiseerd bij hem dan? Dat kan ik niet terugvinden namelijk.

4 mei 2022 om 14:21

Romario zei tijdje terug dat Messi lichte vorm heeft van autisme, dat zich daarom in zelfzelf gekeerd is en zich moeilijk kan uiten.

4 mei 2022 om 16:13

Romario is zijn behandelend arts of hebben we het dan over de Braziliaanse oud voetballer die gewoon maar iets ongefundeerds heeft geroepen zonder enige bewijzen?

4 mei 2022 om 13:19

Dan moet je toch je oren uitspuiten. Het is niets meer dan een gerucht, maar men heeft echt maanden- zo niet jarenlang over moeten aanhoren.

4 mei 2022 om 13:23

Nou ja, niet eens een telefoontje. Een appje met bv je testuitslag is toch wel het minste wat je kan doen?

4 mei 2022 om 15:44

Volgens mij is het hele verhaal dat Pochettino in de pers ineens zijn verbazing ging uiten over het feit dat Messi nog niet aangesloten was en hij niet wist waarom, terwijl hij Messi nooit had gevraagd waarom hij eigenlijk afwezig was. Verder wel met je eens dat het wel zo professioneel is om je leidinggevende hiervan op de hoogte te brengen.

Stille bescheidenheid en nederige lippen? Is dit niet dezelfde Messi die de Zuid Amerikaanse bond beschuldigde van corruptie na een verliespartij?

4 mei 2022 om 15:46

Het feit dat iedereen zich dat herinnert geeft volgens mij wel aan hoe uitzonderlijk dat was in de twintig jaar dat Messi nu prof is.

4 mei 2022 om 16:26

Nou, ik herinner me ook een trap van Nigel De Jong op Xabi Alonso

4 mei 2022 om 19:01

Dat was ook een vrij uitzonderlijk incident wat betreft wk finales dus wat is je punt?

6 mei 2022 om 00:18

De Jong maakte structureel zulke bizarre overtredingen

4 mei 2022 om 17:17

Wat een onzin om dit aan te halen zeg. We kunnen toch wel stellen dat Messi over het algemeen een bescheiden en introverte persoonlijkheid heeft? Iedereen heeft weleens zijn uitspattingen, helemaal als je dagelijks in de schijnwerpers staat.

4 mei 2022 om 17:22

Ik heb andere verhalen gehoord. Dat hij bij Barca achter de schermen ook van alles bepaalde zoals wie de coach moest worden, welke spelers er gehaald moesten worden etc. En elke keer Barca onder druk zetten met een vertrek omdat je weer een loonsverhoging wilde vind ik ook niet echt eigenschappen van een bescheiden of introverte persoonlijkheid

4 mei 2022 om 19:02

Ah ja, je hebt verhalen gehoord... Dus het moet 100% waar zijn die verhalen. Net als dat je wanneer je introvert bent nooit zou praten natuurlijk. Dat is ook 100% zwart wit...

4 mei 2022 om 23:20

En hoe weet jij dan 100 procent zeker dat hij introvert is? Jij gaat net zo goed op je eigen gevoel af

5 mei 2022 om 10:46

Ik heb nergens beweert dat hij introvert is? Dat was het hele punt van de discussie ook niet. Het punt van de discussie is het gedrag van een introvert en het feit dat je verhalen over iemand als waarheid aanneemt zonder de daadwerkelijke feiten te kennen.

5 mei 2022 om 10:51

Dat verhaal met die loonsverhogingen is natuurlijk niet verzonnen. Dat hebben we allemaal kunnen zien en dat hij de Zuid-Amerikaanse bond als corrupt bestempelde ook

5 mei 2022 om 11:08

Messi is wel een apart verhaal. Naar de buitenwereld is hij stil en hoor je weinig van hem. Maar binnen een selectie is hij heel invloedrijk en bepalend voor de sfeer van een groep.

Grappig dat het "succes" van de waterpolocoach Van Galen wordt aangehaald. Ik weet uit betrouwbare bron (een van de speelsters) dat de beste man tijdens de spelen niet serieus werd genomen door de speelsters en dat ze als groep uiteindelijk tijdens de spelen met zijn allen bij elkaar zijn gaan zitten (zonder hem) en hun eigen weg zijn gegaan. Na de spelen is de beste man het succes gaan claimen en zichzelf als succescoach gaan aanwijzen. Een beetje wat van Rinus Michels ook werd gezegd. Dat o.a. Cruyff en Van Hanegem het aanhoorde en het op het veld zelf neerzette.

Messi is naar een club gegaan vanwege de financiën. Ik zou ook geen tientallen miljoenen laten liggen. En leiderschap zou je toch meer moeten verwachten van de goede spelers die er al jaren lopen. Messi is er gehaald voor de publiciteit, wat goals en assists, shirtverkoop maar met name zodat de sjeikengroep weer een unieke koopprestatie kon hebben en daarmee een levende trofee hebben kunnen toevoegen. Pure koopziekte zonder enige visie erachter op het voetbal gericht.

Ik vind niet dat het zijn van een introvert persoon het rechtvaardigt dat je je niet ziekmeldt bij een coronabesmetting, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je bent een introvert, maar dat wil nog niet zeggen dat je helemaal niet kan praten. Verder wel eens dat mensen maar gewoon moeten accepteren dat hij geen leider is, maar gewoon een fenomenale voetballer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren