Driessen wil niet mee in Rotterdamse feestvreugde: ‘De beschaving is zoek’

Maandag, 2 mei 2022 om 14:30Tom Rofekamp • Laatste update: 20:19

Valentijn Driessen is niet te spreken over het gedrag van de hedendaagse voetbalsupporter. De chef voetbal van De Telegraaf heeft in zijn maandagse column geen goed woord over voor de aanhang van Feyenoord, die donderdag de zoveelste boete dit seizoen riskeerde door vuurwerk af te steken voorafgaand aan het Conference League-duel met Olympique Marseille (3-2). Ook elders in Nederland moeten supporters het ontgelden bij Driessen, volgens wie 'de beschaving zoek is'.

De supporters van Feyenoord kwamen donderdag opnieuw in opspraak vanwege het afsteken van vuurwerk. De Rotterdammers kregen dit seizoen in totaal al tien boetes van de UEFA; de boetepot bedraagt 484.625 euro. 'Daarbij valt die 25.000 euro van het sympathieke crowdfundinginitiatief (om een transfer van Cyriel Dessers te bewerkstelligen, red.) volledig in het niet'', is zijn oordeel. "Zouden er niet standaard fakkels en vuurwerk worden afgestoken en trappen worden bezet in De Kuip, dan zou Feyenoord financieel pas echt geholpen zijn door z’n eigen supporters."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Driessen ziet echter geen patent op wangedrag in Rotterdam. "Wat de aanhangers van SC Heerenveen uithaalden voor de Friese derby tegen SC Cambuur (3-3, red.) ging alle perken te buiten. Hoe gestoord moet je zijn om een afgehakt hertenhoofd voor de ingang van een stadion achter te laten?" Ook de supporters van Heracles Almelo krijgen er flink van langs: "Hoe gestoord moet je zijn als supporter om een fles naar een keeper te gooien of een speler van de tegenpartij tijdens een wedstrijd een klap te verkopen?", refereert Driessen naar de incidenten rondom Lars Unnerstall en Vaclav Cerny omtrent de derby tussen Heracles en FC Twente (1-1).

De journalist heeft een helder eindoordeel. "De voorbeelden zijn van afgelopen week en daarom is er sprake van een zekere willekeur. Want geen enkele aanhang kan over een heel seizoen de handen in onschuld wassen. Meer beschaving in de stadions begint bij de fans. Wat clubs niet ontslaat van strenger optreden tegen zich misdragende ’gasten’. Misschien dat het dan lukt om terug te keren naar het pré-coronatijdperk toen het jarenlang fijn en veilig toeven was in de Nederlandse voetbalstadions."Gerelateerd

Meer sportnieuws

71 reacties (laatste reactie door sjonniebravoo)

Driessen weer met z’n gezeik. Dacht dat Feyenoord de boetes al had meegenomen in de ticketprijzen. Zal ze dus niets extra kosten. Reageer op het feit dat Driessen zegt dat Feyenoord pas echt financieel wordt geholpen als er onder andere geen pyro is. Dit is dus bullshit aangezien deze kosten al in ticketprijzen zitten verwerkt. Daarnaast hoort pyro bij voetbal.

2 mei 2022 om 14:42

Gezeik? Hij heeft gewoon gelijk. Kappen met die onzin. Je club krijgt op die manier Europees ook een naam hè. Dit zijn gewoon tokkies die geen hol geven om de club als ze dit steeds maar weer blijven doen. En boetes mee nemen in de ticketprijzen daar straf je dus de normale supporter mee hè. Sta je daar wel bij stil?

2 mei 2022 om 15:50

Dit zijn helemaal geen tokkies. Sterker nog, ik denk dat Feyenoord zelfs op de hoogte is. Voor de sfeersctie van afgelopen donderdag betaal ik graag €10,- extra. En deze hele entourage heeft vaak een verlammend effect op de tegenstander. Al sinds de jaren 80 gebeurt dit. Een van de redenen waarom Feyenoord ook mijn club is.

Spelers bekogelen, vuurwerk op het veld of naar andere supporters gooien / afvuren en in of buiten het stadion rotzooi trappen en rellen. Dat is van een hele andere orde. Als mijn mede supporters dat doen, dan schaam ik me diep. Dan geef je mijn club een slechte naam en die gasten mogen hard worden aangepakt.

Maar de sfeeractie van donderdag wordt wereldwijd onder de supporters met lof over gesproken. Er zijn zelfs voetballiefhebbers uit andere landen die hiervoor speciaal naar o.a. Feyenoord komen om dit met eigen ogen mee te maken.

2 mei 2022 om 17:24

Feyenoord is inderdaad 100% op de hoogte. Als de supporters aan Feyenoord melden dat ze doeken en vlaggen willen inzetten, weet de club al genoeg.

2 mei 2022 om 14:47

Eerst een subjectief oordeel en daarna op een scheve manier iets rechtpraten? De overtreding is vergeven en vergeten omdat het in de ticketprijs zit? Gelukzalig zo of niet?

2 mei 2022 om 14:50

Toen ik het artikel las wist ik direct dat er weer iemand met deze opmerking zou komen. Ja, het is begroot in de prijs (naar ik heb begrepen). Maar daar gaat het toch helemaal niet om? Nog los van alle argumenten over veiligheid, fatsoen, etc., gaat het in het specifieke geval van Feyenoord er toch ook gewoon om dat als die boete niet uitgedeeld hoeft te worden, Feyenoord daar financieel beter van wordt? Dat komt de club en dus ook de supporters ten goede. Dan gooi je toch gewoon ontzettend je eigen ruiten in? Als je zelf in je bedrijf of bij je buurtfeest een post in de begroting opneemt voor eventuele schade, dan hoef je die schade toch niet aan te brengen "omdat het toch al begroot was"?
Spelers van de tegenstander een klap in het gezicht geven, daar hoef ik volgens mij al helemaal geen woorden aan vuil te maken.

Voor het eerst van m'n leven ben ik het volmondig eens met Valentijn Driessen. Een vreemd gevoel, dat wel.

2 mei 2022 om 14:52

Hoezo is het gezeik? En waarom zouden 40.000 mensen een extra hoge ticketprijs moeten betalen? Om die andere paar duizend hun gang te kunnen laten gaan? Ik denk niet dat Feyenoord en die 40.000 het daar mee eens zijn.

Normaal gesproken vind ik Valentijn Driessen de grootste azijnzeiker die er is, maar in deze heeft hij gewoon helemaal gelijk. Het is elk weekend in verschillende stadions wel raak. Er is geen enkele supporters groep die normaal gedrag kan vertonen.

2 mei 2022 om 15:43

100% zijn die 40.000 mensen het grotendeels ermee eens. Pyro is al meer dan 20 jaar verbonden aan Europese wedstrijden van Feyenoord en iedereen vindt het geweldig.

Het zijn altijd supporters van andere clubs die commentaar erop hebben.

2 mei 2022 om 15:48

Het gaat niet alleen over het vuurwerk, het gaat ook over het staan op de trappen tijdens de wedstrijd. Ik denk niet dat die 40.000 dat sfeer verhogend vinden, dat een paar gasten de trappen blokkeren en bij een noodgeval voor extra hinder zorgen.

2 mei 2022 om 15:54

@paulr_1982

Waarom moet ik €35 voor een combi-busreis van Rotterdam naar Leeuwarden als de mensen bij de opstapplaats op 15 km van Leeuwarden hetzelfde betalen? Waarom huurt Feyenoord DJ Panic in voor een set vlak voor de wedstrijd, terwijl er genoeg mensen zijn die het 't***herrie' vinden?. Waarom kiest Feyenoord ervoor om seizoenskaarthouders 3 kaarten te laten bijkopen voor de wedstrijd tegen Marseille, terwijl Legioenkaarthouders betalen om met voorrang tickets te kopen en niet eens in staat waren om een kaartje voor Marseille-thuis te kopen?

Je kan het niet elke stadionbezoeker naar zijn/haar zin maken: de één wilt op z'n gemakje naar de warming-up kijken met Radio538 door de speakers, de ander wilt bier drinken, schreeuwen en DJ Panic door de speakers. Feit blijft dat enkel degene op de gele zijde extra betalen voor hun ticket (en dus niet elke supporter) en degene die op de gele zijde staan die accepteren dat.

Net zoals zij accepteren dat er vuurwerk wordt afgestoken en dat de kans aanwezig is dat er iemand met een fakkel naast jou staat. Vindt je dat allemaal eng/vervelend? Even goede vrienden, maar dan moet je een kaart kopen voor een ander vak (met hetzelfde zicht), waar mensen de wedstrijd op dezelfde manier beleven als dat jij wilt. Fakkels zullen nooit in gezinsvakken worden afgestoken, maar enkel in de vakken waar mensen het geweldig vinden. Daar betalen díe mensen dus maar al te graag wat extra's voor.

2 mei 2022 om 16:00

@jjr12: De boetes die Feyenoord krijgt zijn niet alleen voor het vuurwerk, maar ook voor het blokkeren van de trappen. Denk je dat al die mensen in de door jouw genoemde vakken ook extra voor willen betalen? Voor een onveilige situatie?

2 mei 2022 om 16:04

Als je weleens in een volle Kuip bent geweest, dan zal je weten dat dit een logistiek probleem is. De stoeltjes zijn niet meer gemaakt voor de moderne dikkere mensen - er is simpelweg te weinig ruimte bij de stoeltjes en dus wordt naar de trappen afgeweken.

2 mei 2022 om 16:14

@paulr_1982

Het is inmiddels al meer dan 80x uitgelegd dat de situatie niet 'onveiliger' is als er mensen op de trappen staan.

Zoals 010dekuip al aangeeft in reactie #44, is het van origine een logistiek probleem wat Feyenoord zelf moet oplossen. Daarnaast worden de trappen niet enkel op de gele zijde 'geblokkeerd', maar staan er letterlijk op elke trap in het stadion mensen.

Als laatste levert het geen onveilige(re) situaties op, want telkens als er acute hulp nodig is bij iemand die bijvoorbeeld onwel wordt, kan diegene geholpen worden. Is dat een garantie dat het altijd goed gaat? Nee, natuurlijk niet. Maar die garantie is er ook niet als iedereen op zijn/haar stoel staat (soms met meerdere personen op 1 stoel) en de trappen vrij zijn.

Er zijn talloze voorbeelden te benoemen waarbij de mede-supporters het medische team van Feyenoord geholpen hebben met bijvoorbeeld het reanimeren op een vak tijdens een Europese wedstrijd. Waarom denk je dat Feyenoord enkel het argument 'het kost geld' aandraagt om aan te geven waarom er niet op de trappen gestaan moet worden? Indien het in het verleden fout is gegaan wat betreft medische hulp, zou dát hét argument van Feyenoord (moeten) zijn.

Medische hulp kan altijd tijdig geleverd worden, of kun jij mij een voorbeeld geven waarbij er, dankzij de overvolle trappen, geen medische hulp geleverd kon worden?

2 mei 2022 om 16:14

Voor het eerst hoor dat dikkere mensen modern zijn. Misschien kunnen die mensen iets minder eten en iets meer bewegen. Dan passen ze weer op het stoeltje.

2 mei 2022 om 16:16

@jjr12: Sta jij thuis ook op de stoelen? Met meerdere personen? Bij mij thuis zijn de stoelen bedoelt om op te zitten.

2 mei 2022 om 16:31

@paulr_1982

Soms sta ik inderdaad op een stoel thuis ja, als ik bijvoorbeeld iets uit een kast moet pakken waar ik niet bij kom.

Verder is het natuurlijk een hele kinderachtige opmerking van je, aangezien ook niemand thuis zijn zakje friet en/of rommel op de grond gooit. Dit gebeurd in de Kuip ook, omdat er op de vakken geen prullenbakken zijn en de schoonmakers dit achteraf netjes opruimen.

De één staat liever en de ander zit liever in het stadion, zo heeft ieder zijn eigen beleving in het stadion. Afgaande op je mening/berichten zit jij liever in een stadion zonder vuurwerk en waarschijnlijk ook het liefst in volledige stilte. Dat mag, maar laat andere mensen de wedstijd ook lekker op hun eigen manier beleven. Het staan op vakken/op de stoeltjes gebeurd al jarenlang in elk stadion en er is geen club die daar een probleem van maakt.

2 mei 2022 om 16:43

@jjr12: Jij gaat niet zitten omdat je je frietzakje kwijt moet? Die kun je ook gewoon in een van je leeggedronken plastic bekers bier stoppen en die in elkaar opstapelen in plaats van alles maar uit je hand te laten vallen en dan maar zien waar het neer komt. Scheelt de schoonmakers ook weer wat tijd.

Ik zit redelijk vaak in een stadion inderdaad. Vuurwerk hoeft van mij niet inderdaad. Ik heb nergens gezegd dat ik van stilte houdt. Ik probeer ook elk jaar een voetbalwedstrijd in een buitenlandse competitie te bezoeken. In onder andere Italië, Duitsland, Engeland, Hongarije en Portugal hebben ze geen vuurwerk nodig om sfeer in een stadion te krijgen hoor. Daar zingen mensen gewoon om sfeer te maken.

De clubs maken wellicht geen punt van het staan op stoeltjes. De UEFA wel. Voor elke Europese wedstrijd worden in elk stadion de staanplaatsen voorzien van stoeltjes (bijvoorbeeld bij Borussia Dortmund). En laat nu net de UEFA ook de boetes uitdelen.

Iedereen moet natuurlijk een wedstrijd op zijn eigen manier beleven, helemaal prima. Maar als het de club geld gaat kosten, dan moet je je afvragen of de manier waarop je je club denkt te steunen wel de juiste is.

2 mei 2022 om 17:38

Of het nou veilig is of niet wanneer de trappen bezet zijn maakt niks uit. Tijdens een competitiewedstrijd is Feyenoord de baas in de Kuip, tijdens een bekerwedstrijd de KNVBnen rijdens Europese wedstrijden de UEFA. En allemaal willen ze de trappen leeg hebben tijdens de wedstrijden. Zelfs wanneer NL in de Kuip speelt. Als supporter heb je die regel te accepteren. Net zoals dat vuurwerk verboden is, ook al zit het in de tickets inbegrepen. Je doet je club tekort wanneer je die regels niet naleefd, want boetes zijn de realiteit. Dat zijn onnodige uitgavens voor Feyenoord. Wil je dat je club vooruit gaat of blijft hangen. De meeste kinderen zijn verzekerd voor materiële schade. Maar dat wilt toch ook niet zeggen dat je tegen je kind zegt:'ga jij maar naar buiten, sloop de auto van de buurman maar en wanneer je bij je vriendjes gaat spelen, graaf ook even een gat in hun tuin. Sla ook de huiskamer maar kort en klein'.

2 mei 2022 om 14:53

Dat Feyenoord de boetes al meeneemt in de prijzen vind ik echt de omgekeerde wereld. Ben het zelden met Driessen eens(nu dus wel), maar dat groepje raddraaiers verziekt het wel voor een grote andere groep die zich wel fatsoenlijk gedragen. Wat dat betreft is het net de samenleving, waar de goede ook meer dan eens de dupe zijn van de slechte.

Hopen dat ze zich donderdag gedragen in Marseille.

2 mei 2022 om 14:59

Het is echt wel lastig.
Ik ben echt voor Pyro vind het echt tof en sfeer verhogend. Maar op een gegeven moment moet je je verlies pakken en ermee stoppen.
Het kost de club te veel. En je kan zeggen maar we verdienen toch ook?
Ja klopt maar volgens mij moeten we doorbouwen. We zijn met iets moois bezig en dat moet volgend jaar uitgebouwd worden en daar kunnen we het geld goed genoeg voor gebruiken.
NU zijn ze met inzamelingsactie voor Dessers bezig super mooi. Maar gebruik het maar om een del van de boetes te bekostigen.

2 mei 2022 om 15:14

Dat groepje raddraaiers vind ik in dit geval wat overtroffen hoor. Er wordt niet gereld, er wordt niets gesloopt, er wordt vuurwerk afgestoken.
Iedere keer dat ik in het stadion zit denk ik: Daar gaat weer 50k. Maar eerlijk is eerlijk, het genereert wel een heerlijke sfeer.

Clubs zouden gewoon zelf een vuurwerk show oid moeten organiseren, dan heeft het voor de supporters ook geen zin meer om dit soort illegale activiteiten te organiseren.

2 mei 2022 om 20:18

Toch heb ik het idee dat de
Club het ook wel prima vind. Ze weten allemaal waar het vandaan komt sus het is echt wel tegen te houden.
De groepen staan ook in contact met de club.

2 mei 2022 om 15:53

Mag ik bij jou thuis op het vloerkleed schijten, als ik dan weer een nieuwe betaal? Want dat is jouw redenatie..

2 mei 2022 om 16:24

Want aan alle stadionfakkels zit ook kak of wat?

2 mei 2022 om 16:46

Bij mij zou dat mogen, is toch aan vervanging toe.

3 mei 2022 om 09:04

Bij mij ook graag!

2 mei 2022 om 17:07

@heide040, klopt precies supporters moeten zich gewoon aan de regels houden. Ik zag de beelden afgelopen donderdag en moet eerlijk zeggen dat het wel indrukwekkend was. Misschien dat ze de boetes daarvoor gewoon moeten afschaffen dat het Pyro gebeuren ook minder wordt, alles wat niet mag is spannend nu ligt het er gewoon bovenop.

Nou snap ik heus wat 'ie zegt en gek genoeg nog deels mee eens ook. Maar het is natuurlijk totaal niet zo dat het voor de corona zo rustig was of er nooit sprake was van vuurwerk of wat dan ook.

2 mei 2022 om 14:51

Maar denk je dat het eerder onderbelicht was terwijl de excessen gelijk waren, of zijn er nu meer uitschieters?

2 mei 2022 om 14:54

Toen waren er enkele keren per seizoen zulke incidenten. Nu is er geen enkel weekend zonder incidenten. Het aantal incidenten is gegroeid en de incidenten zijn ook erger dan voor de corona.

Het is me wel opgevallen dat de lockdowns de relschoppers geen goed hebben gedaan. Het lijkt wel alsof die opgekropte frustratie er allemaal uitkomt sinds de stadions weer los zijn. Meer vergrijpen en het loopt ook wat vaker uit de hand naar mijn perceptie. Nu weet ik niet of het komt omdat er gewoon meer aandacht voor is, maar ik heb het idee dat het erger is dan voor die lockdowns. Uiteraard leg ik de schuld niet bij de lockdowns, maar bij de relschoppers die zich volgens mij tegenwoordig slechter kunnen bedwingen.

2 mei 2022 om 14:44

Wellicht zijn sommigen er bang voor dat alles in de herfst gewoon weer dicht zal zijn. Dus nu snel maar lopen klooien voor het te laat is.

2 mei 2022 om 14:54

Of zich als domme gansjes laten opjutten door anderen. Zijn meestal niet de meest intelligente wezens op deze planeet die gaan lopen rellen.

2 mei 2022 om 15:16

Ff serieus jongens, je kan een paar sfeer verhogende stadion fakkels toch niet vergelijken met rellen.
Overtrokken gedoe.

2 mei 2022 om 16:26

Zoals ik het ervaar heeft het met meerdere dingen te maken. Ten eerste zijn de stadions 2 jaar dicht geweest. Dus waar er in een gemiddeld jaar 2 a 3 grote incidenten plaatsvinden in een jaar tijd, is dit na corona 5 a 6 keer per jaar. Ik denk dat het komende jaren dus relatief rustiger zal worden. Daarnaast merk je bij veel clubs dat de hiërarchie binnen de harde keren weg zijn. In de coronatijd is een groot deel van de oude garde afgehaakt waardoor er vrij spel is voor de nieuwe generatie die nog gekker zijn en zichzelf willen "bewijzen". Een andere reden is dat de regels en maatregelen strenger worden in de stadions, dus de acties worden ook radicaler omdat er meer maatregelen zijn. Voorbeeld zijn de bivakmutsen. Vroeger kon je lekker een fakkel afsteken of semi over de grens gaan zonder gevolgen. Nu, met de camera's moet je wel een bivak o.i.d op doen. Hierdoor gaan ze ook verder. Tot slot is er ook een rol weggelegd door sites als VZ. Dit soort sites kicken er tegenwoordig op om alles wat mis gaat, meteen in hun eigen voordeel te gebruiken: "Kijk ons een politiekcorrect zijn". In sommige gevallen hebben ze hier gelijk in, maar dit doen ze ook als er wat vuurwerk o.i.d bij komt ķijken. Dingen die sfeerverhogend zijn. Want mensen begrijpen niet dat die boetes Feye al 10 mil in de plus heeft opgeleverd. Ik zal wel weer veel reacties krijgen van mensen die het er niet mee eens zijn, maar dit weet ik deels uit ervaring (loop al een tijdje mee bij Ajax en volg veel uit de ultras scene). Met veel dingen die er gebeuren ben ik het ook niet eens. Maar het is de realiteit.

Hoezo valt die crowdfunding in het niet, dat zijn gewoon andere mensen en geeft weer dat je bij voetbalsupporters debielen, maar ook "goede" fans hebt. Overigens zou ik bij afgelopen donderdag eerder de Marseillefans een veeg uit de pan geven, maar goed.

2 mei 2022 om 14:45

Hij heeft toch een punt? Feyenoordfans willen geld inzamelen voor Dessers, maar geen boetes krijgen zou je Feyenoord pas echt mee helpen.
Maar goed, Driessen moet verder gwn eens zn muil houden.

2 mei 2022 om 14:55

Waarom moet Valentijn Driessen nou weer zijn muil houden? Er komt eindelijk eens wat zinnigs uit.

2 mei 2022 om 17:02

Ja, maar om dat punt te snappen had ik wel verder moeten lezen dan de inleiding.

Feyenoord komt bij de supporters niks te kort denk ik zo. Feyenoord is zelf echt niet zo naief om te denken dat er geen boetes komen. Daar word echt wel rekening mee gehouden bij ticketprijzen. Zelf werkt Feyenoord het in de hand om feesten te geven aan de fanatieke kant, waar heel het stadion welkom is, waardoor je dus ook heel gemakkelijk daar plaats kan nemen op de tribune. Waardoor de vakken overvol zijn en dus de trappen ook vol staan. Nu wil ik niet beweren dat het anders niet gebeurd was, maar Feyenoord lijkt het zelf ook wel prima te vinden. Buiten dat hebben de supporters eerder geholpen toen door wanbeleid de club richting de afgrond ging. Ook in corona tijd hebben de supporters een aardige steen bijgedragen. Hoewel ik hoop dat de supporters en Feyenoord er samen aan gaan werken om de boetes te verminderen in de toekomst, vind ik de ophef om de boetes altijd veel te groot.

2 mei 2022 om 14:56

Dus omdat Feyenoord goed is voor zijn fans, moet dit allemaal maar getolereerd worden? Echt onzin wat mij betreft. Het zegt al genoeg, dat de totale boetepot al een half miljoen is, terwijl een enkele boete meestal neer komt op 25k. Dan heb je toch behoorlijk wat opgespaard dit seizoen.
Als de UEFA boetes zou gaan verhogen, dan heeft Feyenoord meteen een groot probleem. Een beetje vuurwerk is niks mis mee, maar het is toch ook niet zo dat Feyenoord dat nodig heeft om het stadion opgehitst te krijgen? De Kuip is al fanatiek van zichzelf genoeg, elk half miljoen kan Feyenoord goed gebruiken. Ik zou het niet goedpraten bij Ajax, maar als je zo'n budget als hen had dan is een half miljoen inderdaad een druppel op een gloeiende plaat.

2 mei 2022 om 15:03

Je mist de laatste zin. Ik zeg dat er gezocht moet worden naar een oplossing maar dat ik de ophef te groot vind. Zeker omdat de supporter het toch zelf (grotendeels) betalen.

Na een weekend Eredivisie voetbal kom je er inderdaad (pijnlijk) achter dat er meer Tokkies, dan je denkt, wonen in Nederland. Dat terwijl ik altijd wel het gevoel had dat we beschaafd en welgemanierd waren in Nederland (over het algemeen)

Iedereen klaagt er over, maar begin er dan wat aan te doen! Links of rechtsom komt men toch binnen met vuurwerk.

Je ziet het ook overal het is niet alleen in NL maar wereldwijd. Persoonlijk vind ik het supermooi, maar het kan ook zeker gevaarlijk zijn.

2 mei 2022 om 14:47

Een voetbal precies onder je neus krijgen kan ook levensgevaarlijk worden.

Als je gewoon normaal met stadion fakkels omgaat, moet dit gewoon kunnen. Ze zijn daar immers voor gemaakt en hebben niet voor niets die naam.

Zonder fans en bijbehorende steun zou Feyenoord absoluut niet in de Halve Finale zijn gekomen. Het is bekend dat clubs over het algemeen voor eigen aanhang sterker zijn. Bij Feyenoord is dit niet anders. Komt mede ook door het sfeertje, waar eigen spelers opportunistischer worden en tegenstander al met 1-0 achter staat. Die boetes moet je voor lief nemen. Ben allang blij dat het bij vuurwerk blijft (en bv geen voorwerpen gooien op het veld).

2 mei 2022 om 14:51

In plaats van dat vuurwerk kun je dat geld beter investeren in een goed spandoek en voorbeeld nemen aan je grotere broertje Liverpool

Vuurwerk is niet nodig voor sfeer.

2 mei 2022 om 15:12

Hadden afgelopen donderdag nog een fraai doek en vuurwerk. Zag er goed uit.

2 mei 2022 om 15:23

@schop1989

Investeren in een goed spandoek? Ik neem aan dat je weinig Europese wedstrijden van Feyenoord hebt gekeken dit jaar, want vanaf de groepsfase is er elke thuiswedstrijd een enorm doek gemaakt (zelf gespoten, dus niet gedrukt!) waarbij het doek van afgelopen donderdag de kers op de taart was.

Daarnaast kan je overal ter wereld kijken naar sfeeracties, behalve in Engeland. Wat een trieste bedoeling zijn die sfeeracties daar zeg, met die 'actie' van Arsenal tegen United vorige week als absoluut dieptepunt. Voor (ludieke) spreekkoren en liedjes moet je uiteraard wel bij die Engelsen zijn, maar van sfeeracties hebben ze geen kaas gegeten.

2 mei 2022 om 15:29

Het gaat niet om HET spandoek, het gaat om iets wat geld kost en niet in 1x de lucht in gaat en weg is....

Europese avonden in Liverpool zijn bijzonder te noemen, maar goed, het kleine broertje denkt het beter te kunnen. Ook weer niet het punt wat ik had

2 mei 2022 om 15:45

@schop1989

Ik snap wat je bedoeld, echter is een spandoek in dat opzicht net zo 'slecht': er zitten ontelbaar veel manuren in en ook alle spuitbussen moeten aangeschaft worden. Daarnaast worden de grote doeken bij een sfeeractie altijd maar één keer gebruikt en wordt het na 1 á 2 minuten weer weggehaald om vervolgens weg te rotten in een container.

Daarnaast zullen de Europese avonden in Liverpool best prima zijn qua sfeer, want zoals ik net ook al aangaf: qua liederen en originele songteksten zijn de Engelsen ongeëvenaard. Van sfeeracties hebben ze echter weinig kaas gegeten, zie ook de wedstrijd tegen Benfica bijvoorbeeld: veel doeken en banners die wekelijks te zien en dus niet 'speciaal'. Als je dit vergelijkt met het gigantische 'never Stop Dreaming' doek van Feyenoord tegen Marseille, dan legt Liverpool het keihard af ja.

2 mei 2022 om 17:55

Liverpool is ook gewoon een toeristenattractie in tegenstelling tot Feyenoord. Halve “the Kop” krijgt hun kaartje bij een rondje met de Hop on Hop off bus. PL is qua sfeer al jaren zo dood als een pier

Ze kunnen beter een crowdfunding starten om die boete af te betalen. Die zal na de laatste wedstrijd tot over de 5 ton zijn.

Waarom wordt het afsteken van vuurwerk onder dezelfde hoop gegooid als een speler een klap geven?

Volgens mij is het vrij duidelijk dat pyro bij Europese wedstrijden hoort voor de supporters. Je kan het asociaal noemen of dom, maar de boetes nemen wij voor lief. Degenen die zeggen dat Feyenoord er als club voor opdraait, zou eens moeten kijken naar de toegangsprijzen die Feyenoord Europees vraagt. Van de prijsstijging tov 5 jaar geleden kan dit halve miljoen zo worden afgetikt.

We moeten het allemaal ook niet groter maken dan dat het is. Is 500k veel geld voor Feyenoord (ook al is niet elke boete voor het afsteken van vuurwerk)? Ja. Had het beter besteed kunnen worden? Ja.

Desondanks zijn deze kosten al verwerkt in de toegangskaartjes voor de gele zijde (en dus niet elk vak in het stadion) en betaald men indirect dus zelf voor deze boetes. Is dit een reden om die boetes dan maar elke thuiswedstrijd te pakken? Uiteraard niet. Echter voegt het zoveel toe aan de sfeer en kan je de beginfase van Feyenoord afgelopen donderdag onmogelijk niet in verband brengen met de pyro-actie voorafgaand aan de wedstrijd en de sfeer die daaruit voortvloeide.

Daarnaast levert het vuurwerk ook ontzettend veel 'nieuwe fans' op en zorgt het voor exposure op, vooral, social media. Er zijn, kijkend naar de ontelbare camera's die de lucht in gingen om de hele show te filmen, vrij weinig mensen die de show niks vonden en daarnaast kun je het onmogelijk iedereen in het stadion naar de zin maken. Zo kon ook niet iedereen de set van DJ Panic waarderen afgelopen donderdag, echter waardeerde het overgrote deel van het stadion wél en daarom werd hij ook ingehuurd.

2 mei 2022 om 16:37

Volgens mij zijn de prijzen gelijk voor gele en groene zijde.
En of die boetes verwerkt zijn in ticketprijzen betwijfel ik. Zijn gelijk aan prijzen voor de top wedstrijden in ED. Maar dit is denk ik eindeloze discussie.
Vind die
Die Driessen had beter de molestatie tijdens beker finale kunnen aanhalen.

Hij moet weer wat te zeuren hebben hoor.. erg gebeuren veel rare dingen de laatste tijd, maar afgelopen donderdag was het prachtig. Feyenoord heeft zich positief laten zien met het voetbal en hun support. Geweldig om te zien

Wat ik mij heel sterk afvraag; Steeds wordt Feyenoord eruit gehaald, maar Bij Ajax en PSV (en Vitesse eerder en ook AZ) waren de stadiontrappen ook bezet.
Natuurlijk zijn de excessen in het verleden bij Feyenoord, maar man-o-man, wat ligt de focus toch op het negatieve de hele tijd. De club doet het goed, staat er financieel weer een stuk beter voor, presteert ook nog eens (boven verwachting, t.a.v. hoe de vlag er in het begin bij hing).
Het is niet zo dat er kroegen kort en klein zijn geslagen, of massale vechtpartijen zijn geweest. Sterker nog, de supporters (hooligans) van Marseille bekogelden die van Feyenoord én de politie met vuurwerk, maar Valentijn focust liever op deze zaken.

Zijn goed recht overigens, maar laten we eerst de excessen eens wegwerken en daarna de rest aanpakken. Zolang die Excessen er op een zo simpele manier mee wegkomen, krijg je dit soort gedrag ook het stadion niet uit ben ik bang.

Tuurlijk zijn de boetes zonde van het geld, maar als je ziet hoe de werking daadwerkelijk sfeer verhogend werkt en in sommige gevallen zelfs verlammend voor de tegenstander. Dit hoort nou eenmaal bij Feyenoord en niet slechts een klein groepje. De mensen op de andere vakken staan massaal te filmen en te genieten.

Driessen is de grootste onruststoker in het Nederlandse voetbal en zou wat mij betreft een stadionverbod en publicatieverbod mogen krijgen.
Hij verkondigt louter onzin, insinuaties en pure leugens, wetende dat hij daarmee de gemoederen doelbewust verhit.

Voetbalclubs moeten kaartjes en seizoenskaarten duurder maken en de kosten duurder maken. Bepaalde vakken waar het t meest gebeurd betalen maar de hoofdprijs.

Ach Til al moet lachen om boete , een fan das is toch grappig, en je moet het goed doen en we spelen toch niet meer thuis , stoer doen of zoiets 😳 .
Dan heb ik naar blijkt geen inhoud , yep inderdaad.
Ik kan dit ook niet begrijpen nooit . Dan maar te leeg blijkt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren