Van Hintum clasht met trainer Buijs: ‘Ik mocht niet in de kleedkamer zijn’

Maandag, 2 mei 2022 om 11:42Tom Rofekamp • Laatste update: 12:24

Volgens Bart van Hintum beging Danny Buijs zondagavond een opvallende actie. In de rust van het duel met RKC Waalwijk (3-1 verlies) stond FC Groningen al op een 3-0 achterstand, waardoor Van Hintum net als Damil Dankerlui en Michael de Leeuw werd geslachtofferd. Van Hintum vertelt voor de camera van ESPN dat Buijs het drietal bovendien verbood om nog in de kleedkamer te komen, al wil de trainer van Groningen dat verhaal zelf iets nuanceren.

"Dan ga je de tweede helft in: wat zegt Danny Buijs op zo'n moment?", vraagt Hélène Hendriks aan Van Hintum na afloop van het duel. "Ik ga heel eerlijk zijn", antwoordt de verdediger "Ik mocht niet in de kleedkamer zijn met de drie jongens die gewisseld werden, dus ik weet niet wat hij heeft gezegd. Maar hij zal niet vrolijk zijn geweest." Hendriks is met stomheid geslagen: "Dat is toch raar, je moet toch weten wat er gaat veranderen?" "Keuze van de trainer. Kleine kleedkamer misschien", aldus Van Hintum.

De routinier toont zich ondanks het opvallende verhaal nuchter en speculeert over de reden. "Ik vind het jammer natuurlijk, het is een teamproces. Ik snap dat hij boos was, ik speelde zelf gewoon slecht. Als je dan zegt: 'Kom niet in de kleedkamer', dan moet je dat accepteren." Buijs zelf wil het verhaal van Van Hintum echter iets nuanceren. "De eerste zin van Bart zijn interview was goed", begint de oefenmeester, "het was inderdaad een kleine kleedkamer. Daarna gaat het mis, want ik was helemaal niet boos. Een aantal spelers zat vol frustratie en ik heb geprobeerd hen te kalmeren en zo goed mogelijk voor te bereiden op de tweede helft. In mijn ogen zou dat moeilijk worden als de hele selectie op dat kleine oppervlakte zou zitten, inclusief douchende spelers die net gewisseld waren."

"De eerste paar minuten van de rust zijn alle spelers binnen geweest", vervolgt Buijs. "Dan kon iedereen wat drinken of naar het toilet. Daarna heb ik álle wissels gevraagd om de kleedkamer even te verlaten. Zodat ik met de elf die zouden spelen wat dingen kon doornemen op het magneetbord. Dat gebeurt overigens wel vaker. Je ziet wisselspelers vaak in de rust met zijn allen een balletje trappen op het veld. Het verschil was nu dat ik halverwege drie spelers had vervangen. Van een ervaren jongen als Bart mag je verwachten dat hij dat iets beter had kunnen inschatten en verwoorden.'Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door fregat)

Heel goed dat Van Hintum dit gewoon vertelt. Die Danny Buijs heeft echt een klap van de molen gehad. Wat is die man eigenlijk ongeschikt voor dit vak. Van Hintum is gewoon een generatiegenoot he, 35 jaar, mag je wel met wat meer respect mee omgaan ook al staat hij even niet lekker te ballen. Het is goed dat Buijs er straks mee stopt. Groningen was direct voor hem het hoogst haalbare, denk zelfs eigenlijk te hoog gegrepen. Buijs is gewoon een veredelde straatvechter, ik vond het ook een rat op het veld, denk en hoop dat we hem niet bij een grotere club meer terug gaan zien.

2 mei 2022 om 11:58

Die Buijs kan zijn emoties niet in bedwang houden en gooit ook nog eens zijn eigen spelers voor de bus. Walgelijke vent die net als van Hintum niet verder zal komen dan Groningen.

2 mei 2022 om 11:58

Ik denk dat we Danny na Groningen helemaal nergens gaan zien. Hij kan me namelijk echt niet overtuigen, ik weet ook niet hoe Groningen 8e kan staan want elke keer als ik ze zie is het voetbal niet om aan te gluren en wordt er ook weinig gevochten.

2 mei 2022 om 12:02

Juist door 8e te staan met dit team zal bij wel weer een nieuwe club vinden. Dordrecht, Excelsior, enzovoort...

2 mei 2022 om 12:03

De selectie is gewoon ook erg matig. Valt weinig eer mee te behalen.

2 mei 2022 om 12:11

Ik denk dat hij in de Championship of de 2. Bundesliga wel tot zijn recht komt. Die zijn drill sergeants gewend, zie type trainers zoals Magath en Pullis. Als het succes heeft, dat weet ik niet. Maar je hebt gewoon een te jonge spelersgroep (jongste van de Eredivisie) waar zo'n coaching totaal niet past. Je kunt hem wel credits geven dat hij de verdedigende spelers goed heeft opgeleid, zoals Itakura, Te Wierik (voor zijn vertrek naar Derby), Gudmundsson (omgeturned naar linksback), Meijer, Matusiwa, Chabot, Memisevic en Zeefuik. Qua aanvallende spelers heeft hij niet veel kunnen neerzetten.

2 mei 2022 om 12:34

In de 2. Bundesliga wordt wel echt ander voetbal gespeeld dan in het Championship, maar ik denk dat hij in beide competities niet zou passen. Duits voetbal is sowieso niks voor hem, dat wordt met veel ren- en vliegwerk en grote ruimtes op het veld gespeeld, dat gaat veel te snel voor hem. Het Championship zou eventueel nog kunnen, maar als je daar bovenin wilt meedraaien moet je een team natuurlijk ook gewoon goed kunnen laten voetballen, counteren kunnen ze daar allemaal wel. Je ziet niet voor niks dat teams die onder in de Premier League niet zoveel kunnen (watford, Norwich, Fulham) in het Championship hartstikke goed presteren omdat het voetballend we redelijk snor zit bij hen, maar het juist verdedigend te wensen overlaat.

Wat ik bij Buijs echter het probleem vind is dat ik het idee heb dat hij zijn eigen tactiek niet eens volledig snapt of in ieder geval tegen verschillende teams werkbaar kan laten zijn. Hij speelt á la Simeone met een low block en vijf verdedigers en daar hou je lang mee vol tegen betere of gelijkwaardige teams omdat je onder in het veld gigantisch veel mensen hebt staan die een aanval van de tegenpartij kunnen pareren, maar hoe Groningen er dan uit probeert te counteren of een keer wel de bal heeft doen ze maar wat. Nu zelfs het verdedigende aspect niet meer lijkt te lukken bij Groningen denk ik niet dat Buijs nog ergens aan de bak komt, zeker ook omdat je hem nou niet per se als uithangbord wil als de resultaten toch niet gaan komen.

2 mei 2022 om 12:44

Ik denk ook niet hij in de top van de Championship zal belanden, maar hij speelt best identiek voetbal als Dyche. Achterin dichtgooien en gewoon de bal naar voren peren en kijken als je lange spits wat ermee kan doen. Strand Larsen en Doan zijn niet echt de spelers die hij heeft opgeleid ook. Die moeten het hebben van hun individuele kwaliteiten. Hij stond in de belangstelling van Birmingham City. Ik denk dat dat redelijk zijn niveau is. Maar dat schreeuwen langs de lijn en helemaal flippen vinden ze geweldig in Engeland. Mede omdat ze dan denken dat hij passie heeft voor de club. Dus tja, denk dat hij als uithangbord bij een gemiddeld Engelse club niet eens heeft verkeerd zal passen.

2 mei 2022 om 13:07

Dyche had zijn eigen tactiek echter tot in de puntjes door waardoor hij zelfs een keer zevende werd in Engeland. Het mocht dan een een klassieke Engelse 4-4-2 en kick-en-rush zijn, weinig managers die dat systeem zo goed begrepen als hij. Daarom konden ze op de counter ook wel eens prima een vuist maken. Buijs lijkt dat naar mijn idee echter helemaal niet echt te hebben, die heeft gewoon geluk dat Groningen toevallig een spits heeft die gemaakt is voor dit systeem met Strand Larsen.

Birmingham City lijkt me echter dan wel weer een prima match en in het Championship lopen wel meer van zulke trainers rond inderdaad met bijvoorbeeld een Neil Warnock ofzo. Hoop wel dat Groningen er weer een beetje bovenop komt met Wormuth, vind Buijs absoluut geen reclame voor het Nederlands voetbal. Wormuth leek me voorgaande seizoenen (dit seizoen een stuk minder) altijd wel een prima trainer en hopelijk kan hij aanvallend ook weer wat meer stimuleren, zou mooi zijn als Groningen weer eens op de trekker naar Madrid mag

Hoop nu dat dankerlui nooit meer in de basis komt, wat heeft hij dit seizoen al vaak verzaakt. Van van Hintum kan ik het hebben dat die een keer minder speelt, over het algemeen gewoon een betrouwbare kracht geweest dit seizoen.

"inclusief douchende spelers die net gewisseld waren." Vindt dit ook een hele rare opmerking. Bij ons is afgesproken om te wachten met douche tot de trainer zijn woordje gedaan heeft en de spelende elf naar buiten gaan. Je kan toch niet tijdens een bespreking waar erg veel te bespreken valt gaan douche? En dan is het ook nog Eredivisie voetbal.

2 mei 2022 om 12:36

Lijkt mij eigenlijk dat je dit niet hoeft af te spreken? Als je een beetje fatsoen hebt wacht je eerste de bespreking af en gaat daarna douchen.

2 mei 2022 om 12:38

Dat is precies waar! Het is geen gezicht als er mensen doorheen lopen en de douche er tussen door hoort. Gewoon 12 minuten wachten.

Buijs heeft het, naar omstandigheden, gewoon prima gedaan bij FC Groningen. Meermaals de play-offs gehaald en, op dit seizoen na, weinig tegengoals. In zijn debuutseizoen FC Groningen vanaf de laatste plaats naar de play-pdf’s gecoacht. Echter, ik betwijfel of clubs in de rij zullen staan voor hem. Zijn gedrag langs de lijn is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven. Het zegt al genoeg dat hij de eerste coach ooit is die geschorst is op basis van gele kaarten..

Hij kan altijd nog naar atletico Madrid gaan als assistent, 2 tikkende tijdbommen langs de lijn mooi man 😀

Buijs heeft het helemaal niet prima gedaan, dat domme geschreeuw de hele tijd, opstellingen die wekelijks veranderen, aanvallend voetbal promoten en dan elke wedstrijd met 5 man achterin gaat beginnen om dan in de 2e helft de achterstand proberen op te poetsen. Nee Buijs bakt er gewoon helemaal niks meer van. Hij blijft Dankerlui opstellen terwijl die al maanden een verschrikking is in de verdediging, hij zet van Hintum in het centrum, zet El Hankouri ook als back en een week later weer als aanvaller. Hoe kan je dan in godsnaam een team creëren dat ingespeeld is? Het seizoen is bjina ten einde en ze spelen alsof ze voor de eerste keer met elkaar spelen. Ben blij dat we volgend seizoen een nieuwe trainer hebben. Bedankt voor je inzet Buijs

Die Buijs is momenteel echt de weg kwijt. Nog maar drie wedstrijden en dan is het klaar met die egotripper.

Opvallend om te zien dat redelijk wat mensen Buijs een goede aanstelling vonden, en na een minder handige start toch wel resultaten begon te halen. Je kan vinden van Buijs wat je wilt, maar met dit materiaal staat hij gewoon keurig op een 8e plaats. Dit Groningen qua materiaal is echt geen top-6 hoor.

De titel vermeldt dat van Hintum clasht met Buijs. Een hele smeuige titel, maar van een clash was totaal geen sprake.

Het lijkt erop dat van Hintum deze beslissing zonder morren heeft geaccepteerd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
10.RKC Waalwijk38-11
11.NEC38-14
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. de LeeuwAanvaller325
R. PostemaAanvaller324
J. Strand LarsenAanvaller3214
C. NgongeAanvaller317
A. MortensenAanvaller20
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

9 fans
Verdediger, 35 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren