Van Basten: ‘Cruijff tegenspreken deed ik niet snel, maar dit ging te ver'

Dinsdag, 26 april 2022 om 08:11Tom Rofekamp • Laatste update: 08:10

Marco van Basten bewaart warme herinneringen aan Johan Cruijff. Bij Rondo wordt uitgebreid stilgestaan bij de legendarische nummer veertien, die maandag zijn 75ste verjaardag zou vieren. Van Basten krijgt uitgebreid het woord en heeft vrijwel niets anders dan lovende woorden over voor Cruijff, maar haalt wel een zeldzaam moment aan waarin deze het volgens de analist níét bij het rechte eind had.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door daviddein)

Man met een groot Ajax hart. Dit geeft dat wat mij betreft het beste weer. Gewoon op een training van nederlands elftal eisen stellen zodat hij weet dat het goed gaat komen. Zo jammer dat hij niet meer onder ons is😥

Cruyff heeft in zekere mate toch gewoon gelijk. Je kan je wensen alvast uiten en zorgen dat er een selectie klaar staat wanneer je aan de baan begint. Dat doen heel veel trainers die in de zomer instromen. Ik snap het bezwaar van Marco daarom niet zo, maar ik heb de uitzending niet gezien en misschien had hij meer gedetailleerde redenen.

26 april 2022 om 08:21

Lijkt me idd niet gek dat je het eea al uitspreekt zodat een TD al voorwerk kan regelen.

26 april 2022 om 08:57

Nee dat kan niet. Je kan niet zonder dat je ook maar 1 dag met die spelers hebt gewerkt al zeggen wie er weg moeten en wie er bij moeten komen. Zoals hij zelf ook zei…..ik was nog met oranje bezig. Je hebt die spelers nog niet eens ontmoet zeg. Dan kan je daar niet over beslissen

26 april 2022 om 10:23

Tuurlijk wel. Je hebt toch TV en kan al zien welke spelers je écht niet goed genoeg vindt?

26 april 2022 om 10:31

Vanuit ethisch vlak absoluut mee eens, maar aan de andere kant, het betreft een sport waarbij heel veel geld in om gaat, de belangen mega groot zijn en de druk voor een trainer groot is. Ik snap dan wel dat je al bezig bent om te zorgen dat er al zoveel mogelijk geregeld is voordat je aan de klus begint. Ik kan me niet voorstellen dat Ten Hag niet al voorzichtig bezig is met de plannen van komend jaar. Niks ten nadele van Ten Hag, maar op het moment dat je weet dat je iets anders gaat doen, ga je er toch al mee bezig. Bewust of onbewust.

Ook twee mensen die een goede band hebben mogen het wel eens met elkaar oneens zijn. Dat hoort er bij. Voor mij is dat juist beter dan oneindige ja-knikkerij waar je niks aan hebt.

Van Basten kon dat seizoen starten met het trio Sulejmani Huntelaar Suarez, dus zoveel had hij ook niet te eisen.

ik vond het een schitterende uitzending. Een van de allergrootste ooit, en zonder twijfel de meest invloedrijke ooit. Zal nooit vergeten worden.

Het begin van de uitzending van Rondo was schitterend. De beelden van Cruyff en de verhalen van Van Basten. Van Halst kreeg er een brok van in de keel en vochtige oogjes. Ik ook trouwens, echt mooi.

25 april 2022 om 22:01

Hier ook echt genoten!

25 april 2022 om 22:09

Thnx voor de tip! Wil ook kijken.
Ben niet in de eu nu, kan ik het dan wel op mijn ipad gewoon zien?

26 april 2022 om 10:08

Salerno, als ik het goed heb, plaatst Ziggo Rondo altijd de gehele uitzending op Youtube, 2 dagen later. Dus morgen (27e) in dit geval

26 april 2022 om 20:24

Thnx! Morgen proberen! 👌

25 april 2022 om 22:28

Rondo is sowieso een veel leuker en interessanter programma dan VI... ja de kijkcijfers zijn waarschijnlijk veel lager omdat het niet een open zender is maar toch..

25 april 2022 om 22:43

Rondo is dan ook een echte voetbal show met echte voetballers als analisten, VI is de PowNews of roddelpraat onder voetbal shows.

26 april 2022 om 10:42

Ik denk dat je niet helemaal gelijk hebt. VI probeert nog enigszins nuance aan te brengen, of je het ermee eens bent of niet. Pownews is puur confrontatie om te shockeren en Roddelpraat is het snellere Boulevard, onderbouwd met feiten. Maar niet van het niveau VI.

De 2 grootste voetballers die Nederland ooit gekend heeft.
Beiden ons zo bizar veel gegeven, terwijl een op zijn 28ste al zijn laatste professionele pot heeft gespeeld. Eeuwig zonde!

26 april 2022 om 08:20

Van Hanegem en gullit mogen naar mijn mening ook wel redelijk aan het rijtje toegevoegd worden.

26 april 2022 om 09:26

Arjen Robben wat mij betreft ook.

26 april 2022 om 10:13

dit nodigt uit voor een rijtje:
1 Cruijff
2 Bergkamp
3 Van Hanegem
4 van Basten
5 van Persie
Klein reservelijstje; Lenstra en Neeskens, Gullit, Seedorf, van der Vaart

26 april 2022 om 10:39

van basten en cruif mogen van mij wel op eenzame hoogte hoor.

26 april 2022 om 11:08

Van Persie en van der Vaart zijn iconen, maar naar mijn mening horen die er echt niet in thuis hoor. Dan kun je van Nistelrooy en Sneijder er ook wel inzetten:
1. Cruijff
2. Van Basten
3. Gullit
4. Robben
5. Van Hangemen

Reservelijstje: Seedorf, Neeskens, Rijkaard, Koeman, vd Sar

26 april 2022 om 18:37

1 Cruyff
2 Van Hanegem
3 Van Basten
4 Robben
5 Bergkamp

26 april 2022 om 20:26

Mijn rijtje net zo.

Cruyff en basten op 1 en 2

Dan kan je verder discussiëren wie verder op welke plekken mogen.

Ik denk dat er zowiezo heel weinig mensen waren die Cruijff tegenspreken. Cruijff was simpelweg de beste en hij had veel invloed en die invloed gebruikte hij ook. Jan van Beveren sprak Cruijff wel tegen. Daardoor werd hij niet meer opgesteld, Cruijff wilde liever een andere keeper op het WK van 1974. Met Jan van Beveren de beste Nederlandse Keeper die we ooit hebben gehad zouden we 2 keer wereldkampioen zijn geworden. Die had die bal van Gerd Muller gewoon gepakt. Dat vind ik een van de smetjes op het leven en de carrière van Cruijff. De Keuze om Jan van Beveren niet op te stellen want laten we eerlijk zijn. Rinus Michels in 74 en Happel in 78 maakten de opstelling niet

25 april 2022 om 22:09

78 zat Cruijff in Barcelona volgens mij

25 april 2022 om 22:15

Klopt. Hij is toen niet mee gegaan door die inbraak in zijn huis is Barcelona meen ik me te herinneren toch?

25 april 2022 om 22:21

Ze zeiden dat die niet mocht ivm het zwembad verhaal van 74 toch?

26 april 2022 om 10:16

Cruijff heeft in 2008 zelf gezegd dat hij tijdens de mislukte roofoverval gewaarschuwd was dat als hij naar het WK ging, de overvallers achter zijn gezin aan zouden gaan. Staat op Youtube, hij zegt het zelf.

De beste Ajacied én Feyenoorder ever!
Rust zacht daarboven, Johan! 💖
Wat mis ik deze lieve, scherpe, unieke man! 😔

25 april 2022 om 22:22

Persoonlijk vind ik Cruijff geen Feyenoorder. Hij is naar de kuip gekomen puur om wraak te nemen op Ajax omdat hij niet het contract kreeg wat hij wilde. Coen Moulijn vind ik de beste Feyenoorder ooit

25 april 2022 om 22:32

Ik neem aan dat het sarcasme was.

Zoals vele voetballiefhebbers vind ik dat het overlijden JC enorme gemis ook na 5 jaar na data. JC en bij Maradona heb je het gevoel dat ze zekere zin onsterfelijk zijn. Zoals Johan ook dat zei. Johan Cruyff is een mythe. 1 van de allerbeste ooit. Ik durf te zeggen als Cruyff in de tijd van Messi en ronaldo had geleefd dan had hij net zoals gouden bal gewonnen als Leo. En als hij niet tegengewerkt werd door Michels was Oranje in 90 wk en cruyff beste coach ooit.

25 april 2022 om 22:50

Cruyff verdient alle lof, waar het bij Maradona puur om zijn voetbalkwaliteiten draaide vind ik Cruyff nog onsterfelijker omdat hij voetbal in zijn geheel heeft veranderd. Van speler van Ajax en Barca naar het totaal voetbal en het transformeren van Barca. Zijn carrière stats alleen maken hem onsterfelijk maar alles wat hij daarnaast heeft gedaan is uniek en ik denk dat de Spaanse nationale team niet zo groot zouden zijn zonder hem.

De revolutie die door Cruijf deels is gestart heeft toch zijn vruchten afgeworpen, nadat er geld in het laatje werd gebracht door Frank de Boer door zijn 4 landstitels, hebben ze deels zelf opgeleide spelers en aangekochte spelers die daadwerkelijk een versterking zijn weer deels terug gebracht naar de subtop.

Zonde dat Van Basten en Cruijff kennelijk nooit over die ruzie in 2008 hebben gesproken. Cruijff zou zich namelijk later in een boek in een autobiografie de reden achter die ruzie afvragen of zijn keuze om Van Basten in een wedstrijd tegen Groningen op te stellen, wat achteraf zijn enkelblessure heeft verergerd die hem uiteindelijk zijn carrière heeft gekost.

In 2011 wilde Cruijff Van Basten ook nog vooruitschuiven als directeur voetbalzaken, met een klankbord naast hem. Dat zag Van Basten weer niet zitten waardoor het niet door is gegaan. Dus het is niet alsof Cruijff echt klaar wat met Van Basten na die mot in 2008.

Cruyff het icoon. Eigenlijk van het voetbal dat niet van vandaag is. Voetbal van vandaag is fysiek, spelen om niet te verliezen en met de hedendaagse belangen kan dat ook bijna niet meer anders. Het voetbal van Cruyff was technisch en tactisch. Spelen voor het plezier. Spelen om te winnen. Iconische nostalgie. Cruyff het mens: familieman. Kunnen veel voetballers nog een voorbeeld aan nemen.

Cruijff had altijd gelijk, natuurlijk had Van Basten bij zijn komst naar Ajax al helemaal klaar moeten zijn. Je moet kampioen worden, niet een jaartje gaan bouwen en doorselecteren.

Ik heb Cruijff nooit actief mogen meemaken. Maar zoals ik ook nooit een Pele, of Maradonna of zelfs geen van Hanegem of Keizer heb zien spelen voel ik bij Cruijff wel echt de grootsheid van de voetballer. Wanneer ik nu over Johan spreek kom ook ik superlatieven tekort zoals ik dat bij een Bergkamp of Messi zou hebben.

De docu op het YT kanaal van Ajax is een aanrader. Je ziet bij Cruijff de liefde voor het spelletje zo enorm duidelijk terug. Buiten wat hij voetballend heeft gebracht is hij daarin ook echt ongeëvenaard. Ik kan mij zo goed voorstellen wat een impact het moet hebben gehad om als jonge van Basten of Rijkaard op het veld te staan bij zo een speler.

Het moment dat hij als Technisch Adviseur de gedecideerd de tribune afloopt, het hek naar het veld open maakt en naast trainer Beenhakker op de bank plaats neemt om het even uit te leggen is typerend. Daar komt alleen Johan Cruijff mee weg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
234 fans
Coach, 57 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren