Fraser reageert op vertrek; motief voor plotselinge ontslag Rankovic bekend

Maandag, 25 april 2022 om 12:25Jeroen van Poppel • Laatste update: 12:48

Henk Fraser heeft maandagochtend de pers te woord gestaan naar aanleiding van zijn ontslag als trainer van Sparta Rotterdam. De coach bevestigt de eerdere berichtgeving: zonder zijn assistent Aleksandar Rankovic wilde hij niet meer verder op Het Kasteel. "Op een gegeven moment wordt het een optelsom en dit was voor mij een stap te ver", aldus Fraser tegenover RTV Rijnmond.

Zondag kreeg Fraser te horen dat Rankovic op non-actief gezet zou worden, waarop hij besloot zelf ook zijn biezen te pakken. "Ranko is mijn rechterarm, mijn beste wapen om het alsnog voor elkaar te krijgen om er in te blijven", aldus de coach, die zijn ploeg vier wedstrijden voor het einde op de laatste plek in de Eredivisie achterlaat. "Dat heeft te maken met professionaliteit en is voor mij de reden om te stoppen. Ik kon niet anders in relatie tot Ranko."


De regionale omroep komt met nieuwe informatie over waarom Rankovic plotseling moest vertrekken. De oud-middenvelder staat volgens RTV Rijnmond bekend om zijn dominante houding en heeft de neiging zich negatief uit te laten. Een aantal spelers van Sparta zou zijn beklag hebben gedaan bij technisch directeur Gerard Nijkamp, die zondag als donderslag bij heldere hemel besloot om Rankovic op non-actief te stellen.

Fraser wil het verhaal bevestigen noch ontkennen. "Het is leuk om te zien hoeveel aannames er meteen gedaan worden", aldus Fraser, die per 1 juli begint als trainer van FC Utrecht. De coach lag dit seizoen bij Sparta al eerder in de clinch over het vertrek van technisch directeur Henk van Stee, maar bleef toen ondanks twijfels aan. Fraser is niet kwaad op Nijkamp, die het overnam van Van Stee en nu Rankovic ontslaat. "Wij hebben met zijn tweeën gezeten en ik kan heel goed door één deur met Nijkamp. Het is duidelijk wat zijn standpunt is en ik heb er goed over moeten nadenken. Hij handelt in het belang van de club, dat kan ik alleen maar waarderen en respecteren. Dat dit een slinkse manier is om van mij af te komen? Als hij dat wilde had dat al veel eerder gekund. En ik andersom ook. Dit is een samenloop van omstandigheden, die dingen komen nu bij elkaar. En dan kom je tegenover elkaar te staan en moet je een besluit nemen.”

Maurice Steijn volgt Henk Fraser per direct op als trainer van Sparta Rotterdam, zo meldde RTV Rijnmond maandagochtend. De 48-jarige oefenmeester zou eigenlijk pas vanaf volgend seizoen de honneurs op het Kasteel waarnemen, maar begint door het plotselinge vertrek van Fraser al eerder aan zijn nieuwe dienstverband. Steijn wordt bij Sparta geassisteerd door Nourdin Boukhari en Jeroen Rijsdijk.

De reactie van Nijkamp
Ook Nijkamp verscheen maandag voor de camera om tekst en uitleg te geven. De technisch directeur was niet enorm verrast door het opstappen van Fraser. "Ik wist dat een gevolg kon zijn dat Fraser dan ook op zou stappen, maar dat is niet de intentie geweest", aldus Nijkamp, die tevreden was over het functioneren van de hoofdcoach. "Hem zelf ontslaan is nooit een optie geweest. Wij zagen in hem nog steeds de perfecte hoofdtrainer om ons in de Eredivisie te houden. Er was wat ruis gekomen in de samenstelling van de technische staf en dan moet je een besluit durven nemen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door heinazijn)
25 april 2022 om 13:14

PEC draait echter wel ineens weer beter na de winterstop terwijl Sparta dat allesbehalve doet, spelen ook slechter voetbal dan Fortuna (al hebben die wel een loodzwaar seizoensslot, denk ook niet dat die erin blijven). Sparta zou misschien nog à la Willem II vorig jaar met de schrik kunnen vrijkomen en via de nacompetitie in de Eredivisie blijven, maar ik denk dat ze gewoon gaan degraderen.

Dit was misschien wel een manier van Sparta om alvast van Fraser af te komen. Fraser heeft hier zijn principes en dat wist Sparta. Wellicht dat ze hopen dat Steijn met een schokeffect kan komen, maar het wordt heel moeilijk voor Sparta om uit de degradatiezone te komen

25 april 2022 om 12:35

Dat dacht ik ook, maar Fraser zegt hier zelf dat dat het niet is. Ik vind overigens een hele nette reactie van Fraser, daar is hij echt sterk in. Respectvol, duidelijk, dicht bij zichzelf.

25 april 2022 om 13:01

Nou ja, dat geneuzel over zijn sterkste wapen tegen degradatie is natuurlijk grote onzin. Rankovic zat er dit hele seizoen al en in die wedstrijden was er ook niets van een 'wapen' te zien. Ik heb het idee dat Fraser best opgelucht is dat er geen degradatie op z'n CV komt.

25 april 2022 om 18:49

For Fraser ook niet verkeerd. Hij heeft zijn baan voor komend seizoen al binnen en op deze manier voorkomt hij dat hij een degradatie met Sparta op zijn CV krijgt en kan hij zonder gezichtsverlies weg.

Het was dus een probleem met de selectie. Ik was al even bang dat Rankovic dickpics had verstuurd

25 april 2022 om 12:37

Als dat laatste het probleem was geweest, had hij over een paar weken wel bij Fc Antwerp aan de slag kunnen gaan

25 april 2022 om 12:38

Waarom zou je dat denken? Wens vader van de gedachte?

25 april 2022 om 13:32

Nee gelukkig niet, maar tegenwoordig zie je steeds meer mensen in verband worden gebracht met sexueel overschrijdend gedrag. Die verhalen schieten als paddestoelen uit de grond

25 april 2022 om 13:41

Als er genoeg paddenstoelen groeien krijg je vanzelf HIV..

Grappig eigenlijk dat Fraser op basis van dit seizoen juist een kans bij Utrecht gaat krijgen. Heeft zijn club naar de laatste plaats en rechtstreekse degradatie geleid en juist na dit seizoen denkt Utrecht heee dat lijkt ons een goede trainer voor onze club!

25 april 2022 om 12:37

Logisch beleid en Utrecht gaan ook niet echt samen.

25 april 2022 om 12:38

Sparta heeft afgelopen zomer haar beste spelers verkocht en er nauwelijks wat voor terug gehaald. Dat schijnt 1 vd oorzaken te zijn. Vorig seizoen is Sparta relatief hoog geëindigd, ik dacht 7e.

25 april 2022 om 12:50

Inderdaad Paul, iedere trainer is afhankelijk van zijn materiaal. Vrij kortzichtig, want hij heeft inderdaad zijn beste spelers niet meer. En er is niks goed voor teruggekomen.

25 april 2022 om 12:56

Maar het is niet zo dat de concurrentie nou echt sterker is. Het spel is natuurlijk wel geleidelijk slechter geworden bij Sparta. Dan kun je niet telkens naar de selectie wijzen.

25 april 2022 om 14:49

Helemaal waar Sir Paul

Harroui, Duarte, Ache, Tavsan, Dervisoglu, om maar een paar namen van de afgelopen seizoenen te noemen. En wat kwam er voor terug? Met Okoye is er alleen een goede keeper voor teruggekomen, de rest is ondermaats vervangen.

25 april 2022 om 12:45

Heb je dan ook gezien waar Fraser mee achter is gelaten? ze hadden een goed team en speelde goed onder Fraser. Het is de fout geweest om geen kwaliteit terug te halen.

25 april 2022 om 12:53

Die hebben echt geen slechter materiaal dan de 5 andere ploegen onderin. Ze spelen echter steeds slechter naarmate het seizoen vorderde. Vooral na de winterstop is het spel echt heel slecht. Dat mag je Fraser en consorten best aanrekenen. Schijnbaar was er gewoon geen geld afgelopen zomer, anders hou je de hand niet op de knip als voorzitter zijnde.

25 april 2022 om 15:12

ik reageerde op "fraser lijd ze naar de degradatie". ik heb niks gezegd over de kwaliteit van andere teams, het punt wat ik duidelijk wil maken is als je met de zelfde trainer 7e word kan het niet zo zijn dat die trainer het nu in een keer zo slecht doet. het is als een kabeltje halen op aliexpress, ja het is goedkoper maar je hoeft niet te verwachten dat je kabeltje van goede kwaliteit is.

25 april 2022 om 12:52

En zo is Rijkaard uit via een Sparta degradatie bij Barca belandt. Fraser is gewoon een goede trainer, geen hele grote topper, maar zeker goed genoeg voor Utrecht.

25 april 2022 om 12:54

Fraser vind ik eigenlijk een doodgewone Eredivisie-coach en die belanden uiteindelijk altijd wel een keer bij een subtopper in die Eredivisie-carrousel. Overigens is Fraser in niets vergelijkbaar met Rijkaard.

25 april 2022 om 13:11

Rijkaard in niets vergelijkbaar met Fraser is echt totale nonsense. Rijkaard heeft alleen qua naam de kans bij Barcelona gekregen met een behoorlijke vinger in de pap door Cruijff boven hem. Dat hij met spelers als Puyol, Deco, Xavi, Iniesta, Oto'o, Larsson, Giuly, Messi en toen natuurlijk Ronaldinho presteerde zoals hij presteerde is vooral een verdienste van de selectie en de behoorlijke vinger in de pap van Cruijff.

25 april 2022 om 13:17

Je hebt deels wel gelijk Sepp10 dat het geen wereldprestatie was, maar genoeg coaches hebben bewezen dat een goede selectie niet meteen goede resultaten betekent en Rijkaard heeft het gewoon verdienstelijk gedaan bij Barcelona, wat hem later bijvoorbeeld nog dank van Guardiola heeft opgeleverd voor zijn werk bij Barcelona als soort van wegbereider voor het tijdperk van Guardiola.

25 april 2022 om 13:21

Rijkaard was niet de grote man bij Barca. Ten Cate was dat.....en dat hebben meerdere spelers toen ook aangegeven, waaronder Ronaldinho.

25 april 2022 om 13:26

Het was zeker geen wereldprestatie, is uiteindelijk ook gewoon gedegradeerd met Sparta, daarbij in de aanloop naar het Ek2000 niet bijzonder gepresteerd en zat nogal op de schopstoel, ook hij lag er bij de eerste de beste wedstrijd tegen een grote tegenstander direct uit én heeft bij Galatasaray ook helemaal niks bewezen dat hij een goede trainer is.

25 april 2022 om 13:35

Het leek te kloppen maar nu ik er beter over nadenk heb je gelijk want in feite heeft Fraser het beter gedaan bij Sparta dan Rijkaard.

25 april 2022 om 13:58

Mooi dat je dit zo zegt, alleen was het voor mij meer gericht aan Sirius. Wat jij zegt klopt eigenlijk ook, Fraser is gewoon een goede trainer. Dan kan je vaak zijn voetbal afbraakvoetbal noemen, maar heeft Ado behoudt voor degradatie, daarna prima in de Eredivisie gehouden. Heeft met Vitesse de beker gewonnen en werd ontslagen terwijl ze er prima voorstonden voor de play-offs. Daarbij met Sparta ook meer dan prima gepresteerd met Sparta.

Hij past zijn visie aan, aan het materiaal wat hij heeft, dan ontkom je soms niet aan afbraakvoetbal.

25 april 2022 om 14:13

Fraser werd bij Vitesse ontslagen omdat hij daar rampzalig voetbal op de mat bracht en de prestaties steeds harder achteruit gingen. Een beetje zoals bij Sparta nu.

25 april 2022 om 14:28

Sorry hoor, maar uiteindelijk gaat het om resultaat en dat heeft hij bij alle clubs meer dan prima gedaan. Het spel wat we voorgeschoteld krijgen van clubs is ook grotendeels afhankelijk van je spelersmateriaal (zie Rijkaard, degradatie Sparta, CL met Barca). Die selectie van Sparta stelt echt totaal niks voor en is het niet zo gek dat ze onderaan staan.

25 april 2022 om 15:00

In principe heb je een leuke samenvatting over zijn carriere Sepp, alleen sla je over de periode bij Vitesse behoorlijk de plank mis. Hier ben je overigens niet alleen in, want dit gebeurd echt constant omdat men (mensen die niet wekelijks de hele wedstrijd van Vitesse bekijken) alleen lijken te kijken naar de resultaten en dus terugvallen op de beker en de playoffs.

Die beker is natuurlijk een prima resultaat, wat niemand hem afneemt, maar alle tegenstanders zaten mee en daarbij hebben 'we' toen eigenlijk die finale met behoorlijk geluk gewonnen, want AZ was gewoon beter in die finale.

De hele tendens van Fraser bij Vitesse was dat eigenlijk niemand tevreden was met het spel (wat Theroscoe ook al aangeeft). De spelersgroep zelf vond het verschrikkelijk, het publiek vond het verschrikkelijk, de leiding was er niet tevreden mee en de tendens werd steeds negatiever. Daarbij veronderstel je dat hij 'zijn visie aanpast aan het materiaal wat hij heeft', dan moet je echt nog eens de groep onder de loep nemen die hij voor zich kreeg, want Sturing heeft daar na zijn ontslag echt bijzonder wat beters uit gehaald dan Fraser. Hiernaast zijn er natuurlijk ook randzaken, waar je je als supporter aan kan irriteren. Waar Fraser zich uitstekend profileert richting media, door altijd netjes over te komen en eigenlijk vaak inhoudelijk ook niet al te veel te zeggen, en langs de lijn erg netjes over te komen en nooit opgefokt tegen een vierde man te staan te schreeuwen houdt hij wel bepaalde maniertjes (bijvoorbeeld het laten veinzen van blessures) in zijn repertoire. Ik hoop ook van harte dat de KNVB hier wat tegen verzint, want destijds bij Vitesse was dit echt om de thuiswedstrijd het geval, omdat hij gewoon nooit het elftal goed had staan en altijd tactisch verrast leek te zijn door een tegenstander die week in week uit hetzelfde deed.

Al met al gun ik Fraser het beste maar vermoed ik nou niet bepaald dat Utrecht er met hem op vooruit gaat. Mogelijk dat hij zijn kracht van Ado destijds kan terugpakken, waar hij heel verdienstelijke resultaten behaalde met een matige selectie, met voetbal waarvan je niet de sport ging haten, echter heb ik mijn twijfels gezien de hier opvolgende jaren. Want er werd hem natuurlijk wel behoorlijk wat krediet gegeven omdat het 'maar Ado' was, en had hij hier wel goed geidentificeerd waar dit team goed in was met een voorhoede die elkaar goed wist te vinden met de simpele principes van een lange man in het midden (havenaar, Kramer en van Duinen) en twee mannen op de zijkant met een strakke voorzet (schaken, Duplan, Alberg en Kastaneer)

25 april 2022 om 20:08

"Sorry hoor, maar uiteindelijk gaat het om resultaat" - Zie Vitesse.
"en dat heeft hij bij alle clubs meer dan prima gedaan." - Nogmaals, zie Vitesse.

De trainers voor en na Fraser kwamen met beter voetbal en pakten meer punten.

Over dat je afhankelijk bent van jouw materiaal, Marcelo Bielsa liet Leeds United spelen als prime Barcelona. Dan is Fraser alles behalve een Bielsa, maar als je een spelopvatting hebt, dan zie je dat terug in jouw elftal. Peter Bosz heeft dat met zijn elftallen, of het nou Ajax, Leverkusen, Lyon of Heracles was. Fraser heeft dat heel duidelijk met zijn betonvoetbal. En dat die dan een keer per ongeluk de beker heeft gewonnen met Vitesse, top. Niemand die hem daar terug wilt. En Sparta mag dan nog zo slecht zijn, als je steeds slechter en slechter voetbal gaat spelen, dan gaan ze bij elke voetbalclub naar de trainer kijken. Want het is niet alsof hij nu probeert het eerste van de Kozakken Boys in de Eredivisie te houden.

25 april 2022 om 14:11

Daarvoor hadden ze Hake, dus ik denk dat ze bij Utrecht gewoon echt heel weinig opties hadden en dat dit al een tijdje een probleem is voor ze. Verder kan ik ook totaal niet bedenken waarom Fraser een stap omhoog verdient, maar die wordt sowieso vaak onterecht omhoog gepraat. Kan me nog herinneren toen hij de "ideale man" was voor Feyenoord. En later nog zelfs als opvolger van Van Gaal. Nou, bij Utrecht kan je het ook invullen; mogelijk een redelijk begin en redelijk wat resultaatvoetbal en daarna kakt het helemaal in en uiteindelijk vertrekt hij ook daar vanwege een of ander gezeik.

25 april 2022 om 14:14

Er is ooit een trainer gedegradeerd met sparta en vervolgens bij barcelona aangesteld, misschien bewandelen jullie hetzelfde pad wel en is dit Henk Rijkaard😏

25 april 2022 om 15:34

Ik ken nog wel een trainer die dat had gepresteerd. Is niet onaardig uitgepakt... Frank Rijkaard

25 april 2022 om 16:20

Fraser krijgt natuurlijk niet op basis van dit seizoen een kans bij Utrecht maar op z’n prestaties uit het verleden. Heeft het bij al z’n clubs toch wel aardig gedaan.

25 april 2022 om 17:39

Ging Frank Rijkaard niet naar Barcelona nadat hij met Sparta gedegradeerd was? Dan komt Fraser in een mooi rijtje ;-)

Hij krijgt deze kans niet op basis van dit seizoen, maar op basis van de jaren ervoor, waarin hij bij een paar clubs prima werk heeft verricht.

Ik mag die Fraser wel. Duidelijk, imo oprechte gozer. Mooie verdediger ook. Kwam je niet zomaar voorbij. Lukte dat wel zaagde hij degene met een glimlach op t gezicht bij de knieën af. Hoorde een beetje bij Fraser. Ongeremde wil om te winnen. Maar goed voor Henk dat er toen geen VAR was

"ranko is mijn rechterarm, mijn beste wapen om het alsnog voor elkaar te krijgen om er in te blijven" - Wat een onzin. Als hij zo'n enorm wapen was, had je dat het hele seizoen al wel gemerkt. Verbetering zit er simpelweg niet meer in. Ik snap wel dat Sparta het dan probeert met een nieuwe staf in die laatste wedstrijden, maar de manier waarop is natuurlijk niet chique.

25 april 2022 om 13:06

Zou Fraser ook vertrokken zijn als Boukhari ontslagen was? Als ik ooit naar beelden van de Sparta-bank keek, leek het of er meer klik was met Rankovic.

Het lijkt erop dat Sparta in koppeltjes denkt

Echt geen idee wat Nijkamp dacht te bereiken door een assistent-trainer 4(!) wedstrijden voor het einde te ontslaan en te vervangen. Alsof dit ook meer enige invloed zou hebben op de prestaties, belachelijk. Had dan de rust behouden door gewoon met deze staf te gaan en te hopen op een 16e plek. Nu stel je Steijn aan, die de selectie moet leren kennen en voordat zijn speelwijze bekend is bij de spelers is het seizoen allang voorbij. Ik ben er helaas bang voor dat Willem II en Sparta Rotterdam beiden zullen degraderen. Wat echt zonde is want het zijn 2 supermooie clubs, die qua stadion en historie, gewoon bij de middenmoot behoren.

25 april 2022 om 17:41

Er was blijkbaar geklaagd over Rankovic. Dus dan kan je hopen op een snelle boost door hem te ontslaan en iemand neer te zetten waar geen klachten over zijn. Ik weet niet of het verstandig is, heb geen enorm hoge pet op van Steijn. Maar bij de club hebben ze er natuurlijk meer zicht op, wat de verhouding tussen Rankovic en de selectie was.

Dominante houding en heeft de neiging zich negatief uit te laten. Ach gut, er zijn er weer een paar emotioneel gekwetst. De hele selectie kan er geen kut van, Rankovic en Fraser hadden wel nog harder mogen zijn.

25 april 2022 om 17:38

Als de selectie er geen kut van kan, heeft het dan wel zin om als trainer de spelers nog harder aan te pakken? Omdat het "hard aanpakken" tot op heden niet echt zijn vruchten lijkt af te werpen(18e plaats)? Wel met je eens dat dit soort krachttermen altijd erg stoer zijn om binnen de voetballerij te roepen, dus wat dat betreft chapeau💪.

25 april 2022 om 19:46Ik ben echt van mening als het hele elftal voor iedere meter zal strijden dan zal je nooit degraderen. Je ziet/zag het bij Willem 2, Pec Zwolle, Sparta en eigenlijk ook Heerenveen maar die kwamen er uiteindelijk toch boven drijven, het is allemaal zo gezapig en moedeloos. Je zal er geen linkerrijtje meespelen maar handhaven moet echt kunnen. Dan wordt het vechtvoetbal maar dan sta je er wel in volgend jaar.

25 april 2022 om 17:42

Dylan

Ze moeten gewoon nu ingrijpen, Fraser en Rankovic gaan dit niet opeens anders doen en alsnog beter spelen. Dan kan je proberen met een noodgreep op korte termijn een resultaat te halen. Is natuurlijk absoluut geen garantie, maar de rek met deze leiding was er wel uit.

Goede, nuchtere onderbouwing waar vele nog van kunnen leren. Hopelijk voor Sparta kan het een schokeffect opleveren maar ben bang dat het klaar is voor ze. Van Fraser kon je toch ook niet verwachten dat hij deze ploeg op een makkelijke manier op een veilige plek kon loodsen? Sparta heeft de selectie er niet naar.

Het is erg slap van Fraser. Hij is opgestapt omdat hij al een nieuwe baan heeft. Hij zou nooit opgestapt zijn als hij dat niet had.
Dit komt ook mooi uit. Nu krijgt hij geen degradatie op zijn CV.
Ik vind het echt ondankbaar van Fraser. Hij mocht van Sparta assistent zijn bij Oranje. Nu stapt hij laf op omdat zijn assistent is ontslagen.

25 april 2022 om 17:44

Ik vind Fraser juist een duidelijke kerel. Laat niet met zich sollen. Heeft zijn baan bij oranje ingeleverd om naar Utrecht te kunnen.

En als je club je assistent ontslaat, is dat ook een verwijt aan de trainer zelf. Die heeft dan zijn assistent kennelijk niet goed laten functioneren. Dus eer aan jezelf houden. Sparta had ook Steijn al direct klaar staan, dus dit klinkt alsof alles in goed overleg is gegaan.

Neemt Fraser zijn rechterhand Rankovic dan ook mee naar Utrecht?

Slim om een assistent in dit geval Rankovic te ontslaan. Wetende dat Fraser dan ook opstapt. Scheelt wat geld

Het siert de mens natuurlijk als hij loyaal blijft aan zijn collega's. Alleen vraag ik mij toch af of Henk Fraser dit wel doet puur en alleen omdat hij loyaal wilt blijven aan zijn collega. Het liep de laatste weken natuurlijk niet erg lekker bij Sparta en handhaving wordt nog knap lastig. Daarnaast zit Fraser volgend seizoen ook al bij Utrecht dus financieel loopt Fraser nu niet zoveel schade op.

Naar mijn mening had Fraser deze klus gewoon moeten afmaken en na het seizoen zijn afkeur laten blijken over het ontslag van Rankovic (wat naar mijn mening ook een rare beslissing is). Nu is Fraser wel eens waar loyaal naar zijn assistent, maar niet loyaal richting de supporters, selectiespelers en de rest van de club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. AbelsVerdediger330
B. VriendsVerdediger333
V. van CrooijAanvaller335
A. AuassarMiddenvelder323
S. MijnansMiddenvelder303
M. EngelsAanvaller291
T. BeugelsdijkVerdediger250
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

18 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren