Sparta geeft witte rook en haalt Maurice Steijn vroegtijdig binnen

Maandag, 25 april 2022 om 18:36 • Laatste update: 18:44

Maurice Steijn volgt Henk Fraser per direct op als trainer van Sparta Rotterdam, zo maakt de club bekend via de officiële kanalen. De 48-jarige oefenmeester zou eigenlijk pas vanaf volgend seizoen de honneurs op het Kasteel waarnemen, maar begint door het plotselinge vertrek van Fraser al eerder aan zijn nieuwe dienstverband. Steijn wordt bij Sparta geassisteerd door Nourdin Boukhari en Jeroen Rijsdijk en zal dinsdag voor het eerst de training leiden.

Fraser maakte zondag bekend dat hij per direct vertrok bij Sparta. De trainer heeft zijn functie neergelegd uit onvrede over de maatregel van de directie om assistent-trainer Aleksandar Rankovic te vervangen voor de slotfase van het seizoen. Sparta deed die ingreep om een impuls te geven aan de trainersstaf in de laatste weken van het seizoen, waarin tegen degradatie wordt gevochten. Uit solidariteit vetrok Fraser vervolgens zelf, zo meldden De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Technisch directeur Gerard Nijkamp schakelde snel. "Na de mededeling van Henk Fraser dat hij vertrekt hebben we uiteraard ook contact gehad met Maurice Steijn", reageerde hij. "Uit die gesprekken bleek dat hij de verantwoordelijkheid wil nemen en bereid is om er met de spelers en staf er alles aan te doen om Sparta in de Eredivisie te houden. Als club zijn we blij dat hij bereid is om niet per 1 juli te starten, maar ons nu al wil helpen. Het is tekenend voor het karakter dat hij niet voor de veilige weg kiest en nu ook deze doelstelling wil realiseren.”

Steijn bereikte in februari al een akkoord met Sparta over een tweejarig contract voor de functie van hoofdtrainer, maar gaat door het plotselinge vertrek van Fraser dus al eerder aan de slag bij de Kasteelclub. Steijn was eerder coach van VVV-Venlo, Al-Wahda en NAC Breda. Sparta is momenteel hekkensluiter in de Eredivisie en het is dan ook de vraag of Steijn volgend seizoen actief is op het hoogste niveau.

Steijn speelde zelf in het betaalde voetbal voor ADO Den Haag en NAC Breda. Bij de club uit zijn geboortestad begon Steijn ook zijn trainersloopbaan, eerst als assistent bij ADO en via de jeugdopleiding en een interimperiode werd hij eindverantwoordelijk voor het eerste elftal in de periode van 2011 tot 2014. Vanaf 2014 tot 2019 werkte Maurice Steijn als hoofdtrainer bij VVV, waarmee hij in 2017 kampioen werd van de Keuken Kampioen Divisie. In datzelfde jaar ontving hij ook de Gouden Stier voor beste trainer en de Rinus Michels Award. Na twee succesvolle Eredivisie-jaren in Venlo vertrok hij voor een buitenlands avontuur naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij bij Al-Wahda de opvolger was van Henk ten Cate. Vorig seizoen was hij kortstondig trainer van NAC, waar hij vanwege bedreigingen vertrok.

Het was al bekend dat Fraser bezig was aan zijn laatste seizoen op Het Kasteel, want in de zomer gaat hij aan de slag bij FC Utrecht. In de slotweken van het seizoen wilde hij Sparta behoeden voor degradatie. In een eerder stadium lag hij al in de clinch met de clubleiding: na het vertrek van technisch directeur Henk van Stee door een intern conflict met algemeen directeur Manfred Laros overwoog Fraser te vertrekken, maar uit solidariteit met de spelersgroep bleef hij aan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door thekro)

Leuke sympahtieke trainer die het altijd aardig heeft gedaan bij Vvv.
Hoop dat hij Sparta erin kan houden, prachtige club en dito stadion!

25 april 2022 om 09:37

Prima trainer idd maar ik betwijfel of hij wel wat van dit Sparta kan maken. Ik hoop dat ze degradatie ontlopen maar met deze selectie heb ik er een hard hoofd in

25 april 2022 om 10:27

Steijn kan het niet fout doen de komende wedstrijden. Die stapt in een zinkend schip in. Heeft zich wel bewezen bij ado en vvv, clubs van (ongeveer) hetzelfde kaliber. Mocht Sparta degraderen dan zijn ze bij Steijn in goede handen lijkt me

25 april 2022 om 10:33

Dat ben ik zeker met je eens maar Sparta moet dan na dit seizoen wel de bezem door de selectie halen. Als ze degraderen zie ik ze niet zomaar weer proveren met dit materiaal. Ik zou het wel enorm jammer vinden want Sparta is een prachtige traditieclub en de derby tegen Feyenoord is altijd een leuke om naar uit te kijken

25 april 2022 om 21:00

Ik betwijfel of jij zelf iets van dit Sparta kan maken Japie.

25 april 2022 om 10:51

"leuke sympahtieke trainer"

Ik kan me toch nog wel wat akkefietjes herinneren. Sympathiek is niet het eerste wat bij me opkomt.

Geen idee verder of hij een "impacttrainer" is. Hij moet nu direct presteren. Wordt lastig, nu andere ploegen punten pakken en weer wat vertrouwen hebben.

25 april 2022 om 19:03

Sympathiek. Bij nac was die zo arrogant. Gelukkig zit die daar niet meer

25 april 2022 om 20:11

Leuke aardige man.....denken ze bij NAC heel anders over....

25 april 2022 om 20:20

Ik denk dat een man zoals Ton Lokhoff veel van Steijn zal vinden, sympathiek zal echter niet een van de kwalificaties zijn,

Is dat nou verstandig? Is hij straks verantwoordelijk voor degradatie. Dit had hij natuurlijk nooit zien aankomen bij zijn aanstelling.

25 april 2022 om 09:00

Denk dat het niet veel uitmaakt. Ze zijn erin terecht gekomen onder Fraser en een voordeel is dat hij eerder met de selectie aan de slag kan en nog beter weet wat hij erbij wil hebben en wie niet meer.

25 april 2022 om 09:01

Nou kan hij zichzelf de schuld geven als Sparta faalt, win-win

25 april 2022 om 11:20

Maakt dan toch niet uit? Als hij het niet zag aankomen had hij denk ook niet ingestapt om Sparta te coachen in de kkd. Nu kan hij dan nog lekker weglopen met een ontslagvergoeding mocht hij verantwoordelijk worden gehouden.

''plotselinge vertrek van Fraser'' moet omgedraaid worden naar het plotselinge ontslaan van de assistent. Fraser is hier solidair naar zijn staf en vriend. Ik had hetzelfde gedaan.

25 april 2022 om 09:04

Komt er nog steeds op neer dat Fraser plotseling is vertrokken

25 april 2022 om 09:07

Inderdaad hij is vertrokken.... of blijft hij wel aan als assistent :-)

25 april 2022 om 09:40

Het is wel duidelijk dat Sparta er alles aan heeft gedaan om Fraser weg te krijgen. Ook het feit dat Steijn binnen een dag (vervroegd) is aangesteld vind ik bijzonder. Het lijkt mij dat Sparta al rekening hield met het mogelijk opstappen van Fraser en dat het Steijn al eerder gepolst heeft om vervroegd in te stappen. Sparta heeft nu een manier gevonden om dit zo goedkoop mogelijk voor elkaar te krijgen.

De mensen die aan het begin van het seizoen een betere/grotere selectie neer wilde zetten zijn nu allemaal weg en de mensen die dus echt verantwoordelijk zijn voor deze matige selectie zitten er nog. Vind Sparta een mooie club, maar eigenlijk zou degradatie verdiende loon zijn voor de nog aanwezige bestuursleden en directeuren.

Jammer dat Steijn hieraan mee werkt maar het lijkt wel erg snel geregeld. Een assistent eruit gooien zonder goedkeuring van de trainer is erg apart. Fraser heeft zijn best gedaan en had al eerder de handdoek kunnen gooien. Dat dit de druppel was begrijp ik wel.

Fraser ziet degradatie aankomen en ziet excuus om te vertrekken voor het eind.

25 april 2022 om 09:24

Dat zag hij begin van het seizoen al toen de beste spelers weggingen en er niks tot weinig mogelijk was om terug te halen. Toen is hij wel gebleven. Als dan je assistent eruit word gegooid zonder jou goedkeuring, wat toch eigenlijk de verantwoordelijkheid is van de trainer, dan kan je toch niet anders dan loyaal zijn en weggaan.

25 april 2022 om 10:53

Nee joh, hij is juist gebleven ondanks dat het duidelijk was dat het allemaal heel lastig was, ook bestuurlijk. Zo'n assistent ontslaan is echt raar. Er zit een hoofdtrainer boven, dus door het ontslaan van de assistent zeg je ook dat de hoofdtrainer zijn werk niet aan kon. Alleen dan laf, niet hardop. Vreemd.

Fraser was allang klaar daar. Zijn interviews waren ook heel slecht de laatste maanden. Dat gaf mij geen vertrouwen dat het nog goed ging komen. Dus dit kan nog wel eens goed uitpakken. Thuiswedstrijd tegen Pec is wel cruciaal.

Beetje smerige truc om van Fraser af te komen zonder ontslagvergoeding te betalen. Iedereen weet hoe Fraser in elkaar steekt en weet dat hij zijn assistent loyaal zal blijven. Zou mij niets verbazen als Maurice al klaar stond. Ik wens Sparta veel succes met Steijn, in Breda heeft hij het toch niet al te best gedaan met een Haagse kliek die hij na Ado mee heeft genomen.

4 wedstrijden voor het einde ga je een hulptrainer ontslaan om iets te creëren ja ja die wisten allang dat Fraser en de hulptrainer beide naar de FC Gaan dus ze dachten dan slaan we 2 vliegen in een klap , alsof aparte nu ineens beter gaat voetballen .

Mooie club hoor dat Sparta. Dit is was natuurlijk al een tijdje bekonkeld. Men moet geweten hebben dat het op non-actief zetten van Rankovic Fraser zou doen vertrekken. Zo ga je dus om met mensen die de club veel hebben gebracht.

Stein wens ik veel succes toe.
Het wordt een bijna onmogelijke klus.
Een team dat aanvallend speelde omturnen naar een team met 10 man achterin om puntjes te sprokkelen, is gemakkelijker dan een team omturnen om te gaan aanvallen.
Sparta speelde zwaaar verdedigend voetbal waar totaal geen lijn in zat.

Ik hoorde gisterenavond dat Frezer loyaal is aan Rankovic
Ik denk dan loyaal aan 1 man kan
Maar
Niet loyaal aan de TD die hem door dik en dun steunde?
Waar was toen zijn loyaliteit??
Waar is zijn loyaliteit jegens al die spelers? Ze zoeken het zeker maar uit. Of wil hij gewoon niet nog 4 wedstrijden verliezen en herinnerd worden als de trainer die Sparta (weer?) liet
degraderen?
De club is groter dan de speler nog zo een cliche
Niet bij Frezer.
Hij kiest voor een ass istent en niet voor het grotere: de club, voor Sparta
Bah

25 april 2022 om 10:32

Die TD is begin van het seizoen al weggegaan omdat hij alleen maar mocht verkopen. Toen heeft Fraser nog besloten te blijven voor het team, al wist hij dat degradatie erg reëel is met dit team. Dat dan word besloten om zijn assistent eruit te gooien, terwijl Fraser dat niet wil, snap ik dat dat de druppel is. Wat voor nut heeft het ook om een assistent eruit te gooien? Tenzij hij zich intern misschien onmogelijk gemaakt heeft, gaat een andere assistent toch ook niet voor een ommekeer zorgen? Die moet doen wat Fraser hem opdraagt.

25 april 2022 om 14:44

Het bestuur heeft Frezer gewoon veel te lang aangehouden. Er zat nooit lijn in het spel, of je moet - de bal naar voren rossen, het liefst naar die ene speler voorin-
de lijn noemen.
Het bestuur Moest iets doen. Het is niet te vergelijken met Emmen, daar zag je lijn in het spel (en pech). Frezer nu ontslaan is te laat. Maar er moest iets gebeuren. Bovendien lees ik over spelers en Rancovic. Het is niet altijd zo dat met een harde hand regeren beter is.
Spelers gaan verkrampt ballen en heus niet harder rennen en beter hun best doen.
Wat het bestuur gedaan heeft is dus niet onterecht.
Wel hadden ze eerder moeten hebben ingegrepen.
Frezer stelt dat de spelers en de club Sparta minder waard zijn dan waar hij voor gekozen heeft

Hoe mooi zou dat zijn, ADO-Sparta in de nacompetitie. Steijn degradeert met Sparta in 'zijn' Den Haag.

Lijkt me niet goed voor Sparta en Steijn en Sparta. Als Sparta er nu uit vliegt is Steijn al voor komend seizoen aangeschoten wild. Ben bang dat Sparta domweg de minst goede selectie heeft. Alleen als ze zich handhaven kan het goed uitpakken. We zullen zien

Zou Fraser ook opgestapt zijn als Boukhari was ontslagen. Ik had altijd het idee dat als ik naar de Sparta-bank keek , er meer een klik was met Rankovic dan met Boukhari.

Alles voor het welbekende schokeffect. Clubs denken nog altijd dat het werkt om een trainer eruit te werken zo vlak voor het einde en dan met een andere trainer alsnog in de eredivisie te blijven.

25 april 2022 om 19:54

Nouja het werkt ook weleens hoor. Zie bijvoorbeeld nu Burnley in Engeland en ook Leeds doet het beter sinds Bielsa ontslagen is. Newcastle overigens ook, alleen kan je dat denk ik ook toewijden aan de aankopen die ze in de winter hebben gedaan.

Wel fijn voor Sparta dat Steijn zo snel trainer wilt worden.

Deze man deed het bij VVV Venlo altijd wel goed. Een beetje kick en rush voetbal speelden ze altijd. VVV stond verdedigend ook altijd wel goed onder Steijn. Ze zijn onder hem volgens mij ook nooit echt in de problemen gekomen volgens mij. Hopelijk voor Sparta komt nu het zo genoemde 'schok effect'. Je ziet toch dat dit effect regelmatig plaatsvind, alleen vaak maar voor korte duur is. Nou is dat nu precies wat Sparta nodig heeft in die laatste 4 wedstrijden.

Ik heb zelf geen voorkeur wie in de eredivisie blijft, maar ik ga wel vol interesse deze strijd volgen de komende weken.

'witte rook'
Jeeeeeeeeeeesssussssssssssss clickbaitzone. Doe toch eens een normale headline met jullie interesantdoenerij.

Ontopic: mooi hoor die witte rook succes nieuwe trainert!

Misschien tijd dat de directeur afscheid neemt van Sparta. Meneer Laros denkt alleen aan zichzelf. Beetje achterbaks on de assistent eruit te gooien, wetende dat Fraser mee zou gaan.

Ik hoop op Play Offs NAC-Sparta. Nadat Steijn in Breda zo door de supporters is weggejaagd na bedreigingen zou het mooi zijn om daar even zijn gram te halen. Supporters van NAC vinden dat Lokhoff de enige is die NAC kan redden

25 april 2022 om 23:18

Jammer, zo'n reactie. De feiten liggen heel anders. Daar is alleen veel minder aandacht aan gegeven dan aan het in eerste instantie verspreide bericht dat vooral van leugens aan elkaar hing. Dat geldt meestal voor rectificaties, trouwens. Steijn heeft een uitvlucht gezocht en gevonden, dat kwam hem wel goed uit. Wat die man bij NAC heeft afgebroken... Ik heb dat in mijn leven geen enkele trainer in Nederland bij een club zien doen. Medelijden met de prachtige club Sparta....

25 april 2022 om 23:36

Wat zijn dan de feiten? Als NAC was gepromoveerd in plaats van NEC had niemand een probleem gehad met Steijn. In de play offs speelde NAC gewoon uitstekend en schakelde Emmen uit.

26 april 2022 om 07:42

Er waren geen concrete bedreigingen, dat is meermaals bevestigd en daarvoor zijn (veel te laat) ook excuses geweest. Alleen krijgt dat veel minder aandacht.

NAC speelde echt waardeloos (nog steeds overigens), jeugd werd compleet genegeerd en weggejaagd, terwijl we dit jaar wel volop jeugd zien. Ook andere goede spelers vertrokken omdat hij ze geen perspectief bood. In aanloop playoffs ging meneer op vakantie, weigerde te spreken met de nieuw aangestelde TD... En toen er een actie kwam vanuit supporters schreeuwde meneer moord en brand dat hij bedreigd werd, zelfs degenen die op Ibiza in de zon zaten. Walgelijke man.

Fraser heeft toch helemaal gelijk! Als je assistent word ontslagen is het terrecht dat je mee gaat. Deze selectie is gewoon niet goed genoeg voor de eredivisie. Persoonlijk vind ik fraser trouwens een goede trainer en prima persoonlijkheid. En dat hij volgend jaar met Utrecht een prima club heeft. Trouwens steijn gaat sparta ook niet redden

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. ThyAanvaller345
V. van CrooijAanvaller335
T. CoremansKeeper30
R. JanseKeeper00
I. KortKeeper00
F. MurreKeeper00
M. OkoyeKeeper300
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

8 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren