‘Hij is niet de best meevoetballende keeper, maar hij houdt ze wel tegen!’

Woensdag, 27 april 2022 om 09:30Tom Rofekamp • Laatste update: 15:41

Edwin Zoetebier ziet een veranderende trend op keepersgebied. De voormalig doelman van onder meer Feyenoord en PSV - momenteel keeperstrainer bij Vitesse - vindt dat de nadruk tegenwoordig te veel ligt op het meevoetballende aspect, in tegenstelling tot het tegenhouden van ballen. Naast de stand van zaken op dit vlak bespreekt verslaggever Mounir Boualin met Zoetebier wie de nummer één van het Nederlands elftal zou moeten zijn, en wat zijn favoriete moment uit zijn carrière was.

Door een voetblessure bij Justin Bijlow - normaliter eerste keus van bondscoach Louis van Gaal - stond Mark Flekken de voorbije interlandperiode onder de lat bij Oranje. Zoetebier kan zich in die keuze vinden, al is hij minder onder de indruk van het niveau dan vroeger. "In mijn tijd kon je uit tien keepers kiezen. Je hebt nu Bijlow, je hebt Flekken, je hebt Jasper Cillessen die het internationaal gewoon goed doen. Ik denk dan toch Flekken. Hij staat op het hoogste plan te spelen in Duitsland." En wat als Bijlow fit zou zijn? "Dan is hij de nummer één."

Zoetebier ziet dat er ten opzichte van 'zijn tijd' een hoop veranderingen hebben plaatsgevonden in wat er verwacht wordt van keepers - veranderingen die de oud-sluitpost graag weer gewijzigd zou zien. "Je wisselde een keeper op het moment dat hij niet goed keept. Niet omdat hij niet goed meevoetbalt. Wij moeten ook meer nadruk gaan leggen op het keepersvak, niet op het meevoetballen." Zoetebier draagt daarbij een voorbeeld uit de Eredivisie aan, die wel binnen 'de oude school' past. "Lars Unnerstall (FC Twente. red.) is niet de best meevoetballende keeper, maar hij houdt ze wel tegen. Daar gaat het om!"

De geboren Volendammer startte onder andere in de gewonnen UEFA Cup-finale van Feyenoord tegen Borussia Dortmund in 2002 (3-2), maar noemt toch een ander moment als hoogtepunt van zijn carrière. "De uitnodiging voor het Nederlands elftal. Ik was keeper van PSV op dat moment en ik kreeg een belletje van (toenmalig bondscoach, red.) Marco van Basten. Als je gekozen wordt voor je land, dat is toch het mooiste wat er is?" Op de verbijstering van Boualin over het 'vergeten' van de UEFA Cup-winst heeft Zoetebier een helder antwoord: "Het hoogst haalbare is de Champions League winnen. Het hoogst haalbare is het Nederlands elftal. Maar oké, de UEFA Cup-winst staat gelijk", besluit hij glimlachend.
Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door sirius)

Nog niet zo lang geleden hadden we Van der Sar, Hesp, De Goey. Deze drie waren de minst gepasseerde doelman en van hun competitie in hetzelfde seizoen. (Serie A a Juventus, Primera Division - Barcelona en Premier League - Chelsea) Westerveld speelde bij Liverpool. Vier internationale keepers om uit te kiezen. Nu is het veel en veel kariger.

25 april 2022 om 15:52

Cillessen, Stekelenburg en Bijlow zijn alle 3 maar heel weinig gepasseerd dit seizoen

25 april 2022 om 20:05

Dat klopt als een bus
Je hebt er alleen weinig aan

25 april 2022 om 16:45

Dat geld natuurlijk voor meerdere posities in het elftal. Het Nederlandse voetbal is de afgelopen jaren gewoon keihard achteruit gegaan als je ziet hoe weinig absolute toppers je kunt selecteren voor Oranje.

25 april 2022 om 22:24

Virgil, De Vrij, De Ligt, Frenkie, Wijnaldum, verschrikkelijk.

26 april 2022 om 10:06

3 cv's, een cm en een iets, weet nou niet precies waar wijnaldum staat aan gezien hij niet speelt

25 april 2022 om 17:50

Alaves Liverpool is toch al weer een tijdje terug hoor. De tijd van goeie keepers stopte zo'n beetje toen Stekelenburg die bal van Kaka eruit tikte. Dat is zelfs al meer dan 10 jaar geleden.

25 april 2022 om 19:15

Ongelooflijk dat dat al weer bijna 12 jaar geleden is he.. Die pot tegen Brazilië herinner ik me als de dag van gisteren, en dat terwijl ik niet bepaald nuchter was toen ik hem keek!

25 april 2022 om 23:45

En dan heeft Hesp niet eens 1 interland gespeeld voor het Nederlands elftal destijds. Vergeet je nog Ronald Waterreus (destijds PSV) en Boschker (Twente) zelf die in die tijd ook wel goeie keepers waren. Niet van het niveau die je nu opnoemt, maar zij zouden in de huidige tijd gewoon eerste keeper zijn. Zelfs Kasper Schmeichel en Joe Hart hadden nog wel bewondering om de traptechniek van Waterreus toen hij onder contract stond bij Manchester City. Refererend naar de podcast van Ben Foster met Schmeichel.

26 april 2022 om 08:15

Als wij met puur nederlandse ogen naar een cassillas of buffon zouden kijken zouden wij hen ook niks vinden wat natuurlijk onzin is. Die hyperventileerden bij iedere terugspeelbal en trapten hem direct weg.
Als je het dan gaat forceren om hen wel te laten doen, dan wordt iedereen super onzeker en ga je de dingen waar je wel goed in bent ook niet meer goed doen als je onzeker bent geworden.

Je bent toch keeper geworden om ballen tegen te houden, keeper komt van to keep = tegenhouden/stoppen van.
We zijn echt doorgeslagen omdat toevallig vooral van der sar zo’n allrounder was.

26 april 2022 om 13:47

Tja, nu is je beste keeper het niveau van de vijfde keuze of iets dergelijks van toen. Het kan verkeren. Ik denk dat Zoetebier wel een punt heeft dat er veel te veel nadruk word gelegd op het meevoetballen en te weinig op het tegenhouden van ballen. Bijna alle doelmannen uit de nieuwere generaties kunnen prima voetballen, maar ballen tegenhouden kunnen ze vaak maar matig. Ze hebben geen bijzondere reflexen en zijn aardig in de 1-tegen-1. Uitkomen op hoge ballen is vaak bijzonder matig. Maar gelukkig kunnen ze wel een pass over vier meter geven...

27 april 2022 om 12:54

Aan de andere kant, je ziet bij De Gea dat het echt een issue begint te worden dat die meevoetballend echt slecht is. Niet meer onbetwistbaar bij United in de zin van dat die veel kritiek krijgt, net aan opgeroepen voor Spanje. Het kan best een probleem zijn voor je team als jouw keeper totaal niet kan ballen. Zelfs bij Arsenal zie je voordeel in een Ramsdale op doel vergeleken met een Leno. Maar, ik ga ook erbij zeggen, het is niet zwart-wit, want Ramsdale is nu een stuk minder in vorm qua het tegenhouden van ballen en dat begint ook aardig irritant te worden. Dus ja, je moet het echt allebei kunnen tegenwoordig. Als er een discrepantie is tussen beide aspecten, dan heb je een probleem, zo lijkt het.

28 april 2022 om 14:56

Dat hangt wel van de speelstijl af. Je hoeft de keeper niet te betrekken in het veldspel. Dat is een keuze die je maakt. Elke keeper kan een bal over een aantal meters passen.

27 april 2022 om 12:51

Gast, dat was 22 jaar geleden. En uiteindelijk werden ze alle vier niet lang daarna vervangen; Van der Sar door Buffon, Hesp door o.a. Bonano, De Goey door Cudicini en Westerveld door o.a. James totdat ze uiteindelijk met Reina kwamen.

Tsja, nou vind ik Unerstall altijd een verkeerd voorbeeld in deze. Ik ben meestal van de 'hoofd taken' in het voetbal (een spits moet scoren, een middenvelder moet passen en een keeper moet ballen stoppen), maar nu is Lars diegene geweest die mij heeft overtuigd van het moevoetballende aspect van de keeper. Begrijp me niet verkeerd, prachtig om te zien dat hij het goed doet bij Twente en achteraf had ik hem liever gehad dan Drommel, maar man... De helft van de reddeingen die hij bij ons maakte, werden vervolgens teniet gedaan door een bal op de stropdas bij de spits van de tegenstander. Zelfs al scoorden ze een keer niet, proefde je de onzekerheid in de verdediging en de frustratie in de aanval.

Iets met koeien en konten, maar achteraf was Mvogo gewoon de beste keuze geweest voor dit seizoen. Geen gekke dingen op die eerste 3 wedstrijden en AZ na, maar deze waren verklaarbaar door ritme, zoals hij zelf ook liet zien na een aantal wedstrijden op rij gekeept te hebben. Een keeper die misschien minder punten voor je pakt dan Unnerstal, maar ook een die er minder weg geeft. Zo lijkt dat voetballende toch wat toe te voegen...

25 april 2022 om 16:41

Unnerstall geeft bij Twente zelden tot nooit punten weg. Misschien weet je dat nog van zijn PSV-tijd, maar bij Twente heeft hij dat buiten de wedstrijd thuis tegen PSV niet gedaan.

25 april 2022 om 22:26

Als je een keeper hebt die niet kan opbouwen, moet je niet met je keeper gaan opbouwen. Die moet hem dan inleveren of lang geven.

26 april 2022 om 13:51

Precies dit. Je past je aan aan de kwaliteiten van het materiaal waarmee je werkt, niet andersom. Bij FC Twente hoeft Unnerstall niet op te bouwen en dan zie je ook gelijk dat hij een puntenpakker is. Dat hij dan een enkele keer per seizoen een minder wedstrijdje keept... ach, dat doet elke doelman. Ik vind het vooral zorgwekkend dat Nederlandse clubs zo slecht scouten op keepers. Een PSV moet makkelijk een betere doelman kunnen vinden. Die hebben gewoon een waardeloze technisch directeur en je mag ook wel naar de keepersscouting kijken als je naar de huidige situatie kijkt. Drommel was er duidelijk nog niet klaar voor en Mvogo is gezien zijn leeftijd uberhaupt te licht.

Een keeper met groot potentieel was Michael Verrips
Maar foute keuzes en geldgewin hebben zijn carrière gefnuikt.
Ik heb er geen compassie mee

25 april 2022 om 18:29

Mee eens, had het goed bij KVM en ineens misbruik maken van de regels, rat.

25 april 2022 om 23:23

Groot potentieel is je reinste nonsens. Bijlow heeft dat wel, maar een zwak gestel lijkt roet in het eten te gooien. Verder is het helaas maar karig.

26 april 2022 om 09:44

Bijlow is gewoon een dertien in een dozijn keeper die alleen omhoog geschreven wordt omdat we in Nederland niets beter hebben. Maar er staat echt geen internationale topclub aan de hekken van de Kuip te rammelen om Bijlow te contracteren. En dat dan nog los van zijn fysieke problemen.

26 april 2022 om 13:54

Verrips? Die wist het bij PSV niet bol te werken, verloor bij FC Twente de strijd van keepers als Brondeel, Stevens en uiteraard Drommel en is na veel omwegen niet eens eerste keuze bij Fortuna Sittard.

Zo lijkt tegenwoordig op die gast van CNN. Dubbelganger of groupie

On. Ja bizarre tijden. Vroeger zoveel goede keepers. Hoe kan het dat niveau zo gezakt is. Wie gaat over de opleiding van keepers in Nederland van de knvb? Er moet toch maatregelen genomen worden

26 april 2022 om 16:25

Anderson Cooper bedoel je? Die heeft verre Nederlandse roots (komt van de Vanderbilt familielijn)

Als ik een zoon zou hebben met beetje lengte en aanleg, dan lekker laten keepen! Snelste weg naar profvoetbal

Een keeper moet ook veel meer geselecteerd worden op uitstraling. Bijlow heeft dat wel. Als ik Cillenssen zie dan denk ik altijd dat hij gaat huilen als ze boe tegen hem zeggen. Keepers zoals Kahn. Van Breukelen. Westerveld hadden die uitstraling wel. PsV heeft ook een aantal van die klasbakken gehad. Daar bleef je wel bij uit de beurt met een corner of hoge bal..Dan had je al een knie in je rug. Dat mis ik echt tegenwoordig bij de meeste keepers.

27 april 2022 om 09:56

"een keeper moet ook veel meer geselecteerd worden op uitstraling."

Edwin van der Sar had totaal geen uitstraling. Maar dat was toch een van de beste keepers van zijn generatie.

Het verval is inderdaad wel redelijk bizar. Op pak 'm beet het EK 2000 had Nederland de eerste keepers van Juventus, Chelsea en Liverpool in de selectie... Twee jaar daarvoor op het WK was de eerste keeper van Barcelona de derde keeper van Oranje... Dan is het nu behoorlijk behelpen.

26 april 2022 om 22:09

Toen had je op alle posities echte wereldspelers. Vergeet niet dat we toen de vice topscoorder van de Primera Division thuis lieten. Wat een luxe!

Jimmy Floyd Hasselbaink werd later ook nog topscorer van de Premier League.
Op het EK 2000 was van Nistelrooy ook nog geblesseerd. Met Bergkamp, Kluivert, Makaay, Peter van Vossen had je al een enorme luxe.

Blijft eeuwig zonde dat we toen verloren met strafschoppen van de Italianen.

27 april 2022 om 10:20

Met de verdediging die bestond uit spelers van Barca, Manu, Rangers en Feyenoord. Wat een tijden waren dat zeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

14 fans
Keeper, 24 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Feyenoord 22 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 16 0 0 0
2019/2020 Feyenoord 7 0 0 0
2018/2019 Feyenoord 16 0 1 0
2017/2018 Feyenoord 3 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Feyenoorder vertrekt na dienstverband van drie maanden naar België

Valentin Cojocaru vertrekt bij SK Dnipro-1 en laat daarmee Oekraïne definitief achter zich. De Roemeense doelman gaat aan de slag bij OH Leuven, op het hoogste niveau in België. Feyenoord ving...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 25 juni
PSV waagt een poging om Jarrad Branthwaite op huurbasis over te nemen van Everton, de voormalige club van algemeen directeur Marcel Brands. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren