OM: Rijgedrag Rai Vloet leidde tot dodelijk ongeval op A4

Donderdag, 21 april 2022 om 15:25Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 15:35

Rai Vloet wordt door justitie verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval, zo blijkt uit de eerste pro-formazitting tegen de voormalig middenvelder van Heracles Almelo. Vloet, tegenwoordig onder contract staand bij FC Astana in Kazachstan, veroorzaakte vorig jaar november een dodelijk ongeluk waarbij de vierjarige Gio uit Zoetermeer om het leven kwam. Vloet krijgt voorlopig zijn rijbewijs ook niet terug.

Donderdagmiddag stond een pro-formazitting over de zaak op de rol bij de rechtbank in Alkmaar. De zitting ging enkel over het vraagstuk of het rijbewijs van Vloet langer ingevorderd blijft. De rechtbank kwam tot de conclusie dat de invordering van het rijbewijs verlengd moet worden, waartegen Vloet zich niet verzette. De middenvelder was niet bij de zitting aanwezig: Vloet bevindt zich momenteel in Kazachstan, waar hij voetbalt. Uit de zitting kon wel de conclusie getrokken worden dat de officier van justitie Vloet gaat vervolgen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval en niet voor doodslag. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

In november vorig jaar veroorzaakte de 26-jarige Vloet een ongeluk op de A4 bij Hoofddorp, waarbij de vierjarige Gio om het leven kwam. Later bleek dat de profvoetballer met twee keer zoveel alcohol als toegestaan achter het stuur zat en tevens ruim tweehonderd kilometer per uur reed. Eerder had Vloet bij zijn toenmalige club Heracles Almelo aangegeven dat hij niet te hard reed en niet teveel alcohol had genuttigd. Zijn rijgedrag was volgens de officier van justitie 'roekeloos en zeer onvoorzichtig', zo bleek donderdag. 'In het belang van de verkeersveiligheid en met het oog op de verdenking' krijgt hij zijn rijbewijs voorlopig niet terug.

Na een korte afwezigheid bij Heracles keerde Vloet enkele weken later terug op het trainingsveld en kwam hij op 15 januari binnen de lijnen voor de club in de uitwedstrijd tegen NEC (0-0). Verschillende supportersgroepen van de club uit Almelo waren verbolgen over de terugkeer van de aanvallende middenvelder en wachtten na het duel de spelersbus op. Na gesprekken met de clubleiding werd geconcludeerd dat de positie van Vloet bij de club onhoudbaar was geworden en hij beter kon vertrekken. Eind maart kondigde FC Astana de komst van Vloet aan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door pendeco)

Eigenlijk toch bizar dat hij nu gewetenloos een transfer heeft gemaakt naar Astana. Zou hij nog een jaartje willen cashen? Omdat hij weet dat hij daarna waarschijnlijk de bak in moet.

21 april 2022 om 15:34

Want ze betalen zo lekker daar wil je zeggen? Je kan ook moeilijk een uitkering nemen en blijven wachten. Dan kost het de maatschappij ook alleen maar geld. Ik begrijp alleen niet waarom het allemaal maar zo lang moet duren.

21 april 2022 om 15:37

Geloof me dat FC Astana betere lonen uitkeert dan Heracles. Akhmetzhan Yessimov is de eigenaar van Astana en zijn vermogen wordt op 500 miljoen euro geschat.

21 april 2022 om 15:43

zo dan. Een verstopt paradijs

21 april 2022 om 17:43

@westend

Omdat er onderzoek gedaan moet worden, iedereen tijd moet krijgen om zijn zaak voor te bereiden, en er overal wachttijden zijn. Bij OM, rechtbank, etc. Heel frustrerend, bij heel veel rechtszaken. Mensen willen er van af maar het duurt lang.

21 april 2022 om 15:41

Gewetenloos, dat is wat jij zegt. Volg je hem bij zijn nieuwe club?? Je kan een transfer maken en er toch mee zitten. En aan de ene kant begrijp ik heel goed dat hij die transfer maakt. Je weet dat je niet oneindig lang kan doorgaan als voetballer. Hij maakt nu gebruik van zijn tijd om nog geld te verdienen met het voetbal. Dus nu het nog kan gwn zo veel mogelijk geld binnenhalen als voetballer. Als hij maar terug komt om ziinn straf uit te zitten. Voor de familie van de familie zal dit wel heel wrang zijn.

21 april 2022 om 15:47

Kan me toch ook niet voorstellen dat Astana hem een paar ton aanbied en met volle verstand weten wat er een paar duizend kilometers verder op is gebeurd? Als hij een contract heeft getekend en wij wordt vervolgens berecht, zullen zij hem dan moeten door betalen? Vindt het allemaal maar laf, flink straffen deze jonge!

21 april 2022 om 15:55

@Deenb, Neem aan dat ze wel iets geregeld hebben. Zelfde als met Promes.

21 april 2022 om 16:09

Je kan ermee zitten, maar er is ook nog zoiets als verantwoordelijkheidsgevoel. Die jongen heeft gewoon glashard staan liegen tegenover club en kijkend Nederland om er zelf beter uit te komen. Ik vind dat vrij ernstig en dan ga je toch aan het karakter en ruggengraat van zo'n jongen twijfelen.

21 april 2022 om 16:14

Als hij ermee zit dan toont hij ballen en komt hij bij elke zitting opdagen ook al is hij daar niet toe verplicht en is het slechts een formaliteit.

21 april 2022 om 16:53

Hij zit er zo erg mee dat hij eerst de hele bende bij elkaar liegt om zijn baan te behouden, en dan te verkassen naar het buitenland om de mogelijke rechtsgang te bemoeilijken.

Hij zal er best nog wel eens aan denken en er spijt van hebben, maar dit is voor mij gewoon een stuk uitschot eerste klas.

21 april 2022 om 18:35

@zekiyech

Hij heeft eerst de boel bij elkaar staan liegen, niets gedaan richting die familie, en hij zit er blijkbaar zo mee dat hij gewoon topsport kan beoefenen. Als ik een kind dood zou rijden zou ik een wrak zijn en echt niet in staat om te voetballen.

Er is werkelijk helemaal niets waar uit blijkt dat zijn geweten hem bezig houdt.

21 april 2022 om 17:38

Ik weet niet of Kazachstan een uitleveringsverdrag heeft met NL, dus of hij de gevangenis in gaat als hij daar zit, vraag ik me ook af. Bijkomend voordeel voor hem is dat hij daar, in ieder geval voorlopig, in alle rust kan voetballen zonder elke dag journalisten achter hem aan etc.

Opsluiten die achterlijke idioot

Ik vind het toch altjd bijzonder dat zulke zaken echt jaren kunnen duren. Dat ettert toch ook maar eindeloos door op deze manier. Had trouwens helemaal gemist dat hij inmiddels in Kazachstan (of all places) speelt

21 april 2022 om 15:37

Dan valt deze zaak nog mee. Ik ken twee situaties waar sprake is van een dodelijk ongeval t.g.v. aanrijding. Allebei drank in het spel, allebei de zaken lopen al meer dan 5 jaar.

21 april 2022 om 15:42

Dan kan je toch bijna niet meer straffen. Het doel van straffen is dat iemand leert van zijn fouten en 'veilig' weer terug kan keren in de maatschappij. 5 jaar laten kan het alweer een totaal nader mens zijn. Dan heeft een gevangenisstraf naar mijn idee ook geen zin meer. Ik ken er twee (zonder dodelijk ongeval) die meteen de rijbewijs kwijt zijn geraakt en een cursus moesten volgen. Met dodelijk ongeval, daar heb je de slachtoffers toch ook alleen maar mee

21 april 2022 om 16:12

Je bent daarin natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren. Sommige ongevallen zijn niet zo makkelijk te onderzoeken, zelfs als er drank in het spel is. Daar zitten ook weer allemaal verschillende consequenties aan verbonden. Dan is het maar net de vraag wat voor advocaat beide partijen hebben, wat voor rechter je hebt, hoe zeker het OM is betreft de zaak en al dat soort dingen. Ik ben het wel met je eens dat zoiets nooit 5 jaar mag duren, maar helaas gebeurt het soms wel.

21 april 2022 om 16:33

Ik vraag me af wat je nog moet onderzoeken. Zowel dat hij had gedronken als gereden was 3 maanden geleden ook al bevestigd. Zelfs door (het management van) Vloet. Hebben we het op deze site ook al ruimschoots over gehad.

21 april 2022 om 15:46

Ja snap dat ook nooit, als toch alles bekend en onderzocht is zou je toch een straf moeten kunnen bepalen en uit moeten kunnen voeren?

Mijn gevoel zegt dat ze in Kazachstan niet echt wakker zullen liggen van een voetballer die zonder geldig rijbewijs de weg op gaat, maar wel goed voor als hij in Nederland weer de weg op zou willen.

21 april 2022 om 16:04

Heel cru, maar het is wat dat betreft toch gewoon een standaard delict waar een standaard straf bij hoort. Rijden onder invloed: gebeurd toch regelmatig. Het enige dat dit verdrietiger maakt, is dat er een dodelijk slachtoffer valt. Wat ik hier boven ook al zei: stel je dat hem pas over 5 jaar berecht en eventueel een gevangenisstraf geeft. Dat voegt dan toch helemaal niks meer toe? Dan berecht je ook alweer een heel ander persoon (lees: ouder, wijzer)

21 april 2022 om 16:12

@westend rijden onder invloed wordt ook heel snel opgelost en gestraft, in zulke gevallen raak je gewoon je rijbewijs kwijt en moet je een cursus volgen. Echter doordat het het nu meerdere partijen betreft wordt de kwestie alleen al een stuk lastiger en met een dodelijk ongeluk al helemaal. Het zou mooi zijn als iemand kort na het begaan van een misdrijf gestraft kon worden maar door de processen die erachter zitten duurt het gewoon erg lang en nu nog langer doordat er heel wat zaken zijn uitgesteld vanwege de coronaperiode.

21 april 2022 om 16:32

We wisten een 3 maanden geleden al dat hij had gereden en gedronken. Ik snap best dat het iets langer duurt als je onderzoek moet doen, maar ook dat hebben we toch (op deze site) al lang en breed bevestigd gekregen. Nu formeel openen rechtzaak (of aanwijzen dat Vloet verdacht is). Zijn we weer een paar maanden verder voor de officiele zaak begint. Duurt het weer even tot de uitspraak zelf. Je bent zo weer een jaar verder. Ik vind het wat dat betreft vrij onnodig om het allemaal maar te vertragen door de bureaucratie.

21 april 2022 om 18:39

@westend

Dat is ook eigenlijk een gek onderdeel van het strafrecht. Het is niet alleen de handeling die van belang is, ook het gevolg. Heel cru gezegd: je kan "geluk" hebben dat er geen slachtoffers vallen, of "pech" dat dat wel gebeurt, terwijl de gepleegde handeling (drinken, te hard rijden) exact hetzelfde is. Maar als de gevolgen erger zijn dan wordt er ook harder gestraft. Eigenlijk is dat inconsequent, maar voor de slachtoffers natuurlijk wel heel wenselijk.

22 april 2022 om 08:37

Ja maar daarom zou het toch niet zolang moeten duren. Ze kunnen het zelfs standaardiseren bij wijze van:

Gedronken + ongeluk + te hard + geen dodelijke slachtoffers = xx jaar
Gedronken + ongeluk + te hard + dodelijk slachtoffer = xx jaar
...
...

En of iemand nou achter het stuur is gekropen omdat hij/zij zoveel zorgen heeft en aan de drank gegaan is of dat ze hebben gedronken omdat ze het gewoon lekker vinden, maakt geen enkel verschil.

Ik snap werkelijk niet wat er dan nog onderzocht moet worden. Echt alles is hier zo klaar als een klontje.

Als speler al heel grillig, veel harde overtredingen. En nu..

21 april 2022 om 15:50

Dat heeft hier toch niks mee te maken. Er zijn vele spelers spijkerhard in het veld en poeslief erbuiten.

nou die krijgt dan max. 4 jaar gevangenis (dood door schuld) of een hele hoge geldboete.

persoonlijk vind ik het belachelijk dat de straf op het besturen en veroorzaken van een ongeluk (en in dit geval nog met dodelijke gevolgen) vrij laag is, dat wist ik niet. Het besturen van een voertuig onder invloed is gewoon zwaar onverantwoordelijk. In feite rij je dan met een dodelijk voorwerp wat je niet goed kan controleren.

maar goed, daar gaat de rechter uitspraak over doen, hoop dat hij het zwaarste dat mogelijk is ten lasten gelegd krijgt. Het vluchten naar kazachstan is ook wel sneaky trouwens, want volgens mij hebben die geen uitleveringsverdrag met nederland.

21 april 2022 om 16:10

Dat is allemaal ter beoordeling van de rechter. Die zal wikken en wegen en bepalen hoe zwaar de feiten wegen.
Naar Kazachstan gaan is overigens niet sneaky, het OM bepaald of een verdachtte reis restricties opgelegd krijgt of niet.

21 april 2022 om 16:26

Ik hoop dan op snel 4 jaar, dan is zijn carrière ook helemaal kapot. Die 4 jaar hebben een behoorlijke impact op het leven van Vloet, want daarmee neem je hem alles af. En dat zou enigszins in de buurt komen van de slachtoffers. Let wel enigszins. Wat een hufter, dronken met 200 km/u rijden. Als ik zou opschrijven wat hij dan verdient dan bestaat de kans dat ik een definitieve ban krijg, maar dat maakt me echt razend kwaad.

21 april 2022 om 17:20

Neen, maar de vraag is of Vloet erop zit te wachten dat je alleen nog maar naar landen als noord korea op vakantie kunt.

21 april 2022 om 18:44

Kan nog wel hoger worden, er zijn verzwarende omstandigheden. Dan kan het ook nog 6 jaar worden.

Vind het wel apart dat hij dus, terwijl er een dergelijk onderzoek loopt, rustig het land kan verlaten, naar een land zonder uitleveringsverdrag en op die manier zijn straf zou kunnen ontlopen (weet niet of hij dat doet, maar het kan maar zo natuurlijk...)

Het is toch van de zotte dat als je ruim 200 kph rijdt en dat in combinatie met (te veel) alcohol op men nog steeds spreekt van het "veroorzaken van een dodelijk ongeval" in plaats van "doodslag".

Als je achter het stuur kruipt terwijl je teveel gezopen hebt EN ook nog eens veel te hard rijdt ben je gewoon een potentieel moordwapen.

Hoog tijd dat de wet wordt aangepast. Daders van deze misdrijven moeten veel harden gestraft worden zodat ze hopelijk wel twee keer nadenken voordat ze achter het stuur kruipen.

21 april 2022 om 18:46

Eens met je eerste en tweede en het eerste deel van de derde alinea, helaas ben ik bang dat de hoop die je uitspreekt in het tweede deel van de derde, ijdele hoop is. Ik kan me niet voorstellen dat een potentiële straf van 20 jaar ineens mensen zal doen besluiten om dit niet te doen, waar een straf van 4 jaar dat niet doet.

Toch gek dat hij niet vervolgd gaat worden voor doodslag. Ik ben geen specialist, maar hij stapt én met alcohol op de auto in, én rijdt vervolgens véél te hard. Je kan toch niet stellen dat hij per ongeluk in die auto belandt is en per ongeluk dat gaspedaal iets te hard heeft in gedrukt..

Het invorderen van zijn rijbewijs is nu verlengd maar ach ja daar heeft hij nu toch geen last van want hij laat zich lekker rondrijden.Belachelijk dat dit wordt gezien als het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Hij heeft 200 km/uur gereden en 2 keer de toegestane hoeveelheid alcoholpromillage gehad. Hier kan je toch niet meer spreken van het veroorzaken van een dodelijk ongeval.De ouders van dit zeer jonge mannetje hebben levenslang door hem gekregen. Als ouders ging ik ook nog een civiel proces aanspannen om hem zo hard maar dan ook zo hard mogelijk te raken, want je weet toch dat je geen 200 km/uur mag rijden en zeker ook niet met te veel drank op.Wanneer gaan ze hier in Nederland hogere straffen voor geven. Invorderen van zijn rijbewijs bij terugkomst in Nederland laten ingaan want dan heeft hij er last van bijv.

Bezopen achter het stuur, 200km rijden, er over liegen tegen je werkgever, schuldig aan de dood van een kind van 4. Lekkere vent deze pipo, die gast denkt dat hij alles kan maken ofzo, omdat hij prof voetballer is en veel geld heeft ontvangen.

Schuldig zijn aan de dood van een ander kan heel tragisch zijn en in een klein hoekje zitten bij een verkeersongeluk, waardoor ik er normaal gesproken niet meteen te hard over wil oordelen, want we maken allemaal wel eens een klein foutje achter het stuur en je zal maar net de pech hebben dat... Echter in dit geval is de situatie behoorlijk anders. Het is een dikke middelvinger naar de liefhebbende van dit kind als hij er makkelijk vanaf komt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Heracles Almelo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Willem II33-25
18.PEC Zwolle27-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. BuckerKeeper
N. BakboordVerdediger
N. FadigaVerdediger
J. HoogmaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

Nederland
10 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren