Club Brugge bindt strijd aan met racisme en plakt 24.000 stickers

Woensdag, 20 april 2022 om 08:50Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:30

Club Brugge gaat alle supporters betrekken bij een nieuwe campagne om racisme uit het Jan Breydelstadion te weren. Aanleiding is een incident met Anderlecht-trainer Vincent Kompany halverwege december. Fans van de Belgische club kunnen binnenkort middels een QR-code melding maken van racisme, waarvoor de club zo'n 24.000 stickers op de stoeltjes in het stadion plakt. "Het is dus niet zo dat elke melding onmiddellijk tot een stadionverbod zal leiden", aldus Bob Madou, CBO bij Club Brugge.

Op 19 december werd het Belgische voetbal opgeschrikt, toen een deel van het thuispubliek zich racistisch uitliet tijdens het treffen tussen Brugge en Anderlecht (2-2). "We zijn hier een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen. Ik ga ontgoocheld naar huis", sprak Kompany na afloop tegen Eleven Sports. De racismerel leidde tot een grootschalig onderzoek, maar krijgt geen verder gevolg. Wel werd een aantal verdachten geïdentificeerd. Om herhaling in de toekomst te voorkomen bindt Blauw-Zwart zelf de strijd aan met zijn eigen supporters.

Brugge gaat middels stickers 24.000 QR-codes op de stoeltjes in het Jan Breydelstadion, wat ertoe moet leiden dat fans in het vervolg melding maken van racistische uitlatingen bij mede-supporters. Door de code te scannen kan meteen het stoelnummer van de persoon in kwestie worden doorgespeeld. "Het gaat om een absolute minderheid die de boel verziekt voor anderen”, meent Madou tegen Het Laatste Nieuws. "Heel wat fans hebben ook al aangegeven dat ze niet langer met dit gedrag geassocieerd willen worden. En zo zien wij het zelf ook. Wie zich racistisch uitlaat, hoort hier niet thuis."

Volgens Madou gaat het er vooral om om fans aan te spreken op hun verantwoordelijkheidsgevoel. "En het hen zo makkelijk mogelijk maken om een melding te maken. Er zijn al heel wat sensibiliseringscampagnes geweest. Maar die bereiken de mensen voor wie ze bedoeld zijn niet altijd. Dit is dus geen campagne, maar eerder een plan van aanpak. We willen nu voornamelijk het groepsgevoel aanspreken om de rotte appels er uit te halen. En we gaan uiteraard ook de mensen die beschuldigd worden horen. Het is dus niet zo dat elke melding onmiddellijk tot een stadionverbod zal leiden."


Poll

Gaat dit werken denk jij?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door svenieman)

Kijk dit is actie ondernemen. Klasse brugge!!!! Hebben met deze actie heel veel respect afgedwongen bij mij en denk ook bij heel europa

20 april 2022 om 13:08

In de bios wordt altijd een telefoonnummer getoond waar je een appje naar kan sturen als er ongeregeldheden/ pratende mensen tijdens de film zijn. Ooit wel eens gebeld? Dat gebeurd toch gewoon nooit?

Leuk initiatief, maar verwacht nooit dat het gaat werken. Sowieso heb je in een vak al een bepaalde cultuur (harde kern, dagjesmensen, familievak). Daar zal zoiets OF niet spelen OF je verraad je maat niet. Dan kan je alleen melden dat het vanaf een bepaald vak komt (van welke vakken: kan je nu ook al voorspellen. Lees: het zal niet het familievak zijn). En dan moet je daar alsnog Stewards of camerabeelden neerzetten, want je mag geen collectieve straf geven/ hebt het individu nodig.

Dus het lijkt me meer een statement voor de buhne. Of een signaal richting de supporters. Inhoudelijk denk ik niet dat het iets gaat veranderen.

20 april 2022 om 09:33

Ik weet niet precies welke supportersgroepen waar zitten, maar het lijkt me sterk dat de harde kern aan de lange zijde achter de trainers zit eerlijk gezegd.

20 april 2022 om 10:00

Ik weet het bij Brugge ook niet, maar als ik naar Feyenoord kijk kan je het met je neus aanwijzen wie/ wat/ waar. Waar komt het vuurwerk vandaan, waar wordt op de trappen gestaan. Selectieve verontwaardiging; want je weet dondersgoed waar het precies vandaan komt, en we zijn elke keer weer verbaasd. Dat zou bij Brugge niet anders zijn. Grootste deel zit daar met een seizoenskaart. Dat zijn gewoon steeds dezelfde (type) mensen in de vakken.

20 april 2022 om 10:22

Daarnaast heb je in veel stadions, zeker op de wat fanatiekere tribunes, supporters die niet per se op hun 'eigen' plaats zitten omdat het daar altijd wat drukker is dan op andere vakken. Het kan dan dus ook zomaar voorkomen dat je melding maakt van iemand die naast je staat (en racistische uitlatingen doet), maar dat diegene niet echt de persoon is die bij die stoel hoort.

Ja goed plan zeg! Mijn hemel...:s

Hoe gaan ze om met valse meldingen dan? In een stadion kan het zomaar voorkomen dat iemand voor de lol even zo'n QR-code scant.

En wat als zo'n figuur ziet dat iemand "zijn" QR-code aan het scannen is...?

Wie bepaald of hetgeen wat een persoon zegt echt racistisch is?

Ik zie nog wel wat uitdagingen.

20 april 2022 om 09:58

Ik denk dat in die vakken de stickers ook zo weer weg zijn

20 april 2022 om 10:07

haha ja nou inderdaad, nog een dingetje wat op het lijstje erbij kan.

20 april 2022 om 16:31

Svenieman

Dus er is een initiatief om racisme tegen te gaan. Want dat racisme, vooral in stadions waar mensen zich anoniem wanen en menen een vrijbrief te hebben, een probleem is en aangepakt moet worden daar zijn de meeste mensen het wel mee eens. Maar waarom krijgen we dan opeens weer van die reacties met zoveel beren op de weg?

Hét grote probleem met racisme en spreekkoren is dat het zo enorm lastig is om dat aan te pakken, omdat het om groepen gaat en je maar lastig individuen kunt identificeren. Dus dan is de massa de dekmantel voor walgelijk gedrag. En dan komt er een oplossing voor wat ervoor kan zorgen dat je toch dit soort nare sujetten en ander stukken crapuul toch aangepakt zouden kunnen worden en dan zijn er weer allerhande bezwaren? Laten we gewoon samen met zijn allen optrekken tegen racisme! We zijn daar allemaal tegen? Toch?? Nou dan!

Het is apart dat dit nodig is, voornamelijk omdat de Brugge welgeteld 10 spelers heeft met een donkergetinte huidskleur (nsoki, Maouassa, Mata, Odoi, Balanta, Mbamba, Otasowie, Izquierdo, Nusa, en Buchanan). Zoals Van der Gijp zegt, ze doen het meer om de spelers en trainer uit de wedstrijd te halen, maar hoe dom kun je zijn om te discrimineren op basis van huidskleur. Dacht dat Brugge altijd wel een keurige club was, maar dat dit soort acties nodig zijn om die idioten uit de vak te halen, bizar.

Het is een nobel streven, maar helaas zie ik het niet werken. De supporters die zich gedragen, hoef je niet te overtuigen en de supporters die zich doorgaan schuldig maken aan racisme zijn waarschijnlijk niet de netste mensen van de samenleving. Het kan voor hele vervelende scenario's zorgen als je een ander ze erbij laat lappen. Hang gewoon goede camera's op en zorg dat je een supporters-database met pasfoto's hebt zodat je ze zelf op kunt sporen. Ik denk niet dat je die verantwoordelijkheid bij de mede-supporter moet leggen.

20 april 2022 om 13:51

Deels met je eens, maar een groot deel van supporters wanen zich vaak onaantastbaar of anoniem omdat ze zich in een grote gelijkgestemde groep begeven. Je hoopt dat dat deel zich door dit soort maatregelen gaat gedragen, maar ik ben ook bang dat het wishful-thinking is.

20 april 2022 om 14:23

Nou daar zeg je het al "zich in een groot gelijkgestemde groep begeven", dus niemand uit die groep gaat zo'n QR-code scannen.
Wellicht dat een verdwaalde kaartjeskoper in dat vak met alle goede wil van de wereld zo'n code gaat scannen, maar als vervolgens je mobiele telefoon op de middenstip beland en je na de wedstrijd gelijk door kunt naar de tandarts is ook dat snel afgelopen.

20 april 2022 om 16:37

Svenieman

Gezien de hele grote hoeveelheid aan kliklijnen, Polen meldpunten, meldt misdaad anoniem en andere opties om anoniem misstanden en misdrijven te melden heb ik er geen enkele twijfel bij dat dit initiatief juist heel vaak gebruikt zal gaan worden. Alles leuk en wel dat 'gelijkgestemde groep' gebeuren, maar in de praktijk zeggen mensen vaak hele andere dingen dan dat ze feitelijk doen. Je zou versteld staan als je wist hoe vaak mensen achter de rug om klachten indienen of meldingen doen.

21 april 2022 om 08:50

@constant:
Oja dat ben ik eens hoor, het gros van klachten wordt in de samenleving anoniem gedaan.
Maar in dit geval kan dat niet anoniem, omdat je ter plekke de QR-code moet scannen van de persoon die je aan wilt geven. En in een groep van gelijkgestemden zal dit toch als een soort verraad worden gezien, met alle gevolgen van dien.
En in vakken waar één en ander geroepen wordt staat 98% van de mensen vaak door elkaar heen, dus wie hoort nu exact waar te zitten?

0% kans van slagen.

Op zich een goed verzonnen actie. Hopelijk blijft dit goed plakken bij de supporters.

Dit roept alleen niet echt een zero-tolerance beleid af. "als u iets hoort of ziet, laat het ons dan weten!" is nu de boodschap naar supporters. Je zult moeten uitdragen als team/club/samenleving dat bij misdraging er rigoureus zal worden ingegrepen. Het is een voorrecht om in een voetbalstadion je favoriete club in actie te mogen zien. Als je daar niet mee om kan gaan moet het gewoon klaar zijn.

En je moet ook begrijpen als jij in een vak waar een buurman 90 minuten lang de tegenstander loopt uit te maken voor "bruine apen" en daar de hele wedstrijd stilzwijgend naast blijft zitten het ook zo kan zijn dat je er over 2 weken niet meer zit.

Een mooi initiatief waarbij je een soort sociale controle creeert zonder dat de confrontatie hoeft te worden gezocht. Ik heb wel vraagtekens over de inzet. Wanneer is er sprake van racisme of discriminatie? Het is natuurlijk voor eenieder anders. Iemand kan een speler in positieve zin duiden door z’n huidskleur te benoemen, maar dit kan natuurlijk ook (al dan niet terecht) als racistisch worden opgevat, terwijl het niet bedoeld was om die speler te kwetsen. Ik ben benieuwd hoe gebruik en misschien wel misbruik van gemaakt gaat worden. En ook hoe er getoetst wordt als een ‘fan’ wordt gemeld via deze code.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Club Brugge

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
C. De KetelaereMiddenvelder3914
H. VanakenMiddenvelder3911
N. LangAanvaller377
S. MignoletKeeper390
M. RitsMiddenvelder337
R. VormerMiddenvelder295
B. DostAanvaller2612
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

269 fans
Coach, 36 jaar
SeizoenClub
2022- Burnley
2020-2022 Anderlecht
2019-2020 Anderlecht
2008-2019 Manchester City
2008-2008 België O21
Laatste voetbalnieuws

Boskamp haalt fors uit naar trainer: ‘Ik krijg de schijterij van dat zinnetje’

Jan Boskamp heeft in gesprek met Het Belang van Limburg flinke kritiek geuit op het presteren van Vincent Kompany bij Anderlecht. Kompany was drie jaar lang trainer van Anderlecht, voordat hij...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren