Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Letsch speelde met bizarre gedachte: ‘Overwogen om zonder keeper te spelen’

Vitesse speelt dinsdagavond het restant van het gestaakte Eredivisie-duel met Sparta van begin maart. In de zes resterende minuten moet de ploeg van trainer Thomas Letsch een 0-1 achterstand zien weg te poetsen. De Duitse oefenmeester heeft hierdoor even met het idee gespeeld om geen doelman op te stellen.

In de 25ste speelronde ging het vlak voor tijd mis in Arnhem toen een toeschouwer het veld opkwam om de confrontatie te zoeken met Sparta-doelman Maduka Okoye. De sluitpost werd in blessuretijd geraakt door een voorwerp dat werd gegooid vanaf de tribune, waarop scheidsrechter Rob Dieperink besloot om de wedstrijd bij een 0-1 voorsprong voor Sparta te staken.

Vitesse staat hierdoor dinsdagavond voor de lastige opdracht om minimaal een punt over te houden aan het gestaakte duel. “Zes minuten speeltijd is erg interessant”, zegt Letsch tegen De Gelderlander. “Het is voor ons ook allemaal nieuw. We hebben nu een strijdplan ontwikkeld. Spelen zonder keeper heb ik even overwogen, maar dat gaan we niet doen. Dat is geen serieuze optie. Wij zetten in op de winst. We gaan heel Europa over als we in zes minuten Sparta verslaan.”

“Het is voor ons zaak om zo snel mogelijk de bal te heroveren”, vervolgt Letsch. “Wij willen in die zes minuten nog minimaal gelijk spelen.” De trainer van Vitesse had overigens liever gezien dat de KNVB tot een ander besluit was gekomen in plaats van het uitspelen van de resterende minuten. “Mijns inziens had de voetbalbond de hele wedstrijd over moeten laten spelen. Sparta besloot op 4 maart niet meer het veld op te gaan, maar de scheidsrechter achtte de veiligheid gegarandeerd. Het stadion was leeg. Er was helemaal geen reden de boel af te blazen.”

1
2

Zo gek is die gedachte niet. Cruijff heeft heel vaak met die gedachte gelopen. Want als je op balbezit speelt hoef je niet te verdedigen en heb je dus ook geen keeper nodig. Aldus Cruijff

18 april 2022 om 16:16

maar dat het in de praktijk nooit in uitvoering wordt gebracht heeft dan wel een reden. Je wint er immers nauwelijks iets mee, zeker niet ten opzichte van keepers die een klein beetje mee kunnen voetballen

18 april 2022 om 16:37

Tot dat je een kans mist en de bal niet hebt..en het andere team vanaf zijn eigen helft erin jaagt..

18 april 2022 om 16:42

Uiteindelijk was Cruijff ook maar een mens. Ieder mens heeft weleens domme ideeen.

18 april 2022 om 17:08

Het is natuurlijk een misvatting dat Cruijff zonder keeper wilde spelen, hij wilde alleen met een extra veldspeler spelen. Het idee is dat teams als Ajax en Barcelona, die vaak veel balbezit hebben op de helft van de tegenstander, een keeper een andere functie kan hebben naast alleen keepen. Mede hierdoor is Guardiola ook al zovaak op het idee gekomen om keepers diep op het veld te posteren. Zie onze grote vriend Neuer. Spelen zonder keeper slaat nergens op dus leg Cruijff deze woorden dus ook maar niet in de mond.

18 april 2022 om 17:32

En toch was het een idee van Cruijff. Van der gijp heeft dit verteld en hij heeft het van Johan zelf gehoord.

18 april 2022 om 20:36

Toch staan er bij heel veel clubs nu voetballers op doel. In de tijd van Cruijff was de meevoetballende keeper er amper. Kijk bijvoorbeeld naar Ederson, die legt de ballen rustig over 60 meter bij iemand op de stropdas en kan geweldig meevoetballen. Tuurlijk is dit alsnog een keeper. Maar staat er we een voetballer op doel.

18 april 2022 om 19:44

Als je op balbezit speelt scoor je ook niet, en ik ga er van uit dat Cruyff ook niet tevreden was met een punt per wedstrijd

18 april 2022 om 19:55

Cruijff heeft dan ook, anders dan men doet vermoeden, in zijn leven een hele hoop domme dingen gezegd. Een van de beste voetballers aller tijden maar zijn uitspraken worden vreselijk geromantiseerd haha. Als ze gedaan zouden zijn door Ruud Brood komen we niet meer bij.

Zou echt een schande zijn als Vitesse punten overhoudt aan dit duel. Dan profiteren ze gewoon.

18 april 2022 om 16:12

Als Sparta gewoon weer het veld opgelopen was na 20 minuten hadden ze gewoon gewonnen. Op dat moment was het rustig op de tribune (aangezien iedereen al bijna weg was). Profiteren doet niemand bij deze wedstrijd in mijn ogen.

18 april 2022 om 16:32

Ja, en anders profiteert Sparta. Wat is dat nou weer voor sportieve integriteit... Snel in de bus gaan zitten omdat iemand een ommetje maakt over het veld en iemand anders een biertje gooit. Houd toch op zeg, dit soort dingen gebeuren ieder weekend en er wordt vrijwel nooit een wedstrijd definitief voor gestaakt.

Sparta dacht zich er wel even snel laf vanaf te maken. Verwerpelijk gedrag. Ik hoop dat Vitesse nog scoort.

18 april 2022 om 17:06

Heb je nu niet door dat je de omgekeerde wereld beschrijft?

18 april 2022 om 20:19

Heb jij ze allemaal wel op een rijtje in je hoofd? Wat mij betreft wordt vitesse hard gestraft voor deze incidenten. Dit heeft totaal niks met voetbal te maken en moet keihard aangepakt worden.

19 april 2022 om 14:22

Man man man, alsof Sparta hier de partij is die zich heeft misdragen. Als ze het veld nog waren opgegaan zouden ze ook zijn benadeeld, want Vitesse was weer uitgerust en voorbereid voor een aanvalsgolf en Sparta was waarschijnlijk nog onder de de indruk van de gebeurtenissen. In ieder geval meer dan Vitesse. Het is gewoon bizar dat dit hele gebeuren positief kan uitvallen voor Vitesse. Tijdens de wedstrijd leek het er namelijk totaal niet op dat ze nog gingen scoren.

Wat een kwal die Letsch. Hoe haalt hij het in zijn hoofd om dit hele duel opnieuw te willen spelen.

Vitesse is allesbehalve een gemakkelijk scorende ploeg, dus in die 6 minuten zal er weinig gebeuren. Dit laat Sparta echt niet gebeuren...

“mijns inziens had de voetbalbond de hele wedstrijd over moeten laten spelen. Sparta besloot op 4 maart niet meer het veld op te gaan, maar de scheidsrechter achtte de veiligheid gegarandeerd. Het stadion was leeg. Er was helemaal geen reden de boel af te blazen.”

Vind dit maar een achterlijke opmerking van Letsch. Snap dat je dat zegt als je nu naar alle waarschijnlijkheid met 0-1 gaat verliezen maar om na 84 minuten spelen met een 0-1 stand de HELE wedstrijd of uberhaupt een helft opnieuw te spelen gaat nergens over.

18 april 2022 om 16:40

Kleine correctie. De blessuretijd was al ingegaan. Het was niet de 84e minuut, maar de 90e minuut. Er zijn namelijk 6 minuten blessuretijd die ingehaald moeten worden

18 april 2022 om 20:12

Klopt bedankt voor het herstellen

Prachtig idee, er zijn veel Cruijffistas die hier over hebben nagedacht. Ik zou het wel willen zien in de praktijk. Pep had het bijna met Neuer gedaan. De keepers zijn zo bezopen slecht in Nederland, waarom niet iemand die wel wat met z'n voeten kan erin gooien?

18 april 2022 om 17:33

Ajax speelde gisteren toch ook zonder keeper

18 april 2022 om 17:52

Gisteren niet, daarvoor wel. Gelukkig zijn we niet de enige in Nederland, in tegendeel zelfs

Als we hier punten aan over houden is dat, hoor onterecht ook, mooi meegenomen in de strijd om de play offs. Ik ben er nl allerminst gerust op dat het wel goed gaat komen

Ach, we spelen al veel wedstrijden zonder keeper dit seizoen…

Zonder keeper spelen, is zo gek idee nog nie, beter een extra veld speler dan een drommel of ern Mvogo op de Goal.

18 april 2022 om 17:53

Mvogo heeft toch wel een beetje krediet gewonnen nu?

18 april 2022 om 17:58

Speelde gister wel aardig ja, maar dat maakt niet alle slechte wedstrijden in een keer goed.

Zou voor vrijwel heel de Eredivisie een uitkomst zijn, wat een verschrikkelijk seizoen qua niveau van de keepers, meest stabiele is misschien nog wel die van Go Ahead Eagles.

Belachelijk van Sparta dat ze geweigerd hebben om de laatste minuten te spelen. Het was veilig, er was geen enkele reden voor. Ze hadden waarschijnlijk gehoopt op staken en een overwinning. En dat zou na een wedstrijd van anti-voetbal zwaar onverdiend zijn. Hopelijk kan Vitesse nog gelijk maken. Dat zou fantastisch zijn. En een mooie afstraffing voor het gedrag van Sparta.

18 april 2022 om 20:21

Het gedrag van de zogenaamde fans van viteswe moet gestraft worden.
Sparta had groot gelijk om niet meer te willen spelen.

19 april 2022 om 11:43

Jij gaat lekker mee met de media he. Vitesse word lekker zwart afgeschilderd het hele seizoen. Vind de gebeurtenissen bij Vites(die echt niet kunnen) toch echt minder heftig dan bijv bij de bekerfinale of het vechten op het veld tussen emmen en dordrecht fans waar je helemaal niks van leest. Bovendien zit vitesse er zelf aardig strak bovenop met alle stadionverboden.

Dan weet je nu al de keeper direct als extra veldspeler mee naar voren zal komen, ze hebben immers weinig te verliezen. Of het nu deze stand blijft of Sparta schiet er nog 1 of 2 bij, Vitesse moet scoren.