‘Ze vragen hier vaak waarom ik niet bij het Nederlands elftal zit’

Zaterdag, 16 april 2022 om 21:45Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:02

Met nog vijf wedstrijden te gaan stevent Schalke 04 rechtstreeks af op promotie naar de Bundesliga. Met resterende wedstrijden tegen directe concurrenten Werder Bremen (nummer 2), St. Pauli (nummer 3) en SV Darmstadt 98 (nummer 4) heeft de koploper alles in eigen hand. Voor Thomas Ouwejan heeft de strijd om de titel een bijzonder tintje. De Nederlander wordt gehuurd van AZ en moet bij promotie naar het hoogste niveau verplicht worden overgenomen door Die Königsblauen. Voetbalzone zocht de 25-jarige linkervleugelverdediger op in Gelsenkirchen en sprak hem onder meer over de waanzinnige supportersschare, het afscheid bij AZ en het Nederlands elftal.

Door Mart Oude Nijeweeme

Wie in Gelsenkirchen de Rudi-Assauer-Platz oprijdt, merkt al snel dat het verschil tussen de Eredivisie en de 2. Bundesliga niet groot is. Met een wagenpark waar je u tegen zegt is het haast ondenkbaar dat een club van het kaliber Schalke op het tweede niveau acteert. Ook Ouwejan heeft over de randvoorwaarden niet te klagen. Met een puntgave wagen rijdt de verdediger deze middag voor bij de Veltins Arena. "We hebben het goed voor elkaar, daar hoor je mij niet over klagen. Ik ben met tweeënhalf uur rijden in Heiloo, het dorp waar ik ben opgegroeid. Als het even kan rij ik op en neer."

Ouwejan is niet meer weg te denken uit de defensie van Schalke. Sinds zijn komst van AZ afgelopen zomer - vorig jaar werd hij verhuurd aan Udinese - is hij verzekerd van zijn plek in het elftal. Schalke opereerde onder de in maart ontslagen Dimitrios Grammozis steevast met drie centrale verdedigers en twee opkomende backs. "Dat is de formatie die mij het beste ligt", vertelt Ouwejan. "De nieuwe trainer (Michael Büskens, red.) speelt liever met vier verdedigers. Maar ook dat kan ik. Ik heb bij AZ meer dan honderd wedstrijden als linksback gespeeld. Dus nee, ik vrees niet voor mij plek."

En waarom zou Ouwejan ook. Met zijn rushes aan de linkerkant is hij bij menig aanval van de Traditionsverein betrokken. Dit seizoen was hij tot dusver goed voor drie doelpunten en acht assists. En dan te bedenken dat de Veltins Arena tweewekelijks gevuld is met zestigduizend toeschouwers. Ouwejan praat erover alsof het hem niks doet. "Ik geniet er echt wel van hoor. De thuiswedstrijden hier, dat is eigenlijk bizar. Dat geeft echt wel een kick. Als je het veld oploopt voor de warming-up hoor je een geluid, dat heb ik zelden meegemaakt. In Nederland heb je De Kuip en de Johan Cruijff ArenA die vergelijkbaar zijn, maar ik vind dat het hier nog extremer is."

Door de vroege degradatie werd er bij Schalke al snel doorgeschakeld met het oog op het huidige seizoen. Ook Ouwejan werd al in een vroeg stadium gepolst. De verdediger speelde op dat moment nog in de Serie A, waar hij ook had kunnen blijven. Maar de filmpjes die hij toegestuurd kreeg en de goede gesprekken met de clubleiding van Schalke zetten hem serieus aan het denken. "Ik besef niet altijd dat ik bij zo'n grote club speel", vervolgt Ouwejan. "Af en toe komt het binnen. In de voorbereiding waren we op trainingskamp in Oostenrijk. Dan zit je in een klein dorpje en staan er een paar duizend fans langs de kant. Dan besef je wel dat het andere koek is dan in Nederland of Udinese."

Bekijk de exclusieve reportage met Thomas Ouwejan.

Een terugkeer in Alkmaar ziet Ouwejan deze zomer sowieso niet zitten. Door de bezuinigingen had Schalke niet de financiële middelen om de linkspoot definitief over te nemen van AZ, waarna een huurconstructie met verplichte optie tot koop werd afgesproken. Bij promotie naar de Bundesliga blijft Ouwejan behouden voor de gevallen Duitse topclub. "Als we promoveren blijf ik dus, als we niet promoveren zal ik veel met de club moeten praten en kijken wat het beste voor mij is. In mijn ideaalbeeld ga ik met deze club naar de Bundesliga, dat is wel hoe ik het zelf heb uitgestippeld. Het lijkt me fantastisch om met een club als Schalke naar de Bundesliga te gaan."

Dat Ouwejan niks voelt voor een terugkeer bij AZ, heeft onder andere te maken met zaken die zich in het verleden hebben afgespeeld. De verdediger belandde in zijn laatste jaar op de bank en werd ondanks aanbiedingen van verschillende clubs binnenboord gehouden. "Ik heb geen kwade gevoelens meer voor AZ. Alle emoties zijn wel geweest", aldus Ouwejan. "Ik heb daar een hele mooie tijd gehad. Heb er dertien jaar gezeten, vanaf de Onder 12. Het is jammer dat ik daar niet op een leuke manier ben weggegaan. Daar hebben we allebei onze redenen voor gehad. Maar dat is gebeurd, we moeten door."

Ouwejan had onder meer de mogelijkheid om naar PSV te gaan. De Eindhovenaren toonden in de winter van 2020 interesse, maar zagen toe hoe de clubleiding van AZ de poot stijf hield. Spelers verkopen aan de concurrent, daar voelen ze in Alkmaar weinig voor. "Die interesse was er, dat had ik graag gewild. Dat zijn mooie stappen, was voor mij de perfecte stap geweest. PSV blijft een mooie club. Het is jammer dat dat toen niet is gelukt. Feit is dat AZ niet helemaal meehielp." Terwijl Ouwejan bij AZ veel concurrentie ondervond van Owen Wijndal, lagen er bij PSV aanzienlijk meer kansen op de linksbackpositie.

Een langer verblijf in Nederland had er onder mee toe kunnen leiden dat Ouwejan vaker in beeld was gekomen voor het Nederlands elftal. Ondanks zijn goede prestaties, is de linkspoot van mening dat er toch op een bepaalde manier naar de 2. Bundesliga wordt gekeken. "Als ik met Nederlanders in gesprek ben, merk ik dat ze de Eredivisie hoger willen houden. Wij hebben onlangs met een B-team gewonnen van de basis van FC Utrecht. We hebben in de voorbereiding gewonnen van Vitesse. In mijn ogen is de 2. Bundesliga een stuk sterker dan de Eredivisie als je Ajax, PSV en Feyenoord buiten beschouwing laat. Als je de clubs in de 2. Bundesliga vergelijkt met de clubs in de Eredivisie, ligt het niveau hier een stuk hoger."

Een toekomstige oproep voor Oranje sluit Ouwejan dan ook niet uit. "Ze vragen hier vaak waarom ik niet bij Oranje zit. 'Kom je in aanmerking of niet?', vragen ze dan. Nou, Eigenlijk niet. Althans, ik heb niks gehoord, dus ik denk het niet. Ik krijg vooral veel vragen nu Oranje met vijf verdedigers speelt. Ze zijn van mening dat ik perfect in het systeem pas." Maar een belletje van Van Gaal bleef tot dusver uit. "Ik zie het nu ook niet snel gebeuren. Dan zouden we eerst moeten promoveren naar de Bundesliga, denk ik. Het systeem past goed bij mij, zeker. Maar ik kan er niet heel veel over zeggen. Laat het een extra stimulans zijn om te promoveren. Als we promoveren naar de Bundesliga en ik houd deze vorm vast, denk ik dat er zeker gekeken gaat worden."


Poll

Acht jij Thomas Ouwejan klaar voor Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door magikhetwete)

Meent ie dit? Er is toch ook geen speler uit de 2. Bundesliga die voor Duitsland in aanmerking komt.

14 april 2022 om 18:57

Joh al die spelers die in Tsjechië, Cyprus of Israël spelen zeggen ook van 'het niveau hier is vergelijkbaar met de Eredivisie' of 'we zouden goed meekomen in de Eredivisie' De meeste van die jongens hebben dan ook nooit Eredivisie gespeeld.

14 april 2022 om 22:16

Sterker nog; veel van hen konden het niet eens bolwerken in de Keuken Kampioen Divisie.

15 april 2022 om 11:21

Deze knakker zelf is er uit geconcurreerd door wijndal. Dus waarom denkt hij in godsnaam dat zijn team dan mee kan komen.

15 april 2022 om 16:14

Eredivisie is ook gewoon heel zwak. Malki, fleminx, castagnos allemaal op topscorer lijst geweest en in buitenland gefaald.

15 april 2022 om 21:41

Heel zwak ja. Inmiddels de 6e competitie van Europa (lees de wereld). Van de weet ik veel hoeveel competities er zijn. Dan is nagenoeg alles zwak. Ja, zo lust ik er nog een paar. Dijks en Marten de Roon doen het meer dan goed in de Serie A, maar vond ik in de ED nou niet tot de uitblinkers behoren.

17 april 2022 om 03:18

6e competitie is idd zwak. Lol. Wanneer heeft een nederlandse team wat in europe gewonnen?

14 april 2022 om 22:24

Neuville en Odonkcor als ik mij het goed kan herinneren. Iemand die dit kan beamen, of juist helemaal niet?

15 april 2022 om 00:04

Neuville wel inderdaad, maar hij was al geroutineerd.

15 april 2022 om 08:56

Jonas Hector bij Koln sowieso

15 april 2022 om 00:01

Het zegt misschien meer over hoe hoog ze ons Eredivisie niveau inschatten ten opzichte van hun eigen competitie(s)? Zij zien de Eredivisie wellicht als gelijk aan hun tweede divisie...

15 april 2022 om 01:41

Nou lijkt me dan toch wel onzin. Ajax schakelde vrij recent nog Schalke uit, speelde Dortmund 2 keer weg dit seizoen en tegen Bayern paar jaar terug speelde ze 2 keer gelijk. Ook feyenoord schakelde Union Berlin uit in de ConfL. Tuurlijk is de BuLi beter, maar dan overschatten ze zichzelf wel enorm. De Eredivisie clubs doen het gewoon goed tegen de Duitse club. Rechterrijtje zal wel gelijk zijn aan 2. BuLi, maar het is ook niet zo alsof de linksback van fortuna of zwolle in aanmerking komt voor Oranje.

15 april 2022 om 13:04

Ik ken het niveau van 2. BuLi niet maar hij zegt zelf toch al als je Ajax, PSV en Feyenoord buiten beschouwing laat.

Als ik kijk naar de clubs in de top van 2. BuLi en het budget dat ze hebben dan kan ik mij voorstellen dat die "gewoon" mee kunnen doen met de eredivisie (zonder de traditionele top 3) maar nogmaals dat is slechts gebaseerd op de grote van de club en het budget.

Zouden een Schalke of Werden het echt moeilijk hebben in de eredivisie?

Ik hoop dan ook dat Ouwejan bedoeld dat de top van de 2. BuLi mee kan in de middenmoot van de Eredivisie. Kan ie wel eens gelijk in hebben.

En wat Oranje heb je gelijk, als je in de middenmoot eredivisie zou spelen komt er ook niet zo snel een uitnodiging. Logisch dat ie niet meteen wordt opgeroepen dus.

16 april 2022 om 10:39

Dat Schalke en Werder in de Eredivisie zouden mee draaien rond plek 6-12 geloof ik zeker, maar dat is ook wel een extreem geval dat die 2 er nu tegelijk in zitten. Beetje zoals twente een paar jaar terug. Dat zijn gewoon 2 clubs die rond plek 3-8 eindigen mits er geen wanbeleid gevoerd zou worden.

15 april 2022 om 10:36

Ik vraag ook wel eens aan een teamgenootje waarom hij niet in het eerste zit na de zoveelste mispeer over een leeg doel heen. Goos houd je telefoon bij de hand, want Van Gaal belt je zo

15 april 2022 om 11:00

Ik denk niet dat hij dit zelf vind, schijnbaar krijgt hij de vraag.
Overigens zou het niet eens heel raar zijn, als ik een Clasie bij Oranje zie die bij Schalke niet eens in de basis zou staan. Maar vooruit, op de positie van hem zitten we op dit moment met Blind, Wijndal en Malacia al aardig gevuld. Al kan dit zo veranderen omdat Blind en elk moment uit kan gaan (zeker na het WK en een andere coach) en Ouwejan volgend jaar wellicht in de Bundesliga actief is. Als hij dan ook indruk maakt...

16 april 2022 om 10:08

Die duiters zien blind daar bij ons spelen. Waarom hij dan niet

16 april 2022 om 22:31

@Kenada: Goed punt. Dan zou Warmerdam ook een verbetering zijn. Of Woudenberg zelfs. Dus ik snap dat zeker die Duitsers nu verbaasd zijn

Hoop voor hem dat die verkeerd is geïnterpreteerd is of dat het verkeerd is opgeschreven.
Zo niet, dan komt hij echt extreem onsympathiek over in dit stuk he, stukje nederigheid zal hem goed staan.

Haha, mooi hè. Alsof er spelers uit de 2. BUNDESLIGA VOOR HET Duitse elftal spelen. Dan denk ik dat Thijs Dallinga nog meer kans maakt dan hij.

14 april 2022 om 19:40

De 2. bundesliga is vooralsnog van een veel hoger niveau dan de kkd. Maar je hebt wel gelijk, het is niet gebruikelijk dat men van de 2. bundesliga in het duitse elftal komen. David Raum had een fantastisch seizoen met greuter furth, maar werd pas geselecteerd nu hij het bij hoffenheim ook laat zien. Maar man, dit interview. Ik had nog een filmpje gezien toen hij samen met Stengs en Boadu op beeld was als de 3 talenten van Az. Toen was hij nog redelijk bescheiden en rustig. Maar als ik dit interview lees, is hij wel enorm veranderd qua persoonlijkheid. Hij vindt zichzelf blijkbaar godsgruwelijk goed als ik het zo lees. Als hij dit volgend seizoen laat zien, dan mag hij best gekozen worden voor het nederlands elftal, daar niet van. Maar nu kan hij beter gewoon ervoor zorgen dat hij met schalke promoveert en gewoon zijn mondje houden om nu het nederlands elftal in je mond te nemen.

Ook bij promoveren zie ik hem niet snel Oranje halen. Je verliest niet voor niets de concurrentiestrijd van Wijndal en ik zag ook niet zo snel een uitstekende back. Vooral degelijk en leuk voor de subtop van de Eredivisie. Dat hij dan aardig meekomt in de 2. Bundesliga is dan niet raar. Als spelers als Ouwejan Oranje gaan halen, wordt het wel penibel aan de linkerkant.

15 april 2022 om 00:14

Daarnaast speelt er al een Nederlander wekelijks op de linksbackpositie in de Bundesliga, namelijk Bakker. Maarja, met routiniers als Blind en v.aanholt nu, maar ook Malacia, Meijer en Wijndal aankomend, zie ik Ouwejan 0 keer geselecteerd worden.

15 april 2022 om 06:38

Hij speelde wel echt heel goed. Ik heb hem al vaker geopperd voor Oranje. Bij AZ was ik ook al fan van hem. Echt een uitstekende back. Kan zo met Malacia of Wijndal een tijd op onze linksbackpositie staan

15 april 2022 om 11:46

Zijn eerste paar seizoenen waren goed. Later werd het wel wat minder en denderde Wijndal qua ontwikkeling over hem heen. Hij heeft een goeie trap/voorzet in de benen, maar verdedigend was wel redelijk zijn achilleshiel. Vandaar dat hij in dit systeem beter uit de voeten kwam. Op dit moment staat hij qua linksback posities achter op de pikorde bij Bakker, Wijndal, en Malacia (blind erbuiten gelaten, want ik vind hem centraal beter dan op links). Als hij het volgend seizoen in de Bundesliga doorzet, dan mag hij van mijn part wel opgeroepen worden voor het Nederlands elftal.

15 april 2022 om 12:00

Volkomen mee eens Ouwehand is een prima back en juist wel
bescheiden alhoewel dit interview anders aandoet maar dit is waarschijnlijk de interpretatie van de journalist.
Dat hij het niet redde tegen Wijndal is geen schande, dat is net zo’n goede back en roert z’n mondje.
Had bij PSV prima gepast en als Wijndal toch vertrekt zal AZ hem met alle liefde terug nemen. ( als hij niet promoveert)

haha je speelt in de tweede Bundesliga, daarmee is alles gezegd.

Is dit het zelfde geval als, dat je moeder je "mooi" vind tekenen in groep 1/ 2..... Of eem geval als, open deuren intrappen?

Dit moet toch niet gemeend zijn?

"in de voorbereiding waren we op trainingskamp in Oostenrijk. Dan zit je in een klein dorpje en staan er een paar duizend fans langs de kant. Dan besef je wel dat het andere koek is dan in Nederland of Udinese." Je kunt wel merken dat Ouwejan niet bij Feyenoord heeft gespeeld....😝

16 april 2022 om 22:40

Vandaar dat die kans heeft op een prijs straks. Slimme jongen dus!

Schalke staat nu eerste en mag nog maar 5 wedstrijden moeten spelen. Toch moeten ze 4 wedstrijden daarvan tegen de clubs die op de plekken 2-5 staan. In dat. Opzicht is er dus nog alles mogelijk.

Zolang Blind er nog bij zit ga ik er vanuit dat ik ook nog steeds een kans maak. Dus waarom Ouwejan niet.

Alle gekheid, je speelt in de 2e Bundesliga om een reden, mijn vrind.

"als je Ajax, PSV en Feyenoord buiten beschouwing laat". Ja dan wel ja...

Zo is de eredivisie bijvoorbeeld weer beter dan de Premier League als je de nummer 1 t/m 18 van die competitie even buiten beschouwing laat.

16 april 2022 om 22:42

Vergelijking klopt niet. Er is een degelijk verschil tussen 3 clubs weglaten of 18 maar hè je hebt 6 like you go boy.

Mooie club Schalke. Hoop dat ze promoveren en dan Klaas-jan Huntelaar binnenhalen als technisch directeur. Is daar toch een legende

Hij zou het best kunnen volgens mij, maar laat het straks eerst maar eens zien in de Bundesliga, praten dan weer verder. De competitie in Duitsland is natuurlijk wel stukken sterker dan hier in Nederland. Ajax zou bovenin meekunnen draaien en misschien nog 1 of 2 clubs erbij dan houdt het wel snel op om überhaupt in de suptop mee te spelen. Utrecht, H'veen, Groningen, WII e.d. die gaan dat zeker niet redden. Laat staan de overige clubs. Twijfel bij Vitesse en Twente....

De kans dat je als speler die ergens op het tweede niveau speelt Oranje haalt is natuurlijk minimaal. De laatste spelers die dat lukte waren Tim Krul in 2020 en Pierre van Hooijdonk in 1998, maar dat waren destijds al ervaren internationals die net met hun club gedegradeerd waren.

15 april 2022 om 19:25

En hooydonk bracht forest hoogstpersoonlijk terug ongeveer.

16 april 2022 om 22:31

Daarna had die nog zo'n truukje, ik meen in 2002 met een of andere club in een of andere cup. Dan voldoe je wel in mijn optiek

Blijft gewoon een feit dat de 2 de Bundesliga ongelofelijk goed bezocht wordt en dat daar hele grote clubs spelen. Het is een ander soort voetbal. Hij zegt ook dat buiten Ajax , Feijenoord en PSV het niveau verschil niet zo heel groot is. Dat geloof ik wel. Zeker een fysiek sterke competitie. Ouwejan speelde bij AZ gewoon heel goed. Vind hem niet veel minder dan Wijndal. Het is meer een kwestie van smaak. Ik zou persoonlijk eerder voor Ouwejan kiezen. Die heeft meer power. Denk dat hij moeiteloos mee kan in de Nederlandse competitie. Wijndal is overschat. Die gaat ver terug vallen.

16 april 2022 om 22:39

Meer power? Dan heb je Ouwejan echt niet gevolgd. Hij is aanvallend beter, want hij heeft een betere trap dan Wijndal. Maar Wijndal is feller en sneller dan Ouwejan. En dat woordje overschat, jezus, word je ook ziek van als men dat woord gebruikt. Ik zie dat men vaker de woord overschat in hun mond nemen dan onderschat of gewoon op niveau. Wijndal is echt niet overschat of onderschat, hij krijgt gewoon de waardering die hij verdiend. Daarnaast is Ouwejan echt 3 jaar ouder dan Wijndal en heeft Ouwejan echt niet veel meer wedstrijden gespeeld dan Wijndal (152 senioren wedstrijden voor Udinese, Az en Wijndal zit al op 138 wedstrijden). En dat hij ver gaat terugvallen, dan zal ik graag je glazen bol willen zien. Enige wat je wel kunt stellen is dat Wijndal wel de neiging heeft om zichzelf heel goed te vinden. Hopelijk weet hij dat hij een of twee tussenstappen nodig heeft om de top van een top 5 competitie te betreden.

Misschien eerst even een jaartje hoogste niveau voor we weer aan Oranje kunnen denken.

Ik zie hem te weinig bij Schalke om een goed oordeel te kunnen vellen, dus het kan zijn dat hij zich daar heel goed ontwikkeld heeft. Maar hij heeft de concurrentiestrijd bij AZ van Wijndal verloren en die is al te slecht voor Oranje, dus het lijkt me niet dat Ouwejan op dit moment in aanmerking komt nee. Maar hem een keer uitproberen in een oefenwedstrijd kan natuurlijk geen kwaad.

Blijkbaar zijn er weer wat Hollanders op hun pik getrapt. De beste man krijgt alleen een vraag over Oranje van andere mensen waarop hij alleen maar een antwoord geeft.

16 april 2022 om 22:44

Uhm, volgens mij wordt daar niet gevraagd in het filmpje en maak ik dat ook niet uit de tekst. Is meer van dat zijn ploeggenoten aangaven dat hij in Oranje moet komen. Merk een beetje verontwaardiging zelfs uit het filmpje dat Nederlanders toch anders naar de 2. bundesliga kijken. Maar hij is wel eerlijk in die zin van, als hij het in de bundesliga laat zien, dat hij wel in de gaten wordt gehouden. En dat geloof ik ook wel.

De 2e Bundesliga is natuurlijk van een lager niveau dan de eredivisie.Vreemde uitspraak, want veredelde oefenpotjes zijn nietszeggend.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Schalke 04

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. KramerUnknown
M. LangerKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Schalke 04.

Nederland
1 fan
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren