Rechtbank oordeelt: De Vrij krijgt miljoenen van ex-zaakwaarnemer

Woensdag, 6 april 2022 om 10:37 • Laatste update: 10:56

Stefan de Vrij krijgt 4,7 miljoen euro van zijn voormalig zaakwaarnemerskantoor Sports Entertainment Group (SEG). De rechtbank in Amsterdam kwam woensdagochtend tot dat oordeel. De Vrij had SEG aangeklaagd omdat het volgens de verdediger miljoenen in eigen zak had gestoken bij zijn transfervrije overgang van Lazio naar Internazionale. De Oranje-international krijgt nu net iets minder dan de helft van het bedrag dat hij verlangde.

De dertigjarige verdediger eiste tijdens de rechtszaak in februari tien miljoen euro van zijn ex-belangenbehartigers vanwege vermeend dubbelspel in zijn transfer naar Internazionale. De zaak draait om de overstap die De Vrij in 2018 maakte van Lazio naar Inter. In mei vorig jaar schreef Follow the Money al dat De Vrij bij zijn overgang niet volledig is ingelicht door SEG. Uit onderzoek van het journalistieke platform bleek dat De Vrij in de veronderstelling was dat het makelaarskantoor hem vertegenwoordigde in de onderhandelingen, maar dat het kantoor in werkelijkheid enkel namens Inter handelde. De club betaalde 7,5 miljoen euro commissie aan SEG, zonder medeweten van De Vrij. De onenigheid leidde ertoe dat De Vrij brak met SEG en zich inmiddels zakelijk laat bijstaan door Mino Raiola, die overigens geen partij is in de rechtszaak.

De Vrij vindt dat SEG 'achter zijn rug om' gehandeld heeft, maar het bureau liet op de zitting in februari blijken zich van geen kwaad bewust te zijn. SEG beroept zich op het feit dat er geen overeenkomst was met De Vrij waarin stond dat het kantoor alleen de speler vertegenwoordigde: "Niet schriftelijk, niet mondeling en ook niet stilzwijgend." Volgens SEG is de verdediger wel degelijk op de hoogte gesteld dat het kantoor voor het werk als intermediair een flinke commissie zou gaan opstrijken. Tijdens de zitting bleek dat De Vrij dankzij zijn toptransfer de best betaalde verdediger in Italië werd. Hij strijkt bij Inter in vijf seizoenen netto 25 miljoen euro (bruto 37,5 miljoen euro) op. Dat is het vijfvoudige van zijn salaris bij Lazio.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door piranha)

Blijft sympathiek volk die zaakwaarnemers

6 april 2022 om 10:49

Ach uiteindelijk zal je dit in elke branche hebben waar flink wat geld te halen valt. Dus om nu meteen alle zaakwaarnemers over 1 kam te scheren? Je hebt er gewoon goede en slechte tussen zitten.

6 april 2022 om 11:39

Er zullen toch weinig branches zijn waar zaakwaarnemers zoveel afromen als in het voetbal. Mooie uitkomst (los van de specifieke partijen), dit zet de branche hopelijk aan tot transparantere werkwijzen.

6 april 2022 om 12:24

Ik vind het juist opvallend dat iedereen altijd net doet of Riola de foute zaakwaarnemer is en SEG het braafste jongetje van de klas speelt. Blijkt toch net andersom te zijn.

6 april 2022 om 15:13

Ik denk dat dat wel mee valt, alleen valt het in het voetbal meer op door de bedragen en doordat er zo veel belangstelling voor is.
die 7,5 miljoen is veel, maar is uiteindelijk ook "maar" 20 procent, ik ben gewend dat recruiters of intermediars/umbrella companies (zeker die laatste kun je heel aardig met zaakwaarnemers vergelijken) voor nieuwe medewerkers of contractors 30 of meer procent van bruto salarissen vangen, en voor hogere functies is dit soms nog meer.

6 april 2022 om 20:10

20% van een transfersom of 30% van een salaris is echt appels met peren vergelijken.

6 april 2022 om 11:07

Ja en ik kan me nog herinneren dat SEG zich van geen kwaad bewust was. Sterker nog, de Vrij was hen nog geld schuldig, zo zeiden ze toen dit begon te spelen. Als je iemand nog 4,7 mil moet betalen heb je hem toch goed genaaid.

6 april 2022 om 11:16

Nu is SEG veroordeeld door de rechter dus weten we allemaal wat voor mensen dat zijn. Lijkt me dat elke voetballer die nog bij SEG zit nu wel even achter zijn oren gaat krabben.

6 april 2022 om 11:59

Wie nog meer dan?

6 april 2022 om 12:41

Ene Raiola, misschien wel eens van gehoord?

6 april 2022 om 18:21

Sjonge mensen en hun gezeur over agenten. Net als de grote boze wereld heb je nou goeie en slechte mensen.

Dan is er toch geen 'settlement'? Dan is er een gerechtelijke uitspraak waar beide partijen zich aan moeten houden. 4.7 miljoen toch lekker om alsnog te krijgen. Dat betekend dat niet alles helemaal kosher is gegaan.Uit de uitspraak blijkt dus dat de rechter vind dat er een mededelingsplicht was die niet is nagekomen. Het bedrag van 7.5 miljoen (+2miljoen later) zal voor 50% aan de Vrij toekomen. De Vrij is verantwoordelijk voor belastingheffing en mochten er boetes (voor verlate betaling etc) komen zal SEG dit moeten betalen

6 april 2022 om 11:14

Hankooktire helemaal eens, nog steeds zijn er zoveel miljoenen verduisterd waar hij recht op had.

6 april 2022 om 12:04

Blijkbaar niet, want dan had de rechter hem wel meer miljoenen toegewezen.

6 april 2022 om 12:54

Wanny dus als ik jou moet geloven, dan zegeviert het recht en rechtvaardigheid altijd? 🙄

6 april 2022 om 11:28

Ik zie nu dst het in de pushmelding staat, maar niet meer in de titel. Ik dacht hetzelfde, dit is geen settlement

6 april 2022 om 11:52

Titel word vaker gewijzigd als leden een fout aanstippen ;-) @Sulemanii mijn username heeft geen tire. Beetje respect voor Zuid Korea a.u.b ;-)

6 april 2022 om 11:49

Ik lees ook in de tekst dat de rechter heeft besloten, dus dat lijkt niet te kloppen. Die zaakwaarnemers krijgen nu flink uit de zak, maar ze hebben wel een mooi contract voor hem geregeld. Ik kan me ook voorstellen dat die zaakwaarnemer een mooie commissie kreeg, maar dat ze het tekengeld voor de Vrij in het salaris hebben gestopt, zodat Inter dat niet direct hoefde uit te keren. Het is een goeie verdediger, maar het hoogste salaris van alle verdedigers in Italie is wel opvallend.

6 april 2022 om 13:16

Op zich begrijpelijke uitspraak. Alleen komt hij bij Raiola van de regen in de drup. Het zou zo moeten zijn dat het voor iedereen duidelijk moet zijn voor wie een zaakwaarnemer werkt. Maar ook Raiola doet dit soort zaken....

Die zaakwaarnemer heeft het toch nog slim aangepakt achteraf. Miljoenen in de pocket bij één transfer, haha. Blijft een vies wereldje zeg...

Voor mij moeilijk in te schatten hoe fout de makelaar zat of hoe naïef De Vrij wellicht heeft gehandeld/getekend. 50/50 settelen klinkt als een goede oplossing. De Vrij wellicht wat naïef getekend en kreeg zakenwaarnemer meer dan hij dacht of zakenwaarnemer wilde wellicht meer pakken dan hem wettelijk toekomt. Dan is dit een goede oplossing, want bedenk wel; als De Vrij volledig in zijn recht stond, was dit er niet uit gekomen. Zal waarschijnlijk niet de kleine letters hebben gelezen of iets te naïef geweest

6 april 2022 om 11:00

Dat is op basis hiervan helemaal niet te zeggen, het geëiste bedrag wordt vaker niet dan wel opgelegd. Zelfs in zaken waar het heel duidelijk is wie fout is en aansprakelijk. Al heeft De Vrij volledig gelijk dan nog zou er zo'n bedrag uit kunnen komen.

6 april 2022 om 12:02

Ik ben oprecht wel benieuwd naar de beweegredenen van de rechter om minder dan de helft toe te keren. Je hebt gelijk dat zelfs in gevallen van volledige gelijkheid rechters alsnog proberen 'redelijk' te zijn.

6 april 2022 om 12:09

De rechter kijkt naar feiten of mogelijke scenario's waar eisen vaak allerlei dingen omvatten (al dan niet redelijk) Ikzelf zie vaak dat mensen ergens recht op hebben maar een veelvoud eisen. De Rechter heeft besloten dat SEG een mededelingsplicht had en uit alle stukken blijkt dat zij een bedrag van 2 miljoen niet hebben medegedeeld en een 7.5 miljoen wel (wat de Vrij bestrijd) 9.5 miljoen word 50-50 verdeeld.

Er zijn dagen dat ik minder krijg.

6 april 2022 om 11:44

Ik ook😂🙈 maar, hoeveel houd hij er van over ?
Koste van advocaat, belasting

Mij ook nog net iets minder als de helft geven en dan zijn we allemaal happy.

Wel fijn dat er wat aan gedaan word, absurd wat die makelaars allemaal flikken. Moeten spelers en clubs samen weigeren of iets aan doen.

Wauw bizar, zo sluw zijn ze dus die zaakwaarnemers en hun praktijken. Raiola kan er mogelijk ook wat van. Die praat ook vaak voor de club. Tjsa dan kun je snel heel makkelijk big money vragen en dan regel ik dat die en die speler naar je toe komen zonder dat de spelers het zelf weten. En daarna weer als agentje voor de speler spelen en voor hem een deal regelen. Sneu gebeuren. Goed dat de Vrij dit aangepakt heeft en terecht.

6 april 2022 om 11:51

Van de andere kant hebben ze hem ook de bestbetaalde verdediger in Italie gemaakt. Kan het niet zo zijn dat zijn tekengeld in zijn salaris is verwerkt. Zodat Inter niet nog een groot bedrag direct moest aftikken?

Het grootste verlies is misschien wel de imago schade die de zaakwaarnemers hebben opgelopen. Kans is groot dat voetballers nu extra nadenken voordat ze tekenen bij een dergelijke partij.

6 april 2022 om 11:07

De grootste winst bedoel je.

6 april 2022 om 11:15

Zijn meer internationals weg gegaan daar, dus dat is wel degelijk in hun nadeel. Al zullen we nog steeds geen medelijden met ze hoeven te hebben.

6 april 2022 om 11:35

Hij bedoelt winst voor ons. In de zin dat corrupte zaakwaarnemers eindelijk eens imagoschade hebben. Althans, dat denk ik. Ik ben het daar wel mee eens overigens. Schimmige wereldje en goed dat voetballers zelf ertegen opstaan, al hoeven we ook met hen geen medelijden te hebben.

6 april 2022 om 18:24

Nee dat is geen schimmige wereld, de wereld in het algeheel is al schimmig! Mensen overdreven zo erg niet normaal. Net zoals mijn reacties hierboven je hebt zoals de grote boze wereld noh eenmaal goed en slecht, zo is dat in relaties, bedrijven, alle sporten, en ga zo door. Ik vind dat er teveel over één kam wordt geschoren

Het oordeel was dat beide partijen met elkaar moeten gaan praten? Er wordt namelijk geschreven over settlement.

Net als voetballers willen andere mensen in de keten, zoals zaakwaarnemers, gewoon goed verdienen. Er wordt wel eens geschreven over belangenbehartiger, maar de eerste belangen van een zaakwaarnemer zijn de eigen belangen. Maar er zijn wel grenzen, deze zaak maakt duidelijk dat voetballers niet te naïef moeten zijn. In Stefan trof SEG helaas een hele slimme jongen.

6 april 2022 om 11:19

In de advocatuur zijn dit soort zaken gewoon verboden, je kan niet de belangen van beide partijen behartigen. Voetbal makelaars missen de normale regelgeving, het is een cowboy beroep. En dan krijg je dus situaties dat een zaakwaarnemer voor de club werkt maar ook voor de speler. En daarmee almachtig is en uiteindelijk puur in zijn eigen belang handelt.

6 april 2022 om 11:52

Inderdaad Speedy, volledig mee eens. De voetbalwereld is zo vooruitstrevend waar het aankomt op commercie maar het reguleren van de werkwijze van een makelaar is zo conservatief als wat.

Kan ie een paar nieuwe voetbalschoenen kopen misschien, want dat niveau wat hij aantikt de laatste tijd is bizar dramatisch. Oranje onwaardig iig.

6 april 2022 om 11:34

Ik heb de laatste tijd geen Inter gekeken maar ik benieuwd; hoe komt het dat De Vrij minder speelt? Ik dacht altijd dat hij een van de sterkhouders was.

6 april 2022 om 21:38

Hij is altijd de Vrije man geweest is een vijfmaands verdediging. Ideaal voor iemand met zo'n goed overzicht, mooie pass maar slechte inschatting en handelingssnelheid zoals hij. Ik kan me geen andere middelmatige speler bedenken die meer uit zijn carrière heeft gehaald, chapeau!

6 april 2022 om 11:41

Volgensmij is hij geblesseerd?

De Vrij mag die mensen van Follow the Money wel 5% geven . Als die er niet achter waren gekomen had Dd Vrij niks.

Ik vraag me af waarom Inter dan in zee ging met SEG en 7,5m overmaakt voor een transfervrije speler.

De beste man is blijkbaar na die transfer de beste betaalde verdediger van de Serie A geworden. Vind die salarissen uberhaupt belachelijk. Voetbal is een volkssport en is groot gemaakt door de fans en liefhebbers. Het dient een maatschappelijke rol in het verbroederen, entertainen en gezond houden van de mensen. Misschien een idee om een salarisplafond te introduceren waarin: 1) Spelers een maximaal bedrag kunnen verdienen. 2) Zaakwaarnemers een maximaal percentage kunnen verdienen. 3) Clubbestuurders een maximaal bedrag kunnen verdienen. 4) Alle gelden boven een bepaald percentage winst terug in de community gepompt moet worden. Denk aan pleintjes, amateurclubs, ziekenhuizen etc...of is dit allemaal te eerlijk en moet er per se een klein groepje mensen steenrijk worden en de rest zich scheel betalen? Ben ik dan een hater?

6 april 2022 om 16:58

Ik weet niet of je een hater bent, denk het niet hoor. Eerder een romanticus en ik snap je volledig.
Maar het is natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod net als in het gewone leven. Als ik bv lees en hoor wat tegenwoordig bij jullie in Ned een huis kost. Pfff echt idioot. Ik heb door een vriend laten uitzoeken wat de "waarde" is van mijn oude huis in Nederland....uuh ik schrok me wezenloos dat was nl het dubbele waar ik het destijds voor heb verkocht.Nu zou dat dus 2.1 mil. opleveren. Dat is toch nog veel gestoorder. De wereld is denk gek

Mooi voor De Vrij en belangrijk dat hij deze zaak wint natuurlijk want dit zendt weer een signaal uit naar alle zaakwaarnemers.

Super voor de Vrij. Meer als terecht dat hij en klein gedeelte terug krijgt blijft alleen zonde dat 9,9.van de 10 gevallen de eiser.niet het volledige bedrag krijgt.
Voor sommigen lijkt het veel 4.7 mil. Maar iedereen leeft naar zijn inkomen, mits je verstand met je geld omgaat uiteraard.
Leuk bedrag voor de man.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Internazionale

1029 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AC Milan8638
3.Napoli7943
4.Juventus7020
5.Lazio6419
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
M. FarrisUnknown
A. CordazKeeper
A. OnanaKeeper
I. RaduKeeper
W. RovidaKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Internazionale.

259 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren