Rusland geeft strijd tegen uitsluiting op: definitief geen WK in Qatar

Dinsdag, 5 april 2022 om 19:22Rian Rosendaal • Laatste update: 19:37

Rusland ontbreekt definitief op het WK van later dit jaar in Qatar, zo is dinsdag duidelijk geworden. Men ging in eerste instantie nog in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (CAS) tegen de beslissing van de FIFA, maar die strijd is inmiddels opgegeven door de Russische voetbalbond. De exacte reden om het besluit van de FIFA te respecteren wordt niet openbaar gemaakt door de voetbalbond van Rusland.

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne werd het nationale elftal uit de play-offs om een WK-ticket gegooid. Niet terecht volgens de Russische voetbalbond (RFU), waarna de gang naar het CA werd gemaakt. Het Internationaal Sporttribunaal in Zwitserland hoeft echter geen definitieve uitspraak te doen, want de Russen leggen zich ruim een halfjaar vantevoren neer bij uitsluiting van het WK in Qatar.

De Russische bond blijft wel vechten tegen de internationale verbanning van clubs vanwege de oorlog, een zaak die later zal dienen bij het CAS. Overigens waren vertegenwoordigers van de Russische voetbalbond vorige week nog wel aanwezig bij het FIFA-congres in Qatar, voorafgaand aan de WK-loting. Bestuurder Alexei Sorokin, die ook functies bekleedde bij de FIFA, zei toen nog dat de uitsluiting van Rusland in zijn ogen niet terecht is.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door man city_1970)

Triest voor de mensen met goede bedoelingen. Onschuldige sporters bestraffen slaat echt nergens op.

5 april 2022 om 19:29

Onschuldige burgers bombarderen ook niet, toch een tikje erger.

5 april 2022 om 19:35

Dan is het me toch wel apart dat Iran, Saudi Arabiã«, USA en 90 van de geplaatste West Europese deelnemers worden toegelaten...

Ik vind sowieso de redenatie van "ja maar dit andere ding is nog erger." Zwak. Alsof Russische voetballers actief bezig zijn mensen uit te moorden.

5 april 2022 om 19:43

Ik begrijp je punt maar dit gaat wel erg massaal en veelal puur doden om het doden. In Rusland was ook relatief kort geleden een toernooi, maar waren ze ook al met landjepik bezig. Bommen op Syrië oa.Nu rammelen met extreem geweld aan de poorten van Europa met wat kernkoppen op voorraad. Zeggen op nazijacht te zijn. Die stoppen voorlopig niet. Wo3 is heel dichtbij nu helaas. Denk dat het een beetje erger maakt. Uiteindelijk is t allemaal imperialisme. De VS en kornuiten zijn daar juist de experts in. De verhoudingen zijn wat scheef. Vond t wel grappig dat de VVD afvroeg of Hugo de Jonge wel de waarheid sprak... De partij met meeste integriteitproblemen die ff een ander de maat neemt. Dat gebeurt in wezen nu ook wel een beetje. Wij zitten in die westerse bubbel.

5 april 2022 om 19:59

Voetballen voor je land is geen baan, het is voor de eer van je land. Een eer die Rusland logischerwijs ol het moment niet toekomt. Ja maar die andere dahaaan, ja die zou je ook kunnen uitsluiten. Ik zou zeggen, schrijf een brief.

5 april 2022 om 19:33

Dit zijn maatregelen om het volk op te roepen tegen die dictator op te treden. Zo lang het volk de oorlogsmisdaden lijkt goed te keuren, hebben ook zij niets te zoeken op het WK.

5 april 2022 om 19:37

yamiown.

Lekker overdreven zeg, wat moet het volk doen? Een coupé plegen?

Wat hebben de Amerikaanse burgers destijds gedaan toen het leger Irak binnen viel?

De bevolking kan Putin niet stoppen.

5 april 2022 om 19:48

Maar misschien gaat het wel doordringen tot mensen die dicht bij hem staan. Die kunnen hem wel stoppen.

5 april 2022 om 19:52

Ik kan je vertellen wat ze niet moeten doen: tolereren dat er massamoorden en massaverkrachtingen worden gepleegd in je buurland.

5 april 2022 om 19:58

Dus ze moeten protesteren en riskeren om langer dan tien jaar in de Gulag te belanden? Alsof jij dat zou doen als je in hun schoenen had gestaan.

5 april 2022 om 20:00

Je kan niet iedereen in de gulag gooien, als genoeg mensen demonstreren moet er wel iets gebeuren.
Daarnaast zegt het genoeg over jou dat je meteen aan de risico's denkt en niet aan wat je zou kunnen veranderen.

5 april 2022 om 21:17

Denk je dat Rusland objectief nieuws krijgt? Russische burgers groeien op met een Russisch perspectief en nieuws. Net zoals wij in het Westen, Westers nieuws krijgt.
Al deze maatregelen zorgen er alleen maar voor dat zij nog meer hekel gaan krijgen aan het Westen.

En stel dat Russische burgers genuanceerd nieuws krijgen, ze kunnen niet opeens een coupe plegen zoals CMG al zei

5 april 2022 om 19:36

Goeden moeten onder de kwaden lijden. Het zijn nationale onderonsjes daarbij. Zou jij Nazi Duitsland dus ook gewoon uitnodigen bij een WK? Hypothetische vraag,

5 april 2022 om 19:40

Waarom worden landen als China, Amerika etc.. ook gewoon uitgenodigd?

China houd meer dan miljoen Oeigoeren gevangen, de meeste worden ook vermoord. Waarom krijgen die wel een uitnodiging? Waarom kreeg Amerika wel een uitnodiging voor elke sport toen zij Irak binnen vielen zonder bewijs?

Moet ik ook over de prins van Saudi-Arabië beginnen?

5 april 2022 om 20:00

Omdat Rusland een makkelijk doelwit is. Niemand durft zich tegen de VS of China uit te spreken vanwege alle belangen, zelfde geldt voor Saudi - Arabië wiens olie is te belangrijk voor het westen.

6 april 2022 om 09:24

Helemaal eens mannen. Misschien toch kapitalistische privileges? Allemaal boeven zijn t.

Helaas moeten de goeien onder de kwaaien lijden. Ik ben wel ff klaar met Rusland. Russische burgers van goede wil uiteraard niks mis mee. Tis afschuwelijk allemaal. Alle oorlog is maar onnozel. Gaat allemaal om kapitaal en macht. Wapenhandel floreert daarbij. Zie t de wereld maar s uit te krijgen.

5 april 2022 om 19:38

Oorlog wordt gecreëerd door politici van andere landen die elkaar niet mogen, maar wordt uitgevochten door mensen die elkaar niet eens kennen en allemaal hun eigen gezinnetje thuis hebben. Zij zijn diegene die hun leven op het spel zetten, terwijl de schuldigen niets overkomt.

5 april 2022 om 21:02

En daar zit het grote probleem, want die mensen die hun gezin thuis hebben zitten, hebben doorgaans een blindelings vertrouwen in hun politici. Daarom is het ook o zo belangrijk dat mensen weten wat er speelt als ze zich ergens mee willen bemoeien. Zolang je niet volledig word afgeschermd van de buitenwereld, moet je prima in staat kunnen zijn om een eigen mening te ontwikkelen en feiten te onderscheiden van fictie.

Jammer, erg oneerlijke en hypocriete beslissing. Landen zoals Saudi Arabie, Turkije en de VS zijn voor soortgelijke dingen nooit uitgesloten. Maar goed.

5 april 2022 om 21:04

Welke landen zijn Saoedi-Arabie, Turkije en de VS in het recente verleden binnengevallen om gebied te bemachtigen dan? Nu snap ik wel waar je naartoe wilt en ik ben het deels met je eens, maar een land willen stelen is toch wel even van een andere orde.

5 april 2022 om 21:10

-Turkije is Cyprus binnen gevallen in 1974, is Syrie 3 keer binnen gevallen om Koerden aan te vallen, bezet Syrisch grondgebied nog steeds(zonder toestemming van Damascus) en heeft momenteel ook miltaire bezettingen en kazernes in noord-Irak om Koerden dwars te zitten en tegen Koerden te vechten.

-Saudi Arabie heeft al sinds 2015 Jemen compleet verwoest met lucht bombardementen. Tienduizenden burgers zijn gedood vanwege deze bombardementen.

-Israel bezet bijvoorbeeld ook illegaal de Golan Heigts, gepakt van Syrie in de oorlog in de jaren 70. Ook hebben ze illegale nederzettingen in de west bank.

-Tja over de VS hoef ik je niets uit te leggen hoop ik.

Laat ik 1 ding duidelijk maken: ik vind dat je nooit atleten, voetballers, clubs, nationale teams etc etc de dupe mag laten zijn vanwege beslissingen van de regering. Dat is niet eerlijk want voetballers vertegenwoordigen hun land en hun mensen, niet (zozeer) hun regering. Zoals bijvoorbeeld Oranje heel Nederland vertegenwoordigt en niet alleen Mark Rutte of de VVD. Dus in dit geval vind ik niet dat de bovengenoemde landen uitgesloten moeten worden vanwege de beslissingen van hun regeringen.

Maar als je toch deze weg op gaat als Fifa/uefa zijnde, dan moet je ook consequent zijn en dat bij elk land doen.

Naar wie gaan de CL (en andere europese) plekken van de clubs?

FIFA meent politiek-neutraal en a-moreel te zijn. Dat sprookje kan ook naar prullenbak. USA kan mensenrechten blijven schenden zonder consequenties. Ze kunnen landen blijven invallen zonder consequenties. De rest van de misdaden van USA laat ik even verder buiten beschouwing. Hele continenten ontwricht dankzij illegale invasies van Amerika. Maar ondertussen is er geen internationale sportbond die het in zijn hoofd haalt om Amerika hiervoor op de vingers te tikken.

5 april 2022 om 21:37

Sterker nog, in de jaren 90 heeft de VS oorlog gevoerd met Irak en heeft ook sancties gelegd op Irak waarbij er meer dan een half miljoen kinderen omkwamen.

En in 1994 heeft de VS doodleuk het WK georganiseerd....

6 april 2022 om 01:07

Amerika speelt natuurlijk wel vaak een discutabele rol in het midden-oosten, maar uiteindelijk zijn het de verschillende landen rondom de Golf die elkaar niet uitstaan om verschillende redenen. Athans, de leiders van die landen. Je hebt het over de Irakoorlog van 1990. Maar je vergeet erbij te vermelden dat de directe aanleiding van de Eerste Golfoorlog, de invasie van Kuwait was door het leger van Saddam Hussein.

US heeft in zijn oorlogen de afgelopen jaren meer dan 3.5 Miljoen mensen vermoord. Ze gooien al jaren de meeste bommen. Maar US mag nog steeds meedoen. Hypocrisie ten top, Dacht dat politiek en sport gescheiden moest blijven. Dat is dus definitief verleden tijd lijkt het.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Rusland

FIFA ranking: 35
45 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. TyukavinAanvaller
V. PanikovUnknown
M. SafonovKeeper20
A. ShuninKeeper10
D. ChistyakovVerdediger
I. DiveevVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Vrijdag 19 augustus
Manchester United ziet in Yannick Carrasco een goed alternatief voor Antony en Cody Gakpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren