Puntenaftrek dreigt voor Everton door verlies van ruim 300 miljoen euro

Woensdag, 9 maart 2022 om 10:23Rian Rosendaal • Laatste update: 11:14

De problemen bij Everton lijken niet alleen van sportieve aard te zijn. De Daily Mail onthult namelijk dat de laagvlieger in de Premier League serieus rekening moet houden met een flinke boete en zelfs puntenaftrek. Everton zou de regels omtrent Financial Fair Play in Engeland hebben overtreden tussen 2017 en 2020, waardoor sancties niet worden uitgesloten in de Engelse media.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door samcro)

De PL blijft een zware competitie. Ze hebben spelers waarmee ze niet eens onderdoen voor een Ajax of FC Porto. Pickford, Mina, Keane, Vd Beek, Allan, Calvert-Lewin, Andre Gomes, Delle Alli, etc.

9 maart 2022 om 10:48

Marcel Brands is mooi op tijd vertrokken 😉

9 maart 2022 om 11:03

Marcel Brands is 1 van de verantwoordelijken en heeft waarschijnlijk mede hierdoor moeten vertrekken..

9 maart 2022 om 11:17

Brands is gewoon aan de kant geschoven door de eigenaar laatste jaar, enkele spelers en de trainer zijn aangesteld terwijl Brands het daar niet mee eens was. De PL is een zware competitie, waarbij de plekken 6 - 14 realistische posities zijn voor Everton, ze willen graag meer maar dit is nergens op gebaseerd.

Benitez is in mijn optiek de meest overschatte trainer ter wereld, heeft na Valencia nooit meer het maximale uit een team gehaald, kom maar op met de CL winst met Liverpool, maar dit was ook meer geluk dan goed voetbal. Wel een heerlijke finale trouwens. Door Benitez aan te stellen, weet je zeker dat het voetbal niet beter word.

9 maart 2022 om 11:36

Je kunt toch niet serieus beweren dat deze spelers er bij een serieuze club uit de Champions League in zouden staan? Ja, misschien in wedstrijd 6 als je de vorige 5 gewonnen hebt en je de A-selectie wat rust wilt gunnen.. Everton heeft hoog ingezet, zij wilden namelijk graag de Champions League in en die bedragen werden ook wel betaald, en verloren! Everton heeft zoals in de tekst staat tot voor kort 500 miljoen uitgegeven en nog steeds helemaal niets bereikt. Brands is daar medeschuldig aan, hij leverde namelijk een selectie die niet in balans was af. Zoals hij dat al eerder deed bij bijvoorbeeld Psv.

Everton is "gewoon" een hele modale club uit de Premier League die bij een goed seizoen 7e wordt en in een minder seizoen 13e. Ze hebben de inkomsten van een club in die regio en de selectie voor een club uit die regio. Welke speler van Everton zou er zo de basis inlopen bij Southampton? Bij Arsenal? Bij Tottenham? Geen toch?! Everton wil graag concurreren met die clubs namelijk, maar wat er staat op het veld reflecteert dat niet. Zeker als je ziet wat er voor die middelmaat betaald is dan vind ik het onbegrijpelijk!

9 maart 2022 om 11:51

Delle Alli is jarenlang een van de beste middenvelders van Tottenham en Engeland geweest, Van de Beek was een hele nuttige kracht bij een Ajax die de halve finale CL haalde, Calvert-Lewin 1 van de grootste talenten van Engeland en sinds 2 jaar op schot, Allan was 1 van de sterspelers van Europees subtopper Napoli, Andre Gomes was 1 van de betere spelers van Valencia, Mina was een groot talent. Ja, dit zijn spelers waar Ajax en Porto blij mee zouden zijn.

9 maart 2022 om 11:57

Dele Alli, wiens laatste goede wedstrijd zo'n beetje dateert uit 2018? Die Dele Alli? De beste man werd ondertussen door 4 Spurs managers al systematisch niet meer opgesteld he?

Van de Beek was een hele ondersteuning maar komt ondertussen al jaren tekort voor Oranje, kreeg geen kansen bij United en ook bij Everton is het nog niet veel.

Calvert-Lewin 1 van de grootste talenten van Engeland? Nee, gewoon totaal niet. Niet eens een heel klein beetje. Hij heeft vorig seizoen twee maanden aardig gescoord maar verder zijn zijn cijfers ook verre van indrukwekkend.

Allan is een goede speler. Andre Gomes deed het ook aardig en over Mina wil ik echt geen woorden vuilmaken. Welk van deze spelers zou jij zo in het elftal van 1 van de teams zetten die nu strijden voor Champions League? Ik kom echt niet ver hoor. Andre Gomes misschien bij Tottenham, maar dat is het toch wel?

9 maart 2022 om 12:02

Delle Alli presteert toch al jaren ondermaats zonder enige vorm van ontwikkeling? Ja daar heb je inderdaad helemaal niets aan.

9 maart 2022 om 14:14

Bij een CL topclub niet, maar die selectie is toch qua spelersmateriaal een stuk sterker dan een Porto, Benfica, Ajax of PSV. Maar goed, ze spelen niet in die kleinere divisies, ze spelen in de PL waar er veel andere sterke selecties rondlopen, en je met een beetje een flinke vormdip zomaar tien plekken lager staat dan normaal.

9 maart 2022 om 20:35

De premier league krijgt bijna €5 miljard per jaar aan tv gelden. Dat is per team al meer dan de gehele omzet die teams als porto en Ajax boeken. Dus de inkomsten voor een ‘modale’ premier league team is wat dat betreft zeker CL-waardig

9 maart 2022 om 11:53

Zet er een tactisch sterke coach voor de groep en ze hoeven echt niet te degraderen. Spurs is het sterkst op de counter en Lampard liet zijn ploeg vol op de aanval spelen, terwijl ze daar niet eens de geschikte kwaliteiten voor hebben. Totale onkunde van de coach dat ze daar verloren hebben op die manier.

9 maart 2022 om 19:14

Aanval kan ook een goede toepassing zijn tegen ploegen die zich ingraven.

10 maart 2022 om 09:38

Niet als je team daar de kwaliteiten niet voor heeft, dan moet je een andere tactische aanpak hanteren en dat kan Lampard niet. Het is gewoon een matige trainer, want iedereen weet dat Spurs graag op de counter speelt. Kijk maar naar de ploegen waar ze van gewonnen hebben de laatste weken en waar ze van verloren hebben. Dat patroon moet een goede trainer ook zien en daarop anticiperen. Alleen City en Liverpool kunnen altijd hun eigen spelletje spelen vanwege superieure kwaliteit in de selectie, de andere ploegen moeten adapteren.

9 maart 2022 om 13:09

Je was me kwijt bij Pickford 😂😂😂 Hou op, schei uit

Als er dit seizoen punten worden afgetrokken dan kunnen ze het wel vergeten. Ik denk dat Leeds nog steeds een veel grotere kans maakt om te degraderen dit seizoen, maar het hele traject van Everton van de afgelopen jaren doet me wel heel erg denken aan het traject van een Newcastle, Villa of West Ham voordat daar het roer helemaal om ging.. Langzaamaan werd het daar slechter en slechter tot ze uiteindelijk een keer uit de Premier League verdwenen. Bij Villa heeft het zelfs nog best lang geduurd voor ze weer terug waren! Everton zie ik op een zelfde manier kwalitatief minder en minder worden.

Ik las gisteren ook dat er bij Everton in geen van de contracten van de spelers degradatieclausules opgenomen zijn, dat zou een financiele strop betekenen en eentje waar ze zomaar 10 jaar last van kunnen hebben.

9 maart 2022 om 10:38

Het zou natuurlijk gek zijn als ze in de championship wel telkens punten (21!) aftrekken van Derby en dan nu Everton onbestraft laten.

9 maart 2022 om 11:25

Dat zou enorm onredelijk zijn en zie ik ook niet snel gebeuren. Everton heeft er gewoon een zooitje van gemaakt. Het zou jammer voor ze zijn, maar ik zie liever teams in de Premier League die een toevoeging zijn door hun goede beleidsvoering of door een unieke speelstijl dan dat we maar aan blijven modderen met diezelfde 25 teams die op en neer gaan tussen Prem en Championship maar weinig innoveren. Swansea was ooit zo'n heerlijke breath of fresh air die door de Premier League blies. Wolverhampton Wanderers en Bournemouth ook, tot zij ook weer teruggevallen zijn in matig beleid en of al gedegradeerd zijn of dat binnen enkele jaren weer gaan doen. De manier zoals Villa zich nu weer herstelt vind ik ook bewonderenswaardig! Villa is bijna 10 jaar lang de voorbeeldclub geweest hoe het vooral niet moet, dat is nu weer compleet anders! Dat zijn weer echte toevoegingen aan de Premier League terwijl een Everton, Newcastle of Bunley toch alleen maar ruimte innemen?

9 maart 2022 om 11:35

Ja irritant he van die clubs die alleen maar groot worden doordat er een rijke eigenaar komt. Dat ze dan vervolgens 10 jaar later een stabiele topclub worden doordat er de initiële jaren zo enorm veel geïnvesteerd is in de tijden dat financial fair play nog niet bestond is eigenlijk dan ook niet zo knap. Heb ook veel liever clubs die er op eigen houtje en met goed beleid komen inderdaad, bloed irritant dat soort zielloze clubs.

9 maart 2022 om 11:43

HA! Ja, daar heb je me natuurlijk helemaal klem! Ach jeetje toch he?!

Zeg ik dat? Volgens mij niet he.. Het zijn de clubs die een rijke eigenaar hebben, zoals Newcastle die had met Mike Ashley bijvoorbeeld, die de goede weg in waren geslagen maar vervolgens als cashcow leeggebloed zijn door die rijke eigenaar. Newcastle had een hartstikke leuke selectie en ging zo rond 2012 ineens als een tiet! Daarna heeft Ashley de club langzaamaan steeds verder laten verslonzen tot ze weer een keer gedegradeerd waren. De eigenaren van Villa hetzelfde, zij hebben niet of nauwelijks beleid gevoerd en zijn gedegradeerd tot de club van eigenaar wisselde.

Het lijkt mij dat de eigenaren die geld investeren de goede gasten zijn, maar dat is alleen als het in de jaren '80 gebeurd is zodat de voetbalautisten niet spontaan nieuwe namen moeten leren als ze naar de Europese top gluren.. Het zou natuurlijk helemaal eng zijn als die namen een beetje niet-Europees klinken. He bah!

9 maart 2022 om 11:52

Bournemouth vind ik persoonlijk een slecht voorbeeld.
Daar was/is totaal geen sprake van slecht beleid, juist waanzinnig goed beleid (Tot t ontslag van Eddie Howe). Ze zijn alleen te klein voor de PL en misschien zelfs voor Championship. Bedoel, ze hebben nog geen stadion van 20.000 man. Dat is niet te doen in PL en zelfs wonderbaarlijk voor Championship. Terwijl ze nu weer 2e staan.

9 maart 2022 om 11:52

Nee dat kan je natuurlijk ook niet zeggen. De enige reden dat Everton er “een zooitje van gemaakt heeft” en jouw club niet is dat toen jouw club het deed er veel minder concurrentie was in de premier league, minder geld in omging en zij de enige met geld smijtende ploeg waren. Verder mag je zelf weten voor welke door een misdadiger groot gemaakte ploeg je wil zijn. Je laatste zin zegt meer over je eigen slachtofferrol.

9 maart 2022 om 12:02

@conti, Bij Bournemouth werd fantastisch beleid gevoerd tot ze in de Premier League kwamen en ook ineens spelers gingen kopen die niet bij ze paste. Ik kan me nog herinneren dat er bij MOTD een discussie was over welke grote aankoop van Bournemouth/howe nu echt een succes was en daar konden ze er geen benoemen. Ik ook niet echt. Ze zijn natuurlijk gedegradeerd met een reden.

Uiteindelijk maakte Howe te vaak de verkeerde beslissing en is hij een tijd lang degene geweest die het beleid van Bournemouth uitstippelde. Hij stond bij Bournemouth ook echt bekend als een soort dictator, zijn wil was wet en uiteindelijk heeft hem dat ook de kop gekost. Ik vind het niet getuigen van gezond beleid als je complete beleid afhankelijk is van een manager die je eruit gooit als je niet helemaal de resultaten behaald die je wil behalen.

9 maart 2022 om 12:04

@elizabeth. Ik zou er een boek over schrijven als ik jou was. Met zo vreselijk veel kennis moeten er echt heel veel centen te verdienen zijn!

9 maart 2022 om 12:08

Die boeken zijn er genoeg, toch bedankt voor het advies. Ik zou als ik jou was je favoriete Russische oligarch een bedank briefje sturen aangezien je zonder hem nooit voor Chelsea was geworden, maar waarschijnlijk voor city of PSG

9 maart 2022 om 12:13

Wie weet. Het zou zomaar kunnen. Misschien was ik dan wel gaan dammen.

9 maart 2022 om 12:21

Sterk antwoord 10/10. Gaat goed samen met de 10/10 voor hypocrisie

9 maart 2022 om 12:36

@ Youricfc

Nee, dat vind ik echt te gemakkelijk.
Ze hadden een budget van likmeversie, zeker voor Engelse begrippen.
Het was bijna het 8ste wereldwonder dat Bournemouth nog 4 seizoen in de PL heeft gezeten.

Ik kan je wel een aankoop noemen die het waanzinnig heeft gedaan:
Nathan Ake.

Ze zijn gedegradeerd omdat ze veeeels te klein zijn voor de PL. Ze hadden voor PL begrippen echt minimaal budget, terwijl andere clubs met 100+ miljoen smeten, kon Bournmouth dat amper in 4 jaar tijd voor elkaar krijgen.

Howe was inderdaad niet altijd gelukkig met zn aankopen, maar lag dat niet meer aan het feit dat het budget gewoon te klein is en daardoor de echte "grote" aankopen bijna niet kon.

9 maart 2022 om 11:03

Vooral dat laatste vind ik vreemd, want zelfs Chelsea en Arsenal hebben degradatieclausules ingebouwd in contracten.

9 maart 2022 om 11:17

Ik kan niet reageren met de link geloof ik, maar als je googelt op "matt Law Everton relegation clause" dan is het het eerste artikel wat je tegenkomt.

ON: Ik ben het helemaal met je eens, je zou verwachten dat er zelfs met het grootst mogelijke rampscenario rekening gehouden wordt.

Het was wel een beetje te verwachten dat dat financieel allemaal niet rooskleurig zou zijn na ongeveer een half miljard (en dito salarissen bij zulke transferuitgaven) uit te geven zonder ook maar enige sportieve vooruitgang te boeken.

Die puntenaftrek zal dan wel voor komend seizoen zijn neem ik aan? Want als dat dit seizoen is dan kan dat echt wel een nekschot betekenen.

9 maart 2022 om 12:27

Bij Wigan hebben ze een aantal jaar geleden bewust gewacht tot de laatste speelronde met het toewijzen van punten in mindering. In het geval dat Wigan direct degradeerde zouden de minpunten voor volgend seizoen tellen en in het geval dat ze boven de streep zouden eindigen wat uiteindelijk gebeurde kwamen dan pas de punten in mindering zodat ze alsnog degradeerde. Dit zou niet snel nog een keer gebeuren denk ik maar nu Derby Country al 4x punten (21 punten in totaal) aftrek hebben gekregen voor hun financiële huishouding is er wel een vergelijkbare situatie, dit zou ook heel goed Everton kunnen overkomen ondanks hoe groot de club is.

Het zou heel jammer zijn voor het Engelse voetbal als weer een 'grote' club uit de PL verdwijnt. Echter is door het beleid van de afgelopen jaren niet meer dan logisch dat ze nu de dupe zijn, veel geld uitgeven en toch weinig terugverdienen en het doel Europees spelen lukt al jaren niet. Ik hoop dat ze er weer bovenop komen maar dit lijkt een lange weg te gaan worden.

pff kan er ook nog wel bij voor Everton, mocht het echt komen tot puntenaftrek kunnen we ze bijna afschrijven voor handhaving.

maar was wel te verwachten dat het er niet goed voorstaat bij Everton had ik al wel langer door

hoe ze in de afgelopen jaren met geld hebben lopen smijten was al wat dubieus, wellicht dat ze er vanuit gingen dat ze wel een jaartje Champions League inkomsten zouden hebben oid?Wat een puinhoop! Sportief ziet het er echt heel slecht uit, al komen er nu 4 hele belangrijke wedstrijden voor Super Frank. Financieel hoef je ook geen expert of insider te zijn om te kunnen nadenken dat het op lange termijn niet haalbaar zou zijn om in de groene cijfers te eindigen. Europees niets voorgesteld, uitgaande transfers bijna niet (noemswaardige), Covid en de volslagen idiote transfersuitgaven voor inkomende transfers. Ik wens ze het allerbeste, maar het tij moet gekeerd worden op bijna elk vlak.

Edit : Lukaku, de enige vertrokken spelers met een noemswaardige transfersom, 4-5 jaar geleden .

Dit zou betekenen dat Everton voor het eerst zou degraderen in de geschiedenis!
Want ze komen er niet dan onderuit wat betreft degradatie ben ik bang.. het zal namelijk niet bij -3 punten aftrek worden..

Was Brands hier niet gedeeltelijk verantwoordelijk voor?

9 maart 2022 om 10:55

Maak daar maar de tegenwoordige tijd van. Hij is gewoon 1 van de hoofdverantwoordelijken.

Zou jammer zijn als zo'n grote club degradeert, maar helaas niet eens onterecht. Ongelooflijk als je kijkt naar wat ze de laatste jaren hebben uitgegeven en hoeveel het ze heeft opgeleverd. Ook als je nu kijkt naar hun selectie is het echt een schande dat ze in degradatienood zijn. Vond ze met name een jaar of 10 terug een heel leuk elftal hebben met o.a. Howard, Jagielka, Baines, Fellaini, Arteta, Pienaar en Cahill.

Dus Brands ging weg nadat hij allemaal waardeloze spelers binnen had getrokken en de club 186 miljoen in het rood stond. Wat een klasse van die man. PSV heeft goud in handen. De ratten verlaten als eerste het schip.

126 miljoen verlies in 3 jaar? Dan heeft Arsenal ook een probleem, want die hadden afgelopen seizoen een verlies van 128,8 miljoen. Het seizoen daarvoor had Arsenal al een verlies van 57,2 miljoen.

De grote pot met geld raakt blijkbaar ook in Engeland op.

Kromme regels. Kijk naar zogenaamde topclubs die die regels aan de laars lappen. Of met constructies op de proppen komen. Het zijn altijd de kleinere clubs die gepakt worden. De zogenaamde grote clubs krijgen publiekelijk een tikje op de vingers en achter de schermen een kusje op de hand. UEFA is te bang dat de zogenaamde grote clubs hn biezen pakken. Alles is er op gericht om die zogenaamde grote clubs voordeel te bieden. Dat is exact wat ze zogenaamd grote clubs maakt in plaats van grote clubs.

Zou zeer jammer zijn voor de stad Liverpool en speciaal de fans van Everton. Horen niet thuis in de championship

Zonde dat Everton zo is afgegleden. Onder Moyes ( periode '02 - '13 ) heeft Everton prima resultaten behaald met soms maar beperkte middelen, maar leuk voetbal. Toen stabiel tussen de 4e en 7e plek beeindigd, met 2x een negatieve uitschieter. Prachtige spelers zoals Barkley, Cahill, Howard, Jagielka, Baines en de jonge Lukaku en Rooney, Fellaini.

Dan moeten ze maar bij een groot bedrijf aankloppen voor een miljard, wat de club kan terug betalen in de komende 100 jaar. Dan is er toch niets aan de hand? Of gelden er andere regels als de club niet groot genoeg is?

Fijne puinhoop heeft meneer Brands weer achtergelaten. Toch wel opvallend dat er altijd een enorme berg lijken uit de kast valt zodra Brands ergens vertrekt.

126 miljoen in 3 jaar lijkt mij ook belachelijk veel. Waarom is de eis niet gewoon om een gezonde bedrijf te zijn zonder dat de schulden zich opstapelen?
Als je tientallen miljoenen verlies maakt leeft je eigenlijk boven je stand en is er wat mij betreft spraken van wanbeleid en competitie vervalsing.
Een keer een minder seizoen moet kunnen maar toestaan dat clubs structureel boven hun stand leven lijkt me niet wenselijk.

Tsja ze hebben helaas geen oliestaat achter zich die wel even wat miljoenen stuurt of de boete met gemak betaalt om van de problemen af te komen he. Het is wel bizar, Everton heeft zelfs meer uitgegeven dan Real Madrid, sinds 2015 ofso.

Nou, dan kan PSV zich maar klaarmaken met de komst van Brands als souffleur van John de Jong. Van Schmidt naar Brands, de Jong voelt zich wel prettig als stroman....

Toch jammer, ooit toch een toonaangevende club in PL. En nu een club die langzaam aan steeds meer in het moeras zakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Everton

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Southampton40-24
16.Everton39-23
17.Leeds United38-37
18.Burnley 35-19
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. GordonAanvaller354
RicharlisonAanvaller3010
AllanMiddenvelder280
J. PickfordKeeper350
A. IwobiAanvaller282
A. TownsendMiddenvelder213
S. ColemanVerdediger301
Voor de complete selectie: Clubpagina Everton.

75 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren