Zorgen om mentale gezondheid Neymar: ‘Hij vraagt om hulp’

Maandag, 7 maart 2022 om 13:39Jordi Tomasowa • Laatste update: 13:42

Thierry Henry maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van Neymar. De aanvaller van Paris Saint-Germain stelde zaterdag teleur tijdens de topper in de Ligue 1 tegen OGC Nice (1-0 nederlaag) en presteert het gehele seizoen eigenlijk al ondermaats. Henry, die zelf tijdens zijn voetbalcarrière voor Arsenal en Barcelona speelde, denkt dat Neymar tijdens zijn recente mediaoptredens om hulp heeft gevraagd.

“Als je een actie analyseert en hij positioneert zich niet goed, oké, dan is dat een feit en moet je dat erkennen.”, zegt Henry in gesprek met L’Équipe. “Hij haalt de laatste periode niet zijn normale niveau, maar daar zijn redenen voor. “Neymar heeft het in recente interviews vaak gehad over zijn welzijn, over de druk, dus mijn eerste gedachte is: is hij in orde?” Volgens Henry gaat het er niet om dat hij geen panna’s meer uitdeelt of niet langer tegenstander op snelheid verslaat. “Hij geeft interviews, maar hoor je wat hij zegt? Hij vraagt om hulp. Er gaat van alles om in zijn hoofd, zoals bij ieder mens.”

Het belangrijkste interview waar Henry naar lijkt te verwijzen is een interview dat Neymar vorig jaar gaf aan DAZN, waarin hij zei dat hij van plan is om in de nabije toekomst een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. “Ik denk dat het mijn laatste WK (in 2022, red.) zal zijn”, zei de dertigjarige Braziliaan destijds. “Ik zie het als mijn laatste omdat ik niet meer weet of ik de kracht van geest heb om met voetbal om te gaan.”

Neymar suggereerde onlangs ook dat het spelen van vele wedstrijden in Europa zijn tol begint te eisen, wat de deur voor een avontuur in de Amerikaanse Major League Soccer openzet. “Ik zou enorm graag ooit eens in de Verenigde Staten spelen, al is het maar voor één seizoen”, onthulde de aanvaller van PSG tijdens de podcast Fenômenos op Twitch. “Een van de redenen om in de MLS te willen spelen, is dat het seizoen kort is. Ik zou dan een maand of drie vakantie hebben. Op die manier zou ik nog een paar jaar door kunnen spelen.”

Neymar beleeft ontegenzeggelijk zijn slechtste seizoen tot nu toe in het shirt van PSG. In achttien officiële wedstrijden kwam de Braziliaan niet verder dan vier goals en evenzoveel assists. Neymar miste dit seizoen bovendien ook achttien duels vanwege verschillende blessures.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door almogaver)

Sinds die weg is bij Barcelona is het al minder. Geen één seizoen meer dan 20 competitie wedstrijden gespeeld. Elke keer is er wat. Zoveel talent maar kon er zoveel meer uithalen

7 maart 2022 om 14:18

Met andere woorden, het zuipen en feesten begint zijn tol te eisen. En PSG is toch een beetje zomeravondvoetbal voor die gasten. Alleen CL telt echt en de rest van het jaar beetje op halve kracht met halve motivatie, al met al niet echt bevorderlijk om op wereldniveau te blijven

7 maart 2022 om 15:32

Uiteindelijk telt alleen het nu. Die man heeft een prima leven gehad tegenwoordig word je gepusht om nooit te vreden te zijn en altijd maar meer te willen. Ik had nu al gestopt en lekker aan het strand gelegen in Brazilië

En dan zijn er mensen op dit forum die de prestaties afkraken van Ronaldo en Messi omdat ze na 15 jaar niet meer goed presteren. Het is eigenlijk ongelofelijk hoe die 2 gasten 15 jaar op de hoogste niveau presenteren. Neymar is het perfecte voorbeeld van talent is niet genoeg in de voebalwereld.

7 maart 2022 om 13:56

Nou dan vind ik Balotelli toch wel een veel beter voorbeeld. Neymar heeft er nog aardig wat uit gehaald.

7 maart 2022 om 14:11

Neymar had veel meer potentie dan Balotelli Neymar kon nu al een gouden bal op ze naam hebben als die bij barca was gebleven en de juiste mentaliteit had. En Balotelli had een topspits kunnen worden niet een gouden bal kandidaat of iemand die met Ronaldo of Messi kan concurreren wat Neymar wel had kunnen doen.

7 maart 2022 om 14:30

Niet mee eens. Neymar heeft gewoon meer met zijn talent gedaan dan Balotelli, niet zoveel als Messi en Ronaldo. Balotelli had imo gewoon net zoveel talent maar een nog mindere mentaliteit dus de reactie van snape lijkt me niet meer dan terecht.

7 maart 2022 om 15:44

Balo was op 18 jarige leeftijd al bijzonder ver. Krachtiger, explosiever en technischer dan 95% van de spitsen op dat moment. Ik sluit me aan bij real8madrid. Minder verfijnd dan Neymar, maar qua potentie wel gouden bal- materiaal.

7 maart 2022 om 14:03

@Ankara

Hoezo is Neymar het perfecte voorbeeld? Is in principe een Arjen Robben verhaal. Meer dan genoeg talent, maar gewoon lastig om fit te blijven.

Ik denk dat fitheid heel veel spelers hun uiteindelijke potentie de das om doet.

7 maart 2022 om 14:07

Het verschil met Robben is wel dat Neymar er vaak uit ligt met blessures omdat hij gewoon de wedstrijd uit en ziekenboeg in werd geschopt. Dat was bij Robben iets minder denk ik.

7 maart 2022 om 14:08

Ja, want Arjan Robben heeft zich ook meermaals laten gaan in her uitgaan circuit, talloze feesten georganiseerd en als dat soort fratsen.
Hoe kun je die 2 nou vergelijken zeg.
Ik denk dat Neymar zich meer op zijn privé richt dan op voetbal.....prijzen komen bijna vanzelf aanwaaien bij gebrek aan tegenstand en als hij geen zin heeft dan staat er wel weer een ander op.
Als hij wat wil moet hij gewoon naar een club waar hij belangrijk moet zijn en zijn best moet doen.

7 maart 2022 om 14:58

Robben heeft geleefd als prof, en kwam altijd mentaal fris over. Neymar heeft misschien wel meer talent maar leeft er minder naar, en geeft zelf aan mentale problemen te hebben. Het verbaast me dat Henry de eerste is die dat oppikt.

7 maart 2022 om 14:24

Sterker nog. Er zijn denk ik weinig spelers die hun carriere lang zo'n consistentie hebben laten zien. Sommige spelers zijn eruit gegaan met blessures, anderen konden het mentaal niet meer opbrengen.

7 maart 2022 om 15:45

@Regulator; naast discipline van je zelf, kan je ook zelf tegen non-voetbalzaken aanlopen die je leven gaan beheersen. Velen denken van 'easy money' verdienen en je leven is fantastisch, maar dat betekent niets als je de wind tegen je hebt. Maar ik weet dan ook niet wat bij hem speelt.

7 maart 2022 om 16:12

Mijn post is trouwens helemaal niet ten nadele van Neymar bedoeld. Wat er in zijn leven speelt weten we niet. Wel wil ik benadrukken hoe knap Messi's en Ronaldo's prestaties zijn. Ik heb het gevoel dat we dat soms vergeten.

7 maart 2022 om 15:54

Wat bedoel je met ongelofelijk? Bedoel je ongelofelijk knap?

Allereerst zet me zulke kwesties altijd tot denken. Ik wil niet zeggen dat het volgende waar is, maar zie het vooralsnog als een hersenspinsel.

Ik weet niet precies wat hun persoonlijkheid is, maar ik vind het knapper als Theo Janssen bijvoorbeeld opeens dag in dag uit kneiterhard traint zonder een sappie en sigaretje. Waarom? Omdat hij een persoonlijkheid van jongs af aan heeft waarbij dit een belangrijke invulling voor hem is. Ik denk dat een Ronaldo gewoonweg niet beter weet dan elke dag kneiterhard trainen. Dat is hetzelfde als bijvoorbeeld iemand die Christelijk is elke avond om 12 uur uiterlijk thuis moet zijn. Je weet niet beter.

7 maart 2022 om 16:39

Janter als ik jouw reacties lees dan denk ik dat je wat meer ervaring hebt met mentale tegenslag en hoe persoonlijkheden verschillen. Voor mij is dat in elk geval wel zo en ik ben het dan ook helemaal met je eens.

De ene speler heeft iets anders nodig dan de ander. Wat Ronaldo kan is knap, maar past ook bij hem, dan gaat het een stuk makkelijker.

7 maart 2022 om 21:52

Inderdaad, ik ken de andere kant van de medaille. Ik kan me dan ook genoeg scenario's bedenken waarom een Neymar het moeilijk heeft, maar ik weet dat ik ook voorzichtig moet zijn met mogelijke scenario's. Simpelweg gezegd: er zijn ontelbare scenario's + ik ken hem niet.

Als ik Ronaldo en Neymar vliegensvlug vergelijk, lijkt Ronaldo meer een persoon die een enorme winnaarsmentaliteit heeft en in staat is om alles om hem heen opzij te zetten voor zijn eigen succes. Alles lijkt te draaien om zijn eigen Ronaldo, zijn soort van brand. Het komt allemaal over alsof hij niet beter weet dan dat het om Ronaldo moet draaien.

Neymar komt veel meer over als iemand die ook gezelligheid om zich heen nodig heeft. En dat vind ik al een enorm verschil tussen die twee. Kijk voor de grap eens beelden tussen hoe Neymar met zijn zoon omgaat in zijn docu of Ronaldo met de zijne. Bij Ronaldo merk je weer hetgeen op: sporten, fit blijven, trainen etc. Hele andere mentaliteit. Bij Neymar gaat het om ouwehoeren met zijn zoon. Ik baseer het dan ook alleen met wat ik heb gezien, want wellicht trekt Ronaldo de onderbroek van zijn zoontje over zijn hoofd. Het zijn gewoon 2 totaal verschillende persoonlijkheden. Maar velen doen alsof je niet moet zeiken als je zoveel geld verdient als een Neymar bijv. doet. Hij kan alle hulp van de wereld betalen, las ik vanmiddag, en hij moet daardoor maar niet zeiken... maar hulp is geen garantie tot verbetering of herstel. En bij de 1 gaat het razendsnel en bij de ander duurt het langer. Neymar is ook hoe dan ook gewoon een mens.

7 maart 2022 om 22:36

Niet beter weten? Ze worden omgeven door allerlei verschillende type mensen én hebben talloze mogelijkheden. Ze zijn zich wel degelijk veel meer bewust van alles dan jij wil doen overkomen.
Het zijn genomen keuzes.

7 maart 2022 om 23:26

Wat wil je hiermee nou zeggen? Ik begrijp je punt niet. Wat ik met 'niet beter weten' wil aangeven is dat Ronaldo wellicht vanaf jongs af aan niet beter weet dan presteren, presteren en nog eens presteren en dat hij niet beter weet dan zo te leven en er energie voor terugkrijgt. Maar omgeven door allerlei verschillende mensen en talloze mogelijkheden... leg uit wat je daarmee bedoelt want het klinkt allemaal super vaag en oppervlakkig. Wat heeft dat nou voor toegevoegde waarde aan bovenstaande berichten?

Discussie gaat namelijk over persoonlijkheid en karakter van bijvoorbeeld een Neymar en hoe om te gaan in de voetbalwereld. Daarbij is het de vraag wat zo ongelofelijk knap is. Is hetgeen wat Ronaldo doet echt ongelofelijk knap of is dat een lifestyle die hem veel energie teruggeeft, is het iets wat op zijn persoonlijkheid aansluit (nogmaals dit is een hersenspinsel wat ik zei)? Lees mijn bericht daarvoor bijv. terug over vergelijking Theo en Ronaldo.

vanaf dat Neymar de overstap heeft gemaakt van Barcelona naar PSG is het elk jaar iets minder geworden, maar kan terug kijken op toch al een prachtige carriere. alles gewonnen wat er te winnen viel met Barcelona, bij PSG al diverse prijzen in de wacht gesleept, met het nationaal Elftal.
af en toe een blessure, staat niet altijd basis. maar velen zijn jaloers op zijn palmares

7 maart 2022 om 15:35

Ik denk dat Neymar gewoon verzadigd is geraakt. Wat opzich niet zo gek is. De man verdient geld als water en een paar miljoen meer of minder boeit hem niet meer. Inmiddels heeft hij volgens mij op club niveau alles gewonnen wat er te winnen valt. Het is bijzonder lastig om zo lang een bepaalde honger naar succes te behouden. Niet iedereen is een Cristiano Ronaldo.

7 maart 2022 om 19:44

@ali

Ik denk dat Neymar’s leven/carrière al van jongs af aan ingewikkeld was en met veel druk er op. Alleen al de stap naar Barcelona was omgeven door ingewikkelde constructies met managers, eigenaren, etc. Er is gewoon altijd veel gedoe geweest. Dat lijkt me niet gemakkelijk.

Hij voetbal ook zelf bij een club waar hij meer kermis-attractie is dan dat hij word uitgedaagd om wedstrijden te winnen.
Doet hij het niet, dan doet een ander het wel.
Niets hoeven te doen voor prijzen kan bij een speler ook tegen gaan werken.

Er is niks aan de hand met Neymar, dit is gewoon hoe hij de sport wilt beleven. Heeft bewust de keuze gemaakt om naar een mindere competitie te gaan zodat hij daar bij zijn club de grote man kan zijn en kan spelen hoe hij wilt, niet zoals de rest van het team wilt dat hij speelt. Speler met uitzonderlijk voetballend talent, maar verre van uitzonderlijke mentaliteit. Niks mis mee, die gaat na het wk verder uitbuiken, misschien nog ff cashen in MEA of China, en de rest van zn leven feesten zoals de meeste Braziliaanse sterren.

7 maart 2022 om 15:00

Hij heeft zelf meer dan eens aangegeven dat hij zich mentaal belast voelt. Waarom zou dat geen signaal zijn dat er iets is?

En wederom een vroeg uitgebluste voetballer. Volgens mij het resultaat van veel te jong veel te veel geld en daardoor verkeerde types om hem heen. Dan ligt de focus niet meer op topsport en dat is funest voor de sportcarrière.

7 maart 2022 om 14:28

Dat is niet de hoofdreden, hoewel het meespeelt. Mentaliteit is de andere factor. De twee meest succesvolle voetballers ooit zijn Messi en Ronaldo en die waren ook op vroege leeftijd stinkend rijk en kwamen ook van een arme Zuid-Amerikaanse of Zuid-Europese afkomst.

7 maart 2022 om 14:40

Te vroeg uitgespeeld? Sowieso is je fysieke piek (en mentale constante prestatie) niet jarenlang hetzelfde. Ik vind het van Messi en Ronaldo mega knap dat zij het wel konden. Een Ronaldinho (vond ik voetbaltechnisch zelfs beter) kon dat ook niet. Het lichaam van 'de dikke' Ronaldo kon ook niet zo lang pieken. Neymar is ook al 30 he. Het is niet dat hij maar een korte piek heeft gehad. Meer 'het eeuwige toptalent' dat gewoon Messi en Ronaldo voor zich had.

Neymar is een overschatte speler die ten onrechte in het rijtje wordt geplaats met Messi en Ronaldo. Voor mij is dit een voorbeeld van een speler die door gebrek aan topsportmentaliteit niet het volle uit zijn carrière haalt. Het is zijn goed recht om lekker te gaan feesten etc. maar dan is dit wel het resultaat.

7 maart 2022 om 16:37

Niemand plaatst Neymar in een rijtje met Messi en Ronaldo, dat doe je zelf. Neymar is voetballend gezien na Messi en Ronaldo misschien wel de beste van zijn generatie. Dit kan je van nog 2/3 spelers als een Suarez en een Ibrahimovic bijvoorbeeld zeggen. Overschat is hij daarnaast ook niet. Het blijft een geweldige speler die in zijn beste tijd ongelooflijke dingen liet zien. Kijk maar eens zijn 1 na laatste en laatste seizoen bij Barca terug.

Als ik Neymar de afgelopen jaren zag voetballen vroeg ik me geregeld hetzelfde af: is hij in orde? Maar dan dacht ik niet aan het mentale maar aan het geestelijke.

Moeten we nu echt zorgen gaan maken om een multimiljonair. Als deze man hulp nodig denkt te hebben dan roept hij die hulp toch in. De man heeft geld als water, alle beschikbare hulp is voor hem bereikbaar.

Ik denk eerder dat Neymar en ook Messi zoveel verdienen dat het ze eigenlijk geen ene fuck meer boeit wat ze doen en wat de uitslagen van de wedstrijden zijn. Sowieso worden ze bijna elk jaar met 2 vingers in de neus kampioen. En de trainers die PSG aanstelt durven ook niets aan het gedrag van de vedette te doen. Ik denk dat in Barcelona mensen nu gaan inzien dat ze beter af zijn zonder deze 2.

Ik kies voor het grote geld en ga als huursoldaat door het leven en dan klagen over minder geliefd zijn en mentale gezondheid. Henry zou erover mee kunnen praten, beide spelers willen de grote man uithangen en net doen alsof ze er niets om geven, maar beiden verlangde al heel snel na hun vertrek bij Barca/arsenal terug naar de plek die ze groot maakte en ze veilig en geliefd waren.

Op de blaren moeten zitten, dus medelijden met Neymer is Bs

Mooi om te zien die personages als Neymar, maar ook een Pogba, Lukaku, Depay, ze houden zich allemaal zo groot, maar ze zijn maar onzekere jongens.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
MarquinhosVerdediger21
A. HakimiVerdediger21
P. KimpembeVerdediger20
N. MukieleVerdediger20
Sergio RamosVerdediger20
Nuno MendesVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

1292 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren