Niemand begrijpt waarom het openingsdoelpunt van AZ werd goedgekeurd

Zondag, 6 maart 2022 om 20:24Dominic Mostert • Laatste update: 20:37

Bas Nijhuis geeft toe dat het openingsdoelpunt van AZ in de gewonnen uitwedstrijd tegen NEC (1-3) afgekeurd had moeten worden. Jesper Karlsson nam de bal met de arm mee het zestienmetergebied in na een lange bal van Aslak Fonn Witry, alvorens raak te volleren in de rechterhoek. Nijhuis werd niet gecorrigeerd door zijn videoscheidsrechter Marc Nagtegaal en keurde het doelpunt daarom goed.

Voor Nijhuis was het op het veld niet duidelijk dat Karlsson hands maakte. De aanvaller nam de bal aan met de borst, maar raakte die daarna ook met de hand. "Ik kijk van de binnenkant, dus ik zie de bal op de borst gaan; ik zie de arm niet. Uit andere camerabeelden zie ik nu dat zijn arm er ook bij zit. De bal stuit van de borst. Het is voor mij nu duidelijk te zien dat de bal wel de arm raakt", geeft de scheidsrechter toe voor de camera van ESPN. De regel is helder: als een handsbal rechtstreeks leidt tot een doelpunt, moet het doelpunt worden afgekeurd. "Zeker. Dat had hier ook moeten gebeuren."

"De VAR kijkt naar beelden vanuit allerlei cameraposities. De eerste twee beelden die ik zag waren duidelijk, maar de derde en vierde maakten het een beetje onduidelijk. Misschien dat de VAR daar iets meer op gefocust was, maar voor mij is dit een duidelijke handsbal", luidt de conclusie van Nijhuis. Voor NEC is het een schrale troost. "Ik moet het misschien niet zeggen, maar hoe zij die eerste goal krijgen... Het is toch ongekend?!", foeterde Lasse Schöne. "Het is zo overduidelijk hands. Het is echt onbegrijpelijk. Volgens mij hebben ze (de scheidsrechters, red.) ervoor gestudeerd, maar ik vind het onbegrijpelijk, echt onbegrijpelijk."

Op het moment zelf dacht Schöne al aan hands; in de pauze zag hij de beelden die zijn vermoedens bevestigden. "Jongens, kom op hé. Iedereen ziet dat het hands is. Wie dat niet vindt, begrijpt niks van voetbal. Het is echt ongelooflijk." Ook Karlsson zelf geeft toe dat hij de bal met de hand toucheerde. "De bal kwam eerst tegen mijn schouder en toen inderdaad tegen mijn hand", aldus de aanvaller, die er desondanks niet aan dacht om Nijhuis de waarheid te vertellen. "Nee, ook niet door de adrenaline die op zo'n moment door je heen gaat. Bovendien weet ik ook niet precies hoe de regels zijn. Ik raakte 'm in ieder geval eerst met mijn schouder. En de VAR kon het blijkbaar ook niet goed zien."Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door bananana)

Belachelijke keuze. Waarom ziet de VAR dit niet? Hoe moeilijk kan het zijn?

6 maart 2022 om 20:35

Ik zeg altijd, waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Echter als de man die fouten moet corrigeren fouten gaat maken, is het einde zoek. Afijn, we weten allemaal dat de VAR (zeker in NL) kwalitatief nog niet kan voldoen aan de verwachtingen.

7 maart 2022 om 14:45

Ach dit is wel schrijnend. De strijd bovenin wordt zo door de scheids / VAR beslist. AZ, Utrecht en Twente kregen allen 3 tot 6 keer zo veel pingels als Feyenoord en PSV. PSV en Feyenoord krijgen echt schandalig weinig pingels voor aanvallende teams (kijk naar voor doelpunten / expected goals per wedstrijd). Als ze dan ook al zulke dingen gaan missen is er niet tegenop te boxen. Tegen Feyenoord slaat een Groningen speler de bal over de achterlijn, buiten de nos had iedereen daar vragen over maar dit kon niet beantwoord worden, als je dit dan aan de andere kant ziet kan ik er wel om lachen. 9 punten in 2 wedstrijden, de strijd is weer terug

Var voor verbeteringen in het voetbal om het eerlijk te maken moet zege lukt ze aardig hoor

Als je dit al niet kan zien ga dan wat anders doen

Als je als VAR Nijhuis naar de kant haalt, kun je je ingraven voor een hoop hoofdschudden en gezucht en gesteun van Bas. Zou ik ook geen zin in hebben, laat Bas zelf maar de verantwoordelijkheid nemen voor deze blunder.

6 maart 2022 om 20:37

Grappige is dat Nijhuis een paar weken geleden boos was op precies dezelfde VAR omdat hij toen wel naar de kant werd gehaald. Ik zou het dan ook niet meer weten als VAR-zijnde.

6 maart 2022 om 21:30

Dus het is belangrijker dat AZ onterecht op voorsprong komt dan dat je een hoofdschuddende Nijhuis naar de zijlijn haalt?

6 maart 2022 om 22:02

Flauw hoor, zo serieus reageren op een grapje.

6 maart 2022 om 22:38

Echt goed gevoel voor humor ook…

6 maart 2022 om 22:35

Het is iets anders wanneer hij wordt geroepen voor iets wat geen overtreding is wanneer er geen doelpunt uitkomt, dan dat hij wordt terug geroepen omdat het duidelijk hands is.

6 maart 2022 om 23:54

Er is niemand die dit Bas kwalijk neemt, want dit soort momenten kun je missen als je net verkeerd staat geposteerd, maar wanneer je dit niet ziet als VAR zit je duidelijk op de verkeerde plek.

7 maart 2022 om 00:28

Van een arbiter, vierde man en grensrechter mag toch wel één van de drie dit zien? 90% van het stadion ziet dit nota bene...

7 maart 2022 om 09:30

Ik denk dat het percentage mensen in t stadion dat dit wel of niet ziet ongeveer overeenkomt met t percentage thuis- en uit-fans …

Niemand behalve drie man met een stok en een blindengeleidehond in een hokje te Zeist. Ongekend dat deze niet werd afgekeurd.

6 maart 2022 om 20:38

Laat meteen zien hoe dicht verlies en winst bij elkaar liggen. Had Nijhuis vorige week bij AZ gefloten, hadden ze geen penalty’s gekregen. Had Higler vandaag deze partij gefloten, was de kans groot dat deze werd afgekeurd aangezien hij overal voor fluit. Verschillende manieren van fluiten (veel toestaan tegenover overal voor fluiten om maar niets te missen), die erg veel impact hebben op de resultaten van in dit geval AZ. Slechte zaak in mijn optiek.

7 maart 2022 om 01:43

Wat stel je voor? Één bondsscheidsrechter per competitie die alle wedstrijden in die competitie fluit? En dan de wedstrijden over een hele week uitsmeren? Dit soort problemen bestaan al sinds het begin van het spelletje, soms zit het mee, soms zit het tegen, niks aan te doen.

7 maart 2022 om 10:34

Daar ben ik het mee eens maar sinds we de var hebben, heb ik er meer moeite mee als er in fout gemaakt wordt

7 maart 2022 om 12:46

Begint bij leiderschap. Duidelijke kaders geven aan je scheidsrechters zodat de bandbreedte kleiner wordt en de persoonlijke stijl van een scheids minder impact heeft op de belangrijke beslissingen in een partij. Er is nu veel te veel ruimte, Nijhuis mag bij wijze van spreken alles door laten gaan en Higler mag alles kapot fluiten. Ergens in het midden ligt de gewenste manier van fluiten, wie niet aan die eis kan voldoen gaat maar lekker wat anders doen. Persoonlijk verpest dit voor mij echt regelmatig de lol in de wedstrijden, als er weer zo’n prutser constant de verkeerde beslissingen neemt.

Onzin beslissing, iedereen in het stadion zag het wel. Waarschijnlijk had het niet zo veel verschil gemaakt qua uitslag, maar dan nog.

Wel fijn voor Bas dat hij (weer) de VAR de schuld kan geven, terwijl zijn team (assistent) dit ook gewoon had moeten zien.
Laat onverlet dat ook de VAR hier had moeten ingrijpen, maar Bas vindt het maar wat fijn om niet zijn eigen team de schuld te hoeven geven van een slecht besluit.

6 maart 2022 om 21:31

Als de scheidsrechter en assistent scheidsrechter alles zou zien dan heb je geen VAR nodig, laat dat nou net de meerwaarde moeten zijn en vaak niet gebeurd. Dit weekend moment gezien waarbij ik denk, stop toch met die VAR. Het voegt zo weinig toe.

6 maart 2022 om 22:40

Zo werkt het natuurlijk niet. Dit was een overduidelijke handbal en moest 100% afgekeurd worden. Beetje makkelijk om maar de schuld in de schoenen van Nijhuis te schuiven. De VAR moest gewoon ingrijpen en daar heeft hij gelijk in.

Ik begrijp er echt niks meer van. Vitesse wie een gratis pingel krijgt, PSV wie er geen krijgt bij een duidelijke handsbal, en nu een goal waar een arm bij werd gebruikt dat niet werd afgekeurd. Die hele VAR kun je wel wegdonderen of, voor ze daar komen te zitten, eerst een afspraak maken bij Pearle want mijn hemel zeg, hoe blind kun je zijn. Teveel wedstrijden worden beslist door dit soort onkunde, vorige week werd Fortuna genaait en nu NEC (Vitesse en PSV had gelukkig geen invloed op de uitslag).

De VAR moet zich kapot schamen.

Onderhand kunnen we toch wel stellen dat het lumineuze idee van de VAR in zijn geheel gefaald heeft. Het is maar net hoe de wind staat of de VAR wel of niet ingrijpt. Daarbij heb ik het gevoel dat je met meer regelmaat ziet dat een VAR wel ingrijpt bij grotere clubs (kan ook zijn dat er natuurlijk meer overtredingen e.d. tegen de grotere club worden gemaakt, maar toch).

Eerlijker is het in ieder geval niet geworden, langzamer wel. Ten behoeve van het spelplezier zou ik vandaag nog de VAR eruit gooien en gewoon weer voetballen met een scheids die waarschijnlijk ook zijn fouten maakt, we kunnen dan tenminste door.

die Nagtegaal moet je nu toch gewoon een paar maanden geen wedstrijden meer geven? Hoe kun je dit in vredesnaam missen? Het is letterlijk je enige taak.

7 maart 2022 om 00:02

Een paar maanden is wellicht wat lang, maar straffen (in de vorm van 1-2 speelronden uitsluiten) lijkt me niet meer dan logisch.

Niemand die naaihuis nog durft te corrigeren. Basje zaagt bij vi zijn medewerkers doormidden, snap wel dat ze terughoudend zijn bij dit enge ventje.

6 maart 2022 om 22:18

Dit is echt zwaar overdreven. Je kunt betwisten of het verstandig is om als scheidsrechter regelmatig bij een geruchtmakende talkshow aan te schuiven. Nijhuis hier wegzetten als matennaaier is in mijn optiek onterecht. Hij geeft zijn mening en handelt daar ook naar, in mijn optiek dus juist recht door zee en eerlijk, zeker geen eng gedrag. Hard maar fair, daar kunnen veel mensen helaas niet tegen.

AZ Alsnog terecht gewonnen vandaag, maar deze had inderdaad afgekeurd moeten worden. Zelfs Karlsson zelf vroeg nog aan de commentator of er wel een VAR was vandaag en gaf toe dat hij hands maakte.

Overigens de tweede keer dat de combinatie Nijhuis met Nagtegaal als VAR dubieus handelt. Meen dat Nagtegaal eerder dit seizoen ook ruim 5 minuten nam om een doelpunt te controleren die Nijhuis uiteindelijk met zichtbare tegenzin afkeurde.

Wat alles betreft ben ik eigenlijk wel jaloers op het scheidsrechterskorps uit Engeland. Je kan het er mee eens zijn of niet dat ze strict volgens het boekje fluiten, maar ze zijn mede daardoor wel consequent.

6 maart 2022 om 22:42

Terecht of niet. Zo werkt het niet. De VAR moest ingrijpen. Simpeler bestaat het niet.

6 maart 2022 om 22:50

Misschien verwoordde ik het niet duidelijk: De VAR had moeten ingrijpen (of de grensrechter) en de 0-1 moeten afkeuren. Over het spelbeeld van de rest van de wedstrijd is AZ wel de terechte winnaar.

7 maart 2022 om 00:25

Absoluut eens dat AZ (logischerwijs) beter was. Maar als mindere ploeg wordt het dan toch echt niet beter als je de 0-1 onterecht tegen krijgt. Dit soort dingen zijn cruciaal voor NEC tegen AZ. Je maakt de 1-1, maar je weet niet wat er gebeurt als die 0-1 niet valt.

1. Vorige week was er sprake van dezelfde situatie. Een spelers (volgens mij Blind) bam de bal eerst op z'n borst aan en toen arm. Geen penalty.
2. De bal scharmde de arm. Als de arm er niet was, was het ook een doelpunt geweest.
3. Zonder dat doelpunt was het 1-2.
Terechte overwinning AZ

Ik wordt een beetje moe van deze man. Corrigeer je hem als VAR. Staat meneer achteraf voor de camera alleen maar te zeiken dat hij het niet eens is met de beslissing - waar hij overigens eindverantwoordelijk voor is. Corrigeer je hem niet, staat hij je als VAR achteraf ook weer je bekritiseren.Misschien dat Bas als hoofd van dit team en eindverantwoordelijke eens zijn verantwoordelijk kan nemen. In plaats van enkel "VAR dit" en "VAR dat." Wat als er geen VAR is? Wie krijgt dan de schuld van Bas? Het weer? De windrichting? De kleur van het gras?Meneer is al een parodie op een arbiter. Het is echt een van de slechtste scheidsrechters van de Nederlandse velden. Maar behalve dat is het ook nog eens een ijdeltuit en een lafaard. Iemand met een persoonlijkheid zou soms gewoon even zijn verantwoordelijk pakken en zo'n VAR die zich niet eens kan verdedigen even uit de wind houden.Misselijkmakend.

Nou het is al zeker wie er 3de moet worden. Man man man wat heeft AZ de laatste weken de scheidsrechter mee zeg....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller3817
V. PavlidisAanvaller3718
E. PokuAanvaller40
M. van BrederodeAanvaller10
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper360
M. MeerdinkAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

1 fan
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren