‘Lafaard’ Dzyuba slaat terug naar Oekraïners: ‘Ik ben trots om Rus te zijn’

Donderdag, 3 maart 2022 om 08:30Jeroen van Poppel • Laatste update: 09:00

Artem Dzyuba heeft zich voor het eerst uitgesproken over de invasie van Rusland in Oekraïne. De aanvoerder van het Russische voetbalelftal voelt zich daartoe gedwongen door aantijgingen van enkele Oekraïnense spelers, die hem onder meer 'lafaard' noemden. Dzyuba zegt 'tegen elke oorlog' te zijn, maar benadrukt ook vooral een trotse Rus te zijn. "Ik ben niet bang om Russisch te zijn", schrijft de 33-jarige spits van Zenit Sint-Petersburg op Instagram.

Andriy Yarmolenko van West Ham United en Vitaliy Mykolenko van Everton eisten via social media een reactie van Dzyuba op de oorlog. "Je bent normaal altijd zo aandachtgeil, nu is het tijd om de schijnwerpers te pakken", schreef Yarmolenko, doelend op de voorliefde van Dzyuba voor het maken van TikTok-video's. Mykolenko deed er nog een schepje bovenop. "Lafaard. Terwijl jij samen met die andere klootzakken zwijgt, worden vreedzame burgers vermoord in Oekraïne", aldus de linksback van Everton.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Artem Dzyuba (@artem.dzyuba)

De provocaties vanuit de Oekraïners leverde dus een reactie op van Dzyuba. "Tot voor kort wilde ik niet praten over wat er in Oekraïne gebeurt", aldus de Rus. "Ik wilde het niet. Dat is niet omdat ik bang ben, maar omdat ik geen politiek expert ben. Ik ben er nooit op ingegaan en was dat ook niet van plan. Maar net als iedereen heb ik mijn eigen mening. Aangezien dit onderwerp mij van alle kanten aantrekt, zal ik die mening uiten."

"Ik ben tegen elke oorlog. Oorlog is iets verschrikkelijks", aldus Dzyuba, die niet specifiek in wil gaan op de situatie in Oekraïne en het onderwerp verandert. "Ik ben ook tegen menselijke agressie en haat, die elke dag een verwoestende omvang aanneemt. Ik ben niet bang om Russisch te zijn. Ik ben er trots op Rus te zijn. En ik begrijp niet waarom Russische topsporters nu moeten lijden. Ik ben tegen die dubbele moraal."

Dzyuba deelt tot slot een sneer uit aan Yarmolenko en Mykolenko. "En tegen enkele collega's die in herenhuizen in Engeland zitten en nare dingen zeggen: dit kan ons niet beledigen, wij begrijpen alles! Vrede en goedheid voor iedereen!"Gerelateerd

Meer sportnieuws

69 reacties (laatste reactie door chilii)

Russische voetballers zitten in een lastige positie. Ik zou ze niet allemaal hard gaan veroordelen nu, ze kunnen hier niets aan doen noch veranderen. Het enige dat mis is met de reactie van Dzyuba is dat ie van die nationalistische uitingen doet, dat is niet op zijn plek. Je hoeft niets over de oorlog te zeggen, alleen dat je pro-vrede bent is goed genoeg, maar kom dan niet met dat 'trotse Rus'-verhaal, daarmee lijk je de invasie impliciet goed te keuren. Een beetje ambiguïteit is geen probleem mijns inziens.

2 maart 2022 om 22:17

Totaal mee oneens. We zijn compleet aan het doorslaan. Met alles. Letterlijk. Opeens moeten we elke Rus met de nek aankijken terwijl 80% van de Russen Putin een ontzettende lafbek vindt. Wat kunnen Russen daar aan doen? Hij zegt trots te zijn dat hij een Rus is en daar heeft hij volkomen gelijk in. Rusland heeft in vele vormen een bijzonder rijke geschiedenis, heeft een bijzonder volk, bijzondere cultuur en mooie landschappen. We zijn toch compleet van de pot gerukt dat we nu van Russen gaan verwachten dat ze hun complete moederland afkeuren alleen omdat daar een dictator zit die moet compenseren dat ie 1 meter 20 is? Wat kunnen die Russen daar aan doen? Dat guilt by association hanteren we helaas in zoveel maatschappelijke discussies. Is een argument op basis van emotie, niet op rationaliteit. Russen zijn trots op Rusland. Niet op Putin.

2 maart 2022 om 22:41

"we zijn toch compleet van de pot gerukt dat we nu van Russen gaan verwachten dat ze hun complete moederland afkeuren alleen omdat daar een dictator zit die moet compenseren dat ie 1 meter 20 is?"

Vertel mij eens, wie verwacht dat dan?

2 maart 2022 om 23:09

80 procent? Uit welk onderzoek haal je dat?

2 maart 2022 om 23:19

Nou Kaassie, schijnbaar de Oekraïense spelers die genoemd worden in het artikel. Overigens vind ik nog steeds dat de sancties niet mensen moeten treffen alleen omdat het een Rus is. De sancties moeten de politiek van Rusland treffen, niet de inwoners. Sancties opleggen aan iemand, puur omdat ie Russisch is, dat is gewoon pure discriminatie.

3 maart 2022 om 01:51

1. Tachtig procent? Leuke statistiek die je ineens verzint.
2. Ik maak meermaals sprongen om aan te geven dat ik NIET verwacht van Dzyuba om de invasie expliciet af te keuren.
3. Dzyuba kiest er voor om te reageren op de gebeurtenissen, en om die dan niet expliciet af te keuren.
4. Dyuba sluit zijn post af met chauvanistische opmerkingen die ongepast zijn wanneer militairen die de vlag van jouw land dragen onschuldige burgers aan het bombarderen zijn.

Mijns inziens had hij beter helemaal NIET kunnen reageren, of het moeten houden bij 'ik keur alle geweld af, en ik wens alle getroffenen sterkte toe'. Jij plakt er nu allerlei dingen aan vast, alsof ik elke Rus veroordeel voor het feit dat ze Rus zijn. Totale onzin.

3 maart 2022 om 11:08

Een Rus die deze waanzin afwijst is een echte vredelievende Rus en daar mag je trots op zijn en net dat doet deze Dzuba niet.... verwerpelijk.....niets minder, niets

3 maart 2022 om 11:39

Nou er zijn anders weinig spelers die zich tegen oorlog uitspreken. Ook deze speler niet.
Je mag inderdaad een trotse Rus zijn, maar hij veroordeeld de oorlog ook niet echt.

Los daarvan vind ik het prima dat Rusland Sportief wordt geweerd. Niet omdat het Russen zijn, maar ze vertegenwoordigen ook een staatshoofd die op oorlogspad is.
Niet de bonden zijn verantwoordelijk voor dit dispuut, dit heeft Rusland helaas te danken aan Poetin.

Trouwens hoeven ze hun moederland niet af te keuren, maar wel de daden van hun staatshoofd. Maar dat zie ik er weinige doen.

3 maart 2022 om 12:05

Hij zegt dat hij tegen elke vorm van oorlog is (wat zich uitspreken tegen deze oorlog is) en hij keurt zijn moederland niet af.

Uiteindelijk doet hij toch gewoon wat jij zegt? Hij doet het inderdaad niet in echt sterke verwoordingen maar als je dat doet, kan je volgende koffie je wel eens 6 armen opleveren in Rusland.

Geen idee hoe hij er echt in staat maar iets wat wij in Nederland en België niet zo snel beseffen het inhoudt in Rusland om echt kritiek te uiten op Poetin/de Russische overheid.

Dus zomaar verwachten dat elke Rus dat doet (of toch zeker de bekende) vind ik ook niet juist. En die vraag van Yarmolenko en Mykolenko dus ook niet echt, al lijkt het wel dat ze een voorgeschiedenis hebben met Dzyuba.

2 maart 2022 om 21:42

@Lierse, begrijp me niet verkeerd, Poetin is een dictator. En natuurlijk zijn er veel tegenstanders opgepakt en sommigen zelfs vermoord. Echter valt het opzich wel mee als je dat vergelijkt met andere Russische leiders. Er is repressie, maar niet zoals dat destijds tijdens de Sovjettijdperk gaande was. Russen zijn gewoon niks anders gewend. Ik sluit zeker niet uit dat een deel van de Russen Poetin nog vrij gematigd vind, hoe vreemd dat ook voor ons westerlingen mag klinken.

2 maart 2022 om 22:00

Ik moet zeggen dat ik zeker geen Sovjet-leider kenner ben maar ik denk dat we toch al stevig terug moeten gaan in de tijd voordat we iemand vinden die Poetin er ‘gematigd’ doet uitzien. Al zullen er ook meer dan genoeg Russen zijn die het wel oké vinden inderdaad.

2 maart 2022 om 22:34

Jeltsin was ook voor mijn tijd, maar genoeg over gelezen. Was toch beter, ondanks zijn mankementen. En je weet het nooit hè, als Poetin wordt verwijderd, komt er dan een meer gematigd persoon of een evenbeeld? Uiteindelijk wordt ook zijn leiderschap gefaciliteerd, het is niet dat hij het allemaal alleen regelt.

2 maart 2022 om 23:40

Jeltsin was gewoon een stroman. Het is niet voor niks dat hij ineens zomaar plaats moest maken voor Poetin. En onder Jeltsin zijn al die oligarchen ook zo immens rijk geworden. Maar eerlijk gezegd zie ik echt geen verschil tussen Poetin, Brezniev, Kroetchov of Gorbatsjov. Allen regeerden ze met ijzeren hand en zijn verantwoordelijk voor vele doden. En net zoals Poetin waren al deze heren er niet vies van om andere landen aan te vallen. Denk bijvoorbeeld aan de Praagse lente of de inval van Afghanistan. Ook heb je natuurlijk die hele tragedie met Tsjernobyl waar de top dondersgoed wist wat voor schadelijke gevolgen miljoenen mensen zouden ondervinden, maar het toch probeerden te verdoezelen. Echter zijn al deze heren complete lieverdjes als je ze vergelijkt met de dictator der dictators, namelijk Jozef Stalin. En vreemd genoeg zien twee derde van de huidige Russen Stalin nog altijd als 1 van de grootste Russische leiders ooit.

2 maart 2022 om 23:59

Was lang geleden is, is goed natuurlijk. Zo werkt het altijd. Het geheugen is selectief en onthoudt wat het wil onthouden.

Het is wel een utopie te denken dat de volgende leider een normaal iemand wordt. Al zal hij hopelijk wel beseffen dat Rusland niet zoveel meer voorstelt.

3 maart 2022 om 06:53

Het klopt dat het lang geleden was, maar ik probeer een beetje de denkwijze van de gemiddelde Rus weer te geven. Zelfs de meest gematigde leider (Gorbatsjov) die in het westen als een held wordt beschouwd is geen haar beter dan Poetin. Daarnaast wordt Gorbatsjov in Rusland kon gewoon gehaat. Dus ja, ik snap die Russische voetballer wel. Hij is niks anders gewend. Hij (en al zijn voorgangers) zijn in dictatoriale omstandigheden opgegroeid.

Terecht! Ook Russen mogen opkomen voor hun land en vlag, waarom niet?

Rusland is Putin niet alleen, en andersom is het ook niet. Laten we niet alle Russen over 1 kam scheren, alsof die Zelensky zo een geweldenaar is.. tijdens de Nagorno Karabach oorlog 2 jaar terug, liep hij ook Azerbeidzjan wapens te doneren waardoor er meer dan 5000 mensen zijn gestorven..

2 maart 2022 om 22:16

Omdat hij nu hetzelfde doel heeft als wij twee jaar geleden. De vijand verdrijven uit grondgebied waar ze niet horen

3 maart 2022 om 09:12

De vijand verdrijven? Ik denk dat het bestaan van Armenië tig malen groter is dan bestaan van Azerbeidzjan, maar dat is los van deze discussie.

3 maart 2022 om 09:50

Jou kennis van de regio is wel heel beperkt gezien je reactie.

3 maart 2022 om 10:23

Situatie in de Kaukusus is inderdaad vele malen complexer als in de Oekraã£â¯ne op het moment. Een vergelijking die echter staat: Aliyev van Azerbaijan heeft explicitiet een diplomatieke weg afgekeurd en (vol met trots) bewust een militaire weg bewandeld. Precies die mentaliteit wordt bij Poetin nu terecht afgekeurd door Oekraã£â¯ne en de rest van de wereld (denk aan Biden voor 24 Februari die zei dat 'als het oorlog wordt, het puur de keuze van Poetin is' ).
Misschien niet zo hypocriet van Zelensky. Zoals je aangeeft, zowel Aliyev als Zelensky benadrukken territoriale integriteit boven recht van zelfbeschikking hier. Wel degelijk hypocriet van het Westen om niet de sancties tegen Azerbaijan (en Armenie) te hebben opgelegd na schendingen van mensenrechten die nu bij Rusland wel gebeuren. Maar goed, ook te begrijpen omdat de Kaucusus geopolitiek in het grote spel totaal geen rol van betekenis speelt (en op voetbalniveau ook niet, om het gerelateerd te houden...)

3 maart 2022 om 12:24

Jorinus, wat je er niet bij verteld is dat de diplomatieke weg die jaren bewandeld werd door ons geen enkel nut heeft gehad en dan ga je op een gegeven moment idd over tot drastischeren maatregelen. En als je het over mensenrechten hebt, waar waren die toen de bevolking van o.a. Khocali, Fizuli, Shusha, Khankendi, Kocavend werden afgeslacht door de armeniërs?

3 maart 2022 om 02:04

Niet terecht!
Opkomen voor je land, maar niet wanneer je land de agressor is toch?
Als je met je beste maatje op stap gaat, maar hij wordt agressief als hij dronken wordt, waardoor hij bij iemand een fles op z’n kop slaat, dan ben je toch heel eventjes minder vriend, en kom je niet voor hem op toch?
Je kunt trots op je land zijn, maar trots en schaamte gaan samen.
Als je trots ben dat je land iets goeds heeft gedaan, moet je je ook schamen wanneer je land iets slechts heeft gedaan toch?
Nu is toch niet heel even het moment om trots op je land te zijn als ze Ikraine binnen vallen toch?

Niks mis mee, zou ik zeggen. Dat er qua politiek iets niet goed is, wil niet zeggen dat je je ineens geen Nederlander bent, dat zal voor een Rus niet anders zijn. Het blijven jouw landgenoten in dat land, die ook gewoon hun leven leiden.

Tsja het blijft erg moeilijk. Ik kan het enigzins wel begrijpen want dit is allemaal zo makkelijk (alhoewel meer empathie op z'n plek is). Vele van hen hebben het echt wel lastig ermee. Alsof zij dit ook willen (los van nog als ze zich wel hard uitspreken of ze dan niet nog eens hunzelf in extreme problemen brengen, daar met die dictator weet je t nooit). Maar beetje makkelijk om ze maar meteen allemaal op een hoop te gooien en uit te sluiten voor alles en nog wat. Bedoel Nederland bombardeerde ook in het midden oosten waar (bewezen) onschuldige slachtoffers vielen. Ook geen maatregelen of wat dan ook. Oh ja helaas en weer doodleuk verder gaan tsja. Hele landen daar zijn verwoest. Maar de gewone volk van hier, de sporters vinden dat toch ook logischerwijs niet oke, zeer fout. Die gaan we dan toch ook niet allemaal aanpakken, uitsluiten. En zo ook andere landen. Lastig verhaal iig.

Dat nu alle Russen benadeeld worden is hun eigen schuld door jarenlang het regime van Putin te tolereren. En nu is die machtsgeile mafkees eindelijk doorgedraaid en gaan ze nu janken over dubbel moraal. Ja nee zo werkt het niet. Leider van een land wordt je niet zomaar. Er is in Rusland klaarblijkelijk genoeg steun voor Putin dat die gewoon zijn gang kan gaan.

2 maart 2022 om 21:41

De mensen die zich openlijk uitspreken tegen Poetin leven vaak niet zo lang of die worden plots radioactief.

2 maart 2022 om 22:36

Je denkt toch niet dat ze hun leiders overal ter wereld zelf kunnen uitkiezen? Hetzelfde als 17 miljoen mensen aansprakelijk houden voor het stemmen op Geert Wilders, terwijl het maar 2(?) miljoen zijn.

2 maart 2022 om 23:52

Ja dat denk ik wel. Hoe een land bestuurd wordt ligt er aan hoe de bevolking zich opstelt. Als een dictoriaal bestuur je niet zint dan moeten ze maar in opstand komen. Ja, ik weet ook wel dat het makkelijk praten is vanuit mijn luie stoel in het vrije westen. Maar voor die vrijheid is ook eerst bloed en vergiet geweest. Vrijheid is niet gratis. Dus ja, als je als volk niet de moed hebt om te vechten voor je vrijheid moet je niet gaan zeiken dat als gevolg van je tolerantie naar het dictoriaal bestuur je vervolgens uitgesloten wordt door de rest van de wereld.

En sinds wanneer is Geert Wilders de premier van Nederland? Hij en zijn partij staan al jaren buitenspel en hebben niks te zeggen over wat Nederland doet. En al zou Geert Wilders wel premier zijn door die 2 miljoen kiezers van hem. Jij denkt dat de rest van de 15 miljoen mensen hem zijn gang laat gaan als ze er totaal niet mee eens zijn?

3 maart 2022 om 00:01

Er is vooral ongeveer 2500 jaar geschiedenis aan vooraf gegaan en de huidige westerse maatschappij is een mengelmoes van belachelijk veel invloeden.

Het is naïef te denken dat democratie een gewone keuze is voor heel de wereld. Elke regio heeft zijn eigen tradities en gewoontes.

3 maart 2022 om 01:55

Dan onderschat jij toch echt de macht die Putin heeft, niet alleen in Rusland zelf. Het is niet net als hier dat er dan ‘sancties’ opgelegd worden, je wordt daar, zoals Lierse hieronder aangeeft, keihard aangepakt. De mens is van zichzelf een bang wezen, en op die manier houden wereldleiders deze mensen in hun macht. Het gebeurde hier al toen corona gaande was, maar in zulke landen is het echt veel en veel erger. Dat kan jij je denk ik echt niet voorstellen vanuit je luie stoel in het ‘vrije’ westen.

Dat van Wilders is een voorbeeld. Het zou raar zijn als ze in het buitenland denken dat wij allemaal net als hem dachten, en 17 miljoen mensen hierom zouden benadelen om wat 2 miljoen mensen denken. Iets wat in mijn ogen nu wel gebeurt richting Rusland.

3 maart 2022 om 07:22

Mens is van zichzelf een bang wezen? Nee hoor, de mens is van nature een egoistisch wezen. En door die instelling krijgen mensen als Putin de macht. Putin bespeelt gewoon slim de verschillende lagen van het volk. Zolang zij het goed hebben tolereren zij wat Putin doet. Zodra het impact op hun leven hebben dan gaat het schuren en komen ze in opstand. In Rusland zijn er ook gewoon duizenden mensen de straat op gegaan om tegen het beleid van Putin te demonstreren. Ja velen worden opgepakt, maar als je als volk je verenigd en masaal de straten op gaat, dan is er op een gegeven moment geen houden aan, met de val van Putin tot gevolg. Daar wordt nu min of meer op gegokt. Maar die verbroedering heerst er nog niet, sterker nogã¢â‚¬â¦ er wordt geroepen dat dat ze trotse Russen zijn. Dat staat gelijk aan, ik sta achter mijn land en in wat zij doen.

En jou voorbeeld van Wilders slaat nergens op, Wilders is geen staatshoofd en vertegenwoordigd Nederland dus ook niet. Putin is dat wel en dat is een wezelijk verschil. Als je al een vergelijking wil trekken dan had je Rutte als voorbeeld moeten nemen.

3 maart 2022 om 13:07

Als je dat voorbeeld van Wilders niet kan begrijpen , omdat deze precies moet kloppen om de situatie te beschrijven, dan ligt dat toch echt aan jou.

Het is leuk dat je wilt dat er mensen op straat gaan en hun levens riskeren voor vrijheid, alleen leveren ze deze daarna snel in. Iets wat je zelf ook aangeeft, maar toch niet begrijpt?

2 maart 2022 om 22:38

Je zit er compleet naast maar daar kan je niks aan doen, hersenspoeling is geslaagd. Geen land heeft geen bloed aan z’n handen. Dus geen burger van welk land dan ook. Doorgedraaid? Wat was Obama dan? De DroneKing. En al die andere presidenten, met uitzondering van Trump want die tekende overal vredesverklaringen of zorgde dat andere landen die onderling tekenden. Maar dat is Westers dus goed en Rusland is al sinds decennia de standaard badguy. Ga toch fietsen man.

3 maart 2022 om 01:39

Er is niks wat een Amerikaanse president doet wat niet in het voordeel van Amerika is. Dat Trump toevallig geen oorlog gevoerd heeft, betekent niet dat hij niet ook gewoon een rad in het wiel is.

Als we het over hersenspoeling hebben. Daarbij is Rusland dus ook een van de badguys. Dat het Westen foute dingen heeft gedaan/doet, betekent niet dat dit Rusland goed maakt en andersom.

Beiden kloten aan.

3 maart 2022 om 09:58

Trump heeft inderdaad geen nieuwe oorlogen gestart, dat is waar. Wel heeft hij grotendeels alle oorlogen die hij geã«rfd had gewoon doorgezet, met uitzondering van Koerden die hij ineens in hun hemd liet staan. Kan je me een vredesakkoord noemen?

Ook betreft drone strikes scoort Trump slecht. De strikes zijn in volume opgevoerd, is er niet langer 'oversight' over de besluitvorming van dronestrikes door het Congress en is het rapporteren van doden niet langer nodig onder Trump. Met andere woorden: erger, geheimzinniger en minder democratisch.

3 maart 2022 om 00:59

Dat vind ik te makkelijk. Iedere bevolking 'tolereert' z'n regering. Daar zijn wij hier in Nederland ook niet vies van. Natuurlijk is het qua daad niet te vergelijken met Poetin, maar wij hebben een corrupt kabinet gewoon weer in het zadel gestemd als bevolking. Echter hebben wij hier in Nederland de luxe het niet eens te zijn met machthebbers. In Rusland loop je het risico het te bekopen met je leven als je genoeg aandacht genereert.

3 maart 2022 om 12:00

Helemaal mee eens Sirius. Lekker makkelijk om een hele bevolking te beschuldigen.

3 maart 2022 om 13:10

Ik vond het dan ook schrijnend dat leden uit ons kabinet even leraar gingen spelen jegens de Russische bevolking. Dat deden ze namelijk niet toen ze de toeslagenaffaire in de doofpot stopten en er daarna alles aan gedaan hebben om het zo stil mogelijk te houden. Ze weten zelf heel goed hoe makkelijk het is om een hele bevolking voor de gek te houden. Ze zouden dus moeten weten dat zoiets nog zoveel meer effect heeft in een regime.

Dus sporters moeten gevrijwaard worden voor maatregelen wanneer hun regering een ander land binnenvalt, maar je kunt en mag alleen iets van oorlog vinden en zeggen als je een politiek expert bent? Over dubbele moraal gesproken zeg…

Ik respecteer zijn mening volledig.
Totaal ruk die oorlog, maar aan ieder verhaal zijn zoveel kanten en deze voetballer is er 1 van. Zijn eigen verhaal, zijn eigen identiteit en zijn eigen nationaliteit. Ik kan mij zijn perspectief wel voorstellen.

2 maart 2022 om 22:47

Ik totaal niet. Wie beweert dat je een politiek expert moet zijn om een aanval op een soevereine staat kan ik zelfs niet eens serieus nemen. En als je al trots bent op iets waar je zelf geen invloed op hebt - je geboortegrond, je nationaliteit bijvoorbeeld - zit je sowieso niet echt lekker in de wedstrijd naar mijn mening.

2 maart 2022 om 23:14

Interland voetbal dan maar totaal afschaffen, wat doen die supporters toch in die malle oranje shirts, schande!

2 maart 2022 om 23:24

Soevereine staat met een illegale regering die een deel van het volk onderdrukt, wat toevallig net het deel is wat nauw verwant is aan Rusland. Oekraïne viel ook de soevereine staten Donetsk en Luhansk aan. Of wat is het criteria van een soevereine staat? Dat wij het in het westen accepteren?

3 maart 2022 om 09:06

Mooi he, ik krijg de opmerking weinig empatisch te zijn van mensen. En vervolgens heeft iemand een andere mening en begrijp ik hem en de meeste anderen vinden die mening maar idioot.
Ik vind je mening prima, maar wel haaks staan op je eigen gebruikersnaam wat suggereert dat je PSV top vind. Heb je daar zelf wel invloed op? Waarom zou je fan zijn van iets, waarom voel je je daarmee verbonden, wat heb je er dan zelf aan gedaan wat dat logisch maakt?
Dat is denk ik juist het mooie aan emotie, ieder voelt het anders en als je daar overheen kijkt is het rationeel gezien gewoon een emotie met dezelfde gevoelens alleen een andere kant op.

3 maart 2022 om 09:38

@Nijogeth

Ik zou zeggen dat een belangrijk criterium voor erkenning is dat überhaupt een land behalve Rusland een land erkent. Dat helpt al een hoop. Er zijn nu teveel 'landen' waarbij alleen Rusland en misschien nog drie willekeurige landen (uit 200) ze erkennen.

Wat zie je ook als een illegale regering? Is gewoon een 'normaal' verkozen regering in Kiev.

Zoals niet elke moslim verantwoordelijk is als een andere moslim die een aanslag pleegt is niet elke Rus verantwoordelijk voor wat Putin zijn leger op draagt. De anti-Russische hetze die gevoerd wordt begint walgelijke racistische vormen aan te nemen. Dergelijk Mccarthyisme is counterproductief en zet mensen enkel meer tegen elkaar op. Houd hier gewoon mee op.

Hoe er nu gehandeld wordt, door zo een beetje de hele westerse wereld vind ik ongelofelijk hypocriet, en het neigt zelfs naar discriminatie van elke Rus. Niet iedereen is daar een voorstander van Putin en door de maatregelen worden deze mensen ook gestraft. Belachelijk dat Rusland niet mee mag naar het WK (een toernooi wat wordt gehouden in een land met enorm veel bloed aan de handen), en dat de Russische clubs automatisch uitgeschakeld zijn in Europa.

3 maart 2022 om 01:10

Het is alleen niet heel vreemd als je ziet wat er al een tijdje gaande is. Burgers worden overal voor het karretje gespannen, maar ze zien er eigenlijk niets van terug. Neem enkel Nederland als voorbeeld waar de regering harder werkt om de boel in de doofpot te stoppen dan te zorgen dat mensen die onterecht als fraudeur waren gekenmerkt en door een hel zijn gegaan, te compenseren. Waar falend materiaal fatale slachtoffers tot gevolg had binnen defensie en waar mensen niet adequaat gecompenseerd worden als gevolg van aardbevingen, afkomstig van gaswinning. Politiek is gewoon een levensgevaarlijk spelletje en als er oorlog is, hoeven we echt niet te verwachten dat regeringen vooraan staan. Het is naar mijn mening dan ook onbegrijpelijk dat 'we' als bevolking zoveel accepteren, want je moet een eng soort van sociopaat zijn om momenteel landsbestuurder te zijn.

3 maart 2022 om 09:41

Heel lang verhaal van je Sirius, maar als het je nu pas begint te dagen dat er in de politiek beslissingen worden gemaakt over mensenlevens dan raadt ik je toch aan een keer wat meer je te verdiepen in dergelijke onderwerpen. Dit is namelijk echt een centraal onderdeel van besturen.

3 maart 2022 om 13:05

Geloof me dat ik jou daar niet voor nodig heb. Ik ben volledig up-to-date betreft politiek en uitstekend in staat om aan de hand daarvan meningen te vormen. Met alle respect uiteraard; niets persoonlijks tegen jou.

Dat gejank om en op alles en iedereen die Russisch is, schandalig. Alledaagse Russen die hun MasterCard en Visa niet kunnen gebruiken. Door PayPal, Venno, GooglePay en ApplePay uitgesloten worden van die diensten. Kansloos. Los van het feit dat Putin militaire acties uitvoert om bepaalde corrupte elementen uit de Oekraïense regering uit te schakelen en niet WWIII aan het voeren is. De leugenachtige media verspreid alleen maar leugens en propaganda. De VS heeft ontelbaar veel oorlogen, kleuren revoluties en coupes gefinancierd/gesteund/geïnitieerd. Maar dat is geen probleem, niet voor het grote publiek. Zijn Amerikaanse burgers buitenspel gezet voor wat hun politici besloten? Nee. Maar goed, zal wel weer vooral aan dovemansoren gericht zijn. Het zal wel.

2 maart 2022 om 22:43

Bepaalde corrupte elementen in de Oekraïense regering uit te schakelen? Laat ons even uitgaan van de hypothetische situatie dat dat klopt, mag de VS dan ook de corrupte elementen uit de Russische regering wegwerken of werkt het niet zo?

3 maart 2022 om 11:49

Als Rusland rook de corrupte elementen uit de Amerikaanse overheid mag werken... Oh wacht, dan zit de VS zonder bestuur.

3 maart 2022 om 11:57

En Rusland niet? We gaan nu toch niet doen alsof Rusland zelf ook niet zo corrupt is als de zee diep is.

Het is gewoon een geschift statement om te stellen dat de de Russen corrupte elementen wegwerken uit de regering van een soeverein land en dat dat een oorlog rechtvaardigt. Dan kan iedereen namelijk de oorlog aan iedereen verklaren.

Mijn interesse is wel gewekt betreffende de tik tok video's van Dzuyba, de uitdagingen van Mykolenko en Yarmolenko vind ik namelijk best wel bevreemdend, dat moet ook ergens vandaan komen en niet enkel uit de nu prille oorlog.

Van Dzuyba hoef ik dan ook niet per se een reactie te zien. Positief dat hij tegen de oorlog is en logisch dat je, wanneer je Rus bent, trots blijft. Alleen al om zijn rijke literatuur mag je Rusland erg hoog hebben zitten. Wie weet dat deze misère uiteindelijk vruchtbaar is voor het ontstaan van nieuwe Dostojevski's, Toergenjev's en Tolstoi's (de Messi's en Ronaldo's uit de literatuur wereld), om het maar een positieve noot te geven, dit alles.

Russische sporters moeten lijden? Ik weet niet of dit goed vertaald is, maar anders mag de Yvon Jaspers award wel naar deze vent.

2 maart 2022 om 23:42

Nou goed, lijden is misschien een beetje gechargeerd, maar uitgesloten worden van toernooien puur omdat je Russisch bent, is natuurlijk reinste discriminatie. Niet alleen bij voetbal, bij schaatsen zijn de Russische vrouwen bij het wk eruit gegooid bijvoorbeeld. Vind dat persoonlijk belachelijk.

Tja, ik denk dat je prima een trotse Rus kunt zijn en je kunt distantieren van de oorlog. Zeker nu blijkt hoe politiek een oorlog is en hoe bevolkingen geslachtofferd worden door mensen die mijlenver van de bevolking afstaan. Het is dan ook pijnlijk duidelijk dat bevolkingen zich enkel laten sturen en geen oorlogen gaan voorkomen. Je bent dus min of meer afhankelijk van regeringen en die hechten geen waarde een de intrinsieke waarde van de mens. Als dat nog niet duidelijk is, dan gaat het ook nooit doordringen.

Dzyuba begrijpt niet dat Russische sporters hieronder moeten lijden. Maar hij vergeet voor het gemak even dat er reeds wat voetballers uit Oekraïne overleden zijn, ook vanwege deze oorlog. Iedereen lijdt hieronder, niet alleen Russische topsporters. En als het weren van deze topsporters nodig is om Poetin te stoppen, is dat wat mij betreft geoorloofd.

3 maart 2022 om 10:06

Zo kan je altijd wel iemand vinden die harder lijdt dan jezelf.

Wat mij opvalt is dat sinds het binnenvallen van Oekraïne, ineens elke Rus bij voorbaat al een slecht persoon is. Als je ziet hoeveel Russen ineens hun baan verliezen, worden bedreigd, op social media worden aangevallen, is echt onwerkelijk. Niet elke Rus is meteen een slechte Rus om wat hun leider doet. Onbegrijpelijk dat de cancel cultuur ook in deze sitiuatie weer de overhand neemt. We moeten lekker volwassen worden met z'n alle!!

3 maart 2022 om 10:52

Niet elke rus is slecht en zo ziet de wereld het ook niet. Maar Poetin kun je alleen pakken door zijn hele land te pakken en helaas hebben alle Russen daar last van. Je kan het ook anders bekijken, de Russische president geeft niks om de russen, maar alleen om zijn eigen en alles moet daarvoor wijken. En wellicht is Dzyuba bang voor consequenties als hij het veroordeeld, dat kan ook. Ik denk echt dat de mensen in de wereld alleen boos zijn op Poetin en zijn vriendjes en niet boos zijn op de normale rus, die hebben hier ook zeker niet om gevraagd,

3 maart 2022 om 11:27

Als je nu ziet hoeveel Russen er onterecht worden ontslagen of naar de uitgang worden gedreven, zonder echte gegronde redenen, is dat echt schrikbarend. Dan mag je wel stellen dat er momenteel een hetze gaande is tegen een groot deel van de Russen over de gehele wereld. NIET Iedere RUS Heeft HIER WAT MEE TE Maken. En het fabeltje dat je de Putin alleen kan pakken als je de rest van het land ook pakt, is natuurlijk klinklare onzin. De NAVO en de EU moeten aan de onderhandelingstafel gaan zitten met Putin en met het voorstel komen dat Oekraïne nooit aan zal sluiten bij de NAVO of de EU (is gewoon een voorwaarde sinds de val van de Sovjet-Unie in 1990). Let maar eens op hoe snel je dit in de kiem kan smoren.

3 maart 2022 om 11:46

Ik heb een idee hoeveel russen er worden ontslagen. Wat ik wel zie is dat bijvoorbeeld banden met Gazprom worden verbroken, wat volkomen terecht is, want dat is van de staat en onder de macht van Poetin. Dat Abramovic van Chelsea onder druk wordt gezet is ook logisch, gewoon vrienden van Poetin. Dit zo maar in de kiem smoren, als dat een appeltje eitje was dan was het nu niet zover gekomen. Poetin is gewoon onder een vals voorwendsel een soeverein land binnengevallen en heeft ziekenhuizen etc gebombardeerd.

Je hebt het over een voorwaarde die is geschonden, Rusland heeft zelf ook allemaal voorwaarden geschonden. Waarom denk je dat Oekraine bij de Navo wil? Die zijn namelijk bang dat de oude sovjet unie terug komt en ze onder een dictatorschap gaan vallen.

3 maart 2022 om 11:53

Sir. JBA, maar als Oekraine nou wel graag bij de NAVO en EU wil dan? Of telt hun mening niet en heeft Putin zo indirect ook veel over een ander land dan zijn eigen te vertellen?

Jammer dat ze nu elke Rus moeten aanvallen en willen weten wat hij van de oorlog vindt. Net zoals toen na 11 september vroegen 'vrienden' en klasgenoten wat ik van Osama Bin Laden vond. Zo herkenbaar Maar even serieus, deze heksenjacht moet dringend stoppen. Die Dzyuba is maar een simpele voetballer en geen oorlogsexpert. Jammer dat die Oekrainse voetballers dit doen, ook al is er veel emotie mee gemoeid. Kijk gewoon naar wat er in Rusland gebeurt op dit moment en dan weet je meteen dat het volk niet akkoord gaat met wat Putin doet, dus dan heb je meteen je antwoord op je vraag wat ze er van vinden. Iedereen is het oneens met wat hij Oekraine aandoet. Het is verkeerd op elke manier mogelijk.

Ongekend dat je als Rus zijnde, met een geschiedenis van weet ik veel hoeveel honderd dan wel duizend jaar terug moet gaan schamen om een Rus te zijn ?

Proud Americans zeggen ze, toen Rusland, Nederland, Spanje en heel veel Europese landen al bestonden jaagden orginele bewoners van daar op bizons, Amerikanen hebben beide uitgeroeid.

Putin is een kwal, Rusland is een prachtige land met grote historie laten we dat even niet vergeten.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Rusland

FIFA ranking: 39
45 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. TyukavinAanvaller
V. PanikovUnknown
M. SafonovKeeper20
A. ShuninKeeper10
D. ChistyakovVerdediger
I. DiveevVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

4 fans
Aanvaller, 33 jaar

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren