Gelderse derby prooi voor Vitesse na wedstrijd met twee gezichten

De Gelderse derby tussen Vitesse en NEC is zondagmiddag ten prooi gevallen aan Vitesse. De Arnhemmers waren in eigen huis met 4-1 te sterk door doelpunten van Danilho Doekhi, Alois Oroz en Thomas Buitink. De ploeg van trainer Thomas Letsch boog een achterstand om, nadat Mikkel Duelund NEC al vroeg in de tweede helft op voorsprong schoot. Eli Dasa was bij drie van de vijf treffers betrokken. Bij de 0-1 verzuimde hij de bal weg te werken, waarna hij niet veel later twee assists voor zijn rekening nam. Vitesse staat door de zege steviger op de zesde plek. NEC blijft negende.

Vitesse beleefde een euforische week. Het verzekerde zich van achtste finale in de Conference League en neemt het daarin op tegen het AS Roma van José Mourinho. Bij beide clubs was de belangstelling tijdens de laatste training enorm. Met vuurwerk en luid gezang werd toegeleefd naar de Gelderse derby, die werd afgewerkt zonder uitsupporters na de ongeregeldheden eerder dit seizoen in Nijmegen. De bezoekers moesten het onder meer stellen zonder Wilfried Bony. De voormalig spits van Vitesse ondervindt nog te veel last van een blessure en was er niet bij. Bij Vitesse ontbraken Maximilian Wittek, Riechedly Bazoer en Adrian Grbic.

NEC wist op voorhand dat het een lastige middag tegemoet ging, daar de Nijmegenaren er in 2012 voor het laatst in slaagden om met een overwinning te vertrekken uit Arnhem. De ploeg van Rogier Meijer had in de beginfase een licht overwicht, maar wist dit niet uit te drukken in grote kansen. Na een kwartier trok Vitesse het duel naar zich toe. Doekhi kopte over en ook Loïs Openda was ongelukkig in de afronding. De grootste kans in de eerste helft kwam via Matús Bero. De middenvelder had de bal na een half uur voor het inkoppen, maar mikte rakelings over. NEC was vooral heel slordig aan de bal en creëerde amper iets.

Zo teleurstellend als de eerste helft was, zo opwindend begon het tweede bedrijf. Al na vier minuten kwam NEC op voorsprong. Na geschutter in de verdediging van Dasa haalde Duelund doeltreffend uit in de verre hoek. Het was voor de Deen zijn eerste competitietreffer sinds 30 september 2018, toen hij scoorde namens Dynamo Kiev. Vitesse kwam al snel met een antwoord en boog het duel binnen vier minuten volledig om. De gelijkmaker kwam van het hoofd van Doekhi, die knap raak kopte uit een corner van Dasa vanaf de rechterkant van het veld. Drie minuten later nam Dasa zijn tweede assist van de middag voor zijn rekening. Dit keer werd zijn corner verlengd door Oroz.

Vitesse oogde frisser en kreeg mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar Openda werd op vakkundige wijze afgestopt door Rodrigo Guth. Twintig minuten voor tijd kwam NEC er gevaarlijk uit. Jonathan Okita probeerde het met een lob over Jeroen Houwen, maar zag hoe de goalie van Vitesse knap redding bracht. De thuisploeg gooide het duel vervolgens in het slot. Na een vrije trap van Dasa kreeg NEC de bal niet weg, waarna Oroz met een omhaal voor zijn tweede van de middag zorgde. De Arnhemmers tilden de marge in de absolute slotfase naar drie. Na nieuw geklungel in de defensie bij NEC zorgde invaller Thomas Buitink op aangeven van Bero voor de 4-1.

27 februari 2022 om 14:16

Proficiat kerel! Heb je genoten van de wedstrijd? Tweede helft vond ik top om te kijken, gebeurde genoeg 😉

27 februari 2022 om 14:22

Jazeker vitesse begon wel minder, maar daarna goed herpakt was een mooie wedstrijd om mee te pakken!!! Geniet nog van je weekend!!!

27 februari 2022 om 14:28

Ja de tweede helft was het kijken echt waard. Vond het na de 50ste minuut alleen wat minder haha. Jij ook nog een fijn weekend!

27 februari 2022 om 16:11

2 helft was goed ja. 1e heb ik me nogal verveeld.

Vitesse is zo wisselvallig echt ongekend!

Manmanman hoe kan je nou niet de langste mannen dekken bij een corner? Echt als f'jes verdedigd. Verder een compliment voor Makkelie, die heeft de wedstrijd goed geleid. Gefeliciteerd Vitesse fans, volgend seizoen hopelijk weer uitsupport!

27 februari 2022 om 14:24

Ik hoop het ook! Is toch leuker, zolang het goed gaat natuurlijk. Wat een gevecht is het ook geweest. En sorry, ik heb het lekker warm gehad op de tribunes.

27 februari 2022 om 14:29

Haha is ook mooi toch, lekker springen en zingen. Hopelijk krijg ik het volgend jaar het net zo warm😉 en dan op het einde toch nog een opstootje, maakt het toch helemaal af.

Eigenlijk niks te duchten gehad van NEC. 1e helft sowieso niet, maar 2e helft buiten hun Lucky goal om niks laten zien. Vitesse daarentegen begon weer met dezelfde energie als tegen rapid. Hopelijk trekken ze deze lijn door.

Weten ze zich over de Waal weer even koest te houden

27 februari 2022 om 14:26

Iets met een roze bril.. geen Lucky goal, domme fouten meer. En ja Vitesse was beter. Maar jij schetst het net alsof Real Madrid tegen fc bal op t dak speelde.

27 februari 2022 om 16:57

Agjaa theotje. begon met de statement nec moet verliezen met 4-0vanwege supporters die zongen, hij vergeet voor ze eigen voordeel ffe vorige week, met vuurwerk in in vak met kinderen zo objectief is ie

28 februari 2022 om 08:38

De 2e die dit zegt. Wat heeft dat met deze derby te maken? Ten 2e; ik heb dat gedrag al veroordeeld. PURE PASSIE

Ze kregen nog wel een grote kans op 2-2, vlak na die 2-1. Verder hebben ze inderdaad weinig laten zien. Het was een leuke tweede helft om te kijken!

27 februari 2022 om 14:34

Daarna kreeg die Okita toch ook nog een 100% kans en die corner waar marquez die linksback neerschopt was ook gevaarlijk zat.

27 februari 2022 om 14:43

Dat klopt ook. Ik doelde meer op het veldspel, maar ook zonder veldspel werden ze gevaarlijk.

Tamme eerste helft, ons lukte het niet(mede door egoïsme), nec kon het niet. Tweede helft komt nec beter uit de kleedkamer, met geluk op 0-1, maar dat zorgt wel voor een leuke tweede helft. Vitesse denk ik de terechte winnaar, ben er blij mee. Wel nog twee discutabele moment bij de scheids. Nec had best wel een penalty kunnen krijgen en Rasmussen kreeg een elleboog in z’n gezicht op volle snelheid waar grbic vorige week rood voor kreeg en 4 wedstrijden schorsing…

Tja ik zou hier als trainer echt helemaal pislink over worden. Hele zwakke eerste helft maar dan sta je nog wel 'gewoon' op 0-0, tweede helft begin je lekker met een goal en dan zit je eigenlijk precies in de situatie die je wil. Maar dan gewoon in een mum van tijd 2 goals tegenkrijgen uit een corner, mijn hemel zeg wat is dat amateuristisch. Vind dat altijd zulke goedkope goals die je weggeeft, enige wat je hoeft te doen is je mannetje te volgen en er tegenaan te springen. En dan later gaan er weer een paar onder een vrije trap door om over de 4-1 nog maar te zwijgen. We maken als promovendus eigenlijk een (heel) goed seizoen door met een mooie 9e plek (vorig jaar stonden we bijna op diezelfde plek een niveau lager) maar er mist in deze ploeg toch ook nog wel wat zeg, en dan met name op het gebied van professionaliteit en meedogenloosheid. Hopen dat we richting volgend jaar nog wat extra's kunnen toevoegen, want met 31 punten ben je wel grotendeels veilig maar volgend jaar ga je hiermee echt in de problemen komen.

(En dan duurt de zondag nog ruim negen uur. Yeej.)

Het is bijna jammer dat je als NEC zijnde op plek 9 staat. (natuurlijk blij mee als promovendus) maar, daardoor lijkt het alsof er een prima trainer staat bij NEC, maar iemand die eigenlijk al zn punten pakt met een 5-3-2 opstelling en het toch elke keer weer probeert met een 5-2-3 of 4-3-3 is in mijn ogen een dramatische trainer met vrij weinig inzicht. Helemaal met een Barreto op 't middenveld kan je het zelf toch ook wel bedenken dat je middenveld totaal wordt overlopen? Proper speelde daarnaast ook nog een een dramatische wedstrijd waardoor er eigenlijk niet eens een middenveld stond in de eerste helft. Daarnaast geef je gewoon alle 4 de doelpunten weg door persoonlijke fouten..
Akman alsjeblieft ook nooit meer inbrengen, nooit een spits gezien die positioneel zo slecht opgesteld staat in elke aanval en daarnaast een dramatische eerste balaanname.

27 februari 2022 om 20:14

Wat moet je anders als je zowel Bruijn als Schone mist op het middenveld? Ik vond het geen onlogische keus om Barreto er neer te zetten want je hebt toch wat ervaring nodig op het middenveld. NEC heeft gewoon een beperkt budget en een smalle selectie en als de twee sterkhouders op het middenveld dan wegvallen heb je gewoon een probleem.

27 februari 2022 om 22:52

Je mist er inderdaad 2, maar dan nog heb je gewoon Vet en Duelund op de bank die op het middenveld kunnen spelen? Dat Barreto daar staat is zeker een logische keuze, maar hij heeft het loopvermogen niet meer dus moet je gewoon 3 middenvelders opstellen.

De 1e helft was matig, maar de 2e helft gebeurde er van alles. Een mooie en meer dan terechte winst voor Vitesse. Bijzonder dat de doelmakers allemaal spelers waren die normaal gesproken niet zo vaak scoren. En het was lekker sfeervol in het Gelredome, afgelopen week tegen Rapid ook al, dat mag dus ook weleens een keer gezegd worden! Dit is klantenbinding!

Lekker dat er weer eens een thuiswedstrijd gewonnen wordt in de Eredivisie. Strijdlust genoeg gezien vandaag. Mooi dat Oroz (normaal een van de zwakke broeders) twee goals maakt. De afgelopen wedstrijden zie je dat hij progressie maakt. Ook een hele degelijke wedstrijd van Doekhi gezien centraal achterin. Het stond op de verkeerde kopbal van Dasa na weer erg stabiel achterin. Niet de 0 gehouden, maar toch weer een prettige wedstrijd gezien.

27 februari 2022 om 15:48

Daar is NEC specialist in. Als je net een slechte reeks bezig bent staan wij altijd paraat om je te helpen!

Houwen en Oroz voor de verandering top! En Pedersen? Sugawara? Wij hebben Dasa! Meteen verlengen aub wat een voorzet heeft hij. Eerste helft niet om aan te gluren, tweede helft top! Wat motten ze dan!

Het wordt tijd voor mij om de knip te trekken komende zomer. Marquez, Guth, Akman, Branderhorst en met name Matsson gaan sws vertrekken. Baretto mag blijven voor de kleedkamer. De verdediging is een grote gatenkaas en Matsson is een van de slechtste dure aankopen aller tijden. Goed gescout Ted!

Vitesse speelt donderdagavond nog Europees, thuis hebben wij verloren. Waar is de passie??? Eigenlijk gooi ik het liefst dit hele team in de prullenbak!

Schande!!! 😡😤

27 februari 2022 om 15:49

Snap dat je niet blij bent met de prestatie van nec vandaag, maar goed om het hele team af te kraken… ze doen het toch goed over de hele breedte van het seizoen gezien?

Verschrikkelijke 1e helft, heerlijke 2e. Openda was echt verschrikkelijk, Oroz en Domgjoni, van wie ik meermaals heb verkondigd dat ze er echt helemaal geen zak van kunnen. Domgjoni nu toch al 3 wedstrijd op rij echt prima. Oroz zal niet voor niets het vertrouwen krijgen boven Cornelisse. Ergens jammer dat er geen uitfans bij zijn. Aan de andere kant helemaal prima. Geen gezeik voor, tijdens en na de wedstrijd.

27 februari 2022 om 16:41

Openda begint een beetje Tannanetrekjes te krijgen vind ik. Valt veel en makkelijk, altijd boos en verbaasd kijken naar de scheids, wil erg veel zelf doen. Ben er niet fan van.

27 februari 2022 om 17:58

Ja, toch apart. Heeft het niet nodig als ie zich gewoon op.voetbal focust. Al had makkelie het vanaf minuut 1 goed in de gaten en ging hij er ook goed mee om. Floot sws wel prima.

Onvoorstelbaar. Eerste helft om aan te gluren. Tweede helft fantastisch en veel doelpunten prima gedaan Vitesse

Heerlijke overwinning. Gelukkig scoorden we 3x uit een standaard situatie. Eindelijk een overwinning met meer dan 1 verschil in de competitie. Doekhi was echt goed vandaag. Bero wat een strijd weer. Verder kon je zien dat Manhoef nog 3 klassen minder is dan Wittek. En die Barreto bij nec kan echt niet meer he. Die werd compleet overlopen, die kan het niet meer belopen

27 februari 2022 om 20:10

Manhoef was vandaag niet de Manhoef die we eerder hebben zien invallen. Hij wilde misschien iets te veel zijn stempel drukken en ging voorbij aan eerst simpel
spelen. Zeker is hij nog niet het niveau Wittek. Alhoewel Wittek de laatste wedstrijden ook niet super is en iets teveel in zichzelf begint te geloven. Maar met wat meer wedstrijdritme en meer invalbeurten dan tot nu toe verwacht ik toch wel veel progressie bij Manhoef.