Zirkzee: ‘Ik kreeg na Ajax hatelijke, racistische en achterlijke berichten’

Woensdag, 23 februari 2022 om 23:45 • Laatste update: 11:53

Voor Joshua Zirkzee (20) was 2021 bij vlagen een turbulent jaar. Hij kende een niet al te geslaagde verhuurperiode bij Parma, dat uiteindelijk roemloos degradeerde uit de Serie A. Hij raakt in Italie ook nog eens geblesseerd aan de knie, waardoor hij enkele maanden moest revalideren en Parma verliet met slechts vier optredens en geen enkel doelpunt achter zijn naam. Hij omschrijft de kwetsuur als ‘het moeilijkste moment uit mijn carrière’. Er was later in het jaar ook de enorme misser voor open doel namens Bayern München in een oefenwedstrijd op eigen veld tegen Ajax, waardoor hij bedolven werd onder kritiek op met name de sociale media en zijn Instagram-pagina zelfs enkele dagen ‘op zwart’ ging.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zie jij Joshua Zirkzee alsnog doorbreken bij Bayern München?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door ikea)

Doet het gewoon prima bij Anderlecht. Is bij 22 goals betrokken in 33 wedstrijden, dat is een goed moyenne. Heeft naar mijn aanvoelen wel nog iets te vaak momenten waarop hij te afwezig is in de wedstrijd maar het is natuurlijk nog een jonge kerel.

Ik zie hem echter niet het niveau Bayern aantikken (wat uiteraard geen schande is) maar het niveau eronder (pakweg Dortmund, Sevilla,...) moet hij uiteindelijk wel aankunnen.

22 februari 2022 om 10:57

Zirkzee is pas 20 en kan nu al het niveau Dortmund aantikken.
Die maakt binnen 5 jaar (onder juiste begeleiding) de stap naar de absolute top. In tussentijd hoop ik dat hij nog een keer voor Feyenoord speelt.

22 februari 2022 om 20:06

Als je in de Mickey Mouse B league aan 22 goalcontributions komt in 33 wedstrijden als spits ben je niet niveau Dortmund hoor

22 februari 2022 om 10:58

Belgische competitie stelt net als de eredivisie en Bundesliga gewoon heel weinig voor. Daar scoren vind ik niet speciaal en de verdedigers zijn matig. De premier league en vooral de Franse competitie is veel pittiger.

22 februari 2022 om 11:06

Ajax01. Moeten nou ook niet doen alsof de Duitse, Nederlandse en Belgische competitie niks voor stelt. Als 20 jarige daar gewoon (veel) doelpunten maken is gewoon knap. Genoeg spelers die dat niet kunnen.

22 februari 2022 om 12:48

Doet hij inderdaad heel netjes. En de Franse als "vooral heel pittig" noemen. Niet Italië, niet de PL, maar vooral de Franse. Dat is op zichzelf al een bijzonder statement.

En eens met jou verder. 20 jaar. Knap gemiddelde al. Bij Bayern al leuke dingen laten zien. Die gaat straks wel naar een mooie club. Dortmund, AS Roma, Everton of zelfs Clermont Foot in Frankrijk. Dat kan hij nu al wel aan

22 februari 2022 om 14:21

Sinds wanneer stelt de bundesliga heel wieing voor ?? Ik denk dat maar weinig nederlandse ploegen zich staande kunnen houden in deze competitie.

22 februari 2022 om 18:34

Stellen dat de vierde competitie van Europa heel weinig voorstelt, stel je voor dat je dit echt denkt. En dan de Franse competitie noemen die op aanzienlijke afstand van de Bundesliga staat... Veel dommer dan dit wordt het niet.

22 februari 2022 om 20:01

Sinds Bayern München daar jaar in jaar uit fluitend kampioen wordt. Soms hebben ze iets meer tegenstand dan het andere jaar maar het gaat maar door daar.

23 februari 2022 om 15:59

Franse competitie? Welk voetbal kijk jij dan?

Mis toch wel bij deze generatie enige nederigheid ofzo. Ze zeggen allemaal ja zo ben ik en mensen accepteren dat maar of niet. Ene kant snap ik het wel. Andere kant op die leeftijd kan je soms ook wat terughoudender zijn en dingen soms gewoon eens aannemen. De clubs betalen miljoenen aan salaris daar verwachten ze ook een bepaalde houding/gedrag/mentaliteit/inzet bij.
Bij Noa Lang heb ik dat ook en een Depay ook. Ene kant geeft dat hun sterke persoonlijkheid aan. Andere kant je doet aan een teamsport, je moet je soms ook schikken aan het team en dat is met bepaald gedrag ook zo.

Verder geeft het uiteraard niemand het recht om zo'n jongen racistisch te bejegen ofzoiets. Daar doel ik totaal niet op.

22 februari 2022 om 11:19

Mee eens maar dit is een logisch gevolg van het grote geld in het voetbal. Ze krijgen als 16 jarige al duizenden euro's per week aangeboden. Dan voel je u zeker wel uitzonderlijk en het is heel moelijk om dan bescheiden te blijven en de drang hebben om 200% te werken zoals een Ronaldo op zijn 37 nog altijd doet. Spelers als Terry en Lampard moesten in hun jeugd schoenen poetsen van eerste elftal, zoets zal niet meer voorkomen. Niet dat dit nu per se nodig is maar dat gaf hun wel die harde mentaliteit.
Verder ga ik nooit maar dan ook nooit mensen snappen die een speler gaan haten door een misser en dan uitmaken. Je bent niet meer dan een stuk stront als je online iemand gaat belagen. Maar helaas is dat ook een evolutie waar voorlopig niets aan gedaan wordt.

22 februari 2022 om 12:08

Dat van je laatste alinea zijn wel vaak van die gasten uit oorden als Bangladesh of India, die ook de hele dag van die pionel pessi of pristiano penaldo teksten verzinnen. Echt lachwekkend volk. Social media is echt zo toxic idd. Heb soms wel het gevoel dat ik liever 30 jaar geleden zou willen zijn geboren, in het tijdperk zonder social media. wat een dwazen lopen daar rond zeg.

22 februari 2022 om 12:17

@Busby ik heb weleens ergens gelezen dat dat haatgedrag vooral voortkomt uit de drang om jezelf beter te voelen (dan anderen). Als je iemand uitscheldt omdat hij iets fout doet, dan zeg je daarmee dat jij beter bent, want jij had die fout natuurlijk nooit gemaakt. Is natuurlijk absurd, zeker bij topsport, want als jij of ik daar zouden staan zou elk balcontact een drama zijn in vergelijking met de rest. Maar goed, dit vond ik zelf wel een mooie verklaring.

22 februari 2022 om 14:58

Als je 30 jaar geleden geboren bent, wat ik ben, zit je nog steeds in het tijdperk met social media. Ben wel blij dat ik er niet mee opgegroeid ben en dus waarde hecht aan zowel social media als mogelijke reacties.

Ik word wel behoorlijk moe van de mensen, van de generatie als generaties voor mij, die vinden dat ze alles moeten delen op social media. Ik trek de maatschappij waar veel mensen alles voor de likes doen, ontzettend slecht.

22 februari 2022 om 20:08

Zag laatst nog een leuke standup waar social media vs real life ter sprake kwam. Als we iemand gestoord tegen komen op straat en die roept onzin dan doen we alsof we ze niet horen, vermijden oogcontact en steken de straat over. Op social media gaat men de discussie aan social media geeft idioten een podium.

23 februari 2022 om 06:00

Ik praat racistische en haat berichten absoluut niet goed, maar als je Social media belangrijker vindt dan het echte leven en daar altijd interessant loopt te doen dan moet je ook de consequenties kunnen accepteren van mensen hun mening. Dan doel ik niet specifiek op Zirkzee, maar op Social media in het algemeen. En het blijft triest idd... Tegenwoordig is momenten vastleggen belangrijker dan ze echt meemaken.

23 februari 2022 om 11:20

@tosp: Jaren geleden had ik een verschrikkelijke date met een meisje. Gewoon echt een naar wijf. Op gegeven moment zei ze iets waarop ik vroeg of ze nou echt zo kut deed tegen iedereen. Ik kreeg daarop het antwoord wat ik nooit meer zal vergeten: "ik heb meer dan 20.000 volgers op Insta en zag dat jij er maar 300 hebt. Wie vinden mensen kutter? Jou of mij?"

23 februari 2022 om 13:07

Hahahaha wauw you dodged a bullet

22 februari 2022 om 11:43

KeeperToob Het ligt eraan van wie... Van je trainer of medespelers lijkt t me belangrijk dingen aan te nemen. Maar via social media ??Allemaal amateurs die geen moer bakken van de sport die jij professioneel beoefent, en die dus ook nog eens met grote regelmaat over allerlei fatsoensgrenzen gaan in hun reacties. Daar hoeft Zirkzee zich echt geen zak van aan te trekken. Besef btw dat vorige generaties geen social media hadden, en dus niet constant overladen werden met overdreven aanbidding enerzijds, en extreme haat & negativiteit anderzijds. Wij kunnen ons denk ik slecht voorstellen hoe dat is.

22 februari 2022 om 13:49

Dit was ook hetgeen wat er bij mij uitsprong in het stukje tekst en ergens wel geruststellend dat ik dus niet de enige ben. Zelf struikelde ik enorm over dit stukje tekst :
" Er was hier en daar ook kritiek op de lichaamstaal van Zirkzee tijdens wedstrijden en trainingen, maar maar ook hier kan de verhuurde aanvaller weinig mee. "ik ben wie ik ben. Of mensen accepteren het, of ze accepteren het niet. En als mensen dat niet doen, kan het me eigenlijk niet schelen." "

Een gevolg van het grote geld in de voetballerij maar ook tevens een generatie dingetje en een resultaat van een steeds individuelere maatschappij waarin we ogenschijnlijk ook niet meer afhankelijk zijn van elkaar. Jammer, want het maakt hem, terwijl ik hem als voetbaltalent zeker kan waarderen, als persoon niet sympathieker.

22 februari 2022 om 17:22

@IKEA

Hij hoeft ook totaal niet sympathiek over te komen. Wat jij en mensen vaak willen is dat mensen overkomen naar jullie standaarden ook al doen ze dut voor de bühne omdat het jou bijvoorbeeld een beter gevoel geeft bij een speler.

Wat nog makkelijker is dan dat is gewoon niet uitgaan van het feit dat je iemand 'kent' door momentopnames. In werkelijkheid weet jij gewoon niet hoe hij is. Misschien als jullie elkaar zouden kennen was het je grootste vriend.

Het is een beetje vergelijkbaar met twee vrouwen die 'dachten' dat ze elkaar niet mochten omdat ze altijd zo 'arrogant keken'. Ik bedoel hier niks mee voor de rest, maar het beste is gewoon om gewoon niet te oordelen op mensen die je niet echt kent aangezien je zelfs van mensen die je kent, je in werkelijkheid totaal niet weet wat ze doen als jij niet met ze bent.

23 februari 2022 om 11:08

@herosennin44: Precies! Het is maar lichaamstaal. Ik kan gewoon niet snappen waarom mensen het zo belangrijk vinden dat iemands lichaamstaal overeenkomt met hun eigen standaarden. Volstrekte onzin.

Mensen drukken zich gewoon anders uit. Leer ze eens beter kennen voordat je erover gaat oordelen. Of let gewoon op de dingen die iemand zegt, dan hoe hij/zij volgens jou uit zijn ogen kijkt.

Ik ben bijvoorbeeld iemand uit jouw voorbeeld. Word wel eens verweten dat ik arrogant kijk. Ik werkelijkheid ben ik totaal anders. Ik heb alleen geen zin om altijd met een blije kop te lopen als ik blij ben. Soms vind ik het prettig om het voor mijzelf te houden en geniet ik gewoon van binnen. Dit zie je gewoon heel vaak bij introverte mensen.

23 februari 2022 om 12:11

Probeer het eens zou ik zeggen wordt je leven echt leuker van. Je krijgt wat je geeft namelijk.

24 februari 2022 om 22:38

Je begrijpt mijn punt denk ik verkeerd. Dat er mensen oordelen en kritiek uiten op zijn lichaamstaal en dat Zirkzee zich daar niet door laat leiden is natuurlijk helemaal evident. Het probleem zit hem namelijk in dit gedeelte van mijn geciteerde stukje :

"ik ben wie ik ben. Of mensen accepteren het, of ze accepteren het niet. En als mensen dat niet doen, kan het me eigenlijk niet schelen."

Vanzelfsprekend dat je je niet bezighoudt met wat anderen van je vinden en dat je niet moet aanpassen naar andermans wil, dan blijf je bezig. Er mist nuance, er mist reflectie en het is een uitroepteken voor de tijd waarin we leven. Hierin had hij zich in ieder geval heel anders kunnen uiten.

Hoewel ik de racistische berichten niet goed keur en dat hoort gewoon niet. Heb ik soms het gevoel dat bij veel hedendaagse voetballers elke vorm van kritiek op hun meteen wordt bestempeld als haat. Denk bijv aan een Depay of Lang. Als deze spelers nou soms erkennen dat het misschien niet loopt of dat ze af en toe een slechte wedstrijd hebben dan zal het publiek ook heel anders naar hun kijken(Negeren is ook gewoon een optie). Maar dat zal niet gebeuren met de aandacht en podium die ze krijgen van jongs af aan.

22 februari 2022 om 11:53

Probleem is ook dat bij elke misstap die ze begaan voor hun gevoel de halve wereld over ze heen valt op social media en als je het goed doet vind iedereen je de koning. Niet gek dat sommigen zich dan zo gaan gedragen. De voetbalwereld is natuurlijk ook een hele aparte wereld om je vormende jaren in door te brengen.

22 februari 2022 om 17:56

We zouden ook wat vaker kunnen zeggen: Jammer volgende keer beter jongen!
Helaas leven velen van ons iets te veel mee met het voetbal en dan word de uitlaat klep schelden en roepen als er een kans verprutst word.

23 februari 2022 om 19:25

@ergi

Dat is gewoon heel makkelijk gezegd door 'normale mensen'. De echte realiteit is dat zij er veel beter in zijn dan wij die niet eens een kritisch bericht van een totale vreemde aan zouden kunnen en maar gelukkig mogen zijn dat wij niet geforceerd op eieren schalen moeten lopen waar duizenden tot miljoenen mensen je afbranden voor een slechte dag op werk. Je kan dan ook wel zeggen dat ze daar betaald voor worden, maar zij worden betaald voor hun voetbaltalent niet om een schietschijf te zijn van projecterende gefrustreerde mensen.

Er is een verschil tussen kritisch zijn en mensen afbranden en dat 2de gebeurt veel vaker. Ik ben bijvoorbeeld kritisch op spelers maar ik heb nooit bijvoorbeeld gezegd dat ze 'er niks van kunnen' of allerlei rare opmerkingen over hun leven buiten voetbal waar ik gewoon niks mee te maken heb.

Ik ben vooral blij dat er voetbal op TV komt en dat er zoveel spelers zijn die op zo'n hoog niveau voetbal spelen dat ik entertained ben als ik kijk.

Dat emotionele kritische uiten op spelers en teams etc, dat begrijp ik gewoon niet en nogmaals klinkt voor mij meer als projectie.

Iedereen die aangeeft dat hij kritiek moet accepteren vergeet dat het niet specifiek 1 persoon is maar iedereen die je tegenkomt of via social media. Elke dag weer keer op keer. Op een gegeven moment moet je voor jezelf opkomen of je gaat je teveel naar de buitenwereld luisteren.

22 februari 2022 om 11:52

misschien moeten spelers dan niet op sociale media actief zijn, want voor je voetbalcarriere heeft dat verder geen toegevoegde waarde, maar ja dan verkoop je jezelf niet zo goed en zullen sponsors als nike en adidas niet bij je aankloppen, dus dit is ook weer gewoon een geld kwestie.

22 februari 2022 om 11:55

Tja iedereen van zijn generatie zit volop op social media, je ontkomt er bijna niet aan. Zelfs als ze er niet op zitten krijg je het van iedereen in je omgeving. Die jongens groeien er mee op, vind het iets te makkelijk om te stellen dat je er dan maar vanaf moet gaan. Zeker op die leeftijd is dat echt niet zo’n makkelijke beslissing als jij nu doet voorkomen

TJah er is ook weinig nederigs meer aan die jonge gasten op dit moment. Ze willen met name bejubeld worden op Social media en als het even wat minder gaat, is iedereen die kritisch is meteen een hater. Ik heb niet het gevoel dat dit een echte topper gaat worden, maar ik laat me graag verrassen.

Zou beter definitief naar ons komen. Heeft mij toch overtuigd over zijn rol in ons team. Oogt soms wat nonchalant maar doet het gewoon goed. Kan bij ons belangrijk zijn, iets wat hij bij Bayern natuurlijk nooit zal zijn laat ons eerlijk wezen... Maar voor een Anderlecht/PSV etc gewoon een goede voetballer

Tja, dat was dan ook een oerdomme en van enorme arrogantie getuigende actie. Dan krijg je kritiek. Maar doet hem niks hoor! Zet wel meteen even zijn socials uit. Maar alle veren in je reet zijn wel terecht natuurlijk!

Nog slechts 20. Ik hoop echt dat deze jongen doorbreekt. Dan heb je voor de toekomst een goeie spits voor het Nederlands elftal. Ik vind hem heel all round. Wat meer concentratie tijdens de wedstrijd is wel gewenst

23 februari 2022 om 00:09

Ondanks dat hij nog het nodige lijkt te moeten ontwikkelen lijkt hij me inderdaad behoorlijk allround. Ik zie hem nauwelijks voetballen, maar de beelden laten me een fysiek sterke spits met een behoorlijke balbehandeling zien. En de hoeveelheid goals en assists die hij bij Anderlecht aflegt is indrukwekkend. Hij moet echter wel aan spelen toekomen en voor Bayern lijkt hij me de komende jaren nog wel te licht. Zelfs als Bayern het zou willen denk ik niet dat Zirkzee zijn contract dat nu nog tot medio 2023 doorloopt verlengt en een vertrek voor de hand ligt.

Een vriend van me beweerde dat Zirkzee niet zo goed is als gezegd, ben benieuwd wat hier de meningen over zijn waarde en potentie is. Zelf vind ik het een aansprekend profiel en zou ik graag zien dat PSV hem voor €9 tot 10M zou kunnen ophalen om van hem een nieuwe aanvalsleider te maken. Met Zahavi, Vinicius en Romero weg en Vertessen en Fofana vooralsnog te licht en het chronisch gebrek aan kwaliteit en stootkracht op de nummer 9 positie zou Zirkzee in mijn ogen een ideale aankoop kunnen zijn voor PSV.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

0 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Anderlecht 38 16 2 0
2021/2022 Bayern München 0 0 0 0
2020/2021 Parma 4 0 0 0
2020/2021 Bayern München II 4 0 0 1
2020/2021 Bayern München 3 0 0 0

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren