‘Ik zei tegen mijn moeder: ‘We zijn miljonair, je hoeft nooit meer te werken’’

Zondag, 30 januari 2022 om 16:25Justus Dingemanse • Laatste update: 16:25

UEFA Futsal EURO 2022 is in Nederland in volle gang en presentator Mounir Boualin interviewt in Futsal Fanatics bekende gezichten uit de wereld van het straat- en zaalvoetbal. In de laatste aflevering is dit Jermaine Vanenburg, de balvirtuoos uit Amsterdam. Vanenburg staat bekend als koning van de panna en wordt vaak in één adem genoemd met legendes als Edward van Gils en Edwin Grünholz.

Vanenburg begon zijn carrière op straat, zoals veel anderen uit die tijd, en probeerde het daarna eerst als veldvoetballer. “Ik speelde een jaartje voor DWS, een amateurclub. Toen werd ik gescout door Telstar op mijn achttiende. Ik tekende een contract en dacht dat ik heel veel geld zou verdienen. Ik kwam thuis en zei tegen mijn moeder: 'We zijn miljonair! Je hoeft nooit meer te werken!' Kreeg ik 1000 gulden en een abonnement op de bus", zegt Vanenburg lachend. “Er kwam daarna een man naar mij toe... Of ik niet wilde zaalvoetballen. Daar kon ik toen heel veel geld verdienen. Dus heb ik de switch gemaakt.”

De stap naar zaalvoetbal ging hem goed af. Vanenburg scoorde veel en viel op door zijn trucs. In 2001 won hij ook het allereerste ‘Panna Knock-out’ toernooi, wat hem door de kranten de bijnaam Pannakoning opleverde. Het nieuwsartikel staat nog steeds op zijn arm getatoeëerd. Het talent voor voetbal zit in zijn familie. Gerald Vanenburg, Europees kampioen met Oranje in 1988, is zijn neef. Van Javairo Dilrosun, speler van Bordeaux, is Vanenburg de oom.

Jermaine groeide op in een achterstandswijk in Amsterdam-West. Met name het Zaandammerplein heeft nog altijd een speciale plek in zijn hart. Vanenburg probeert nu houvast te bieden aan de huidige jongeren die op het plein voetballen. “Ik geef ze techniektraining, laat ze afwerken op doel, toernooitjes tegen elkaar spelen. Na afloop ga ik naar de supermarkt en koop ik eten en drinken voor ze. Mijn moeder, die nog steeds hier aan het plein woont, heeft mij altijd geleerd dat als je het beter hebt dan anderen, je ze moet helpen. Ik probeer op deze manier mijn steentje bij te dragen en de jongens op het rechte pad te houden.”

Jermaine Vanenburg in actie in de zaal.

De Amsterdammer denkt dat de huidige futsal-cultuur nadelig is voor Oranje Futsal. “In andere landen wordt al een heel lange tijd met slidings gewerkt, het is eigenlijk veldvoetbal in de zaal. Nederlanders ligt dat niet zo. Ik ken bijna al die jongens persoonlijk, ze hebben zoveel techniek. Ze kunnen zo twee, drie man passeren. Het is nu echter doorlopen, spelen, doorlopen. Veel tactischer”, verklaart Vanenburg. ”Nederland probeert daarin de andere landen te kopiëren. Maar die landen doen dat al jaren. Laat de jongens lekker vrij voetballen, ze zijn individueel zo goed. Daar moet je een nieuw systeem bij bedenken. Nu loop je de achterstand nooit in, want je kopieert het systeem van tegenstanders, die daarop twee keer per dag trainen en dat al tientallen jarenlang.”


Mounir Boualin is freelance voetbalvlogger, videojournalist en presentator. Voor Voetbalzone maakt hij onder meer interviews rond wedstrijden.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door keepertoob)

Vaantje legend op de pleintjes vroeger. Ook meerdere pannas van gehad. Zulke snelle voeten niet normaal…..

28 januari 2022 om 15:54

Ik zag hem wel eens spelen. Ik vond het als kind zo ongelofelijk dat ik dacht dat hij bij een topclub speelde.

28 januari 2022 om 16:33

Regulator heb wel eens in de zaal (tijdens toernooitjes) regen hem en ook Edje gespeeld. Was stuk jonger dan die gasten, maar serieus werd zo zwaaaaaar gedold. Speelde in veel zaal, maar tegen die gasten (ondanks dat ik jong was) moest echt vaak naar lucht happen. Gasten konden ook snel versnellen. Voelde echt nooit zo hopeloos.

Wel achteraf mooie ervaringen.

28 januari 2022 om 16:47

Met Edje bedoel je Edward van Gils? Want die man zijn techniek en flair was echt uniek vergeleken met de rest. Deze gasten hebben voornamelijk straatvoetbal echt op de kaart gezet, gasten zoals
Davids kwamen wekelijks kijken.

28 januari 2022 om 17:23

Psvlld

Ja Edward. Iedereen noemde hem Edje.

Ja zijn techniek was echt absurd.

Was zo weg gespeeld toen echt nachtmerries gehad

28 januari 2022 om 17:27

Edje heeft een x bij mij gescoord in de zaal met een stift. Was ook best vernederend.. Nog nooit dat iemand met een stift bij mij had gescoord kwam hij aanzetten..
Heb ook met mijn team meerdere keren tegen Vaantje gespeeld ( ik als wisselkeeper ) maar we wonnen ook wel van ze, maar onze hele tactiek werd wel op die man afgestemd. Echt een grootheid in de futsal wereld en op de pleintjes.

28 januari 2022 om 18:29

Ik heb eens in mijn zaalvoetbalteam een jonge vent gehad die tot dan toe eredivisie futsal gespeeld had. Die was al zo belachelijk veel beter dan dat wij waren, echt niet normaal. Kan me alleen maar een voorstelling maken van hoe die echte toppers zijn.

28 januari 2022 om 17:20Die gaat was niet normaal. Dat waren gouden jaren in de zaalvoetbal. Ik weet dat als je zijn naam hoorde maak niet uit waar hij overal de man was. Ik kan je zeggen dat er 1 iemand boven hem stond en dat was Mourad boukhari de broertje van nourdin boukhari van Sparta Ajax. Je had altijd van die speciale toernooien maar er was 1 grote toernooi en een bekende waar je teams had van andere steden die allemaal naar Rotterdam kwamen. De Ramadan toernooi ongelofelijk werd gehouden in de zaal Oostervant. Ik heb persoonlijk ook veel zaal gespeeld en straat, deed nog mee aan een groot toernooi van Nike in Amsterdam Joga Bonito halve finale uitgeschakeld. Wat een tijden en de naam Weststars daar speelde destijds Mourad boukhari dat was echt een Messi op zaal letterlijk en figuurlijk. Als er iemand is die dit leest en Jermain vanenberg persoonlijk kent vraag hem naar Mourad Boukhari

28 januari 2022 om 17:31Iedereen die Vaantje kent, kent boukha toch wel? West stars idd wel paar keer tegen gespeeld. En Marciano bouman. Net als Izzy hitman was ook zo'n legend.

28 januari 2022 om 17:43

Issy hitman … die had de panna aka 3000 uitgevonden hahaha wat een naam maar prachtig . Juist zoals jij zelf zegt wie vaantje kent moet Mourad kenen.

Mooi verhaal! Bijzonder dat hij een krantenartikel op zijn arm heeft laten tatoeëren..

Is echt wel een van de meest legendarische spelers in het zaalvoetbal, kon echt gewoon letterlijk alles en speelde met tegenstanders alsof ze er niet stonden.

Heeft volgens mij ook als een soort zaakwaarnemer van Mbark Boussoufa en verschillende voetballers gewerkt. Regelde dan veel dingen zoals een huis, het contract, salaris, etc. voor ze en leerde Boussoufa volgens mij al in zijn jeugd kennen, waarmee hij goede vrienden werd.

Keek echt jaren geleden toevallig naar de documentaire van Boussoufa die in die tijd werd gemaakt en dat was in de tijd dat hij bij Anzhi Makhachkala in Rusland speelde. Ging daar toen puur vanwege het geld naartoe vanaf Anderlecht en dat heeft Boussoufa ook vaak toegegeven en Anzhi was toen 'the next big thing' en de eigenaar investeerde toen miljoenen in Boussoufa, maar ook in spelers als Eto'o, Willian, Roberto Carlos, Samba, etc. en Hiddink als trainer maar draaide toen vervolgens na 1 of 2 jaar de geldkraan dicht vanwege zijn gezondheid.

Weet nog wel dat deze Vanenburg toen ook best veel in de documentaire voorkwam, omdat Boussoufa toen opzoek ging/moest vanwege de financiële problemen die er ontstonden. Moest naast de zaalvoetbalacties van Vanenburg ook aan deze documentaire denken toen ik zijn naam en foto zag staan.

28 januari 2022 om 16:20

Hij was meer bekend om zijn trucjes dan van het "echte" zaalvoetbal.
Hij was niet echt een bijzondere teamplayer, meer het tegenovergestelde.
Ed van Gils ook voornamelijk, daar waar Edwin Grunholz bijvoorbeeld wel Oranje heeft gehaald en gespeeld vanwege zijn kwaliteiten in het veld.

Deze jongen kon vroeger echt alles met de bal in de zaal.
Helaas voor hem was hij meer een publieksspeler en ook voornamelijk meer met het publiek bezig.
Als hij erin kwam bij de tegenpartij dan kon je hem vanaf de tribune zo uit zijn spel halen en dan had de ploeg he-le-maal niets meer aan hem, ook de veldspelers vonden het fantastisch dat hij ageerde op alles.
1 keer zat hij een rijtje voor ons op de tribune en toen kwamen er pas achter hoe arrogant deze gast was, alles en iedereen op de tribune moest weten waar hij zat en dat "de grote" Jermaine Vanenburg in the house was.
Maar dit alles gezegd, blijft dat hij vreselijk goed is met een bal en dingen deed waar ik een dubbel hernia inclusief beenbreuk aan overgehouden zou hebben.

28 januari 2022 om 19:01

Precies, een keer in zaal tegen hem gespeeld wordt je helemaal gek gemaakt en is hij in zijn element en een aardige gozer. Helaas ook jaren later op een veteranen veldtoernooi gespeeld probeert dan nog steeds zijn truukjes wat dan niet werkt en dan is het een jankerd om tegen te spelen.

Als je het over Futsal hebt, dan is hij diegene die de eerste, waar je opkomt. Gewoon een legend!
Wat tof ook dat hij dit soort dingen organiseert voor de jongeren.

28 januari 2022 om 19:49

In "zijn" periode had je toch echt wel betere hoor, Edwin Grunholz bijvoorbeeld om nog maar te zwijgen van Glenn Zeelig.
Zoals eerder aangehaald was Jermaine meer een publieksvoetballer met z'n trucjes, zoals de video ook vertelt, de ultime Panna speler.
Hij heeft dan ook nooit in Oranje gespeeld, volgens mij wel als jonge jongen met John de Bever.....die moet zich dood geërgerd hebben aan zo'n voetballer.

Mooie duels altijd tussen hem en Omar Boukhari altijd in de zaal! Rotterdam vs. Amsterdam...

Vaantje is echt de beste die ik ooit heb gezien, hij kon echt letterlijk alles met bal en stuurde iedereen kapot. Hij kan niet zo goed tegen z’n verlies, maar dat maakte hem juist nog beter. K ben blij dat ik hem persoonlijk ken en dus zo en dan hebben we het altijd over zijn tijd als zaalvoetballer.

Heb in de zaal eredivisie tegen hem gevoetbald. Hij kwam vijf minuten te laat, koffie in de hand. Onderweg naar de bank heel relax en met zijn eigen (thuispubliek) een babbeltje maken. Wij nuchtere boeren wisten niet wat we zagen. Wat een attitude in de positieve zin.

We kregen een pak slaag en reden we terug naar Groningen.

28 januari 2022 om 17:35Hebben wij samen in leek gespeeld?

28 januari 2022 om 19:51

Eagles, hadden die vroeger niet die boomlange keeper op het doel staan?
Pak hem beet 20 jaar terug.

28 januari 2022 om 19:59

Klopt, Dolfijn heet ie

Niet zo lang als die keeper van FCK de hommel, die ook in NL team heeft gespeeld.

28 januari 2022 om 20:07

Inderdaad die van De Hommel bedoel ik.
Oranje keeper ook inderdaad.

28 januari 2022 om 20:15

Haha ja die was echt groot, heb ik ook wel eens tegen gespeeld. Als die je een hand gaf was je hand gewoon weg. Die deed in de w-up dat hij op zijn knieën zat en dan gingen ze wat afwerken, man kon nog steeds de lat raken haha.

28 januari 2022 om 20:45

@KeeperToob,
Correctie: Nee, onze team kwam uit Haren en we voetbalden in de eerste divisie. We hadden tegen ze geloot in de beker. Dat was het pfff lang geleden.

Excuses voor de late reactie.

Zaalvoetbal van nu en vroeger kan je letterlijk niet vergelijken. Als je nu op Youtube gaat kijken na de grote namen ga je je vervelen omdat het alleen techniek was en de bal hielden ze heel lang vast om de tegenstander te vernederen met pannas slepen noem maar op. Nu is het zoals Jermain aangeeft tikken doorlopen. Zaalvoetbal van nu zeker EK is van een heel hoog niveau alleen mag er van mij best wel iemand eruit springen door af en toe een mooie sleep panna actie of gewoon een mannetje mooi passeren. Je ziet dat veelste weinig of haast helemaal niet. Je bent op tv miljoenen mensen kijken come on.

28 januari 2022 om 17:44

omdat het lang niet altijd zakelijk was. De zwakte van Vaantje was ook dat hij vaak te dominant was. Eiste alle ballen op en ook al zat hij niet in de wedstrijd alsnog wou hij de ballen hebben.
Futsal is en blijft een teamsport

Is het niet dat je heel geduldig moet zijn, voordat je de bal ontvangt? Al die trucjes kosten immers tijd whahaha. Krijg altijd beetje idee dat het meer solo dan teamspel is.

Het was een genoegen panna’s te geven en nooit te nemen bij deze mannen.
Dat jaartje bij dws was lachen met Vaantje❤️

Maar ik ging wel stuk op de training wat hij met sommige mannen deed...niet 1 panna gwn een tweede wanneer iemand zijn cool verliest. Dat soort dingen deed ik alleen op straat.. hij gwn tijdens de training 😎

Trainer werd boos als hij het op het veld deed met 1/0 achter. Toch die panna hahah stuk gaan❤️👑

Op straat en veld wist je gwn bij hem dat je de hele tijd de bal over de grond hoorde slepen en ik wist altijd eerst een lange sleep en dan twee korte slepen en als je hapte was je de lul. Mensen kende de sleep niet en gingen echt magischer bos dan niemand ooot nu zou gaan.

Het was een genoegen panna’s te geven en nooit te nemen bij deze mannen.
Dat jaartje bij dws was lachen met Vaantje❤️

Maar ik ging wel stuk op de training wat hij met sommige mannen deed...niet 1 panna gwn een tweede wanneer iemand zijn cool verliest. Dat soort dingen deed ik alleen op straat.. hij gwn tijdens de training 😎

Trainer werd boos als hij het op het veld deed met 1/0 achter. Toch die panna hahah stuk gaan❤️👑

Op straat en veld wist je gwn bij hem dat je de hele tijd de bal over de grond hoorde slepen en ik wist altijd eerst een lange sleep en dan twee korte slepen en als je hapte was je de lul. Mensen kende de sleep niet en gingen echt magischer bos dan iemand nu zou gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

58 jaar
1 fan

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren