Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Historische contractwijziging zorgt voor unicum in Engelse vrouwenvoetbal

Laatste update:

Engelse voetbalsters hebben door een belangrijke en historische contractwijziging voortaan recht op zwangerschaps- en ziektedekking. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat speelsters van de 24 clubs in de Women's Super League en Women's Championship een dergelijke dekking krijgen. De contractwijziging is akkoord bevonden door de FA en PFA. Voorheen was de zwangerschapsdekking een zaak voor de clubs.

Marie-Christine Bouchier, directeur van het vrouwenvoetbal van de PFA, is content met de wijziging. "In de afgelopen zestien maanden heeft de PFA samengewerkt met de FA om de aanzienlijke verschillen tussen de contractuele rechten en plichten van mannelijke en vrouwelijke spelers in het Engelse clubvoetbal aan te pakken", laat ze weten. "We zijn verheugd te kunnen bevestigen dat het bestuur van de FA, na deze onderhandelingen, onlangs heeft ingestemd met drie belangrijke beleidswijzigingen met betrekking tot zwangerschapsvoorziening, blessures en ziekte en beëindiging van langdurige blessures."

Tijdens een parlementair debat over vrouwenvoetbal zei Julie Elliott, het parlementslid voor Sunderland Central, woensdag dat de verandering die wordt doorgevoerd 'een enorme stap voorwaarts' is. "De kwestie van moederschapsrechten voor spelers heeft een enorme impact op hun leven", aldus Elliott. "In een vorig jaar uitgevoerd onderzoek zeiden speelsters dat ze langere contracten nodig hebben, zodat ze zich zekerder kunnen voelen. Ze zouden niet met de gedachten mogen lopen dat ze alleen bij een vierjarig contract een baby kunnen krijgen."

De FA zei in maart 2020 dat zwangerschapsbepalingen niet in het standaard spelerscontract staan, zoals dit is opgesteld in overleg met de PFA. Zwangerschapsregelingen behoorden tot voor kort tot de verantwoordelijkheid van de clubs. De FIFA kondigde in 2020 aan dat het een reeks rechten voor gecontracteerde spelers wereldwijd zou invoeren, met maatregelen die ertoe zouden leiden dat clubs boetes en transferverboden zouden krijgen als ze spelers tijdens de zwangerschap zouden discrimineren. Die voorstellen werden echter bekritiseerd omdat ze niet ver genoeg zouden gaan.

"We hebben allemaal gezien hoe lang het Alex Morgan, een van de beste spelers ter wereld met waarschijnlijk de beste mensen om haar heen, heeft gekost", zei Watford-spits Helen Ward destijds. “Je moet je bedenken dat er voor alle anderen evenveel, zo niet meer voor nodig is. Het is een moeilijk onderwerp en er moet hard aan gewerkt worden.” Morgan, wiens dochter Charlie in mei 2020 werd geboren, was een van de speelster die zich hard maakte voor betere contractuele afspraken. "Ik ben enorm trots op iedereen die zo hard heeft gewerkt om dit punt te bereiken", aldus Elliott.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Niet meer dan terecht lijkt me. Snap dat zoiets altijd lastig is voor clubs en werkgevers maar hier moet zeker een vangnet en regeling voor zijn!

28 januari 2022 om 10:41

Zullen voetbalclubs het ook euk vinden als de vaders dit ook krijgen? In NL is het vijf weken met 70% salarisbehoud voor de vaders.

28 januari 2022 om 11:40

De vrouwen verdienen geen miljoenen in het voetbal he. De topspeelsters krijgen een paar ton en de rest krijgt een veel lager salaris. Die vergelijking gaat niet echt op.

28 januari 2022 om 12:15

Hahaha. Een vrouw maakt 9 maanden lang een hormonale slag, draagt en baart een levend wezen, met alle fysieke consequenties en dan zie je de comment: en mannen dan? Damn, over dingen niet in perspectief kunnen plaatsen.

28 januari 2022 om 12:21

Maar een paar ton is ook insane veel (3 ton is bijvoorbeeld ruim 6 keer modaal). Als je dan anderhalf jaar uit de running bent omdat je een kind wil krijgen, kan er dan van je werkgever worden verlangd dat het salaris gewoon wordt doorbetaald? Bij blessures kan ik het me voorstellen, want dat is een arbeidsrisico, maar zwanger worden is een eigen keuze die je ook zou kunnen uitstellen tot na je actieve carriere. Ik bedoel, ik ben echt niet tegen gelijke behandeling, maar ik heb hier wel enige moeite mee...

28 januari 2022 om 12:25

Ik ben oprecht benieuwd? Een vader wilt misschien een band creëren met een pasgeborene maar moet iedere keer trainen en naar uitwedstrijden reizen.

Ik zou het tof vinden als de mannen die voetballen dit ook kregen.
In NL was het voorheen maar 3 dagen voor een vader en sinds kort gewijzigd naar 5 maanden. Op dit gebied staan de vrouwen er sterker voor.

28 januari 2022 om 12:27

Dus omdat je miljoenen verdient mag een vader geen vaderschapsverlof hebben? Ik vind dat geld geen rol moet spelen.

28 januari 2022 om 12:46

Zeg dan gewoon dat je niet voor gelijke behandeling bent, want daar komt het op neer.

Daarnaast, ik vraag me af hoeveel vrouwen die een topsportleven hebben gehad überhaupt nog op hun 35e kinderen kunnen krijgen.

28 januari 2022 om 12:50

"staan er sterker voor"? Zou wat zijn hè, 3 dagen borstvoeding en daarna trekt een baby zelf wel een pakkie melk uit de koelkast. Nederland is ook wat verlofregelingen voor vrouwen betreft nog redelijk prehistorisch hoor als je dat vergelijkt met de landen om ons heen, maar ook een hoop ontwikkelingslanden.

28 januari 2022 om 13:08

Somagunner, sorry, maar je argument: "Een vader wil misschien een band creëren met een pasgeborene maar moet iedere keer trainen en naar uitwedstrijden reizen", vind ik echt geen goed argument. Als je ziet hoeveel uur per dag profvoetballers gemiddeld aan hun beroep kwijt zijn en dat vergelijkt met een werkweek voor normale mensen, dan kan je als profvoetballer je handjes dicht knijpen. Dit wil totaal niet zeggen dat ik het met je punt eens of oneens ben, je argumentatie kan mijns inziens wel wat sterker 😉

28 januari 2022 om 13:13

Een vrouw moet ook langer verlof hebben dan een man naar mijn mening en dat krijgen ze ook. Drie dagen is zeker niet te doen.
Maar drie dagen voor nieuwe vaders was voorheen veel te weinig. En voor mannelijke voetballers is er geen regeling. Ze krijgen een paar dagen en thats its.
Dat mag wel recht getrokken worden.

Ik ben ook erg blij dat vrouwen deze regeling hebben voor hun sport. Opmerkingen zoals moeten ze maar niet zwanger vind ik ongepast. En nu worden ze ervoor gecompenseerd.

28 januari 2022 om 13:14

Thanks Formus voor je feedback

28 januari 2022 om 15:43

You're welcome. Weet als nog vrij verse vader dat ik het heerlijk vond om weer t veld op te gaan na enkele dagen. Was een heerlijke afwisseling, zeker ook om even onder de mannen te zijn.

28 januari 2022 om 10:48

Ja maar het grote verschil met een kantoorbaantje en voetbalster zijn is dat ze die "9" maanden dan ook echt niet mag trainen en dus niet kan werken, waar dat bij een kantoorbaan natuurlijk anders ligt. Na de bevalling staan ze waarschijnlijk ook niet binnen een week weer op het veld. Eigenlijk betaal je iemand dan bijna een jaar voor 0 diensten met nog maar de vraag of de conditie nog wel op pijl is.

28 januari 2022 om 10:59

@seppie1998: Klopt, ik snap dat het een lastige discussie is. Echter zou de vrijheid van de vrouw om te kiezen wanneer zij zwanger wil worden altijd voorop moeten staan, en met dit akkoord wordt dat gelukkig ook goed gewaarborgd.

28 januari 2022 om 11:03

Daarbij komt nog dat voetbalsters vaak een contract hebben voor enkele jaren. Zeker wanneer je ook nog een transfersom moet betalen, kan dat heel nadelig zijn voor clubs. De tijd om zichzelf terug te verdienen is veel kleiner dan bij een normale baan.

Eerlijk gezegd verbaast me deze regeling wel.

28 januari 2022 om 11:14

Dat maakt deze wijziging dan ook zo mooi voor de vrouwen. Dat is toch goed, waarom dan “maar…”

28 januari 2022 om 12:14

Daarom zou ik persoonlijk het niet 'aanraden' om een kind te krijgen tijdens je carriere. Het is een heftige periode tijdens en na de zwangerschap. In principe kan je nog een kind krijgen na je carriere. Echter, is het alleen maar mooi dat ze nu deze dekking krijgen zodat ze tenminste wel de kans krijgen om een kind te krijgen tijdens hun carriere. Alleen maar lof hiervoor. Hoop dat de vader van een kind ook iets meer rechten gaat krijgen

28 januari 2022 om 11:35

Ik zag vandaag dat vanaf de nieuwe IOS mannen ook zwanger kunnen worden (mannelijke emoticon met een zwangere buik). Dus wellicht dat straks een Haaland ook gwn een paar maanden vrij mag nemen als hij er even doorheen zit.

28 januari 2022 om 11:38

Er even doorheen zitten, is voor jou dan hetzelfde als zwanger zijn? Leg dat maar uit aan Haaland dan.

28 januari 2022 om 12:18

Ik denk dat pro2312 bedoeld dat 'gender' tegenwoordig een discussie is en dat in theorie het mogelijk is dat er een moment gaat komen dat er een vrouw is die zich identificeert als man, profvoetbal gaat spelen bij de mannen en dan zwanger raakt. Of het tegenovergestelde, een man die als vrouw identificeert, profvoetbal gaat spelen bij de vrouwen en klaagt dat tie geen verlof kan krijgen.
Dit is alleen zeer vergezocht

28 januari 2022 om 12:41

Daarom is genderneutraliteit soms lastig voor feminisme dat specifiek voor vrouwenrechten opkomt. Je ziet ook steeds vaker klassieke feministen botsen met trans-activisten (bijvoorbeeld JK Rowling). Best interessant.

28 januari 2022 om 14:29

Ik denk niet dat een transgender vrouw gaat klagen omdat ze geen zwangerschapsverlof gaat krijgen.. Iets met vanwege die eerste vier lettergrepen..

Ik vind genderidentiteiten overigens echt een hele lastige discussie. Ik ben over het algemeen progressief en probeer met open ogen naar nieuwe discussies/ideeen te kijken. Maar ik kom er echt niet doorheen..

Regelen we dat gelijk even papa dagen in voor de mannen? Maat daar zal wel niet naar gekeken worden!

28 januari 2022 om 11:08

Dat is gelukkig al een stuk beter geworden. Ik kreeg 1 dag voor de geboorte en 1 dag voor de aangifte bij de gemeente.

28 januari 2022 om 11:37

Waarom moet dit nou direct weer met mannen vergeleken worden? Is het voor mannen een aanslag op de fysieke toestand als je vrouw gaat bevallen? Ja, het doet wat met je slaapritme en het doet wat met je energiepeil, maar vraag een vrouw niet om na twee weken na de bevalling weer te gaan voetballen waar een man dit prima kan.

28 januari 2022 om 12:01

De mensen die weer lopen te miepen over de mannen die snappen er echt helemaal niks van en moeten zich kapot schamen. Wat een kromme vergelijking zeg.

28 januari 2022 om 13:02

Waarom moeten zij zich kapot schamen dan? Omdat hij vind dat we papa dagen moeten krijgen? Schandalige reactie van jou soccerfan, als het om vrouwen gaat ben jij sowieso vrij negatief over mannen die reageren, waarom doet het jou zoveel pijn? Oprechte vraag.

28 januari 2022 om 14:35

Ik denk dat je best een gebrek aan empathie en situaties niet in perspectief kunt plaatsen als je bij dit onderwerp direct mannen erbij gaat betrekken.

Het valt mij ook op dat Soccerfan_1 vrij fel is in dit soort discussies. Ik kan dat alleen wel enorm waarderen en respecteren. Ik weet niet of men op dit forum wel eens merkt hoe seksistisch sommige comments zijn en hoeveel users een rigoureuze tunnelvisie lijken te hebben.

Heel goed en ook niet meer dan normaal. Vraag me wel vaker af waarom de sport in zoveel opzichten kan afwijken van het gewone arbeidsrecht, dit zijn toch ook gewoon werknemers. Bijvoorbeeld rond arbeidsovereenkomsten, waarom mag een voetballer niet net als ik met inachtneming van de maximale wettelijke termijn ontslag nemen?

28 januari 2022 om 11:47

Dat ligt anders in contracten voor bepaalde tijd. Die kan je zonder opzegtermijn ook niet zomaar opzeggen. Daarnaast zal er het een en ander in een CAO voor profspelers staan, en zullen clubs concurrentiebedingen oid in het contract zetten.

Mooie regeling, niet meer dan terecht.

Wat ook erg leuk is, je kan in de reacties zien wie al vader/moeder is en wie zich nog niet heeft voortgeplant. Loop een keer het traject door en je piept wel anders.

28 januari 2022 om 12:52

Haha so true

De dames hebben recht op zwangerschapsdekking, toen was ik al klaar met lezen 🤣🤣🤣 oké, on topic, goed dat dit wordt geregeld, zo kunnen de dames hun sportieve ambities combineren met een kinderwens.

Er wordt naar Morgan gewezen, maar hoe lang heeft het haar uiteindelijk gekost om op haar niveau terug te keren dan? Ik zie dat ze na 509 dagen weer haar eerste minuten maakte in het nationale team, maar zit ze weer in de buurt van haar niveau voor de zwangerschap? Ik vind dat toch een absurd lange tijd en het is niet fair als een club een topsalaris over zou moeten maken. Wat mij betreft lijkt het mij eerlijker naar de clubs om een soort CAO salaris of iets dergelijke af te spreken voor speelsters die er zo lang uit liggen met een zwangerschap.
Clubs moeten ook door en zullen minder snel geneigd zijn om speelsters een langlopend en duur contract aan te bieden als ze er anderhalf jaar uit kunnen liggen om iets wat volledig buiten de club om gebeurt. En op de lange termijn zal dat de groei van het vrouwenvoetbal ook niet helpen.

28 januari 2022 om 14:51

Ik ga nu wel klinken als de mensen op linkedin die ik haat, maar here it goes:

Waarom moeten we vrouwen in een positie brengen waar het of een carriere of een gezin is? Als zwangerschap iets natuurlijks is en zowel door mannen als vrouwen gewenst is, waarom nemen we dit niet gewoon op in onze manier van werken? Accepteren we de extra lasten en zoeken we meer naar oplossingen, dan alleen naar de problemen kijken.

Vrouwenteams zouden bijvoorbeeld uit meer speelsters kunnen bestaan dan een gemiddeld mannenteam. Je zou speelsters extra kunnen verzekeren, oplossingen zoeken bij de overheid of alle clubs zouden gezamenlijk kunnen afspreken om clausules in contracten op te nemen. Je zou ook als club de kosten gewoon voor lief kunnen nemen.

Ik weet niet hoe Morgan precies van haar zwangerschapsverlof terug is gekomen. Wel is in andere sporten hier onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat er eigenlijk geen verschil in hun prestaties terug te vinden zijn. Het blijven eenmaal topsporters, die zowel tijdens hun zwangerschap als erna weten hoe ze met hun lichaam moeten omgaan.

28 januari 2022 om 15:14

Idealistisch gezien heb je natuurlijk volkomen gelijk. Alleen leert de praktijk* dat vrouwenafdelingen van BVOs verliesgevers zijn, wat vrouwenteams toch een andere situatie maakt dan José van de HR afdeling op een middelgroot bedrijf. Speelsters zijn grote investeringen en financieel niet altijd hun salaris waard, maar principieel steun ik volledig dat ze betaald worden voor hun inspanningen. Sterker nog, ik vind dat iedere club een vrouwenteam moet hebben om zo de sport en groei te stimuleren.

Dan komen we uit op het punt aan dat een zwangerschap een investering één/ anderhalf jaar buitenspel staat. Dat maakt het verliesdraaiende organisaties lastiger om te investeren in een speelster. Het alternatief dat jij voor stelt is enkel haalbaar als er meer budget vrijgemaakt wordt voor de vrouwelijke afdeling of als de speelsters individueel minder gaan verdienen om het jaarlijkse budgetpotje over meer speelsters te verdelen.
Ik vrees dat het in de praktijk uit zal draaien op die laatste situatie. Want verliesgevende operaties gaan niet zo maar ineens meer geld ontvangen van de club.
En ik denk dat je op moet passen dat die verliesdraaiende teams opgezegd gaan worden door de clubs. Je moet ze omarmen zolang ze willen investeren in de groei van het vrouwenvoetbal, iets waar ik van overtuigd ben dat er nog genoeg rek ik zit. Alleen hebben we in onze Eredivisie al het probleem van te weinig teams om ècht een volwaardige competitie te hebben. Een extra barrière opwerpen zal mijns inziens de groei van de sport als geheel niet helpen. En dat zou voor mij op dit moment wel de belangrijkste drijfveer moeten zijn. Ik zou beleid stimuleren dat vrouwenteams winstgevend maakt zodat er meer aanwas is en er uiteindelijk meer budget komt om in die meiden te investeren.

*: FIFA (volgens Business Standard in mei 2021) een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 70% van 282 clubs uit 30 divisies verlies draait op hun vrouwenteams.

28 januari 2022 om 15:35

Duidelijke argumenten, daar kan ik niets tegen inbrengen.

Het is dus een tak van een sport dat niet rendabel genoeg is om stabiel te draaien. In principe is de keuze dus of vrouwen genoegen nemen met minder inkomsten, maar wel rechten verkrijgen of deze rechten achterwege laten en de sport in groei stimuleren. Met de nadruk op stabiele inkomsten genereren, zodat zulke rechten in de toekomst mogelijk zijn.

Dan is dit besluit des te beter. Ik neem aan dat de spelersvakbond hier een grote inbreng in heeft gehad. We zullen nu zien of de extra rechten samen met de sport kunnen bestaan en hun keuze juist was. Ik hoop het, maar ik vind jouw argumenten echter wel heel aannemelijk.

Hier heb ik eigenlijk nooit bij stil gestaan. Stel dat zo 5 spelers van je zwanger zijn op hetzelfde moment? Dan heb je als coach wel een dik probleem. Die zie je dan een jaar niet meer terug. En een zwangerschap kan altijd gebeuren zonder dat je het wil. Moet wel lastig zijn voor vrouwen die graag voetballen.

Om eerlijk te zijn vind ik dit helemaal geen slimme regeling voor de prof vrouwen zelf. Dit gaat de financiele ontwikkeling van het vrouwenvoetbal volgens mij alleen maar in de weg zitten. Dit brengt namelijk zoveel onzekerheid met zich mee voor de clubs. Stel je even voor dat je een van je sterspelers gewoon een volledig jaar kwijt bent maar wel lekker moet doorbetalen en je niet eens weet of ze ooit op hetzelfde niveau kan terugkomen om vervolgens een jaar later exact hetzelfde mee te maken voor kind nummer 2. Alleen maar meer reden voor clubs om geen gigantische salarissen te betalen en contracten wellicht zo kort mogelijk te houden. Ook zorgt dit er weer voor dat vrouwen als voetballers wellicht minder waard worden en de transfersommen laag blijven.

Is dit een goede beslissing? Voor de vrouwen die (vroeg) kinderen willen natuurlijk wel maar ik kan me inbeelden dat de dames die (financieel) het maximale uit hun carriere willen en eventuele zwangerschappen uitstellen hier op termijn flink van zullen balen.

Een vrouw hoeft toch niet zwanger te worden het is geen verplichting en daarnaast ben ik van mening dat zolang je prof voetbalster bent helemaal niet zwanger mag worden dat zou in het contract moeten staan. Een jaar lang uit de roulatie toch doorbetaald krijgen en als ze daarna terug komt nog een half jaar revalideren niet lullig bedoelt hoor maar profvoetballers gaan meestal door tot hun laat maar zeggen 33ste prima om daarna aan kinderen te beginnen toch? Zwanger worden is een keuze, je bent profvoetbalster dan maak je de keuze om daar even mee te wachten niets meer niets minder.

Een vrouw hoeft toch niet zwanger te worden het is geen verplichting en daarnaast ben ik van mening dat zolang je prof voetbalster bent helemaal niet zwanger mag worden dat zou in het contract moeten staan. Een jaar lang uit de roulatie toch doorbetaald krijgen en als ze daarna terug komt nog een half jaar revalideren niet lullig bedoelt hoor maar profvoetballers gaan meestal door tot hun laat maar zeggen 33ste prima om daarna aan kinderen te beginnen toch? Zwanger worden is een keuze, je bent profvoetbalster dan maak je de keuze om daar even mee te wachten niets meer niets minder.

28 januari 2022 om 21:36

Prima, maar dan mogen de mannelijke voetballers ook geen kinderen krijgen tijdens hun carrière.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren