‘Ze zijn vijf minuten aan het praten over wat ze van mijn relatie vinden’

Donderdag, 27 januari 2022 om 07:00 • Laatste update: 07:40

Shona Shukrula is voorbestemd om de eerste vrouwelijke arbiter in het Nederlandse betaald voetbal te worden. De dertigjarige Shukrula combineert het scheidsrechtersbestaan met haar fulltime baan als officier van justitie en aast op haar debuut in de Keuken Kampioen Divisie, waar ze al anderhalf jaar als vierde official fungeert. “Ik ben twaalf jaar onderweg en begin nu dichtbij te komen. En de laatste stap is misschien wel de lastigste”, vertelt Shukrula donderdag in het Algemeen Dagblad.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Het is ook verre van ideaal maar bij andere scheidsrechters spelen ook voorkeuren mee voor clubs of spelers. Dat is er nu eenmaal. Dan hoeft dit ook geen probleem zijn, alleen bij haar weten haar voorkeur en dat maakt het wel lastiger. Als ze een concurrent fluit van Emmen dan kan dat er altijd bij gepakt worden.

27 januari 2022 om 07:41

Ja, maar Bas Nijhuis komt uit Enschede en mag geen wedstrijden van FC Twente fluiten. Hij heeft ooit 1 keer een oefenwedstrijd van FC Twente gefloten. Maar Nijhuis mag wel gewoon wedstrijden van de grote rivaal Heracles Almelo fluiten. Je moet ook ergens de grens trekken. Want stel, Bas Nijhuis maakt een foute beslissing aan het begin van het seizoen ten koste van bijvoorbeeld Vitesse. Als Vitesse dan na 34 wedstrijden minder dan 3 punten onder FC Twente eindigt kun je niet gaan zeggen dat dat komt omdat FC Twente-fan Nijhuis een concurrent heeft benadeeld.

27 januari 2022 om 08:01

“Want stel, Bas Nijhuis maakt een foute beslissing”. Dat is inderdaad hee makkelijk voor te stellen. Ik zou hem voor de zekerheid alleen maar in de KKD laten fluiten. Met afstand de slechtste scheids uit het korps. Een goede scheids is onzichtbaar, maar met hem gaat het na iedere wedstrijd toch vooral over Bassie en zijn fratsen

27 januari 2022 om 08:10

Van hem is het inderdaad ook bekend, al zal elke scheidsrechter wel een favoriete voetbalclub hebben, die hun favoriete club dus ook weleens fluiten. Daar zullen ze echt wel professioneel mee omgaan maar bij discutabele momenten, waar je toch in een split second moet oordelen, zal die club daar echt wel voordeel in hebben. Dat lijkt me toch menselijk.

27 januari 2022 om 09:38

Je bent 90 minuten bezig met rennen en je probeert de gehele tijd alles in de gaten te hebben. Je weet dat daarna ook jouw rol zowel door de scheidsrechterskorps als de media besproken zal worden. Ik denk dat scheidsrechters niet eens tijd of zin hebben om op zo'n punt nog hun voorkeur te betrekken.

27 januari 2022 om 10:40

@regulator misschien juist daarom. Ik zeg niet dat ze er alles aan doen om hun club te laten winnen. Hun zullen echt de perfecte wedstrijd willen fluiten omdat hun eigen carriere voorgaat. Maar juist doordat je geen/weinig tijd hebt dat bij twijfel het wat vaker de kant van jouw club uitvalt. De overtredingen in het voetbal zijn vaak niet zwart/wit. Dan is het vaak niet eens een foute beslissing maar het kan beide kanten op.

27 januari 2022 om 12:55

@siepie: Het is een voorbeeld, en ik gebruik Nijhuis omdat ik weet dat hij uit Enschede komt. Het gaat er niet om of Nijhuis wel of geen goede scheids is. Ik ben namelijk ook geen fan van hem.

Heeft ze al wedstrijden gefloten in de Tweede Divisie? Als dat goed gaat kan ze toch zo door naar de Eerste Divisie. Je weet nooit of ze er klaar voor is, want je hebt wedstrijden waar totaal niets aan de hand is. Maar je hebt ook wedstrijden waarbij de scheidsrechter van de ene lastige beslissing in de andere valt. En dan heb je ook de hulp nodig van je 3 assistent scheidsrechters. Pas als zo'n situatie zich voor doet weet je of ze er klaar voor was.

Een beetje off-topic maar volgens mij krijg ik altijd reclame te zien van haar broer, als ik de website van 'crimesite' bezoek. Maar dat is een leidsman beetje in het zelfde vakgebied dus, kan geen toeval zijn. Overigens zullen er steeds meer vrouwelijke scheidsrechters komen, ik vind het prima mannelijke scheidsrechters zijn ook niet foutloos. En bovendien word voetbal al gedomineerd door mannen, wat vrouwelijk schoon en kwalitief sterkte scheidsrechters kunnen we altijd gebruiken.

27 januari 2022 om 12:57

Denk dat voetballers ook wat milder reageren op een fluitvrouw dan op een fluitman. Hopeljjk gaan vpetballers zich ook wat mjnder lleinzerig gedragen.

Het is eigenlijk wel raar dat het zo bijzonder is dat er een vrouw scheidsrechter wordt. Juist van dat bijzonder maken lijkt ze last te hebben omdat altijd het vergrootglas erop staat bij haar. Wat zou je het haar gunnen dat ze niet bijzonder is en net zoals iedere andere jonge scheidsrechter in de anonimiteit kansen krijgt in de KKD.

27 januari 2022 om 09:00

De eerste die 'anders' is staat altijd onder een vergrootglas. De eerste vrouwelijke trainer/ fysio (chelsea)/ scheidsrechter. De eerste met een andere afkomst. De eerste openlijk homosexueel (die zuid amerikaan volgens mij). Het is anders, het is eng, dus zal het wel fout zijn. Rare mensen zijn we toch

27 januari 2022 om 09:45

Westend Ik denk dat je die Australische jongen bedoelt; Josh Cavallo. (Die inmiddels praktisch elke wedstrijd homofobe leuzen naar z’n hoofd krijgt geslingerd) De eerste openlijk homoseksuele voetballer ooit was trouwens Justin Fashanu. Die heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. Onwijs triest verhaal hoe met hem is omgegaan en hoe t hem is vergaan nadat ie uit de kast kwam.De grootste naam die openlijk homoseksueel is - maar pas na z’n carrière - is Thomas Hitzlsperger, die n goeie 50 interlands voor Duitsland achter z’n naam heeft. Die heeft z’n hele carrière een schijnhuwelijk gehad met een vrouw die wist dat hij gay was, omdat ie ook geen behoefte had aan de negatieve aandacht. Dat zijn voorbeelden uit begin jaren ‘90, de jaren ‘00 en nu 2022. In 30 jaar tijd heeft de voetbalwereld amper stappen gemaakt. T is erg verdrietig.

27 januari 2022 om 10:30

Ah ja australier. Ik wist wel dat het ver weg was. Maar niet meer naar welke windstreek. Acceptatie van alles dat anders is of een andere mening heeft, wordt zo verschrikkelijk hard afgefakkeld. Het is allemaal zo snoeihard. En 'het is 2022' doet daarmee niks. Wat dat betreft zijn we nog steeds precies dezelfde samenleving als 50 jaar geleden.

27 januari 2022 om 11:44

Westend dat is evolutionair bepaald. Vroeger was de wereld gevaarlijk. Alles wat er anders uit zag moest je als gevaar behandelen, anders was je leven in gevaar. Dat zit gewoon in ons.

27 januari 2022 om 13:23

Je kan je als mens ook ontwikkelen. We slepen vrouwen ongewenst ook niet meer aan de haren mee de grot in. En we zijn ook gestopt met poep naar vijanden gooien. Maar bang voor het onbekende zie je inderdaad wel veel. En sowieso zijn we goed in het wijzen en zoeken naar excuses in plaats van hand in eigen boezem steken. We hebben verloren, want:
- De scheidsrechter komt uit hetzelfde dorp als de spits van de tegenstander
- De scheidsrechter heeft een relatie met een concurrerende speler
- De scheidsrechter heeft een neefje en die is de buurman van de tegenpartij coach

En als dat allemaal niet het geval is, dan was het een blinde hondenl...

27 januari 2022 om 15:38

"je kan je als mens ook ontwikkelen"

Zo simpel is dat dus niet. Angst voor het vreemde is in veel facetten een evolutionair concept.

Tsja, als je als scheidsrechter een relatie neemt met een voetballer weet je nou eenmaal dat mensen zich afgaan vragen wat de consequenties zijn. Ik zie zelf niet probleem niet zo en gun het er beste maar het is wel redelijk naïef om te denken dat mannen op televisie er niets van gaan vinden.

Kan niet wachten om haar op t hoogste niveau te zien fluiten. Op je 31ste OvJ zijn doe je ook niet zomaar. Onwijs indrukwekkend. Zo’n slimme & hardwerkende vrouw moet je wat mij betreft direct de kans geven zich te bewijzen.

Joey Kooij mocht op z’n 23ste in t betaald voetbal debuteren als scheids, ik betwijfel of die toen al 12 jaar ervaring had.. Waar wachten ze op ?!?

Het zal mij een worst wezen of een vrouw, man, robot of ooievaar een wedstrijd fluit. Als dat maar goed gedaan word en het geen scheidsrechtershow word. En na mij een beetje ingelezen te hebben lijkt deze dame mij iemand die maar al te graag de shine zoekt en op de voorgrond treed. Ik kijk dus nu al met een niet al te best gevoel naar haar. Dat overal in de voetballerij vrouwen doorbreken is prima. Maar voor mij moeten ze 1. kwaliteit hebben en 2. een doe maar normaal en dan doe je al gek genoeg type zijn. Om deze redenen heb ik ook weinig met Bas Nijhuis.

27 januari 2022 om 11:31

Ik moet wel zeggen dat de houding "doe normaal dan doe je al gek genoeg" vaak genoeg samengaat met een ontzettend klein kadertje wat men als normaal ervaart. Mijn vraag voor jou is: wat zie jij als normaal?

Overigens heb je zelf al een oordeel klaarliggen nadat je jezelf een beetje hebt ingelezen. Is dat normaal of ben je nu gek genoeg aan het doen?

dat ze vrouw is dat moet niet uit maken, als ze goed kan fluiten kan ze goed fluiten, maar ik zie wel een probleem in haar relatie met een profvoetballer, daar zit een belangenverstrengeling. bij veel bedrijven is het ook niet toegestaan om een relatie op de werkvloer te hebben. en dat ze niet op wedstrijden van hem staat lijkt me normaal, maar ze zou eigenlijk geen enkele wedstrijd in dezelfde klasse mogen fluiten wat mij betreft.

27 januari 2022 om 15:39

Correct. Stel dat de beste mevrouw een wedstrijd fluit tussen een ploeg die 3 punten boven die van haar compagnon staat en een ander willekeurig team. Dan krijg je direct gezeur als ze een beslissing neemt in het nadeel van het eerstgenoemde team omdat het team van haar vriend dan voordeel zou hebben. Lijkt me niet verstandig.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren