Wilfried Bony ondertekent contract bij NEC: ‘Een weloverwogen beslissing’

Woensdag, 26 januari 2022 om 20:38Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:52

NEC heeft Wilfried Bony vastgelegd, zo melden de Nijmegenaren via de officiële kanalen. De 33-jarige aanvaller tekende woensdag een contract dat hem tot het einde van het seizoen aan de Nijmeegse club verbindt. De Ivoriaan, die eigenlijk al gestopt was met profvoetbal, sluit na het ontvangen van zijn tewerkstellingsvergunning per direct aan bij de selectie van trainer Rogier Meijer.

Bony kwam in contact met NEC dankzij technisch directeur Ted van Leeuwen en adviseur Fred Rutten, die de Ivoriaan kennen uit hun tijd bij Vitesse. De afgelopen dagen was de centrumspits op proefstage in Nijmegen. "Ik ben blij om bij NEC aan de slag te gaan", zegt Bony. "Nadat Ted van Leeuwen, met wie ik altijd goed contact heb onderhouden, me polste om in Nijmegen aan de slag te gaan heb ik weloverwogen de beslissing genomen voor NEC te tekenen. Na de ontbinding van mijn contract in Saudi-Arabië was ik er nog niet klaar voor om te stoppen met voetbal."

Bony produceerde tussen 2011 en 2015 liefst 58 goals en 18 assists in 77 duels bij Vitesse. "In Nederland heb ik een fijne tijd gehad en ik ben heel blij dat ik de kans krijg om in de Eredivisie uit te komen. Hoewel ik me ervan bewust ben dat dit voor sommigen een gevoelige overstap is, verwacht ik dat ik een eerlijke kans krijg om me op een positieve manier te presenteren aan onze supporters. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden, zodat ik snel belangrijk kan zijn voor het team."

Van Leeuwen legt hoe waarom Bony is aangetrokken. "Het vinden van een balvaste spits is altijd lastig, in de winter al helemaal", aldus de technisch directeur. "Daarnaast merkten we dat anno 2022 veel clubs huiverig zijn om spelers af te staan. Voor je het weet heb je een handvol positief geteste spelers en zit je in de problemen. Wilfried past uiteraard in dat profiel, maar was gestopt met voetbal. Hij woont in Wales en hield zich fit door in zijn woonplaats bij de lokale profclub Newport County te trainen, dat actief is in de League Two. Hij had, op zijn 33ste, het gevoel gekregen het voetbal te missen. Het was een onafgemaakte zaak en hij wilde het liefst terug naar het land waar hij met veel plezier gespeeld en geleefd heeft, Nederland."

Bony bracht de laatste jaren van zijn loopbaan door in het Midden-Oosten. Hij tekende in 2018 bij Al-Arabi uit Qatar en ging een jaar later aan de slag bij het Saudi-Arabische Al-Ittihad, om na een seizoen opnieuw weer te vertrekken. Zijn laatste officiële wedstrijd dateert van 9 september 2020. Het is de vraag hoe snel Bony inzetbaar is. "We hebben ingecalculeerd dat Wilfried een aanzienlijke trainingsachterstand heeft", zegt Van Leeuwen. "Dat is weg te werken. Voor iemand die al zo lang uit de roulatie is, vind ik hem nog opmerkelijk fit. Hij wil het liefst nog anderhalf jaar voetballen en dan zijn indrukwekkende loopbaan eervol eindigen. In de komende maanden gaan we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door theroscoe)

mooi om hem terug te zien op de nederlandse velden.
ben benieuwd wat hij nog kan brengen

26 januari 2022 om 22:46

Niet veel meer ben ik bang. Wordt zo'n Patrick Kluivert bij PSV verhaal ben ik bang.

27 januari 2022 om 00:01

Als NEC'er zie ik hem graag komen. Als hij nog 50% in de tank heeft van toen is het al een gigantische aanwinst. Als hij er niks meer van bakt is het jammer maar helaas. Na een clubloos jaar kun je je er er geen buil aam vallen lijkt me.. salariseisen zullen gezien z'n recente verleden niet bijster hoog zijn.. snap ook niet dat de fanatieke aanhang tegen bony is. Als hij ons naar een hoger niveau kan brengen, prima toch. Als hij er de eerste pot 2 in poft hoor je niemand meer. Laat maar zien Wilfried!

27 januari 2022 om 02:20

Pff Baretto, Schone en nu een al gestopte Bony, het lijken wel benefiet wedstrijden straks tegen NEC..

Vitesse is bezig met Vleminckx. 😁

26 januari 2022 om 20:49

Haha, dat zou wat zijn.

Bony bij Vitesse was goed, maar benieuwd of die z'n vorm terug gaat krijgen

26 januari 2022 om 21:47

Ik denk dat er geen shirts meer zijn in de maat van Vleminckx

Holy moly, ik ben er redelijk blij mee al is het maar om Vitesse eens een keer te ‘steken’, zeker na die Foor transfer. Ben benieuwd wat hij er nog van bakt, heeft toch veel blessureleed gekend de laatste jaren en is niet de jongste meer

26 januari 2022 om 20:49

Ja dat was wel een taaie idd, op het slechtst denkbare moment als homegrown player naar de aartsrivaal gaan is hem zeker niet in dank afgenomen. Enfin, was er ook al gauw weer overheen hoor😉

26 januari 2022 om 21:59

Het pijnlijkste eraan was dat Foor meteen besloot te scoren in de Goffert haha. Deze dingen zijn altijd pijnlijk. Als Bony straks tegen ons scoort kan ik je verzekeren dat het echt heel erg pijnlijk en diep gaat zitten bij me. Dat zijn die dingen die deze rivaliteit verder wel heel leuk maken.

26 januari 2022 om 23:49

Echt? Veel te veel eer voor die 33 jarige. Heeft geweldig gedaan bij Vitesse. TOEN. En door...

26 januari 2022 om 20:47

Haha, het is wel een stunt natuurlijk. Bony afgebeeld in de GelreDome als een van de helden van het verleden tekent bij de aartsrivaal. Hoop dat hij van waarde kan worden.

26 januari 2022 om 20:53

Zeker een stunt en is voor mij altijd nog een held! Als die nog 50% kan geven van toen heb je als nog een prima spits! Spits van beton die je niet van de bal zet.

26 januari 2022 om 21:14

Ieder jaar hoopte ik weer dat hij in Arnhem zou tekenen.. maargoed, hij is in de buurt zullen we maar zeggen!

26 januari 2022 om 21:25

Ik als Vitesse supporter snap dat volledig. Dat was trouwens nog een stukje erger dan dit. Dit is geen rechtstreekse transfer. Persoonlijk vind ik jammer maar bij Vitesse was Bony al een broodvoetballer puur sang. Dus dat hij dit doet, hij pakt aan wat hij kan aanpakken. Niet voor niets 1,5 jaar geen pot gespeeld. Vitesse supporters willen hem graag terug in Arnhem maar ik begrijp wel dat Vitesse dat niet gedaan heeft.

26 januari 2022 om 22:00

Aan de ene kant begrijp ik dat wel ja. Aan de andere kant hebben we nu een Gbric die imo nog niet hetzelfde niveau heeft laten zien van 30% Bony toentertijd.

26 januari 2022 om 22:04

Ja ook weggegooid geld. Wat mij betreft in beide gevallen.

Heel goed gedaan van NEC, 1tje die bewezen heeft doelpunten te kunnen maken in de Eredivisie. Ben vooral heel benieuwd naar de aankomende derby van Gelderland.

26 januari 2022 om 21:30

Haha die vent is 40 jaar intussen. Verwacht er dus niet veel van. Al 3 jaar niet meer gespeeld. Gaan al langer vermoedens over een andere leeftijd dan dat die in werkelijkheid heeft

27 januari 2022 om 07:18

Dit is vaak zo'n onzin. Natuurlijk zijn er Afrikanen waar dat het geval is, maar Bony heeft het gewoon tot de top Premier League geschopt. Denk je dat Manchester City destijds hun huiswerk niet gedaan heeft?

Nou ben benieuwd of hij het nog in zich heeft

Voor NEC een superspits natuurlijk
Het moet altijd nog maar lopen in een team en het is lang geleden dat Bony gespeeld heeft maar doelpunten maken verleer je niet

26 januari 2022 om 21:37

Ja en tegen de verdedigers hier in Neserland heeft hij denk ik de tijd van z'n leven, met die spieren van m. Ik denk dat als Bony nog een beetje snel is er best wat vuurwerk komt

Wat een gruwelijke spits was dit zeg! Ook een vd weinige topscorers die het echt heeft gered in een grote competitie. Maar vind hem niet echt bij NEC passen eerlijk gezegd. Had het eerder een Willem II aankoop gevonden, lijkt ook een beetje op die Wriedt qua stijl. Benieuwd of ie er nog wat van kan. En hoe hij verwelkomt wordt in de Gelredome op 27 februari..

27 januari 2022 om 17:46

Super dat hij opnieuw in de Eredivisie en in Gelderland te zien is. Helaas niet in de kleuren van mijn favoriete club. Hopelijk dat hij van belang kan zijn voor zijn nieuwe club en hij er weer een paar in knalt. Als Bony scoort in het GelreDome wordt zijn muziekje ‘daddy cool’ in ieder geval niet gedraaid. Verder pure nostalgie uit een mooie tijd!

Leuk man! Als Bony ook maar een kwart kan brengen van wat hij in zijn topjaren bij Vitesse en Swansea bracht, gaat NEC een leuk halfjaar tegemoet.

Vindt het leuk om Bony weer terug in de eredivisie te zien, het doet alleen een beetje zeer aan mijn Vitesse hart. Echter hebben wij van de zomer de kans gehad om hem te nemen maar zagen we er vanaf. Ben benieuwd wat je nog kan daddy cool, als je het maar thuis laat in de derby.

De eredivisie is voor veel spitsen een walhalla gebleken dus je zou zeggen dat ie nog wel wat potten kan breken hier. Ben benieuwd!

26 januari 2022 om 20:59

Dat dachten ze in Rotterdam ook over Pratto...

26 januari 2022 om 22:12

Daar heb je een punt, haha. Het verschil is alleen dat we Bony het ooit al eens hebben zien doen, doelpunten maken in de eredivisie. Al is dat al weer een hele tijd terug.

26 januari 2022 om 22:56

1,5 jaar niet gespeeld. Ik ben benieuwd. Wat ik niet begrijp is dat bijv. Vitesse hem nooit als spitsentrainer heeft aangesteld. Iedereen kent hem hier, heeft aanzien en weet wat er gevraagd wordt van een spits.

Nou Wilfried, kijk maar uit voor de mannen met capuchons. Ben benieuwd hoe goed hij nog is, was natuurlijk een geweldige spits jaren terug. Afgelopen jaren niet zo heb ik vernomen. Leuk om 'm terug te zien.

26 januari 2022 om 21:08

Ik denk eerder dat de mannen met capuchons voor hem moeten uitkijken. Wat een spierbundel is die gast.

26 januari 2022 om 21:35

Haha ik zou het niet erg vinden, krijgen al die snotneuzen een keer een flinke draai om de oren. En kunnen wij gewoon lekker rustig voetbal kijken ahaha

26 januari 2022 om 23:51

Capuchonnen waren 11 a 12 jaar oud. Vraag me af of ze hem wel kennen.... 😇

Laatste wedstrijd in september 2020 gespeeld. Dan in 2022 voor NEC willen uitkomen. 1,5 jaar niet gespeeld. Ik zou het al heel knap vinden als hij op het eind van de competitie wedstrijdfit zou zijn. Ik hoop voor NEC dat Bony niet de nieuwe Pratto blijkt te zijn.

Ikzelf ben er blij mee. Slechter dan Romeny kan het niet zijn. (en veel andere keuzes voorin zijn er niet beschikbaar)
Daarnaast buiten hoe goed hij nog is heeft hij ook de ervaring en kan hij wel een bal vasthouden voorin.

Dat hij in het verleden bij Vitesse heeft gespeeld, kan mij niet zoveel schelen.

26 januari 2022 om 21:34

Misschien was het een incident maar ik vond Romeny prima invallen de laatste wedstrijd. Had overzicht en lag niet zo vaak op de grond. Waarschijnlijk is Bony een stuk beter maar ik vind dat als Ole dat niveau vasthoudt dat hij ook weer een kans in de basis verdient

Ben echt benieuwd! Toch een klasbak.

26 januari 2022 om 22:08

Oldtimer klasbak, dat wel!

Ik vind het een risicovolle paniek aankoop van mijn clubje. Hopelijk gaat ie vlammen maar iets in mij zegt dat hij nog weken nodig heeft om fit te worden en daarna geblesseerd raakt.

26 januari 2022 om 22:03

Paniek aankoop nog wel. Waar is dat op gebaseerd? Meijer heeft hem twee trainingen gezien en is overtuigd. Als hij niet fit was of niet imponeerde dan was hij niet gekomen hoor.

Ben oprecht nieuwsgierig of die wel 33 is, hij is al jaren aan het aftakelen en als je bij City gespeeld hebt dan speel je nu met alle respect op die leeftijd niet bij NEC.

27 januari 2022 om 12:43

Tsja, Samir Nasri ging op hetzelfde moment weg bij City en is een jaartje ouder en die zou niet aan de bak kunnen bij CVV De Zwervers op het mom- ah, waarschijnlijk wel, maar hij is gewoon heel dik.

Als tie echt fit ,wat ik eigenlijk niet geloof,dan gaat ie er wel een stuk of 7 inschieten. Iemand enig idee waarom je in Wales woont terwijl je gegaan ergens heen wou waar die leuk gevoetbald en gewoond heeft? Miss makkelijker qua regels en dat hij miss niet hier mocht wonen,anders vind ik maar raar

26 januari 2022 om 23:52

Omdat hij waarschijnlijk niet in het midden-Oosten wou wonen en daarbij meerdere periodes bij Swansea heeft gespeeld uit Wales (wat ook zijn laatste club in Europa was). Naast het feit dat hij hier heeft genoten van het leven en het voetbal heeft hij dat in Wales natuurlijk ook bij Swansea.

Ik maak me persoonlijk vooral zorgen vanwege zijn kruisband blessure destijds in de terugkeer bij Swansea. Voor de tijd bij City en Stoke had hij met regelmaat last van gewoon spierblessures in zijn kuit, maar na die kruisbandblessure is hij eigenlijk nooit meer een schim van zichzelf geworden. Mogelijk is het dus ook de leeftijd wat El Fenomeno bovenstaand veronderstelt maar hij begon in dat kader al wel echt vroeg met aftakelen. Hierbij denk ik ook dat het voor een broodvoetballer nooit heel gezond is om al zo snel het grote geld in te lopen (in dit geval van City) omdat dan eigenlijk de motivatie een beetje weg lijkt te vallen na een paar jaar.

Al met al vanuit Vitesse perspectief kan ik er niet heel erg wakker van liggen. Hij heeft zichzelf meermaals aangeboden, maar daar is telkens niet op ingegaan omdat ze er niet vanuit gingen dat hij nog van waarde kon zijn. Dan vind ik het ook zijn goed recht om gewoon elders te gaan kijken. Zolang hij uiteindelijk maar niet wint in de derby vind ik het allemaal best en mag hij van mij part NEC best in de Eredivisie houden, al verwacht ik niet zo heel veel van zijn terugkeer. Zo'n derby brengt voor mij toch altijd wat meer plezier in de competitie, zolang de Gelderlander maar niet het uitschot van beiden clubs blijft opjutten zoals de vorige keer om vervolgens verbaasd te zijn over het feit dat het uit de hand loopt.

Maar goed misschien dat ik daarin ook verschil dat ik meer geniet van het voetbal van 'de eigen club' dan een hekel te hebben aan een andere club.

27 januari 2022 om 10:05

Ik ben ook een beetje huiverig voor blessures. Kan me niet indenken dat hij wedstrijdfit kan worden binnen korte tijd zonder ergens een (kleine) blessure op te lopen. Ik hoop echt dat ie wat kan betekenen voor ons, maar ik zie het niet gebeuren.

En inderdaad de overstap maakt de derby wel weer wat interessanter, een beetje spektakel op normale manier is nooit mis. En volledig mee eens wat betreft De Gelderlander, erg nare journalistiek als je het mij vraagt.

Laten we hopen op een leuke derby met vuurwerk. Succes!

PS HUP Eniesee

Zou hij echt veel meer gaan doen als banken en pillonetjes uitzetten???

Ik zag m 11 jaar terug voor t laatst een prima wedstrijd spelen voor Vitesse. Kwam m daarna in de Bizz Club tegen. Zag er ouder uit dan 23..sterker: veel ouder, jaar of 30, zie de foto.
Dus dat ie 4 jaar weinig gedaan heeft begrijp ik wel....
NEC je staat voor schut. Een Kufourtje

Ben benieuwd. Sinds 2018 al niet meer op niveau gespeeld. Het laatste jaar helemaal niet meer gevoetbald en al behoorlijk op leeftijd. Heb er geen verwachtingen van. Kan eigenlijk alleen maar mislukken. Helaas…

Ik denk echt dat hij van toegevoegde waarde is voor NEC.
Fysiek sterk, veel ervaring en neusje voor de goal.

Wat zou dat ongemakkelijk worden voor een deel van de aanhang als hij er straks een hattrick in legt.

Heeft al lang niet meer gespeeld, dus ik verwacht er ook niet veel van. Zuur voor Vitesse dat Bony nu in een clownspak rondloopt, maar dat past wellicht goed bij zijn huidige niveau....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NEC

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.SC Cambuur39-17
10.RKC Waalwijk38-11
11.NEC38-14
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. SchöneMiddenvelder332
E. TavşanAanvaller305
A. AkmanAanvaller286
J. VetMiddenvelder272
S. El KarouaniVerdediger310
J. OkitaAanvaller277
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.

289 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 NEC 1 0 0 0
2019/2020 Al Ittihad 10 5 2 0
2018/2019 Al Arabi 7 5 1 0
2018/2019 Swansea City 7 1 0 0
2017/2018 Swansea City 15 2 2 0
Laatste voetbalnieuws

Transfervrije Jürgen Locadia staat mogelijk voor terugkeer in Eredivisie

Jürgen Locadia keert mogelijk terug in de Eredivisie. NEC heeft geïnformeerd naar de diensten van de 28-jarige aanvaller, zo weet De Gelderlander. Locadia is komende zomer transfervrij, daar hij over een...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren