PSV intensiveert Mexicaanse samenwerking: ‘Direct contact met 40 miljoen fans’

Woensdag, 26 januari 2022 om 18:12Jeroen van Poppel • Laatste update: 18:49

PSV gaat intensief samenwerken met Club Deportivo Guadalajara, zo maken de Eindhovenaren wereldkundig. PSV en de Mexicaanse topclub, in de volksmond ook bekend als Chivas Guadalajara, hebben een officieel partnership voor de komende jaren gesloten. Beide clubs zetten in op kennisdeling en versterking van hun positie in het internationale voetballandschap. "Zij hebben veertig miljoen fans en volgers, waarmee PSV direct en indirect in contact komt", zegt Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV.

De samenwerking is vooral gericht op het verbeteren van elkaars jeugdopleidingen. Door gebruik te maken van elkaars kennis op het gebied van onder meer scouting, opleiding en innovatie willen beide clubs elkaars positie in de voetbalwereld versterken. PSV en Chivas starten de komende jaren meerdere projecten op. Er gaan uitwisselingsprogramma’s plaatsvinden tussen coaches, opleiders en mogelijk (jeugd)teams en (jeugd)spelers.

"Binnen onze visie speelt Internationalisering een grote rol", reageert Gerbrands. "Deze samenwerking is een direct uitvloeisel hiervan. We willen PSV wereldwijd op de kaart zetten. Chivas is een club van statuur en geniet enorm veel populariteit in Midden-Amerika. Wij zijn ervan overtuigd dat we middels deze samenwerking een groter potentieel kunnen nastreven." PSV zocht bewust naar een partner in Mexico. Sinds 2006 stonden er meerdere bekende voetballers uit Mexico onder contract in Eindhoven: Carlos Salcido, Francisco 'Maza' Rodríguez, Andrés Guardado, Héctor Moreno, Hirving Lozano en Érick Gutiérrez.

"De PSV-structuur van opleiden is uniek en vooruitstrevend in de wereld", vervolgt Gerbrands. "Deze toepassen in een land met zo veel talenten gaat met zekerheid succes opleveren." PSV verwacht onder meer te profiteren van de invloed die de Mexicaanse topclub in Latijns-Amerika heeft. Chivas is een club met een enorme populariteit. Met in totaal ruim 40 miljoen fans in Mexico en de Verenigde Staten heeft de club een gigantische achterban. Met die supporters komt PSV nu direct of indirect in contact en dat versterkt de internationale positie van de club enorm. Het biedt daarnaast kansen op het gebied van marketing en commercie voor zowel bestaande als potentiële partners en sponsors van PSV."Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door yelle)

Eigenlijk gewoon een soort verlenging/uitbreiding van de samenwerking die in 2017 of 2018 (?) al gestart is. Altijd interessant natuurlijk om wat te sparren met andere clubs/culturen maar vraag me altijd wel af wat dit soort samenwerkingsverbanden nou concreet of indirect opleveren op de lange termijn.

26 januari 2022 om 18:52

Wat ik me kan bedenken is dat PSV wat makkelijker kan onderhandelen met grote talenten die de stap naar Europa willen maken, en in ruil daarvoor deelt PSV informatie over hun jeugdopleiding/scouting en programma's/technieken/trainingen die ze gebruiken.

Maar sluit me helemaal bij je aan, wat er echt afgesproken is zou ik ook erg benieuwd naar zijn.

26 januari 2022 om 18:57

Ja dat lijntje kan wellicht iets korter zijn, maar aan de andere kant hebben die gasten ook gewoon zaakwaarnemers en die hebben denk ik ook maling aan een samenwerking die PSV met hun club heeft haha. Uiteraard kan dit nooit kwaad en het is altijd goed om over de landsgrenzen ervaring op te doen en te delen, dus wat dat betreft wel leuk.

26 januari 2022 om 19:33

Ik woonde in Mexico in 2019/2020 en psv shirts waren goed verkrijgbaar daar. Wedstrijden van psv waren er allemaal live op tv. Echter, die interesse hangt volledig samen met de Mexicanen van naam bij psv, zoals Guardado en Lozano. Het is een sportgek land en patriottistisch op dat gebied. Maar, Gutierrez heeft dat effect bijvoorbeeld niet, sinds Lozano weg is is de interesse wel weg gezakt. Nu is Alvarez en dus Ajax interessanter.

26 januari 2022 om 19:44

idd alles staat met succesvolle Mexicanen en succes van Psv. Voor Guti zullen ze niet warm lopen en ook niet voor het affiche PSv-Maccabi Tel Aviv in de Conference League. Verder zal moeten blijken wat het delen van kennis op de lange termijn gaat brengen !

26 januari 2022 om 21:14

Ik zag meteen wat tweets over dat PSV Alexis Vega moet tekenen van Chivas. Kent iemand deze speler toevallig en kan die wat meer vertellen over hem?

26 januari 2022 om 18:28

Vergeet niet dat Ajax echt mega klappers heeft gemaakt met het verkopen van spelers, zowel naar Nederlandse als Europese begrippen. Dat een dergelijk gat met PSV is geslagen kan PSV zelf weinig aan doen.

26 januari 2022 om 18:33

Dat moet inderdaad niet vergeten worden. Ajax heeft iets uniek gedaan dat alleen mogelijk was door toevallige factoren die net allemaal samenvielen.

Er was een sterke basiself door de goede financiële periode voordien, er was een uitstekende coach aanwezig en bovenal hebben ze twee van de grootste talenten uit de Ajaxschool van de laatste 10 jaar tot hun beschikking. En daarbovenop toch ook een periode van ietwat verzwakking in de absolutie top (in de vorm van Bayern, Real en Barcelona toen).

Het had uiteraard te maken met geweldig beleid maar ook met een momenten waarop alle factoren goed samenvielen waardoor ze enorme stappen konden zetten.

26 januari 2022 om 18:38

Je bedoelt beleid.

26 januari 2022 om 19:16

@Lierse, Ik vind dat je dat niet op gelukkig kan gooien, maar dat te maken heeft met een goede structuur, visie en jeugdopleiding. De Ligt en de Jong gingen voor grote bedragen weg. Maar het is niet uitgesloten dat dat in de toekomst weer net zo goed gebeurt met spelers als Timber, Antony en in mindere mate Martinez, Alvarez en Gravenberch (mits hij bij tekent). Daarna zullen er weer voldoende succesvolle jeugdspelers door breken en veel geld opleveren. Ook zullen er weer goede talenten van uit het buitenland worden aangetrokken die voor veel geld verkocht gaan worden. Dat komt echt door waanzinnig goed beleid en niet door "geluk".

26 januari 2022 om 19:24

Die componenten apart zijn gewoon goed beleid. Dat geef ik aan. Dat al die componenten net samenvallen tijdens een bepaald seizoen draagt zeker een vorm van geluk met zich mee. En ook verleden speelt mee natuurlijk.

27 januari 2022 om 10:51

Het is wel zo dat de klappers van de Ligt en de Jong het mogelijk maken om financieel wat ruimer in je vel te zitten en gasten als Martinez, Antony en Alvarez (die bijvoorbeeld lange tijd naar PSV leek te gaan) te halen. 1 gouden generatie kan zorgen voor een sneeuwbal effect, wat door goed beleid maar kan blijven rollen, maar voor die kickstart moet je ook wel een beetje de mazzel hebben dat veel op zijn plek valt (ook bijvoorbeeld qua blessures, zowel fysiek als mentaal). Dat is denk ik waar Lierse min of meer op doelt in de eerste alinea.

26 januari 2022 om 18:34

John de Jong, niet Gerbrands.

26 januari 2022 om 18:38

Onzin natuurlijk. PSV is altijd creatief en vooruitstrevend geweest ten op zichte van clubs. Mede natuurlijk omdat er altijd al een financieel gat is geweest. Neem bijv de contract verlengingen memphis/luuk/gini, waar PSV als eerste bij verlenging spelers topverdieners maakte en concrete afspraken over transfersommen. Ook het brainport verhaal is vernieuwend, zeker gezien de grootte van de bedrijven die meedoen. Oa Philips, ASML, VDL, Bavaria kan je geen kleine spelers noemen op de internationale markt.

Het enige verschil is dat we er niet zo mee te koop lopen om als 5e stad van Nederland ieder jaar om titels te spelen..

26 januari 2022 om 18:44

Dus omdat Ajax een samenwerkingsverband heeft met een Z-Afrikaanse club, en PSV nu een met een Mexicaanse club is dat een compliment naar het beleid van Ajax toe? Haha wat een onzin zeg, mensen doen er alles aan om het grote Ajax overal in te betrekken. Dus omdat Ajax ook Brazilianen is gaan aantrekken is dat een compliment naar het beleid van PSV? Wat een klets.

26 januari 2022 om 18:56

Die link met het Zuid Afrikaanse Ajax Cape Town is er al lang niet meer. Maar als jullie denken dat Chivas hun naam gaat veranderen naar PSV Guadalajara dan moet ik je uit de droom helpen..

26 januari 2022 om 20:49

Chivas is dan ook een iets grote club dan Cape Town Huppelepup

26 januari 2022 om 19:09

Compliment voor Ajax? Partnerships zijn van alle tijden.

26 januari 2022 om 21:50

@jelle-uuu:

Beetje makkelijk om dit bij Gerbrands neer te leggen. Soms moet je geluk hebben en moet alles op z'n plek vallen.

Ik denk dat Ajax er vooral heel erg veel mazzel bij had dat Napoli 35 miljoen betaalde voor Milik. Dat was destijds echt een totaal krankzinnig bedrag voor een eredivisiespeler. Toen hadden ze ineens een financiele voorsprong en rond dezelfde tijd begonnen de CL-premies flink uit de hand te lopen ten opzichte van de EL-premies. Ajax kwam toen in een (voor hen) positieve vicieuze cirkel: dankzij een mooi budget de CL halen, in de CL dat budget weer flink op kunnen krikken, en dat elk jaar opnieuw.

En dan had Ajax ook nog eens het geluk dat De Ligt daar als klein jochie binnen was komen lopen en dat De Jong van Willem II naar Ajax ging omdat dat zijn favoriete club was. Allebei leverden ze een krankzinnig bedrag op.

Wat van dit alles was de schuld van Gerbrands?

27 januari 2022 om 10:27

Wat een flauwekul zeg. In de 10 jaar na de eeuwwisseling won PSV zes keer de Eredivisie, tegenover Ajax twee keer. En in het afgelopen decennium won Ajax zes keer en PSV drie. Van 'superdominant' is dus helemaal geen sprake.

Dat je juist de wanprestatie baseert op de mooie dingen die in en vanuit Eindhoven gebeuren die je verder niet noemt, is wel bijzonder. Want juist met de gelden die vanuit de Brainport-samenwerking en vooral de fondsen van Robert van der Walle PSV toekomen, worden dingen gedaan die op inzetten op de lange termijn, zoals trainingsaccomodatie, hotelfaciliteiten, technologie. En daar is nou net niets mis mee, het draagt bij aan het doel om van PSV een club te maken waar een steeds hoger talentontwikkelingsniveau heerst.

Alleen laat Gerbrands PSV op de korte termijn verslonteren. Hij staat al vier seizoenen toe dat zijn club technisch steevast verkeerde keuzes maken, met enorme kapitaalsvernietiging tot gevolg. En ironisch genoeg - volgens Gerbrands gelden in topsport geen excuses - wemelt het van alle kanten van de excuses, smoesjes en verzachtende omstandigheden. Met name de zwakke scouting en het technisch directeurschap laat hij gewoon aansudderen, in mijn ogen vooral door zijn veel te vriendschappelijke band met John de Jong en Jan Vennegoor of Hesselink. Elk jaar dat Ajax ervandoor gaat met de CL-gelden (ook dit jaar gaat dat gebeuren) en PSV mist het miljoenenbal (wat via de CL-kwalificatie ook komende zomer weer gaat gebeuren) wordt de kloof groter en een Feyenoord-scenario reëler. Door zelfgenoegzaamheid ziet Gerbrands dat niet. En daarom zou hij wegmoeten, niet omdat hij gewoon een goed langetermijnplan heeft.

Jahoor Toon, want de supporters van Deportivo Guadalajara gaan PSV ook zeker volgen.. 🤡

Misschien leuk een samenwerking qua jeugd, ideeën of transfer.. maar de achterban. Maakt het vooral mooier dan het is.

Wat houdt zo'n samenwerking precies in? Chivas gaat PSV gewoon wat knaken betalen voor wat kennis op gebied van jeugdopleiding?

Lijkt me namelijk stug dat straks 40 miljoen mensen uit het super welvarende Mexico een PSV shirtje twv €90 kopen, hun wekker zetten om een wedstrijd van PSV te kunnen kijken of nog beter, een 12 uur reizen om het prachtige "kuch" Eindhoven te bezoeken.

26 januari 2022 om 18:26

Eindhoven is de mooiste stad van de wereld, das een gevoel hè

26 januari 2022 om 19:09

Dan leef jij in een hele kleine wereld.

26 januari 2022 om 19:39

Jouw gevoel voor sarcasme is anders ook niet al te groot...

26 januari 2022 om 19:52

Mooi dat mensen meteen hier direct over vallen, haha. Brainport is gewoon een prachtregio, wat ze daar allemaal voor elkaar krijgen is ongelofelijk, of je dat nou leuk vindt of niet.

27 januari 2022 om 10:29

Onderbouw dat eens. Want ik weet daar inhoudelijk niets van namelijk (niet sarcastisch bedoeld).

26 januari 2022 om 18:29

Nja Mexicanen zijn behoorlijk voetbalgek hoor. 3 jaar geleden waren er in Mexico bijvoorbeeld 8 miljoen mensen die live naar PSV-Excelsior keken omdat PSV de avond van die wedstrijd had gepromoot onder het mom van een 'Mexicaanse avond'. In Nederland haalt de best bekeken Eredivisiewedstrijd net aan 1 miljoen livekijkers geloof ik, en PSV-Excelsior misschien een paar honderdduizend. Geeft wel aan dat het een interessante markt kan zijn

26 januari 2022 om 18:35

Je zal toch gewoon Mexicaanse sterren als Lozano in het elftal moeten hebben voordat je die markt echt aanspreekt want die gaan echt de eredivisie niet verkiezen boven de top 5 competities omdat PSV een leuk team is.

26 januari 2022 om 18:41

Dat wel uiteraard. Voor een Eredivisieteam met 11 niet-Mexicanen gaan ze de TV niet aanzetten in Mexico dus je zult daar sowieso actief moeten blijven scouten wil je de connectie levend houden. Heb overigens ook goede hoop dat Lozano over een paar jaar weer terugkeert want hij was helemaal op zijn plek in Eindhoven.

26 januari 2022 om 22:13

Een leuk fabeltje voor de bühne, maar dat is natuurlijk nooit echt gebeurd.
Ze kunnen het daar zo hard promoten als ze willen, maar 8 miljoen kijkers voor PSV is gewoon onzin, zelfs al had het hele nationale elftal van Mexico daar in de basis gestaan.

Totaal onrealistisch

26 januari 2022 om 23:40

LinkinPark, wat ik zeg is gewoon een feit en het kenmerk van een feit is dat je het kunt verifieren. Een simpele zoekterm op Google doet in dit geval al wonderen. "Acht miljoenen Mexicanen zagen PSV-Excelsior live", is bijvoorbeeld de titel van een AD-artikel. Om er maar eentje uit te lichten. Echt waarom gelijk zo wantrouwend ipv 5 seconden googelen..

27 januari 2022 om 10:33

Drie jaar geleden speelde Hirving Lozano voor PSV. Dan heb je een piekje om dat in zijn thuisland uit te buiten, zeker als dat hand in hand gaat met succes. Maar zodra er geen Mexicaan meer wekelijks speelt bij PSV, zetten ze in Mexico ook gewoon een kanaal op waar voetbal op is dat beter is of zich dichterbij huis afspeelt. En zo'n Mexican night - wat wel een hele creatieve benaming is voor 'excelsior thuis' - kun je ook niet elke week gebruiken. Die lui zijn niet gek.

Wellicht elke fan een bedankje sturen met een kaartje waar een vallende Arjen Robben staat te schitteren in een PSV shirt op de voorkant?

Hele slimme zet, is een grote markt en de prijzen zijn net als bijv bij Colombiaanse spelers nog te doen voor Nederlandse clubs Ajax uitgezonderd.

Dacht eigenlijk dat PSV warmere banden had met Pachuca en/of Cruz Azul. Ook CF America is een echte topclub in Mexico. CD Guadalajara is ook wel goed. Hopelijk kunnen ze meer Mexicaanse spelers vrij goedkoop van hun overnemen.

Mooi promotiepraatje van Toon. Benieuwd of we er ooit resultaat van zien.

Volgens mij hadden ze dit in 2018 al. Wat is hier dan nieuw aan? Of is die samenwerking van toen nu pas officieel.

Ik ben benieuwd waaruit de door Ger Brandts genoemde uniciteit dan wel niet bestaat.. Of roept hij maar wat.
Los daarvan vind ik samenwerking een goed idee

Ik ben al meer dan 40 jaar fanatiek Ajax-fan, en lees echt alles wat over mijn club gaat, maar ik heb nog nooit enige interesse getoond in een van de satelliet clubs of samenwerkingsverbanden. En ik ben vast niet de enige. Ik denk dat het met die 40 miljoen extra volgers wel mee gaat vallen.

Ik word echt intens moe van deze schoolmeester. Ik zie Gerbrands vooral janken als de coronabeslissingen in zijn nadeel uitvallen. En nu duikt-ie weer op met een obscuur verhaal over samenwerking met Mexico, een verhaal dat vijf jaar geleden ook al is opgetuigd en ook niet de verwachtingen waarmaakte. Werden Francesco Rodriguez en Carlos Salcido met een hoop bombarie aangekondigd als ambassadeur van de club in Mexico. Geen enkel voordeel van gehad of gemerkt. De kortstondige populariteit van PSV viel en stond gewoon met Lozano, wat voor marketingverhaal je er ook tegenaan gooit.

Dat verhaal is zelfs een grote grap, zeg! Ben erg benieuwd wat die Mexicanen willen en gaan leren van PSV. Sinds John de Jong er TD is vond, scoutte en haalde PSV 31(!) spelers, waarvan slechts Ramalho, Boscagli, Sangare, Dumfries en Angelino een schot in de roos bleken, Max en Gotze op zijn best redelijk en Veerman nog onzeker. De rest is pure kapitaalsvernietiging en heeft sportief geen enkel effect gehad. Een scouting die na jaren intensief volgen tot de conclusie komt dat het een goed idee is om voor 12M Bruma te halen, moet niet denken dat het in de positie is om anderen wat wijs te maken op dat gebied.

Ook het belerende gelul dat de PSV-manier van opleiden uniek is slaat nergens op. Natuurlijk kunnen we blij zijn dat De Herdgang sinds enkele jaren levert aan het eerste elftal. Maar hou eens lekker op met het feit dat de benadering die daarvoor nodig is uniek is. Wat doet PSV nu zoveel unieker dan pakweg Ajax of Dortmund dan?

Verder is het belang van internationalisering een leugen. Helemaal als het op scouting aankomt. Bij PSV zijn slechts zes hoofdscouts actief, waarvan de meeste niet overlopen van ervaring of door de jaren heen een intensief netwerk hebben opgebouwd voor zichzelf. Vier Nederlanders, een Belg en een Fin die even hiervoor bij Feyenoord (!) is weggestuurd. Met namen als Berry van Aerle, Bert Kessen en Humprey Rudge kun je er donder op zeggen dat deze mannen niet maandenlang de competities in Zuid-Amerika doorakkeren om wat onontdekte pareltjes in kaart te brengen. Sterker nog, met Doan, Veerman en naar verwachting komende zomer Quinten Timber zijn ze nog steeds niet vies van een beetje bord-op-schoot-scouting en getuigen 'vondsten' als Propper, Van Ginkel en vroeg of laat wel weer Luuk de Jong niet van bijster veel creativiteit over de grens.

Ook in het licht van haar ambities is internationalisering een lachertje. Bijna drie jaar geleden liep bij Gerbrands de mond over van het plan om 32 clubs van Europa in 2023. Ik weet niet welke verrassing hij in petto heeft, maar anno 2022 is PSV precies op het Eredivisieniveau waar het destijds ook stond, zonder titels of bekers te winnen sinds zijn uitspraak. Op dit moment horen we bij de beste 32 clubs in de Conference League, nadat de Europese doelstellingen opnieuw te hoog zijn gebleken. Dat komt zeker niet alleen door Schmidt, maar vooral omdat de leiding van de club veel te zelfgenoegzaam en -ingenomen is. Een algemeen directeur die de organisatie van PSV op dit moment als 'uniek' durft te bestempelen en beweert dat het een blijk is van internationalisering heeft niet het juiste niveau om kritisch naar de club te kijken.

Vreemd genoeg is daar geen énkele oog voor vanuit de media, die ook John de Jong na drie prijsloze jaren en talloze miskopen gewoon met rust laten. Maar zoals zijn eigen partij Boris Johnson aanspoorde deze week, zou ik graag - en ik denk namens veel supporters - tegen Gerbrands zeggen: 'for God's sake, leave!' Ga boekjes schrijven of tegeltjes drukken.

40 miljoen volgers? Die Toon hebben ze mooi wat wijs gemaakt in ieder geval, op insta komen ze niet verder 2,1 miljoen.

26 januari 2022 om 22:15

Zelfs als ze twitter, en Facebook erbij optellen komen ze nog niet in de buurt van dit aantal.

Maargoed, als het op het veld niet lukt zul je toch anderen manieren moeten zoeken om je “spierballentaal” te uitten.

26 januari 2022 om 22:23

Die 40 miljoen kloppen gewoon, is na Flamengo de club met de meeste fans ter wereld, ook al zijn de Europese topclubs veel groter op social media. Chivas is de populairste club van Mexico, zelfs nog boven Club America. Maakt niet uit waar je komt in Mexico, overal zie je mensen met Chivas shirts lopen, mede vanwege hun beleid om alleen met Mexicaanse spelers te spelen. Daarnaast hebben ze ook in de VS al meer 5 miljoen fans en zijn ze ook populair in andere landen in Latijns Amerika.

Ik woon zelf overigens 5km van het Chivas stadion vandaan en je ziet hier ook regelmatig mensen met PSV shirts lopen. Dat heeft niet zozeer te maken met deze samenwerking echter en meer met een aantal populaire Mexicaanse spelers die recent bij PSV hebben gespeeld. Veel eredivisie wedstrijden worden hier ook live op TV uitgezonden.

Wat is er zo vooruitstrevend en uniek aan het opleiden bij PSV? Die club staat toch niet zo hoog aangeschreven qua jeugd? Er zijn echt tal van clubs wereldwijd die talenten het betaalde voetbal in werken. In NL zijn er al zeker een aantal die dat meer doen dan PSV, volgens mij. Niks negatiefs mee bedoeld maar vraag me dit serieus af. Dat moet je er tegenwoordig bij zetten..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TezeVerdediger291
M. GötzeMiddenvelder294
I. SangaréMiddenvelder293
BrumaAanvaller287
Mauro JúniorMiddenvelder272
C. GakpoAanvaller2712
E. ZahaviAanvaller2511
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Vrijdag 20 mei
Juventus gaat de koopoptie in het contract van Alvaro Morata niet lichten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren