Ajax bevestigt huurdeal met Aarhus en laat negentienjarige aanvaller gaan

Donderdag, 27 januari 2022 om 13:06Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 13:17

Eskild Dall vertrekt op huurbasis naar AGF Aarhus in Denemarken, zo maakt Ajax donderdag bekend via de officiële kanalen. De negentienjarige aanvaller is er vooralsnog niet in geslaagd om door te breken bij de Amsterdammers, waar hij zijn wedstrijden voornamelijk in de Onder 18 speelt. Het contract van Dall loopt bij Ajax nog een jaar door. Aarhus heeft tevens een optie tot koop bedongen.

Dall maakte in de zomer van 2020 de overstap van Silkeborg IF naar Ajax en ondertekende destijds een contract tot medio 2023. De aanvaller is een grote fan van zijn landgenoot Kasper Dolberg, die ook van Silkeborg naar Ajax ging en nu in Frankrijk voor OGC Nice speelt. "Ik mag hem graag. Het is een idool van mij, een inspirator. Ik heb veel respect voor hem, maar ik ben nog zeker niet de nieuwe Dolberg”, zei hij bij zijn overgang naar Ajax.

Dall wachtte nog altijd op zijn debuut voor Jong Ajax. Een debuut in het eerste elftal leek al helemaal ver weg voor de aanvaller. Ajax voegt aan het bericht toe dat Aarhus een optie tot koop heeft bedongen bij de onderhandelingen. Dit seizoen speelde Dall acht competitiewedstrijden voor Ajax Onder 18, waarin hij vijfmaal trefzeker was. In de Youth League kwam hij tot vijf duels, al scoorde hij niet in dat toernooi.

"Eskild is een talent dat de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen bij Aarhus, waarbij we hem goed zullen begeleiden", zegt sportief directeur Stig Inge Bjornebye op de clubsite. "We hebben veel informatie ingewonnen, onder meer via Onder 19-trainer Dennis Pedersen, die met hem heeft samengewerkt bij Silkeborg. We hebben dus een goed beeld van de kwaliteiten van Eskild, als speler en als persoon. We kijken ernaar uit om hem te verwelkomen. Hij zal zowel bij de A-selectie als de Onder 19 betrokken worden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door primetime)

Tja, Risico van de sleepnettactiek van de grote clubs tegenwoordig. Zoveel mogelijk spelers op jonge leeftijd binnenhalen en iaccepteren dat er een deel toch niet het niveau heeft. Ingecalculeerd risico.

Nou werd tijd. Kwam niet eens een beetje in de buurt van Dolberg. Beetje omhooggevallen speler. Ik weet niet exact wie er in de o17 rondlopen voorin, maar een spits van buitenaf lijkt me geen overbodige luxe. Zeker omdat er in Jong ook geen pure spits meer is nu (al zijn Rasmussen en zeker Hansen daar goed genoeg).

26 januari 2022 om 09:11

Ik vind sowieso dat het de laatste jaren in de aanval vrij matig is. Jeugdspelers die doorkomen zijn vaak middenvelders of verdedigers. Een echte vleugelspeler die het niveau echt aan kan is vrij schaars. Ook in jong zie ik er niet veel. Heb geen inzicht of er in die lichtingen spelers vetrokken zijn.

26 januari 2022 om 09:16

De aanvallers lopen natuurlijk grotendeels weg, die goed zijn tenminste. Op de vleugels loopt er wel heel wat rond nu. Ook in Jong. Maar de pure spits is al een tijdje niet aanwezig. Al telt Brobbey gewoon mee, en die is zeker top. En ik zie van Axel Dongen ook wel doorbreken, vind ik nu al heel rijp ondanks zijn 17 jaar. Op bepaalde vlakken is ie al beter dan Daramy. Daar gaan we nog veel van horen.

26 januari 2022 om 09:28

Ik had al m'n geld op Brobbey gezet. Echt balen dat die "weg" is. Hopelijk kunnen ze hem nog definitief terughalen. Axel Dongen verwacht ik over 2 seizoenen pas definitief. Het is nu natuurlijk ook lastig met Tadic en Antony op de vleugels om daar door te breken.

26 januari 2022 om 09:45

Eens met je wat betreft van Axel dongen. Die kreeg ook niet voor niets de
voorkeur boven Daramy in de bekerwedstrijd.

Probleem met aanvallers is dan ook dat het misschien wel een van de moeilijkste posities op het veld is. Het spel speelt zich grotendeels achter ja af i.p.v. voor je, vervolgens is er ook nog eens minder ruimte en is het de kunst om vooral weg te blijven i.p.v. ruimte te gaan zoeken en ballen te gaan ophalen.

Niet voor niets dat je geweldige counterspitsen ziet van jonge leeftijd, maar verdomd weinig zeer goede aanspeelpunten van jonge leeftijd. Zelfs een Lukaku waar je van te voren zag dat hij de juiste kwaliteiten had, had nog de nodige jaren nodig om het goed onder de knie te krijgen.

26 januari 2022 om 10:22

Maar is het ook niet een beetje het kip en het ei verhaal ? Om aan te haken in de top geeft Ajax de laatste jaren vooral veel geld uit voor aanvallers (tadic, Haller, Daramy, Neres, Anthony en Berghuis). Dit omdat de spoeling in de jeugd tegen viel of misschien nog niet rijp was om de stap te maken (zoals vorig jaar Brobbey). Door deze aankopen wordt het nu steeds moeilijker voor de jeugd om door te groeien naar het eerste en zul je ook zien dat jeugdspelers eerder de stap maken naar een andere club.
Als het goed gaat met een club gaat dit vaak ten koste van de instroom van jeugdspelers. Waar het financieel slechter gaat met een club zie je vaak dat de jeugdspelers meer kansen krijgen en blijkt ook dat het niveau daardoor omhoog gaat.

26 januari 2022 om 10:56

@janssen, ik denk niet dat dat de reden is. Iedereen heeft het over aanvallers die weggaan maar er zijn ook best wat verdedigers weggegaan voordat ze doorbraken en die doen het in het buitenland ook vaak een stuk beter. Het is ook weer niet zo dat de aanvallers in het buitenland het goed doen. In de verdediging heb je Bakker, die toch wel 40 wedstrijden voor PSG heeft gespeeld en nu basis staat bij Leverkusen. Fosu Mensah heeft behoorlijk wat blessures gehad maar speelde ook op jonge leeftijd al. Hoever is generatie Gravenberch/taylor en Hansen en heeft ook al meer minuten gemaakt op het hoogste niveau dan de laatste 2. Bonnah is van 2003 en is al 2 keer ingevallen bij Leipzig. Ook de jongens die als mindere goden werden beschouwd zoals Struijk en Botman doen het goed

26 januari 2022 om 12:04

@pietjuh6

Klopt ik vind dat inderdaad echte een goede vleugelspeler. dat is toch de zoon van Stijn Schaars ?

26 januari 2022 om 12:41

@primetime, het zal een combinatie van zijn. Maar ik heb wel het gevoel dat de mindere voortuitzichten van de jeugd wel bij draagt voor minder doorstroom en een eerder vertrek. Noa Lang is hier een goed voorbeeld van, maar ik heb ook nog steeds het gevoel dat het ontbreken van vertrouwen bij Brobbey in eerste instantie hem doen heeft besluiten weg te gaan. Toen hij op een gegeven moment meer kansen kreeg en belangrijk werd, zag je weer twijfels bij hem komen.
Daarnaast ben je altijd wel afhankelijk van welke talenten heb je, en hoe ontwikkelen ze zich. Want een Unuvar en Hansen waren (zover ik altijd begrepen heb) hele grote talenten, maar hebben ze ook een periode gehad dat ze stil stonden. Waarbij Unuvar dit seizoen goed bezig is, waar Hansen nog niet echt een volgende stap kan maken. Het is nu wel belangrijk hoe nu verder met deze jongens. Nog een jaar in de KKD is niet goed voor de ontwikkeling. Maar ik zie ze nog niet direct aansluiten bij het eerste. De beste optie is dan verhuren, waarbij ook gezegd mag worden dat maar weinig spelers die verhuurd worden uiteindelijk een vaste waarde worden.

26 januari 2022 om 21:19

Vergeet niet dat uit die lichting twee spitsen er niet meer zijn. Eentje is vertrokken naar Dortmund en een andere is helaas overleden.

Er lijken sowieso niet veel top aanvallers te zijn.ik groeide op in de jareen 90 waar er overal topspitsen leken rond te lopen. Van Batistuta bij Fiorentina tot Decheiver bij RKC. En dan noem ik expres niet de spitsen bij topclubs.tegenwoordig lijkt het allemaal vrij matig

26 januari 2022 om 09:41

Erwin Koen bij fc Groningen destijds.

26 januari 2022 om 12:10

@voetbalfreak

Ik herinner me vooral Bombarda, Meijer en Durovski bij Groningen . Koen is nou niet het voorbeeld van goede spits vind ik persoonlijk

26 januari 2022 om 14:40

Misschien heb je ook wel een klein beetje gelijk

26 januari 2022 om 15:45

En wat dacht je van Hugo en Martin Drent bij Groningen haha

26 januari 2022 om 09:49

Krijg ook het gevoel dat de verdedigers door de jaren heen steeds beter worden en dat er ook veel meer gefocust wordt op het verdedigen in de jeugd. Misschien dat het daarom ook lijkt dat de spitsen een stuk matiger zijn dan vroeger. Daarnaast heb je natuurlijk ook gelijk dat er veel betere spitsen rondliepen vroeger dan nu 😉

26 januari 2022 om 10:13

En niet te vergeten dat het voetbal ook anders is. De topschutters zie je nu meer en meer op de flanken (Salah natuurlijk bij uitstek) en anderzijds worden de goals nu gewoon veel meer verdeeld.

26 januari 2022 om 10:32

Klopt, er zijn bijna geen technische spitsen meer. Maar technische buitenspelers lijken er ook steeds minder te zijn. Wellicht komt het omdat er minder met een 10 wordt gespeeld. Vroeger werd een technische 10 vaake 2e spits. Die spelers waren altijd mijn favoriet.

26 januari 2022 om 11:17

Dat is nou eenmaal de trend die is ingezet. Ons mooie spelletje met technische gasten die alles met een bal kunnen is bijna ten einde. Nog een paar generaties verder en je kunt meedoen in de top als je een atleet bent zonder ook maar een beetje balgevoel. Het beste voorbeeld is denk ik die bodybuilder die bij de Wolves speelt, dat is helaas de toekomst.

26 januari 2022 om 11:36

Batistuta was idd een fenomeen. Een van de beste spitsen allertijden imo en Decheiver vond ik ook een enorm goede spits voor het niveau waar hij op actief was inderdaad. Je had toen bij Oranje grote spitsen als een Makaay, Hasselbaink en Van Hooijdonk gewoon op de bank zitten. Ik ben het daarom zeker met je eens

Ajax moet echt eens wat gaan doen aan z'n scouting en de jeugd. Er werden de laaste jaren nou geen echte jonge toppers aangetrokken en alle jeugdelftallen staan op de 3e of 4e plek of nog lager. Natuurlijk speelt Ajax met jongere spelers dan de andere clubs, maar vroeger speelden ze bijna altijd om de titel. Ook typeert het aantrekken van spelers als Berghuis, Haller en misschien zelfs Bergwijn. Waar is het scouting apparaat? Waarom worden spelers als Luis Diaz gemist in Amsterdam? Het is natuurlijk makkelijk gezegd, maar feit is dat er in de laaste jaren geen talent is aangetrokken dat echt super veel waarde toevoegd.

26 januari 2022 om 09:45

Met alle respect voor de andere ploegen, maar als het doel van Ajax is om titels te winnen in de jeugd, dan gebeurt dat grotendeels ook. Maar Ajax kiest voor individuele ontwikkeling en dat werkt vrij aardig in mijn ogen. Toen Jong Ajax kampioen werd brak er 1 speler door, en toen Jong Ajax 15e werd braken er 3 spelers door. Ranking zegt dus niks. En we hebben met Antony toch een Diaz achtige speler? Die staat misschien zelfs nog meer in de picture. Het kan inderdaad beter, maar het is echt geen crisistijd ofzo.

26 januari 2022 om 09:57

@janmetdekorte,

gelukkig niet zeg. Wat ben ik blij dat Ajax van die kampioenschapselftallen af is. In de tijd dat Ajax van die kampioenschapselftallen produceerde braken spelers als van der Wiel, van Rhijn en Riedewald door als grote talenten. Zakte het niveau van doorgebroken jeugdspelers vrij snel door de ondergrens omdat ze geen weerstand gewend waren en produceerde je talenten van het niveau Sneijder en van der Vaart eens in de 10 a 15 jaar ofzo.

Hoe anders is het nu. Talenten breken misschien op een iets andere plek door, maar Ajax presteert het om na de Ligt, gewoon een Timber door te laten breken. En ja die zijn echt van hetzelfde niveau in de zin van talent en potentie. Gravenberch wordt bekritiseerd als nog niet constant en goed genoeg, maar zijn ondergrens ligt 3 keer hoger dan die van bv Bazoer of Riedewald op dezelfde leeftijd.

Wat het aantrekken van spelers als Haller en Berghuis typeert is exact het verschil tussen Ajax en PSV. Europees net wel of europees net niet. Waar PSV telkens net te kort lijkt te komen, pakt Ajax het net wel. Talent is in dezelfde mate aanwezig, alleen moet het Ajax talent een hoger niveau halen en constanter presteren waardoor de talenten die nog niet ver genoeg zijn of in hun talentendip zitten niet opgesteld worden. Beste voorbeeld vind ik Rensch. Hoeveel wedstrijden zou een Rensch bij PSV gespeeld hebben. Die zat echt in een dikke dip en lijkt daar langzaam uit te komen.

26 januari 2022 om 12:15

Het is natuurlijk ook zo dat het niveau van Ajax1 omhoog is gegaan de laatste jaren, waardoor er minder talenten doorbreken en voor een aarsige prijs weggaan. Een El-Ghazi, Kishna, Fischer en Van Rhijn zouden nu niet aan spelen toekomen, scheelt toch wat miljoenen aan omzet uit de jeugd. Kijk naar een Danillo die nu gratis de deur uitgaat.

26 januari 2022 om 13:09

@arnie94, qua omzet maakt het niets uit. De spelers die je noemt hebben met elkaar honderden wedstrijden voor Ajax gespeeld en zijn allemaal voor een paar miljoen vertrokken. Zo'n Botman die geen wedstrijd heeft gespeeld voor Ajax 1 is heeft bijna evenveel opgeleverd als Kishna, Fischer en Van Rhijn bij elkaar. De wit en Ekkelenkamp speelden ook amper op wat invalbeurten na, ook samen 5 miljoen

Logische keuze. Dolberg speelt al een tijdje niet meer bij Ajax. Beter als zijn fans dan ook uit Amsterdam vertrekken om teleurstelling te voorkomen.

26 januari 2022 om 11:38

Ik hoop eigenlijk meer op het alternatief dat Ajax Dolberg terug haalt. Dan mogen fans als ik hopelijk fijn blijven waar we zijn ;-)

De jongen is volgens mij een prima voetballer, heb hem vorig seizoen 1 keer in actie gezien. Maar ik zag bij hem geen exceptionele kwaliteiten. Hij nam de ploeg bijvoorbeeld niet op sleeptouw. Dat zegt dan eigenlijk al genoeg. Om te willen slagen moet je altijd excelleren tijdens de jeugd. Dat is hem niet gelukt. Toch hoop ik voor hem dat hij met deze ervaring wel kan doorbreken in het Deense voetbal. Je moet het maar kunnen, op hele jonge leeftijd in een ander land gaan voetballen.

26 januari 2022 om 12:44

Het vervelende is wel dat er genoeg voorbeelden zijn van spelers die excelleerden in de jeugd en waarvan je niets meer verneemt maar ook spelers die in de jeugd niet de uitblinker was, maar die wel de stap kan maken. Bij beide zijn heel makkelijk namen te verzinnen. Echter kun je als club niet blijven wachten om te kijken welke kant het op valt. Je moet als speler dan ook het geluk hebben dat je op het juiste moment de kans hebt om het te laten zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
DaniloAanvaller132
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
J. GorterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren