‘Ze zien Ajax als voorbeeld, maar je kan ze niet op hetzelfde niveau schalen’

Vrijdag, 28 januari 2022 om 09:42Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:33

Met de aanstaande komst van Andreas Skov Olsen (6 miljoen) komt het totaalbedrag aan inkomende transfers bij Club Brugge dit seizoen op 52,8 miljoen euro, een clubrecord én competitierecord. Nooit eerder gaf Blauw-Zwart zoveel geld uit aan nieuwe spelers. De Belgische landskampioen spendeerde net zoveel als alle concurrenten bij elkaar opgeteld. Het is het gevolg van een koerswijziging die tien jaar geleden is ingezet. Het kapitaalkrachtige Brugge kijkt niet langer binnen de landsgrenzen en heeft zich net als Ajax als doel gesteld om structureel te overwinteren in de Champions League.

Door Mart Oude Nijeweeme

Wie bij Transfermarkt naar de lijst met duurste inkomende transfers van Club Brugge kijkt, moet meteen iets opvallen. Van de top tien duurste spelers arriveerden er vijf spelers afgelopen zomer. Onder hen ook Noa Lang, die na een huurperiode verplicht werd overgenomen van Ajax voor zes miljoen euro. Ook de leeftijden zijn veelzeggend. Simon Mignolet, in het seizoen 2019/20 voor zeven miljoen euro overgenomen van Liverpool, vormt met zijn 31 jaar een hoge uitzondering. Brugge mikt tegenwoordig op talenten van begin twintig, ziet ook Niels Poissonnier van Het Laatste Nieuws.

"Club Brugge is in een andere vijver gaan vissen sinds een aantal jaren", merkt de clubwatcher op. "Ze strijden nu om dezelfde spelers als Ajax, waar ze eerder de concurrentie dienden aan te gaan met Belgische clubs. Daarom hebben ze ook een moeilijke transferzomer gehad. Spelers hebben de keuze om voor Ajax en de middenmoot van de Premier League te kiezen, terwijl Brugge vroeger de interessantste optie was voor veel onbekendere spelers. Daar komt bij dat clubs op de hoogte zijn van het feit dat Brugge nu veel geld heeft, er wordt automatisch een hoger bedrag gevraagd."

Club Brugge had afgelopen zomer een akkoord met Mohamed Daramy én FC Kopenhagen, maar zag Ajax er met de aanvaller vandoor gaan.

Een mooi voorbeeld is Mohamed Daramy. De aanvaller leek vorig jaar op weg naar Brugge, had zelfs al een akkoord, maar werd op het laatste moment weggekaapt door Ajax. "Ik heb er goed over nagedacht. Ik hoorde dat Ajax zich had gemeld en dat is ook een grote club", verklaarde Daramy zijn keuze voor de Amsterdammers. "Ze staan erom bekend talenten op te leiden, dus dat is goed." Ajax betaalde FC Kopenhagen minimaal twaalf miljoen euro, een bedrag dat middels bonussen kan oplopen tot vijftien miljoen euro. Brugge wenste niet verder te gaan dan dertien miljoen euro, waarna het doorschakelde naar Kamal Sowah.

"Brugge geldt in België als voorbeeldclub, zoals Ajax dat in Nederland is", vervolgt Poissonnier. "Club Brugge is het Ajax van België, met het verschil dat ze Europees nog lang niet zo ver zijn als Ajax. Ook als we kijken naar de uitgaven is er een groot verschil. Ajax betaalt ruim twintig miljoen euro voor Sébastien Haller. De duurste inkomende transfer van Brugge is Sowah (negen miljoen euro, red.). Dat zijn hele andere bedragen. Je kan Brugge niet op hetzelfde niveau schalen. Maar ze zien Ajax wel als voorbeeld. Het is makkelijk om naar de vijf grootste competities te kijken, maar Ajax zit daar niet ver onder."

Beleidsbepalers
En dus wordt er bij de huidige nummer twee van de Pro League jaloersmakend gekeken naar het beleid in Amsterdam. Spelers op jonge leeftijd halen, langzaam laten rijpen en met grote winst doorverkopen. Het is een beleid dat tien jaar geleden is ingezet door voorzitter Bart Verhaeghe en algemeen directeur Vincent Mannaert. Verhaeghe wordt in België gezien als een machtige man, iemand waarnaar geluisterd wordt. "Veel zal er niet veranderen", zei de flegmatieke ondernemer bij zijn aanstelling in 2011. "Maar het voetbal evolueert snel. Het wordt populairder, meer gemediatiseerd en mondialer. De spelers reizen nu de wereld rond. Club Brugge moet mee."

Bart Verhaeghe (links) met voormalig trainer Ivan Leko bij het behalen van de landstitel in 2018.

Verhaeghe staat in België bekend als iemand die recht door zee gaat, niet bang is om tegen het zere been te schoppen. Hij drukte in het verleden zijn stempel als lid van de Pro League en had een hoge functie bij de Belgische voetbalbond, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het aanstellen van Roberto Martínez als bondscoach. Dat het in het hedendaagse voetbal om geld draait, is bij Verhaeghe vanaf dag één doorgedrongen. In 2012, amper een jaar na zijn aanstelling, zette de ondernemer een volgende stap in zijn Club-project door ook nog eens meerderheidsaandeelhouder te worden, nadat hij het handelsfonds van de vzw overgedragen had in een naamloze vennootschap

"Mannaert en Verhaeghe hebben de club gemoderniseerd en grote sponsoren binnengehaald", aldus Poissonnier. "Ze hebben Unibet gestrikt als shirtsponsor voor zes miljoen euro en zijn in de laatste vijf jaar vier keer actief geweest in de Champions League. Reken maar uit. Alleen op dat gebied is al meer dan honderd miljoen euro binnengehaald. Aan de stand is niet te zien dat het gat met de andere clubs groter wordt, maar qua organisatie en structuur zeker wel." Brugge moet momenteel Union Saint-Gilloise en Royal Antwerp voor zich dulden in de Belgische competitie. De promovendus verrast vriend en vijand en heeft een voorsprong van negen punten op Blauw-Zwart.

Poissonnier benadrukt dat Verhaeghe en Mannaert een winnaarscultuur hebben gecreëerd. De lat wordt stelselmatig hoger gelegd, bij zowel de mensen op kantoor als op het veld. Daarnaast beschikt Brugge over een gigantisch netwerk. "Als de trainer rond de kerstdagen zegt dat hij naar AS Monaco gaat (Philippe Clement, red.), is er niet meteen paniek. Dan ligt er een lijstje klaar met mogelijke opvolgers." De journalist doelt op de komst van Alfred Schreuder. De Nederlander heeft sinds begin dit jaar de touwtjes in handen in het Jan Breydel. "Nee, zo gaat het niet bij iedere club. Misschien in Nederland, maar niet in België. Club Brugge doet van alle clubs zijn huiswerk het best."

De tien duurste aankopen uit de clubgeschiedenis van Club Brugge, waarvan vijf dit seizoen.

Aankoopbeleid
Club Brugge heeft zich een aankoopbeleid eigen gemaakt dat vijf jaar geleden onmogelijk werd geacht. Met name het scoutingsapparaat onderging een gedaanteverwisseling. Stapje per stapje werkte Mannaert Club Brugge op tot een aantrekkelijk product voor grote, buitenlandse talenten. In 2011 was het simpelweg ondenkbaar dat de West-Vlamingen een aanstormend talent als Noa Lang konden inlijven. Of jeugdspelers van Manchester United (Tahith Chong). Het afgelopen anderhalf jaar bleek het de realiteit. En dat legde de club bepaald geen windeieren.

Toen Verhaeghe in 2011 aan het roer kwam, draaide Brugge een jaarlijkse omzet van om en nabij de 43 miljoen euro. Anno 2020 was dat bedrag bijna verdrievoudigd, tot 137 miljoen euro. Die indrukwekkende opmars gaat hand in hand met het zakelijke plan van de voorzitter, die daarbij ondersteund wordt door een bestuursgroep met verstand van zaken. Met de aanstaande transfer van Andreas Skov Olsen (6 miljoen) komt het totaalbedrag aan inkomende transfers dit seizoen op 52,8 miljoen euro, een absoluut clubrecord én competitierecord. De concurrenten in de Belgische competitie overschrijden dit bedrag gezamenlijk slechts met moeite. Het vorige record dateerde uit 2019/20, toen een kleine dertig miljoen werd uitgegeven.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Het contrast bij de zuiderburen is schrijnend. Waar KRC Genk, AA Gent en Anderlecht allen rond de tien miljoen uitgaven, legde Brugge alleen voor Sowah al negen miljoen euro neer. De 21-jarige aanvaller gold als alternatief voor Daramy en kwam afgelopen zomer over van Leicester City. Daarmee werd hij de duurste transfer in de clubgeschiedenis. Anderlecht zit momenteel in de fase waar Brugge tien jaar geleden zat. Een heropbouwfase. Tekenend was de terugkeer van Mignolet op de Belgische velden. Enkel Brugge, dat Liverpool in 2019 zo'n zeven miljoen euro betaalde, was in staat om de doelman terug te halen naar zijn geboorteland.

"Club Brugge zal nooit een Thomas Vermaelen halen op zijn 36ste. Wel iemand als Stanley Nsoki, die 22 is en veel potentie heeft. Mignolet was een uitzondering, daar Brugge een keepersprobleem had en wist dat de 31-voudig Belgisch international de de komende vijf jaar de nummer één onder de lat zou zijn. Mignolet pakt punten en kan ze kampioen maken", aldus Poissonnier, die zag hoe concurrent Anderlecht zich pijnlijk vergiste in Samir Nasri, Zakaria Bakkali en in zekere zin ook Nacer Chadli. "Privé en sportief klopt het gewoon bij Brugge. Hans Vanaken heeft meerdere keren letterlijk gezegd dat hij er niks voor voelt om in de Premier League tegen degradatie te spelen. Hij wil kampioen worden en in de Champions League spelen. Dusan Tadic heeft dat ook. Die kan ook hogerop, maar is gelukkig bij Ajax."

Noa Lang moet komende zomer een nieuw record gaan breken met een vertrek van dertig miljoen euro.

Met de lucratieve verkopen van onder meer Wesley (25 miljoen), Odilon Kossounou (23 miljoen), Krépin Diatta (17 miljoen), Arnaut Danjuma (17 miljoen), José Izquierdo (15 miljoen) en Marvelous Nakamba (12 miljoen) nog vers in het geheugen, kijkt men in het Jan Breydel met wrijvende handjes vooruit naar de volgende klappers op transfergebied. Verwacht wordt dat Noa Lang komende zomer voor een recordbedrag van rond de dertig miljoen euro vertrekt. De aanvaller heeft al aangegeven een stap te willen maken en ligt goed in de markt. Ook de pas twintigjarige Charles De Ketelaere moet de club tientallen miljoenen opleveren.

Het is slechts een momentopname, maar geeft eens te meer aan dat Brugge zich momenteel op een heel ander level begeeft dan de naaste concurrenten.


Poll

Wat gaat Noa Lang Club Brugge opleveren?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

100 reacties (laatste reactie door mangalitsa)

Het Ajax van België en ondertussen 9 punten achter staan op een promovendus. Dat Brugge meer uitgeeft dan de rest wilt niet zeggen dat het op Ajax lijkt want er staan spelers in die gewoon pure middelmaat zijn. Ja er lopen een paar leuke voetballers rond maar heel veel spelers die ook echt worden overschat.

26 januari 2022 om 11:39

Een promovendus die van zijn tot op heden 23 gespeelde wedstrijden er 17 gewonnen heeft, 2 gelijkgespeeld heeft en 4 verloren. Ter vergelijking: PSV heeft er 20 gespeeld, 15 gewonnen, 1 gelijk en 4 verloren. En Feyenoord heeft er ook 20 gespeeld, 13 gewonnen, 3 gelijk en 4 verloren. Dat is dus niet zomaar een of andere promovendus dit jaar, maar een team dat een geweldig seizoen aan het spelen is.

26 januari 2022 om 11:50

Je hoeft me niet te vertellen hoe goed Union is heb ze namelijk dit jaar al een keer live zien spelen en het team rendeert echt geweldig doet me denken aan Atalanta. Geweldige chemistry met een echte topspelers in de vorm van Undav. Ik heb het gewoon over het feit dat Brugge 52 miljoen heeft uit gegeven en er gewoon middelmaat staat. Voor dat geld hadden ze veel beter er voor moeten staan want ze staan in punten gelijk met een Antwerp en 1 voor op Anderlecht. Dat is voor een Ajax van België veel te slecht.

26 januari 2022 om 11:56

Dat Ajax van Nederland stond gewoon achter PSV tot een week geleden. Dus an sich valt dat nog wel mee als je die vergelijking in die mate wil maken.

Verder valt dat ook heus wel mee met al die ‘middelmaat’. Alleen de linker cv, de linksback en de spitspositie zijn echt matig bezet. Voor het overige staat er normaal gezien genoeg kwaliteit en talent.

Wel hebben ze afgelopen zomer echt een slechte transferperiode gehad. Sowah valt tegen, Mouassa is slecht, ottasowie speelt niet, Perseyn is geen meerwaarde en Nsoki is te wisselvallig.

26 januari 2022 om 12:04

@lierse: maar Ajax presteert wel in de CL, in tegenstelling tot Brugge. Want na een goed begin, was het wel weer 'classic Belgische ploeg' in de CL met kansloze nederlagen: 4-1, 1-5, 0-5 en 4-1. 18 tegendoelpunten in 4 (!!) wedstrijden... ik zie het Ajax niet overkomen.

Club Brugge is nog een niveau lager dan Ajax hoor, op alle gebieden. Maar hun positie in Belgie (financieel) is vergelijkbaar met de positie van Ajax in NL.

26 januari 2022 om 12:15

@lierse je weet dat Brugge na 23 wedstrijden al 25 verliespunten heeft hè dat is totaal niet vergelijkbaar met Ajax en PSV. Ajax heeft er 12 na 20. Ajax had er overigens veel meer wedstrijden dat ze beter waren en niet wonnen. Club is gewoon een paar keer overklast en terecht verloren tegen bijvoorbeeld Cercle en Kaa Gent. Kan me niet herinneren wanneer Ajax is weggespeeld en terecht heeft verloren.

26 januari 2022 om 12:16

Ik vraag mij af of dit Brugge zich wel weet te nestelen binnen de top3 van Nederland. Ik waag dat te betwijfelen.

26 januari 2022 om 12:22

Zijn er nu echt serieus mensen die denken dat met “het Ajax van België” bedoeld wordt dat ze even goed zijn als Ajax? No shit Sherlock dat er een niveauverschil is. Net zoals de vergelijking dat Ajax het “Bayern van Nederland” niks zegt over de kwaliteiten van beide teams.

Het gaat eerder gewoon de dominanti positie die ze hebben als het aankomt op recente titels en voornamelijk op financieel gebied. Maar toch wordt er altijd op de sportieve kwaliteit gefocust, terwijl dat niet eens bedoeld wordt.

26 januari 2022 om 12:30

Lierse. Wanneer het om het almachtige Ajax gaat, leggen veel supporters idd beide clubs naast elkaar om te vergelijken. Uiteraard absurd. Echter, heb geen andere reden waarom ze Brugge anders zo afkraken en hun eigen grootheid willen verkondigen.

26 januari 2022 om 12:40

Union verrast inderdaad dit jaar!
Leuk artikel over Brugge, interessant om de diepte in te gaan zonder naar het heden te kijken.
Als de structuur van een club en de financiele positie van de club goed staat zal dat op de lange termijn goed uitpakken voor een club. Bij Ajax ging de structuur ook steeds beter maar in het begin was dat nog niet succesvol, ondertussen hoort Ajax bij de top 16 van Europa. En als Brugge zo door gaat kunnen ze misschien ook de stap richting top 20 gaan maken, kan nog 3-5 jaar duren natuurlijk.

26 januari 2022 om 12:44

@lierse: sorry maar jij maakte de sportieve vergelijking door te stellen dat Ajax in NL ook achter PSV stond (net zoals Brugge achter Union staat). Tuurlijk is Ajax van een veel hoger sportief niveau dan Brugge, dat kan een blinde ook vaststellen.

Maar misschien moeten we eens stoppen met Brugge het 'ajax van Belgie' te noemen want behoudens de financiele verhoudingen is er geen vergelijking mogelijk tussen beide clubs.

26 januari 2022 om 13:37

Hahaha Lierse. Spijker op z'n kop. Mensen zijn hedendaags wel erg snel op hun teentjes getrapt en lezen wel erg selectief zeg. Je vergelijking met Bayern is dan ook dan ook terecht.

26 januari 2022 om 13:50

Ik denk dat Brugge mee zou doen voor de schaal.
Buiten Ajax is de jpl gelijkwaardig aan de eredivisie.
Ondanks dat jullie dit seizoen beter presteren Europees.
Anderlecht komt terug en Antwerp wordt een volwaardige topclub.
We zijn beiden een opleidings competitie waarbij de Nederlanders nog steeds beter hun pr verzorgen.
Grts, ne kakker

26 januari 2022 om 14:54

Janta

"ik vraag mij af of dit Brugge zich wel weet te nestelen binnen de top3 van Nederland. Ik waag dat te betwijfelen."

Nou ik denk dat Brugge minimaal even sterk, zo niet iets sterker is dan een Psv.

26 januari 2022 om 18:56

Kleine fout inschatting, brugge zat in een groep met, city, psg, leipzig nu niet bepaald een makkelijke groep. Ben geen fan van brugge maar daar doe je ze te kort. Voor de rest jaren goed beleid geweest, maar nu kopen ze ook maar om te kopen. En veelal heel zwakke spelers.

26 januari 2022 om 19:24

Janta Brugge is beter als Feyenoord. Ik denk net beter als AZ. PSV en Ajax zijn beduidend beter.

27 januari 2022 om 00:11

PSV is niet eens beduidend beter dan Feyenoord.

27 januari 2022 om 06:19

Alleen maar leuk dat dat in België kan gebeuren toch? In Nederland weet je van te voren al dat Ajax kampioen word

27 januari 2022 om 11:05

@alsjemenou,

Waarom is dit een walgelijke opmerking?

Kun jij de laatste keer wel opnoemen dan?

Dat iets feitelijk is, maar wel confronterend voor supporters van andere clubs, omdat ze dit niet graag horen, hoeft het niet walgelijk te zijn

27 januari 2022 om 11:51

Ajax verloor thuis volkomen terecht van AZ en dat is niet zo lang geleden. Laat je arrogantie lekker achterwege want je kunt er de klok op gelijk zetten dat je die als een boemerang terug krijgt na het tweeluik met Benfica.

27 januari 2022 om 17:51

Enige overeenkomst tussen Ajax en Brugge is de arrogante en irritante supporters. Allebei leven in een wereldje dat ze denken dat alles in Belgie/nederland om hun clubje draait.als je andere mening hebt, word je zwart gemaakt omdat je hun clubje niet support. Club brugge supporters zijn nog een tikje erger. Nog nooit zoiets meegemaakt als Brugge supporters hahah

28 januari 2022 om 10:14

Ajax verloor thuis volkomen terecht van AZ? Wat is dat voor grap dan. De xG stond op 3,37 voor Ajax en 0,85 voor AZ..

26 januari 2022 om 11:50

Ja het blijft appels met peren vergelijken en in het voetbal is niks zeker.
Wel zie je gewoon dat zowel Ajax als Bruggen gewoon veel meer te besteden hebben.
Een goede ontwikkeling om te concurreren met de rest van Europa!

26 januari 2022 om 12:17

Kon je niet nog meer dooddoeners in één zin kwijt, Prem? Als je 1 goal meer maakt dan de ander, dan win je, maar als je de bal niet hebt, kan je ook niet scoren, maar als je niet kan winnen moet je zorgen dat je niet verliest, maar zolang jij de bal hebt kunnen zij scoren en als je balbezit hebt hoef je ook niet te verdedigen.

26 januari 2022 om 12:49

Het is misschien een goede ontwikkeling richting europa, maar het is een slechte ontwikkeling in het land zelf. De verschillen in financiele bate tussen CL en EL zijn zo groot dat dit voor een land een hele slechte ontwikkeling kan zijn.
Wie zit er op te wachten dat je vooraf al weet wie er kampioen wordt.

26 januari 2022 om 13:03

@janssen, zeker dat klopt.
maar laten we ons niet blind staren op deze zaken. Kijk bijvoorbeeld naar Nederland.
er zijn na dit seizoen 2 directe CL plekken te verdelen, voor andere topclubs zoals bijvoorbeeld PSV en AZ is dit pure winst.

Vorig seizoen was er een enorm gat tussen Ajax en de rest, dit seizoen is het allemaal wat minder groot. Kortom, er is van alles mogelijk!

27 januari 2022 om 11:09

@prem_93,

Dit seizoen is dat gat ook gewoon groot.
Ajax wint afgelopen weekend met een slechte wedstrijd van psv, maar verder winnen ze makkelijk van Feyenoord, makkelijk van Vitesse, makkelijk van Utrecht, makkelijk van psv.

Dat we 4 doelpunten tegen hadden en 12 verliespunten, dat is gewoon pure pech, verder is Ajax gewoon dominant en gaan ze waarschijnlijk gewoon op een flink aantal punten kampioen worden.

27 januari 2022 om 17:24

Maar psv miste wel 4 basisspelers, en niet de minst belangrijke. Als je ziet hoeveel blessure gevallen psv heeft gehad is het vreemd dat psv nog zo dichtbij staan.

28 januari 2022 om 08:42

@janssen, daar heb je zeker een punt en ik ben het ook met je eens.
Ik denk dan J3ro3tnj33 probeert te steken met zijn opmerkingen.

26 januari 2022 om 12:00

@rickert: de transferzomer van Brugge is mijn inziens toch wel wat tegengevallen. Een speler als Nsoki valt toch wat tegen (6,5m) als vervanger van Kossounou. Daarnaast heb je Otasowie (4m), Maouassa (4m), Nuna (3m) en Sobol (3,5m) waar ze weinig aan hebben. Sowah (9m) is natuurlijk een goeie maar is na een sterk begin toch ook wat stilgevallen. Idem voor Hendry(4,5m).

Bepalende spelers als Mignolet, Mata & Vormer presteren gewoon minder goed dit seizoen. Daarnaast heb je spelers als Lang en De Ketelaere die de komende zomer waarschijnlijk de hoofdprijs gaan opleveren maar daarmee zullen ze ook heel wat creativiteit en goals/assists verliezen.

Ze zullen hun financiele voorsprong behouden (alleen door de verkoop van Lang en De Ketelaere) maar sportief kunnen ze zich toch zo geen 2de transferzomer veroorloven (vind ik). Het is te hopen dat ze met Buchanan hun volgende goudhaantje binnengehaald hebben...

26 januari 2022 om 12:14

Hendry vind ik wel geslaagd. Is natuurlijk geen Kossounou maar die 1 op 1 vervangen was onmogelijk.

Nusa is 16, dat is een investering voor de toekomst, zeker geen weggesmeten geld. Toont veelbelovende dingen.

Nsoki heeft de kwaliteiten en kan er zeker nog komen. Sobol is een nuttige speler voor de breedte.

Alleen sowah, otasowie en Maouassa zijn echt ontgoochelingen en lijken weggesmeten geld. Dat is jammer, want ze waren alle 3 prijzig en dan vooral Sowah. Maar dat heb je wel eens.

26 januari 2022 om 12:49

Vind je Hendry geslaagd? Ik ben toch nog niet volledig overtuigd maar dat kan aan mij liggen ook.

Die Nsoki vind ik echt tegenvallen, daar had ik meer van verwacht. Kan uiteraard nog altijd in orde komen maar toch...

Ik blijf van de mening dat Brugge zich niet nog eens zo een transferperiode kan veroorloven. Want het succes tot nog toe was dat ze steeds hun betere spelers voor veel geld hebben kunnen verkopen (kossounou, Wesley, Joske, ...).

Ze hebben nu wel nog De Ketelaere (hallo Arsenal!?) en Lang die veel geld zullen opbrengen maar als er daarachter dan niets meer volgt, dan kan die financiele voorsprong snel verdampt zijn.

26 januari 2022 om 12:10

Banden, Daramy, Marin... Je kan altijd enkele miskopen hebben. Feit is toch dat Brugge echt een aardig ploegje heeft dat hebben we de voorbije CL edities wel getoond lijkt me. 4x op rij derde en dan nu wel laatste maar in een loodzware poule met leipzigw PSG en city 4 punten pakken is nog een stunt gezien het budget. Het klopt dat er afgelopen zomer slecht ingekocht is, so be it. Kan eens gebeuren. Ik geloof niet al te hard in de dubbel maar zeker als er nog verstekring bii komt, is alles nog mogelijk. Op papier hebben we wel de beste ploeg in België denk ik, alleen kwam het er dit jaar te weinig uit. De motivatie ontbrak vaak, die is terug nu we een nieuwe trainer hebben alleen weet ik niet of hij wel realistisch genoeg is in zijn voetbalfilosofie.

Ajax staat overigens ook geen 15 punten los dus zie niet zo in wat het probleem is. De nr 1 staat niet al-tijd op nr 1. Union speelt een topseizoen en daarvoor moeten we hen feliciteren, maar zij hadden ook geen Europees of bekervoetbal. Ik ben benieuwd wat het wordt in de play-offs. Voor 1x zal de punten halvering in ons voordeel spelen.

26 januari 2022 om 12:26

Het gaat toch om het algemene beeld en niet om waar ze nu in de competitie staan (en het is ook niet alsof Ajax dit jaar al een enorm gat heeft geslagen met de rest, die staan net 2 punten voor). Wat dat betreft zijn er zeker overeenkomsten te vinden tussen Brugge en Ajax. Er staat ook niet dat ze nu net zo goed zijn als Ajax, maar ze maken in Belgie wel een vergelijkbare ontwikkeling door.

26 januari 2022 om 13:16

Rickertb19999 Ik denk niet dat jij dit artikel überhaupt begrijpt.
Los dat Brugge inderdaad behoorlijk wat punten achter staat bij Union. (Die overigens geweldig spelen dit seizoen), hebben we ze wel de financieel middelen die groter zijn dan menig club in België. Net zoals Ajax in Nederland veel kapitaal krachtiger is dan de overige clubs.

Club Brugge heeft de middelen om met de tijd een absoluut gat te gaan slaan met de overige clubs in België. Net zoals Ajax dit momenteel kent. Want wees eerlijk, jaren geleden zat Ajax niet in de luxepositie die ze nu kennen.

26 januari 2022 om 14:29

Sorry in Brugge vergelijkt er zich niemand met Ajax, Bayern is de maatstaf daar.

26 januari 2022 om 19:25

Brugge is vergelijkbaar met AZ. Minder als PSV en Ajax.

26 januari 2022 om 20:07

Denk dat je psv overschat....

26 januari 2022 om 21:38

Onzin, in Belgie wordt Brugge continue met Ajax vergeleken.

28 januari 2022 om 11:08

En Ajax doet het ook niet veel beter dan PSV of zelfs Feyenoord. Het verschil is, ondanks de financiën, ook hier verwaarloosbaar. Dus de vergelijking gaat niet helemaal mank

28 januari 2022 om 11:29

Wat is je punt? Ook Ajax kan het een jaar minder gaan toch? Is Ajax dan gelijk ook helemaal niks meer?

ik vind Club Brugge nog lang niet het Ajax hoor
hebben misschien leuke transfers gedaan
maar dit seizoen is het verre van goed wat ze presteren
kansloos in CL (moet toegeven was hele zware poule )
in eigen land loopt het nog niet

26 januari 2022 om 11:31

Kansloos is een groot woord.

Ze zaten in de vierde pot en trokken uit elke pot de moeilijkste tegenstander.

Dan zit je met City, PGS en Leipzig. Logisch gezien haal je 0 punten. Nu zijn ze nog gaan winnen in Leipzig en gelijk gespeeld tegen PSG. Dat is meer dan op voorhand gedacht.

26 januari 2022 om 11:33

is inderdaad ook meer dan verwacht en dat ze verder kansloos waren in de poule ook natuurlijk ze hebben het niet getroffen

maar het is niet zo dat het in eigen land goed gaat
en ze duidelijk wedstrijden winnen
afgelopen weekend was het ook matig en ze zullen mee blijven doen om de titel daar twijfel ik niet aan

maar als ze echt het Ajax van eigen land willen worden moet er nog heel wat gebeuren

Ajax staat weliswaar ook maar 2 punten voor geloof ik nu op PSV
maar Ajax wordt met gemak kampioen het is alleen de vraag wanneer

26 januari 2022 om 11:34

Dat is inderdaad prima, maargoed, Leipzig was zat op dat moment ook in een verschrikkelijk diepe dip met die trainer. PSG was het ook kwijt met al die nieuwe spelers. Denk dat je ook een beetje geluk moet hebben. Niet dat het perse allemaal de verdienste van Brugge was.

26 januari 2022 om 21:39

Tja aan de coefficient werken dan, net als jullie grote voorbeeld heeft gedaan.

27 januari 2022 om 11:11

@westelscore,

maar als dat toch al meer is dan verwacht, dan is het toch kansloos?

Ja, ze zijn inderdaad het Ajax van België, maar staan onderhand wel 10 punten achter op een promovendus. Verder ligt Ajax natuurlijk op alles een straatlengte voor.

26 januari 2022 om 11:34

Scheelt dat je in België alleen maar bij de top 4 hoeft te eindigen om kampioen te worden.

26 januari 2022 om 11:36

Ja, de kampioenspoule en de degredatiepoule.
Zou natuurlijk mooi zuur zijn voor Union, sta je het hele jaar bovenaan, en ga je het straks in de kampioenspoule niet redden. Wie zal het zeggen.

26 januari 2022 om 11:42

En dan die punten nog halveren toch? Sta je nog maar 5 achter en heb je alles gewoon in eigen hand.

Meer gewoon 'de Belgische club die op dit moment heel veel uitgeeft' toch? Staan 10 punten achter op Union St Gilloise, een promovendus

26 januari 2022 om 11:33

Die promovendus geeft trouwens 2x zijn omzet aan lonen, dus het is niet dat daar geen geld zit (eigenaar die onder andere Brighton bezit). En het seizoen is nog niet gedaan. Ajax stond voor vorig weekend ook 2de.

27 januari 2022 om 01:31

Vergeet ook niet dat Union morgen op bezoek komt bij Club, ik ga zeker kijken

Heb gevoel dat Club 10 punten achter staat op een promovendus.. geen idee waar dat gevoel vandaan komt

26 januari 2022 om 11:46

Ik ook niet want ze staan 9 punten achter.

In tegenstelling tot een Union, Antwerp of Anderlecht (beetje andere casus dan de eerdere twee) geven ze tenminste zelf gegenereerd geld uit. En uiteindelijk zullen ze wel de dominante factor blijven daar verandert een minder seizoen (vooral een belachelijk goed seizoen van Union) niet veel aan.

26 januari 2022 om 14:57

Lierse

Wie is de 2e club het het overzicht, met uitgave van 24 miljoen. Antwerp?

verder on. Leuk artikel.
Mooi om te zien dat clubs die goed en gezond beleid voeren, nu ook mee beloond worden.

Zie zelf nog steeds graag een BeNe liga.

26 januari 2022 om 15:38

Ja dat is inderdaad Antwerp.

Het is grotendeels het CL-geld wat het verschil maakt, als je daar dan ook nog eens verstandige dingen mee doet dan ben je weg. Dan moeten er bij andere clubs op andere manieren geld gepompt worden anders ben je kansloos. Voor de grote competities zou ik haast nog zeggen dat het CL-geld wisselgeld is maar voor de clubs buiten de topcompetities is het de pot met goud. Nu hebben Ajax en Club Brugge voor dit alles het zelf erg goed opgebouwd, maar nu het geld blijft binnenstromen is het voor andere clubs , in deze tijden, een stuk moeilijker om aan te haken. Eigenlijk moet je dan haast wel hulp hebben van mensen van buitenaf, met grote zakken geld.

26 januari 2022 om 11:44

Anderlecht en Antwerp doen het nu al enkele seizoenen met extern geld. Schulden die kwijtgescholden worden. Zo houden ze de kloof klein.

Zie hier al snel wat reacties als "maar ze staan 10 punten achter op een promovendus...". Daar gaat heel dit stuk toch niet perse over. Feit is dat Brugge een ander beleid voert ten opzichte van jaren geleden en zich doormiddel van duurdere aankopen probeert los te maken van andere clubs in Belgie. In dat opzicht een vergelijkbaar beleid als Ajax voert al is het uiteraard niet één op één te vergelijken. Brugge doet het gewoon heel goed, komt structureel in de CL en zal ook dit jaar kampioen worden verwacht ik. Vergeet niet dat Belgie nog lager aangeschreven staat als Nederland eigenlijk en daardoor veelal als minder aantrekkelijk werd gezien. Zeker Ajax heeft een veel grotere naam wereldwijd en des te knapper is het dat Brugge zich langzaam aan kan meten met de subtop in Europa.

26 januari 2022 om 22:21

Waaruit blijkt dat ze zich daarmee kunnen meten?

27 januari 2022 om 21:25

Brugge staat 42 op de coã«fficiã«nten ranking en word elk jaar uitgeschakeld in CL en presteren nooit echt wat in EL. Geen kwartfinale of dat soort dingen.
Brugge kan zich niet meten met subtop Europa.

Ajax heeft laatste jaren :
finale El
halve finale Cl
kwartfinale El
en nu laatste 16 CL met kans op meer.
Brugge heeft vroege uitschakelingen CL en EL gepresteerd.

Nou nou, dat is wel een beetje heel erg overdreven hoor. Wel een paar leuke talenten en ze kopen best goed in. Maar noem eens 3 spelers van Brugge die nu bij Europese top 10 ploegen spelen? Ik wacht even... Ajax verkocht ook in de mindere jaren spelers aan grote clubs. Nu ze laatste 5 jaar weer top zijn, staan de absolute topteams weer voor de deur. Dat zie ik bij Club nog niet terug? Ook niet bij Europese Subtoppers...ondanks de zeer slechte resultaten van Anderlecht de afgelopen jaren, is dat nog steeds de grootste club voor mij en de club met de meeste gelijkenissen met Ajax.

26 januari 2022 om 12:09

Keatelare en Noa Lang zouden gewoon zomaar in een Top 10 club kunnen meedraaien. Met die 2 spelers hebben ze al 50 miljoen op de bank als ze verkocht zouden worden. Ze hebben ervaren spelers zoals Dost, vanaken, mignolet en vormer. Het zijn gewoon aardige spelers voor de Belgische competitie.

26 januari 2022 om 15:09

Keatelara ben ik wel benieuwd naar. Noah Lang gaat het absoluut niet halen, dat is toch geen top 10 speler? Hij doet het leuk hoor, maar niet meer dan dat. Zou bij Ajax nu nog steeds op de bank zitten achter Tadic en Antony. Zo goed is Lang ook weer niet.

28 januari 2022 om 10:53

Lang zou direct bij Arsenal in de basis spelen, hij zou ook bij Napoli of Ac Milan meekunnen. De voorhoede van Sevilla, Sociedad, Betis, Barca, Villareal of Valencia is ook niet (je van het)

Om als Ajax bestempeld te worden hebben ze en goede jeugd nodig met spelers die doorstromen naar het 1ste elftal, wat momenteel niet het geval is muv CDK en nog 1/2 spelers.
Ze hebben deze zomer ook nog te veel middelmaat binnengehaald, waardoor de vergelijking met Ajax niet van toepassing is volgens mij

Het is nu ook afwachten hoe de operatie 'propere handen' van het federale parket in België voor Brugge gaat uitpakken. Bestuur wordt verdacht van valsheid in geschrifte, zwart geld, witwaspraktijken etc.

beetje rare vergelijking...
club brugge doet het leuk en aardig, ze kopen wat talenten en verkopen die door. maar verder dan dit zie ik de vergelijking niet.
hoeveel eigen jeugd staat er bij brugge jaarlijks in de basis? hoeveel stromen er door? voor hoeveel gaan die dan de deur uit? wat is het type spel dat brugge zo typeert? etc etc.. kan nog wel met tientallen voorbeelden komen.

eerlijk gezegd enige vergelijk die ik zie is dat het beide grote clubs zijn in hun betreffende land.

Ajax is het Bayern van Nederland, Club Brugge is het Ajax van België, Vikingur Reykjavik is het Club Brugge van IJsland…

Ze hebben inderdaad al veel uitgegeven maar de meeste van die lijst zijn geflopt in Brugge .
De spelers die verkocht werden in het buitenland zijn er ook geflopt(Izquirdo, Wesley, Nakamba)
Danjuma doet het wel goed.

Ik vraag me ook af aan wie ze Lang gaan verkopen. Want die zijn karakter.
Hoe die doet moet hem bij topclub echt niet doen. Voetballen kan hem wel.

Nu nog een nieuw stadion, want waar ze nu spelen dat past echt bij een club als Club , of misschien stiekem wel.

26 januari 2022 om 12:35

Normaal gezien komt er een nieuwe tempel van ongeveer 40.000 plekken. Als het aan Brugge was het al lang gebeurt, maar in België is het bijna makkelijker een staatshervorming door te voeren dan een nieuw stadion te bouwen.

26 januari 2022 om 13:25

Ja ik weet het , ze zijn er jaren mee bezig. Er lag nu ook niet lang geleden een plan , maar wanneer het stadion er komt ....?

Tja het grootste verschil blijft gewoon dat Ajax een fantastische jeugdopleiding heeft. Men blijft ook steeds zien dat doorgebroken jeugdspelers meer kans hebben om te renderen, dan aangekochte talenten. Voor spelers als Gravenberch, Mazraoui, Timber heeft Ajax geen cent hoeven te betalen. Daar zit toch wel het verschil met Brugge. Die hebben namelijk niet die vijver uit jeugdspelers dat Ajax wel heeft. Gevolg is dus dat er vooral spelers aangekocht moeten worden en er niet echt een identiteit wordt opgebouwd. Vooral het DNA van een club is wat succes brengt. Ajax heeft gewoon een vaste speelwijze waar nooit aan getornd mag worden. Spelers worden letterlijk op hun negende al geindoctrineerd in de Hollandse school. Zolang Brugge hun jeugdopleiding niet enorm zal upgraden, verwacht ik dat ze niet in de eigen competitie zullen blijven domineren. Momenteel schat ik bijvoorbeeld de opleidingen van Genk en Anderlecht hoger in dan die van Brugge.

26 januari 2022 om 12:56

Brugge heeft dat gedaan. Qua jeugdopleiding staan ze momenteel op een relatief gelijk niveau aan Anderlecht, standard en Genk (qua omkadering en kwaliteit die er op dit moment zit). Dat is echter een recente ontwikkeling dus het moet nog wat doorbreken maar met de ketelaere, van den brempt en Mbamba zijn de eerste gevolgen daarvan wel al te zien.

26 januari 2022 om 13:51

Maar hebben ze ook echt de vijver om daar structureel van te profiteren? Ik noemde bijvoorbeeld Genk, maar ook die club heeft niet elk jaar de talenten die een verschil kunnen maken. Niet onlogisch natuurlijk aangezien Limburg niet echt een dichtbevolkt gebied is. Maar een ploeg als Anderlecht of Antwerp zou daar in principe minder problemen hebben.

26 januari 2022 om 14:10

An sich is die vijver niet eens nodig. Bekijk het zoals Ajax. Die plukken gewoon van overal de beste spelers weg. Ze hebben het geld en dat doet veel.

Zeker op wat gevorderde leeftijd (pakweg 15-16) is de afstand Brugge-willekeurige plek in Vlaanderen niet onoverkomelijk.

26 januari 2022 om 16:35

Nee klopt natuurlijk. Clubs beschikken daarnaast ook over een netwerk met gastgezinnen. Zo woonde De Bruyne volgens mij ook in de buurt van Gent, maar speelde hij in de opleiding van Genk. Maar het is natuurlijk wel makkelijker als je in de buurt een paar hele grote steden hebt, waar het makkelijker is om te vissen.

27 januari 2022 om 10:31

Ik ken Brugge niet, maar als ik jouw verhaal lees, en ook de bedragen zie zoals ze in het artikel vermeld staat, doet Ajax het goed met de jeugd, maar doet Brugge het misschien wel beter met de scouting. Natuurlijk heeft Ajax Frenkie en Ziyech voor heel veel winst verkocht nadat zij voor een klein bedrag gehaald waren, maar als je naar de kwantiteit kijkt dan heeft Ajax ook wel heel veel spelers gehaald waar ze weinig tot geen transferwinst op gemaakt hebben. Hierin lijkt Brugge dan toch ook verder te zijn.

27 januari 2022 om 17:48

De scouting zal bij Belgische ploegen sowieso effectiever zijn. Vanwege hun gunstige wetgeving kunnen ze heel makkelijk niet- EU spelers halen. Een heel goed voorbeeld van een Belgische club met een uitstekende scouting is Racing Genk. Die halen echt allemaal van die Afrikaanse pareltjes. Zo hadden ze een gekke spits uit Tanzania die nu bij Aston Villa speelt. Wie haalt nu spelers uit Tanzania haha.

27 januari 2022 om 18:18

Samatta kwam over van TP Mazembe in Congo. Dat is een van de grootste clubs van Afrika en de link met Congo is ook best vanzelfsprekend voor een Belgisch team. En hij speelt momenteel gewoon voor Antwerp 😉.

Waatom haalt iedereen die promovendus er bij? Want ze staan wel 10 punten achter, maar de hele competite staat achter die promovendus. Rn dit gebeurd natuurlijk vaker met promovendus, kijm maar naar rbleupzig bvb toen die promoveerde, leicestercity wonder ook niet vergeten. Aan het einde van het seizoen worden de prijzen verdeeld dus kunnen ze dat nog makkelijk omdraaien.

Tsja, als je eenmaal de CL miljoenen lockedin hebt zitten moet je ook wel heel gekke dingen doen om niet bovenaan te eindigen. Voeg daarbij door de exposure betere sponsordeals, tvgelden en meer van dat en het verschil met andere clubs stijgt exponentieel. Daarom kan ik de komende kampioenen van Befgie, Nederland, Duitsland,en Frankrijk wel voorspellen de komende jaren Alleen clubs die via investeerders structureel meer te besteden krijgen kunnen roet in het eten gooien.

Brugge het Ajax van België ?
Laatste jaren (4) zijn ze ongetwijfeld de beste van het land.
Maaaaaar je hebt nog altijd een zekere club die Anderlecht is.
Als bij RSCA alles weer loopt dan speelt Brugge terug 2e viool.
Anderlecht is een nog grotere club.
Om maar te zwijgen van hun palmares.

50% zegt dat Lang minder dan 20 miljoen gaat opleveren en ondertussen ziet men in Nederland hun talentjes bij Ajax al na 3 potten in het eerste als meer dan 30 miljoen waard. Wat een afgunst en hypocrisie hier met momenten zeg

26 januari 2022 om 22:29

Is toch niet gek als lang niet geslaagd is bij ajax?

26 januari 2022 om 22:55

Mata is niet geslaagd bij Madrid. Moest je enkele jaren terug toch ook volstrekt achterlijk zijn als Madrid-fan om te beweren dat ie niet meer dan 5 miljoen waard was...

Beetje een kulargument vind je niet? Zijn huidige waarde heeft helemaal niets te maken met het al dan niet slagen bij Ajax destijds maar met zijn prestaties de laatste anderhalf jaar.

27 januari 2022 om 11:06

@glory: Amrabat slaagde ook niet bij Brugge en Feyenoord maar ging wel van Verona naar Fiorentina voor 20 miljoen. En gaat nu misschien zelfs naar Tottenham... Het is toch niet omdat het bij de ene club niet lukt, dat de speler zijn carriere daarmee over is en hij geen waarde meer heeft.

Bij Club Brugge doet Lang het gewoon uitstekend. Boeien dat ie 2(!!) jaar geleden niet wist door te breken bij Ajax...

Zie Brugge meer een Psv van rond 2000 vooral koopclub geworden. Hopelijk snijden ze zich hier niet mee in de vingers.

27 januari 2022 om 10:35

Als je hierdoor CL haalt, en dat gemiddeld genomen de spelers ook nog veel meer waard worden, dan zou je zeggen dat ze op de goede weg zijn. Het is alleen de vraag wanneer er een omslag punt komt. Als je ziet dat Ajax voor Daramy ongeveer evenveel betaald als voor Tadic en kijkt wat voor een verschil deze spelers zijn voor het elftal dan blijft goed scouten lastig. Wanneer kom je op het moment dat een gekochte speler geen talent mag zijn (zoals ook Noa Lang was) die de tijd nodig heeft om te groeien maar juiste een speler moet zijn die er gelijk staat.

Knap van Brugge dat zij hun budget verdrievoudigd hebben. Wat Brugge wel nog niet kan is hun beste speler langer dan een jaar na hun goed seizoen bijhouden want dan willen ze sowieso weg. Als Brugge structureel naar overwintering in CL streeft is dat de volgende stap. Moet ook zeggen dat Brugge dan wel goed casht met het verkoop van hun beste spelers maar die breken nooit door daarna in hun volgende ploeg.
Alleen Danjuma lijkt er na 3 jaar wel door te breken.

Wel relevant hier is dat ze in België volgend seizoen vrijwel zeker NIET voor een direct CL ticket spelen door de slechte positie (13e) op de UEFA ranking. Voor het seizoen daarna bungelen ze nog op plek 10, het laatste plekje voor een direct ticket. Voorronde spelen is beste moeilijk. Dit soort uitgaven zijn voor Club niet meer mogelijk als er een paar jaar op rij geen CL gehaald wordt, best reëel. In NL ziet het er een stuk beter uit en Ajax kan het prima lijden om eens per 5 jaar geen CL te halen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
H. VanakenMiddenvelder3811
N. LangAanvaller367
R. VormerMiddenvelder285
S. MignoletKeeper380
B. DostAanvaller2612
S. AdamyanAanvaller146
A. Skov OlsenAanvaller145
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

19 fans
Keeper, 34 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren