Dusan Vlahovic krijgt politiebewaking na racistische dreigementen

Dinsdag, 25 januari 2022 om 15:00Jeroen van Poppel • Laatste update: 15:03

Dusan Vlahovic maakt met zijn aanstaande toptransfer naar Juventus geen vrienden in Florence. De 21-jarige spits wordt door de harde kern van Fiorentina met de dood bedreigd en krijgt momenteel politiebewaking, zo meldt La Repubblica. Dat volgt onder meer op enkele spandoeken die aangetroffen werden bij het Artemi Franchi, het stadion van Fiorentina. "Vieze vuile zigeuner", wordt Vlahovic daarop onder meer genoemd.

"Je bewakers kunnen je leven niet redden", staat op een ander spandoek. "Het is over voor jou, zigeneur." De politie in Florence neemt de dreigementen serieus en surveilleert dinsdag in de buurt van het huis van Vlahovic. De 21-jarige spits rondt momenteel de laatste details af met Juventus over zijn contractvoorwaarden, zo meldt Fabrizio Romano. De transfer van Vlahovic zal Fiorentina rond de 75 miljoen euro opleveren, veruit het hoogste bedrag in de clubhistorie. Zelf gaat de Serviër zeven miljoen euro netto per jaar opstrijken.

Voor de fanatieke aanhang van Fiorentina komt de aanstaande overstap van Vlahovic voor de volgende klap in het gezicht, nadat de afgelopen jaren ook Federico Chiesa en Federico Bernardeschi naar Turijn verhuisden. Laatstgenoemde kreeg in 2017 ook te maken met de woedende harde kern van la Viola. "Wie wil jou nu niet in je gezicht spugen? Bernardeschi, gebocheld stuk stront", stond destijds op een banner.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door nr.11)

Het is echt te triest voor woorden. Hoe volwassen mensen zich als een stel kleine kinderen kunnen gedragen zeg. Grow up!

Gaat weeral lekker daar. Ligt het trouwens aan mij of was er bij de transfer van Chiesa verrassend ‘weinig’ commotie vanuit de Fiorentina-aanhang?

25 januari 2022 om 15:17

Chiesa is volgens mij nog verhuurt (voor 2 seizoenen voor 10 mln). Maar met optie om hem te kopen na 2 jaar voor dacht ik 40 miljoen ofzo.. Dat gaat ook zeker gebeuren. maar dat moet dus eind van de zomer.

Chiesa is een kind van de club bij Fior. Ik weet nog wel dat er toen veel verdriet was, en ook zeker wel haat onder de supporters. Maar misschien omdat het een jeugdspeler (van 10e bij fior) betreft is de reactie misschien wat milder.

25 januari 2022 om 15:27

Zo zie je maar weer dat geaccepteerd worden als buitenlander of ‘outsider’ enkel onder bepaalde voorwaarden geldt, dit is niet alleen een probleem in het voetbal of Italië, echter lopen ze een beetje achter in Italië en zullen ze een Roemeen eerder ‘zigeuner’ noemen in plaats van Roemeen. Maar helaas is de nationaliteit van de zigeuners meestal Roemeens. Roemenië is een indirect slachtoffer van de wandaden van deze criminelen. Net zoals de Italianen indirect slachtoffer zijn geworden van de export van de maffia. En ja ik weet dat Vlahovic niet Roemeens is.

25 januari 2022 om 15:29

Wat heeft dit te maken met dat Vlahovic zigeuner word genoemd? Je hebt het voornamelijk over Roemenen?

25 januari 2022 om 15:30

Helaas haalt de casus Bernardeschi je verhaal wat onderuit.

25 januari 2022 om 16:09Sheva over het algemeen noemen racistische Italianen meestal alleen Roemenen zigeuners dus het is eigenlijk best verassend dat Vlahovic nu een zigeuner word genoemd terwijl hij witter is dan de meeste Italianen. Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom ze hem een zigeuner noemen. De Serie A heeft echter wel een geschiedenis waar Servische voetballers voor zigeuner worden uitgemaakt, zie Stankovic, Mihajlovic, Savic etc.

25 januari 2022 om 16:14

Lierse een Italiaan zullen ze natuurlijk anders beledigen wnr hij vertrekt, daar blijft het enkel bij beledigingen als een 'stuk stront', wnr het een racistische aard heeft spreken we over wat anders.

25 januari 2022 om 16:40

@lierse

Wat bedoel je met casus Bernardeschi? Die is redelijk vergelijkbaar met die van Chiesa destijds. Ook hoop onrust en fluitconcerten etc. Echter zover ik heb gelezen geen doodsbedreigingen.

25 januari 2022 om 16:45

Bernardeschi kreeg naar mijn (waarschijnlijk matige) herinnering toch heel wat bagger over zich heen toen hij naar Turijn vertrok (openbare verwensingen en dergelijke). Zover als doodsbedreigingen weet ik niet of het ging, maar mooi was het alleszins niet.

25 januari 2022 om 17:40

@shevanr7 heeft niets te maken met Roemenen. aycaramba probeert altijd iets te verzinnen waardoor witte mensen geen slachtoffer kunnen zijn van racisme.

25 januari 2022 om 17:56

Nr.11 klinkklare onzin, ik weet dat ik een bepaalde reputatie heb opgebouwd op VZ maar ik haat witte mensen niet, integendeel zelfs. Ik denk dat we verdeeld zijn door een systeem en dat is waar ik tegen strijd. Witte "schuld is dom. We zijn allemaal schuldig aan wat we als individuen hebben gedaan of nagelaten hebben te doen en ik kan jou niet de schuld geven voor iets wat je voorouderen hebben gedaan. Als we eerlijk naar de geschiedenis van onze natie kijken, en eerlijk proberen om ons gelijkheid te zien bereiken en racisme tegen te gaan, dan is dat waar het om gaat. Als je dat ‘woke’ wilt noemen en er grappen over wilt maken, dan doe ik het toch, want het moet gedaan worden. DAT is van mijn kant 100% oprecht. Ik hou van Nederland maar ik wil ook het beste voor alle mensen. Vergeet niet dat ras slechts een concept is. Een raciale dynamiek tussen Blond en Brunette had kunnen worden gecreëerd als dat een wens was.

25 januari 2022 om 17:56

@Nr.11

Wat is Vlahovic dan? Niet wit? Beetje vreemde strekking.

Zijn het rivalen dan? Snap de ophef niet zo. Mooie stap voor die jongen en voor Juventus ook. Daarnaast dik pak geld voor fiorentina. Iedereen blij toch?

25 januari 2022 om 15:09

Juve is wel veruit de meest gehate club in italie, dus kan daar aan liggen.

25 januari 2022 om 15:12Juventus Internazionale is de Derby van Italiã«... Andere rivalen zijn AC Milan, AS Roma, Fiorentina en Napoli.

25 januari 2022 om 15:11

Je zou het zelfs een soort haat kunnen noemen. Ergens in de jaren 80 was er eens een titelstrijd tussen beide waarvan ze bij Fiorentina dachten dat die uiteindelijk verkocht is. En dan moest de transfer van Baggio naar Juventus (begin jaren 90) nog komen, daarna was het dek helemaal van de dam. Er braken zelfs rellen uit in de stad toen.

25 januari 2022 om 16:08

"Ergens in de jaren 80 was er eens een titelstrijd tussen beide waarvan ze bij Fiorentina dachten dat die uiteindelijk verkocht is."


Achteraf gezien en de ontstane geschiedenis van Juve kennende is de kans groot dat Fiorentina het bij het rechte eind had.
Naar mijn mening is het een verschrikkelijke club met 2x de EC1/Ch league in de prijzenkast en beide met een zwarte rand. De beïnvloeding van wedstrijden onder Moggi verdiend ook niet de schoonheidsprijs, nee weinig goede woorden over voor deze club.

25 januari 2022 om 16:18

Fiorentina was zelf ook betrokken bij Calciopoli natuurlijk, maar inderdaad is dat verleden nogal een beerput bij Juventus.

Al vind ik het verleden algemeen gezien een beerput (wel een mooie beerput die mijn passie opwekt) die je alleen maar moet gebruiken voor nuanceringen, niet voor polemiek.

25 januari 2022 om 15:14

Ik weet wel dat door dingen in het verleden er wel echt rivaliteit is ontstaan en de echt een bloedhekel aan elkaar hebben. Met name, zo ervaar ik het, vanuit Fiorentina kant.

25 januari 2022 om 15:19

Het is hard om te stellen maar voor Juventus en zijn aanhang is er weinig reden om echt iets tegen hen te hebben. Ze komen niet uit dezelfde regio en Fiorentina is nooit echt een constante concurrent geweest van Fiorentina. Dat maakt het misschien nog wel wat pijnlijker voor Fiorentina-supporters, want wat is er erger dan onbeantwoorde haat?

25 januari 2022 om 15:24

dit is allemaal nog van de transfer van baggio in de jaren 90, dus goed 30 jaar geleden.
baggio was overduidelijk het grootste italiaanse talent in tijden, fiorentia was toen ook een veel grote club met grotere ambities.
viola fans namen dat zo slecht dat die werkelijk hun eigen stad compleet kort en klein hebben geslaan, en ik denk dat daar zelfs doden zijn bij gevallen.
sindiens is elke transfer van fiorentina naar juve iets zeer gevoelig geworden zelfs na zolang.

toricelli, di livio, of recentelijk bernardeshi en chiesa hebben allemaal dezelfde bagger over hen gekregen

25 januari 2022 om 15:27

Toricelli zeg... wauw, die was ik helemaal vergeten maar wat was ik een fan van die man, haha! Geweldig om die naam nog eens tegen te komen, waarvoor dank:-)

25 januari 2022 om 16:02

ja ik ben in die tijd juve fan geworden,ik vond die man als kind zo fenomenaal speciaal omdat ie op jezus leek haha

25 januari 2022 om 16:26

Klopt helemaal. Ik weet nog goed dat er zware rellen waren alleen omdat Baggio de transfer maakte.

Het mooie van dit verhaal is ook nog dat Roberto Baggio bij de wedstrijd Fiorentina vs Juve een penalty voor Juve mocht nemen, maar dit weigerde. Toen moest De Agostini hem nemen en die miste en Juve verliest met 1-0

Baggio wordt niet veel later gewisseld en wat dan volgt, is opmerkelijk. Aanvankelijk wordt de spits uitgefloten door de fanatieke aanhang van La Viola, echter verandert dit als hij een Fiorentina-sjaal opraapt en naar het publiek zwaait. Fluitconcerten maken plaats voor steunbetuigingen.

Prachtig verhaal over een prachtige voetballer.

Hoe ga je iemand bedreigen die van voetbalclub wisselt. Dan ben je het echt helemaal kwijt hoor.

25 januari 2022 om 17:34

Daarbij is het ook niet alsof deze Vlahovic is gaan dwarsliggen om de transfer te forceren. Dan zou je nog ergens misschien hun teleurstelling/agressie kunnen 'snappen' (zonder achter hun woorden te staan). Hoe achterlijk ben je dan ook om vorige week bij een doelpunt 'deze zigeuner' op handen te dragen maar als hij vooruit gaat in zijn carriere ga je hem meteen uitmaken en allerlei verwensingen naar zijn hoofd gooien. Heb dan een standpunt en wees consequent, en vraag dan ten alle tijden enkel Italianen in de ploeg. Dat is zoals fans die bv. een zwarte speler van een andere ploeg racistisch uitmaken, terwijl je in je eigen team supportert voor een zwarte speler. Zoals iemand hieronder zei: vele racisten kunnen je verschillen nog tolereren als ze er zelf vruchten van plukken, maar zodra het niet in hun straatje past komt dat racisme weer bovendrijven. Om van te kotsen.

In en in triest...

Begrijp zeker de frustratie van de fans. Potje schelden en uitfluiten in het stadion lijkt me logisch..

Maar niet op deze manier. Man man man... doodsbedreigingen hoe triest kan je zijn. Be

Daders krijg je waarschijnlijk nooit te pakken, en is waarschijnlijk maar een kleine groep, maar hard aanpakken mochten ze wel bekend worden.

waar gaat de voetbalwereld heen
politiebewaking moeten krijgen
omdat je met de dood wordt bedreigd wegens je overstap naar Juventus
mensen wordt volwassen

Het is maar voetbal lieve mensen, een compleet logische stap al lijkt de fiorentina aanhang daar anders over te denken.

25 januari 2022 om 15:16

Dat van racisme gaat te ver, maar je onderschat het voor meeste mensen is voetbal een religie en hun leven.... dat is de reden waarom Italië of Portugal Frankrijk wel een Ek winnen, want hier i n Nederland blijven we het als spelletje zien wat tenkosten gaat van passie trots waardoor je geen groot toernooi wint.

25 januari 2022 om 15:25

Aqua, schei toch uit. Bij mij in de familie is Feyenoord het geen wat ons samen brengt. Met de mannen een seizoenskaart en ook met de feestdagen gespreksonderwerp. Die-hard Feyenoorders en missen niks. Maar bij ons, en dan spreek ik voor iedereen, dat weet ik zeker... wij houden het op een grapje over Berghuis onderling, maar zullen nooit op Social Media rare dingen zetten, nooit. En dan spreek ik voor het groepje met wie ik op schiet. Het is gedrag is simpelweg niet goed te praten, gewoon he-le-maal niet.

25 januari 2022 om 15:26

Hoop onzin in zo een stuk, alsof Nederland naar een toernooi gaat om het te zien als een paar oefenpotjes, ook zij spelen met hun hart en geven alles om te presteren.

25 januari 2022 om 16:17

Aqua die landen die je noemt gaan over lijken voor de winst met theater en hard spel, dat is het enige verschil met Nederland, we missen die meedogenloosheid. Zie bijvoorbeeld hoe Chielini aan Saka trok in die halve finale.

Ik begrijp de frustratie zeker, zoals genoemd 3e keer dat de sterspeler verkast naar het "grote" Juventus. Maar wat ongeloofelijk triest dat je op je vrije maandagavond, dinsdagmiddag spandoeken en doodsbedreigen verstuurd, ophangt naar een jonge van 21 die "jou" club richting de subtop schiet.

De mooiste club van Italië laat zich van zijn lelijkste kant zien. De teleurstelling is begrijpelijk, maar dit slaat nergens op.

Typisch weer iets voor Italianen, spelers racistisch bejegenen wanneer het hun uit komt, gelukkig word het hard aangepakt daar. Oooooo niet joh..

25 januari 2022 om 15:33

Die Nederlandse fans niet gezien richting Berghuis! 🤦

25 januari 2022 om 15:36

Waren zij racistisch tegenover Berghuis?🤔

25 januari 2022 om 15:42

Iig veel erger dan dat met allerlei doodsbedreigingen die ziekelijk waren! En betreft racisme had je dat met die speler van Excelsior (dacht ik) en zo nog wel meer. Je hebt helaas overal. Je hebt eenmaal verrote mensen in elk maatschappij!

25 januari 2022 om 15:43

Het was natuurlijk een beetje moeilijk om racistisch te zijn tegen Berghuis vanuit dat standpunt.

25 januari 2022 om 15:47

Ik heb het over het racistische dat dat typisch Italiaans is? Over de doodsbedreigingen heb ik niks gezegd en dan wil je dat van Berghuis tegen mij gebruiken, doodsbedreigingen zijn ook afschuwelijk, simpele zielen dat soort gasten.

25 januari 2022 om 15:49

@Lierse, correct daarom snap ik niet dat hij komt aankakken met Berghuis terwijl ik het over het racistische gedeelte had.Gewoon een logische stap omhoog. Deze gekken kunnen beter kritiek hebben op de club, want door mismanagement zijn ze geen stabiele subtopper gebleven die weleens de CL kon halen. Verder kan ik een vorm van beschaafde kritiek enigszins plaatsen mocht die naar Arsenal zijn vertrokken, omdat dit niet echt een grote stap voorwaarts zou zijn.

Als die naar Juventus komt hoop ik dat we een mooi bedrag betalen aan Fiorentina. Dat gun ik ze, Lrachtige club en dan kunnen ze daarmee een vervanger halen. Ze zijn gelukkig weer goed bezig en staan op de plek waar ze horen. Dit keur ik af maar dat hoort er helaas af en toe bij in het voetbal

26 januari 2022 om 00:42

75 miljoen is een hoop geld en als vervanger hebben ze Arthur Cabral gehaald van Basel. Uitstekende vervanger, geloof voor slechts 15 miljoen. Slim gehandeld van La Viola. Deze winter hebben ze ook al Jonathan Ikoné opgehaald bij Lille. Mooi om te zien dat 1 van de mooiste clubs van Italië weer omhoog lijkt te klimmen met een goed beleid.

26 januari 2022 om 10:50

Ja klopt maar als ik het een club gun is het Fiorentina wel. Ik las inderdaad ook over Cabral. Slim gehandeld! Ikone is ook een mooie versterking, Ben blij dat ze weer goed presteren

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Fiorentina

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
5.Lazio6419
6.AS Roma6316
8.Atalanta5917
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
N. GonzálezAanvaller337
L. TorreiraMiddenvelder315
José CallejónAanvaller301
C. BiraghiVerdediger374
IgorVerdediger300
R. SaponaraMiddenvelder293
Voor de complete selectie: Clubpagina Fiorentina.

2 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren