Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De ‘Prins’ van Manchester United waarvan iedereen hoopt dat hij nu opstaat

Laatste update:

Marcus Rashford kwam in 2016 als een komeet het topvoetbal ingevlogen. De destijds achttienjarige jeugdexponent van Manchester United zette voetbalminnend Engeland op zijn kop door bij zijn Europa League-, Premier League- én Three Lions-debuut het net te vinden. Dit seizoen leek de aanvaller echter ineens zijn glans te hebben verloren. Veertien doelpuntloze duels op rij lieten de United-fans wanhopen, maar goals in de laatste twee wedstrijden brachten weer een glimpje licht aan de horizon. Gaat the Prince of England dit United dan toch redden?

Door Tom Röfekamp

Het is niet het jaar van Manchester United. De nog immer recordhouder met twintig Premier League-titels bevindt zich op het moment van schrijven op de vierde plek in de hoogste Engelse competitie. Daarmee zou United zich rechtstreeks kwalificeren voor de Champions League, maar dat lijkt ook het hoogst haalbare, na slechts 22 competitieduels te hebben gespeeld. Met negentien punten achterstand op koploper Manchester City lijkt de landstitel een utopie.

Het artikel gaat verder onder de video
Diaby schittert met hattrick | Bayer Leverkusen - Augsburg | Highlights
Meer video's

Een zichtbaar teleurgestelde Marcus Rashford na de 0-3 van Liverpool, tijdens de 0-5 afgang op Old Trafford (oktober 2021).

Sinds het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer eind november is United weliswaar drie plekken gestegen, maar het spel onder opvolger Ralf Rangnick laat nog altijd te wensen over. Het oogt ondanks de gigantische transferuitgaven van afgelopen jaren flets en inspiratieloos. Af en toe toont de Portugese delegatie van Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes nog een vleugje klasse, maar er zijn weinig spelers die de sportieve malaise bij United ontspringen. Terwijl er júíst van sommigen verwacht wordt de boel op sleeptouw te nemen.

Enter: Marcus Rashford. De 24-jarige aanvaller heeft op zijn leeftijd al 288 wedstrijden, 93 goals en 57 assists voor de club op zijn naam staan. Rashford ontpopte zich sinds zijn entree op het hoogste toneel tot ‘de toekomst van Manchester United’, maar leek dit seizoen lange tijd de draad kwijt te zijn. Hij oogde besluitelozer, miste de durf om acties te maken en jaagde verdedigers niet meer de angst aan zoals vroeger. “Alles lijkt bij hem moeite te kosten”, concludeerde BBC-analist Alan Shearer na afloop van het FA Cup-duel met Aston Villa (1-0 winst). “Ik heb hem al lang niet meer zien lachen”, voegde voormalig United-aanvaller Dion Dublin daaraan toe.


Marcus Rashford in alle competities*


2020/21 2021/22
57 Duels 15
21 Goals 3
12 Assists 1
126 Minuten per G/A 212
2.7 Schoten 2.7
1.3 Schoten op doel 0.9
1.3 Kansen gecreëerd 0.7
5.7 Dribbels 4.7
2.7 Afgeronde dribbels 1.8
0.35 Verwachte goals 0.25
0.11 Verwachte assists 0.13

Bron: Stats Perform. * Bovenstaande statistieken baseren zich op de periode tot en met het duel met Aston Villa van 10 januari 2022.

De statistieken bevestigden Rashfords worstelingen. In vergelijking met vorig seizoen had de aanvaller bijna twee keer zo veel minuten nodig per goal of assist (212 tegenover 126). Hij schoot wel even vaak op doel (2.7 keer per wedstrijd), maar een stuk minder pogingen daarvan belandden tussen de palen (0.9 tegenover 1.3). Rashford compenseerde dat ook niet met andere aanvallende bijdragen: de jongeling creëerde bijna twee keer zo weinig kansen (0.7 tegenover 1.3) en zette flink minder (geslaagde) dribbels in: 4.7 (waarvan 1.8 geslaagd) tegenover 5.7 (waarvan 2.7 geslaagd). Wat was er aan de hand met de voormalig kroonprins van het Engelse voetbal?

Liefdadigheidswerk
Men begon te speculeren over de oorzaak achter Rashfords worstelingen. Mensen binnen United weten het volgens GOAL aan zijn liefdadigheidswerk, waarvoor Rashford eind 2020 werd beloond door Queen Elizabeth met de koninklijke onderscheiding MBE (Member of the Order of the British Empire). Rashfords veelvuldige inspanningen tegen maatschappelijke misstanden, zoals laaggeletterdheid en honger onder de allerarmsten, zouden hem afleiden van het zo fit mogelijk worden. Intimi van de aanvaller ontkrachtten dat direct. Ze verzekerden dat alle campagnevoering en commerciële activiteiten buiten het veld zorgvuldig gemanaged werden. Ook Rashford zelf trok een duidelijke scheidslijn: interviews op Carrington (het trainingscomplex van Manchester United) mochten alleen over voetbal gaan.

Over Carrington gesproken: daar was hij vaak. Heel vaak. Aan het begin van het seizoen werd Rashford geopereerd aan zijn schouder, waardoor hij drie maanden moest revalideren. Bronnen vertelden ESPN dat Rashford iedere dag van kwart over zeven ’s ochtends tot half acht ’s avonds op de club was om aan zijn fitheid te werken. Er bestond binnen de medische staf van United geen enkele twijfel over zijn toewijding; dat hij afgeleid zou zijn leek dus niet de oorzaak van Rashfords sportieve verval.

Overbelasting
Achteraf had Rashford ‘misschien niet naar het EK 2020’ moeten gaan, zo schreef hij eind juli op Twitter. Hij erkende dat hij te lang door had gespeeld met zijn schouderklachten en zichzelf en zijn fitheid eerder op de eerste plaats had moeten zetten. Rashford kwam vorig seizoen tot een totaal van 57 wedstrijden over alle competities; nog nooit was hij tot een hoger aantal gekomen.

Sinds zijn debuut voor Manchester United behoort Rashford ieder jaar steevast tot de meest gebruikte spelers. In zijn eerste volledige seizoen voor de club (2016/17) deed toenmalig manager José Mourinho op niemand vaker een beroep dan hij: Rashford kwam tot 53 wedstrijden. De seizoenen daarop stokte de teller achtereenvolgens op 52, 47, en 44 – dat laatste aantal zelfs ondanks een rugblessure van vijf maanden. Rashford heeft er een handje van om zichzelf tot het uiterste te drijven, en zelfs daaroverheen. Op zo’n moment wordt de aanvaller de dupe van zijn eigen prestatiedrang/wil om alles te geven, kijkend naar de situatie van afgelopen zomer. Blessures pamperen in plaats van goed aanpakken kan de blijvende schade daarvan vergroten. Het zou een reden kunnen zijn voor Rashfords opstartproblemen deze jaargang.

Positie
Teneinde van Rashfords meest productieve seizoen tot dusver (seizoen 2019/20: 22 goals en 12 assists in 44 duels) zei de aanvaller het liefst op de linkervleugel te staan, in interview met The Independent. Het was de positie waar Rashford dat seizoen steevast geposteerd werd. Deze voetbaljaargang is dat anders. Solskjaer rouleerde al regelmatig met de invulling van voorhoedeposities in de zoektocht naar het perfecte systeem, waardoor Rashford regelmatig op de rechterflank of in de spits kwam te staan. De entree van Rangnick veranderde daar weinig aan. De Duitser verwierf faam in zijn geboorteland met zijn 4-2-2-2 systeem, waarin de vleugelspelers plaatsmaakten voor twee aanvallende middenvelders. Bij Rangnicks komst naar Engeland werd het systeem direct geïntroduceerd.

Rashford worstelt zich langs James Tomkins van Crystal Palace, in het eerste duel onder Ralf Rangnick (december 2021).

In de eerste twee Premier League-duels onder Rangnick begon Rashford als spits naast Ronaldo. Tegen zowel Crystal Palace (1-0) en Norwich City (0-1) sleepte United de drie punten binnen, maar wist Rashford geen vuist te maken. Het duel daarop, tegen hekkensluiter Newcastle United (1-1) stond hij naast Fernandes als aanvallende middenvelder. Na wederom een teleurstellend optreden verdween Rashford uit de basis, om alleen nog tegen Aston Villa in de FA Cup in de basis te mogen beginnen. Dat markeerde tevens het eerste duel waarin Rangnick met het ‘Solskjaer-systeem’ 4-2-3-1 aantrad. Rashford begon op zijn favoriete positie, maar verliet na 86 minuten met gebogen hoofd het veld na wederom een kleurloze performance.

Om Rashfords worstelingen toe te schrijven aan de positiewisselingen van de trainer lijkt dus te kortzichtig. Drie van de vijf goals die hij tot dusver maakte dit seizoen, maakte hij als spits of rechteraanvaller. En vergeet niet dat Rashford juist als meest centrale man furore maakte in zijn debuutseizoen. Als centrumspits kon hij aan het einde van het seizoen 2015/16 een conversion rate (percentage goals ten opzichte van schoten) van 56 procent overleggen: niemand in de Premier League kon dat overtreffen.

Rashford scoort bij zijn Premier League-debuut tegen Arsenal (3-2, februari 2016).

Het lijkt eerder een tactisch gevolg, of simpelweg botte pech. En zo raar is dat niet, kijkend naar de staat waarin Manchester United zich bevindt. Ook Rangnick heeft de sleutel naar succes nog niet gevonden, waarom zou Rashford die dan wel moeten hebben? Het feit dat enkele United-supporters begonnen te juichen toen hij na het meest recente FA Cup-duel het veld verliet, zal meer algemene frustratie zijn dan persoonlijk wrok. Rashford zit in het hart van de aanhang, bewees ook de groep fans die het juichende deel snel de mond snoerde.

Rashford heeft zijn basisplek bij United nog niet heroverd, al bieden de late 1-3 tegen Brentford en de winnende treffer tegen West Ham United (1-0) een hoop perspectief. De aanvaller kreeg in september 2019 ook al een vormcrisis verweten, en beantwoordde dat met zijn beste seizoen tot op heden. Als het verleden zich herhaalt, krijgen de fans van the Red Devils waar ze al zo lang naar smachten. Prins Marcus Rashford die prinses Manchester United bevrijdt.


Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Te klein voor het tafelkleed, maar te groot voor het servet. Beter kan ik Rashford niet samenvatten. Hij wil heel graag in de spits spelen, maar al zijn coaches hebben dat geprobeerd en kwamen tot de conclusie dat dat toch geen optie is. De top van Rashford is relatief hoog en op die top is hij voor United een aantal keer een aantal maanden beslissend geweest, maar zijn dalen zijn ook enorm diep. Zeker nu hij al 6 jaar bij het eerste elftal zit hoort hij echt beter te presteren, na 6 jaar Manchester United 1 mogen we toch wel een iets flegmatiekere speler verwachten?

Nu lag het gevaar van overschatting van de media altijd op de loer, Rashford is natuurlijk de ideale speler om eens even lekker te overschatten als je een wekelijks te vullen krantje hebt in Noord-Engeland. Een jongen die goed werk doet voor de samenleving, een jongen uit de jeugd van United, een jongen die als donderslag bij heldere hemel opeens fantastisch op het wereldtoneel verscheen en nog een Engels paspoort ook! De potentie van Rashford was enorm, maar ik ben bang dat we hem over 10 jaar eerder zullen herinneren als een soort Walcott 2.0 dan de reincarnatie van Wayne Rooney.

24 januari 2022 om 09:34

Mag zeker meer van hem verwachten.
Zijn overzicht is gewoon slecht. Vaqk voor eigen succes en schoten vqn onmogelijke afstanden. Een mannetje passeren is ook niet zijn grootste kwaliteit. Daarbij mist hij toch best wat kansen.
Daarbij heb ik het niet over zijn houding als 8ets even tegenzit, of zelf de bak niet krijgt. Terug verdedigen zit er ook niet in.
Je zou zeggen dat hij er niks vqn kan als je dit zo leest. Of iig...dat ik dat vind. Maar iets in hem, geeft aan dat hij zeker kwaliteiten heeft. Daar kan je op trainen. En je beter ontwikkelen. En denk dat dat onder die 3 jaar onder OGS niet is gebeurd

24 januari 2022 om 09:56

Onder OGS is eigenlijk iedereen die er vanaf de eerste dag zat mettertijd slechter gaan spelen. Solksjaer is een ramp geweest voor die club. De hele club is in die stationaire interim modus blijven hangen! Ze zijn ingehaald door jan en alleman, maar zijn zelf geen stap vooruit gegaan.

25 januari 2022 om 00:19

De kogel is door de kerk. "Het 4-2-2-2 systeem bij United". Schmidt staat daar volgend seizoen voor de groep.

24 januari 2022 om 09:49

Hij wil helemaal niet in de spits spelen? Zoals vermeld in de tekst wil hij graag van links komen en daar gaat hij echt wel weer opgesteld worden ondanks dat Elanga het nu leuk invult. Zijn huidige vorm wijt ik voornamelijk aan de blessure aan zijn schouder, aangezien hij de afgelopen 2 seizoenen juist vrij constant was. Een Rooney gaat het nooit worden maar ook een Walcott absoluut niet.

24 januari 2022 om 09:58

Laat ik het zo zeggen: wie weet heeft hij zich er nu bij neergelegd dat hij geen spits is, maar zijn ambitie was altijd om spits te spelen. Mourinho werd met de grond gelijk gemaakt door de complete Engelse pers omdat hij hem vanaf de linkerkant liet spelen.

Ik vind hem juist sinds de corona stop geen schim meer van de speler die hij daarvoor kon zijn. In mijn optiek is hij minder en minder geworden en dreigt zijn vlammetje uit te gaan als hij zich niet snel herpakt. Laten we niet vergeten dat ook een Walcott relatief stabiel oogde in zijn beginjaren, maar dat hij uiteindelijk ook 3x niks bereikt heeft.

25 januari 2022 om 11:46

Met jou eens dat Walcott niet is geworden wat vele Engelsen van hem hadden verwacht, maar 3x niks bereikt is wel beetje overdreven toch? Als je het vergelijkt met wat mensen die hem overhypeden hadden verwacht, dan is het inderdaad 3x niks. Als je zijn prestaties an sich bekijkt, dan is het gewoon een respectabele PL speler met een mooie carrière. Bijna 1 op 2 wat betreft goals/assists over zijn gehele carrière genomen is niet slecht voor een flankspeler. 540 wedstrijden, 127 goals en 102 assists. Verder paar FA Cups gewonnen natuurlijk.

Geen wereldprestaties, maar ook absoluut niet 3x niks.

25 januari 2022 om 18:11

De kans dat Rashford behoorlijk ver onder het niveau eindigt van de spelers in het rijtje Cavani tot Sterling is flink aanwezig. Dus dan ga je toch richting categorie Walcott.

Rashford een net niet United speler
heeft leuke wedstrijden gehad en goede periode
maar over het agemeen te licht voor de top in Engeland

de spits positie is waar hij het liefste speelt
maar daar komt het niet geheel uit de verf

kan beter naar een iets minder team in Engeland gaan en daar zijn beproeving maken

Heeft ook met het vertrouwen te maken. Mourinho speelt altijd liever met ervaring terwijl van Gaal meer in de jeugd gelooft. OGS was wat dat betreft ook een beetje een lafaard en durfde het niet aan. Die jongen heeft gewoon heel veel talent, hopelijk is het niet te laat voor hem om het nog te redden.

24 januari 2022 om 12:35

OGS durfde het niet aan? Rashford speelde 57 duels vorig seizoen onder OGS…

25 januari 2022 om 02:14

Sterker nog, Rashford was een hele periode onder OGS de eerste naam op het blad en werd destijds helemaal opgebrand net omdat ie zo laf was en krampachtig vasthield aan zijn beste spelers met Rashford op kop. Durfde het net niet aan om hem rust te geven wanneer nodig.

Prachtig mens. Voor dit soort mensen hoop je toch dat ze alles bereiken.

24 januari 2022 om 19:58

Heb je gelijk in. Maar het begint er wel op te lijken dat hij zich met heel veel zaken buiten het voetbal is aan het bezighouden. Natuurlijk volledig zijn keuze, maar zal ook wel gevolg hebben op zijn prestaties.

25 januari 2022 om 11:49

Dat betwijfel ik Chelsea///. Hij vult zijn vrije tijd in met die zaken, waar anderen achter de PlayStation zitten bijvoorbeeld. Maakt verder weinig verschil wat betreft prestaties lijkt mij, daar Rashford net zo goed geen fysiek zware activiteiten onderneemt buiten voetbal. Bovendien hoor je over hem nooit verhalen van overmatig feesten e.d., dus dat lijkt erop dat hij wel leeft voor de sport.

Waarom zou het dan nadelig zijn voor zijn prestaties op het veld?

Goede voetballer, maar gewoon niet goed genoeg en vooral niet constant genoeg. Soms wow, soms ook iets van pff wat slecht.
Heb/had ik ook bij delle ali

Deze guy moet gewoon op 10 gaan spelen. Of als hangede spits achter Cavani/Ronaldo. Man Utd is het misschien niet voor hem nu, net als voor velen. Wordt tijd dat er een trainer met een visie aan het roer komt.

Absoluut geen slechte speler en heeft natuurlijk flink wat krediet omdat hij jeugdexponent en Engelsman is, maar bij een club van het formaat Manchester United heb je gewoon meer nodig. Op een gegeven moment ben je geen talent meer. Dan word je langs de meetlat van de wereldtop gelegd en dan schiet Rashford simpelweg tekort. Het zegt ook wel wat dat Ronaldo moeiteloos alle ballen kan opeisen, terwijl Ronaldo inmiddels niet meer zo'n vreselijk hoog niveau aantikt. Je moet wel echt een mannetje zijn als je de vereiste progressie wilt boeken. Dat karakter lijkt Rashford niet te hebben.

De kwaliteiten van Rushford moeten niet worden overschat.
Aardige speler maar geen wereldtop. Technisch komt ie te kort.
Dus niet van het nivo van Basten, Zlatan, Bergkamp, Lewandowsky, Rensenbrink.

MU zit in een positie dat daar niemand meer doorbreekt. Alle spelers met een beetje talent gaan daar ten onder omdat het een visieloze club is geworden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren