Unieke beelden: de kampioenswedstrijd PSV - Ajax uit 1963 in kleur (!)

Zondag, 23 januari 2022 om 09:06

Vandaag staat om 14.30 uur de Eredivisie-topper tussen PSV en Ajax op het programma. Traditiegetrouw een beladen wedstrijd tussen twee kampioenskandidaten: ook zondag kan de winnaar een belangrijke stap zetten in de strijd om het kampioenschap. Eén van de meest bijzondere ontmoetingen tussen PSV en Ajax in Eindhoven was in 1963: zwart-wit beelden van deze wedstrijd zijn 59 jaar later in kleur te zien.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door psvar78)

Mooie beelden, het word nu weer eens tijd voor een nieuw kampioenschap. want het laatste kampioenschap dat voelt bijna net zo lang geleden als deze beelden haha.

23 januari 2022 om 09:42

En verwacht je ook dat ze kampioen worden dit jaar? En wat verwacht je van vandaag PSV - Ajax? 😃

23 januari 2022 om 09:48

@messibazoer ik verwacht eigenlijk nog niks op dit moment. maar als we vandaag winnen van Ajax dan komt het kampioenschap wel een stukje dichter bij.

Van de wedstrijd zelf. denk ik dat de spanning er bij de twee Clubs er goed opzit. dus verwacht niet echt een hele goeie wedstrijd. ik denk dat er maar 1 Goal gaat vallen dus de gene die die Goal gaat maken die gaat er met de winst vandoor.

en wat verwacht jij van de wedstrijd?.

23 januari 2022 om 11:02

Ik verwacht een heel fel Ajax dat wint. Ik zie PSV spelen en daar word ik alles behalve vrolijk van. Aan de andere kant wint PSV we veel wedstrijden, zijn koploper en spelen toch thuis. Ajax zal ook absoluut niet mogen verliezen. 4 punten achter stand vind ik best veel, gezien het feit PSV redelijk eenvoudig (qua uitslagen) wint van de kleintjes.

Heerlijke beelden, en dan niet omdat PSV kampioen werd maar alleen al om het juichen van de spelers. Zwarte hoodies waren er niet, maar de witte blouse was kennelijk mode. Wat een heerlijke tijd moet dat zijn geweest. Voetballers uit de omgeving en niet uit heel de wereld. Geen VAR, geen Covid maar zorgeloos naar 't voetbal met het gezin.

23 januari 2022 om 09:29

Voetballers uit de omgeving maar niet over heel de wereld??? Verklaar je nader. Klinkt nogal xenofobisch en leest totaal niet prettig.

23 januari 2022 om 09:37

Prem ga lekker ergens anders mensen lastig vallen. Je weet wat hij bedoeld en daarom vind ik Bilbao nou een geweldige club allemaal jongens uit de regio Basken en toch zo goed doen in La Liga.

23 januari 2022 om 10:02

Ik snap eigenlijk helemaal niet wat hij bedoelt - en het komt enorm xenofobisch over, eigenlijk - waarom is voetbal met spelers uit “de omgeving” beter dan dat wanneer dit niet zo is? heeft Bilbao meer fans dan andere Spaanse clubs omdat ze het zo aanpakken? Meer geld? Meer talent? Meer success?

23 januari 2022 om 10:08

"ik snap eigenlijk helemaal niet wat hij bedoelt - en het komt enorm xenofobisch over, eigenlijk - waarom is voetbal met spelers uit “de omgeving” beter dan dat wanneer dit niet zo is?"

In die tijd bestond PSV nog grotendeels uit mannen uit Eindhoven en omgeving. Dit seizoen heeft PSV wedstrijden gespeeld met nul Nederlandse veldspelers. Mij persoonlijk maakt het weinig uit, maar het is op zich toch wel logisch dat het eerste supporters meer aanspreekt? Ik weet niet of dat per se xenofobisch is... Ik denk dat het meer te maken heeft met je kunnen identificeren met je club en z'n spelers.

23 januari 2022 om 10:18

@cabinessence:
Met de opmerking ‘alleen spelers uit de omgeving’ zet je in deze tijden een hele grote groep buitenspel. Heden ten dagen ziet onze bevolking er anders uit en dat soort uitspraken zijn erg pijnlijk.

@BurtMacklin, dank voor je begrip

23 januari 2022 om 10:25

@prem_93:

Ik denk dat je het veel te groot maakt. Sowieso heeft niemand het over alleen maar spelers uit de omgeving. Romario, Ronaldo, Gomes, Alex, Guardado etc. waren bepaald geen Eindhovenaren, maar die waren bij PSV natuurlijk mateloos populair. Ik zeg alleen dat supporters het leuk vinden om zo nu en dan ook weer eens een echte Eindhovenaar (zoals momenteel Cody Gakpo) bij hun club te zien. Het is nou eenmaal een Eindhovense club. Dat is toch niet zo raar?

23 januari 2022 om 10:26

@Prem_93 Je bent nu wel echt naar iets aan het zoeken wat totaal niet word bedoeld hoor. Vind dat vrij eng dat je met zo'n gedachte kunt komen. Het is vrij normaal om als supporter te vinden dat je club bestaat uit spelers wie uit de buurt komen en dat je daarmee je successen behaald. Dat is hetzelfde als je nu met een compleet elftal staat uit eigen jeugd en daarmee je successen behaald zonder ook maar een speler voor het eerste gekocht te hebben. Gewoon heel normaal om zoiets te denken. Er is geen kip wie je daarmee pijn doet tenzij je echt gaat zoeken naar iets wat niet word bedoeld, wat jij nu dus doet.

23 januari 2022 om 10:40

@burt Bilbao heeft inderdaad een gigantisch fanatieke supportersschare juist omdat het alleen maar Baskische spelers heeft. Je kunt ze best succesvol noemen en ze hebben inderdaad heel veel geld. Ze verkopen zelf opgeleide spelers voor gigantische bedragen en hun jeugdopleiding is een van de beste in de wereld. Zeker als je in acht neemt dat ze uit een beperkte vijver vissen (alleen Basken).

23 januari 2022 om 20:29

Tijdens het typen van dit bericht, dacht ik er al over na wat ik typte. En weloverwogen dacht ik dat ik niets verkeerds stuurde. En nu toch, man man man. Dit het het hele probleem vandaag de dag. Alles word negatief geïnterpreteerd, xonofobisch kom op man. "mensen uit de regio", dat heeft te maken met affiniteit. Wij "boeren", "tukkers", "amsterdammers", "super Boeren" of wij Tukkers. En ja daar hoort ook mijn buurman uit Eritrea, mijn homofiele collega en de Turkse kapper bij. En natuurlijk kan ik ook genieten van goede voetballers, mooie en markante persoonlijkheden die niet uit de regio komen. Nilis, Romario, Litmanen, Vogel, Kezman, Kiprich, Rutjes, Isimat, Gomes, Dumfries en ik vergeet er nog honderden.
Ok misschien was het vermelden van Covid t.o.v. de problemen in die tijd niet handig. Maar je moet ook niet op alle slakken zout leggen, de strekking was positief.
Daarom vindt ik het ergste nog wel dat ik, mij (ondanks dit totaal niet nodig is) genoodzaakt voel om mij te moeten verantwoorden...denk positief, niet negatief

23 januari 2022 om 09:32

Ook die tijd waren er spanningen. Het beeld van algehele zorgeloosheid is in veel gevallen schijn helaas. En voetballers uit de regio is ook maar betrekkelijk. Ik ben dankbaar om Nillis,Romario, Ronaldo te hebben zien schitteren in ons prachtige shirt. Desalniettemin mooie beelden uiteraard. Meer van dit. Tis weer tijd voor een titel.

23 januari 2022 om 10:04

"geen VAR, geen Covid maar zorgeloos naar 't voetbal met het gezin."

Toen hadden ze weer andere problemen. De Koude Oorlog, grote gezinnen met weinig geld, minder geavanceerde gezondheidszorg en een veel kortere lerensverwachting dan nu, voor vrouwen en minderheden was het sowieso geen pretje, veel mensen hadden de ellende van de Tweede Oorlog nog zelf meegemaakt, pastoors die nog als dictators over de katholieke dorpen konden heersen... Beetje naief om te denken dat het leven in 1963 zorgeloos was. Mijn ouders zijn opgegroeid in die tijd en ik had voor geen goud met ze willen ruilen.

23 januari 2022 om 11:14

Cab volledig eens. Mensen verlangen soms terug naar een tijd die nooit bestaan heeft.

Mooie beelden! Wat tijden veranderen zeg.
Het lijkt tegenwoordig allemaal een stuk vijandiger.

Dat juichen, mooi man. Gaat er tegenwoordig wel anders aan toe vaak. Mooi dat dit kan met de huidige techniek, leuk om te zien!

Pitch invasion???
Wat is fout aan veldbestorming?
Wat is fit voor lulkoek om je eigen taal te omzeilen!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
J. GorterKeeper10
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
N. ÜnüvarAanvaller00
C. SetfordKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 mei
Manchester United heeft een cruciale stap gezet met het oog op de mogelijke komst van Jurriën Timber. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren