Gasperini doet schokkende onthulling over plotselinge afwezigheid Ilicic

Zondag, 23 januari 2022 om 00:09Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:30

Het is nog maar zeer de vraag of Josip Ilicic ooit weer in actie gaat komen namens Atalanta. De 33-jarige aanvaller maakte op 9 januari voor het laatst speelminuten in de uitwedstrijd tegen Udinese en verdween vervolgens uit beeld. Ook zaterdagavond tegen Lazio (0-0) zat hij niet bij de wedstrijdselectie. Gedacht werd aan een coronabesmetting, maar Ilicic kampt opnieuw met psychische problemen, zo vertelde trainer Gian Piero Gasperini na afloop bij DAZN en Sky Italia.

Het is niet voor het eerst dat Ilicic strijdt tegen zijn geestelijke gezondheid. In 2020 leed de Sloveense aanvaller aan ernstige vorm van depressie en was hij ook enige tijd niet actief op het veld. Ilicic heeft nooit openlijk over zijn mentale problemen gesproken. "Het is niet gemakkelijk om over een situatie als deze te praten, omdat het heel persoonlijk is", vertelde Gasperini zaterdagavond op de persconferentie na afloop van het 0-0 gelijkspel tegen Lazio. "Ik kan alleen maar zeggen dat we altijd dichtbij hem zullen zijn, want dit zijn situaties die verder gaan dan voetbal, verder dan het uitoefenen van je beroep."

Gasperini, die niet uitgebreid op de situatie in wilde gaan, ontkent dat Ilicic 'fragiel' zou zijn, zoals wordt beweerd in Italië. “We kennen hem al vele jaren, hebben veel mooie momenten beleefd", aldus de Italiaanse oefenmeester. "Ik kan alleen maar zeggen dat hij een heel normaal en positief persoon is. Maar de binnenkant van onze geest is als een jungle. Het is al moeilijk voor psychiaters om erachter te komen wat er aan de hand is, laat staan voor ons. Het gaat met ups en downs, op dit moment ondervindt hij weer wat problemen. Ik hoop van harte dat hij kan terugkeren en plezier kan herontdekken op het veld."

Ilicic kreeg in 2020 te maken met een depressie toen hij besmet raakte met het coronavirus. De aanvaller miste daardoor de laatste zeven wedstrijden van het seizoen 2019/20, waaronder de uitschakeling in de kwartfinale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain. Hij keerde terug naar zijn geboorteland Slovenië om te herstellen. Bergamo werd tijdens de eerste coronagolf ongenadig hard getroffen door de coronapandemie. Op het hoogtepunt stierven er gemiddeld veertig mensen per dag. Het is niet bekend of Ilicic nu wederom naar Slovenië is afgereisd om te herstellen.

Atalanta lijkt niet van plan om het contract van Ilicic, dat in juni 2023 afloopt, op te zeggen. Een transfer behoort tot de mogelijkheden, mits er een aantrekkelijke aanbieding komt. Afgelopen zomer toonde AC Milan interesse. De Milanese grootmacht had echter alleen oren naar een transfervrije overgang. Daar ging Atalanta niet mee akkoord. De centrumspits scoorde dit seizoen 4 keer en gaf 5 assists in 23 wedstrijden in alle competities. Ilicic is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de huidige nummer vier van de Serie A.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door sirius)

Sneu, hopelijk krijgt hij de hulp die hij nodig heeft en vooral ook de tijd om z'n gedachten weer op een rijtje te krijgen.

Erg sneu voor hem. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen hoe het is om in zijn schoenen te staan. Vanuit de buitenwereld lijkt zo'n persoon alles te hebben wat z'n hart begeert, maar hersenen kunnen gekke dingen met een mens doen. Laten we hopen dat hij er bovenop komt!

23 januari 2022 om 02:57

Voor hem is voetbal de status quo, zogezegd. En wat je zegt klopt compleet. Hersenen zijn bijzonder complex en vaak onbegrijpelijk. Het geeft ook weer aan dat je in veel situaties soortgelijke klachten kunt krijgen en het is zo lastig om goed in kaart te brengen hoe men het kan verhelpen.

23 januari 2022 om 13:35

Ik denk dat het voor iedere persoon anders is. Je hersenen maken verbindingen waarvan je eigenlijk niet wilt dat het ze maakt. Depressie vanuit een chemische reactie in het lichaam lijkt me eigenlijk het ergste omdat het niet zomaar te verhelpen is, maar in de meeste gevallen zijn het vooral opvoeding, trauma's en gebeurtenissen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn en waar een hele persoonlijkheid door gevormd word. Daarom ben ik ook nooit fan van de woorden "ik ben wie ik ben" of iets in die strekking. Je hebt zelf namelijk erg veel invloed op je eigen persoonlijkheid. Maar goed, nu dwaal ik af.

Heftig. Hopelijk komt hij er snel weer bovenop. Goede / mooie voetballer die ze zeker zullen missen.

Als Atalanta zijnde zou ik hem nu niet met transfergeneuzel opzadelen als hij dat zelf niet wil. Beter even met rust laten.

"dat Ilicic 'fragiel' zou zijn, zoals wordt beweerd in Italiã«." Vinden ze het gek dat hij nooit openlijk heeft gesproken over z'n problemen, waar slaat dit nou op. Alleen maar respect voor hoe Atalanta handelt en hem alle tijd en rust gunt, hopelijk komt hij er bovenop.

23 januari 2022 om 06:15

Tja, ik zie het probleem niet. Als ervaringsdeskundige kan ik mezelf eerder fragiel noemen dan bijvoorbeeld genezen. In mijn ogen is het nu klaar, maar ik weet niet wat het leven nog brengt.

Heel erg sneu. Hoop dat die het op orde krijgt, al liggen die nare/uitzichtloze gedachten altijd op de loer.

Helaas zelf ook meegemaakt. Op het oog voor anderen een perfect leven en eigenlijk heb ik dat ook in de zin van een heel goed betaalde baan, lieve vrouw en mooie kinderen. 4 jaar geleden ineens enkele veranderingen, zo bizar dat je dan ineens zo weinig vreugde uit het leven haalt en weinig lichtpuntjes ziet. Wens je niemand toe en ben altijd bang voor een terugval naar die tijd.
Heb in november 2018 hulp gezocht en heb veel werk afgestoten. En praat nog steeds met regelmaat met iemand over het leven.

Het kan echt iedereen heel plots overkomen, een stofje in je hersenen.

Sterkte ilisic

23 januari 2022 om 02:59

Hopelijk blijft het goed met je gaan!

23 januari 2022 om 07:47

Moge het goed met jou blijven gaan

23 januari 2022 om 14:10

Zo herkenbaar, je wil zelf linksaf maar in je hoofd is het plotseling rechtsaf. Dat kleine alles beheersende stofje genaamd serrotine wat er voir kan zorgen dat je de weg volledig kwijtraakt. De medicatie lijkt goed, totdat je overgewicht krijgt, je emoties helemaal aan gort gaan, en blijkt dat je er agressief en zelf zwaar gewelddadig van kan worden...gevolg de neerwaartse spiraal begint weer van voor af aan. Sinds 1996 komt en gast het komt en gast het.
Sinds dat we hoofdzakelijk in ons geliefde Thailand wonen gaat het wel veel maar dan ook veel beter met me.
Ja ik ben bijna altijd gelukkig.

23 januari 2022 om 17:44

Bij mij ontstond het destijds juist in Thailand haha.
Kwam er ieder jaar, en zelfs daar in de zon met al die lieve mensen die daar amper wat hebben toch zo somber zijn.
Het gebeurde heel plotseling, wel na jaren in het buitenland te hebben gewoond en echt keihard te hebben gewerkt. Op het oog voor anderen een perfect leven, mooie gezonde kinderen en een vrouw en een mooi bedrijf. Achteraf mezelf veel vaker een complimentje moeten geven of trots moeten zijn op alles, maar ging mij vergelijken met mensen die nog meer verdienden en dat najagen. Ging er steeds minder van slapen en werd extreem materialistisch. Werd blij van dat soort korte geluksmomentjes ipv mooie ervaringen maken en delen.

Bij voetballers kan ik het mij ook goed voorstellen hoor, toch echt veel druk en op het moment dat je zo jong bent wordt er naar je mond gepraat, dan is het moeilijk met tegenslagen omgaan.

En goed te horen dat het beter gaat. Waar in Thailand zit je?

24 januari 2022 om 09:51

Provincie Phang-nga
Klein relaxed typisch Thais dorpje.
En inderdaad de ene dag perfect en de volgende dag zakte ik thuis , toen nog Nederland, ik elkaar tegen de verwarming en heb ik daar bijna 5 uur gezeten. Onbedaarlijk huilen. En eigenlijk gaan de wat ik ze altijd noem, 10000de wezentjes in mijn hoofd, nooit weg.
Maar het is wat het is en als ik rondom me heen kijk waar ik woon....goh zo waanzinnig mooi hier in deze hele regio. Als ik het gevecht soms zie wat de lokale bevolking hier moet doen om een beetje rijst te hebben tegenwoordig omdat er natuurlijk praktisch geen toeristen zijn ( wat ik top vind trouwens).. nee ik kan en wil ook zeker niet klagen.
Ik bedoel maar ik schrijf dit nu om mijn Tijd bijna 16.00 uur, bij jullie nog smorgens. Temp is heerlijk graadje of 30, uitzicht in onze tuin waanzinnig, mijn lieve vrouw die me al 31 jaar steunt door dik en dun ligt in het zwembad te dobberen en te lezen.....ik ben 60 en al een kleine 10 jaar met vervroegd pensioen tja wat wil eens mens meer

Zonde van deze prachtige voetballer, doet me stiekem een beetje denken aan Berbatov. Ik hoop dat hij zijn weg vind en wil Atalanta een dikke pluim geven hoe zij met hun spelers omgaan.

Wat een absolute topvoetballer is deze Ilicic. Hopelijk herstelt hij snel en hervindt hij wederom het plezier in het voetbal. En hopelijk kunnen we nog even genieten van de magie van deze speler

Men zou schrikken als je er achter komt hoeveel ‘succesvolle’ personen juist met een depressie zitten en niet het gewone volk.

Depressie heeft vaak niks met succes of geld te maken. Het is vaak genetisch, maar ook kan teveel succes en teveel geld of teveel plezier in je leven jou juist depressief maken.

Neem een voorbeeld aan Tyson Fury, zwaargewicht boksen, hij was een x aantal jaren geleden wereldkampioen, ongeslagen, hij had miljoenen, hij had de titel, hij had fans, kinderen, vrouw. Letterlijk alles.

Maar hij zei net na de titelgevecht dat hij in een depressie belande, hij had het idee dat hij verder niks meer te winnen had, hij had geen idee wat hij verder moest doen en belande hij in een zware depressie, met pogingen tot zelfmoord, overdreven gebruik van drugs en alchohol, enorm bijkomen in lichaamsgewicht, hij woog in zijn depressie periode rond de 160kg, hij was ongelukkig en wou niks meer te maken hebben met het leven.

Uiteindelijk na een aantal jaren in een depressie, vond hij weer de moed en plezier om terug te knokken in de bokswereld en is hij weer ongeslagen bokskampioen ter wereld, en gaat het fantastisch met hem.

Uit een depressie komen is vaak verschillend van mens tot mens, sommige mensen hebben een religie daarbij nodig, anderen hebben weer ‘honger’ nodig naar dat bepaalde iets waar ze ooit voor begonnen zijn, sommige hebben professionele hulp nodig.

Depressie is wel een stille killer en moet echt wel serieus genomen worden, ik kan het weten, ik heb er in gezeten. Er was een periode dat ik geen werk vond en dat sloopt je.

Betreft Ilicic, hij is al 2 jaar in een depressie nadat hij erachter kwam dat zijn vriendin/vrouw vreemd ging. Hij lijkt er nog steeds niet van bovenop te komen.

23 januari 2022 om 08:16

@CMG- Ik ben het helemaal met je eens en spijtig om te horen dat jij daar last van hebt gehad. Mentale gezondheid is zo ontzettend belangrijk en ik hoop dat het nu veel beter met je gaat @CMG-. Video van Joe Rogan met Tyson Fury op Youtube is echt een aanrader voor mensen die het niet gezien hebben.

Ilicic prachtige speler, één van mijn favoriete voetballers in de Serie A. Jammer om dit te horen blijkbaar en er gaan veel geruchten rond omtrent zijn problemen, maar het beste lijkt me om het gewoon met rust te laten en niet te speculeren. Zo iemand moet alle rust hebben die mogelijk is.

Wat is dit enorm naar zeg.
Hoop echt dat hij er snel weer bovenop gaat komen.

Z'n vrouw is vreemd gegaan en daar heeft hij tot op de dag van vandaag nog hinder van..erg sneu dat het zo moet lopen!

Als dag tot nacht wordt, je hoofd een slangenkuil, als wit tot zwart wordt, als de mooie zonnige dag toch voelt als een grauwe donkere dag...dan ...ja dan weet je dat je in een diep gat zit waar je alleen nooit meer uitkomt.
Ik hoop dat hij er bovenop komt, en het voetbal och dat is maar bijzaak en volstrekt onbelangrijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atalanta

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
6.AS Roma6316
8.Atalanta5917
10.Torino505
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
M. PašalićMiddenvelder3713
M. PessinaMiddenvelder271
L. MurielAanvaller279
D. ZapataAanvaller2410
A. MiranchukAanvaller192
J. MussoKeeper330
V. MihăilăAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Atalanta.

6 fans
Middenvelder, 34 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren