‘FC Porto denkt dat 27-jarige Chancel Mbemba eigenlijk veel ouder is’

Vrijdag, 21 januari 2022 om 13:25Jordi Tomasowa • Laatste update: 13:37

FC Porto wil niet verlengen met Chancel Mbemba vanwege onduidelijkheid over zijn leeftijd. De verdediger beschikt over een aflopend contract en is op papier 27 jaar, maar zou in werkelijkheid 33 kunnen zijn. Volgens de Portugese krant CM heeft Mbemba ten minste vier geboortedata geregistreerd. Het heeft in 2015 al eens geleid tot een klacht bij de FIFA, toen de Congolees de overstap maakte van Anderlecht naar Newcastle United.

Mbemba is momenteel bezig aan zijn vierde seizoen bij FC Porto, maar de kans dat hij volgend seizoen ook nog in het Estádio do Dragão speelt, is volgens de krant CM klein. De verdediger is na het seizoen transfervrij en de club zou vanwege twijfels over zijn leeftijd niet van plan zijn om het contract van Mbemba te verlengen. De verdediger werd door zijn eerste twee clubs in Congo geregistreerd als een speler die is geboren op 8 augustus 1988.

Toen hij in 2011 de overstap maakte van MK Etanchéité naar Anderlecht, veranderde het geboortejaar in 1994, met behoud van dag en maand. Hij speelde namens Congo in juni 2011 ook een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup. Hier werd zijn geboortedatum echter vermeld als 30 november 1991. CM schrijft dat Mbemba daarnaast onlangs in zijn directe omgeving heeft bekend dat hij uit 1990 komt. Ondanks de onduidelijkheid over zijn leeftijd, hoeft Mbemba over interesse niet te klagen. AC Milan is naarstig op zoek naar een nieuwe centrumverdediger en ziet volgens la Gazzetta dello Sport in de Congolees een welkome versterking.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door sirius)

Dan blijft er maar 1 optie over. Dat wordt zijn been doormidden zagen en de ringen tellen.

21 januari 2022 om 15:07

Godver daar ging mn koffie bijna over mn toetsenbord

Haha altijd leuk! 8-8-''88 geboren en dan nu dat aannemen als geboortedatum. Heeft iemand op dit forum enig idee of hij ook voetbalt als een 34-jarige?

Oei, dit neigt toch altijd naar discriminatie. Afrikaanse spelers worden vaak in twijfel getrokken voor wat betrreft de echte leeftijd. Vaak gebruiken ze als argument de geboortedatum 1 januari of 1 februari..
Wat een kolder!

21 januari 2022 om 13:39

Oke, maar het probleem is dat er dus drie verschillende geboortedata van hem in omloop zijn waardoor je dus een goede reden tot twijfels hebt.

21 januari 2022 om 13:40

Ergens begrijp ik je denkwijze zeker, echter noemen ze niet voor niets dat er 4 verschillende geboortedata van hem bekend zijn. Dan is het niet vreemd dat clubs gaan twijfelen over je echte leeftijd.

21 januari 2022 om 13:41

Leeftijdsdiscriminatie bedoel je dan neem ik aan?

21 januari 2022 om 13:43

Wat een onzinnige reactie Prem. Lees voortaan het hele artikel eens goed door. De twijfel is gegrond op het feit dat de speler in kwestie paar keer een andere geboortedatum heeft doorgegeven met een afwijking van maar liefst 6 jaar (!).

21 januari 2022 om 14:23

4 verschillende data opgeven als geboortedatum met 6 jaar verschil is gewoon een gevalletje valsheid in geschrifte, fraude dus, alleen een zwakzinnige zal dit als discriminatie kunnen zien.

Mijn vriendin werkt als schoolarts in de grootste stad en zij vertelt mij dat veel kinderen geboren in Afrika 1 januari als geboortedatum hebben. Ze zijn in het geboorteland niet geregistreerd in het geboorteregister en men is blijkbaar ook niet overal ter wereld bezig met de geboortedag van hun kinderen.

21 januari 2022 om 14:27

Discriminatie an sich is ook heel normaal en helemaal niet erg. Onderscheid maken is heel menselijk, natuurlijk en ook wenselijk. Echter zodra je dit met de verkeerde bedoelingen doet of vanuit kwade zin wordt het een probleem. In dit geval snap ik je eerste ingeving "alarm, foei, racisme" maar het blijft een feit dat dit bij Afrikaanse spelers een groter risico is dan West-Europese spelers, om maar eens wat te noemen. Daarbij, de twijfels zijn natuurlijk niet zo gek als hij 4 verschillende data heeft geregistreerd.

21 januari 2022 om 14:53

Is gewoon een feit dat dit vaak gebeurt. Mijn vader heeft lang bij asielzoekerscentra gewerkt en daar was het meer regel dan uitzondering dat de Afrikaanse jongens er te oud uitzagen en te lang waren voor hun officiële leeftijd. En inderdaad niet zelden geboren op 1 januari.

21 januari 2022 om 14:55

Wat een kolder? Omdat er drie verschillende geboortedata van hem zijn? Dan is er geen sprake van discriminatie, maar van terechte twijfel. Het is bovendien frauduleus. Dit afdoen als discriminatie toont wederom aan dat lang niet iedereen objectief naar dit soort situaties kijkt en vervolgens maar wat roepen om hun eigen denkbeeld weer even toonbaar te maken.

Waarom laat deze jongen gewoon onafhankelijk onderzoek doen naar zijn leeftijd ben je gelijk van dat gezeik af.
Wel vreemd dat zijn vorige clubs hier nooit een punt over hebben gemaakr als her zo opzichtig als in de tekst.
Dit is geen geval Lukaku of Moukaku die ouder lijken maar nergens ouder zijn geregistreerd.
Deze jongen heeft verschillende gerigistreede leeftijden vreemd

21 januari 2022 om 13:37

Zou het kunnen dat een dergelijk onderzoek een zekere ingreep vereist die misschien enkele risico’s inhoudt of dat de uitkomst niet altijd exact is? Want anders zou ik eigenlijk ook niet weten waarom een speler dat niet zou willen doen.

21 januari 2022 om 13:42

Niet lastig te raden waarom een speler het niet zou doen hè.

21 januari 2022 om 13:47

Lukaku wilde het ook niet doen op zijn 14/15e, daar zal toch wel een reden voor zijn lijkt me.

21 januari 2022 om 14:04

Lukaku heeft toch geen enkele reden om het te doen? Is gewoon geboren in België... Daar mag je er toch vanuit gaan dat de geboorteregistratie correct is, me dunkt

21 januari 2022 om 14:06

Het werd aan hem gevraagd toen hij op jonge leeftijd ging testen bij Lille. Dat weigerde hij echter.

21 januari 2022 om 14:11

En terecht, hij kan ook gewoon een betrouwbaar geboorte certificaat bezorgen

21 januari 2022 om 14:52

Lierse.

Compleet andere situatie zoals Veloszo ook al aangeeft. Dus je argument gaat niet op.

21 januari 2022 om 14:57

Ik maak geen argument. Ik stel een inhoudelijke vraag over een ingreep en jij antwoordt er totaal niet op.

21 januari 2022 om 14:58

@lierse1997 - Lukaku is geboren in Belgie en heeft dus gewoon een geregistreerd geboortecertificaat. Die zijn in Europa bijna onmogelijk te vervalsen en zeker als het jaren betreft. Lukaku heeft dus geen enkele reden om een ingreep te doen waar risico's aan verbonden zijn.

21 januari 2022 om 15:06

Dat is dan ook de vraag die ik stel. Maar ik zal ze voor de duidelijkheid misschien nog eens stellen: zijn er risico’s aan verbonden?

21 januari 2022 om 15:11

Aan elke ingreep kleven risico's en er is nog zoiets als een moraal aspect. Zeker bij een geboren Belg zie ik niet in waarom een speler z'n eigen persoonlijkheid zou moeten valideren.

21 januari 2022 om 14:24

Weleens van medisch geheim gehoord? Een mens is geen dier of slaaf, die kun je niet ongegeneerd laten keuren.

21 januari 2022 om 15:00

Hij stelt het dan ook vanuit het oogpunt van Mbemba. Zelf het initiatief nemen om de twijfel uit de wereld te helpen. Jullie hebben beiden een punt, maar in een andere context.

21 januari 2022 om 15:23

Gewoon als persoon lijkt me niet fijn als men hele tijd terechte twijfels hebben over je leeftijd.
Het is toch vreemd als er verschillende geboortejaren geregistreerd zijn.
Lakuku is zoals boven gezegd gewoon in Belgie geboren dan zou terecht weigeren. Als er eenduidig bewijs niet geschommeld dan snap ik het wel dat jr weigert.
Ik lijk ook ouder maar ben geboren in Nederland en geregistreerd in Marokko met precies dezelfde data.
Als ik in 1 van deze landen een andere leeftijd zou hebben dan zij ik de twijfel bij mij terecht vinden.
Iemand die ouder lijkt is iets anders dan iemand verschillende geboortedata heeft doorgegeven door zichzelf of een ander namens jou

Mij schatten ze ook altijd ouder...

Dit zou geen goede speler voor chelsea zijn. Ze hebben Sarr al die het de laatste tijd heel goed doet.

21 januari 2022 om 13:41

Heeft niks te maken met iemand ouder inschatten. De beste speler heeft herhaaldelijk een andere geboortedatum opgegeven. Was plots bij zijn transfer ineens 6 jaar jonger.

21 januari 2022 om 14:26

Mij schatte men altijd jonger in. Totdat men mijn enorme leuter zag, daarna dacht men dat ik ouder was.

Fijn he, dat we deze relevante informatie kunnen delen met elkaar?

Dit gebeurt superveel in de voetballerij en niet alleen landen waar je meteen aan denkt. Nu is 6 jaar wel heel veel maar 2-3 jaartjes veranderen doen clubs wel. Ik denk dat deze speler waarschijnlijk bij geboorte niet is ingeschreven en pas als hij naar school moest (6 jaar oud ongeveer) hebben ze een paspoort aangevraagd. Ik heb dit zelf ook eens meegemaakt, een club vond mij goed genoeg maar vroeg mij om van 19 jaar naar 16-17 te gaan zodat ze geen problemen zouden hebben met transfers ofzo iets. Zo konden ze mij als gescoute jeugdspeler inschrijven en dus geen ‘echte’ transfer noemen.

21 januari 2022 om 15:04

Het ligt eraan over welke landen je het hebt. In veel landen in de EU (en zeker de bekendere voetballanden) is het haast onmogelijk om de geboortedatum te vervalsen en vooral als er een verschil van jaren zou moeten zijn. Bovendien is het hier verplicht om een geboren persoon in te schrijven. Verder kan een club daarin weinig uitrichten, want je zult gewoon een identiteitsbewijs, paspoort e.d. moeten laten zien en bovendien worden dergelijke zaken gecheckt. Als je niet ingeschreven staat, ben je in weze 'illegaal'. Ik vind het dus een vreemd verhaal van je.

Er zijn een paar mogelijkheden die eventueel verklaren waarom er zoveel verschillende geboortedata bekend zijn, denk ik. De eerste mogelijkheid is dat hij op zeer jonge leeftijd de kans kreeg om prof te worden maar dat daar een leeftijdsgrens op zat en dus zichzelf ouder heeft opgegeven.

De 2de mogelijkheid is dan het tegenovergestelde, zich jonger opgegeven om er te kunnen uitsteken in zijn jeugdreeksen en bijgevolg gezien werd als toptalent.
Het is ook nog steeds mogelijk dat er gewoon een fout gebeurde en een verkeerde registratie gedaan werd bij het begin van zijn carrière

Zou deze Mbema fan van Emile Ratelband zijn?

Toch wel vreemd dat er zomaar gesjoemeld kan worden met je geboortedatum, dat bijv Anderlecht zelf niet in de gaten had dat zijn geboortejaar zomaar van 1988 naar 1994 veranderde is toch ook raar? Je scout een speler, hebt hem op de radar en ik neem aan dat z'n geboortedatum dan ook fatsoenlijk in die papieren staat, als hij dan ineens komt en 6 jaar jonger blijkt te zijn, dan klopt er toch gewoon iets niet? Toch wel een vreemd verhaal dit. Hij heeft gewoon 4 verschillende leeftijden gehad joh.

21 januari 2022 om 15:09

Er zijn delen in de wereld waar die zaken heel onnauwkeurig bijgehouden worden en waar men veel geld verdient om met dergelijke gegevens te sjoemelen. Hier in Europa is de controle veelal dermate strikt dat het extreem lastig wordt om dit stiekem te doen.

En om in te haken op jouw grap: Als je tegenwoordig van geslacht kunt veranderen aan de hand van de wet, zou het bij de leeftijd ook mogelijk moeten zijn. Rare tijden, dit (mijn mening).

Als je zo veel verschillende geboortedata hebt weet hij vast zelf niet eens meer hoe oud hij nu echt is.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Porto

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto9164
3.Benfica7448
Voor de complete stand: Primeira Liga
SpelersPositieW
M. TaremiAanvaller3220
EvanilsonAanvaller3014
Diogo CostaKeeper330
Pepê AquinoAanvaller284
João MárioAanvaller280
M. UribeMiddenvelder251
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Porto.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Porto.

2 fans
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren