‘Ik heb Orkun Kökçü geadviseerd om in Nederland te blijven’

Donderdag, 20 januari 2022 om 11:36 • Laatste update: 11:43

Ozan Kökçü staat voor de grootste wedstrijd in zijn voetballoopbaan. De broer van Feyenoord-middenvelder Orkun Kökçü, die onder contract staat bij Telstar, neemt het donderdagavond in de TOTO KNVB Beker op tegen PSV. De 23-jarige middenvelder speelde in de jeugd bij FC Groningen en Feyenoord, maar wist het niet zo ver te schoppen als zijn broertje. Via onder meer RKC Waalwijk streek hij afgelopen zomer neer bij Telstar.

Ozan Kökçü besloot op achttienjarige leeftijd vanuit de jeugdopleiding van Feyenoord naar het Turkse Bursaspor te verkassen. Ook Fenerbahçe toonde interesse, maar Bursaspor stond er beter op en gold als opleidingsclub, wat beter zou zijn voor de ontwikkeling van de middenvelder. "Enes Ünal, oud-topscorer van FC Twente, was een mooi voorbeeld van zo'n opgeleide speler van Bursaspor", vertelt Kökçü in gesprek met de NOS. "En zo waren er meer gevallen. Het was dus echt een heel bewuste keuze. Ik had namelijk ook voor de centjes bij Fenerbahçe kunnen gaan."

Voor Kökçü verliep het avontuur echter niet zoals gepland. Na Bursaspor en een huurperiode bij RKC stond hij onder contract bij Giresunspor, maar toen daar het voltallige bestuur werd vervangen, was voor hem de maat vol. "De mensen die mij hadden gehaald waren er niet meer", vertelt hij. "Ik had voor vier jaar getekend en er was een plan voor me uitgestippeld, maar dat kon toen de prullenbak in. Dat was wel heel moeilijk." Kökçü besloot Turkije achter zich te laten en tekende in 2019 voor Sabah FC in Azerbeidjan. Inmiddels is hij daar, door een internationale samenwerking met Turkije, uitgegroeid tot jeugdinternational.

"Ik raad iedere jonge speler af om die kant (Turkije, red.) op te gaan", aldus Kökçü, die ook zijn jongere broertje van advies voorzag toen hij in de belangstelling stond van Galatasaray. "Ik heb die fout eerder gemaakt en daarom heb ik Orkun toentertijd ook aangeraden om hier te blijven. Nederland is namelijk echt een opleidingsland, misschien wel de beste van de wereld. Hij heeft gelukkig naar mijn advies geluisterd. Of ik jaloers ben? Nee joh. Integendeel. We zijn niet alleen broertjes, maar ook beste vrienden. Orkun en ik zijn één. Dat is gewoon liefde."

Zelf draagt Ozan Kökçü tegenwoordig het shirt van Telstar. "Andries (Jonker, red.) was voor mij een belangrijke reden om terug te keren. Hij doet er alles voor om me te helpen met mijn carrière. Dat heb ik mijn hele voetballeven gemist. Ik heb nooit zo'n persoon gehad om mij heen." Jonker is tevreden over de ontwikkeling van Kökçü. "De potentie van Ozan straalde er vanaf toen hij binnenkwam, maar hij was heel ver weg van zijn mogelijke niveau. Het eerste wat ik tegen hem zei was: 'je bent niet fit.' Ik heb hem in contact gebracht met een diëtiste en in eerste instantie niet laten spelen. Nu speelt hij de laatste weken in de basis en dat verdient hij ook."Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door primetime)

Ben erg benieuwd, ik wist niet dat Kokcu van Feyenoord nog een broertje had die ook prof is!
Of de wedstrijd van vanvond nu echt de belangrijkste wedstrijd van zijn leven is? Dat betwijfel ik, natuurlijk kan hij zich laten zien, maar elke wedstrijd is voor een jonge jongen als hem van belang.

Ik wens de familie Kokcu veel kijkplezier vanavond en veel succes in de verdere loopbaan.

20 januari 2022 om 11:50

Er staat de grootste niet de belangrijkste wedstrijd van zijn leven. Wat ik overigens wel geloof aangezien het een beker wedstrijd tegen PSV is.

Ik wist ook niet dat Kokcu nog een broertje had die ook prof was, leuk om te weten en ga vanavond eens extra op hem letten.

Mooi gesprek en de oprechte broederliefde. Voor deze jongens is het natuurlijk moeilijk om niet in te gaan op de interesse van clubs uit het vaderland. Carriere heeft wel een flinke daling gehad zeg, met alle respect.

Mooi dat ie zijn broertje verteld dat ie zelf de foute keuze heeft gemaakt. Erg knap om dat te erkennen. Nederland is idd misschien wel het beste opleidingsland van de wereld. Hier wordt er zelfs in enorme probleemkinderen zo ongelofelijk veel tijd gestoken. En de jeugdopleidingen zijn ook geweldig hier. Zelfs op amateur niveau ligt het niveau trainingen best hoog.

Wat verdien je eigenlijk als doorsnee kkd speler? Neem aan dat je als je zon speler bent je na je carriere weer aan de slag moet eigenlijk. Lijkt me nog wel aantrekkelijker om 2e divisie te spelen en lekker 1000 euro zwart per maand te krijgen

20 januari 2022 om 11:49

Volgens mij verschillen de salarissen heel erg. Je hebt spelers die bijvoorbeeld een kantoorfunctie hebben naast hun voetballeven. Ook zijn er spelers die richting de miljoen gaan.
Over ongelijkheid gesproken. Ze voeren allemaal dezelfde functie uit (voetballer) maar er is een enorme kloof aan inkomensongelijkheid. Hier moet de overheid toch ook iets aan doen?

20 januari 2022 om 11:52

Ja de overheid moet echt iets veranderen aan het feit dat de kwaliteit van je werk meeweegt in de factor voor je salaris. Schandalig zeg ik je

20 januari 2022 om 11:53

Ja het gaat toch over functieniveau? Daar zit weinig verschil in.
Het is inderdaad lastig te peilen/inzichtelijk te maken.
Beetje kip en het ei verhaal dus ik begrijp je ook wel JK-AJAX

20 januari 2022 om 11:58

hahaha jij stemt zeker SP of groenlinks of niet prem?

20 januari 2022 om 12:02

@blaugrana, ik maak mijn stemgedrag liever niet openbaar.
Ik krijg al zoveel negatieve reacties.

20 januari 2022 om 12:03

Laat de overheid hier maar niks aan doen. Als er straks een maximum komt voor spelers salarissen in Nederland, hebben we straks alleen nog spelers van het niveau Art van Peppen..

20 januari 2022 om 12:19

Was niet negatief bedoeld Prem! Ik vind je reacties echt prima man.

20 januari 2022 om 13:17

Ik denk niet dat er veel spelers in de KKD zijn die een miljoen verdienen.
Zelfs het merendeel in de eredivisie komt daar bij lange na niet aan.

20 januari 2022 om 14:43

Nee het gaat om hoe je erin staat als prof zijnde je kan heel ver komen omdat je het balletje beheerst en er verstand van hebt maar je zie toch echt 80% voetballers die er niks van bakken en tevee betaald krijgen dus ook in de voetballerij zijn er treeen hoe harder je werkt naar een top prestatie hoe harder je beloond word

20 januari 2022 om 12:03

Als je talent hebt dan wordt je in heel Europa gewoon opgeleid, ookal ben je een ''probleemkind''. Verder is het financieel aantrekkelijker om ergens anders te voetballen. De jeugdopleidingen in de toplanden zoals Engeland, Frankrijk en Spanje zijn nog altijd beter en dat is ook duidelijke te zien.

20 januari 2022 om 12:15

Waaraan is dat te zien dan? Moet je is kijken hoeveel spelers nederland relatief gezien aflevert aan het profvoetbal. Daarnaast doen nederlandse jeugdploegen het bijna altijd goed op internationale toernooien. zowel amateurs als profteams.

20 januari 2022 om 13:35

@blaugrana11, dat is te zien aan het aantal spelers dat men aflevert aan top 5 competities

Orkun is ook Eredivisie niveau, denk niet dat hij ergens anders zal kunnen "uitblinken". Een transfer naar Turkije zit er in de toekomst wel in denk ik maar of dat een succes gaat worden weet ik niet.

20 januari 2022 om 12:09

Ik had hoge verwachtingen van hem enkele jaren geleden maar hij is precies een beetje blijven hangen. Zijn optreden in de Turkse nationale ploeg zijn ook niet geweldig, hij speelt gemiddeld maar kan de hoge verwachting niet waarmaken. Als er een transfer naar Turkije zo lonken zou dat vooral zijn omdat hij ook de nationaliteit mee heeft denk ik. Ik hoop dat je gelijk hebt en dat hij zich bij een groter club ook zal kunnen tonen.

20 januari 2022 om 12:05

Orkun is op zijn 20e statistisch de beste middenvelder van de ED. Die gaat zeker een mooie stap maken en daar uitblinken.

Het is een feit dat Turkije zeker geen goede opleid school is voor jeugd voetballers, terwijl er genoeg kwaliteit rond loopt. Nederland heeft zat spelers opgeleid die op een top niveau hebben gevoetbald.

Het is jammer dat Turkije niet verder ontwikkeld wang het liefde voor voetbal en het dagelijkse beleving is zeker van een ander niveau dan Nederland.

20 januari 2022 om 12:14

Blijf het inderdaad echt waanzinnig vinden dat in zo'n inderdaad voetbalgek land als Turkije zó weinig aandacht is voor eigen jongens en goed voetbal. Qua talent kan Turkije als ze het goed aanpakken zoveel te kiezen hebben.

20 januari 2022 om 12:46

Ik vind het ook echt verbazingwekkend dat Turkse clubs zoveel geld stoppen in volgegeten vedettes die op hun retour zijn. Dan zou ik als talentvolle speler ook wel twee keer nadenken voor de stap naar een Turkse club te maken.

20 januari 2022 om 14:46

De drie grote clubs van turkije zoals Galatasaray,Besiktas en Fenerbahce willen altijd en doen het ook elke seizoen grote namen binnen halen voor hun supporters maar dat kan alleen met geld en helaas zijn dat allemaal 30+. In Turkije hebben de supporters ook geen geduld, bijvoorbeeld met jonge spelers. Maar nu moeten ze wel want de turkse lira is in waarde hardstikke gedaald dus dikke salarissen betalen wordt moeilijk.

En er zijn meerdere factoren waarom de jeugd niet doorgroeit, vriendjespolitiek en geen goede kennis van voetbal… etc.

Ze zouden is moeten gaan informeren bij landen zoals Nederland of Duitsland hoe ze het hebben ingericht. Een voorbeeld nemen aan landen die het wel bewezen hebben.

Blijf het toch altijd opmerkelijk vinden dat deze jongens die in Nederland geboren zijn en hier in Nederland opgegroeid zijn wel kunnen constateren dat een heleboel dingen hier in Nederland toch wel erg goed geregeld zijn maar dan als puntje bij paaltje komt toch voor Turkije kiezen. Dat blijft toch als ondankbaar aanvoelen. Zouden ze dan niet ook niet af en toe spijt hebben. Zoals bijv. ook in de situatie met Ziyech en Mazraoui bij Marokko. Het kan ook anders als ik die jongens in het Futsal team gisteren zie.

20 januari 2022 om 14:52

Dit heeft trouwens niks te maken met de topic maar ik kan de “nederlanders” wel begrijpen alleen wat je misschien niet begrijpt is dat voetballen voor je vaderland anders kan zijn dan voor een land waar je bijvoorbeeld bent geboren.

Sommige spelers denken aan hun carrieere en sommige gaan op gevoel af dat ze zich meer bijvoorbeeld turk voelen dan nederlands en in mijn ogen is daar niks mis mee en ook niet als ze zich meer nederlands voelen.

Kijk bijvoorbeeld naar de oude nederlandse elftal: edgar davids seedorf kluivert gullit etc…. Die konden ook hun vaderland kiezen maarja voor wat spelen ze dan? Hadden ze dan nog die carieeres gehad? Of een ander voorbeeld frankrijk, allemaal afrikanen thuram evra makkalele henry zidane gallas etc… zijn hun nu slecht of landverraders omdat ze niet hebben gespeeld voor hun vaderland?? Uhh nee in mijn ogen niet alleen ieder kijkt er anders naar en ik vind dat je dat moet respecteren en niet politiek erbij moet halen van daar is het leven slecht en dit en dat blabla uiteindelijk bepalen ze het allemaal zelf en dat moet ook.

Ozan Kökçü wist niet eens dat hij bij RKC heeft gespeeld
doet het leuk bij Telstar ben vanavond benieuwd naar zijn verrichtingen

begrijp goed dat hij zijn broer heeft geadviseerd hier in Nederland te blijven
vind zelf persoonlijk dat Orkun ook nog lang niet klaar is bij Feyenoord
en eerst daar maar de stap moet maken
voordat hij naar een andere competitie verhuist

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

7 fans
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren