Ruim een miljoen kijkers zag Oranje Futsal stunten tegen Oekraïne

Donderdag, 20 januari 2022 om 11:08 • Laatste update: 11:54

Oranje Futsal speelde woensdagavond zijn eerste interland op UEFA Futsal EURO 2022 in een lege Ziggo Dome en versloeg het hoger geplaatste Oekraïne verrassend met 3-2. Daarmee boekte Nederland zijn eerste zege ooit op een Europese eindronde. De wedstrijd was live te volgen via de NOS op NPO 3 en Stichting KijkOnderzoek becijfert dat in totaal 1.058.000 mensen naar de wedstrijd hebben gekeken met een gemiddelde van 252.000 kijkers. Na afloop gingen verslaggevers Mounir Boualin en Justus Dingemanse van Voetbalzone in gesprek met recordinternational Jamal El Ghannouti, doelpuntenmaker Mohamed Attaibi en bondscoach Max Tjaden.

El Ghannouti, die pas later in de wedstrijd binnen de lijnen kwam, is bijzonder te spreken over de eerste EK-wedstrijd en zijn 156ste interland. “Het is een fantastische prestatie die wij echt als team hebben behaald", vertelt hij op de persconferentie. "Op voorhand heeft iedereen ons als underdog ingeschat. Dat heeft ons weinig gedaan, wij hebben gestreden als leeuwen. Er kwam heel veel druk bij kijken. We speelden natuurlijk tegen een hoog geklasseerd land en kwamen heel snel op achterstand, maar hebben veerkracht getoond.”

Oranje Futsal wist het duel uiteindelijk met 3-2 naar zich toe te trekken. Mohamed Attaibi, met een fraai stiftje verantwoordelijk voor de 2-1, weet de comeback wel te verklaren. “De kracht lag in het geloof in het team, zelfs bij een 1-0 achterstand behielden we dat. Wij hebben een enorme bewijsdrang, we wilden ons laten zien en onze families trots maken. Van de bankzitters tot de geblesseerde spelers, we zijn heel hecht en gunnen elkaar alles.”

Attaibi, die nauw betrokken was bij het binnenhalen van het toernooi voor Nederland en net als veel teamgenoten Marokkaanse roots heeft, toonde zich dankbaar: “Dit EK is groter dan ooit, want er doen voor het eerst zestien teams mee. Het is megabelangrijk voor de sport dat het hier plaatsvindt.” Dat het gehele team enthousiast meezong met het volkslied deed hem goed: “Wij zijn ook gewoon Nederlanders en hier geboren en getogen. We mogen blij zijn dat we hier wonen en voor het Nederlands team mogen uitkomen, daar zijn we heel bewust van. Dat we hier winnen is een droomscenario: dit is echt waar we voor hebben gestreden.”

Bondscoach Tjaden heeft lovende woorden voor zijn spelers én de tegenstander. “Ik complimenteer mijn jongens met het feit dat ze na de 1-0 achterstand zo gedisciplineerd bleven spelen. Anders was het voor rust misschien wel 4-0 geworden. We waren voorbereid op een meevoetballende keeper toen Oekraïne nog met 1-0 voorstond. Dat is heel lastig te bestrijden. Uiteindelijk deden ze dat pas bij de 3-1 achterstand, omdat ze het eerder toch niet durfden. Ze speelden dat powerplay wel geweldig, dat zou ik er ook in willen brengen bij ons team. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Ik wilde het bij de voorsprong doen om op balbezit te spelen, maar de jongens op de bank zeiden: laat het zo staan, het draait lekker. Dan kan ik wel eigenwijs doen, maar we doen het met z’n allen.”

De gelijkmaker bij Oranje kwam op naam van Oualid Saadouni, die volgens Tjaden op onconventionele wijze scoorde: “Oualid kwam opeens in de aanval terecht en met die zwetende kale kop van hem, kopte hij de bal achter de keeper: hoe dan?! Hij kan helemaal niet koppen!” In de slotfase van het duel liet hij het coachen over aan zijn assistent, die de ploeg er doorheen loodste toen de keeper van Oekraïne mee ging voetballen: “De regels zijn dat er maar één mag staan, dus ik moest blijven zitten met mijn mondkapje op. Ik probeerde bij de time-out nog wat te praten met een speler individueel, maar toen werd ik al snel op mijn schouder getikt.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Tot slot vertelde Tjaden na afloop dat hij de spelers van tevoren verrast had met een online bijeenkomst met hun vrouwen, waar ook Louis van Gaal bij aanwezig was. “Het was een geweldige en emotionele avond. Van Gaal is er ook voorstander van om de vrouwen en kinderen van spelers erbij te betrekken. Hij liet ook wel een beetje doorschemeren dat ik het van hem gepikt had, haha. Hij gaf ons vooral mee dat we er zelf in moeten geloven en dat het dan goedkomt.” Dat de status van het futsal langzaam aan het veranderen is, merkt Tjaden in toenemende mate. “Ik verwacht niet dat de straten na vanavond oranje worden, maar ik denk wel dat er wat beweging komt en dat media het gaan oppakken. Voor mijn begrippen ontplofte mijn app met ruim tweehonderd berichten. En dat is wat we willen: zaalvoetbal op de kaart zetten.”

Nu het elftal zo uitstekend van start is gegaan, wil El Ghannouti doorpakken. “We gingen er vol op en dat resulteerde gelukkig in een fantastisch resultaat. We hebben de eerste wedstrijd gewonnen, maar we hebben nog minimaal een punt of zelfs een winstpartij nodig om door te gaan.” Oranje Futsal staat na de zege op de tweede plaats in Groep A. Eerder op de dag won Portugal namelijk met 4-2 van Servië. El Ghannouti gaf toe dat veel ploeggenoten 's middags met ontzag naar de ontmoeting hadden gekeken waarbij het niveau bij tijd en wijle erg hoog was. Toch maakt de recordinternational zich niet druk: "Ik ben voor niemand bang, behalve Allah."

Zondagmiddag om 17.30 uur speelt Oranje Futsal zijn tweede groepsduel tegen titelfavoriet Portugal, de regerend Europees en Wereldkampioen.

UEFA Futsal EURO 2022: Italië en Finland treffen elkaar

Alles over UEFA Futsal EURO 2022: het programma, de uitslagen en de tussenstand.Bekijk overzicht


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Poll

Denk jij dat Oranje Futsal de groepsfase gaat overleven?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door vastrekuh22)

Ging er voor zitten en was een mooie pot om naar te kijken.
Tempo is constant intens hoog.

20 januari 2022 om 08:52

Klopt, ik heb het gisteren voor het eerst gezien en ik werd er door geraakt. Wat was dat leuk om te kijken. Ook erg leuk dat er zo een divers team op het veld staat. Dat is toch geweldig?
Ik heb gejuichd voor onze jongens!

20 januari 2022 om 11:50

Dat je futsal Oranje voor het eerst ziet, denk ik dat je euforisch bent en ervaart het een extreem gevoel van blijdschap van de zwaar bevochten overwinning als underdog. Dat mag natuurlijk en dat gevoel van blijdschap ga je zeker nog een wedstrijd van Oranje kijken.

Zakt wel weg in der loop van tijd. Oranje stelt jammer genoeg niets voor. Blijf gewoon Oranje supporten als je van futsal van houdt. No hard feelings.

Echt een leuke wedstrijd om te kijken,,van het begin t/m de laatste seconden spannend

Geweldig om te zien dat futsal, en prachtig dat het geloof hem zo ver brengt! Vreest God!

Het zou mooi zijn als Nederlandse profclubs dit ook (deels) in hun opleidingen zouden integreren. In eerste instantie voor het niveau voor het veldvoerbal maar anderzijds ook voor het futsal niveau in Nederland. In Spanje speelt de jonge jeugd van de grote clubs ook veel in de zaal en dat kun je toch in de competitie terug zien. Niet alleen qua techniek maar vooral ook qua handelingssnelheid. Als je een tijdje in de zaal hebt gevoetbald en je gaat daarna op het veld spelen merk je dat direct. Je leert sneller handelen en ziet ook sneller de oplossing op het veld

20 januari 2022 om 08:35

Volgens mij kun je ook gewoon partijtjes op een klein veldje doen, dat hoeft echt niet in de zaal.

20 januari 2022 om 09:00

Deels mee eens. Dat wordt in Nederland als basis gebruikt maar in landen als Spanje en Portugal zie je toch vaker type voetballers die (deels) in de zaal zijn opgeleid en die vaardigheid zie je dan echt terug op het veld. Uiteindelijk moet je het ook met een normale bal op het veld onder controle krijgen, maar qua opleiding zou ik er een groot voorstander van zijn

20 januari 2022 om 08:52

Veel jongens uit de zaal ondervinden dat de zaalbal wel heel erg helpt qua grip en controle. Ik zie maar zelden iemand die een betere veldvoetballer lijkt te zijn geworden door de zaal.

20 januari 2022 om 09:07

Het moet ook wel een combinatie zijn van veld en zaalvoetbal. Van beide types word je completer en beter. En natuurlijk is de controle en passing makkelijker. Iemand die top is in de zaal is vaak geen topper op het veld, maar een veldspeler kan zeker in de jeugd extra stappen zetten door ook af en toe in de zaal te spelen. Wij deden het voorheen met jeugdselecties in de wintermaanden en dan zag je dat sommige spelers daar enorm baat bij hadden

20 januari 2022 om 09:35

Enerzijds heb je gelijk, anderzijds zijn de contrasten ook groot. In de zaal neem je ballen vaker aan met de onderkant van de voet, iets wat je op het veld te allen tijde wil voorkomen. Zeker eens mbt afwisseling en versterken van denkvermogen / snel handelen

20 januari 2022 om 10:13

Haha echt wel. Er zijn best veel jongens die hoog amateur niveau spelen, die ff een paar jaartjes eredivisie zaal meepakken om zich te ontwikkelen. Vanuit daar maken sommige dan de stap naar de jeugdopleiding van een profclub. Jongen van het team van mijn broertje speelde 2 jaar geleden 3e divisie jeugd. Vanuit daar jaartje bij lebo gaan voetballen in amsterdan, en daar opgepikt door volendam nu. Dit jaar ook weer een jongen van 19 die bij ons in het eerste speelt ook bij lebo aangesloten. Ook hij doet het erg gepd daar en wordt veel beter.

20 januari 2022 om 17:27

Volgens mij zijn de meeste Braziliaanse voetballers ook wel opgegroeid met zaalvoetbal. Kijk maar naar Ronaldinho

20 januari 2022 om 09:50

Ik heb ajax dit wel zien doen door toernooitjes in de zaal te houden met de jongste jeugd. Ik weet niet hoe dit bij andere clubs gaat, maar een begin netje is er dus in ieder geval wel.

20 januari 2022 om 13:02

Feyenoord heeft een zaal futsal team

Heb de afgelopen jaren veel mensen verketterd omdat ze Max Verstappen toejuichen zonder ook maar enige voorkennis van of interesse voor F1, maar betrap mezelf erop dat ik nu met zaalvoetbal precies hetzelfde doe. Geweldige sport om te zien, wat een tempo. Ik blijf Oranje zeker volgen dit toernooi!

Blijft toch wel apart dat er ook voetballers zijn die beslissingen accepteren, niet constant lopen te zeuren bij de scheids en keepers die wel de tijd in de gaten houden en opschieten. Allemaal aspecten die je op het veld te weinig ziet.

20 januari 2022 om 13:19

Mee eens, wat een verademing! Nu is het respect voor scheidsrechters in de meeste sporten wel prima aanwezig, het veldvoetbal heeft die afslag helaas totaal gemist...

ik moet zeggen dat het niveau van het Futsal voetbal
me positief heeft verrast
ik had geen flauw idee wat ik ervan moest denken
had wel vernomen dat het Nederlands team zwaar had geloot
maar gisteren hebben ze een puike partij gespeeld
en het was aangenaam om naar te kijken

Futsal blijft mooi om naar te kijken. Doet me denken aan de tijden van Edwin Grunholz. 1 van de weinige die en in de zaal en op het veld actief was, de gozer kon echt fantastisch zaalvoetballen

1 miljoen kijkers in totaal maar gemiddeld maar 250k. Dus dat wil zeggen dat bijna iedereen die het even probeert heel snel weer wegzapt. Waar ondergetekende er 1 van is; futsal kan mij niet bekoren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren