Robinho verliest allerlaatste hoger beroep: 9 jaar celstraf is nu definitief

Donderdag, 20 januari 2022 om 23:35Jeroen van Poppel • Laatste update: 00:35

Robinho moet in Italië definitief negen jaar de cel in vanwege zijn aandeel in een groepsverkrachting van een 23-jarige Albanese vrouw in een Milanese nachtclub in 2013. Dat is de uitkomst van het beroep bij het hooggerechtshof in Italië, de hoogste macht in het mediterrane land. De kans dat de 37-jarige Braziliaan zijn straf werkelijk zal uitzitten is echter klein: Brazilië levert geen burgers uit aan andere landen. Waarschijnlijk vaardigt Italië een Europees aanhoudingsbevel uit, waardoor Robinho zou worden opgepakt bij het betreden van de Europese Unie.

Het incident waar de zaak om draait stamt uit de nacht van 22 op 23 januari 2013. Robinho is bijna negen jaar geleden met zijn vriend Ricardo Falco betrokken geraakt bij de groepsverkrachting van een 23-jarige Albanese vrouw, zo staat nu vast. In totaal bestond de dadersgroep uit zes personen. De zaak vond plaats in een nachtclub in Milaan; Robinho was destijds actief als speler van AC Milan.

In 2017 werd de Braziliaan schuldig bevonden en dus veroordeeld, sindsdien liep het hoger beroep. Robinho voerde daarin onder meer aan dat er geen bewijs is dat het slachtoffer fysiek of mentaal is gedwongen tot seksuele handelingen. Ook stelden de advocaten van de aanvaller dat getapte gesprekken, het belangrijkste bewijsmateriaal in de zaak, onjuist zouden zijn vertaald. Het gaat om gesprekken in het Portugees, terwijl de zaak zich afspeelt in Italië.

De verdediging van Robinho werd echter van tafel geveegd door het Italiaanse hof. Dat is nu bekrachtigd door het hooggerechtshof. Tegen de uitspraak kan niet meer in beroep worden gegaan. Volgens het vonnis hebben de zes Brazilianen, onder wie dus Robinho, zich onomstotelijk schuldig gemaakt aan groepsverkrachting. Ook zijn er geen tegenstrijdigheden gevonden in verklaringen van getuigen en in getapte telefoongesprekken. Robinho speelde zijn laatste officiële voetbalwedstrijd overigens in juli vorig jaar voor Istanbul Basaksehir. In oktober maakte Santos bekend de honderdvoudig international te hebben gecontracteerd, maar na ophef vanwege de lopende strafzaak draaide de club die beslissing terug. Robinho is sindsdien clubloos.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door pango)

Hoe werkt dat in Italië is 9 jaar ook 9 jaar of gaat er nog wat van af?

19 januari 2022 om 20:08

Nee is 0 jaar want hij gaat de bak helemaal niet in. Hij is waarschijnlijk alleen nooit meer welkom in Europa als dat aanhoudingsbevel er komt, maarja wat zal hem dat uitmaken.

19 januari 2022 om 20:16

Naja het lijkt me best vervelend. Als je zoveel geld heb en je overal naar toe kan om te genieten. Heeft natuurlijk ook best lang in Europa gespeeld.

19 januari 2022 om 20:29

Lang niet zo vervelend als het trauma dat hij die dame bezorgd heeft. Hij komt hier gewoon (veel te) goed weg.

19 januari 2022 om 20:34

Dat wel maarja, hij heeft geld genoeg om zijn vrienden uit bijv. Italië een paar keer per jaar bij hem te laten komen. Een echte straf is het niet in iedergeval.

19 januari 2022 om 22:07

@ajax

Normaal is het toch zo dat wanneer hij naar een land gaat waar er wel een overeenkomst is met Italie (ander EU land, is toch 1 geheel) dat hij uitgeleverd gaat worden.

Dat betekent dat er nog landen zullen zijn waar hij niet binnen kan. Maar ik denk ook dat het hem weinig interesseert en dat hij die landen gewoon zorgvuldig uitkiest of gewoonweg in Brazilie blijft want daar is het lekker leven met veel geld.

20 januari 2022 om 10:21

@juventuspuglia haha wat vervelend voor hem. Misschien had hij dat moeten bedenken voordat hij over de schreef ging.

20 januari 2022 om 13:24

@medellin, ja dat dacht ik ook. En Brazilië mag dan wel geen uitleveringsverdrag hebben, dat betekent niet dat er per definitie niet uitgeleverd gaat worden (zie Taghi in Dubai).

21 januari 2022 om 09:12

@marieke:

Bij levenslange celstraf kun je dacht ik wel vervroegd vrijkomen na 25 of 26 jaar.

In Italië kunt je wegens goed gedrag in aanmerking komen voor strafvermindering (liberazione anticipata). Dit kan oplopen tot ten hoogste 5 maanden per jaar bij een straf van minimaal 1 jaar.

Het is toch best treurig dat je naar een ander continent kan gaan, daar een vreselijke misdaad kunt begaan en er dan gewoon mee weg kan komen. Ik hoop maar dat hij de rest van zijn leven over zijn schouder moet kijken en geen nacht meer lekker slaapt.

19 januari 2022 om 20:21

@ruiz_fct
Ben het wat deze zaak betreft helemaal met je eens maar er zijn ook wel goede redenen te bedenken waarom er landen zijn die onderdanen niet uitleveren. In dit geval zou de Braziliaanse justitie een goede daad kunnen verrichten om te kijken of het mogelijk is in dit geval een uitzondering te maken gezien de ernst van dit misdrijf.

19 januari 2022 om 20:22

Best treurig dat iemand een 14 jarig meisje verkracht met 6 man en maar 9 jaar krijgt. En wij hier maar zeuren over te korte straffen. Gewoon pedofilie.

19 januari 2022 om 20:25

Maar 9 jaar? Dat is in Nederland een stuk minder zwaar denk ik. Hoor het graag als ik er naast zit hoor.

19 januari 2022 om 20:29

Geen idee hoor. Vind het gewoon te weinig, en aangezien er vaak kritiek is op de straffen hier probeerde ik die link te leggen. Ontzettend laffe daad.

19 januari 2022 om 20:29

Volgens mij was ze 23 toen het 9 jaar geleden gebeurde Messibazoer

19 januari 2022 om 20:32

Volgens mij was ze net als RM1334 al aangeeft 23 op het moment dat het gebeurde. Hoe dan ook een verschrikkelijke daad natuurlijk, waar hij gewoon voor zou moeten boeten.

19 januari 2022 om 20:37

denk dat ze op het moment van de misdaad 23 was en niet nu.

19 januari 2022 om 20:46

In Nederland zijn de straffen niet laag hoor in vergelijking met de rest van Europa. We zitten aan de hoge kant zelfs.

19 januari 2022 om 20:46

Ah oké, excuus 😅

19 januari 2022 om 21:05

Ik snap nooit zo goed waar de korte straffen in NL fabeltjes vandaan komen

19 januari 2022 om 21:18

+ TBS wordt enorm 'onderschat'. In die zin dat TBS als 'erbij' wordt gezien, terwijl dat levenslang kan zijn. Ook al was de oorspronkelijke straf 3 jaar en TBS.

19 januari 2022 om 22:04

@dr Mario

Er gaat een hardnekkig fabeltje rond, namelijk dat er hier laag gestraft wordt. Dat is aantoonbaar onjuist, er wordt hier stevig gestraft in vergelijking met landen om ons heen. Alleen willen de klagers dat niet horen, want het is lekkerder om te roepen dat het hier allemaal zo soft is.

In individuele gevallen komt het voor dat er (veel) te laag gestraft wordt. Maar in de breedte niet.

20 januari 2022 om 00:13

Vernon,

"alleen willen de klagers dat niet horen, want het is lekkerder om te roepen dat het hier allemaal zo soft is."

Die klagers lezen vooral De Telegraaf. Daarin komen, voornamelijk, de excessen en uitzonderingen breed uitgemeten aan bod. En vooral die gevallen waarin een veroordeelde, naar het 'voelt', er met een 'lage straf' vanaf komt. Dan ontstaat al snel het gevoel dat 'iedereen dus met alles maar makkelijk weg kan komen

Waarbij ik aanteken dat het ook een hardnekkig gerucht is dat een gevangenisstraf (in Nederland) net zoiets is als een vakantiepark. Mensen onderschatten dat een celstraf betekent dat je al je vrijheid en privacy kwijt bent. En dat het hier in de bajes natuurlijk geen Bangkok is of Peru wil niet zeggen dat het niet gewoon vreselijk is om zelfs maar één jaar vast te zitten. 'net goed'? Sure. Iemand die een misdaad heeft begaan, die mag van mij gewoon de tijd uitzitten die hij van de rechtbank opgelegd heeft gekregen. Maar dan nog, ga zelf anders maar eens voor de lol een paar maanden de bak in als je denkt dat het zo'n feestje is (bij wijze van spreken...). Ik heb in het kader van mijn studie een dag en nacht in een huis van bewaring doorgebracht. Ik wilde heel gauw weg van die plek, kan je verzekeren. En dan zat ik er nog vrijwillig.

Nee, dat gevoel dat zal er blijven, dat er hier te laag gestraft wordt. Maar goed, we zien ook een patroon inmiddels dat de op het oog doorgesnoven maniakken die rellen in steden en stadions vaak gewoon vaders zijn die als ze voor de rechter staan in huilen uitbarsten en zich openlijk afvroegen waar ze zelf mee bezig waren... Terwijl ze een week eerder ook nog remonstreerden over het 'veel te softe Nederland'...

20 januari 2022 om 10:46

@vernon & Constant Kante: In zijn algemeenheid wordt er in NL een hogere netto straf gegeven dan in andere landen. Hangt echter wel van het type delict af. Voor verkrachting wordt er in NL bijvoorbeeld gemiddeld 1,5 jaar gegeven. Wat belachelijk laag is.

20 januari 2022 om 17:54

Regulator. De reden dat voor sommige dingen in Nederland lage straffen worden gegeven is waarschijnlijk omdat zaken als verkrachting vaak een bepaalde onzekerheid houden. Echt bewijs is er niet vaak, het blijft toch meestal het ene woord tegen het andere.

20 januari 2022 om 19:32

@nijogeth, zo werkt het niet. De rechter veroordeelt je pas als hij/zij wettig en overtuigend bewezen acht dat je het feit hebt gepleegd. Als daar twijfel aan is, dan volgt vrijspraak.

Er wordt dus niet lager gestraft als er twijfel is aan het bewijs.

20 januari 2022 om 19:39

Regulator

Ik mag om een of andere reden geen link plaatsen, maar even googelen leert mij dat het in Nederland minimaal 36 maanden is. Met allerlei verzwarende omstandigheden, waar groepsverkrachting er 1 van is. Sowieso dus ruim boven de drie jaar.

21 januari 2022 om 17:41

In Nederland zijn de straffen idd hoog, maar daartegenover staat ook dat de gevangenissen in Nederland tot een van de meest luxe behoren wereldwijd.

19 januari 2022 om 22:25

Enige politieke dwang zou wel op z’n plaats zijn. Als je een smeerbeer bent hoor je te gaan zitten. Dat hij ermee weg lijkt te komen vind ik weerzinwekkend.

Ongelooflijk! We kunnen er vanuit gaan dat dit terecht is, laat hem maar uitkijken, voelen, huilen, smeken, bidden en zijn haar uit zijn hoofd trekken van spijt, spijt. Robinho, prachtige voetballer, vreselijk mens!

2013? Teon was die vrouw 14 jaar oud... Dan komt ie met 9 jaar goed weg. Wat mij betreft levenslang

19 januari 2022 om 20:24

@real8madrid Het is in een club gebeurd wat ik lees dus was ze vast geen 14, ze zou nou wel 23 jaar plus 9 zijn dus 32.Gok ik

19 januari 2022 om 21:56

Heej je weet het nooit hoor, zeker in het zuiden niet. Je hebt vast gelijk, slecht geschreven van vz in dat geval.

20 januari 2022 om 09:26

Het is niet slecht geschreven, zo staat het in negentig procent van de media altijd beschreven.

19 januari 2022 om 20:25

Waarschijnlijk was ze toen 23 jaar. Wat moet een 14 jarige nou in een nacht club waar mensen als Robinho rondlopen.

19 januari 2022 om 21:14

@benzema20: Moet je Berlusconi vragen. Die wist minderjarigen geregeld naar zijn eigen Bunga Bunga-feestjes te luren (en in die tijd ook nog steeds betrokken bij Milan)

Als ie echt een vent is, stapt ie op het eerst volgende vliegtuig naar italie en zit ie daar netjes zijn straf uit.

19 januari 2022 om 20:57

Als ie echt een vent was, was ie met zijn tengels van die vrouw afgebleven. Schat de kans dus bijzonder laag in dat hij zijn straf gaat uitzitten.

19 januari 2022 om 22:07

Precies Yelle, hij heeft al bewezen geen echte vent te zijn. Hoe je het in godsnaam in je botte kop haalt om aan een (groeps)verkrachting mee te doen is me echt een raadsel. In de relationele sfeer, waar het helaas het meeste voorkomt, is verkrachting al verschrikkelijk, maar dat je in een club zomaar een vrouw met zijn zessen verkracht, dan ben je echt een eng roofdier van de overtreffende trap.

Ik heb medelijden met de dame in kwestie. Ik moet er niet aan denken om door 6 personen verkracht te worden. Hopelijk lukt het haar om haar leven weer op de rit te krijgen na dit trauma en helpt het bij de verwerking dat de daders ook na hoger beroep veroordeeld zijn.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Italië

FIFA ranking: 10
246 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
G. ScamaccaAanvaller
A. CragnoKeeper
G. RaspadoriAanvaller10
S. SiriguKeeper10
F. AcerbiVerdediger30
A. BastoniVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Italië.

56 fans
Aanvaller, 38 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren