Vitesse stapt naar de UEFA vanwege ‘buitenproportionele straf’

Woensdag, 19 januari 2022 om 15:38Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 15:38

Vitesse heeft beroep aangetekend bij de UEFA tegen het besluit om bij de eerstvolgende Europese uitwedstrijd geen uitsupporters toe te laten. Dat laat de club uit Arnhem weten in een verklaring op de website. Vitesse werd gestraft door de Europese voetbalbond vanwege de ongeregeldheden tijdens de uitwedstrijd tegen Stade Rennes in de Conference League.

Supporters van Vitesse gooiden voorwerpen en verstoorden de openbare orde tijdens het duel in Frankrijk, eind november. Naast het besluit om geen uitsupporters toe te laten tijdens de eerstvolgende Europese uitwedstrijd, ontving Vitesse bovendien een geldboete van 30.000 euro. Daar kwam 5.000 euro bovenop vanwege de gemaakte schade. Vitesse gaf al eerder aan zich niet in de straf te kunnen vinden, waarna 'concrete gronden van het besluit' werden opgevraagd. Dat heeft nu geleid tot een hoger beroep.

"Vitesse vindt de straf omtrent de uitsluiting van meereizende fans buitenproportioneel en is daarom, na het opvragen van de concrete gronden voor dit besluit, tegen deze sanctie in beroep gegaan. Het hoopt hiermee voor haar supporters alsnog de deur te openen om het team te kunnen ondersteunen tijdens de historische uitwedstrijd tegen Rapid Wien op donderdag 17 februari." Vitesse gaat eerst op bezoek in Oostenrijk en ontvangt de huidige nummer vijf van de Oostenrijkse competitie een week later in de eigen GelreDome.

Het was niet voor het eerst deze Europese campagne dat de Arnhemmers op de bon werden geslingerd door de UEFA. Ook op bezoek bij Tottenham Hotspur ging het mis. Dat kwam de club op een gecombineerde boete van 10.625 euro te staan voor ordeverstoring en het gooien van objecten. Het totale boetebedrag voor de Arnhemmers bedraagt na de voorrondes en de poulefase liefst 115.875 euro. Het is voor het eerst in de clubgeschiedenis dat Vitesse zich heeft geplaatst voor de knock-outfase van een Europees toernooi.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door yelle)
19 januari 2022 om 16:49

Tsja supporters die zich zo heel af en toe misdragen in plaats van bij iedere wedstrijd of enigzins verwante aangelegenheid (denk aan een sportschool met Utrecht supporters, corona-rellen, Romeinse fonteinen, etc.) zijn voor Feyenoorders geen supporters, nee.

19 januari 2022 om 17:16

Juist goed dat de Uefa hier zo hard in is, balen voor Vitesse maar bij gedonder gewoon keihard ingrijpen tot ze elkaar gaan aanspreken. Dan maar nog 5 jaar sporadisch een leeg vak, leren ze het wellicht.

Lijkt me niet meer dan een normale straf, zeker als je leest dat ze zich bij Tottenham ook al niet konden gedragen.

Buitenproportioneel? Ik vind het juist mild! Zo zouden ze minimaal bij alle ongeregeldheden moeten handelen.
Gooien je fans spullen op het veld en verstoor ze de orde? 2 wedstrijden zonder publiek, zowel uit als thuis.
Misschien dat men zich dan wel weet te gedragen.

19 januari 2022 om 17:34

Ben het met je eens! Maar dan moeten ze wel IEDERE club zo behandelen, en niet alleen de kleine cluppies! Maarja dit gaat toch niet gebeuren want nu meer dan ooot is zichtbaar hoe geld het voetbal verziekt!
WALGELIJK !!!!

Jammer maar het zijn toch de eigen fans van welke club ook die club op kosten jagen. De goeden lijden voor de slechterikken.

19 januari 2022 om 17:58

Ze weten toch welke supporters er mee waren? Sluit die dan uit en laat echte supporters wel mee gaan. Lijkt me niet zo moeilijk.

Toch een flink bedrag aan boetes. Met de uitsluiting er nog bovenop is de schade meer dan mals. Deze zogenaamde Fans moeten zich kapot schamen

Boetes verhalen op de supporters, je weet namelijk precies wie er in het uitvak heeft gezeten.

19 januari 2022 om 16:25

Op basis van camerabeelden (als bewijs) de daders laten betalen. Als Vitesse zijnde moet je deze ‘straf’ veroorzaakt door anderen ook op die anderen verhalen. Was zelf in Londen aanwezig waar een paar onverlaten onder invloed zorgden voor onrust en dergelijke. Gelukkig was de sfeer buiten dit korte gedeelte tijdens de wedstrijd, voor, tijdens en na de wedstrijd fantastisch.

19 januari 2022 om 17:53

@1892. Wel meer dan een paar. Voor mijn gevoel was een 3e van het uitvak uit op rotzooi

20 januari 2022 om 08:53

@1892, dit korte gedeelte levert je wel een boete op van ruim een ton. Dat is natuurlijk een kwalijk iets. Ergens snap ik dat je diegene die niks hebben gedaan er niet voor op kan laten draaien, aan de andere kant komt er daardoor meer bewustzijn bij het hele vak en wordt iedereen er door elkaar op aangesproken.

dit soort straffen moeten er vaker uitgedeeld worden
even niet kijkend naar de supporters die wel echt voor het voetbal naar het stadion komen
maar misschien dat dan al deze gekke fratsen een keer ophouden

anderzijds wel jammer voor Vitesse
want het is nu ook niet zo dat ze jaarlijks in Europa spelen
en erin overwinteren
en je wilt toch zoveel mogelijk delen met je fans
maar ja als die zich niet kunnen gedragen

Ook hier staat weer maar het halve verhaal, hier staat de helft waar onze supporters weer niet zo goed uit komt natuurlijk. Voor de rest is die iets meer dan 1 ton boete niks vergeleken met de bijna 4 ton boete die Feyenoord heeft gekregen. Vervolgens mag Feyenoord nadat dit gedonder bij hun al veel langer is dan bij Vitesse wel supporters mee nemen en Vitesse niet. Als je het zo bekijkt zijn de stappen die Vitesse nu onderneemt heel logisch.

19 januari 2022 om 16:21

Ik praat het niet goed hoor. Maar jij hebt helemaal gelijk. En ik had er nog wel zoveel zin in. Hoop dat het vitesse lukt maar ben er bang voor.

Feyenoord wordt na elke wedstrijd bestraft door de Uefa, maar mag telkens uitsupporters meenemen, en vitesse wordt dat direct ontnomen. Bijzonder

Och och, eerder dit jaar nog een gezamenlijk statement dat in de Eredivisie moest worden opgetreden tegen supporters die vanalles op het veld gooien, maar een zero-tolerance beleid gaat blijkbaar toch te ver. De enige manier om van elke vorm van die soort ongeregeldheden met supporters af te komen is een straf als deze. Bijzonder slap dat Vitesse dat niet honoreert.

19 januari 2022 om 17:15

Waarom zou Vitesse dat ineens moeten honoreren als de UEFA zelf dat beleid niet toepast in het overgrote deel van de gevallen?

20 januari 2022 om 12:52

Heel simpel: integriteit.

Ik kan me geen ongeregeldheden heugen. Maar je mag tegenwoordig niets meer joh, wordt je niet goed van.
Je mag zelfs het stadion niet meer in en als je er eenmaal in mag moet je braaf op je stoel blijven zitten, met je armen over elkaar en 90 minuten je bek houden.
Fijne wedstrijd...

19 januari 2022 om 17:53

Ja wel heel vervelend dat je niks meer op het veld mag gooien en geen stennis mag trappen.....

Tsja, moet je maar geen voorwerpen gaan gooien en de openbare orde verstoren.
Beetje achteraf gehuil.
Het is misschien wat zwaar omdat het "bijna overal gebeurd" maar er zal ergens wel een lijn overschreden zijn.
Les voor de volgende keer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.FC Twente6818
5.AZ6120
6.Vitesse51-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. OpendaAanvaller3619
J. FroelingKeeper00
J. HouwenKeeper180
D. ReizigerKeeper00
M. SchubertKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren