‘Het boeide me geen fuck om de bank warm te houden bij Barcelona’

Woensdag, 19 januari 2022 om 18:12Mart van Mourik • Laatste update: 18:12

Alexandre Song heeft opvallende uitspraken gedaan over zijn periode bij Barcelona. Tijdens een Instagram-gesprek met NBA-ster Pascal Siakam vertelt de 34-jarige Kameroener onder meer over zijn leven in de Catalaanse hoofdstad, waar hij tussen augustus 2012 en augustus 2016 onder contract stond. De defensieve middenvelder erkent bijna tien jaar geleden de overstap van Arsenal naar Barcelona ‘puur vanwege het geld’ te hebben gemaakt.

Voor een bedrag van circa negentien miljoen euro ruilde Song the Gunners in voor een avontuur bij Barça. Waar hij in zijn eerste seizoen bij de Catalaanse hoofdmacht nog tot 20 competitie-optredens en 1.537 speelminuten kwam, moest de middenvelder in zijn tweede seizoen genoeg nemen met 19 wedstrijden en slechts 1.125 minuten in LaLiga. Vanaf het derde seizoen als contractspeler van los Azulgrana belandde hij op huurbasis bij West Ham United, waarna hij in 2016 de transfervrije overstap naar Rubin Kazan maakte. Op dit moment staat Song, na een mislukt avontuur bij FC Sion, nog tot medio 2022 onder contract bij AS Arta, de koploper in het Oost-Afrikaanse land Djibouti.

“De meeste voetballers leven boven hun stand”, blikt Song in gesprek met Siakam terug op zijn hoogtijdagen in Europa. “Ik zat acht jaar bij Arsenal, maar ik begon pas de laatste vier jaar goed te verdienen. Dat kwam doordat mijn salaris flink omhoog ging, maar ik begon me toen ook te realiseren dat het geld over de balk smeet. Toen ik voor het eerst bij Arsenal kwam, verdiende ik 15.000 euro per week. Ik was een jonge jongen en ik was in extase.” Bij de Londenaren speelde Song onder meer samen met Thierry Henry, die een groot voorbeeld was voor Song.

“Ik wilde zij aan zij staan met de groten. Ik kon winkelen waar ik wilde en gekke nachten doorbrengen. Ik ging naar de training en zag Thierry Henry verschijnen met echt juweeltje van een auto. Ik zei tegen mezelf dat ik ten koste van alles dezelfde auto wilde. Ik ging naar de dealer, tekende de papieren en de lening, en dus had ik dezelfde auto als the King. Maar ik zweer dat ik de auto twee maanden later moest terugsturen. Al mijn geld ging op aan benzine. Ik zei tegen de dealer: ‘Geef mij een Toyota, deze auto is te veel voor mij!’ De volgende dag zei Henry: ‘Waar is je auto, jongen?’ Ik zei hem dat hij op een hoger niveau leeft dan ik”, lacht Song.

Ook zijn periode bij Barcelona komt ter sprake. “Toen Barcelona me een contract aanbood en ik zag hoeveel ik zou verdienen, hoefde ik geen seconde na te denken. Ik vond dat mijn vrouw en kinderen een comfortabel leven moesten hebben als ik klaar zou zijn met voetballen. Ik ontmoette de sportief directeur van Barça (Andoni Zubizarreta, red.) en hij vertelde me dat ik niet veel wedstrijden zou spelen, maar het kon me niet schelen: ik wist dat ik nu miljonair zou worden. Het boeide me geen fuck om bankzitter te zijn in Camp Nou voor het geld dat ik verdiende!”, besluit Song.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door thenry_228)

Tenminste eerlijk, en ik geef hem nog gelijk ook. Lekker in Barcelona wonen, heerlijk. Bijna elke dag met Messi voetballen, wie wil dat nou niet? En daar bovenop nog eens riant betaald krijgen.

19 januari 2022 om 08:46

In Barcelona wonen en met Messi spelen waren niet zijn reden he?! Puur financieel, de rest is jouw invulling haha. Stukje zelfverheerlijking?

19 januari 2022 om 09:19

Haha met Messi voetballen was nog één van de minste redenen geweest voor mij. Niet omdat ik hem niet de beste vindt ofzo, maar pak 'm beet Bram van Polen, Roel Jansen en Mike te Wierik tikken mij al scheel, daar heb ik Messi niet voor nodig. In Barcelona wonen zou wel lekker zijn.

19 januari 2022 om 10:48

Daarbij is het speciale er na 3-5 trainingen ook wel vanaf

19 januari 2022 om 12:23

Haha het speciale is er dan absoluut nog niet vanaf hoor

Ik hou wel van zulke nuchtere reacties, en geef hem eens ongelijk? Multimiljonair is wel echt next level leven natuurlijk.

19 januari 2022 om 12:08

Alles boven de 80k per jaar schijnt mensen niet gelukkiger te maken, dus ik denk dat dat wel meevalt. Maar als z'n drijfveer was zijn familie een goed leven, ook na z'n voetbalpensioen, te bezorgen, is dat natuurlijk een hele goede reden. En een hele stap t.o.v. dat dezelfde auto als Henry willen-verhaal

20 januari 2022 om 05:11

Verhaal van een werkgever is dat, verdien meer dan 80k (netto) en kan je zeggen, geld maakt het leven makkelijker, niet in Nederland trouwens want daar is het lastig met alle belastingen die je moet betalen

20 januari 2022 om 08:07

Dat is precies het punt, het maakt dingen makkelijker. Maar dat effect ebt dus weg. Dat is geen werkgeversverhaal maar het resultaat van wetenschappelijke studies.

20 januari 2022 om 10:10

Nou werkgevers willen je salaris zo laag mogelijk houden is gewoon een feit, komen deze onderzoeken daar mooi voor uit

Als ik aan Song bij Barcelona denk moet ik meteen denken aan dat moment dat Puyol de CL-trofee aan Abidal wilde geven die even daarvoor k*** overwonnen had, maar dat Song dacht dat Puyol naar hem toe liep met de trofee. Pijnlijk...

Aan de andere kant wel verfrissend om een speler gewoon eerlijk te zien praten dat hij het gewoon voor het geld deed. Ik kan hem geen ongelijk geven. Zijn familie hoeft zich ongetwijfeld geen zorgen te maken de rest van hun leven.

19 januari 2022 om 05:22

Dat moet dan de landstitel zijn geweest want Song heeft de CL met Barca (ook niet met een andere club) niet gewonnen

Pas 34 jaar oud en al jaren lang lopen kloten met zn carrière.. jammer had meer ingezeten voor Song.

19 januari 2022 om 11:33

Ja dit was met de landstitel haha
Song liep tegelijkertijd met Abidal naar Puyol terwijl daarvoor de toespraak ging over Abidal en Tito!🤣

Dit verhaal is nu al zovaak verteld... Was zijn laatste 2 jaar bij Arsenal echt een goede voetballer zonde van zijn carrière want er zat veel meer in dan dat hij er uiteindelijk heeft gehaald. Verder is het ook logisch als zo'n jongen zonder financiële begeleiding bij het zien van zo'n hoeveelheid geld geen nee zegt.

19 januari 2022 om 11:03

Ik denk dat hij mét financiële begeleiding dat contract bij Barça had getekend hoor

Lekker man geef hem groot gelijk. Vind het ook mooi hoe hij het verteld, zie het al helemaal voor me. Vind overigens dat hij het niet eens heel slecht heeft gedaan. Was natuurlijk totaal geen Barca speler. Jammer trouwens dat Voetbalzone niet benoemd dat Pascal Siakam bij Toronto Raptors speelt. Was wel de moeite waard geweest.

En terecht ik had precies hetzelfde gedaan ik zou ook in qatar tekenen hoor boeie iedereen die zegt dat die dat niet zou doen liegt gewoon als je die getallen ziet dan weet je toch wel genoeg

19 januari 2022 om 12:11

De getallen uitbuitingsgevallen? In beslag genomen paspoorten? CO2 uitstoot omdat men - gewoon omdat het kan - zo nodig moet skiën daar? Welke getallen heb je het over?

19 januari 2022 om 18:49

De getallen op de bankrekening.

20 januari 2022 om 06:52

Co2 uitstoot? Er vliegen elke dag duizenden vliegtuigen (spookvluchten) leeg in de eu. Dat weten rutte en z'n vriendjes wel, maar doen alsof ze dom zijn. Nieuwe regels voor vrachtwagens om bij elke grens te stoppen en daarmee duizenden tonnen co2 uitstoot erbij. Je gelooft teveel wat je op tv hoort, in de 2e kamer en de eu zijn ze veel erger maar doen alsof hun neus bloed.

20 januari 2022 om 08:10

Dat snap ik, dat heet sarcasme. Ik zou er voor geen goud m'n geld willen verdienen en met mij vele anderen, maar blijkbaar zijn we allemaal leugenaars.

Dat is nou typisch Barcelona..."je gaat niet veel spelen maar wel vele miljoenen verdienen". Visieloos smijten met geld van anderen.

19 januari 2022 om 07:57

Wat een onzin. Dus tegenwoordig is het al visieloos als je eerlijk zegt hoe het zit en de speler hier tevens mee akkoord gaat.
Weet je hoeveel grootverdieners er elke wedstrijd bij elke club ter wereld op de bank zitten.. Maar het gaat om Barcelona, dus dit moet wel fraude zijn. Laten we gauw een reactie plaatsen hoe slecht en onethisch Barcelona is, levert me puntjes op..

19 januari 2022 om 10:30

Nergens wordt de term fraude genoemd. Ik vind het ook stompzinnig en dom van Barcelona, Barcelona werd groot omdat ze spelers ontwikkelde en aankopen deden, op dit moment doen ze teveel grote aankopen en bieden ze klaarblijkelijk te grote salarissen.
Je komt niet voor niets in de financiele shit terecht en dit zijn duidelijk voorbeelden van de fouten die gemaakt zijn. Speler die zich niet willen verbeteren maar puur voor het geld komen, zorg dan dat je het minimale betaald als je zo'n speler wilt hebben. Maar Barcelona is duidelijk niet goed in onderhandelen met spelers, ze zijn dwangneurotisch op het binnenhalen van spelers en dat zie je nu ook weer terug. Mijn liefde voor Barcelona daalt echt met de dag als ik zie dat ze weer met spelers bezig zijn, een trainerskerkhof zijn en spelers slecht behandelen. Dat is niet de club waar ik fan van werd en niet een club waar ik fan van wil zijn.
Een beetje kritisch naar jezelf kijken lijkt me echt prima gepast in een situatie dat de club 1 miljard in de min staat, onze grote kleine ster verliest en geen spelers kan inschrijven. We hebben een salary cap van 90 mln ipv 450-500 van Real Madrid. Dan heb je op alle vlakken gefaald en kunnen we niet anders dan onze ogen uit onze kop schamen.

19 januari 2022 om 12:46

Song stond voor nog geen 1,5 miljoen per jaar op de loonlijst dus laten we vooral gewoon de feiten aanhouden in plaats van lopen roepen dat dit de reden is van de malaise waar we nu in zitten.
Dat je steeds een stukje minder fan wordt, is jammer maar dat is wel je eigen keuze uiteraard.
Je kan ook kritisch zijn over de club zonder mee te gaan met de populistische verhalen op VZ en zelf je research doen en voor jezelf bepalen wat belangrijk is.

Daarnaast is 'je ogen uit je kop schamen' niet relevant in een artikel waarin Song vertelt hoe hij met zijn geld om ging, maar nogmaals. Dat is natuurlijk het populistische van tegenwoordig. Zodra er Barcelona in een tekst staat, moeten we het over het wanbeleid hebben, ookal gaat het artikel heeeel ergens anders over.

19 januari 2022 om 13:54

@Isco, helemaal mee eens! Is een van de redenen dat ik minder reageer op VZ, elk Barça topic is voorspelbaar. De Koeman vs Xavi discussie, het wanbeleid dat telkens erbij wordt gehaald , Frenkie de Jong die wordt met de grond gelijk gemaakt, alsof die jongen er totaal niks kan. het wordt repetitief en voorspelbaar.

Wauw, Djibouti....nog nooit van dat land gehoord.
Mooi dat hij zo openhartig en eerlijk is over zijn vroegere tijd.

19 januari 2022 om 05:51

Het is ook wel een heel erg klein land met vrijwel niets. Niet zo gek dat je er nog nooit van gehoord heb haha.

wat niet in artikel staat is dat Alex Song, later verdacht was van match fixing, waar hij op WK een vroege
onnodige rode kaart kreeg. Uiteindelijk heeft de klokkenluider zijn verhaal ingetrokken, waardoor hij niet meer is vervolgd. Maar als je hoort hoeveel hij van geld houd, zou het misschien toch waar kunnen zijn.

Maar dan moet hij niet vergeten dat hij na z’n carrière niet op dezelfde voet door kan leven hè. Dan raakt het geld een keer op

19 januari 2022 om 11:36

Denk je zelf dat die jongen daar gaat aan denken?

Ga er heel goed op dat hij hier zo eerlijk voor uitkomt. Andere voetballers zouden er misschien van maken dat ze voor de sportieve uitdaging gaan maar Song is tenminste eerlijk. Als geld dan toch je drijfveer is heb ik liever dat hij het zo doet.

Dit was al lang bekend toch? Ik weet dat Song al jaren geleden in een interview had aangegeven dat hij het salaris zag wat Barca hem aanbood en vervolgens direct tekende. Song is er altijd eerlijk over geweest dat hij puur voor het geld ging.

Song is hier al eerder eerlijk vooruit gekomen
maar vind nog steeds mooi om dit nuchtere verhaal te lezen
tenminste een voetballer die heel eerlijk is
en open en bloot toegeeft het voor het geld gedaan te hebben

Ach geld is lekker. Echt.
Maar gelukkig ga je er niet van worden. Overigens van steeds vrij zijn met veel gd en alleen maar leuke dingen doen ook niet.
Heb dat ook gedacht, maar het is heel leeg. Je hebt toch wel een doel nodig of je een soort van nuttig voelen om gelukkig te zijn.

Het zwarte gat na je carriere, ik kan het mij goed voorstellen. Mentaal heel zwaar.

19 januari 2022 om 11:53

Dat ben ik wel met je eens maar met dat geld kan je weet allemaal bedrijven beginnen, dingen doen voor je land etc. waardoor je toch nog gewoon doelen hebt in je leven

19 januari 2022 om 12:33

Klopt, toch voelt iets zelf met een moeilijkere weg of slimmere weg iets bereiken echt veel mooier.
Plus iets zelf beginnen met een startkapitaal, dan moet je wel de juiste mensen op de juiste plekken zetten. Dat is een onderdeel van managen. Laat dat nou ook juist een vak zijn. Veel voetballers hebben gewoon niet de juiste kwaliteiten, niks mis mee.
Maar heb vaak voetballers horen zeggen dat als ze geen voetballer waren dat ze dan iets in het bedrijfsleven waren gaan doen. Als wat denk ik dan? Klinkt echt als een 15 jarig onbenullig jochie zonder plan of grip op de realiteit.

Ik begon pas na 4 jaar goed te verdienen. Toen hij er kwam verdiende hij 15.000 per week. Beetje niveau, kan je een pak melk kopen hier heb je 50 euro.

19 januari 2022 om 11:38

Echt he? 60.000 euro per maand verdienen... Dan ben je in het bedrijfsleven een CEO van een middelgrote bank (en heb je dus al 20/30 jaar keihard gewerkt, zware studies achter de rug,...)

Voetballers en realiteitszin, het blijft een vreemde combinatie.

19 januari 2022 om 11:54

Je moet het wel in verband zien natuurlijk. In het voetbal is dat niet veel geld natuurlijk. In Hollywood gaat een grote acteur ook niet voor een 50.000 dollar mee doen aan een film

19 januari 2022 om 13:32

Correctie: in de PL is dat waarschijnlijk niet zoveel geld. In landen als NL of Belgie, wordt je dan al zeer goed betaald.

Om maar te zwijgen van de lonen in voetballanden als Zweden, Noorwegen, Servie, Canada, USA, Mexico,...

Kortom, gemiddeld genomen is dat ook in het voetbal (globaal bekeken) een zeer behoorlijk loon.

Sowieso is het wereldvreemd te stellen dat je 'niet goed verdiend' als je 15K per week krijgt. Nee?

Vooral benieuwd hoe hij na zijn carrière dan omgaat met zijn geld.
Song is al lang van bekend dat het een broodvoetballer was, meer niet. En bij Arsenal deed hij het de laatste jaren ook echt uitstekend. Niet alleen als breker, maar hij begon op een gegeven moment ook nog met passjes te strooien.

Prima speler, die lekker eerlijk is.

Haha fijn zijn eerlijkheid. Ik had hetzelfde gedaan. Hij stapte in een team dat net alles had gewonnen wat er te winnen viel. Daar wilde je dan toch uberhaupt heen. De beste spelers om je heen, bijna altijd mooi weer en tsja, dat salaris. Logisch Alexandre!

Haha herkenbaar dat auto! Mijn buurman die ik alleen maar groet ging van Peugeot 206 naar een grotere zakelijk Jaguar x-type. Heeft een week gereden en daarna vier weken stil geparkeerd voor zijn deur. Gras groeide door de tegels omhoog. Dat verraad veel.

Ik denk dat hij besefte dat die dingen gigantisch veel benzine zuipte. Na twee maanden reed hij in een witte VW polo. Waarschijnlijk kon hij de Jaguar financieel niet onderhouden en het te koop heeft gezet.

19 januari 2022 om 18:56

Het gaat niet eens om de benzine of onderhoud bij een duurdere ruime auto. De verzekering en belasting doen nog het meeste pijn op zo'n kort tijdsbestek.

Eindelijk een voetballer die eerlijk is, ook
Wel is fijn om te lezen

De meeste voetballers denken en doen wat alleen Song durft te zeggen. Alsof een kind dat opgegroeid is als grootste fan van Santos of Ajax later als die prof is naar bijvoorbeeld Bayern of Real gaat om zich te ontwikkelen en het "totale plaatje" klopt. Het gaat alleen om de duiten want anders hadden we hele andere CL-finales de afgelopen tientallen jaren.

Had veel meer in de carrière van song gezeten, was bij Arsenal best een goede voetballer. Mooi dat hij eerlijk is dat hij voor het geld gekozen heeft, maar dat was al een aantal jaar duidelijk natuurlijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4954 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona7330
4.Sevilla7023
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder342
M. DepayAanvaller2812
L. de JongAanvaller216
O. DembéléAanvaller211
Ferran TorresAanvaller184
M. ter StegenKeeper350
Jordi AlbaVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

33 fans
Middenvelder, 34 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren